Koningin praat met fractievoorzitters

Koningin Beatrix ontvangt maandag de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, PVV en CDA. De koningin houdt de gesprekken nadat vrijdag de onderhandelingen over een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV strandden.

Maandagochtend is het eerst de beurt aan voorzitter van de Eerste Kamer Rene van der Linden en voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet. Ook vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink bezoekt Beatrix dan. Maandagavond komen de fractieleiders van VVD, PvdA, PVV en CDA langs. Dinsdagochtend bezoeken de fractievoorzitters van de SP, D66, GroenLinks, CU, SGP en de Partij voor de Dieren de koningin.

De onderhandelingen strandden vrijdag, na de ruzie van afgelopen week in het CDA. De partijen konden niet meer met elkaar verder, omdat PVV-leider Geert Wilders onvoldoende vertrouwen had in de stabiliteit binnen het CDA.

Begin vorige week bleek dat Klink, medeonderhandelaar van het CDA naast Verhagen bij de kabinetsformatie, niet verder wilde praten met de PVV. Dat legde de formatie al stil. Het CDA zocht intussen naar een oplossing voor het conflict. Die werd woensdagavond gevonden. Klink trok zich terug als onderhandelaar en beloofde het resultaat van de onderhandelingen af te wachten.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei na het stranden van de onderhandelingen dat zijn advies aan de koningin zal zijn zijn partij als winnaar van de verkiezingen een 'proeve van een regeerakkoord' te laten schrijven. Daarna moet worden gekeken welke partijen op basis daarvan verder willen praten. "Dit land moet een regering hebben. Dit duurt al veel te lang."