FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 september 2010

Litmanen: "Mooie herinneringen aan de Kuip"

Jari Litmanen hoopt dat hij morgen in de Kuip oude tijden kan laten herleven. "Met Ajax hebben we hier vaak punten gepakt", weet de oud-Ajacied, die met Finland in Rotterdam aantreedt tegen het Nederlands elftal. "Daar heb ik mooie herinneringen aan overgehouden. Hopelijk wordt het morgen weer leuk, al zal het heel moeilijk worden."

Litmanen, die van 1992 tot 1999 en tussen 2002 en 2004 voor Ajax speelde, is een opvallende verschijning bij de Finse nationale ploeg. Niet alleen vanwege zijn enorme staat van dienst, maar ook omdat de middenvelder al 39 jaar is. "Ik vind voetballen nog steeds leuk", legt hij uit. "Het is altijd een hobby van me geweest, al vraagt het wel veel tijd en energie."

Over twee maanden eindigt de competitie in Finland, waar Litmanen speelt voor FC Lahti. "Daarna ga ik goed nadenken wat ik ga doen", zinspeelt hij op een mogelijk afscheid. "Er komt ongetwijfeld een moment dat ik ga stoppen en dan ga ik iets anders leuks doen. Zo simpel is het."

De prestaties van het Nederlands elftal heeft Litmanen tijdens het WK op de voet gevolgd. "Het resultaat tijdens de kwalificatie en op het eindtoernooi was prima en nu zijn ze weer goed begonnen." Over de kritiek op de speelstijl van Oranje houdt hij zich op de vlakte. "Het spel kan altijd beter, maar ze hebben wel de finale gehaald. Dat is toch mooi meegenomen."

Stropdasfraude bij rijexamen

Een bende in Estland hielp burgers op ingenieuze wijze aan een rijbewijs. Een in een stropdas verborgen camera registreerde de vragen van het theorie-examen, waarna de juiste antwoorden via een oortelefoon gesouffleerd werden.

De bende voorzag de kandidaten van de stropdas met camera en een oortje. Zo konden de juiste antwoorden op de vragen aan hen doorgespeeld worden. Het praktijkexamen werd vervolgens afgenomen door een omgekochte examinator.

De politie kon de bende oprollen door een undercoveragent in te zetten. Deze werd door de bende door een rijexamen geloodst, waarna de bendeleden tegen de lamp liepen.

Kamermeerderheid: Rutte moet gaan schrijven

Een Kamermeerderheid van VVD, PVV en CDA vindt dat VVD-leider Mark Rutte alleen een conceptregeerakkoord moet gaan schrijven. Ze hebben dat geadviseerd aan koningin Beatrix.

Na eerder Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) pleitte ook fractievoorzitter Maxime Verhagen van het CDA er bij het staatshoofd voor dat ze Rutte vraagt een proeve van een regeerakkoord te schrijven. Ze zou daarvoor Rutte moeten benoemen tot informateur.

Verhagen zei geen combinaties uit te sluiten. Het waren volgens hem anderen die eerder in het proces mogelijke coalities uitsloten.

Kamermeerderheid: Rutte moet gaan schrijven
Kamermeerderheid: Rutte moet gaan schrijven (Foto: ANP)

Rus eenvoudig door in Alphen

Arantxa Rus heeft op eenvoudige wijze de tweede ronde van het TEAN Open in Alphen a/d Rijn bereikt. De nummer één van de plaatsingslijst had even moeite om op gang te komen tegen de Braziliaanse Fernanda Hermenegildo, maar won met 7-5 en 6-1 alsnog eenvoudig.

Rus zal in de tweede ronde het op moeten gaan nemen tegen de Oekraïnse Nadiya Kichenok. Zij klopte in haar eerste ronde Marcella Koek met 3-6, 6-2 en 6-1. Van de Nederlandses won Josanne van Bennekom met 6-1 en 6-3 eenvoudig van Quirine Lemoine, terwijl Bernice van de Velde onderuit ging tegen de Duitse Nina Zander.

Lichte hapering bij start 'spoorboekloos' rijden

De eerste dag van een vier weken durende proef van de NS om tussen Amsterdam en Eindhoven 'spoorboekloos' te rijden, verliep maandag op de eerste dag niet helemaal zoals gepland. Door spoedwerkzaamheden die spoorbeheerder Prorail in de omgeving van Culemborg moest uitvoeren, reden er twee sprinters minder. Dat meldt de NS.

Voor het begin van begin van de middagspits rond 15.30 uur reden alle treinen volgens de NS weer zoals gepland. Bij de proef rijden tussen Amsterdam en Eindhoven vier weken lang elke tien minuten een trein tijdens de ochtend- en avondspits. Zes intercity's en zes stoptreinen worden ingezet. De proef wordt op dit traject gehouden omdat dit relatief makkelijk was te realiseren.

Vorig jaar zomer werd al een proef van vijf dagen gehouden, maar ditmaal wil de NS de proef langer laten draaien, om de dagelijkse gang van zaken met het nieuwe systeem te testen. Zo kan onder meer bekeken worden hoe het systeem reageert op verstoringen. De NS spreekt van een unieke proef. Spoorwegbedrijven uit verschillende Europese landen komen een kijkje nemen.

Reizigersvereniging Rover laat weten achter de proef te staan en nog geen klachten te hebben binnenkregen over de proef. Mochten mensen problemen ondervinden, dan komen klachten volgens de zegsvrouw pas na enkele dagen binnen.

Als de proef met het 'spoorboekloos' rijden succesvol blijkt, kan dit over een aantal jaren worden ingevoerd. De bedoeling is dat het systeem voor 2020 op de trajecten Amsterdam-Eindhoven, Arnhem-Utrecht-Schiphol, Schiphol-Almere-Lelystad en Breda-Rotterdam-Amsterdam wordt ingevoerd. De NS laat weten volgend jaar met Prorail een beslissing te willen nemen.

Bruikbare tips over Friese vondeling

Bij de politie zijn veertien tips binnengekomen in het onderzoek naar de melding van een mogelijke vondeling in Friesland. Twee van deze tips zijn bruikbaar, meldt een woordvoerder van de politie.

Een 12-jarig meisje heeft tegenover de politie verklaard dat zij zaterdag in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega een baby in een plastic zak vond. Even later zou er een vrouw bij haar zijn komen staan die vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet zo was, nam de vrouw de baby over en zei de vondeling naar de politie te brengen. Dit is echter nooit gebeurd.

De politie zet wel de nodige vraagtekens bij het verhaal van het meisje. "Maar aangezien zij bij haar verklaring blijft, kunnen we niets anders doen dan de zaak serieus nemen." Tien rechercheurs zijn op de zaak gezet. Volgens een woordvoerder helpen de tips die maandag zijn binnengekomen bij het verhoor van het meisje. De politie is nog steeds op zoek naar mensen die meer van de zaak menen te weten.

'Defensie verzweeg gevaarlijk incident Uruzgan'

Het ministerie van Defensie heeft geprobeerd een levensgevaarlijk schietincident in Uruzgan in de doofpot te stoppen. Dat meldt BNR Nieuwsradio.

Op 5 augustus vuurde een 30-millimeter kanon van een Apache-helikopter tijdens technisch onderhoud onbedoeld een projectiel af in de hangar. Twee militairen waren dicht in de buurt, maar raakten niet gewond.

Volgens BNR Nieuwsradio, dat momenteel een verslaggever in Kamp Holland heeft, probeerde Defensie het incident te verzwijgen. Het ministerie en het Openbaar Ministerie hebben inmiddels wel onderzoek ingesteld naar het voorval.

Vliegtuigje crasht op straat bij Las Vegas

Een klein vliegtuig is maandag gecrasht en in brand gevlogen in een woonwijk bij Las Vegas. Een inzittende is daarbij om het leven gekomen, drie anderen zijn zwaar gewond geraakt, zegt de politie.

De eenmotorige Piper Cherokee kwam neer in Henderson, even ten zuiden van Las Vegas. Volgens de politie is het een wonder dat op de grond geen slachtoffers zijn gevallen. "Ik denk dat het komt doordat de piloot geprobeerd heeft het toestel op een veilige plek neer te zetten", zei woordvoerder John Sheahan.

Het vliegtuig was van een nabijgelegen vliegveld opgestegen, maar de piloot meldde dat hij geen hoogte kon winnen. Hij probeerde terug te keren, maar stortte ongeveer drie kilometer ten noordwesten van het vliegveld neer.

'Robben had twee spierscheuringen'

Arjen Robben had het op wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika nooit mogen spelen. De aanvaller van Bayern München had niet één, maar twee spierscheuringen, blijkt uit onderzoek van NOS Studio Sport. De arts van de KNVB zou in de fout zijn gegaan door op een MRI-scan een zware spierscheuring over het hoofd te hebben gezien.

Robben liep de blessure op in de laatste oefenwedstrijd in aanloop naar het WK. Met hulp van fysiotherapeut Dick van Toorn werd de aanvaller razendsnel opgelapt, zodat hij in Zuid-Afrika nog in vijf wedstrijden kon meespelen. Bij terugkeer in München bleek de blessure echter nog lang niet te zijn verholpen. Naar verwachting staat Robben tot de winterstop aan de kant.

Zaterdag reist een delegatie van de KNVB met voorzitter Bert van Oostveen, diens voorganger Henk Kesler en bondsarts Gert-Jan Goudswaard naar München om de kwestie te bespreken. Bayern is niet te spreken over de handelswijze van de KNVB en rekent op een schadevergoeding.

Dode bij Spaanse stierenren

Bij een stierenren in Spanje is een maandag een 41-jarige man om het leven gekomen.

Bij de ren in de plaats Villaseca de la Sagra nam een van de dieren de man op de hoorns en spietste hem. Daarbij werden de longen en enkele grote bloedvaten doorboord, zei burgemeester Jesus Hijosa. Het slachtoffer overleed in de ambulance op weg naar Toledo.

De stierenren was onderdeel van een feest ter ere van de Maagd Maria. De 41-jarige man is dit jaar al de derde dode bij een dergelijk evenement in Spanje.

Vacansoleil niet in Ronde van Lombardije

Opnieuw tegenslag voor de wielerploeg van Vacansoleil. Nadat de Nederlandse ploeg eerder al niet werd uitgenodigd voor de drie grote rondes moet het nu ook de Ronde van Lombardije missen.

Ondanks het aantrekken van de Italiaan Ricardo Ricco, die is teruggekeerd van een schorsing, kreeg de ploeg geen uitnodiging. Ook Johnny Hoogerland, die vorig jaar nog vijfde werd in de klassieker, moet daardoor de wedstrijd missen.

Rabobank zal daardoor de enige Nederlandse ploeg zijn in de Ronde van Lombardije, die op 16 oktober word verreden.

[US Open] Djokovic soepel naar kwartfinale

Novak Djokovic heeft voor het vierde jaar op rij de kwartfinale van de US Open bereikt. De als derde geplaatste Serviër had minder dan twee uur nodig om thuisfavoriet Mardy Fish (19) op een kansloze nederlaag te trakteren: 6-3, 6-4, 6-1.

Djokovic, die in de eerste ronde tegen Viktor Troicki nog op het randje van de afgrond balanceerde, profileert zich steeds nadrukkelijker als een van de kandidaten voor de titel. Mardy Fish kon de verliezend finalist van 2007 in ieder geval geen strobreed in de weg leggen. In minder dan twee uur tijd werd de Amerikaan door Djokovic uit het toernooi geslagen.

Faerøer-bondscoach Kerr ziedend op Italiaanse bond

Faerøer is ontdaan door de manier waarop de Italiaanse voetbalbond FIGC is omgegaan met de vraag naar een accommodatie voor trainingen.

De bondscoach van de eilandengroep, Brain Kerr, is allesbehalve te spreken over de Italiaanse bond. Faerøer vroeg om een trainingsaccommodatie en kreeg een complex in de buurt van Florence toegewezen.

"Het gras op het trainingsveld is zo hoog dat alle schapen op de Faerøer een maand nodig zouden hebben om het op te eten", aldus een ziedende Kerr, die morgen met Faerøer moet aantreden tegen Italië in de EK-kwalificatiereeks.

Door de slechte toestand van het veld raakte Christian Mouritsen, speler van Faerøer, geblesseerd. Italië had ook het complex in Coverviano kunnen afstaan. Die accommodatie is één van de beste in het land, meldt VI.

'Derijck wil onterechte schorsing Berg voorkomen'

Timothy Derijck heeft zich van zijn beste kant te laten zien door bij de tuchtcommissie van de KNVB te getuigen voor Marcus Berg.

De Belgische verdediger speelde met ADO Den Haag tegen PSV (2-2 gelijkspel) en zou geraakt zijn door een elleboog van de aanvaller van de Eindhovenaren. Volgens Voetbal International heeft Derijck zijn tegenstander vrijgepleit.

Derijck zou een verklaring hebben afgelegd, waarin Berg als onschuldig naar voren komt. PSV heeft ook beroep aangetekend tegen de straf voor Berg, die vier duels schorsing hoorde eisen door de KNVB.

Het beroep dient donderdag bij de tuchtcommissie van de voetbalbond. Derijck zou hebben verklaard dat er in zijn ogen absoluut geen sprake was van opzet, waardoor een schorsing 'ongepast' zou zijn.

Auto vernield op A2

Op de snelweg A2 bij Maastricht is zondagmiddag een auto vernield. Twee mannen hebben twee ruiten van een auto uit België kapot geslagen.

Na een gevaarlijk inhaalactie remde de auto met daarin de twee mannen plotseling af. De Belg werd hierdoor geforceerd een noodstop te maken, enkele andere automobilisten moesten uitwijken. De mannen stapten vervolgens uit, vernielden twee ruiten van de auto van de Belg en reden vervolgens weg. De politie is op zoek naar getuigen van het voorval.

Verhagen: Ontzettend jammer

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen heeft betreurd gereageerd op het vertrek van Ab Klink uit de Tweede Kamer-fractie van de christendemocraten: "Wat er vorige week is gebeurd heeft diepe sporen getrokken, maar ik vind het ontzettend jammer dat nadat we als fractie twee dagen hebben besteed aan het herstellen van de eenheid, Ab Klink zich genoodzaakt ziet om dit te besluiten."

"Tegelijkertijd kan ik niet anders dan zijn besluit respecteren, om de doodeenvoudige redenen die hij ook zelf aangeeft dat hij naar zijn mening niet langer geloofwaardig kan opereren in de fractie", aldus de CDA-leider.

Partijvoorzitter Henk Bleker had maar drie woorden voor het vertrek van Klink: "Doodzonde. Doodzonde. Doodzonde." Zowel Verhagen als Bleker zeggen zeer verrast te zijn door het vertrek van Klink.

Volgens politiek analist Kees Boonman van EénVandaag is dit echter allemaal gezwets: "Klink is gewoon echt zwaar onder druk gezet. Hij had kunnen blijven zitten, maar dan was hij iemand geworden die geen enkele invloed meer had. Klink is echt heel zwaar aangepakt."


CDA-leider Maxime Verhagen: Vertrek Klink ontzettend jammer

[US Open] Monfils bereikt laatste acht US Open

Gael Monfils heeft maandag als eerste Franse tennisser sinds 2000 de kwartfinales van de US Open bereikt. Dat deed Monfils door zijn landgenoot Richard Gasquet in drie sets te verslaan: 6-4 7-5 7-5.

Monfils treft in de volgende ronde de winnaar van de partij tussen de Serviër Novak Djokovic en de Amerikaan Mardy Fish.

Voor Monfils, de nummer 17 van de plaatsingslijst, is het de derde keer dat hij op een grandslamtoernooi de laatste acht bereikt. In 2008 haalde hij op Roland Garros de halve finales, een jaar later de kwartfinales. Beide keren was de Zwitser Roger Federer te sterk.

"Het is niet makkelijk", keek Monfils terug op de partij die 2 uur en 35 minuten in beslag nam. "We zijn goede vrienden. Het was een geweldige partij."

De laatste Fransman in de kwartfinales van de US Open was Arnaud Clément.

Monfils bereikt laatste acht US Open
Monfils bereikt laatste acht US Open (Foto: ANP)

Geox overweegt stap naar F1

Het bekende schoenenmerk Geox heeft plannen om volgend seizoen zich in de Formule 1 te gaan melden. Persbureau Reuters liet dit weten. Het Italiaanse merk zou met enkele teams in gesprek zijn over een mogelijke sponsoring.

"Extreme sporten waarin technologie een belangrijke rol speelt, zoals wielrennen en Formule 1, zijn erg interessant voor ons", aldus de oprichter van Geox, Mario Moretti Polegato. Het team van Red Bull zou gesproken hebben met Geox over een mogelijke samenwerking. Op dit moment draagt het team nog de schoenen van Puma.

[Moto2] 'Ongeluk Tomizawa was niet te voorkomen'

De veiligheidsgedelegeerde van de MotoGP, Franco Uncini, liet weten dat het ongeluk van Shoya Tomizawa nooit voorkomen had kunnen worden, maar dat er wel nog steeds gezocht wordt naar veiligere manieren om rond te racen.

"We moeten vaststellen dat wat er is gebeurd, niets te maken had met veiligheid", aldus Uncini tijdens een persconferentie in Misano. "Dit soort ongelukken kunnen helaas altijd gebeuren. Met de technologie waarover we momenteel beschikken, is dat probleem ook bijna niet op te lossen. Maar we zijn altijd op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de schade bij dit soort ongelukken beperkt blijft."

De Japanner Tomizawa overleed afgelopen weekend in het ziekenhuis van Riccione, na een crash op het circuit van Misano. Tomizawa was slechts negentien jaar.

C&A ontkent produceren in foute Indiase fabrieken

C&A ontkent dat sommige collecties van het warenhuis door Indiase textielfabrikanten worden gemaakt die vrouwen en meisjes uitbuiten. Dit schreef de Volkskrant afgelopen vrijdag. Volgens de directie van C&A zijn de beschuldigingen 'absoluut niet waar'.

De Volkskrant schreef dat de ongeveer negenduizend arbeidsters in de fabriek in de deelstaat Tamilnadu min of meer opgesloten zitten op het fabrieksterrein, geen contract hebben en niet al hun geld direct krijgen. Naast C&A zou ook H&M collecties verkopen die in de fabriek KPR Mills gemaakt worden.

C&A liet direct na de publicatie weten de banden met het bedrijf zo snel mogelijk te verbreken. De kledingwinkel beweerde niet op de hoogte te zijn dat er met KPR Mills contact was. Maandag laat C&A weten dat er er geen contractuele overeenkomst is met KPR Mills, net zomin als met Quantum Knits, een andere fabrikant.

Twee doden bij verkeersongeluk Ouddorp

Bij een verkeersongeluk bij Ouddorp zijn maandagavond twee personen om het leven gekomen. De man en de vrouw reden in een personenauto vanuit de Oosterweg de N57 op. Op de kruising kwam de auto in aanrijding met een truck die uit de richting van Stellendam kwam.

De man en de vrouw, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, overleden ter plaatse. De vrachtwagenchauffeur is ondervraagd.

Franse bond ontslaat Domenech officieel

De Franse voetbalbond heeft voormalig bondscoach Raymond Domenech officieel ontslagen vanwege 'zwaar wangedrag'. Domenech was al opgestapt als bondscoach, maar werd nog steeds doorbetaald door de bond.

Domenech wordt onder andere verweten dat hij de Zuid-Afrikaanse bondscoach Carlos Alberto Pereira geen hand had gegeven, na de 2-1 winst van Zuid-Afrika op Frankrijk tijdens het WK. Ook vindt de bond het kwalijk dat de toenmalig bondscoach een brief voorlas, waarin de internationals uitleg gaven waarom zij staakten tijdens het WK. In de brief werd stevige kritiek op de bond geuit.

Suárez constateert geen link met Barcelona

Voor Luis Suárez was er geen reden om Ajax te verlaten, aangezien zijn favoriete club de Champions League bereikte. De link met FC Barcelona is echter snel gemaakt.

Pere Guardiola, de broer van Barcelona-trainer Pepe Guardiola, is sinds kort de zaakwaarnemer van Suárez. "Als ik naar Barcelona zou willen, had ik Pere Guardiola niet als agent moeten nemen", drukt de aanvaller mogelijke transfergeruchten direct de kop in op de Catalaanse radiozender RAC1.

"Een speler wordt alleen aangetrokken als de trainer én de club dat willen, niet omdat de broer of wie dan ook toevallig de zaakwaarnemer van die speler is", weet Suárez, die nu met Ajax in de Champions League mag spelen. "Dat wilde ik altijd al met deze club", weergeeft de speler zijn wens.

Suárez sluit tegelijkertijd niet uit dat hij in Nederland blijft spelen. "Ik heb geen haast. Er is vaak genoeg gebleken dat spelers te vroeg bij Ajax vertrokken en in het buitenland mislukten. Ik ga alleen weg als ik het honderd procent zeker weet", aldus de hoofdpersoon geciteerd door het AD.

Tilke belooft meer uitdagende circuits

De huisarchitect van de Formule 1-circuits Hermann Tilke belooft dat de banen die hij in de toekomst gaat ontwerpen uitdagender zijn dan de meeste van zijn eerdere ontwerpen. In overleg met Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hij besloten meer de grenzen op te gaan zoeken.

"We hebben veel besproken en Bernie gaf vele goede ideeën," zei Tilke die vorige week het ontwerp voor het nieuwe circuit in Austin, Texas, bekendmaakte. Hij zegt dat het circuit in de Verenigde Staten een voorproefje is van welke kant de ontwerpen op zullen gaan.

"We gaan meer dan in de afgelopen jaren het randje opzoeken op het gebied van hoogteverschillen en de types bochten," zei de Duitser die er wel aan toevoegde dat hij rekening moet houden met het beschikbare stuk grond, het landschap en het budget dat voor het project beschikbaar is.

"We hebben bijvoorbeeld tegenwoordig uitloopstroken nodig. De FIA accepteert geen circuits die het niet hebben, waardoor het voor de kijkers minder mooi wordt. Op de oudere circuits zijn de vangrails wel direct naast de baan, maar in onze tijd is dat niet meer mogelijk. Daarnaast willen de circuits ook motorsport hebben, waardoor de uitloopstroken nog groter moeten zijn en ook van verschillende types. Bij sommige bochten hoeft bij de F1 geen uitloop, maar voor de motorfietsen juist wel. Je kunt het helaas niet iedereen naar de zin maken."

Dragon Age: Ultimate Edition gespot

De britse bond die adviesleeftijden voor games adviseert, de BBFC, heeft Dragon Age: Ultimate Edition op hun site gezet.

De game bevat buiten het origineel alle DLC die tot nu toe is uitgegeven. Deze zijn de volgende pakketten: DAO: Awakening, Leliana's Song, Witch Hunt, The Golems of Amgarrak, The Darkspawn Chronicles, Feastday Combo Pack, Return to Ostagar, Warden's Keep en The Stone Prisoner.

Er is geen informatie bekend over de prijs van het pakket of wanneer de bundel uitkomt, maar kunnen we verwachten dat de game weer op de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC verschijnt. 

[US Open] Cibulkova klopt oud-kampioene Kuznetsova

Svetlana Kuznetsova is er niet in geslaagd de kwartfinale van de US Open te bereiken. De winnares van 2004 verloor in de vierde ronde met 5-7, 6-7 (4) van Dominika Cibulkova uit Slowakije. De als elfde geplaatste Russische verslikte zich dit seizoen in Sydney ook al in de nummer 45 van de wereldranglijst.

Kuznetsova kwam in het Arthur Ashe Stadium in New York geen moment in haar ritme en produceerde maar liefst tien dubbele fouten. Op het moment dat Cibulkova voor de wedstrijd serveerde beet de Russische nog even van zich af, maar een slordige tiebreak deed haar enkele minuten later alsnog de das om.

Cibulkova, die in de volgende ronde de winnares van de partij tussen Caroline Wozniacki en Maria Sharapova treft, is dicht bij haar beste resultaat ooit op een grandslamtoernooi. Vorig jaar op Roland Garros drong de 21-jarige Slowaakse door tot de halve finale.

Meer informatie omtrent Rock Band 3 DLC

Harmonix heeft meer informatie omtrent de downloadable content en het verhuizen van de 'oudere' liedjes naar deel drie vrijgegeven tijdens de PAX-beurs. Zo zul je net zoals met deel twee de liedjes van oudere Rock Band-spellen (behalve The Beatles: Rock Band) voor een klein bedrag naar deel drie exporteren.

De prijzen van de downloadbare liedjes blijven twee dollar, maar de liedjes die ook in de 'Pro-mode' gebruikt kunnen worden zullen iets duurder worden. Dit wordt gedaan omdat het voor Harmonix veel meer werk kost om deze liedjes in Rock Band 3 te verwerken. Het exporteren van de liedjes zal mogelijk zijn op alle drie de consoles, of alle liedjes overgezet kunnen worden is nog niet bekend. Het kan gebeuren dat er problemen zijn met licenties, aldus John Drake van Harmonix.

Duke Nukem: Forever demo bevestigd

Randy Pitchford, baas van ontwikkelaar Gearbox, heeft gezegd dat een belangrijke deel van de marketing van Duke Nukem: Forever een demo zal zijn. Gearbox is bezig met het zoeken naar een geschikte releasedatum. Ze zijn nu aan het kijken wanneer de game ongeveer uit moet komen, aan de hand daarvan zal de releasedatum voor de demo gekozen worden.

"I think that is an important thing to do. Now that the cat's out of the bag we can actually make those plans. Now we can get with retailers and figure out the launch window, and figure out demo timing, and work with the first-parties on that.We weren't able to do that until this point, because if we did we risked damaging it even further,"

Duke Nukem: Forever komt volgend jaar eindelijk uit voor de Xbox 360, PlayStation 3 en de PC. Een special over hoe de game tot stand is gekomen kun je hier lezen.

Dronken bestuurder rijdt in op buspassagiers

Een dronken bestuurder heeft in de Ecuadoraanse kuststad Guayaquil vijftien mensen doodgereden. Hij reed met een SUV in op een groep wachtenden bij een busstation. Zeven mensen raakten gewond.

Het ongeluk voltrok zich zondagochtend in de wijk Bastion Popular. De bestuurder werd gearresteerd. Een woedende menigte stak zijn auto en later ook een politiewagen in brand. Volgens ooggetuigen was de chauffeur achter het stuur in slaap gevallen.

Di Gregorio naar Astana

Wielrenner Remy Di Gregorio zal volgend seizoen uitkomen voor Astana. De 25-jarige Franse klimgeit heeft een contract voor één seizoen getekend bij de ploeg, zo meldt de Kazachse formatie op haar website.

Remy Di Gregorio rijdt nu nog voor La Française des Jeux waar hij in 2005 zijn entree in het profpeloton kon maken. Veel gewonnen heeft hij niet, maar in 2007 pakte hij de bergtrui in de Dauphiné Libéré en een jaar eerder pakte de Fransman een rit in de Ronde van de Toekomst.

Parcours WK wielrennen deels onder water

Minder dan een maand voor de start van het wereldkampioenschap wielrennen zijn er grote problemen voor de organisatie gerezen. Het noodweer in Australië heeft er voor gezorgd dat een groot deel van het parcours rond de stad Geelong onder water staat.

De overstromingen zorgen voor grote schade in het zuiden van Australië. De organisatie beraad zich nu op alternatieve routes mocht de geplande route niet op tijd vrij van het water zijn.

BioShock Infinite toont wat van Columbia

Het blad GameInformer zal in oktober met een speciale cover verschijnen van BioShock Infinite. Nu heeft GameInformer ook nog eens drie nieuwe screenshots van de game die de buitenomgeving van de vliegende stad Columbia laat zien. De stad Columbia zal een totaal ander beeld zijn dan die van de onderwaterstad Rapture.

Het team achter BioShock beschreef de stad Rapture als oudejaarsavond in 1959, Columbia wordt omschreven als de vierde van juli in 1912. Bekijk hieronder de drie nieuwe screens uit Columbia.

BioBioBio

Van lange afstand in Sniper: Ghost Warrior DLC-trailer

Een game waarbij sniper centraal staat. Die zijn er niet veel maar veel gamers vinden het wel erg leuke games om te spelen. Sniper: Ghost Warrior is zo'n game waarbij je online tegen andere mensen kunt snipen. Voor de fans verschijnt er nu nieuwe DLC.

In de DLC zul je de mogelijkheid krijgen op vijf nieuwe maps te spelen waarbij je van nog verder je tegenstanders neer kunt gaan schieten. De gevechten spelen zich onder andere af op een boorplatform en tussen de oude tempels.

Wanneer de DLC precies verschijnt is nog niet bekend. Wil je weten of de game iets voor jou is, lees dan onze review.

Moisander droomt van zege op Oranje

Niklas Moisander acht Finland morgen in de Rotterdamse Kuip absoluut niet kansloos tegen het Nederlands elftal. "We gaan compact spelen en via een counter scoren we een doelpuntje. Zo winnen we", schetst de verdediger van AZ zijn droomscenario. Finland begon slecht aan de EK-kwalificatie door met 2-0 bij Moldavië te verliezen.

Ook Mika Väyrynen legt zich niet bij voorbaat neer bij een nederlaag tegen Oranje. "Natuurlijk is Nederland als nummer twee van het WK de favoriet en wordt het een hele moeilijke wedstrijd", beseft de middenvelder van Heerenveen. "Maar hopelijk zit er een gelijkspel in. Met een punt zullen we zeker tevreden zijn."

Moisander en Väyrynen zijn niet de enige eredivisiespelers in de Finse selectie. Ook Tim Sparv (Groningen) en Veli Lampi (Willem II) horen bij de groep, terwijl Jari Litmanen, Sami Hyypiä en Petri Pasanen een verleden hebben in Nederland. "Voor Finse spelers is Nederland een prima eerste stap", beaamt Moisander. "De cultuur hier is bijna hetzelfde als in Scandinavië."

Dat Litmanen, die over vijf maanden zijn veertigste verjaardag viert, nog altijd bij de nationale ploeg zit, vindt Moisander niet meer dan logisch. "Hij heeft heel veel ervaring en kan dat goed overbrengen op de jonge spelers." "Jari is een soort vaderfiguur", vult Väyrynen zijn landgenoot aan. "Als hij fit is, kan hij nog heel belangrijk voor ons zijn."

Dat Litmanen in Finland een icoon is, blijkt uit het feit dat daar binnenkort een standbeeld van hem verrijst. "Dat is gepast", vindt Moisander. "Hij is de beste speler die we ooit gehad hebben. Iedereen heeft enorm veel respect voor hem."

Obama: Meer werk door aanleg wegen

De Amerikaanse president Barack Obama presenteert maandag een plan om voor 50 miljard dollar (35 miljard euro) nieuwe wegen, sporen en vliegtuigen te bouwen. De actie moet de kwakkelende economie oppeppen. Dat heeft een medewerker maandag meegedeeld. Het is de bedoeling dat het geld al snel uitgegeven wordt.

Obama onthult het plan maandag bij een toespraak in Wisconsin ter gelegenheid van Labor Day. Onduidelijk is hoe de president goedkeuring wil krijgen van het Congres voor de verkiezingen in november. De Republikeinse oppositie was eerder al tegen een plan van 800 miljard dollar aan economische impulsen.

Obama belooft 50 miljard dollar aan nieuwbouw
Obama belooft 50 miljard dollar aan nieuwbouw (Foto: ANP)

'Edgar Davids slaat erop los in Tuschinski'

Edgar Davids heeft zaterdagavond rake klappen uitgedeeld in de Amsterdamse bioscoop Tuschinski. Dat schrijft stadszender AT5 maandag op basis van 'diverse bronnen'. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan tegen de oud-Ajacied.

Davids zou ruzie hebben gehad over zitplaatsen in de bioscoop. De 37-jarige voetballer beweerde dat hij twee stoelen had gereserveerd, maar deze waren bezet.

Toen het slachtoffer en haar vriendin opstonden om plaats te maken, sloeg Davids haar tegen haar rug. Toen de vrouw zich omdraaide, kreeg ze nog een klap in haar gezicht, wat resulteerde in een blauw oog. De voetballer zou de bioscoop vervolgens zijn ontvlucht.

De Amsterdamse politie wil niet bevestigen dat het om Edgar Davids gaat. Wel laat een woordvoerder weten dat er aangifte is gedaan naar aanleiding van een mishandeling in Tuschinski. De zaak wordt nog onderzocht, er zijn nog een aanhoudingen verricht.

Davids wordt niet voor het eerst in verband gebracht met mishandeling. Een ex-vriendin beweerde acht jaar geleden dat de voetballer losse handjes heeft. Wegens gebrek aan bewijs werd Davids destijds niet vervolgd.

Fans FC Twente niet naar Venlo uit onvrede

Het bestuur en de supporters van FC Twente boycotten zaterdag de uitwedstrijd tegen VVV Venlo. De Twentenaren zijn teleurgesteld in de handelswijze van de gemeente Venlo, die de aanhang verplicht met een buscombi af te reizen naar De Koel. Omdat de laatste jaren vrijwel geen onregelmatigheden met supporters zijn voorgekomen, vindt FC Twente dat een dergelijke behandeling niet op zijn plaats is.

De buscombi verplicht de fans ergens op een vooraf bepaalde locatie te verzamelen, om vervolgens met de bus koers te zetten naar het stadion. Dat zien de supporters en bestuur van de landskampioen niet zitten.

De afgelopen weken probeerde FC Twente de gemeente Venlo tevergeefs op andere gedachten te brengen. "Helaas is dat niet gelukt", zegt Eugenio Porcu, manager operationele zaken. "We hebben daarom besloten in zijn geheel niet af te reizen naar Venlo."

DNA-test wijst naar serieverkrachter Bollenstreek

In het onderzoek naar drie verkrachtingen in de Bollenstreek zijn DNA-sporen aangetroffen die overeenkomen met die van de 37-jarige verdachte. Hij wordt ook verdacht van een verkrachting uit 2002. Dat laat de politie maandag weten.

De man uit Voorschoten werd woensdag aangehouden nadat dinsdagnacht een 24-jarige vrouw in Hillegom was verkracht. Ze was rond 01.00 uur op het fietspad langs de Leidsestraat bij het Shell-tankstation van haar fiets getrokken en in een weiland verkracht. Op 25 juli en op 11 augustus werden een vrouw en een meisje van respectievelijk 23 en 15 jaar verkracht. Ook bij deze zaken komt het DNA-materiaal overeen met dat van de verdachte.

Uit het onderzoek is gebleken dat de man ook verdacht wordt van een verkrachting in Voorhout op 3 augustus 2002. Toen werd een 21-jarige vrouw op de 's-Gravendamseweg van haar fiets getrokken en in de bosjes verkracht. Onbekend is of er in deze zaak ook een DNA-match is.

De verdachte wordt dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De politie onderzoekt of de man nog in verband kan worden gebracht met andere verkrachtingszaken.

''Van der Vaart wees Liverpool af''

De media suggereerde eind vorige maand dat Bayern München naast Tottenham Hotspur de tweede club was die probeerde Rafael van der Vaart van Real Madrid over te nemen. De Oranje-international komt zelf met een andere grootmacht op de proppen.

''Liverpool was geïnteresseerd, Bayern niet'', aldus Van der Vaart tegenover Sky Sports.

De middenvelder gaf de voorkeur aan de Spurs. ''Uiteindelijk gaat het erom dat je er een goed gevoel bij hebt. Bij deze manager (Harry Redknapp, red.) had ik dat.''

Van der Vaart is blij dat hij het in de Engelse Premier League mag opnemen tegen een aantal landgenoten: ''Zij zeiden altijd tegen me dat ik naar Engeland moest komen. Nu het zover is, kijk ik er erg naar uit om tegen Dirk Kuijt, Nigel de Jong en John Heitinga te spelen.'' 

Jarige Wilders met vlaai naar koningin

De geboren Venlonaar Geert Wilders brengt maandagavond ter ere van zijn 47e verjaardag een vlaai met slagroom mee naar de koningin. Beatrix ontvangt maandagavond de fractieleiders van VVD, PvdA, CDA en PVV. Eerder op de dag meldden de vaste adviseurs van de koningin zich voor een nieuwe consultatieronde.

VVD-leider Mark Rutte heeft aangekondigd dat hij graag het concept-regeerakkoord zelf wil schrijven. RTL Nieuws meldt dat de PVV hier ook voor voelt. Omdat CDA en SGP ook een voorstander van het plan zijn, lijkt een Kamermeerderheid dit voorstel te steunen. Vrijdag strandden de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

Dinsdag melden de fractieleiders van de overige politieke partijen in de Tweede Kamer zich bij de koningin.

Kentekenvervalsers van de weg geplukt

Bij het Groningse Nieuweschans zijn vorige week twee Duitsers en een Serviër aangehouden op verdenking van het vervalsen van kentekenbewijzen. Twee voertuigen en negen vervalste kentekenbewijzen zijn in beslag genomen, meldt de marechaussee maandag.

De vermeende vervalsers van respectievelijk 23, 66 en 33 jaar werden dinsdag na een tip aangehouden op de A7. De marechaussee controleerde de mannen toen ze vanuit Duitsland de grens met Nederland overstaken om twee auto's te verkopen. De data van de kentekenbewijzen bleken vervalst. Vermoedelijk wilden de mannen de auto's aanbieden als oldtimers.

Griekse atletiekcoach (51) overleden

De Griekse atletiekcoach Costas Spanidis is vandaag overleden. De hoofdcoach van de Griekse bond raakte betrokken bij een fataal ongeluk op de snelweg tussen Thessaloniki en Moudania.

De 51-jarige trainer zat in een auto die botste op een geparkeerde vrachtwagen op de vluchtstrook. Ambulancepersoon trof de Griek zonder zichtbaar letsel. Politie gaat er van uit dat hij om het leven is gekomen als gevolg van een hartaanval.

Spanidis begeleidde in het verleden discuskampioen Tassoula Kelesidou. Vorig jaar kreeg hij opnieuw de functie als hoofdcoach van de Griekse atletiekbond. Eerder bekleede hij deze functie al tussen 2005 en 2008.

[Upd] Kuijt enkele weken uitgeschakeld

Het Nederlands elftal speelt morgen in het kader van de EK-kwalificatie tegen Finland, maar zal dat mogelijk zonder Dirk Kuijt moeten doen. De aanvaller van Liverpool liep tijdens de laatste training namelijk een blessure op.

Volgens de eerste berichten gaat het om een schouderkwetsuur. De international viel tijdens de training namelijk verkeerd. Kuijt bevindt zich momenteel in het ziekenhuis, waar enkele onderzoeken uitgevoerd zullen worden.

Update:

Dirk Kuijt staat de komende weken buitenspel. De aanvaller heeft heeft een verstuiking van het gewricht tussen zijn sleutelbeen en schoudertop opgelopen. "Enkele bandjes zijn verrekt en mogelijk gescheurd", lichtte bondscoach Bert van Marwijk toe.

Kuijt is inmiddels op weg naar Liverpool, waar hij verder aan zijn herstel zal werken.

Sarkozy zet plannen burgerschapswet door

De Franse president Nicolas Sarkozy gaat rustig verder met een voorstel om genaturaliseerde Franse burgers hun burgerschap af te nemen als ze veroordeeld worden voor het aanvallen van een wetshandhaver. Sarkozy gaat echter niet zover dat hij ook het staatsburgerschap wil afnemen van personen die schuldig zijn bevonden aan polygamie.

Na beraad met een aantal ministers, gaf het kantoor van Sarkozy maandag een verklaring uit waarin staat dat het voorstel gevolgen heeft voor 'hen die het leven van een wetshandhaver in gevaar brengen, in het bijzonder dat van politieagenten'. Het voorstel moet onderdeel worden van een nieuwe wet die later deze maand wordt voorgelegd aan het parlement.

In juli bracht Sarkozy de maatregel al eens op. Minister van binnenlandse zaken Brice Hortefeux stelde voor om de wet uit te breiden met personen die schuldig zijn aan polygamie.

Motorsport kijkt naar veiligheid in MotoGP

De motorsport gaat opnieuw kijken of het mogelijk is de wegraces op het hoogste niveau veiliger te maken. Daarbij zal het vooral gaan om producten te ontwikkelen die de lichamen meer bescherming moeten bieden.

"We werken aan een oplossing om de gevolgen van dit soort ongelukken te beperken", reageerde Franco Uncini, veiligheidsgedelegeerde van de MotoGP, maandag op het verongelukken van de 19-jarige Japanner Shoya Tomizawa zondag bij de GP van San Marino.

Tomizawa, uitkomend in de Moto2, kwam ten val en werd met snelheden van zo'n 240 km/uur geraakt door andere machines. Een week eerder kwam bij races in Indianapolis de 13-jarige Amerikaan Peter Lenz bij een soortgelijk ongeluk om het leven. "We kunnen vaststellen dat wat er is gebeurd eigenlijk niets met veiligheid te maken heeft", zei voormalig wereldkampioen Uncini op een persconferentie in Misano.

Doden en gewonden bij treinongeluk Spanje

Een passagierstrein is maandag nabij het Spaanse Carmonita, negentig kilometer van de grens met Portugal, in botsing gekomen met een kiepwagen. Twee mensen kwamen bij het ongeluk om het leven en drie anderen raakten gewond.

Een van de doden was een vrouwelijke passagier. De andere was de bestuurder van de kiepwagen. Hij was aan het werk bij de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Spanje en Portugal.

Duitse tieners in cel om brute moord

Een Duitse kinderrechter heeft maandag twee tieners tot lange gevangenisstraffen veroordeeld voor de brute moord op een man. De man, de 50-jarige Dominik Brunner, was tussenbeide gekomen toen het tweetal in september 2009 in een trein een groep kinderen lastigviel. De twee tieners sloegen de man vervolgens 'uit wraak' in elkaar. Enkele uren later overleed Brunner aan zijn verwondingen.

Een van de jongens, de 19-jarige Markus S., werd veroordeeld tot negen jaar en tien maanden gevangenisstraf. Zijn vriend, de 18-jarige Sebastian L., werd veroordeeld tot zeven jaar cel voor zijn aandeel in de moord.

Blanc voor het blok

Hij werd na het desastreuze WK in Zuid-Afrika als de 'Verlosser' binnengehaald. Maar amper een maand na zijn aanstelling als bondscoach van Frankrijk staat Laurent Blanc al onder grote druk.

Hij moet dinsdagavond in Sarajevo tegen Bosnië met zijn nieuwe ploeg een positief resultaat neerzetten, anders heeft de Franse oud-international in eigen land geen leven meer.

"Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan", verzuchtte de 44-jarige coach maandag. "Ik heb een onervaren ploeg. Maar we hebben een overwinning heel hard nodig. Niet alleen voor onszelf, maar voor het hele Franse voetbal."

Blanc beleefde vrijdag in Parijs een pijnlijk debuut als bondscoach in het EK-kwalificatietoernooi. Hij verloor met 0-1 van het bescheiden Wit-Rusland. "Elk kwalificatieduel is belangrijk. Maar door onze nederlaag in de eerste groepswedstrijd is het duel met Bosnië nu nog belangrijker geworden."

Blanc voor het blok
Blanc voor het blok (Foto: ANP)

Klink per direct uit Tweede Kamer

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stapt per direct op uit de Tweede Kamer. Hij heeft dit laten weten aan Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Klink zegt wel 'met overtuiging' lid te blijven van het CDA.

"Na alle gebeurtenissen van de afgelopen week is er voor mij een onwerkbare situatie binnen de CDA-fractie ontstaan. De basis voor samenwerking - vertrouwen - is aangetast. Daardoor kan ik niet meer met voldoende overtuigingskracht binnen de fractie opereren. En dat gaat ten koste van mijn geloofwaardigheid", zo laat Klink weten.

Praat ook mee over het vertrek van Klink op het forum.

VN wil meer geld voor Pakistan

De Verenigde Naties hebben honderden miljoenen euro's extra nodig om voedsel, water, medicijnen en tenten voor Pakistaanse slachtoffers van de overstromingen te bekostigen. Dat heeft de speciale VN-gezant voor de hulp aan Pakistan gezegd.

De VN wil lidstaten vragen zeker tweemaal zoveel te doneren als de 460 miljoen dollar (360 miljoen euro) die vorige maand, aan het begin van de overstromingen, werd gevraagd. Inmiddels heeft de VN 310 miljoen dollar (240 miljoen euro) ontvangen, hoewel particuliere donaties dit bedrag aanvullen tot 1,1 miljard (850 miljoen euro).

Ongeveer acht tot tien miljoen mensen in Pakistan hebben op de een of andere manier hulp nodig.

Melandri gaat MotoGP verlaten

Coureur Marco Melandri is momenteel bezig aan zijn laatste seizoen in de MotoGP. Vanaf volgend seizoen zal de Italiaan de zien zijn in het WK Superbike. Hiermee lost hij de Brit Cal Crutchlow af, die de omgekeerde route zal volgen.

Melandri won in 2002 de wereldtitel in de 250cc en stapte een jaar later over naar de koningsklasse. Vijf keer wist hij een Grand Prix te winnen in de MotoGP, maar dit seizoen is hij weinig voorin te vinden.

De Brit Crutchlow won in de Supersport het wereldkampioenschap en staat momenteel vijfde in strijd om de wereldtitel bij het WK Superbike. Ook in de koningsklasse zal hij voor Yamaha uitkomen.

Formule 1 en GP2 mogelijk met zelfde banden

Volgend jaar zal de GP2-klasse naar alle waarschijnlijkheid met dezelfde als de Formule 1 gaan rijden. Technisch directeur van de GP2-klasse, Didier Perrin, heeft dit laten weten. Waar Bridgestone eerste de banden leverde aan beide klasse zal dat volgend jaar Pirelli worden.

"Tijdens onze laatste testsessie op Paul Ricard hebben we de nieuwe GP2-auto met dezelfde banden laten rijden als de Toyota F1-auto van vorig jaar. Daaruit bleek dat het gedrag van de banden bij beide wagens nagenoeg hetzelfde is. Dat is erg goed nieuws, want dat betekent dat we volgend jaar misschien wel met dezelfde banden kunnen gaan rijden als de Formule 1. Dat zou erg positief zijn voor de GP2, want dan kunnen onze coureurs vast wennen aan de banden die in de F1 worden gebruikt."

Momenteel rijden de auto's in de GP3-klasse al op banden van Pirelli.

Transfer Huntelaar jaagt supporters op kosten

Schalke 04 heeft de entreeprijzen voor drie topwedstrijden met liefst vijftig procent verhoogd. De club uit Gelsenkirchen roerde zich flink op de transfermarkt en probeert nu een deel van die kosten via de verhoogde toegangsprijzen terug te verdienen. Staanplaatsen kosten 22 euro, een zitplaats zelfs vijftig.

De drastische prijsverhoging lokt opvallend genoeg vooral reacties uit bij de supporters van Borussia Dortmund. Ruim vierduizend fans van de grote rivaal hebben al laten weten de Kohlenpottderby op 19 september in de Veltins-Arena te boycotten. Dortmund-trainer Jürgen Klopp heeft daar alle begrip voor. "Ik vind het goed dat onze mensen niet naar de wedstrijd tegen Schalke gaan", zegt hij in Bild. "Ze hoeven de transfer van Klaas Jan Huntelaar niet te financieren."

De 'toptoeslag' houdt in dat clubs in Duitsland voor een aantal thuiswedstrijden per seizoen extra bedragen kunnen vragen. Financieel directeur van Schalke Peter Peeters begrijpt de kritiek dan ook niet. "We hebben de gebruikelijke normen van de Bundesliga-toptoeslag aangehouden. Dat gaat gewoon volgens het boekje. Dortmund deed dat de voorgaande jaren ook en daar hebben wij nooit over geklaagd."

Schalke hoopt met de flink versterkte selectie voor het eerst sinds het seizoen 1957/1958 de titel in de Bundesliga te pakken. Naast Huntelaar, hij kwam voor veertien miljoen euro over van AC Milan, kwamen ook Raul, Ciprian Deac, Nicolas Plestan en José Manuel Jurado Die Knappen versterken. Desondanks begon de ploeg van Felix Magath met verliespartijen tegen HSV en Hannover slecht aan de competitie.

Geen contactverbod voor Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries mag toch contact opnemen met de van moord verdachte Australiër Daniel R. Dat heeft een rechter in Perth in Australië maandag besloten, meldt De Vries op zijn website. R. wilde dat De Vries een contactverbod opgelegd zou krijgen, maar de rechter besloot anders.

De Vries werd op 20 augustus aangehouden toen hij R. een brief wilde overhandigen, maar verliet Australië snel na zijn vrijlating. Het contactverbod kan volgens de rechter niet worden opgelegd omdat De Vries en zijn team niet meer in het land zijn. Mochten De Vries en de zijnen weer contact opnemen met R. als zij weer in Australië zijn, kan alsnog een contactverbod worden uitgevaardigd.

R. wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Nederlandse Mariska Mast twee jaar gelden in Honduras, maar heeft ontkend iets met de moord te maken te hebben.

Nadat de moordverdachte de politie had ingeschakeld weigerde de misdaadverslaggever weg te gaan, waarna hij werd gearresteerd. De Vries moet zich dinsdag voor dit incident verantwoorden voor de rechter. Het ziet ernaar uit dat De Vries niet in de rechtszaal zit.

Microsoft wil nog steeds een Halo-film

Microsoft toont nog steeds interesse in een film over Halo geeft Frank O'Conner van 343 Studios aan. 343 Studios is de studio die na Bungie het stokje voor de Halo-serie overneemt. Volgens O'Conner is er al bergen aan materiaal geschreven voor de film maar dit gaat pas gebruikt worden als de tijd rijp is.

O'Conner geeft aan dat als er een Halo-film komt dat deze een eigen verhaal zal krijgen en niet een versie van één van de games. Volgens hem wordt het 999 van de 1000 keer een rommeltje als je een game-verhaal voor 100% gelijk probeert te houden. Volgens O'Conner is Microsoft ook aan het kijken naar de mogelijkheden voor een televisie-serie over Halo.

Halo: Reach komt wereldwijd 14 september uit voor de Xbox 360, bekijk hieronder één van de live-action reclames voor Halo: Reach.

'Wayne Rooney ging naar de hoeren'

De Britse voetballer Wayne Rooney zou zijn 21-jarige vriendin Coleen hebben bedrogen. Tijdens haar zwangerschap zou hij het hebben aangelegd met de 21-jarige prostituee Jenny Thompson die haar verhaal uit de doeken heeft gedaan in de krant 'News of the World'.

Thompson is een goed verdienende hoer die zo'n 1.400 euro per nacht beurt. Thompson: "Wayne achtervolgde me met seksberichtjes en betaalde gewoon cash. Hij leek er zich niets van aan te trekken dat hij Coleen aan het bedriegen was. We ontmoetten elkaar in een casino. Hij vroeg me mee naar het toilet om te gaan roken. We wisselden telefoonnummers uit en kusten even. Later die nacht stuurde hij een sms om af te spreken. Ik zei dat het hem geld zou kosten. Dat was geen probleem. Hij vroeg mijn vriendin ook mee. Hij zei dat hij nog nooit een trio had gehad. Hij was verlegen en onhandig. Wij moesten al het werk doen."

De 24-jarige stervoetballer kwam al eerder in opspraak. Zes jaar geleden bekende hij het bed te hebben gedeeld met een 48-jarige prostituee. Daar kwam toen veel kritiek op.

Vijftien Nederlandse golfers op KLM Open

Vijftien Nederlandse golfers doen dit jaar mee aan het KLM Open, dat van donderdag tot en met zondag in Hilversum wordt gespeeld. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt. Blikvangers namens Nederland zijn Maarten Lafeber, die het toernooi won in 2003, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten.

Ook de buitenlandse toppers Martin Kaymer en Louis Oosthuizen melden zich deze week in Hilversum. Beide golfers wonnen dit jaar een major. Duitser Kaymer was de beste bij de PGA Championships, Zuid-Afrikaan Oosthuizen schreef het Brits Open op zijn naam. De laatste wildcard ging naar de pas 17-jarige Italiaan Matteo Manessero.

Het KLM Open beleeft dit jaar zijn 91e editie. Daarmee is het een van de oudste toernooien op de Europese tour.

Nederlandse deelnemers KLM Open:

Amateurs:

Robin Kind, Fernand Osther, Daan Huizing, Sven Maurits en Rowin Caron.

Professionals:

Robert-Jan Derksen, Maarten Lafeber, Joost Luiten, Richard Eccles, Johan Eerdmans, Jurrian van der Vaart, Robin Swane, Guido van der Valk, Tim Sluiter en Sander van Duijn.

Benefietconcert voor Willem II afgelast

De Stichting Red Willem II heeft het benefietconcert dat gepland stond om de noodlijdende club te redden afgelast. De reden hiervoor is dat er slechts 1775 kaarten zijn verkocht, terwijl volgens secretaris Roy Claassen er op belangstelling van 8000 supporters was gerekend.

Het initiatief voor een concert werd eind vorig seizoen genomen toen bekend werd dat Willem II in grote financiële problemen zat. De gemeente verlaagde de huur van het stadion, waardoor de problemen verminderd werden. Ook heeft de Tilburgse club flink in de selectie gesneden, waardoor er in financieel opzicht weer wat licht aan het eind van de tunnel is. Op sportief gebied vergaat het de club minder, want na vier speelronden in de Eredivisie staat Willem II onderaan met nul punten.

Beatrix heeft vaste adviseurs geconsulteerd

Koningin Beatrix heeft maandag haar drie vaste adviseurs laten langskomen op paleis Huis ten Bosch. Ze sprak met hen over de voortgang van de kabinetsformatie, want die is sinds de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet klapten, weer terug bij af.

Herman Tjeenk Willink (Raad van State), Gerdi Verbeet (voorzitter Tweede Kamer) en René van der Linden (voorzitter Eerste Kamer) spraken maandag al met de vorstin. Later op de dag hebben ook de fractievoorzitters van de vier grootste partijen, Mark Rutte (VVD), Job Cohen (PvdA), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) nog een gesprek met Beatrix. De overige fractieleiders worden dinsdag verwacht bij paleis Noordeinde.

Aansluitend staat dinsdagmiddag in de Tweede Kamer een debat gepland met oud-informateur Ivo Opstelten. D66 wil van Opstelten meer horen over wat er de afgelopen weken is gebeurd bij de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA.

Beatrix heeft vaste adviseurs geconsulteerd
Beatrix heeft vaste adviseurs geconsulteerd (Foto: ANP)

[Vuelta] Menchov: "Vuelta begint woensdag echt"

Denis Menchov werd voorafgaand aan de start van de Vuelta a España getipt als één van de favorieten. Na negen ritten staat de Rus, die nu nog in dienst van Rabobank rijdt, echter op een twintigste plaats en heeft een achterstand van bijna drieënhalve minuut op leider Igor Anton.

"Iedereen schuift de favorietenrol door naar mij, maar de bergritten zijn moeilijk en ik ben niet explosief genoeg", aldus Menchov, die van opgeven niets wil weten.

De Ruslijkt zijn pijlen vooral op aanstaande woensdag te richten. "De elfde etappe van woensdag naar Andorra heb ik wel aangestipt. Dan begint de Vuelta pas echt. Als ik iets wil betekenen in deze Vuelta, zal die rit me wijzer maken. Lukt het niet, dan is dat geen drama."

Soldaten niet blij met censuur Medal of Honor

Soldaten zijn het niet eens met de beperkingen die het Amerikaanse leger heeft opgelegd aan de verkoop van de game Medal of Honor. Op verzoek van het leger komt het militaire schietspel niet in de schappen van 49 winkels van winkelketen Gamestop op Amerikaanse legerbasissen. In het spel is het mogelijk om online als Talibanstrijder tegen de Amerikanen te vechten.

Uit reacties van soldaten op de website Kotaku blijkt dat lang niet alle soldaten achter de beslissing staan. "Dergelijke games zijn een goede manier voor een soldaat om om te leren gaan met de stress van de oorlog. Psychologen van het leger zeggen dat het helpt tegen posttraumatische stress", reageert een militair op de website. "Bedankt. Ik ben blij dat de vrijheden die ik verdedig in het leger door mijn eigen land worden afgenomen."

Medal of Honor ligt op 14 oktober in de winkel. Het schietspel verschijnt voor de pc, Xbox 360 en Playstation 3.

Medal of Honor

Kinderen vinden dode cavia's en verstikte puppy's

Kinderen hebben zondag in bosjes in het Twentse Borne vijftien dode dieren gevonden. Van elf cavia's was de nek omgedraaid en vier puppy's bleken te zijn verstikt. De politie wil weten waar de dode dieren vandaan kwamen en is op zoek naar getuigen.

De moeder belde de dierenambulance en de politie rond 17.40 uur met de mededeling dat haar kinderen van 8 en 9 jaar de dode dieren achter een parkeerplaats in de Azelosestraat hadden aangetroffen. De puppy's waren tussen de zes en acht weken oud. Waarschijnlijk waren ze al een tot twee dagen dood.

Blair overweegt signeersessie af te gelasten

De Britse oud-premier Tony Blair overweegt een signeersessie in een boekhandel in Londen, ter promotie van zijn autobiografie, af te gelasten, omdat die mogelijk verstoord kan worden door demonstranten. Dat heeft Blair maandag gezegd.

De signeersessie kan 'onnodige kosten en gedoe' meebrengen voor de politie, aldus Blair. Tijdens een signeersessie in Dublin kreeg Blair bij aankomst eieren en schoenen naar zijn hoofd geslingerd. Demonstranten uitten hiermee hun afkeer van de Britse betrokkenheid bij de invasie in Irak.

De verkoop van zijn boek zal er niet onder lijden. Blair kreeg als voorschot op zijn memoires, 'A journey', al vier miljoen pond (4,8 miljoen euro) op zijn rekening bijgeschreven. In het boek verdedigt Blair het beleid dat hij tussen 1997 en 2007 als premier voerde.

De autobiografie is een bestseller, maar wekte ook veel weerstand, met name onder tegenstanders van de oorlog in Irak. Een groep op Facebook roept mensen op 'de memoires van Tony Blair in de boekhandel stiekem te verplaatsen naar de afdeling misdaad'. De groep heeft al zevenduizend leden.

Helft burgemeesters en wethouders bedreigd

Ongeveer de helft van de burgemeesters en wethouders heeft te maken met agressie en geweld. Van de gemeenteraadsleden krijgt 28 procent ermee van doen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat vorig jaar 69 procent van de burgemeesters en wethouders te maken heeft gehad met agressie en geweld en 49 procent van de gemeenteraadsleden. Deze onderzoeken waren echter minder betrouwbaar, omdat er minder burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden aan deelnamen. "De cijfers in dit rapport zijn het meest betrouwbaar", legt een ministerwoordvoerder uit.

Veelal hebben de lokale politici te maken met bedreiging en intimidatie. Fysiek geweld komt veel minder vaak voor. De burgemeester doet het vaakst aangifte: in dertig procent van de gevallen. Van de wethouders doet achttien aangifte en van de raadsleden veertien.

Volgens directeur van het Nederlands Genootschap Burgemeesters Ruud van Bennekom is het bedreigen van lokale politici onderdeel van een bredere tendens. "Mensen grijpen steeds makkelijker naar dit soort middelen. Het gebeurt ook richting brandweermannen en ambulancemedewerkers", zei hij maandag op Radio 1.

Inzaghi: "Ik erger me snel aan mezelf"

Filippo Inzaghi bewees vorige week dat hij ondanks zijn 37 jaar het scoren nog niet is verleerd. Eerst maakte hij een prachtige goal in een oefenduel tegen Barcelona en daarna was hij ook trefzeker tegen Lecce (4-0). Inzaghi is echter niet snel tevreden met zichzelf.

"Ik ken mezelf en ik mag dan veel ervaring hebben, maar de spanning voor de wedstrijd is er nog steeds", zegt de ervarin Italiaan in La Gazzetta dello Sport. "Ik erger me snel aan mijn eigen spel, hopelijk kan ik dat nog veranderen. Maar misschien dat ook wel een beetje mijn geheime kracht."

Bij Milan is Inzaghi begonnen aan zijn negentiende jaar als prof. "Ik wil het record van Gerd Müller verbreken, daarvoor heb ik nog één doelpunt nodig", zegt Inzaghi. De Italiaanse spits maakte tot nu toe 68 treffers in alle Europese competities. "Mijn voornaamste doel is echter om gelukkig te blijven bij AC Milan."

Volgende week kan Inzaghi het record van Müller evenaren als Auxerre op bezoek komt in de groepsfase van de Champions League. "Het zou geweldig zijn om het record in San Siro te halen, met de eigen fans erbij", vindt Inzaghi, die met Robinho en Zlatan Ibrahimovic een dodelijke voorhoede kan vormen. "Met hen kunnen we de Champions League winnen."

Force India wil F1-seizoen verschuiven

Force India heeft een voorstel ingediend om het seizoen te verschuiven. De operationeel directeur van het Indiase team Otmar Szafnauer pleit hiervoor om zo te zorgen dat het personeel rond de kerstperiode vrij heeft.

Het Formule 1-seizoen loopt normaal gesproken van maart tot november, maar dat zorgt er voor dat de teamleden in december en in januari vol aan de slag moeten om de auto's voor het volgende seizoen. "Als we een maandje later beginnen en wat langer doorgaan, zijn we net voor de Kerst klaar. Als we daarna de fabrieken een tijdje verplicht dichtgooien, kan iedereen in het nieuwe jaar er weer vol tegenaan gaan," zegt Szafnauer.

Hij meldt dat het plan besproken is bij de Formula One Teams' Association, maar dat het daar op de plank ligt. "We moeten het maar weer eens naar voren schuiven. Het zal ook niet van de ene op de andere dag gebeuren, want bij veel circuits liggen de contracten vast."

Uitbraak cholera Kameroen ergste in twintig jaar

Meer dan driehonderd mensen zijn in Kameroen overleden aan cholera. Het is de ergste uitbraak van de ziekte in dit land in twintig jaar. Dat heeft Unicef maandag gezegd.

Unicef zei dat meer dan 4500 mensen ziek zijn. Een cholera-infectie zorgt onder meer voor hevige diarree. Veel mensen overlijden dan ook aan uitdroging.

Sinds de uitbraak in mei begon, zijn 331 mensen omgekomen. Gevrees wordt dat het aantal ziektegevallen nog flink zal oplopen als kinderen deze week na de zomervakantie weer terugkeren op school.

In Nigeria en Tsjaad, buurlanden van Kameroen, zijn ook al vele doden gevallen als gevolg van cholera.

Vrouw eet 181 kippenvleugels in 12 minuten

De 'zwarte weduwe' van de Amerikaanse eetwedstrijden heeft zondag in twaalf minuten een recordaantal van bijna 181 kippenvleugels verzwolgen. De vrouw, de 47 kilo wegende Sonya Thomas, nam deel aan het nationaal kampioenschap in de staat Buffalo.

"Ik ben zo blij", zei Sonya nadat ze 2,2 kilo kip naar binnen had gewerkt. Ze versloeg daarmee eetkampioen Joey Chestnut, die bleef steken op 169 vleugels, ofwel 2,06 kilo.

Het was de eerste keer dat de twee veelvraten het tegen elkaar opnamen. "Ze zetten elkaar enorm onder druk", aldus de organisator van het festival. "Joey is zo sterk, hij heeft een enorme kracht in zijn kaken. Maar Sonya is enorm vlug met haar handen."

Sonya, die 1,52 meter lang is, heeft ook het record voor oesters, hardgekookte eieren, cheesecake en jalapenopepers in handen. Ze wordt de 'zwarte weduwe' genoemd, omdat ze haar veel grotere en zwaardere mannelijke tegenstrevers vaak weet te verslaan.

Na de wedstrijd zei Sonya nog steeds honger te hebben. Ze noemde de vleugels een 'appetizer'.

Colombiaan is kleinste man ter wereld

De Colombiaanse Edward Nino Hernandez is in veel opzichten een typische 24-jarige Colombiaan. Toch heeft hij één opvallend kenmerk: hij is slechts zeventig centimeter lang en weegt net aan tien kilo. Nino is afgelopen weekend officieel door Guinness World Records erkend als de kleinste levende volwassene op aarde.

"Nino is niet meer gegroeid na zijn tweede levensjaar", zei zijn moeder. Wat de oorzaak is van de geringe lengte van Nino is niet bekend. Doktoren hebben de ouders nooit een verklaring kunnen geven.

De vorige recordhouder was He Pingping uit China. Hij was vier centimeter langer dan Nino en overleed op 13 maart dit jaar. Na zijn dood werd Nino ontdekt door de medewerkers van Guinness World Records.

De verwachting is dat het record 14 oktober overgaat op Khagendra Thapa Magar uit Nepal. Hij wordt op die datum 18 jaar en is 56 centimeter lang. Op dit moment is hij de kleinste tiener ter wereld.

Dode Nederlander bij grens in België gevonden

De Belgische politie heeft maandagochtend onder een brug in Vroenhoven het stoffelijk overschot gevonden van een jonge Nederlander. Een woordvoerder van het parket in Tongeren laat weten dat er over de toedracht van zijn dood nog niets bekend is.

Het lichaam van de man werd gevonden onder de brug van het Albertkanaal in de gemeente Riemst, op een steenworp afstand van Maastricht. Het parket onderzoekt de zaak en komt mogelijk later maandag met meer informatie.

Noodtoestand verlengd in Christchurch

De noodtoestand in de door een zware aardbeving getroffen Nieuw-Zeelandse stad Christchurch blijft in ieder geval van kracht tot woensdagmiddag. Dat meldden de autoriteiten in Nieuw Zeeland maandag.

De schade door het natuurgeweld van zaterdag wordt geschat op omgerekend meer dan 1 miljard euro. Meer dan vijfhonderd gebouwen raakten volgens lokale media beschadigd. Circa negentig panden moeten vermoedelijk worden gesloopt in de stad die 380.000 inwoners telt

Premier John Key van Nieuw-Zeeland noemde het "een absoluut wonder" dat niemand is omgekomen door de aardbeving met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Het gebeurde terwijl bijna iedereen nog sliep. Door de beving raakten twee mensen ernstig gewond.

Noodtoestand verlengd in Christchurch
Noodtoestand verlengd in Christchurch (Foto: ANP)

Meurders, ik geloof je niet meer

Hij was er weer, met Kassa, het kritische consumentenprogramma van de VARA. Nu ben ik niet bepaald van die omroep, maar ja, kritisch en consument, plus het feit dat er niet al te veel van dat soort programma’s zijn doen mij hopen en verwachten dat het zinvol is om te kijken. Met name bij een programma als dit mag je verwachten dat genoemde cijfers aan de werkelijkheid beantwoorden, anders is het aantal procedures en kort-gedingen niet meer bij te houden.

Williams levert hydraulica aan andere teams

Het Formule 1-team van Williams lijkt volgend jaar aan enkele andere teams uit de sport de hydraulica te gaan leveren. Dit seizoen maken de nieuwkomers in de sport Lotus, Virgin en HRT gebruik van het hydraulisch systeem van Xtrac, maar omdat dit niet voldoet hebben ze, op Lotus na, bij Williams aangeklopt.

De Britse renstal rijdt net als de nieuwkomers met motoren van Cosworth, waardoor het gebruiken van het systeen van het team uit Grove een logische oplossing lijkt. "We zijn gevraagd en we hebben er in toegestemd," zei technisch directeur Sam Michael die niet bekend wilde maken welke teams zich bij Williams hebben gemeld.

Gemaskerde berovers beschieten man thuis

Gemaskerde mannen hebben maandagochtend een 43-jarige man neergeschoten in zijn woning in het Brabantse Rijkevoort. De man, zijn vrouw en vier kinderen lagen te slapen, toen de onbekenden het huis binnendrongen. Het slachtoffer is met schotwonden naar een ziekenhuis vervoerd. Dat meldt de politie.

De schietpartij vond rond 04.30 uur plaats aan de Sint Anthoniusweg. De politie vermoedt dat de overvallers de bewoners bedreigden omdat zij op zoek waren naar geld. Onbekend is wat ze hebben buitgemaakt.

De toestand van de neergeschoten man is stabiel. De andere familieleden kwamen met de schrik vrij. Zij zijn door familie opgevangen en zij kunnen een beroep doen op slachtofferhulp.

De politie heeft een onderzoek ingesteld. De recherche is in en om de woning op zoek naar sporen.

Basisscholen Hengelo ontruimd na gaslek

Twee basisscholen met in totaal 265 leerlingen in Hengelo zijn maandagochtend ontruimd na een gaslek in de meterkast. De scholen bevinden zich in één gebouw. Kinderen en personeel wachtten buiten tot het lek gedicht was. Rond 11.00 uur kon iedereen weer naar binnen. Volgens een woordvoerder van de brandweer was er geen direct explosiegevaar.

De melding van het lek bij de scholen De Borgh en De Meent aan de Cruys Voorberghstraat kwam rond 10.00 uur bij de brandweer binnen. De conciërge had nog geprobeerd de meterkast te openen, maar zijn sleutel brak af. De brandweer brak de kast uiteindelijk open. Het lek bleek mee te vallen. Een zogeheten huisdrukregelaar is vervangen.

Judoka Grol: "Ik ga voor de wereldtitel"

Deze week begint in Tokio het wereldkampioenschap judo. Eén van de grootste Nederlandse kanshebbers op goud is Henk Grol die in de klasse tot 100 kilogram uitkomt. "Ik wil gewoon winnen," zegt de altijd ambitieuze sporter.

Op het EK in Lissabon in 2008 pakte de inmiddels 25-jarige Grol de titel, maar tijdens de Olymische Spelen in Peking moest hij genoegen nemen met brons. Het WK in Rotterdam leverde voor de zwaar geblesseerde judoka toch nog zilver op. "Aan opgeven denk ik eigenlijk nooit. Misschien had ik dat beter wel kunnen doen."

"Ik ben nooit geblesseerd geweest, met uitzondering van het afgelopen jaar. Ik heb gewoon pech gehad, meer niet. Misschien is het mijn probleem geweest dat ik in die situaties te lang ben door gegaan. Op het moment dat je aan een wedstrijd deelneemt, is het moeilijk in te schatten hoe ernstig het allemaal is. Door de adrenaline voel je niet zo veel. Dan gok ik er maar op dat het kan. Je krijgt maar twee keer per jaar de kans een titel te winnen. Dan ga je verder. Tenminste, ik wel."

Die blessures hebben toch iets met Grol gedaan. "Ik ben iets voorzichtiger geworden. Mijn trainingsaanpak is wat veranderd. Ik loop eerder naar de fysio. Mijn offensieve stijl vergt veel van mijn lichaam. Daaraan doe ik echter geen concessies. Dat zou ten koste van mijn succes gaan. Als ik een gaatje zie, val ik aan. Zo ben ik nu eenmaal."

In Tokio staat hij zonder enig wedstrijdritme op de mat. "Ik ben helemaal fit. Dat is het enige dat telt. Dat ik geen ritme heb, doet niet terzake. Na een partij heb ik dat wel weer te pakken," zei Grol die in de EK-finale in Wenen eerder dit jaar verloor van de tot Belg geneutraliseerde Elco van der Geest. "Natuurlijk wil ik graag een herkansing tegen hem. Laten zien dat ik de betere ben. Maar mijn doel in Tokio is niet Elco te verslaan. Mijn doel is het toernooi te winnen."

Spaanse minister verwerpt ETA-wapenstilstand

De Spaanse minister van binnenlandse zaken heeft de aangekondigde wapenstilstand van de Baskische afscheidingsbeweging ETA verworpen. De politie zal even streng als altijd opereren tegen de beweging, zei Alfredo Perez Rubalcaba maandag.

De verklaring van de ETA zondag schiet tekort in wat de Baskische gemeenschap en andere Spanjaarden willen, namelijk dat de beweging het geweld voorgoed afzweert, aldus de minister. Volgens Rubalcaba zal de ETA gewoon doorgaan met andere illegale activiteiten, zoals het vergaren van wapens.

De minister meende dat de ETA met het idee van een wapenstilstand op de proppen kwam, omdat de groepering zodanig is verzwakt dat zij geen aanvallen kan plegen.

De laatste dodelijke ETA-aanslag dateert van juli vorig jaar, toen twee agenten door een autobom werden gedood. Sinds 2008 zijn bijna 240 ETA-leden opgepakt.

Italiaanse burgemeester op 'maffia-wijze' vermoord

Een Italiaanse burgemeester die bekend stond om zijn harde aanpak van criminaliteit is op een maffia-achtige wijze om het leven gebracht. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA gemeld.

Angelo Vassallo werd dood teruggevonden in het dorp Acciaroli, in het zuiden van Italië. Zijn lichaam was doorzeefd met kogels. De 57-jarige burgemeester werd maandag in zijn auto doodgeschoten.

Volgens de aanklager die het onderzoek leidt, Alfredo Greco, vertoonde de moord de kenmerken van een 'akelige executie'. Hij meende dat Vassallo werd geliquideerd omdat hij zich 'tegen de illegaliteit keerde'.

Alle Nederlandse films online te bekijken

Binnenkort zijn alle Nederlandse speelfilms, televisieseries en documentaires waarvan nog opnames bestaan op internet te bekijken. Ze komen tegen betaling beschikbaar via een webvideotheek. De eerste films zijn vanaf 28 september te bekijken, wanneer het project wordt gelanceerd op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

Bij de lancering komt tweehonderd tot vijfhonderd uur aan beeldmateriaal beschikbaar. De bedoeling is dat dit na zes maanden is opgelopen tot duizend tot tweeduizend uur. Over twee jaar moet alles online staan.

Het betreft alle Nederlandse speelfilms en documentaires die sinds het begin van vorige eeuw zijn gemaakt, en alle Nederlandse televisieseries van de publieke omroepen. Met de commerciële omroepen is nog geen overeenstemming bereikt. Ook toekomstige producties worden aan de database toegevoegd.

De consument kan de film, documentaire, of serie niet downloaden, maar 'streamen'. Afhankelijk van hoe populair of recent een productie is kan de distributeur, producent of andere rechthebbende de prijs bepalen. Deze varieert van 0,99 tot 4,75 euro.

Het project wordt uitgevoerd door Filmotech en is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het is bedoeld om consumenten een hoogwaardig en gemakkelijk toegankelijk alternatief te bieden voor illegaal downloaden.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 29-08-2010 t/m zaterdag 04-09-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Mafia II blijft op nummer één en twee, Kane & Lynch zakt één plaats door Wii Sports Resort die nummer drie inneemt. H.A.W.X.2 komt binnen op nummer negen en is de hoogste binnenkomer deze week, het spel wordt opgevolgd door Metroid: Other M op tien.
De grootste daler van de week is een gedeelde plaats tussen Battlefield: Bad Company 2 (25 -> 31) en Dragon Quest IX: Sentinels Starry Skies (14 -> 20). Stijger van de week is Uncharted 2: Among Thieves die stijgt van 36 naar 29.

De lijst bestaat uit negen Wii-games, zestien Xbox 360-games, zeven PlayStation 3-games, twee PC-games, nul PSP-games en zes DS-games.

Top40

Tilburger randt kinderen aan in zwembad

Een 31-jarige man wordt ervan verdacht zondagmiddag in een zwembad in Tilburg een 9- en 13-jarig meisje en een 10-jarige jongen onder water onzedelijk te hebben betast. De man is aangehouden en zit vast, meldt de politie maandag.

De Brabander werd zondag rond 15.45 uur op aanwijzing van een medewerker van zwembad Stappegoor aangehouden. De drie kinderen uit Tilburg hadden de medewerker ingelicht. Zij kenden de Tilburger niet.

De kinderen werden op het politiebureau opgevangen en hun familie werd in kennis gesteld. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Troon Woods wankelt

De troon van de Amerikaanse golfer Tiger Woods wankelt. Aan zijn heerschappij van 273 weken als aanvoerder van de wereldranglijst dreigt nu serieus een einde te komen. Zowel Sven Stricker als Phil Mickelson kan hem vandaag na het Deutsche Bank Championship aflossen als leider.

Beide landgenoten van Woods hebben uitzicht op de winst in het tweede toernooi uit de play-offs van de PGA Tour. Stricker staat na drie ronden vierde en Mickelson vijfde, respectievelijk vier en vijf slagen achter op klassementsleider Jason Day. Als Stricker of Mickelson het toernooi in Norton, Massachusetts wint en Woods komt niet verder dan zijn huidige 23e positie, dan is het golficoon zijn topnotering op de wereldranglijst kwijt.

"Ik speel beter dan mijn score suggereert", zei Woods hoopvol na afloop van de derde ronde in het Deutsche Bank Championship, die hij zondag (plaatselijke tijd) aflegde in 69 slagen. "Ik miste nogal wat putts voor een birdie."

Mocht Woods de nummer 1-positie kwijtraken, dan is dat de zoveelsts tegenslag voor hem. De Amerikaan kwam dit jaar in opspraak door seksschandalen die hem twee weken geleden zijn huwelijk met de Zweedse Elin Nordegren kostte. Bovendien is hij nog niet gekozen in het Amerikaanse team voor de Ryder Cup. Captain Corey Pavin maakt maandag de laatste vier spelers bekend.

Carmine-actie levert geld op voor Child's Play

Afgelopen maand hadden de makers van Gears of War 3 een actie waarin je twee shirts kon kopen in het echt of via XBLA voor je avatar. Het ene shirt gaf aan dat Carmine-broer Clayton moest blijven leven en het andere shirt gaf aan dat hij moest sterven. De opbrengst van de shirts ging naar Child's Play.

Child's Play is opgericht door de makers van Penny Arcade en geeft met de donaties die ze krijgen speelgoed en boeken aan zieke kinderen in ziekenhuizen rondom de wereld. In totaal heeft de actie rond de $150.000 opgeleverd dat volledig aan Child's Play gedoneerd wordt. Wat het lot van Clayton Carmine gaat worden zullen we nog zien want Gears of War 3 komt 5 april in Amerika uit en 8 april in Europa.

Bekijk hieronder de aankondiging van de opbrengst van de actie.

[NASCAR] Uitslag Emory Healthcare 500

Tony Stewart heeft de NASCAR Sprint Cup-race op de Atlanta Motor Speedway op zijn naam geschreven. Hij bleef na 325 ronden Carl Edwards en Jimmie Johnson voor. In de strijd om het kampioenschap zijn nu tien rijders zeker van The Chase, terwijl Gregg Biffle en Clint Bowyer alleen in theorie nog voorbij gestoken kunnen worden.

Danny Hamlin mocht van polepostion vertrekken en behield de leiding in het eerste deel van de race. Enige moment van opwinding in de beginfase van de race was dat na 50 ronden Kyle Busch een drive-through penalty kreeg voor het te snel binnenrijden van de pitstraat. Ondertussen vocht Hamlin met Stewart een gevecht om de leidende positie uit, iets wat tot en met de 141e ronde duurde.

In die ronde kreeg Hamlin problemen met zijn motor en moest de strijd staken. Hierdoor was de weg vrij voor Stewart om de leiding weer te pakken. Verder naar achteren kreeg Biffle na 152 ronden een tik van Ryan Newman en spinde tegen de auto van Elliott Sadler aan. Vanwege de reparaties verloor hij veel tijd.

Honderd ronden later was het Carl Edwards die de eerste plaats overnam. Hij moest al snel in de ankers nadat de auto van klassementsleider Kevin Harvick een lekke voorband had en rotzooi op de baan achterliet. Na de herstart was het de motor van de bolide van Scott Speed die de geest gaf.

Met nog dertig van de 325 ronden te gaan raakte Brad Keselowski de muur, maar hij kon na een pitstop verder. In de serie pitstops die volgden pakte Edwards de leiding terug, maar na de herstart was het Stewart die de snelste auto had en onbedreigd naar de zege kon rijden, voor Edwards en Johnson.

In het klassement is Kevin Harvick één race voordat de stand voor The Chase aangepast wordt nog altijd de leider. Met 3585 punten blijft hij Jeff Gordon en Kyle Busch ruim voor. In de top-12 zijn alleen Gregg Biffle en Clint Bowyer nog niet helemaal zeker van een plaats in The Chase.

Uitslag Emory Healthcare 500

Pos. Grid Coureur Merk Punten/Bonus Ronden Uitval
1 5 Tony Stewart Chevrolet 195/10 325  
2 4 Carl Edwards Ford 175/5 325  
3 7 Jimmie Johnson Chevrolet 170/5 325  
4 26 Jeff Burton Chevrolet 160/0 325  
5 3 Kyle Busch Toyota 155/0 325  
6 11 Kurt Busch Dodge 155/5 325  
7 14 Clint Bowyer Chevrolet 146/0 325  
8 2 Ryan Newman Chevrolet 147/5 325  
9 8 Juan Montoya Chevrolet 138/0 325  
10 32 Marcos Ambrose Toyota 134/0 325  
11 30 Matt Kenseth Ford 130/0 325  
12 6 Martin Truex Jr. Toyota 127/0 325  
13 18 Jeff Gordon Chevrolet 124/0 325  
14 33 Reed Sorenson Toyota 121/0 325  
15 12 Jamie McMurray Chevrolet 118/0 325  
16 13 David Reutimann Toyota 115/0 325  
17 27 Regan Smith Chevrolet 112/0 325  
18 16 A.J. Allmendinger Ford 109/0 325  
19 9 David Ragan Ford 106/0 325  
20 36 David Gilliland Ford 103/0 325  
21 17 Mark Martin Chevrolet 100/0 325  
22 25 Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 97/0 325  
23 40 Bill Elliott Ford 94/0 325  
24 37 Dave Blaney Ford 91/0 325  
25 28 Brad Keselowski Dodge 88/0 324  
26 43 Casey Mears Toyota 85/0 324  
27 31 Joey Logano Toyota 82/0 324  
28 35 Patrick Carpentier Ford 79/0 323  
29 41 Travis Kvapil Ford 76/0 323  
30 21 Sam Hornish Jr. Dodge 73/0 322  
31 24 Bobby Labonte Chevrolet 70/0 320  
32 10 Kasey Kahne Ford 72/5 310  
DNF 29 Kevin Harvick Chevrolet 64/0 309 Vibration
DNF 20 Scott Speed Toyota 61/0 264 Engine
DNF 19 Paul Menard Ford 58/0 263 Engine
36 15 Greg Biffle Ford 55/0 245  
DNF 42 Kevin Conway * Toyota 52/0 162 Transmission
DNF 34 Joe Nemechek Toyota 49/0 161 Clutch
DNF 23 Michael McDowell Chevrolet 46/0 160 Electrical
DNF 38 J.J. Yeley Chevrolet 43/0 152 Electrical
DNF 22 Elliott Sadler Ford 40/0 150 Accident
DNF 39 Mike Bliss Toyota 37/0 145 Electrical
DNF 1 Denny Hamlin Toyota 39/5 143 Engine
DNF = did not finish;
* = rookie;
Bonus: 5 bonuspunten voor het leiden van minimaal 1 ronde;
5 extra bonuspunten voor het leiden van de meeste ronden


Stand na 25 van de 36 races (top 12)

Pos. Coureur Punten Verschil Races Poles Wins Top5
1 Kevin Harvick 3585 Leader 25 0 3 11
2 Jeff Gordon 3366 -219 25 0 0 10
3 Kyle Busch 3325 -260 25 2 3 7
4 Tony Stewart 3302 -283 25 2 1 7
5 Carl Edwards 3288 -297 25 1 0 6
6 Jeff Burton 3261 -324 25 0 0 5
7 Jimmie Johnson 3247 -338 25 1 5 9
8 Kurt Busch 3228 -357 25 2 2 8
9 Matt Kenseth 3225 -360 25 0 0 5
10 Denny Hamlin 3147 -438 25 1 5 9
11 Greg Biffle 3110 -475 25 0 1 5
12 Clint Bowyer 3066 -519 25 0 0 4

Student stuit op 'spectaculair' VOC-document

Een student van de Universiteit Utrecht is tijdens zijn onderzoek in het Westfries Archief gestuit op een spectaculair document van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Dat meldt het Westfries Archief maandag.

De student deed de vondst tijdens zijn scriptieonderzoek in de VOC-archieven van Enkhuizen. Om wat voor document het precies gaat, wil de instelling nog niet bekendmaken. Donderdag onthult burgemeester Jan Baas van Enkhuizen samen met de vinder en de directeur van het archief het document, dat oorspronkelijk uit Enkhuizen komt.

Directeur van het Westfries Archief Dirk Dekema wil er vooralsnog alleen over kwijt dat het gevonden document 'eerdere vergelijkbare vondsten die al voor veel aandacht hebben gezorgd' overtreft. "Bovendien heeft deze vondst interessante consequenties voor het beeld dat wij tot nu toe van de VOC als handelsonderneming hadden."

Drinkebroers kunnen autorijden niet laten

De beschonken bijrijder van een automobilist die zondagnacht na een politiecontrole in Utrecht te veel op bleek te hebben, trok geen lering uit het voorval. Terwijl agenten hem hadden verteld te wachten, sprong hij zelf in de auto en reed weg. Korte tijd later werd hij door de politie gestopt.

Rond 02.00 uur werd een 40-jarige bestuurder op de Neude in het centrum van Utrecht gecontroleerd. Uit een blaastest bleek dat hij een slok te veel op had. De 38-jarige bijrijder moest wachten tot ook hij een blaastest kon ondergaan. Hij kroop echter achter het stuur en reed weg richting de Korte Jansstraat. Hij kon snel aan de kant worden gezet, waarna een blaastest uitwees dat ook hij te veel alcohol had gedronken.

Beiden krijgen een proces-verbaal voor rijden onder invloed.

Duke Nukem grote publiekstrekker

De langverwachte game Duke Nukem Forever zorgde afgelopen weekeinde voor lange rijen op de beursvloer van de Penny Arcade Expo in Seattle. Belangstellenden moesten uren wachten voordat ze het spel konden spelen.

Duke Nukem Forever werd vrijdag onthuld op de Amerikaanse consumentenbeurs. Het schietspel was dit weekeinde een van de populairste gespreksonderwerpen op Twitter. Fans hebben dertien jaar op de terugkeer van de gespierde gameheld Duke moeten wachten.

De uitgever heeft lange tijd in de clinch gelegen met gamestudio 3D Realms, maar in juni werd de strijdbijl begraven. De ontwikkeling van de game ligt nu in handen van Gearbox Software, bekend van de schietspellen Brothers in Arms en Borderlands.

Duke Nukem Forever komt volgend jaar uit. Het spel wordt gemaakt voor de Xbox 360, Playstation 3 en pc. Wil je weten wat er de afgelopen dertien jaar allemaal met de game is gebeurd? Lees dan onze special over Duke Nukem Forever.

Duke Nukem

Chinees offert gloednieuwe auto

De Chinese zakenman Lin Su heeft zijn splinternieuwe terreinwagen geofferd aan de Goden van de Zee. Hij hoopt zo de hevige regenval in zijn land te stoppen.

Lin Su heeft zijn auto van ruim 24.000 euro dertig meter de zee in gereden bij het strand van Sanya. Nadat hij was uitgestapt, vertelde hij de verbaasde badgasten dat hij zijn auto aan de Goden van de Zee had geofferd.

De daad was een smeekbede aan de goden om een eind te maken aan de stortvloeden, modderstromen en overstromingen in China. "Ik heb de auto toch niet meer nodig, ik kan er maar beter iets nuttigs mee doen", aldus Su.

Nadat de badgasten de politie hadden gebeld, werd er een takelwagen ingezet om de SUV uit de zee te trekken. Dit was helaas te laat, de auto was al te diep in het zand verzonken. Lin Su is vervolgens opgepakt voor verhoor. Nader onderzoek wees uit dat de gloednieuwe auto inderdaad op zijn naam geregistreerd stond.

Klik hier voor een foto van de geofferde auto.

Sánchez blij met contract bij Rabobank

Gisteren werd bekend gemaakt dat de Rabobank-wielerploeg vanaf komend seizoen over Luis León Sánchez beschikt. De renner, die afkomstig is vanCaisse d'Épargne, tekende een contract voor de duur van twee jaar.

Met de komst van Sánchez haalt de Nederlandse wielerploeg een toptalent mét groeipotentie binnen. Daarnaast was de Spanjaard zelf ook zeer content met de nieuwe uitdaging. "Ik ben erg blij en enthousiast om deze nieuwe fase in mijn sportcarrière in te gaan", liet hij weten. "Ik wil Rabobank bedanken voor de belangstelling en het vertrouwen in mij."

[US Open] Wawrinka: "Service was sleutel tot succes"

Stanislas Wawrinka zorgde gisteren voor een grote verrassing door Andy Murray in de derde ronde van de US Open te verslaan. Na afloop van de partij was de Zwitser vooral erg tevreden over zijn service.

"Ik serveerde erg goed, dat was de sleutel tot mijn overwinning. Maar ook de rest van mijn spel liep erg goed. Ik speelde erg agressief", was de reactie van Wawrinka na afloop van de partij.

Wawrinka moet het in de vierde ronde van de US Open opnemen tegen de Amerikaan Sam Querrey. Hij won in de derde ronde van Nicolas Almagro uit Spanje.

Boek: Buthler & Öhrlund - Moord.net

Stel je voor dat er een soort Marktplaats zou bestaan voor moorden. Je plaatst je bestelling online en zorgt ervoor dat je op de tijd dat de moord gepleegd wordt een alibi hebt. In ruil daarvoor pleeg jij een moord voor iemand anders. Strangers on a train 2.0 zeg maar. Rond dit gegeven schreven de Deense Dan Buthler en de Zweedse Dag Ohrlund de spannende thiller Moord.net.

 

Anelka bevestigt einde interlandloopbaan

Nicolas Anelka bevestigt in France Soir nog maar eens dat hij noot meer zal uitkomen voor het Franse nationale team. De aanvaller is voor achttien duels geschorst, nadat hij tijdens het WK in Zuid-Afrika toenmalig bondscoach Raymond Domenech beledigde.

Anelka werd meteen naar huis gestuurd en vervolgens geschorst. De Chelsea-speler was niet onder de indruk van de straf. "Ik was toch al niet van plan om ooit nog interlands te spelen", aldus de routinier. "Ik ben 100 procent zeker dat ik niet terugkeer."

"Mensen die de krant hebben gelezen, weten dat het Franse team voor mij een gesloten boek is. Er is geen enkele kans dat ik ooit nog voor Frankrijk speel. Trouwens, bij Chelsea speel ik ook elke week al in het blauw", gaat de gewezen spits verder.

Anelka kan bij Chelsea nog wel op het vertrouwen van zijn coach rekenen. Manager Carlo Ancelotti had een nieuw contract voor de Fransman klaarliggen toen hij terugkwam uit Zuid-Afrika. De 31-jarige vedette werd twee jaar geleden topscorer van de Premier League met negentien treffers.

Kesler: "Het is mooi geweest"

Henk Kesler heeft de post van directeur betaald voetbal bij de Nederlandse voetbalbond (KNVB) nu echt verlaten. In een interview met AD Sportwereld kijkt hij nog één keer terug op zijn periode als dé voetbalbaas van Nederland.

"Ik vind tien jaar wel mooi geweest zo. Putten op greens in het Krugerpark met krokodillen erop, ach, het heeft wel wat maar op een gegeven moment ben je het ook beu. Vliegtuig in vliegtuig uit, Tien jaar lang een weekendhuwelijk, het is tijd om weer naar huis te gaan", blikte Kesler terug. Zijn opvolger, Bert van Oostveen, nam afgelopen woensdag het stokje van hem over.

Kesler is in elk geval tevreden over de resultaten, die hij als directeur betaald voetbal heeft geboekt. "Ik heb gedaan wat ik kon doen om de boel gezond te houden. Had ik misschien meer clubs in een eerdere fase failliet moeten laten gaan? Ik denk van niet en ik kon het niet. Ik kon clubbestuurders alleen maar corrigeren als ze domme dingen hadden gedaan."

Daarnaast werd nog even ingegaan op het feit dat een aantal ploegen voorafgaand aan de start van het nieuwe voetbalseizoen punten in mindering kregen. Feyenoord, dat met een enorme schuld kampt, ontsprong de dans. "Feyenoord heeft een groot financieel probleem, maar Feyenoord heeft voldaan aan het ontwikkelen en indienen van een uitstekend plan van aanpak. Zij voldoen aan de normen binnen het licentiereglement," lichtte Kesler toe. "De club loopt nog wel enig risico, maar ze zijn daar op de weg terug. Je kunt je alleen wel afvragen of je clubs wel zo lang de tijd moet geven. Of het allemaal niet sneller moet. Daar gaat de discussie over."

"Ik ben trouwens zeer positief over Feyenoord. Dat mag ook wel eens gezegd worden. Ze zijn echt op de goede weg, zijn onverstoorbaar, hebben goede jeugd lopen zelfs in het eerste en deze club kan spectaculair groeien. De nieuwe Kuip zal een enorme impuls kunnen betekenen. Ik zou zeggen; schrijf Feyenoord niet af, bij die club zit de meeste groeipotentie."

Vondeling meegenomen door onbekende vrouw

Een baby die zaterdagmiddag in de buurt van het Friese Wolvega in een plastic zak te vondeling was gelegd is door een onbekende vrouw meegenomen. Het meisje dat de baby vond droeg de vondeling over aan een onbekende die het naar de politie zou brengen. Het kind kwam daar echter nooit aan, meldt de politie maandag.

De baby werd rond 17.00 uur door een minderjarige inwoonster van Wolvega gevonden in de berm van de Steenwijkerweg tussen De Blesse en Wolvega. Zij zag zo'n vijfhonderd meter voor de bebouwde kom van Wolvega een plastic zak liggen, die bewoog. De Friezin maakte de zak open en zag dat er een nog levende baby in zat.

Even later kwam er een vrouw bij haar staan die vroeg of de baby van haar was. Omdat dit niet zo was, nam de vrouw de baby over en zei de vondeling naar de politie te brengen. Gezien is dat de vrouw bij de Lelylaan doorliep in de richting van het centrum van Wolvega.

Toen de ouders van de vindster later de politie belden, bleek dat de baby daar niet was afgeleverd. De recherche is een onderzoek gestart, maar heeft de baby niet gevonden. De politie is op zoek naar mensen die meer van de zaak menen te weten.

Supermarkt het verst weg voor Drent en Fries

Inwoners van Drenthe en Friesland moeten de grootste afstand afleggen om bij de dichtstbijzijnde supermarkt te komen. De gemiddelde afstand is 1,2 kilometer, terwijl de afstand voor mensen in Noord- en Zuid-Holland 0,7 kilometer is. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt in Nederland is 0,9 kilometer. Acht op de tien Nederlanders hebben binnen een afstand van een kilometer minimaal één supermarkt.

Binnen provincies variëren de afstanden ook, waarbij in Flevoland de verschillen het grootst zijn. Inwoners van de buurt Centrum Swifterbant in Dronten woonden gemiddeld zeventig meter van een supermarkt, terwijl inwoners van Zuidlob in Zeewolde gemiddeld tien kilometer moeten afleggen om hun dagelijkse boodschappen te doen. Ondanks dat op de Waddeneilanden veel voorzieningen niet of beperkt aanwezig zijn, blijken supermarkten goed vertegenwoordigd.

In grote steden zijn supermarkten het sterkst geconcentreerd. Inwoners uit de vier grote steden kunnen binnen een afstand van een kilometer uit minimaal drie supermarkten kiezen. In de Da Costabuurt in Amsterdam en het Haagse Zuidwal waren er zelfs meer dan tien supermarkten in die straal.

Boer komt om tussen tractor en sproeimachine

Een 53-jarige boer uit Warmenhuizen is zondagavond op zijn erf om het leven gekomen. De man was in een schuur bij zijn woning aan de Wengeweg bekneld geraakt tussen een tractor en een sproeimachine. Een familielid trof het lichaam van de man rond 22.45 uur aan. De man was op dat moment al overleden, meldt de politie.

De man was eerder op de avond van plan een stuk grond te gaan besproeien. Toen hij wel erg lang weg bleef, ging het gezinslid op onderzoek uit. Waardoor het ongeval in de Noord-Hollandse plaats is ontstaan, is nog onduidelijk. "Er moet iets mis zijn gegaan op het moment dat het slachtoffer tussen de tractor en de machine stond", stelt de politie.

Staking gepland voor ondergrondse Londen

Forenzen in Londen maken zich op voor twee dagen van ernstige vertragingen in het openbaar vervoer. Medewerkers van de Londense ondergrondse leggen maandagavond, tijdens het spitsuur, het werk 24 uur neer.

De stakers protesteren hiermee tegen het schrappen van achthonderd banen, voornamelijk bij verkooppunten van metrokaartjes.

Meer dan 3,5 miljoen mensen maken in de Britse hoofdstad dagelijks gebruik van de ondergrondse.

Bangai-O is Treasure-moeilijk

Ontwikkelaar Treasure staat er bekend om dat ze sommige games erg moeilijk kunnen maken, denk daarbij aan Ikaruga die in 2008 naar de Xbox 360 is gekomen via Live Arcade. Vorige week hebben ze aangekondigd dat DS-spel Bangai-O HD: Missile Fury ook naar Xbox Live Arcade zal komen in een HD-versie.

Eerder kwam het spel ook al op de Nintendo 64 en de Dreamcast uit. De XBLA-versie van Bangai-O zal zich meer op het shooter-gedeelte richten dan op het puzzelen en in de twee onderstaande filmpjes kunnen we zien dat het spel de bekende Treasure-moeilijkheidsgraad kan verwachten. Het spel zal 800 MSP kosten en zal meer dan 100 levels bevatten, daarnaast kan je ook nog je eigen levels maken en delen met je vrienden. Bangai-O HD: Missile Fury zal deze hersft uitkomen op XBLA.

Minder bedrijfsafval door recessie

Door de economische recessie is vorig jaar minder bedrijfsafval vrijgekomen. Vorig jaar kwam 16,6 miljoen ton bedrijfsafval vrij, 2,1 miljoen ton minder dan in 2008. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor een groot deel komt de daling doordat er uit delfstoffenwinning, de chemische industrie en de basismetaalindustrie een derde minder afval vrijkwam. Het gaat hierbij vooral om verontreinigde grond, slakken en slakkenzand. Bij de delfstoffenwinning was de afname niet alleen het gevolg van een lagere productie. Een aanzienlijke hoeveelheid van de vervuilde boorgrond uit voorgaande jaren is in 2008 eenmalig geruimd.

Vorig jaar werd verder bijna vijftien miljoen ton afval hergebruikt, 1,9 miljoen toen minder dan het jaar daarvoor. De resterende 1,7 miljoen ton werd gestort of verbrand.

Hothead Games toont Swarm-gameplay

Hothead Games is bekend van Deathspank en de Penny Arcade Adventures, naast deze twee titels werken ze nu ook aan een derde titel genaamd Swarm. In deze game bestuur jij een zwerm van zo'n vijftig kleine blauwe blubbermannetjes die in verschillende platformlevels verschillende gevaren moet overleven.

Op de PAX heeft Hothead Games een demo gegeven van het spel, dit is opgenomen en zo kunnen wij ook zien hoe je de mannetjes langs cirkelzagen, meteoren en andere gevaren loodst. Volgens de presentator was de platform voor het spel nog niet bekend maar aangezien hij met een PS3-controller speelde en hij hintte dat Hothead Games spellen op zoveel mogelijk platformen wil uitbrengen lijkt het spel naar de PS3, Xbox 360 en PC te komen.

Trainen Afghaans leger kost zes miljard per jaar

Het trainen en steunen van Afghaanse militairen en agenten gaat de Verenigde Staten de komende jaren zeker zes miljard dollar (ruim 4,5 miljard euro) per jaar kosten. De VS trekt de eigen gevechtstroepen in 2011 terug.

De schattingen van de kosten van de trainingsmissie staan in een NAVO-document dat in handen is gekomen van Associated Press. Uit de cijfers blijkt dat Afghanistan tot 2015 voor zijn veiligheid grotendeels afhankelijk is van de VS.

In het document worden grote geplande infrastructurele projecten vermeld, zoals de aanleg van een militair hospitaal en academies voor leger en politie om 'blijvende instituten' te vestigen. De kosten voor het opleiden van Afghaanse veiligheidspersoneel lopen terug van 11,6 miljard dollar (negen miljard euro) volgend jaar tot een gemiddelde van ruim zes miljard dollar in de daaropvolgende vier jaar.

Noord-Korea laat Zuid-Koreaanse vissers vrij

Noord-Korea laat de bemanning van een Zuid-Koreaanse vissersboot, die vorige maand in Noord-Koreaanse wateren in beslag werd genomen, vrij. Dat maakt het communistische regime maandag bekend. Het land noemde het een 'menselijk' gebaar.

De vier Zuid-Koreaanse en drie Chinese vissers werden op 8 augustus ingerekend. Ze werden ervan beschuldigd in de Noord-Koreaanse economische zone, voor de oostkust van het Koreaanse schiereiland, te hebben gevist, wat verboden is.

"Er werd vanuit een broederlijk en menselijk standpunt besloten om de boot en zijn bemanning terug te sturen naar Zuid-Korea, waarbij in overweging werd genomen dat zij de ernst van hun daad erkenden en garandeerden dat het nooit meer zou gebeuren", meldde het Noord-Koreaanse persbureau KCNA.

De boot en de bemanningsleden worden dinsdag overgedragen.

Derde overlevende bloedbad Mexico

Een derde man heeft de massamoord op tientallen migranten in Mexico overleefd. De man uit El Salvador bevindt zich momenteel in de Verenigde Staten, zei de Salvadoraanse president Mauricio Funes zondag.

Een groep mensen uit Centraal- en Zuid-Amerika werd in Mexico ontvoerd en vastgehouden op een boerderij in de noordelijke staat Tamaulipas. De migranten zouden hebben geweigerd te werken voor het Zetas-drugskartel, waarna ze werden doodgeschoten. Mariniers vonden hun gebonden en geblinddoekte lichamen liggend tegen een muur op de boerderij.

In totaal kwamen 72 migranten om. Van twee was bekend dat ze wisten te ontsnappen, drie Mexicanen worden vermist. Zondag werd bekend dat ook de Salvadoraan het bloedbad heeft overleefd. Elf andere migranten uit El Salvador kwamen wel om.

Gearbox over Aliens, Brothers en Borderlands

Tijdens de PAX zijn er een aantal vragen gesteld aan Gearbox, de ontwikkelaar die het aandurft Duke Nukem Forever af te maken. Gearbox is ook al bekend van Borderlands en de Brothers In Arms-games. Daarnaast hebben ze ook nog onder andere een Aliens-game in ontwikkeling waar ze het eventjes over hadden.

In 2009 kondigde Gearbox Aliens: Colonial Marines aan, hier is nog verder niks over bekend maar Gearbox is er wel druk mee bezig. SEGA wordt de uitgever en de rechten liggen bij 20th Century Fox, die beide een dikke vinger in de pap hebben. Beide steunen het project nog volledig en zodra Gearbox wat mag zeggen over het project dan komt dat vanzelf.

Alhoewel er officieel nog geen nieuwe Brothers In Arms-game is aangekondigd geeft Gearbox aan dat we wel wat kunnen gaan verwachten in de toekomst. Het is alleen nog niet bekend welke richting ze opgaan met het spel maar Brothers In Arms is Gearbox' eerste originele game de ze ontwikkeld hebben en daar wordt echt wel voor gezorgd aldus Gearbox.

Ook Borderlands kon op aandacht rekenen want de game zal gratis DLC krijgen in de vorm van een levelcap update tot level 69 en de balans wordt verder getweaked voor de release van Claptrap's Revolution op 28 september.

Naast al deze dingen was er ook nog een ander nieuwtje, in 2008 kondigde Gearbox aan met een spel bezig te zijn dat groter dan groots zou zijn. Dit spel is niet de nieuwe Duke Nukem en Gearbox is er nog steeds mee bezig. Wat denken jullie? Borderlands 2?

Logo

Stamsnijder naar Team Luxemburg

Tom Stamsnijder rijdt in het volgende wielerseizoen voor de nieuwe ploeg van de gebroeders Schleck. Dit weet De Telegraaf vandaag te melden. De 25-jarige renner is sinds 2009 actief voor Rabobank.

Stamsnijder volgt met deze overstap Joost Posthuma, die eerder al bekend maakte naar Team Luxemburg te verhuizen. Daarnaast zou ook de komst van Maxime Montfort (Team Columbia) inmiddels zijn bevestigd.

Afgelopen zaterdag maakten we het vertrek van Stamsnijder al bekend, maar toen was nog niet duidelijk naar welke ploeg de renner zou verhuizen. De 25-jarige renner zou naar eigen zeggen toe zijn aan een nieuwe uitdaging.

Van Nistelrooy wilde stoppen bij nieuwe kwetsuur

Ruud van Nistelrooy maakte afgelopen vrijdag zijn rentree bij het Nederlands elftal en luisterde dit op tegen een doelpunt. Oranje won het EK-kwalificatieduel tegen San Marino uiteindelijk met 5-0.

Toch was het nog maar de vraag of Van Nistelrooy ooit nog in het Nederlands elftal zou terugkeren. In de afgelopen maanden overwoog de aanvaller namelijk te stoppen, mocht zijn knieblessure weer opspelen. "Ik heb vorige winter nog eenmaal de overstap gemaakt van Real Madrid naar HSV om me volledig te richten op het terugkomen aan de top en om een rentree bij Oranje te maken. Dat was zo zwaar, dat ik zeker een streep door mijn carrière had gezet als ik in Duitsland weer geblesseerd zou zijn geraakt. Dan zou de mentale weerstand hebben ontbroken om opnieuw terug te knokken."

Van Nistelrooy was na afloop van het duel tegen San Marino in elk geval een tevreden man. "Hoewel het troosteloos was vanaf de zijkant en op het veld, beleefde ik San Marino-Nederland heel anders. Ik vond het gewoon een heel mooie avond", liet hij weten. Daarnaast keek de aanvaller ook nog even terug op het herstel van zijn knieblessure. "Hier heb ik het allemaal voor gedaan, besefte ik tijdens het spelen van het Wilhelmus. Dat spookte echt door mijn hoofd."

[US Open] Robredo door na opgave Llodra

Tommy Robredo is doorgedrongen tot de vierde ronde van de US Open. De Spanjaard zag zijn tegenstander, de Fransman Michael Llodra, echter opgeven. Op dat moment was de stand in sets 3-6, 7-6(8), 6-4 en 2-1.

Robredo is de zesde Spanjaard, die zich verzekert van een plekje in de vierde ronde. Eerder wisten ook Rafael Nadal, Feliciano Lopez, David Ferrer, Fernando Verdasco en Albert Montanes zich voor te kwalificeren voor de volgende fase.

Ajax beloont seizoenkaarthouders met waardebon

Seizoenkaarthouders van Ajax, die een passe-partout hebben aangeschaft voor de groepsduels in de Champions League, krijgen van de club een waardebon van vijftien euro. Dat meldt de Amsterdamse club op de officiële website.

Ajax heeft dat besloten na gesprekken tussen delegaties van de club en de beide door Ajax erkende supportersverenigingen SVA en AFCA Supportersclub. In de ArenA kwamen vorige week tientallen klachten binnen van fans, die de tickets voor de Champions League veel te duur vonden. Met een waardebon wil de club haar trouwste supporters nu tegemoet komen.

Seizoenkaarthouders die voor maandagavond 24:00 uur een passe-partout hebben aangeschaft, krijgen een waardebon van vijftien euro. De actie geldt bovenop de vijftien procent korting, die de seizoenkaarthouders al hebben gekregen op de tickets. Ajax heeft momenteel al zo'n 20.000 passe-partouts verkocht.

"De clubleiding van Ajax is van mening dat mede dankzij deze trouwe supporters de sfeer in het stadion de afgelopen jaren enorm is toegenomen. De steun bij de laatste wedstrijd in de voorronde, tegen Dinamo Kiev, leverde een wezenlijke bijdrage aan het behalen van de poulefase", luidt een statement op de clubsite.

Rutte: Niet met PvdA regeerakkoord schrijven

VVD-leider Mark Rutte is niet van plan samen met de PvdA een regeerakkoord te schrijven. Dat zei hij maandagochtend in het programma Ochtendspits van WNL. Volgens Rutte zitten er twee nadelen aan: het schrijven van het akkoord duurt dan veel langer en het wordt dan een soort mini-formatie. Daarbij wil hij niet 'voorsorteren' op de PvdA. "Ik vind het niet voor de hand liggen."

Rutte zei vrijdag na het mislukken van de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA dat hij zelf als winnaar van de verkiezingen een 'proeve van een regeerakkoord' wil schrijven. Op basis daarvan moet verder worden gepraat. "Dat zal mijn advies zijn aan de koningin", zei Rutte vrijdag. "Dit land moet een regering hebben. Dit duurt al veel te lang." PvdA-leider Job Cohen gaf aan wel mee te willen schrijven aan zo'n akkoord.


VVD-leider Mark Rutte: Niet met PvdA regeerakkoord schrijven

Ecclestone erkent problemen Zuid-Korea

Bernie Ecclestone heeft laten weten dat er inderdaad problemen zijn met het Korean International Circuit, het nieuwe circuit voor de Grand Prix van Zuid-Korea. De grote baas van de Formule 1 is echter wel van mening dat de wedstrijd door kan gaan.

"Er zijn inderdaad wat problemen", liet Ecclestone in een reactie weten. Karun Chandhok was afgelopen weekend de eerste coureur, die zijn rondjes over het nieuwe circuit mocht rijden. De Indiase rijder constateerde dat de baan zelf vrijwel af is, maar voegde daar ook aan toe dat de faciliteiten nog te wensen overlaten.

Zo werd onder meer duidelijk dat er over de bovenste laag asfalt nog een coating aangebracht moet worden. Daarnaast zijn nog niet alle tribunes klaar, mist er op sommige punten nog een hekwerk en zijn de uitloopzones nog niet zoals ze horen.

Ecclestone: "Maar we gaan er nog steeds vanuit dat de Grand Prix eind oktober gewoon plaatsvindt. Het circuit is sowieso op tijd klaar, maar de gebouwen er omheen misschien niet."

Maduro lacht om ontevreden fans

Het Nederlands elftal begon vrijdag met een prima 5-0 zege aan de kwalificatiereeks voor het EK van 2012. Hedwiges Maduro had als basisspeler een belangrijke rol in die overwinning.

Maduro stond samen met Joris Mathijsen in het centrum van de verdediging, als vervanger van de geschorste John Heitinga. De speler van Valencia was zeer tevreden met het resultaat. "Juist in dit soort wedstrijden is het een kunst om negentig minuten op en top geconcentreerd te zijn. Dat is gelukt", zegt hij in De Telegraaf.

De 15-voudig international reageert daarom ook verbaasd op reacties van ontevreden fans. "Ik hoorde dat het sommige mensen tegenviel, dat we maar met 5-0 wonnen. Typisch Nederlands. Het moest minimaal 7-0 zijn, maar als we 21-0 wonnen, hadden we er vast 23 moeten maken", lacht de 25-jarige verdediger.

Maduro verwijst naar de andere kwalificatiegroepen van het EK. "Wij hebben de hoogste uitslag neergezet. Spanje won met 4-0 bij Liechtenstein, om over Frankrijk (0-1 verlies tegen Wit-Rusland, red.) en Portugal (4-4 tegen Cyprus) maar te zwijgen. Echt, hoger dan 5-0 zie je ze bijna niet meer."

Van Bueren hoopt op nieuwe kans

Het nieuwe seizoen is voor Edwin van Bueren niet goed begonnen. De middenvelder zag zijn contract met Sparta Rotterdam niet verlengd worden en vond vervolgens geen nieuwe werkgever. Daardoor maakt de 30-jarige voetballer zijn speelminuten momenteel bij de amateurs van Leonidas.

Van Bueren zou graag in het betaald voetbal terugkeren, maar bleef ook realistisch. "Op dit moment is het voor alle clubs financieel moeilijk. Ik hou een terugkeer naar het betaald voetbal altijd open, maar ik zal me daar niet alleen maar op focussen", liet hij weten.

Afgelopen zomer trainde Van Bueren overigens nog wel mee met de selectie van Sparta Rotterdam, maar dat was om zijn conditie enigszins op peil te houden. Toch bleef de speler hoop houden op meer. "In het achterhoofd hadden we wel dat als er met andere spelers niets zou lukken dat ik een optie was. Maar dat was niet de insteek."

[US Open] Stosur schakelt Dementieva uit

Samantha Stosur heeft de kwartfinales van de US Open in New York bereikt door in drie sets van de Russin Elena Dementieva te winnen. De als vijfde geplaatste tennisster uit Australië had daar maar liefst twee en een half uur voor nodig. De wedstrijd was pas om half twee in de nacht van zondag op maandag afgelopen.

Stosur overleefde in de derde set maar liefst vier matchpoints en sloeg uiteindelijk toe in de tiebreak door deze te winnen met 7-2. In de volgende ronde treft zij de Belgische titelverdedigster Kim Clijsters.

Van der Vaart gaat uit van basisplek in De Kuip

Rafaël van der Vaart rekent erop dat hij dinsdag een basisplek heeft in De Kuip, waar Oranje tegenover Finland staat. Dat zegt hij in De Telegraaf. Tegen San Marino moest de middenvelder van Tottenham Hotspur genoegen nemen met een invalbeurt.

"We begonnen wel erg defensief tegen San Marino, maar gelukkig kon ik de tweede helft invallen", zegt Van der Vaart, die dinsdag meer speelminuten verwacht. "Ik verwacht vooraf altijd een basisplaats, zoals ik daar ook van uitga tegen Finland morgen in De Kuip." Finland verloor haar eerste EK-kwalificatieduel met 2-0 van Moldavië.

Van der Vaart was tevreden met zijn eigen spel tegen San Marino. "Je weet dat de ruimtes klein zijn, er verdedigend weinig te vrezen valt en je als middenvelder de spits moet aanspelen en aansluiten. In die omstandigheden voel ik me goed en daarom vond ik het niet vreemd dat de bondscoach me na rust liet spelen."

Na de interland tegen Finland volgen in oktober wedstrijden tegen Moldavië en Zweden. Door twee treffers van Pontus Wernbloom (2-0) won Zweden haar eerste duel van Hongarije. Het thuisduel met de Scandinaviërs wordt de laatste interland van Oranje in dit kalenderjaar.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over riooljournalistiek op een campingzender.

Een televisieprogramma met de naam ‘Reportage’. Dan denk je dat je serieuze journalistiek bekijkt. Nee dus. Bij SBS6 worden in dat programma documentaires vertoond over Amerikaanse huisvrouwen die graag seks hebben met bevroren hotdogs, gevangenenbewaarders die zich laten uitwonen door meervoudig moordenaars en tienermoeders die van hun derde kind zijn bevallen. Pure sensatiebeluste bagger dus.

Maar gisteren bereikte het SBS6-programma ‘Reportage’ het absolute dieptepunt. Geld verdienen met een mix van televisiereclames en telefoongesprekken van mensen die op nine-eleven op het punt stonden, te overlijden in de Twin Towers. Lijkenpikkerij in optima forma. Beschamend. Schandalig. Vraagje dus:

Evangelist preekt tegen islam nabij Ground Zero

Een internet-evangelist uit Florida is nabij Ground Zero in New York begonnen te preken tegen de islam. Bill Keller heeft via zijn website een flinke schare volgelingen getrokken en heeft beloofd een '11 september christelijk centrum' op te richten om 'de leugens van de islam' tegen te werken, zo zei hij zondag.

Volgens de evangelist hebben de ontwikkelaars wel het recht om een islamitisch centrum te bouwen nabij de plek waar terroristen in 2001 passagiersvliegtuigen in het World Trade Centre boorden, maar getuigt het van 'slechte smaak'.

De man begon zondag met zijn preken in het Marriott Hotel, zijn tijdelijke hoofdkwartier in het centrum van New York.

Schuldhulpverlening moet niet alleen adviseren

Schuldhulpverleners moeten mensen motiveren hun financiële gedrag echt te veranderen in plaats van ze alleen maar adviezen en tips geven hoe met geld om te gaan. Dat stelt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud, dat 15 september het boek Van adviseren naar motiveren, motiverende gespreksvoering in de financiële hulpverlening presenteert.

Motiverende gespreksvoering wordt volgens het Nibud binnen andere takken van de hulpverlening al veel gebruikt. In de financiële hulpverlening is het echter nog relatief onbekend. Uitgangspunt van de methodiek is dat mensen gemotiveerd raken hun eigen verantwoordelijkheid te nemen in het veranderen van hun financiële gedrag, aldus het Nibud.

In het boek wordt beschreven hoe schuldhulpverleners, maatschappelijk werkers en medewerkers van woningbouwcorporaties mensen kunnen motiveren om hun financiële gedrag echt te veranderen. "Die gedragsverandering is noodzakelijk om de problemen van de klant duurzaam op te kunnen lossen", stelt het Nibud.

Joran geeft oplichting familie Holloway toe

Joran van der Sloot geeft toe dat hij de familie van Natalee Holloway heeft opgelicht. In een interview met De Telegraaf bekent hij dat hij de familie Holloway geld liet betalen in ruil voor informatie over waar ze het lichaam van Natalee konden vinden. Hij wilde de familie van Natalee een hak zetten.

Een advocaat van de familie Holloway betaalde een voorschot van 25 duizend euro, waarop hij een willekeurige plek aanwees waar het verdwenen meisje begraven zou liggen. Een zoekactie naar het lichaam van Natalee leverde vervolgens niets op. "Haar ouders maken me al vijf jaar het leven zuur. Toen ze me aanboden te betalen voor de vindplaats van het meisje, dacht ik: waarom niet? Daar heb ik nu spijt van", zegt hij in de krant.

Ondertussen week Joran uit naar Peru, waar hij de 21-jarige Stephany Flores ontmoette. Die werd exact vijf jaar nadat Natalee op Aruba verdween vermoord. Haar lichaam werd enkele dagen later aangetroffen in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Van der Sloot zit nu vast in de zwaarbewaakte Peruaanse Miguel Castro Castro gevangenis. Hij is de hoofdverdachte in de zaak van de moord op Flores. Ook is Joran nog altijd hoofdverdachte in de zaak rond de verdwijning van Holloway. Het lichaam van Holloway is nooit gevonden.

Van der Sloot is door de Amerikaanse autoriteiten al aangeklaagd wegens oplichting en hebben Peru gevraagd om zijn uitlevering. De bekentenis zou met een camera zijn opgenomen. RTL 4 zendt maandagavond het volledige interview met Van der Sloot uit. Joran kan in de VS maximaal vijftig jaar cel krijgen als hij schuldig wordt bevonden.

[US Open] Wawrinka schakelt Murray uit

Stanislas Wawrinka heeft verrassend Andy Murray (4) uit de US Open geslagen. De Zwitser verloor alleen de eerste set van de verliezend finalist van 2008: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-3, 6-3. Rafael Nadal ging wel door. De Spanjaard sloeg zich met 6-4, 6-4, 6-2 langs Gilles Simon uit Frankrijk. Wawrinka treft nu Sam Querrey, Nadal Feliciano Lopez.

Wawrinka had Murray al in de eerste set bij de keel, maar toen hij bij 5-3 voor de set mocht serveren, sloeg de Schot terug. In de tiebreak ging Murray er vervolgens met de zege vandoor. Ook in de tweede set lukte het Wawrinka niet meer de ballen zo scherp te spelen als in het begin van de partij en dus kwam er een tiebreak. Nu was de Zwitser de beste.

In het derde bedrijf werd Wawrinka behandeld aan een spierblessure, maar het weerhield hem er niet van om de set naar zich toe te trekken en de nummer 25 van de plaatsingslijst pakte in de vierde set ook een vroege break. Murray kwam nog terug, maar een nieuwe break in de vijfde game luidde het voortijdig einde van de Schot in.

Nadal bereikte de vierde ronde ten koste van Simon. De Fransman kon in de eerste twee sets aardig meekomen, maar kende steeds een zwakke opslagbeurt die hem de kop kostte. In de derde set was de koek bij Simon op. Nadal treft nu landgenoot Lopez. Die Spanjaard zag Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne bij een 6-3, 4-0 stand opgeven.

Ook Tommy Robredo ging door omdat zijn tegenstander opgaf. Michaël Llodra was in de eerste set veel beter dan Robredo, maar de Fransman klaagde in het tweede bedrijf over duizeligheid. Desondanks kwam Llodra terug van een 5-2 achterstand om in de tiebreak alsnog te verliezen. Nadat hij ook de derde set verloor, gaf de Fransman er aan het begin van de vierde set de brui aan: 3-6, 7-6 (6), 6-4, 2-1, opgave Llodra.

Koningin praat met fractievoorzitters

Koningin Beatrix ontvangt maandag de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, PVV en CDA. De koningin houdt de gesprekken nadat vrijdag de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV strandden.

Maandagochtend is het eerst de beurt aan voorzitter van de Eerste Kamer Rene van der Linden en voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Ook vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink bezoekt Beatrix dan. Maandagavond komen de fractieleiders van VVD, PvdA, PVV en CDA langs. Dinsdagochtend bezoeken de fractievoorzitters van de SP, D66, GroenLinks, CU, SGP en de Partij voor de Dieren de koningin.

De onderhandelingen strandden vrijdag, na de ruzie van afgelopen week in het CDA. De partijen konden niet meer met elkaar verder, omdat PVV-leider Geert Wilders onvoldoende vertrouwen had in de stabiliteit binnen het CDA.

Begin vorige week bleek dat Klink, medeonderhandelaar van het CDA naast Verhagen bij de kabinetsformatie, niet verder wilde praten met de PVV. Dat legde de formatie al stil. Het CDA zocht intussen naar een oplossing voor het conflict. Die werd woensdagavond gevonden. Klink trok zich terug als onderhandelaar en beloofde het resultaat van de onderhandelingen af te wachten.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei na het stranden van de onderhandelingen dat zijn advies aan de koningin zal zijn zijn partij als winnaar van de verkiezingen een 'proeve van een regeerakkoord' te laten schrijven. Daarna moet worden gekeken welke partijen op basis daarvan verder willen praten. "Dit land moet een regering hebben. Dit duurt al veel te lang."

Elke tien minuten trein Amsterdam-Eindhoven

Van maandag 6 september tot en met vrijdag 1 oktober rijdt op het traject tussen Amsterdam en Eindhoven als proef tijdens de ochtend- en avondspits elke tien minuten een intercitytrein. Daarnaast blijven de reguliere stoptreinen op het traject rijden.

Het zogenoemde spoorboekloos rijden is een vervolg op de proef die in september 2009 op hetzelfde traject is gehouden. Aan het eind van het jaar nemen NS en ProRail een besluit over de definitieve invoering van hoogfrequent spoorvervoer tussen Amsterdam en Eindhoven, een van de vier drukste trajecten in Nederland.

Vergeleken met september 2009 duurt de proef nu een maand en vindt buiten de schoolvakanties plaats. De resultaten van de eerste proef waren bevredigend. De treinen hadden geen vertraging en de reizigers waren uiterst tevreden.

Vanaf de avondspits op maandag 6 september rijden er tot 1 oktober op het traject tussen Utrecht en Geldermalsen geen vier maar zes stoptreinen per uur.

Elke tien minuten treinen Amsterdam-Eindhoven
Elke tien minuten treinen Amsterdam-Eindhoven (Foto: ANP)

WNL en PowNed beginnen met uitzenden

De nieuwe omroepen PowNed en WNL zenden vanaf maandag uit op de tv-zenders van de publieke omroep. De programmering van de publieke omroep kent ook bij de andere omroepen nogal wat veranderingen in het nieuwe televisieseizoen.

WNL brengt iedere werkdag 's om 07.00 uur ochtends het nieuwsprogramma Ochtendspits op Nederland 1. PowNed zendt iedere doordeweekse avond om 22.45 uur PowNews uit op Nederland 3, ook een nieuwsprogramma.

De NOS en NTR (NPS, Teleac en RVU) verzorgen vanaf maandag iedere avond om 22.00 uur het actualiteitenprogramma Nieuwsuur op Nederland 2. VARA, EO en WNL maken afwisselend het opinieprogramma Uitgesproken, dat iedere werkdag om 20.25 uur wordt uitgezonden op Nederland 2. Het NOS Jeugdjournaal kent nu ook een ochtendeditie om 08.45 uur op Nederland 3.

WNL en PowNed beginnen met uitzenden
WNL en PowNed beginnen met uitzenden (Foto: ANP)

Hooibaal wordt muzikant ELO fataal

Mike Edwards, in het verleden lid van de Britse rockgroep Electric Light Orchestra, is om het leven gekomen door een bizar ongeval. Britse media meldden zondag dat de 62-jarige cellist tijdens een rit in zijn busje werd geraakt door een hooibaal van ruim driehonderd kilo. De muzikant was op slag dood.

Edwards reed vrijdag over de A381 in het zuidwesten van Engeland toen hij werd verrast. De mogelijk verkeerd geplaatste ronde hooibaal was van een steile helling gaan rollen, vloog dwars door een heg en belandde circa vier meter lager op het voertuig van Edwards.

Tussen 1972 en 1975 was Edwards een opvallend onderdeel van ELO, bekend van hits als Mr. Blue Sky, Can't get it out of my head, Livin' Thing en Roll over Beethoven. Hij droeg tijdens concerten zeer opvallende kostuums en bespeelde zijn instrument met sinaasappels en grapefruits. In 1975 verliet hij de band omdat hij zich volledig wilde wijden aan het boeddhisme. Hij veranderde zijn naam in Deva Pramada.

Electric Light Orchestra ging verder en bracht tot 1986 elf studioalbums uit. In 2001 volgde na een reünie een twaalfde album, deze keer op cd. In totaal gingen er wereldwijd meer dan 50 miljoen elpees en cd's van ELO over de toonbank.

Hooibaal wordt cellist ELO fataal
Hooibaal wordt cellist ELO fataal (Foto: ANP)

Arrestatie na bloedbad migranten Mexico

De politie in Ecuador heeft een man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het bloedbad in Mexico, waarbij onlangs 72 migranten werden vermoord. De verdachte zou een mensensmokkelaar zijn. Hij zou een reis naar de Verenigde Staten hebben georganiseerd van een aantal mensen, onder wie de 18-jarige landgenoot die de moordpartij overleefde.

Freddy Lala Pomavilla leek in eerste instantie de enige overlevende van het bloedbad in de de Mexicaanse staat Tamaulipas. Hij werd in het gezicht geraakt, hield zich dood voor de moordenaars van de andere migranten, vluchtte en informeerde de autoriteiten. Het leger kwam daarop in actie en ontdekte de dodenakker op een boerderij nabij de plaats El Paso del Cántaro.

Lala is inmiddels onder zware bewaking teruggekeerd naar Ecuador. Hij verklaarde dat een zwangere vrouw en haar dochter de groepsexecutie net als hem hebben overleefd. Daarnaast zou een man uit Honduras aan de dood zijn ontsnapt.

Arrestatie na bloedbad migranten Mexico
Arrestatie na bloedbad migranten Mexico (Foto: ANP)

(Hoofd)Stedelijke (klere)buitenlanders

Genietend van de vroege avondzon, met geen enkele zorg aan mijn hoofd, zag ik plots iets dat me alsof het in een droom gebeurde, meteen versteend aan de grond genageld deed staan. Een groep van vier of vijf lichtgetinte jongens hadden aan de overkant van de straat, een meter of twintig verderop, een voorbijfietsende jongen tot stoppen gedwongen, trokken hem van zijn fiets en begonnen meteen hard op hem in te schoppen en te stompen. Fiets én jongen lagen pontificaal op de drukbereden trambaan. Iedereen zegt altijd: in zo'n situatie grijp ik meteen in, en ook ik had me stellig voorgenomen dat te doen als ik voor het eerst in mijn leven zulk zinloos geweld zou aanschouwen, maar niemand deed iets.

Duitsland 2037 vrij van kernenergie

Als het aan de regering van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt, blijft Duitsland tot het jaar 2037 kernenergie produceren. Dat blijkt uit een inventarisatie van de levensduur van kerncentrales door het Duitse ministerie van Milieu.

Merkel besloot zondagavond na urenlang overleg met kopstukken van haar zwart-gele coalitie dat de zeventien kerncentrales die het land telt, gemiddeld twaalf jaar langer open blijven dan gepland. Afhankelijk van de leeftijd van de reactoren en nieuwe veiligheidsverplichtingen die de centrales moeten aangaan, worden de verlengingen bepaald. Oude centrales kunnen rekenen op acht jaar extra, nieuwe zelfs tot wel veertien jaar.

Onder de regering van Merkels sociaaldemocratische voorganger Gerhard Schröder werd besloten de kerncentrales in Duitsland uiterlijk in 2020 te sluiten. Dat plan is nu definitief van de baan.

Duitsland pas in 2037 vrij van kernenergie
Duitsland pas in 2037 vrij van kernenergie (Foto: ANP)

Foto's: Laundry Day 2010

 

Afgelopen zaterdag vond in Antwerpen de dertiende editie van Laundry Day plaats. Dertien bleek voor de organisatie alles behalve een ongeluksgetal, want alle 60.000 tickets voor het Asian-inspired 'feesje' waren volledig uitverkocht.

Op de dertien podia die het festival rijk is traden in totaal 101 artiesten op. Onder hen waren de publiekstrekkers Sound of Stereo, Regi, Shameboy, The Subs, VNNR, Tom Hades, Marco Bailey, Mark with a K, Coone en Deepack.

FOK!fotograaf Laurens Jobse was er aanwezig, en maakte het volgende sfeerverslag.

Laundry Day 2010 door Laurens Jobse

WMSC wil ook Massa en Alonso horen

De World Motor Sport Council van de FIA heeft komende woensdag de hoorzitting over de vermeende teamorders bij Ferrari tijdens de afgelopen Grand Prix van Duitsland. Daar ging Felipe Massa aan de kant voor Fernando Alonso zodat hij de race kon winnen. Beide rijders zullen opgeroepen worden om te getuigen.

Halverwege de race riep Alonso dat hij opgehouden werd door Massa. De Braziliaan kreeg even later over de boordradio te horen dat zijn teamgenoot sneller was en besloot daarom plaats te maken voor de Spanjaard. Voor die boodschap was er aan de pitmuur van Ferrari koortsachtig overleg geweest, omdat Alonso er goed voor stond in het kampioenschap en de punten goed kon gebruiken.

Ferrari ontkent het gebruik van de teamorder en moet bij de WMSC uitleg geven. De stewards in Duitsland beoordeelden het wel als een teamorder en legden de Italiaanse renstal een boete op. Ook Alonso en Massa moeten uitleg geven, al hoeven zij hiervoor zich woensdag niet fysiek in Parijs te melden. Ze kunnen volstaan met een teleconferentie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.