[US Open] Wawrinka schakelt Murray uit

Olga Kroeders

Stanislas Wawrinka heeft verrassend Andy Murray (4) uit de US Open geslagen. De Zwitser verloor alleen de eerste set van de verliezend finalist van 2008: 6-7 (3), 7-6 (4), 6-3, 6-3. Rafael Nadal ging wel door. De Spanjaard sloeg zich met 6-4, 6-4, 6-2 langs Gilles Simon uit Frankrijk. Wawrinka treft nu Sam Querrey, Nadal Feliciano Lopez.

Wawrinka had Murray al in de eerste set bij de keel, maar toen hij bij 5-3 voor de set mocht serveren, sloeg de Schot terug. In de tiebreak ging Murray er vervolgens met de zege vandoor. Ook in de tweede set lukte het Wawrinka niet meer de ballen zo scherp te spelen als in het begin van de partij en dus kwam er een tiebreak. Nu was de Zwitser de beste.

In het derde bedrijf werd Wawrinka behandeld aan een spierblessure, maar het weerhield hem er niet van om de set naar zich toe te trekken en de nummer 25 van de plaatsingslijst pakte in de vierde set ook een vroege break. Murray kwam nog terug, maar een nieuwe break in de vijfde game luidde het voortijdig einde van de Schot in.

Nadal bereikte de vierde ronde ten koste van Simon. De Fransman kon in de eerste twee sets aardig meekomen, maar kende steeds een zwakke opslagbeurt die hem de kop kostte. In de derde set was de koek bij Simon op. Nadal treft nu landgenoot Lopez. Die Spanjaard zag Sergiy Stakhovsky uit Oekraïne bij een 6-3, 4-0 stand opgeven.

Ook Tommy Robredo ging door omdat zijn tegenstander opgaf. Michaël Llodra was in de eerste set veel beter dan Robredo, maar de Fransman klaagde in het tweede bedrijf over duizeligheid. Desondanks kwam Llodra terug van een 5-2 achterstand om in de tiebreak alsnog te verliezen. Nadat hij ook de derde set verloor, gaf de Fransman er aan het begin van de vierde set de brui aan: 3-6, 7-6 (6), 6-4, 2-1, opgave Llodra.