Supermarkt het verst weg voor Drent en Fries

Inwoners van Drenthe en Friesland moeten de grootste afstand afleggen om bij de dichtstbijzijnde supermarkt te komen. De gemiddelde afstand is 1,2 kilometer, terwijl de afstand voor mensen in Noord- en Zuid-Holland 0,7 kilometer is. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde supermarkt in Nederland is 0,9 kilometer. Acht op de tien Nederlanders hebben binnen een afstand van een kilometer minimaal één supermarkt.

Binnen provincies variëren de afstanden ook, waarbij in Flevoland de verschillen het grootst zijn. Inwoners van de buurt Centrum Swifterbant in Dronten woonden gemiddeld zeventig meter van een supermarkt, terwijl inwoners van Zuidlob in Zeewolde gemiddeld tien kilometer moeten afleggen om hun dagelijkse boodschappen te doen. Ondanks dat op de Waddeneilanden veel voorzieningen niet of beperkt aanwezig zijn, blijken supermarkten goed vertegenwoordigd.

In grote steden zijn supermarkten het sterkst geconcentreerd. Inwoners uit de vier grote steden kunnen binnen een afstand van een kilometer uit minimaal drie supermarkten kiezen. In de Da Costabuurt in Amsterdam en het Haagse Zuidwal waren er zelfs meer dan tien supermarkten in die straal.