Helft burgemeesters en wethouders bedreigd

Ongeveer de helft van de burgemeesters en wethouders heeft te maken met agressie en geweld. Van de gemeenteraadsleden krijgt 28 procent ermee van doen. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Uit eerdere onderzoeken bleek dat vorig jaar 69 procent van de burgemeesters en wethouders te maken heeft gehad met agressie en geweld en 49 procent van de gemeenteraadsleden. Deze onderzoeken waren echter minder betrouwbaar, omdat er minder burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden aan deelnamen. "De cijfers in dit rapport zijn het meest betrouwbaar", legt een ministerwoordvoerder uit.

Veelal hebben de lokale politici te maken met bedreiging en intimidatie. Fysiek geweld komt veel minder vaak voor. De burgemeester doet het vaakst aangifte: in dertig procent van de gevallen. Van de wethouders doet achttien aangifte en van de raadsleden veertien.

Volgens directeur van het Nederlands Genootschap Burgemeesters Ruud van Bennekom is het bedreigen van lokale politici onderdeel van een bredere tendens. "Mensen grijpen steeds makkelijker naar dit soort middelen. Het gebeurt ook richting brandweermannen en ambulancemedewerkers", zei hij maandag op Radio 1.