FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 13 november 2009

Nieuw wereldrecord vallende dominosteentjes

Het record vallende dominosteentjes is vanavond weer verbroken. In totaal vielen 4.491.863 steentjes. Het record vorig jaar was 4.345.027. 

Het thema dit jaar was The World in Domino: The Show with the Flow. De zeven zogenaamde flows beeldden alle wereldcontinenten uit. De winnaar van het Nederlands Kampioenschap dominobouwen, Jeroen de Meij, mocht vanavond de eerste steen omstoten. Met een rad zorgde hij ervoor dat het balletje, dat de aardbol voorstelde, de eerste dominosteen aantikte.

De Builders Challenges gingen gepaard met veel problemen. De Challenges gingen over de vier elementen: aarde, lucht, water en vuur. De eerste Builders Challenge, waarbij een lijn op zand afgemaakt moest worden, mislukte doordat een lijn te vroeg omviel. Ook de tweede Builders Challenge mislukte. Eén van de bouwers kon haar zenuwen niet meer bedwingen waardoor de lijn ook vroegtijdig omviel. De derde Challenge mislukte eveneens; de lijn die onder water gebouwd moest worden was net niet op tijd af. Alles zou nu van de laatste Builders Challenge afhangen. Deze Challenge, waar de stenen in het vuur geplaatst moesten worden, lukte. Het veld viel echter niet helemaal, maar was wel voldoende voor het nieuwe wereldrecord.

Dit is de tiende keer dat het record in Domino Day verbroken is. Alleen in 2007 faalde de recordpoging. Wat voor veel kijkers trouwens een opluchting zal zijn geweest: het welbekende belspel ontbrak vanavond.

Eerste tien villa's Machangulo in 2010 gereed

In de loop van volgend jaar zijn de eerste tien villa's gereed van het vastgoedproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. Dat heeft een woordvoerder van de projectontwikkelaar Machangulo S.A. vandaag gemeld.

Hij wilde niet zeggen of ook de vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Máxima al in 2010 klaar is. De prins en prinses laten een van de circa vijftig villa's bouwen aan de kust van het schiereiland. Ook in het binnenland verrijzen vakantiehuizen. Het project behelst in totaal 120 vakantievilla's, een hotel en twee kleinere accommodaties op een gebied van 5000 hectare. De bouw van het vakantieresort duurt in totaal zo'n vijf jaar. Volgens de zegsman zijn er nog percelen te koop in het gebied.

Willem-Alexander zei eind 2008 te hopen dat dit jaar de eerste paal de grond in gaat van zijn vakantievilla. De bouwplannen van het prinselijk paar stuit op flinke kritiek vanuit de Tweede Kamer. De prins heeft er slapeloze nachten van, zei hij onlangs.

Management Räikkönen praat met McLaren

Het lijkt er steeds meer op dat Kimi Räikkönen bij McLaren gaat rijden in 2010. Zowel ITV als the Evening Standard melden dat het management van de Fin in de afgelopen dagen in Woking heeft gesproken met teambaas Martin Whitmarsh.

Voor Räikkönen lijkt terugkeren bij McLaren de enige optie om in de Formule 1 te blijven. De Fin wil alleen in de sport blijven als hij in een winnende auto plaats kan nemen. Omdat hij bij Ferrari opgevolgd wordt door Fernando Alonso lijkt het er op dat McLaren het enige team is dat aan al zijn wensen kan voldoen. Deze liggen met name op het gebied van het salaris, wat uiteindelijk zelfs voor de Britse renstal een onoverkomelijk probleem zou kunnen vormen.

Mocht de overgang van Räikkönen afketsen op geld, dan zijn Heikki Kovalainen en Jenson Button in beeld. Kovalainen reed de afgelopen jaren al voor McLaren, terwijl wereldkampioen Button momenteel nog in onderhandeling met Brawn GP is over een stoeltje voor volgend jaar. De Brit eist ook meer salaris dan zijn huidige team hem wil bieden.

Vrouw verstopt drugs in knopen aan jurken

De douane van de luchthaven in het Australische Perth deed onlangs een opmerkelijke ontdekking toen zij de bagage van een vrouw controleerde die met een vlucht uit Maleisië kwam. De vrouw had voor een halve kilogram aan heroïne verstopt in 547 knopen aan 28 verschillende jurken. 

Tijdens de controle van haar koffer werd de drugs aangetroffen. "Een knoop begaf en zo kwam er wit poeder vrij", aldus de douane. "Het poeder werd getest en als snel werd duidelijk dat het om heroïne ging." De arme vrouw werd vervolgens opgepakt en beschuldigd van drugssmokkel. Op dit vergrijp staat een maximumstraf van 25 jaar en/of een boete tot zo'n 340.000 euro.

Het is niet bekend of de vrouw genoeg kleding bij zich had om zich verder te vertonen. Een bijkomend voordeel is wel dat het in Australië bijna zomer is.

Van Marwijk: "De groep is altijd scherp"

Volgens bondcoach Bert van Marwijk mogen we morgen een gemotiveerd Nederlands elftal verwachten tegen Italië. Dit zei de oefenmeester vanavond tijdens de persconferentie in Pescara, waar morgen de oefeninterland wordt gespeeld.

"We spelen tegen de wereldkampioen van 2006," zei de oud-trainer van Feyenoord. "Dat zegt veel, lijkt me, hoewel het dan een oefenduel betreft. Over het algemeen is deze groep altijd scherp, de recente wedstrijd tegen Japan daargelaten. Dat is ook nodig. Je moet jezelf altijd kunnen opladen, wil je een bepaalde stabiliteit in de prestaties krijgen."

Woensdag speelt Oranje ook nog een oefenwedstrijd tegen Paraguay, waarna nog vier oefenwedstrijden volgen voor het WK in Zuid-Afrika van start gaat. Van Marwijk: "We hebben een aansprekende tegenstander uit elk continent. Met eerder Engeland en nu Italië hebben we bovendien tegenstanders die we zeer hoog kunnen inschatten. Daar kunnen we ons voordeel mee doen."

Ook Lotus gereed voor crashtests FIA

Na Campos Meta kan ook Lotus F1 door belangrijkste crashtests van de FIA geraken. Het persbureau Bernama maakte bekend dat interne tests hebben aangetoond dat de frontale en zijwaartse impacts goed opgevangen kunnen worden.

De officiële tests zullen pas door de FIA gedaan kunnen worden als het chassis gereed is. Het Maleisische team wil in februari op Sepang gaan testen met de nieuwe bolide.

Berlusconi: president Servië is Clooney

Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft zich vandaag een van zijn grapjes gepermitteerd tijdens het staatsbezoek van president Boris Tadic van Servië.

"Nu geef ik het woord aan president Clooney", zei Berlusconi tijdens een gemeenschappelijke persconferentie, suggererend dat Tadic op de knappe Amerikaanse acteur George Clooney lijkt. De 51-jarige Tadic werkte in jongere jaren als mannelijk fotomodel.

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi opmerkingen maakt over buitenlandse staatshoofden die door sommigen als ongepast worden ervaren. Zo noemde Berlusconi de eerste zwarte president van de VS, Barack Obama, 'zongebruind'.

Italië en Servië hebben vandaag een verklaring getekend over een 'strategisch partnerschap'. De twee landen aan weerskanten van de Adriatische Zee gaan samenwerken op terreinen als defensie, milieu en energie, aldus de onafhankelijke Belgradose omroep B92. Ook wist Tadic van Berlusconi steun te krijgen voor een Grieks plan waarbij Servië uiterlijk in 2014 lid van de EU moet worden.

 Boris Tadic (links)

Gratis grote tieten voor veelvliegers

Ondanks dat de recessie bijna overal weer is overgewaaid, vechten luchtvaartmaatschappijen nog steeds om passagiers binnen te slepen. Een van de opmerkelijkste acties komt toch wel van Finnair. De Finse luchtvaartmaatschappij probeert klanten te lokken door ze een gratis borstvergroting aan te bieden.

Het kan echter nog wel even duren voor je voldoende zegels hebt opgeplakt voor een Lolo Ferrari-voorgevel. Voor een nieuwe boezem moet men bijvoorbeeld 404 keer van Helsinki naar Hong Kong vliegen. Dit geldt uiteraard voor de economy class, dus het is nog behelpen ook.

Volgens Finnair moet het in de toekomst mogelijk zijn verzamelde vliegpunten in te wisselen voor plastische chirurgie.  Zo moet men voor de belangrijkste borstvergroting 3.180.000 zegeltjes likken. Voor een facelift heeft men zelfs 4.640.000 punten nodig. Voor alle gedane moeite en vlieguren word je dan wel onder handen genomen door de meest gerenommeerde plastisch chirurg van Finland, Rolf Nordström.

Verdasco als laatste naar World Tour Finals

Fernando Verdasco heeft zich als laatste geplaatst voor de ATP World Tour Finals. Door het verlies van Jo-Wilfried Tsonga tegen Rafael Nadal tijdens het Masters-toernooi in Parijs, wist de Spanjaard zich verzekerd van de seizoensfinale.

Tsonga bleef goed bij Nadal, maar liet het op de beslissende momenten afweten. Uiteindelijk won Nadal met tweemaal 7-5. Naast Tsonga had ook Robin Söderling nog een kans zich te plaatsen voor de World Tour Finals. Door zijn verlies tegen Novak Djokovic (4-6, 6-1 en 3-6) was hij echter kansloos.

Het deelnemersveld aan de Finals, het officieuze wereldkampioenschap tussen de acht beste tennissers van het jaar, is nu bekend: Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Djokovic, Juan Martín Del Potro, Andy Roddick, Nikolay Davydenko en Fernando Verdasco.

Van Bronckhorst overhandigt cheque

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst van het Nederlandse elftal overhandigt morgenavond voorafgaand aan het oefenduel met Italië in het Stadio Adriatico van Pescara een cheque ter waarde van 25.000 euro aan de tegenstander. Het is bedoeld als steun voor de slachtoffers van de aardbeving, die de betreffende regio eerder dit jaar trof.

De natuurramp is de aanleiding om de vriendschappelijke ontmoeting te spelen in de regio L'Abruzzo en niet, zoals eerder gepland, in Rome. Bondscoach Bert van Marwijk sprak van een prima initiatief. "Het is mooi dat we iets voor de mensen hier kunnen doen."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Toyota wil Kobayashi racestoeltje gunnen

Waar Toyota zwijgt over het mogelijke te koop staande design van de nieuwe bolide, maar is open over de toekomst van haar pupil Kamui Kobayashi. De Japanner blijft onder contract staat bij het team, maar mocht hij een stoeltje in de Formule 1 vinden, dan is hij vrij om te gaan.

Toyota trok zich onlangs terug uit de koningsklasse van de autosport, waardoor voor Kobayashi, die twee sterke races reed, een stoeltje in rook op ging. Het team probeert nu iets terug te doen. "We zullen doen wat we kunnen om hem de kans te geven om in de Formule 1 te rijden, ook al betekent het dat hij voor een andere werkgever tekent," zei een woordvoerder tegen Auto Motor und Sport.

Hij herhaalde dat Toyota haar hoofdkwartier in Keulen niet van de hand zal doen, omdat de plaats in gebruik blijft als hoofdplaats voor de Europese autosport. "We willen Toyota Motorsport GmbH omtoveren tot de basis voor Europa. De exacte details zijn nog niet bekend. Voor de overbodig geworden werknemers zullen we een goede ontslagpremie bieden en hulp bieden bij het vinden van een andere baan."

Parfumgeur reden voor doodsbedreiging

In het Zweedse Motala is ophef ontstaan omdat twee collega's, die voor de plaatselijke gemeente werken, knallende ruzie kregen.

Volgens de krant Motala & Vadstena Tidning werden er tijdens de middagpauze opmerkingen geplaatst door een heetgebakerde medewerkster over de sterke geur die haar collega zou verspreiden. De twee collega's zaten toen aan tafel totdat de geïrriteerde vrouw haar geparfumeerde collega naar de keel vloog. Daarbij zou de collega met de 'opvlieger' ook nog doodsbedreigingen hebben geuit. Na het onverkwikkelijke voorval werd de vrouw onmiddellijk geschorst.

Inmiddels is er een onderzoek gestart naar de toedracht. "Ons onderzoek naar het incident is volop bezig en we zien alle betrokken partijen, het slachtoffer, de aanvaller en een getuige", zegt Christina Welin van de gemeente Motala. "Het onderzoek is pas begonnen, ik kan nog niet zeggen om welk parfum het ging maar belangrijker is om uit te maken of een collega effectief met de dood bedreigd werd want dat is ontoelaatbaar", besluit Welin.

Jong Oranje verslaat Liechtenstein

Jong Oranje heeft alweer een overwinning geboekt tijdens de EK-kwalficitatie, die uiteindelijk moet leiden naar plaatsing voor de Olympische Spelen van 2012. Nederland versloeg in Den Bosch Liechtenstein met 3-0.

De ploeg kende weinig problemen met het dwergstaatje en kwam na acht minuten al voorsprong door Siem de Jong. Na rust wist de ploeg de voorsprong uit te bouwen door goals van Spartanen Erik Falkenburg en Joshua John. In de groep gaat Oranje aan de leiding met twaalf punten uit vier duels. Dinsdag wacht de belangrijke confrontatie met de leeftijdsgenoten van Spanje, die eveneens nog geen punt verloren.

Cancellara: "Wil sterk zijn in voorjaar"

Fabian Cancellara wil in 2010 revanche nemen voor zijn slechte voorjaar van afgelopen seizoen. De Zwitser, die vanaf de Ronde van Zwitserland wel sterk voor de dag kwam, wil weer goed presteren in Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix, die hij beide al een keer won.

"Nu wil ik een herkansing in het voorjaar en opnieuw goed zijn in de voorjaarsklassiekers die me liggen. Ik moet gedurende het hele jaar wedstrijden hebben om me voor op te laden, dat houdt me gaande," aldus Spartacus, de huidige wereldkampioen tijdrijden, die vorig jaar zijn voorseizoen door blessures en persoonlijke problemen in rook op zag gaan.

Tevez denkt aan stoppen

Manchester City betaalde deze zomer nog een vermogen voor Carlos Tevez, maar de Argentijn verklaart nu opeens te willen stoppen met voetballen. Zijn officiële verklaring luidde: "Ik ben het voetbal moe".

De spits hoort normaal midden in zijn carriere te zitten. Hij is immers pas 25 jaar maar overweegt toch te stoppen. Hij verklaarde meer tijd te willen doorbrengen met zijn familie. "Het speelt in mijn hoofd om te stoppen als ik met Argentinië het WK win, ook al loopt mijn contract bij Manchester City nog door tot 2014."

"Al dat voetbal, ik ben er een beetje moe van", aldus Tevez. "Ik wil meer kunnen genieten van mijn familie. Ik wil stoppen en wat rust krijgen. Ik heb al veel prijzen gewonnen. Soms valt het leven voor het voetbal tegen."

Wevers winnares wereldbeker balk

Sanne Wevers is de winnares geworden van de wereldbeker op het onderdeel balk. Wevers kwam zelf niet in actie tijdens de afsluitende wereldbekerwedstrijd in Stuttgart, maar al haar concurrentes wisten de finale niet te halen, waardoor de eindzege voor haar was.

Jeffrey Wammes kwam wel in actie in Stuttgart maar wist de finale op sprong niet te bereiken na een val. Hierdoor moet hij afwachten hoe zijn concurrent Daniele Hypólito presteert in de finale. Bij een slecht resultaat van de Braziliaan is Wammes alsnog de winnaar van de wereldbeker. Wammes haalde wel de finale op rek en vloer.

Ook Epke Zonderland wist zich te plaatsen voor twee finales. Naast de brugfinale wist hij zich ook te plaatsen voor de finale op rek. Bij winst in de laatste finale wint Zonderland de wereldbeker.

Kannibalen verkopen mensenvlees aan kebabzaak

Drie dakloze mannen in de Russische stad Perm hebben een man gedood, een deel van zijn lichaam opgegeten en restanten van het stoffelijk overschot aan een kebabzaak verkocht. Dat meldden de onderzoekers in de zaak vandaag.

De verdachten, die handelden uit persoonlijke vijandigheid jegens het slachtoffer, sloegen en staken de 25-jarige man met een hamer en mes dood. Daarna sneden ze het stoffelijk overschot aan stukken. De mannen zijn inmiddels aangeklaagd voor moord.

Perm ligt circa 1400 kilometer ten oosten van Moskou.

Albert voorlopig niet naar de weg

Veelvraat Niels Albert zal voorlopig gewoon nog blijven veldrijden. Nadat hij na zijn winst in Niel van afgelopen woensdag werd uitgejouwd door het publiek gingen de geruchten de ronde dat hij zou overstappen naar de weg, maar dit wordt door zijn manager tegengesproken.

"Natuurlijk blijft Niels crossen. Maar het is wennen. Vorig jaar was hij nog "kleine" Albert die tegen de 'grote' Nys reed. Nys heeft al jaren de meeste fans en daar zal Niels mee moeten leren leven. Toch hoop ik dat die Nys-supporters in de toekomst hun energie niet gebruiken om anderen uit te jouwen.", volgens manager Christophe Roodhooft tegen Sporza.

Fokké en Boersma missen net brons

Tara Fokké en Kirsten Boersma zijn er net niet in geslaagd om een bronzen medaille te veroveren bij het WK trampolinespringen. Het duo werd vierde in de synchroonwedstrijd, vlak achter de nummers drie uit Oezbekistan.

In eerste instantie eindigden de dames als derde, maar een correctie in de puntentelling van de jury zorgde ervoor dat Fokké en Boersma met een miniem verschil naar de derde plaats werden verwezen. Op het individuele toernooi kwamen zowel de Nederlandse heren als dames niet in de buurt van de top tien.

Plassen in tuin: goed voor milieu

Er zou meer in tuinen geplast moeten worden. Volgens Britse milieugroeperingen zal daardoor het milieu meer gespaard worden.

Voor elke plas moet nu het toilet doorgespoeld worden, maar als we nu de tuin, let wel de eigen tuin, gebruiken als plasplaats, kunnen we heel wat schoon water besparen. Daarom worden Britse mannen door de milieubeweging opgeroepen voortaan in de tuin te plassen. Een bijkomend voordeel is dat urine ook nog eens goede compost zou zijn.

Op het Britse landgoed National Trust in Cambridgeshire wordt het mannelijk personeel aangeraden om te plassen op een drie meter lange 'pis'strobaal. Gelukkig voor de werknemers hoeft dit alleen maar buiten de bezoekuren te gebeuren, omdat dit anders bezoekers zou kunnen afschrikken. Het waterverbruik op het landgoed zou door het minder gebruik te maken van het toilet met 30% per week gedaald zijn.

Achteraf worden de volgeplaste balen toegevoegd aan een composthoop.

Voor een filmpje over dit onderwerp klik hier.

Boosheid over berechting brein 9/11

Nabestaanden van slachtoffers van 11 september 2001 betreuren het zeer dat het brein van de terreuraanslagen wordt berecht door een civiele rechtbank in New York. Ze spreken van een "vreselijke vergissing", meldden Amerikaanse media vandaag.

Dat "een terrorist en oorlogsmisdadiger" bescherming krijgt op grond van de Amerikaanse grondwet is "verkeerd en niet eerder vertoond", aldus Ed Kowalski van Families for a Secure America Foundation, een belangenorganisatie voor nabestaanden. "President Obama doet er verkeerd aan dit te doen".

Een federale rechtbank in New York gaat de terreurverdachte Khalid Sheik Mohammed berechten, meldde de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Mohammed zegt zelf dat hij het brein is achter de aanslagen van 11 september 2001.

Sheik Mohammed zit nu nog gevangen in een detentiecentrum op de militaire basis Guantanamo Bay op Cuba. Hij wordt waarschijnlijk binnen enkele weken overgebracht naar New York.

Het proces zal worden gehouden in de buurt van Ground Zero, de plaats waar ooit de twee torens van het World Trade Center stonden. Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich in de torens, die vervolgens instortten. Zeker 2600 mensen kwamen daarbij om het leven.

Merckx: "Contador blijft bij Astana"

Alberto Contador zal volgend jaar gewoon voor Astana rijden. Dit zegt oud wielerkampioen Eddy Merckx tegen Wieler Magazine. De Belg weet uit betrouwbare bron te melden dat Contador voor twee jaar bijtekent.

Alberto Contador had enkele eisen voor contractverlening neergelegd bij de ploegleiding. Zo zou Alexandr Vinokourov niet mogen starten in de Tour de France en heeft hij om een flinke salarisverhoging aangevraagd. Het is niet bekend of Astana met de voorwaarden akkoord is gegaan.

Briatore: "Het was een schijnproces"

Flavio Briatore denkt dat hij bij de World Motor Sport Council een schijnproces heeft ondergaan. De Italiaan stelt dat hij al veroordeeld was voordat het proces überhaupt begonnen was. Briatore werd levenslang verbannen uit de gemotoriseerde sporten na crashgate.

Op 24 november dient de zitting bij het hof van Parijs om de schorsing van Briatore op te heffen. De Italiaan kwam volgens The Guardian met een verklaring naar buiten waarbij zowel de rol van voormalig FIA-president Max Mosley als die van Formule 1-baas Bernie Ecclestone ernstig in twijfel werden getrokken. De FIA betreurde het lekken van documenten en stelde dat het besluit om Briatore te schorsen met een grote meerderheid is aangenomen.

De Italiaan voegt aan het donderdag gepubliceerde nu iets toe. "De FIA vergat nog te zeggen dat de uitkomst van de zaak al aan de vooravond van de hoorzitting beklonken was, tijdens een geheim gesprek. Dit heeft een van de vice-presidenten van de FIA zelf tegenover de media verklaard."

Destijds zei Mohammed Ben Sulayem tegen de Arabische krant The National: "We zijn hier niet om teams aan het kruis te nagelen. We hebben hier eerder al over onderhandeld en iedereen is blij met deze uitkomst."

Mocht Briatore de zaak die op 24 november dient verliezen, dan kan het voor hem nog verdere sportieve gevolgen hebben. Hij dreigt dan ook voetbalclub Queens Park Rangers, waar hij mede-eigenaar van is, te moeten opgeven. De huidige reglementen schrijven namelijk voor dat een eigenaar of directeur van een club niet door een andere sportfederatie geschorst mag zijn.

[WB] Timmer dacht gelijk aan Vancouver

Marianne Timmer kwam vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen hard ten val op de 500 meter. Ze liep daarbij een scheurtje in de buitenste enkelband op. Timmer zei dat ze, toen ze viel, gelijk dacht aan de Olympische Spelen van komend jaar in Vancouver.

"Ik ben blij dat het niet gebroken is. Het is nu afwachten of het afzwakt. Het kan twee weken duren maar ook zes weken,” aldus Timmer tegenover de NOS.

Timmer dacht dat ze haar Chinese opponente Jing Yu kon ontwijken, dat lukte echter net niet. "Mijn enkel sloeg dubbel, de schaats kwam helemaal krom te staan. Het was dus echt een hele klap. Dit is zuur, net nu het zo goed met me gaat."

Opnieuw taakstraffen in Cambuurzaken

De rechtbank in Leeuwarden heeft vandaag vijftien voetbalvandalen die zich na de wedstrijd van Cambuur tegen Roda JC op 3 juni hadden misdragen taakstraffen tot 240 uur opgelegd.

Afgelopen dinsdag veroordeelde de rechter ook al vijftien voetbalvandalen tot dergelijke taakstraffen. Zij hadden zich in het stadion misdragen nadat het Cambuur niet was gelukt te promoveren naar de eredivisie. De verdachten die vandaag terechtstonden hadden buiten het stadion met stenen gegooid naar ME'ers. Bij de rellen raakten 25 agenten gewond.

Twee zaken van vandaag worden op een later tijdstip voortgezet. Een verdachte werd vrijgesproken. Hij had volgens de rechter geen significante bijdrage geleverd aan het openlijk geweld tegen de agenten.

Haase naar halve finale Jersey

Robin Haase heeft zich bij zijn rentree direct geplaatst voor de halve eindstrijd van het challengertoernooi in Jersey. In de kwartfinale, die hij bereikte na een walk-over in de vorige ronde, was Haase te sterk voor de Wit-Rus Mikhail Ignatik.

De Hagenaar nam al snel een 5-2 voorsprong. Hij werd echter teruggebroken, waardoor Ignatik terug kom komen tot 5-5. In de tiebreak die uiteindelijk volgde was Haase met 7-5 te sterk. In de tweede set had Haase aan één breekpunt genoeg om de partij binnen te slepen. In de halve finale komt Haase morgen uit tegen Stephane Robert.

[WB] Davis wint met baanrecord

Shani Davis heeft alweer een wereldbekeroverwinning te pakken. Met groot vertoon van overmacht reed hij 1.44,48 en was daarmee een seconde sneller dan Havard Břkko. Derde was Stefan Groothuis.

Als eerste Nederlander kwam Remco Olde Heuvel in actie. Hij ging sterk van start, maar verloor gaandeweg de rit wat terrein. Maar in de slotronde kwam hij wat terug en was met 1.46,36 als eerste sneller dan de winnaar van de B-groep Erben Wennemars. Olde Heuvel was daarmee drie tienden sneller dan Enrico Fabris, de huidige olympisch kampioen op deze afstand.

Chad Hedrick was de eerste onder de tijd van Olde Heuvel. De Amerikaan stond met nog vier ritten te gaan op de eerste plek met 1.46,01. In de volgende rit kwam Nederlands kampioen Rhian Ket in actie. Hij had niks aan zijn tegenstander Ivan Skobrev, maar reed sterk door en finishte zeven honderdste van een seconde achter leider Hedrick, die later nog gediskwalificeerd werd omdat hij geen transponders had.

Mark Tuitert had een geweldige gangmaker in Yevgeny Lalenkov en reed de snelste tussentijden tot dan toe. Dit resulteerde in de snelste tijd voor Tuitert in 1.45,83. Stefan Groothuis in de volgende rit ging snel van start en had een eerste volle ronde van 25,3. Zijn laatste ronde was te langzaam voor een baanrecord, maar ging wel aan de leiding met 1.45,74.

In de laatste rit ging het baanrecord er wel aan. Shani Davis reed met 1.44,48 net geen wereldrecord op een laaglandbaan maar won wel de wedstrijd met overmacht. Zijn tegenstander Havard Břkko werd tweede voor Groothuis.

Uitslag 1.500 meter

#NaamNatTijd
1Shani DavisUSA1.44,48
2Havard BřkkoNOR1.45,57
3Stefan GroothuisNED1.45,74
4Mark TuitertNED1.45,83
5Rhian KetNED1.46,03
6Ivan SkobrevRUS1.46,26
7Remco Olde HeuvelNED1.46,34
8Lucas MakowskyCAN1.46,42

Stand WB na twee wedstrijden

#NaamNatPunten
1Shani DavisUSA200
2Havard BřkkoNOR160
3Stefan GroothuisNED130
4Mark TuitertNED110
5Denny MorrisonCAN98
6Rhian KetNED90
7Ivan SkobrevRUS81
8Yevgeny LalenkovRUS63
9Remco Olde HeuvelNED56
15Erben WennemarsNED33

Harry Potter betrapt met joint

Daniel Radcliffe heeft heel wat uit te leggen. Radcliffe, beter bekend als zijn alter ego Harry Potter, is namelijk gefotografeerd met een joint in zijn hand. Om de stonede acteur nog wat op te vrolijken, heeft een vriendin zelfs een snorretje op zijn gezicht getekend.

De foto werd geschoten tijdens een feestje met veel drank en drugs. Het twintigjarige jeugdidool stak de jonko op ten overstaan van de andere gasten en inhaleerde telkens diep. Hij zwalkte vervolgens rond in het flatje in het noorden van Londen en zei telkens gek te zijn op wiet.

De 26-jarige Wadia Tazi was ook bij het feest aanwezig. "Ik werd verrast door zijn gedrag", vertelt het meisje. "Hij is de held van vele kinderen. Ik ben benieuwd wat zijn fans ervan vinden."

Vorig jaar ontkende Radcliffe nog marihuana te gebruiken. "Ik ga met veel fantastische mensen om en slaag er nog altijd in een kinderlijke kijk op de wereld te hebben. Ik ben dan ook niet aan de drugs", beweerde hij. Nu hij echter stoned op de voorpagina van een van Groot-Brittanniës grootste kranten staat, wordt het wel erg lastig de schijn op te houden.

Kilometerprijs begint op 3 cent

De kilometerheffing begint in 2012 met een gemiddelde van 3 cent per gereden kilometer. In de jaren erna loopt het tarief op naar gemiddeld 6,7 cent in 2018. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat we met zijn allen tegen die tijd wel 15 procent minder kilometers rijden dan in 2012.

De wegenbelasting en de aanschafbelasting bpm gaat verdwijnen bij de invoering van de kilometerheffing. Volgens minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat gaat in principe 59 procent van de automobilisten minder betalen, voor 25 procent blijven de kosten gelijk en 16 procent gaat meer betalen.

Oppassen voor onveilig betalen internet

Het Maatschappelijk overleg betalingsverkeer (MOB) waarschuwt voor de opkomst van nieuwe, onveilige betaaldiensten voor aankopen via internet. Het gaat om diensten waarbij een derde partij zich tussen de klant en zijn bank plaatst. De klant geeft daarbij zijn geheime codes voor internetbankieren aan deze derde partij af door gegevens in te voeren buiten de beveiligde bankomgeving

Om internetbankieren veilig te houden, moeten consumenten die gegevens juist geheimhouden en niet afgeven aan derden, aldus het MOB. In het MOB zitten aanbieders en gebruikers van het betalingsverkeer en het staat onder voorzitterschap van De Nederlandsche Bank.

Het MOB gaat het ministerie van Financiën vragen maatregelen te nemen om de veiligheid te waarborgen.

[WB] Beckert verslaat Sáblíková op 3 km

Martina Sáblíková heeft op de 3.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen een zeldzame nederlaag geleden. De Duitse Stephanie Beckert, vorige week in Berlijn nog derde, was iets sneller dan de Tsjechische en greep verrassend de overwinning op de 3 kilometer.

Beckert reed een tijd van 4.05,29, Sáblíková kwam in 4.05,68 over de meet. De Duitse Daniela Anschütz-Thoms werd derde.

De Nederlandse deelneemsters deden het beter dan vorige week in Berlijn. Ireen Wüst werd zesde met een tijd van 4.09.34, Moniek Kleinsman twaalfde en Renate Groenewold reed de veertiende tijd.Uitslag 3.000 meter, vrouwen:
#NaamLandTijd
1Stephanie BeckertDuitsland4:05,29
2Martina SáblíkováTsjechië4:05,68
3Daniela Anschütz-ThomsDuitsland4:05,73
4Kristina GrovesCanada4:06,76
5Clara HughesCanada4:08,88
6Ireen WüstNederland4:09,34
12Moniek KleinsmanNederland4:11,35
13Renate GroenewoldNederland4:12,57

Stand in de wereldbeker:

#NaamLandAantal punten
1Martina SáblíkováTsjechië180
2Stephanie BeckertDuitsland170
3Daniela Anschütz-ThomsDuitsland130
4Masaka HozumiJapan112
5Kristina GrovesCanada110
9Ireen WüstNederland69

Tientallen vermisten explosie in Rusland

Circa 35 mensen worden vermist na een explosie vandaag in een wapendepot bij de Russische stad Oeljanovsk. Meer dan drieduizend mensen in de naaste omgeving zijn geëvacueerd in verband met de brand die na de explosie uitbrak. Dat zei de gouverneur van de stad aan de Wolga, 750 kilometer ten oosten van Moskou.

"Volgens de eerste informatie waren er veertig mensen in de werkplaats, ongeveer 35 van hen zijn als vermist opgegeven", aldus gouverneur Sergej Morozov. Een functionaris van het ministerie van Noodsituaties meldde dat er zeker een dode is gevallen, maar een medewerker van Morozov zei daar niets van te weten. Hij repte over een gewonde.

Er zou sprake zijn van een ongeluk. Een aanslag wordt volgens Morozov vrijwel uitgesloten. Het vuur verlicht de avondhemel boven de stad. Er hangt een enorme rookpluim. Na de explosie riep de politie de burgers op drinkwater in te slaan.

De ontploffing gebeurde op het moment dat munitie werd ontmanteld, meldde de inlichtingendienst FSB in een verklaring. Wat er daarbij precies is misgegaan, is nog niet bekend.

Kerlon voorlopig uitgeschakeld

Kerlon Moura Souza zal voorlopig niet meer op het voetbalveld te zien zijn. De huurling van Ajax verdraaide eerder deze week, tijdens een training, zijn knie. Hierdoor raakte zijn kruisband beschadigd, waardoor een operatie noodzakelijk is.

Het herstel van de zeehondendribbelaar zal naar verwachting negen maanden in beslag gaan nemen. Kerlon vertrekt morgen naar Italië, waar de operatieve ingreep uitgevoerd zal worden.

Ajax huurt Kerlon dit seizoen van Internazionale. De Braziliaan kwam bij de Italiaanse formatie niet aan spelen toe. Diverse blessures waren hier de oorzaak van.

Van Nistelrooy: "Seedorf kan mee in Oranje"

Clarence Seedorf speelt wekelijks vanuit de basis bij AC Milan. Toch wordt hij niet meer geselecteerd voor het Nederlands elftal. Dit tot grote verbazing van Ruud van Nistelrooy.

"Clarence is van mijn leeftijd en speelt moeiteloos week in week uit op het hoogste niveau. Hij is nog steeds zó sterk. Clarence wil door tot zijn veertigste net als Maldini en dat gaat hem volgens mij lukken ook", denkt de spits van Real Madrid.

"Tegen Real Madrid behoorde hij beide keren tot de beste spelers. Iedereen kan zien dat hij zo in Oranje kan. Dat bewees hij tegen Real, maar dat bewijst hij al jaren."

Van Nistelrooy weet niet hoe het komt dat Seedorf niet meer opgeroepen wordt. "Op de een of andere manier lukt het niet met hem en Oranje. Ik snap ook niet hoe dat komt. Ik vind hem een geweldige voetballer en een fantastische vent. Ik zou hem erbij pakken, maar ik ben geen bondscoach. En die beslist."

'Van Baalen niet uit Nicaragua gezet'

De regering van Nicaragua ontkent dat VVD-Europarlementslid Hans van Baalen het land is uitgezet, zoals die zelf gisteren had gemeld.

Dat blijkt uit navraag door de Nederlandse ambassade, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Van Baalen maakt momenteel een rondreis door Midden-Amerika. Hij uitte in Nicaragua zware kritiek op president Daniel Ortega, die te weinig zou doen tegen corruptie. Dat leidde tot een woede-uitbarsting van onderminister van Buitenlandse Zaken Manuel Coronel Kautz. Hij verweet Van Baalen 'inmenging in binnenlandse aangelegenheden' en noemde Nederland 'een schijtland'.

"Nicaragua heeft per diplomatieke nota officieel excuses gemaakt voor deze zeer ongelukkige uitlatingen, en respect betuigd aan het volk en de regering van Nederland," aldus minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Van Baalen zei in een reactie dat beide onderministers van Buitenlandse Zaken op een persconferentie hebben verklaard dat hij zou worden uitgewezen "De Nicaraguaanse media hebben dat ook zo gemeld. Ik vond het al merkwaardig dat ik niet was opgepakt en op het eerste het beste vliegtuig werd gezet", stelt de VVD'er. "Deze actie was duidelijk een grote show gericht op het binnenlands publiek."

'Van Baalen niet uit Nicaragua gezet'  (foto: ANP)

Agassi verloor halve finale AO '96 expres

In 1996 ging André Agassi in de halve finale van de Australian Open onderuit tegen Michael Chang. In zijn biografie is nu te lezen dat de Amerikaan deze partij bewust verloor.

"Die partij verliezen was zelfs moeilijker dan winnen. Je moet het op die manier doen, dat het publiek het niet in de gaten heeft," is in de biografie van Agassi te lezen.

Als beweegreden geeft Agassi aan de finale van het Australische tennistoernooi niet tegen Boris Becker te willen spelen. De Duitser wierp zijn toenmalige vriendin, Brooke Shields, enkele handkusjes toe.

Het boek van Agassi lijkt hiermee steeds meer een beerput te worden. Eerder gaf de Amerikaan in zijn biografie ook al toe gebruik te hebben gemaakt van verslavende metamfetaminen.

Masturbatiecursus voor Spaanse pubers

Volgens de linkse regering van de Spaanse deelstaat Extremadura doet de jeugd te weinig aan zelfbevrediging. Reden voor de lancering van een veertienduizend euro kostende campagne, om jongeren te leren hoe ze het beste zichzelf seksueel kunnen ontdekken. De campagne, en dan vooral de reclameleus, heeft veel stof doen opwaaien in het Roomse land.

"Genot ligt in je eigen handen", luidt de slogan voor de masturbatiecursus. De dubbelzinnige slagzin heeft een politieke strijd aangewakkerd. Het zou namelijk in strijd zijn met de rooms-katholieke opvattingen over seks.

"Dit is een intiem onderwerp dat thuis moet worden besproken", klaagde de lokale oppositieleider Hernández Carron van de rechtse Volkspartij. "We zijn het lachertje van Spanje."  Ondanks de kritiek van de oppositie heeft ook de aangrenzende deelstaat Andalusië belangstelling getoond voor het kopiëren van de campagne.

Met behulp van folders, flyers, een zogeheten 'fanzine' en workshops ontvangen de jongeren instructies met welke technieken zij zichzelf het beste kunnen bevredigen. Daarnaast worden ze geïnformeerd over anticonceptie en zelfrespect. "De campagne is eenvoudig, helder, natuurlijk en gemakkelijk te begrijpen door de mensen voor wie de campagne is bedoeld", zei Laura Garrido, voorzitter van de Jeugdraad van Extremadura. "Dit zijn jongeren tussen de veertien en zeventien jaar."

Twee hackers gepakt voor cyberaanvallen

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft in Den Haag twee hackers opgepakt die ervan worden verdacht in augustus urenlange cyberaanvallen te hebben gepleegd op de websites www.turkishplace.nl en www.turkplace.nl. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is Turkishplace een onlinegemeenschap met voornamelijk leden van Turkse afkomst of met een Turkse achtergrond. Turkplace is een 'klaagmuur' waar mensen anoniem berichten kunnen achterlaten.

De providers van deze sites werden in augustus bedreigd met computeraanvallen, als zij de Turkse websites niet van internet zouden afhalen. Na aangifte hiervan kwam het speciale opsporingsteam van de Nationale Recherche in korte tijd de twee Hagenaars van 19 en 20 jaar op het spoor, aldus het landelijk parket van het OM vandaag. Justitie vermoedt dat de twee verdachten het niet eens waren met de publicaties op de aangevallen websites.

[WB] Boer: "Val Timmer heeft grote impact"

Marianne Timmer ging vanmiddag, tijdens de 500 meter, hard onderuit. De Sappenmeerse werd namelijk meegenomen door haar tegenstandster, Yu Jing. De Chinese kon onze landgenote niet meer ontwijken, waarna het tweetal met een brancard werd afgevoerd.

"Zo'n klap heeft een behoorlijke impact," liet Margot Boer, die twee ritten later van start ging, weten. "Het gebeurde vlak voor mijn neus. Het zag er echt heftig uit. Ik ben daarna even naar buiten gegaan om mijn focus weer terug te krijgen. Het is altijd vervelend als een schaatser valt, maar met Marianne heb ik als ploeggenote natuurlijk een goede band. Hopelijk valt de schade mee."

Boer werd uiteindelijk zevende op de kortste afstand bij de vrouwen. "Het was niet super, al ben ik wel te spreken over de opening. Daarna had ik wat missertjes. Toch ben ik wel tevreden. Ik zit weer bij de top-acht."

Bij het aansnijden van de laatste bocht dwaalden de gedachten van Boer toch nog even af naar Timmer. "Ik zei tegen mezelf: als Sang-Hwa Lee maar niet onderuit gaat en mij meeneemt in haar val."

[Upd][WB] Timmer zwaar ten val

Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is Marianne Timmer op de 500 meter zwaar ten val gekomen.

De Nederlandse, die de afgelopen weken goed in vorm was, zag haar tegenstandster, de Chinese Jing Yu, ten val komen en Timmer kon Yu niet meer ontwijken. Beide vrouwen moesten met een brancard van de ijsbaan worden gedragen. Het is nog onduidelijk hoe ernstig de blessures zijn. Timmer greep wel direct naar haar rechterenkel.

Momenteel is de wedstrijd even gestaakt omdat de boarding, die de schaatsers moet beschermen, door de valpartij lek is. De wereldbekerwedstrijden worden over 25 minuten weer hervat.

Update 16:45 uur

De coach van Marianne Timmer, Jac Orie, heeft zojuist het publiek in Thialf toegesproken en gezegd dat de verwondingen van Timmer minder erg zouden zijn dan op het eerste gezicht werd gedacht.

Update 17:45 uur

De fysiotherapeut van ploeg van Timmer heeft gezegd dat Marianne Timmer niets heeft gebroken. Wel zou er sprake zijn van uitgerekte enkelbanden.

Update 18:05 uur

Inmiddels is bekend dat ze alleen haar enkel verstuikt heeft. Ze zal hierdoor twee tot zes weken aan de kant staan.

'Sastre ook volgend jaar in Tour'

Carlos Sastre zal ook volgend jaar deelnemen aan de Tour de France. Tenminste, als we het Spaanse blad Bicicilismo mogen geloven. De Spanjaard heeft de afgelopen maanden veel uitgerust en nam daarnaast ook de tijd om na te denken.

"Ik ben op dit moment 34 jaar oud, volgend jaar 35. Mijn dromen en doelen zijn anders dan een paar jaar geleden. De Tour van 2010 past in elk geval wel in mijn plannen. Ik wil het er weer goed doen, beter dan mijn zeventiende plaats van dit jaar," aldus Sastre.

Zes weken schorsing voor Middelkoop

De Association of Tennis Professionals (ATP) heeft Matwé Middelkoop voor de duur van zes weken geschorst. Dit heeft de Nederlandse tennisbond (KNLTB) bekend gemaakt. De tennisser krijgt deze straf, omdat hij zich in september terugtrok uit de challenger van Banja Luke.

Middelkoop fungeerde toen namelijk als vervanger van Raemon Sluiter, die door ziekte niet aan het Davis Cup-duel tegen Frankrijk kon deelnemen. De KNLTB is het niet eens met het oordeel van de ATP en heeft inmiddels laten weten de boete van 10.000 dollar te betalen.

"Uitkomen voor je land tijdens de Daviscup is een eer en daarom besloot Matwé om zich terug te trekken. Dat heeft de KNLTB zeer op prijs gesteld," lichtte Rohan Goetzke, technisch directeur van de KNLTB, toe.

Deze schorsing zorgt ervoor dat Middelkoop tot en met 28 december niet aan de ATP-Tour en challengers mag deelnemen. Hij mag wel in futures, toernooien van de internationale tennisfederatie (ITF) uitkomen.

Immigratie: voor VAGS, of LOZERS?

Er is grote onenigheid in ons land over de manier waarop we met het immigratievraagstuk om moeten gaan. De kant die de grenzen het liefst zo wijd mogelijk open zouden gooien noemen wij de linksen (ook wel theedrinkers, krakerstuig of communistische honden genoemd), de kant die ze het liefst zo dicht mogelijk zouden houden, noemen wij de rechtsen (ook wel NSB’ers,  de satanische nageboorten van Hitler, of domme VMBO-studenten genoemd).

Marokkaan raakt Belgische nationaliteit kwijt

Een Marokkaanse terrorist met de Belgische nationaliteit moet mogelijk zijn paspoort inleveren. België wil de 22-jarige veroordeelde terrorist zijn dubbele nationaliteit afnemen.

Het Hof van Beroep in Antwerpen beraadt zich over de zaak. De wet in België stelt dat iemand die ‘ernstige tekorten aan de plichten van een Belg’ heeft het land uit gezet kan worden. Daarbij raak je dan ook de Belgische nationaliteit kwijt. In het verleden is dat pas een keer voorgekomen. De Nederlandse rechtbank mag ook de nationaliteit van een crimineel afpakken, mits die persoon nog een ander paspoort heeft.

De betreffende terrorist werd vorig jaar in Marokko veroordeeld tot een celstraf van 10 jaar voor terroristische activiteiten. Hij had toegeven voor Al-Qaida te werken.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit

Deelder viert 65e met AOW-party

Schrijver, dichter en dj Jules Deelder wordt dinsdag 24 november 65 jaar. Om zijn verjaardag extra glans te geven, organiseert de excentrieke Rotterdammer een 'AOW-party' in zijn thuisstad. Tijdens het feest presenteert Deelder zijn verzameld werk met de titel 'Vrijwel alle verhalen'. Ook brengt de pensionado een nieuwe plaat uit.

Op de 'verjaardagsplaat' Deelder65 staat muziek geïnspireerd op gedichten van Deelder. Saxofonist Benjamin Herman nam het initiatief voor de langspeler, die in een gelimiteerde oplage van duizend stuks uitkomt.

Op het verjaardagsfeestje van Deelder in het Rotterdamse Dado treden onder meer de New Cool Collective en het feestvarken zelf op. "Het wordt een jeugdig programma met een zang-, dans- en snarenspel", aldus Deelder.

Deelder viert 65e met AOW-party  (foto: ANP)

[WB] Ronald Mulder verrast op 500 meter

Keiichiro Nagashima heeft de 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Japanner reed 34,98, en bleef als enige onder de 35 seconden.

Ronald Mulder liet vanmiddag van zich horen. De verrassing bij het Nederlands kampioenschap afstanden twee weken geleden reed met 35,07 een dik persoonlijk record en pakte het brons. Bovendien kwalificeerde hij zich voor het Olympisch kwalificatie-toernooi eind december. Jan Smeekens eindigde als vijfde in 35,17 en Setfan Groothuis reed met 35,43 de elfde tijd.Uitslag 500 meter
#NaamNat. Tijd
1Keiichiro NagashimaJapan34,98
2Tucker FredricksVerenigde Staten35,00
3Ronald MulderNederland35,07
4Kang-Seok LeeZuid-Korea35,10
5Jan SmeekensNederland35,17
11Stefan GroothuisNederland35,43

Tussenstand Wereldbeker

#NaamNat. Punten
1Kang-Seok LeeZuid-Korea240
2Keiichiro NagashimaJapan215
3Tucker FrederiksVerenigde Staten196
4Mika PoutalaFinland155
5Jan SmeekensNederland114
8Ronald MulderNederland112

Hoogwerker kantelt: dode en zwaargewonde

Een bedrijfsongeval in Zeewolde heeft vandaag het leven gekost aan een 35-jarige man uit Emmen. Zijn 21-jarige collega uit Wijster is in zorgwekkende toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Utrecht. Dat heeft de politie laten weten.

De twee mannen waren in een bedrijfspand aan het werk in een hoogwerker op een hoogte van twaalf meter. De hoogwerker kantelde nadat deze werd aangereden door een ander voertuig. Het dodelijke slachtoffer werd gereanimeerd, maar overleed op weg naar een ziekenhuis.

Man voor 8e keer gepakt voor rijden zonder rijbewijs

Een 25-jarige man uit Den Helder is gisterenavond in zijn woonplaats voor de achtste keer in vijf jaar betrapt op autorijden zonder rijbewijs. Hij moest dat bekopen met het inleveren van de auto waarin hij reed.

Voor de hardleerse automobilist was dat de derde keer dat de auto waarin hij reed in beslag werd genomen. Dit maakte de politie vandaag bekend. De politie spreekt van een 'onverbeterlijke' automobilist. De man verklaarde onlangs wel te zijn geslaagd voor zijn theorie-examen.

'Kabinet akkoord over kilometerprijs'

Het kabinet lijkt vandaag toch een akkoord te hebben bereikt over de kilometerprijs. Volgens bronnen rond het kabinet is er overeenstemming over hoeveel een automobilist straks per kilometer moet betalen. Hoeveel dat is, wordt later vandaag bekend.

Gisteravond was binnen de groep bewindslieden nog volop discussie over de kilometerheffing. Automobilisten moeten gaan betalen voor het gebruik van de auto en de wegen, maar vaste lasten voor een auto, zoals wegenbelasting en aanschafbelasting, verdwijnen.

Eerder is al afgesproken dat weggebruikers niet duurder uit mogen zijn in de nieuwe opzet. Het CDA heeft altijd gezegd dat dat een harde voorwaarde is en dat het de plannen anders niet steunt. Een andere randvoorwaarde is dat er een verband is tussen de kilometerprijs en de aanleg van en het onderhoud aan infrastructuur, terwijl ook mee moet tellen hoe milieubelastend een auto is.

Volgens de laatste plannen zou op zijn vroegst in het najaar van 2012 kunnen worden gestart met een heffing voor vrachtwagens. De personenauto's zijn later aan de beurt.

'Kabinet akkoord over kilometerprijs'  (foto: ANP)

Argentinië heeft primeur met homohuwelijk

Voor het eerst gaat in Latijns-Amerika een homoseksueel paar trouwen. Een rechter in Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, heeft toestemming verleend voor het huwelijk van Alex Freyre en Jose Maria Di Bello.

Samenlevingscontracten tussen personen van hetzelfde geslacht waren sinds 2002 al wel toegestaan in het op een na grootste land van Zuid-Amerika en ook in Mexico-stad en in Uruguay. Het homohuwelijk is controversieel in Midden- en Zuid-Amerika, waar de katholieke kerk nog altijd veel invloed heeft.

Blijlevens ploegleider team Marianne Vos

Vanaf begin 2010 is Jeroen Blijlevens ploegleider van het team van Marianne Vos. Blijlevens is de opvolger van Arthur van Dongen, die ploegleider wordt bij het Rabobank Continental Team.

"Met Jeroen trekken we iemand aan die veel ervaring heeft en weet wat het is om op topniveau actief te zijn," aldus Vos over de oud-wielrenner. Blijlevens was drie jaar ploegleider van het continentale team Eurogifts.

Na het wegvallen van de DSB Bank is de ploeg van Vos nog wel op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor.

[WB] Wolf verslaat Wang in rechtstreeks duel

Jenny Wolf heeft de eerste afstand van dit weekend tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, de 500 meter voor vrouwen, op haar naam geschreven.

In een rechtstreeks duel, waarbij ze bijna viel, was de Duitse haar concurrente Beixing Wang met 37,93 te snel af. Wang kwam tot 38,19. Annette Gerritsen reed met 38,28 haar snelste tijd van dit seizoen en eindigde als derde. Margot Boer reed een tijd van 38,58.

De wedstrijd werd overschaduwd door de valpartij van Marianne Timmer en haar opponente Jing Yu.Uitslag 500 meter:
#NaamLandTijd
1Jenny WolfDuitsland37,92
2Beixing WangChina38,19
3Annette GerritsenNederland38,23
4Sang-Hwa LeeZuid-Korea38,42
5Nao KodairaJapan38,50
7Margot BoerNederland38,58

Tussenstand Wereldbeker 500 meter:

#NaamLandPunten
1Jenny WolfDuitsland280
2Beixing WangChina260
3Annette GerritsenNederland200
4Nao KodairaJapan160
5Margot BoerNederland155/td>

Algerijnse internationals bekogeld met stenen

Drie internationals van Algerije zijn gewond geraakt toen de spelersbus, met daarin de selectie van het Afrikaanse land, met stenen werd bekogeld door hooligans uit Egypte.

Khaled Lemmouchia en Rafik Halliche hebben hoofdletsel opgelopen en Rafik Saifi liep een blessure aan zijn arm op. Vlak nadat de Algerijnse selectie op het vliegveld van Caďro was aangekomen, werd de bus aangevallen.

Morgen moeten Egypte en Algerije het tegen elkaar opnemen in de WK-kwalificatiereeks. Egypte moet winnen om nog kans te maken op deelname aan het WK volgend jaar in Zuid-Afrika. Algerije kan zich veroorloven te verliezen.

Powel zoekt masker om te kunnen spelen

De Graafschap weet nog niet of het vanavond in de topper tegen FC Den Bosch kan beschikken over spits Berry Powel. De aanvaller is op zoek naar een passend gezichtsmasker.

De 29-jarige spits brak vorige week zijn neus en dient dus met een beschermend masker te spelen. Op de donderdagtraining testte Powel een exemplaar, maar dit bleek niet goed te passen. "Ik kan hier niet goed doorheen kijken," zei Powel al na vijf minuten tegen De Gelderlander. "Er zitten strepen op die mijn blikveld belemmeren. Als ik de bal wil zien, moet ik met mijn hoofd naar beneden buigen."

[WB] Wennemars wint 1.500 meter B-groep

Erben Wennemars heeft vanmiddag bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen de 1.500 meter in de B-groep gewonnen.

Wennemars bleef in een direct duel de Amerikaan Trevor Marsicano voor: 1.47,49 om 1.47,60. Dankzij de winst promoveert Wennemars naar de A-divisie.

Er was ook Nederlands succes op de 3.000 meter voor vrouwen in de B-groep. Diane Valkenburg won in een tijd van 4.10,98. Ze bleef daarmee de Noorse Mari Hemmer, die een tijd noteerde van 4.11,01, net voor.

OJC - Papendrecht uitgesteld door Mexicaanse griep

Nadat vorige week al een duel in de zaterdaghoofdklasse werd uitgesteld vanwege de Mexicaanse griep, is dat dit weekend ook in de zondaghoofdklasse het geval. OJC Rosmalen heeft vijf zieken en kan dus niet spelen tegen Papendrecht.

De Brabanders vroegen met succes uitstel aan bij de KNVB. Het degradatieduel in de Hoofdklasse B zal nu volgende week gespeeld worden. OJC Rosmalen, dertiende met vier punten, diende dit verzoek gisteravond in. Trainer Gerrit Willems is tevreden met het besluit van de KNVB, die oordeelde dat de gezondheid van de overige spelers in gevaar zou zijn gekomen: "De bond heeft een wijs besluit genomen en dat komt ons goed uit."

Papendrecht, laatste met drie punten, is minder tevreden met het besluit. Voorzitter Bram Blom toont begrip voor de situatie, maar baalt wel: "Als wij volgende week met blessures te kampen krijgen, zijn wij dus de dupe van deze beslissing. Wij hadden ons goed voorbereid op het duel met OJC." Trainer Richard Middelkoop heeft dezelfde gevoelens: "Ik zit zelf al het hele seizoen in de sores. Vanwege blessures train ik met tien spelers. Daardoor heb ik zelfs al eens mijn assistent-trainer in het doel gezet. Maar als de situatie echt zo erg is bij OJC, dan heb ik daar begrip voor."

Emmerich werkt aan vervolg Independence Day

Regisseur Roland Emmerich werkt aan een vervolg op de hitfilm Independence Day uit 1996. Dat heeft hij vandaag verteld in een interview met MTV. Dit mag verrassend heten, aangezien de media gisteren nog schreven dat 2012 zijn laatste grote rampenfilm zou zijn.

In de hitfilm, die bijna een miljard dollar opleverde, werd de aarde belaagd door aliens. Het vervolg, dat vermoedelijk in twee delen wordt uitgebracht, gaat een jaar of twaalf na het einde van de eerste film verder, vertelt Emmerich.

De voorlopige werktitel van het project is ID4-ever. Vermoedelijk speelt acteur Will Smith weer de hoofdrol. Emmerich werkt ook aan een vervolg op de actiefilm 2012, die momenteel over de hele wereld volle zalen trekt. In 2012 wordt de aarde ook bedreigd, maar dit maal door een hele reeks natuurrampen.

Nederland door met EU-missie antipiraterij

Nederland zal ook volgend jaar meedoen aan de Europese maritieme missie Atalanta, die de piraterij bij Somalië probeert tegen te gaan. Defensie zal twee schepen inzetten. Het kabinet is daar vandaag mee akkoord gegaan, zo meldden bronnen rond het kabinet.

Nederland doet deze maanden mee met het fregat Hr. Ms. Evertsen. In de eerste helft van volgend jaar zullen de Hr. Ms. Tromp en de Hr. Ms. Johan de Witt worden ingezet. De schepen lossen elkaar na drie maanden af.

De ministers Eimert van Middelkoop (Defensie), Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) lieten een nieuwe bijdrage al onderzoeken. De Tweede Kamer krijgt een nieuwe zogeheten artikel 100-brief toegestuurd, waarin onder meer de taken en de bevoegdheden staan vermeld.

Ook volgend jaar neemt Nederland deel aan de missie tegen piraterij  (foto: ANP)

Een bijna twee meter lange Mario van LEGO

Volgende week vrijdag ligt New Super Mario Bros. voor de Nintendo Wii in de winkelschappen. De game is met vier mensen tegelijkertijd te spelen, waarbij één speler Mario bestuurt, één speler Luigi en de andere twee spelers besturen de twee Toads die met hen meelopen. De game zal negen werelden bevatten met sidescrolling-levels zoals we van Mario-games gewend zijn en moet ook behoorlijk pittig worden voor de fans. De game wordt momenteel op allerlei manieren gepromoot, de ene manier nog gekker dan de andere.

Op het forum heeft een LEGO-bouwer, Dirk Van Haesbroeck, wel een heel bijzondere video gemaakt ter promotie van de game. In opdracht van Game Mania, een Nederlandse gamewinkelketen, maakte hij een Mario van 1.80 meter helemaal uit LEGO! Het gigantische bouwwerk is verkocht op Ebay voor 3.500 euro en deze opbrengst gaat naar Ronald McDonald Kinderfonds. Hieronder kunnen jullie in hoge snelheid zien hoe Dirk Van Haesbroeck de Mario in elkaar heeft gezet. Wie zou nou niet zijn baantje willen?

Gewonde bij schietpartij Groningen

In de Poelestraat in Groningen vond rond half acht vanochtend een schietpartij plaats. Daarbij is één persoon gewond geraakt. De politie heeft twee verdachten opgepakt.

Het gebied rond de plaats delict is tot het middaguur afgesloten geweest voor onderzoek. De recherche heeft in de Poelestraat, Peperstraat en Oosterstraat gezocht naar het wapen. Diverse prullenbakken zijn meegenomen voor onderzoek.

Rechercheurs hebben ook de beelden van een bewakingscamera van een horecagelegenheid aan de Peperstraat opgevraagd. Portiers van die zaak hebben vanochtend een aantal mannen het pand uitgezet. Deze mannen zijn mogelijk betrokken bij de schietpartij. 

Met dank aan Silvanovisch en bodylotion voor de submit.

Dokter te druk met gamen, baby sterft

Een vijf maanden oude baby lag vanwege een infectie in het Chinese kinderziekenhuis in Nankin. De behandelend arts, Mao Xiaojun, had het kind nauwlettend in de gaten moeten houden, maar zat in plaats daarvan rustig een potje Go te spelen op zijn computer. Toen het opeens slechter ging met het kindje, had de arts moeten ingrijpen, maar omdat hij was afgeleid door de computer wist het kleintje niet te overleven.

Xiaojun verwerpt alle aantijgingen en zegt dat hij helemaal niet bezig was met computerspelletjes maar in plaats daarvan druk bezig was aan zijn thesis te werken. Intern onderzoek wees echter uit dat hij op dat moment toch daadwerkelijk op het internet met een spelletje Go was.

Inmiddels is de arts naar aanleiding van het overlijden van de zuigeling ontslagen. Eveneens wachten er sancties voor elf andere personen, waaronder de ziekenhuisdirecteur.


Maar dan op de computer...

Scootmobiel 'elandproof' gemaakt

Een Nijmeegse uitvinding zorgt ervoor dat scootmobielbestuurders niet meer bang hoeven te zijn dat hun voertuig omvalt. Het apparaatje zorgt dat de scootmobiel automatisch afremt als de stabiliteit ervan verstoord wordt.

In Nederland rijden tussen de 150.000 en 200.000 scootmobielen rond. Dat aantal stijgt jaarlijks met circa 35.000. Bijna 500 ouderen en gehandicapten belanden jaarlijks in het ziekenhuis na een ongeval met hun scootmobiel. Het aantal gewonde scootmobielrijders is tussen 2000 en 2005 met 410 procent gestegen. 

Met dank aan Ryser1978 voor de submit.

Prins reikt Erasmusprijs uit

Prins Willem-Alexander heeft vandaag op Paleis Noordeinde in Den Haag de Erasmusprijs uitgereikt aan de Italiaanse jurist Antonio Cassese en de Amerikaanse jurist Benjamin Ferencz.

De twee zijn sleutelfiguren op het gebied van internationaal strafrecht, aldus de prins. Koningin Beatrix, prinses Máxima en prinses Margriet waren ook aanwezig bij de uitreiking.

Cassese en Ferencz krijgen de Erasmusprijs, een geldbedrag van 150.000 euro, voor hun bijdrage aan de internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdadigers. Cassese (1937) was de eerste president van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ferencz (1920) trad in 1947-1948 op als hoofdaanklager in het Einsatzgruppen-proces in Neurenberg, waarbij 22 nazi-leiders terecht moesten staan. "Ik was 27 jaar en het was mijn eerste proces", zei hij vandaag.

De beide topjuristen benadrukten nog eens de belangrijke rol van het internationale strafrecht bij conflicten. "Recht is altijd beter dan oorlog", aldus Ferencz. "Geen enkel internationaal dispuut rechtvaardigt het gebruik van geweld. De verheerlijking van oorlog moet worden vervangen door de verheerlijking van vrede." Cassese: "Strafrecht is een van de meest beschaafde antwoorden op een oorlog.

GGD Amsterdam roept 64.000 mensen op

De GGD Amsterdam roept 64.000 mensen op in verband met de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep voor kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot en met 4 jaar en huisgenoten van kinderen van 0 tot en met 5 maanden. Zij worden in november en december allemaal geprikt in de Europahal van het Rai Congrescentrum.

De GGD prikte de data 23 en 24 november voor de eerste prik en 14 en 15 december voor de tweede prik. De vaccinatie is op een centrale locatie vanwege de korte voorbereidingstijd van twee weken en het grote aantal te vaccineren mensen. Naast inwoners van Amsterdam worden mensen opgeroepen uit de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Amerikanen leven fors meer op de pof

Amerikanen hebben in september weer fors meer op de pof geleefd dan de maand daarvoor. Het Amerikaanse handelstekort (het meer importeren dan exporteren) kwam in september uit op 36,5 miljard dollar in vergelijking met 30,8 miljard dollar in augustus. Dit blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel, die vrijdag gepubliceerd werden.

Het tekort was met 36,5 miljard dollar fors hoger dan verwacht. Economen gingen voor de publicatie van de cijfers uit van een tekort van 32 miljard dollar.

De Amerikaanse export steeg, mede door de zwakke dollar, met 2,9 procent op maandbasis naar 132 miljard dollar in september. De import steeg echter veel harder met 5,8 procent naar 168 miljard dollar.

Fixing the economy

FNV: werking deeltijd-WW onmiskenbaar

De vakcentrale FNV noemt de jongste economische groeicijfers 'goed nieuws'. Maar het is nog te vroeg om 'hosanna' te roepen, zei een woordvoerder van de werknemersvereniging vandaag in een reactie.

De FNV concludeert uit de CBS-cijfers over het derde kwartaal dat de werkloosheid onder de ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijft. "Dat schrijven wij toe aan onze inspanningen voor de invoering van deeltijd-WW." Volgens de FNV heeft deze regeling een onmiskenbaar dempende werking op de werkloosheid gehad.

FNV: werking deeltijd-WW onmiskenbaar  (foto: ANP)

Rosberg voor groene Formule 1

Formule 1-coureur Nico Rosberg vindt dat de Formule 1 meer aandacht aan een groene aanpak van de autosport moet besteden om geen publiek te verliezen en succesvol te blijven. Hij hoopt hierbij bijval te krijgen van de nieuwe FIA-president Jean Todt.

De Duitse coureur, die volgend jaar waarschijnlijk gaat rijden bij Brawn GP, is erg begaan met het milieu en de wereld om hem heen en is niet bang om zijn mening te geven. Hij hoopt dat Todt zijn best gaat doen om het imago van de Formule 1 wat milieuvvriendelijker te maken, ze verklaarde hij tegen het Duitse motorsport-total.

"Ik denk dat het een goede discussie is om te bepalen of de sport nou echt zo slecht is voor het milieu of niet. We geven nu eenmaal de indruk milieuvervuilend te zijn en daarom is het belangrijk om daar actie tegen te ondernemen", zei Rosberg.

"Met het energieregeneratiesysteem KERS is natuurlijk al geprobeerd er een positieve draai aan te geven, maar ik denk niet dat het daarbij moet blijven. Het is van groot belang om enige vooruitgang op dit gebied te bereiken."

Gemeente vaker met SIOD tegen bijstandsfraude

Meer gemeenten gaan samenwerken met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) om uitkeringsfraude op te sporen.

Zo slaan Dordrecht en de omliggende Drechtsteden in Zuid-Holland per 1 januari met de speurders van de SIOD de handen ineen. Verder wordt er nu nog met een handvol andere gemeenten overleg gevoerd over samenwerking.

Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vandaag laten weten. Klijnsma zei al in juli dit jaar tegenover de Tweede Kamer te hopen dat gemeenten de SIOD meer zouden inschakelen. Daarbij wees ze op een succesvolle proef in Arnhem, waarbij de aanpak van bijstandsfraude dankzij de samenwerking zou zijn verbeterd.

[upd] Treinverkeer Dordrecht gestremd

In de buurt van het Centraal Station van Dordrecht staat een wagon op het spoor waar mogelijk een gevaarlijke stof uit lekt. De brandweer onderzoekt de lekkage en bekijkt of het inderdaad om een gevaarlijke stof gaat.

Van en naar Dordrecht rijden geen treinen. Dat meldde spoorbeheerder ProRail vandaag.

Update 14:49 uur:

Na metingen van de brandweer blijkt de wagon geen gevaarlijke stoffen te lekken. Er is helemaal geen sprake van lekkage.

Van den Bergh langer uit selectie ADO

Tot en met de kerst zal Ricky van den Bergh meetrainen met de selectie van het tweede elftal van ADO Den Haag. Dit bepaalde de leiding van de club.

Eerder deze week kreeg de 28-jarige aanvaller het aan de stok met trainer Raymond Atteveld. Daarop zette Atteveld hem uit de selectie.

Vanmiddag had Van den Bergh een gesprek met technisch directeur Andre Wetzel. Daarin is besloten dat de 'afkoelingsperiode' wordt verlengd tot de kerst. Daarnaast krijgt Van den Bergh ook een boete.

Tramverkeer Rotterdam CS gestremd

Het tramverkeer rond Rotterdam CS is vanochtend ongeveer een uur gestremd geweest. FOK!user TJDoornbos meldt dat op het Kruisplein een defecte tram stond, waardoor nagenoeg het hele tramverkeer rond het station plat kwam te liggen.

Gedurende de stremming kregen reizigers het advies de bus of de metro te nemen. De defecte tram was rond half elf verwijderd. Daarna kwam het tramverkeer weer op gang.

Golfer Derksen koploper in Hong Kong

Golfer Robert-Jan Derksen is op dreef bij het Hongkong Open. De Nederlander zette na een eerste ronde van 63 slagen een tweede ronde neer van 68 slagen, waarmee hij nu de leiding deelt met Grégory Boudry, Liang Wenchong en Charl Schwartzel.

Derksen begon niet goed aan zijn tweede ronde in Hongkong. Hij sloeg op de tweede hole een double bogey, maar daarna wist hij toch zes birdies te halen. Hierdoor ging hij alleen aan de leiding, maar twee bogeys op de laatste twee holes wierpen hem iets terug. Maarten Lafeber en Guido van der Valk overleefden de schifting na twee rondes niet.

[WB] Mulder derde op 500 meter B-groep

Bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen is Michel Mulder op de eerste 500 meter voor mannen in de B-groep als derde geëindigd.

Mulder reed een tijd van 35,72 seconden en was met die tijd twee tienden langzamer dan de Chinese winnaar Fangyi Liu. Mark Tuitert kwam ten val.

Bij de vrouwen ging de winst in de B-groep naar de Chinese Hui Ren met 38,88. Thijsje Oenema was de beste Nederlandse. Met een tijd van 39,40 werd ze vierde.

Activision-games voortaan betaald online?

De Chief Financial Officer van Activision Thomas Tippl heeft gisteren tijdens de BMO Capital Markets Conference te kennen gegeven dat de mogelijkheid bestaat dat het online-component van toekomstige Activision-games een betaalde dienst gaat worden.

Volgens Tippl zal het moeilijk worden om het World of Warcraft-model exact te volgen, maar hij ziet wel mogelijkheden om online-gameplay voortaan als een dienst aan te gaan bieden waar extra voor betaald moet gaan worden. Momenteel zijn er al gesprekken tussen de mensen achter World of Warcraft en andere Activision Blizzard-onderdelen om een betaalmodel uit te werken.

Tippl voegde hier nog aan toe dat de gamers hebben aangegeven dat ze meer diensten en features in hun games willen hebben. Gezien de vraag naar DLC en de diensten die Blizzard biedt, concludeert Tippl dat de core-gamers best willen betalen voor dit soort diensten.

Lotus F1 onder vuur in Maleisië

Het nieuwe Formule 1-team Lotus is in Maleisië flink onder vuur komen te liggen. De renstal uit het Aziatische land heeft haar budget voor 2010 al rond, maar klopte toch aan bij staatsbedrijven voor sponsoring.

"Wat is er mis mee dat we een bedrijf als Petronas vragen om ons te sponsoren? Als zij een buitenlands team kunnen sponsoren (BMW-Sauber, red.), dan kunnen ze toch ook wel een team uit eigen land steunen?," meldde directeur van de renstal Kamarudin Meranun aan het persbureau Bernama.

Prins bij premičre van film De Hel van '63

Prins Willem-Alexander is aanwezig bij de première van de film De Hel van '63, over de barre Elfstedentocht van 1963. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag bekend.

De speelfilm van Steven de Jong (Scheepsjongens van Bontekoe, Kameleon) gaat op zondag 13 december in première in de WTC Expo in Leeuwarden.

De Elfstedentocht van 1963 werd onder zeer zware weersomstandigheden gereden. Van de 9294 deelnemers hebben uiteindelijk maar 69 schaatsers het Elfstedenkruisje in ontvangst kunnen nemen. De Hel van '63 vertelt het verhaal van een soldaat, een boerenzoon, een arbeider en een verpleegkundige. Ze hebben allemaal een eigen reden om de 'tocht der tochten' te rijden. De hoofdrollen worden gespeeld door Cas Jansen, Lourens van den Akker, Chris Zegers en Chava voor in 't Holt. Ook de voormalige Elfstedentochtwinnaars Reinier Paping, Jan Uitham en Jeen van den Berg maken hun opwachting in de film.

Mexicaanse griep: 22 doden in NL

In totaal zijn er nu 22 mensen in Nederland overleden door de Mexicaanse griep. Vandaag maakte het RIVM vijf nieuwe overlijdensgevallen bekend. Van de sterfgevallen was er bij vier patiënten sprake van zogenoemd onderliggend lijden.

Van een 3-jarig jongetje dat overleed aan het virus is het niet bekend of daar ook sprake van was. Het aantal ziekenhuisopnamen van mensen met het virus steeg afgelopen week licht ten opzichte van vorige week. Vorige week werden er nog 273 mensen opgenomen, afgelopen week 291. Van die patiënten met het H1N1-virus werden er 18 overgebracht naar de intensive care.

Tot en met 11 november lagen er in totaal 909 mensen in het ziekenhuis met het griepvirus. Bij 86 procent van de patiënten die stierven aan de griep was er sprake van onderliggende medische problematiek, bij de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen is dat 60 procent.

Lifetime Golden Globe voor Scorsese

Hollywoodregisseur Martin Scorsese (Taxi Driver, Goodfellas) wordt voor zijn gehele oeuvre geëerd met een speciale Lifetime Golden Globe. De filmmaker ontvangt de Cecil B DeMille Award op 17 januari tijdens de Golden Globe uitreiking. Dat meldde de Britse omroep BBC vandaag.

Scorsese (66) heeft al twee Golden Globes voor beste regisseur in de kast staan, voor zijn films The Departed en Gangs of New York.

De regisseur krijgt de prijs voor zijn "bijzondere bijdrage aan de entertainment". Eerdere winnaars van de Cecil B DeMille Award zijn onder anderen Steven Spielberg, Warren Beatty, Anthony Hopkins en Michael Douglas.

Brein 9/11 berecht in New York

Een federale rechtbank in New York gaat Khalid Sheikh Mohammed berechten. Hij zegt het brein te zijn achter de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten en werd al jaren vastgehouden in het Amerikaanse detentiekamp Guantanamo Bay op Cuba. Dat meldde een regeringswoordvoerder vandaag.

Naast Sheikh Mohammed worden nog vier verdachten naar New York overgebracht voor berechting. De verdachten werden tot nu toe vervolgd door speciale militaire commissies.

De regering van president Barack Obama wil het internationaal zeer omstreden gevangenkamp Guantanamo in januari sluiten. Het is tot nog toe echter erg moeilijk gebleken om een oplossing te vinden voor de 215 mensen die er nog vastzitten. De VS willen de terreurverdachten liever niet op eigen bodem berechten of opvangen, maar slaagden er nog nauwelijks in om andere landen te bewegen tot het opnemen van de gedetineerden.

Brein 9/11 berecht in New York  (foto: ANP)

Bulgarije niet, Tsjechië wel F1-circuit

Bulgarije ziet af van de bouw van een nieuw Formule 1-circuit. De nationale autosportbond zou zelfs al een contract met Bernie Ecclestone voor 2011-2015 op zak hebben, maar de voorzitter van de bond Bogdan Nikolov zegt nu dat de plannen in de ijskast terecht zijn gekomen.

Het ministerie van sport heeft bekend gemaakt dat er alleen maar grond voor de mogelijke bouw van het circuit aangekocht wordt. Nikolov heeft ondertussen alle verder activiteiten van de autosportbond opgeschort. Hij weigert alles nog langer uit eigen zak te betalen.

Beter gaat het in Tsjechië. Daar heeft Toni Charouz plannen om eerst de DTM en later de Formule 1 richting Tsjechië te brengen. Dit zou moeten gebeuren op een circuit nabij de hoofdstad Praag. "De Formule 1 is het doel. Als we met de DTM een goede show neerzetten, dan zouden we misschien de Grand Prix kunnen organiseren." Van het nieuwe 166 miljoen dollar kostende circuit is door Hermann Tilke al een eerste ruwe versie getekend. Op het semi-permanente circuit zou in 2012 voor het eerst gereden kunnen worden.

Nog altijd geen duidelijkheid voor Moeskroen

Ook vandaag is er geen duidelijkheid gekomen over de toekomst van de Belgische voetbalclub Excelsior Moeskroen. De rechtbank in Brussel heeft de zaak, die gaat over het intrekken van de licentie van Moeskroen, uitgesteld tot 24 november.

Eind oktober trok de Belgische voetbalbond de licentie van Moeskroen in omdat de club niet kon voldoen aan de betalingsverplichtingen. Moeskroen ging in beroep en op 6 november kwam de zaak al even voor maar kwam het niet tot een oordeel. Nu moet Moeskroen nog eens anderhalve week wachten voordat het weet waar het aan toe is. Overigens kan de club tot die tijd gewoon uitkomen in de Belgische competitie.

Nederlander vaker maar korter op vakantie

Nederlanders zijn ondanks de economische crisis dit jaar juist vaker op vakantie gegaan. Wel bleven we dichter bij huis, waren we minder lang weg en gaven we minder uit. Dat blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) uitgevoerd door NBTC-NIPO dat vandaag is gepubliceerd.

Ongeveer 81 procent van de Nederlanders is in 2009 een of meer keer op vakantie geweest. In totaal werden ruim 36 miljoen vakanties ondernomen. Dat is 1 procent meer dan vorig jaar. Na een aantal jaren van daling, nam het aantal vakanties in Nederland met 500.000 (3 procent) toe naar bijna 18 miljoen, aldus NBTC-NIPO. "Het relatief mooie zomerweer en de economische crisis leidden er onder andere toe dat Nederlanders de vakantie wat dichter bij huis zijn gaan vieren."

Het totaalbedrag dat werd gespendeerd aan vakanties daalde met 2 procent tot 14,9 miljard euro. Dat ging vooral ten koste van buitenlandse vakanties. In Nederland werd juist 100 miljoen euro meer uitgegeven tot een totaal van 2,8 miljard euro.

Het totale aantal korte vakanties steeg met 5 procent naar 19,8 miljoen en het aantal lange vakanties daalde met 4 procent tot 16,5 miljoen. Vakanties in de eigen caravan of in een tweede woning waren ook populairder; dat aantal steeg met 8 procent tot 5,1 miljoen vakanties.

Waar Nederlandse vakantiebestemmingen profiteerden, ging dat ten koste van buitenlandse vakantiebestemmingen. De buitenlandse vakanties daalden met 150.000 tot 18,3 miljoen. Vooral de bestemmingen in het Middellandse Zeegebied verloren terrein. Spanje laat een daling van 17 procent zien, Turkije 12 procent en Griekenland 14 procent. Ongeveer 1,7 miljoen vakanties werden buiten Europa doorgebracht, dat is 9 procent minder dan vorig jaar.

Duitsland versterkte zijn positie als meest populaire vakantiebestemming voor Nederlanders; er werden een half miljoen meer vakanties naar de oosterburen ondernomen, waarmee het totaal uitkwam op 3,5 miljoen. Frankrijk, dat op de tweede plaats staat, leverde er bijna 100.000 in en kwam uit op 2,8 miljoen vakanties. België ten slotte bleef stabiel op ongeveer 2 miljoen.

'5000 extra militairen voor Afghanistan'

De Britse Gordon Brown heeft vandaag gezegd dat hij zijn partners binnen de NAVO ervan probeert te overtuigen om in totaal vijfduizend extra manschappen te leveren voor de missie in Afghanistan. Dat zei hij vrijdag in een radio-interview tegen de BBC.

Brown heeft diplomaten naar andere Europese NAVO-lidstaten gestuurd om zijn boodschap over te brengen. Groot-Brittannië heeft nu negenduizend militairen in Afghanistan, in de zeer onrustige zuidelijke provincie Helmand. De Britse regering is bereid om deze troepenmacht uit de breiden met vijfhonderd manschappen.

De discussie over de omvang van de internationale troepenmacht woedt al geruime tijd binnen het militaire bondgenootschap. De regering van de Verenigde Staten, met 70.000 militairen verreweg de belangrijke buitenlandse invloed in Afghanistan, overweegt duizenden extra manschappen en mogelijk zelfs 40.000 man naar het Centraal-Aziatische land te sturen.

Record shorttrackers Knegt, Van Doorn

Bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in het Amerikaanse Marquette hebben Sjinkie Knegt en Annita van Doorn een Nederlands record gereden.

Knegt reed in de voorronde van de 500 meter een tijd van 41.723. Daarmee was hij drietienden sneller dan het oude record van Niels Kerstholt. Van Doorn had bij de vrouwen al het record op de 500 meter staan en scherpte dat met eentiende aan tot 44.247.

Vrouw in coma na gebruik trilplaat

Een Franse vrouw heeft drie weken in coma gelegen. Volgens haar komt dit na een afslankpoging met behulp van een trilapparaat. Ze sleept de Belgische importeur van de afslankapparatuur dan ook voor de rechter.

Marie-Chantal Betbèze uit het Franse Pont-du-Casse kocht de trilplaat bijna drie jaar geleden bij dealer Lanaform in het Waalse Sprimont. Meteen na de aanschaf begon de vrouw aan een intensieve training. Begin dit jaar trof haar man zijn vrouw echter dubbelgeklapt wegens buikpijn aan op bed. Al haar organen bleken aangetast en de vrouw scheen nog maar een overlevingskans van slechts tien procent te hebben.

Uiteindelijk bleef de vrouw drie weken in coma. Eenmaal ontwaakt bleek ze een kunstanus en constante braakneigingen te hebben overgehouden aan het voorval. Volgens de artsen zijn haar organen kapot getrild door het apparaat. "Ze hield zich aan de voorgeschreven tien minuten", vertelt haar echtgenoot. "Maar nergens stond te lezen dat je maar één sessie per dag mag doen. Mijn vrouw deed er soms tot drie per dag."

Een woordvoerder van Lanaform ontkent dat het aan hun trilplaat ligt. "Er is nog nooit een probleem opgetreden met trilplaten. Nog nooit is er ergens sprake geweest van negatieve gevolgen. Wij betwijfelen dan ook dat er een verband zou zijn tussen de kwalen van de vrouw en onze trilplaat. Maar veel kunnen we hierover niet vrijgeven vanwege het vertrouwelijke karakter van het gezondheidsdossier van de dame in kwestie."

Baby sterft wegens gamende arts

Een vijf maanden oude baby lag vanwege een infectie in het Chinese kinderziekenhuis in Nankin. De behandelend arts, Mao Xiaojun, had het kind nauwlettend in de gaten moeten houden, maar zat in plaats daarvan rustig een potje Go te spelen op zijn computer.

Toen het opeens slechter ging met het kindje, had de arts moeten ingrijpen, maar omdat hij was afgeleid door de computer wist het kleintje niet te overleven.

Xiaojun verwerpt alle aantijgingen en zegt dat hij helemaal niet bezig was met computerspelletjes maar in plaats daarvan druk bezig was aan zijn thesis te werken. Intern onderzoek wees echter uit dat hij op dat moment toch daadwerkelijk op het internet met een spelletje Go was.

Inmiddels is de arts naar aanleiding van het overlijden van de zuigeling ontslagen. Eveneens wachten er sancties voor elf andere personen, waaronder de ziekenhuisdirecteur.

KNSB gaat niet verder met Nike-pak

De samenwerking tussen de Nederlandse schaatsbond en pakkenleverancier Nike stopt per 31 december. Na die datum zullen de Nederlandse schaatsers waarschijnlijk gaan rijden in een pak van Superconfex.

De afgelopen maanden was er veel te doen over de keuze van het materiaal. Een aantal schaatsers liet weten dat ze de pasvorm van de nieuwste Nike-pakken belabberd vonden. Hoofdsponsor Aegon was boos omdat de outfits niet in de kleuren rood-wit-blauw werden geleverd.

FIA veroordeelt lekken Briatore

Autosportfederatie FIA veroordeelt het lekken van Flavio Briatore over de rechtszaak tussen beide partijen. Donderdag werd bekend dat The Guardian documenten heeft ingezien waarin Briatore onder meer Max Mosley verwijt te veel petten op te hebben gehad.

De Italiaan vecht zijn levenslange uitsluiting uit de motorsport aan. Hij kreeg deze straf nadat zijn rol in crashgate in de Formule 1-race in Singapore in 2008 duidelijk was geworden. Hij wil deze straf ongedaan laten maken en eist bovendien een schadevergoeding van een miljoen euro.

De FIA is niet blij dat de documenten zijn uitgelekt en is daarom met een verklaring gekomen om de beschuldigingen te ontkennen. "De FIA betreurt het selectieve lekken van meneer Briatore's verdediging voor het tribunaal in Parijs. De FIA verwerpt gemaakte de beschuldigingen en bevestigt dat de straf tegen Briatore door een overweldigende meerderheid van de World Motor Sport Council is aangenomen. We respecteren het Franse hof en zullen daarom geen verdere mededelingen doen voor de hoorzitting." Deze hoorzitting zal op 24 november plaatshebben.

Dante gebruikt zijn zeis in trailer Dante's Inferno

In februari van 2010 zal Electronic Arts de game Dante's Inferno lanceren voor de Xbox 360, Playstation 3 en Playstation Portable. De game is gebaseerd op de La Divina Commedia, een epos van de Florentijnse dichter Dante Alighieri die geschreven is in de veertiende eeuw. De game kwam een poos geleden al in opspraak vanwege het feit dat Electronic Arts de zeven zonden afging bij de pers. Daarom stuurde ze tweehonderd euro naar de pers om te zien of ze deze zouden houden of niet.

Dante's Inferno gaat over een vechter genaamd Dante, die na het overlijden van zijn blonde stoot afreist naar de hel om haar terug te halen uit de vurige landen. Dat de omgevingen en haar vele monsters hem dat niet makkelijk gaan maken blijkt wel uit de onderstaande trailer. De grote zeis op zijn rug zal in ieder geval goed van pas komen.

Pedofiel praat niet meer met reclassering

De Eindhovense pedofiel Sytze van der V. wil niet meer praten met de reclassering. De pedofiel die onlangs uit de gevangenis werd vrijgelaten liet dit via de e-mail weten aan de directeur van de reclassering.

De pedoseksueel Van der V. leidt sinds twee maanden een zwervend bestaan. Verder is hij, naar eigen zeggen, slachtoffer van een heksenjacht vanuit de samenleving waardoor hij weigert te praten met de reclassering over vrijwillig toezicht.

Van de gemeente mag hij zich melden bij de daklozenopvang, zolang hij maar uit de buurt van kinderen blijft. "Dit is geen reëel aanbod. Van Gijzel houdt zich niet aan de zorgplicht voor ex-gedetineerden. Bij de daklozenopvang voel ik me niet veilig"aldus Sytze van der V.

Toen Van der V. in september vrij kwam, probeerde de Eindhovense burgemeester Van Gijzel hem een stadsverbod op te leggen. De burgervader wilde de pedofiel niet in Eindhoven hebben. Van der V. won de zaak, maar zijn situatie is sindsdien alles behalve stabiel.

Zaari langer bij FC Den Bosch


FC Den Bosch heeft de overeenkomst met Brahim Zaari verlengd tot medio 2013. De oude verbintenis liep tot medio 2011.

De 20-jarige Zaari is geboren en getogen in het Brabantse Schaijk en speelt al sinds de D-jeugd bij FC Den Bosch. De jonge doelman heeft 49 competitiewedstrijden in de Bossche hoofdmacht gespeeld. Dit seizoen heeft de keeper nog geen minuut gemist. Zaari maakt tevens deel uit van de nationale selectie van Marokko.

Volgens manager voetbalzaken Fred van der Hoorn heeft Zaari progressie geboekt. "En gezien zijn leeftijd zal hij zich nog verder ontwikkelen. Daarnaast is het ons beleid om te werken met eigen jongens uit de regio."

Izaan M. onderbrak ontvoering voor feestje

De voor de ontvoering van Claudia Melchers veroordeelde Izaan M. onderbrak zijn misdaad in 2005 voor het vieren van het kinderpartijtje van zijn 5-jarige dochtertje. Dat blijkt volgens dagblad De Gelderlander uit een boek dat de veroordeelde kidnapper heeft geschreven.

De krant sprak met de man die van het gerechtshof acht jaar gevangenisstraf opgelegd kreeg voor de ontvoering en gijzeling van de dochter van de vermogende ondernemer Hans Melchers en de afpersing die daarbij hoorde. Het boek, getiteld Cocacabana, is een grotendeels autobiografische misdaadroman over de geruchtmakende ontvoeringszaak die Nederland van 12 tot en met 14 september 2005 in zijn greep hield.

De Gelderlander schrijft verder dat de ontvoerder met Kerstmis zijn eerste proefverlof krijgt. Op 17 februari 2011 komt hij vrij.

Animo griepprikken hoger

Van de Nederlanders die in de risicogroep vallen om zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep, laat naar verwachting 80 procent zich ook daadwerkelijk prikken de komende weken. Dat zei een woordvoerder van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vandaag naar aanleiding van berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Het NHG merkt dat het animo voor de seizoensgriepprik dit jaar hoger is. Normaal ligt het percentage rond de 70 tot 75 procent. Het huisartsengenootschap verwacht dat het animo voor de Mexicaanse griepprik ongeveer net zo hoog zal liggen. "Zo niet iets hoger." Het NHG schat daarom dat ongeveer 80 procent zich zal laten inenten.

Grofweg komt iedereen die jaarlijks de reguliere griepprik krijgt, ook in aanmerking voor vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.

Animo griepprikken hoger  (foto: ANP)

Squashers snel uitgeschakeld in Dublin

Dylan Bennett en Bart Ravelli hebben zich niet weten te plaatsen voor de kwartfinales van de Leinster Open 2009, een met tienduizend Amerikaanse dollars gedoteerd proftoernooi in de Ierse hoofdstad Dublin.

De nederlaag van Bennett kwam als een verrassing voor het massaal opgekomen publiek. De als vierde geplaatste Eindhovenaar ging in vier games onderuit tegen Gregoire Marche uit Frankrijk. Het werd 6-11, 12-10, 9-11 en 5-11. Ook Ravelli moest in vier games zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. De ‘lucky loser’ speelde een goede partij, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen topfavoriet Kashif Shuja uit Nieuw-Zeeland: 10-12, 9-11, 11-8 en 5-11.

Elders in Europa kwam ook Milja Dorenbos niet door de openingsronde van een proftoernooi heen. De Nederlandse qualifier verloor in Santiago de Compostela met 6-11, 1-11, 11-9 en 5-11 van de Engelse Fiona Moverley, de nummer drie van de plaatsingslijst.

700.000 kijkers eerste Jensen!

Bijna 700.000 mensen keken gisteravond naar de eerste aflevering van een nieuwe serie Jensen! Het RTL5-programma was voor het eerst sinds de zomer van 2008 weer op de buis. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek.

Talkshowhost Robert Jensen had naast zijn vertrouwde sidekick Jan Paparazzi diva Patricia Paay, Terror Jaap en de drie finalisten van Benelux Next Topmodel op de rode bank.

Volgens RTL5 keken tijdens de vorige seizoenen van het programma gemiddeld 350.000 mensen naar Jensen!

FIA discussieert over inhalen

Autosportfederatie FIA heeft deze week gesproken over het inhalen in de motorsport. Het doel van de bijeenkomst was om de laatste informatie te delen en met aanbevelingen te komen om het inhalen te verbeteren.

Technische experts van de FIA, ontwerpers van circuits, technisch directeuren, hoofdengineers en coureurs uit de Formule 1, NASCAR, IndyCars en uit andere kampioenschappen waren bij de bijeenkomst aanwezig. Onder meer Michael Schumacher, Gil de Ferran, Sam Michael en circuitontwerpers Hermann Tilke en Clive Bowen bespraken de mogelijkheden op het gebied van aerodynamisch design, circuitontwerp en mogelijke nieuwe regels om het inhalen te bevorderen.

Pas op, het is vrijdag de dertiende

Pas vandaag op voor zwarte katten, ladders en mannen met ijshockeymaskers. FOK!kende tieners doen er goed aan vandaag niet aan een verlaten meertje te gaan flikflooien. Het is namelijk vrijdag de dertiende. Een dag die alleen maar ongeluk kan brengen.

Maar waar komt dat broodje aap verhaal vandaan? Wikipedia biedt de volgende oplossing: Vrijdag de dertiende wordt als een ongelukkige dag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien. Een van de verklaringen is dat vrijdag de dag is waarop Jezus werd gekruisigd, een ongeluksdag dus. Als die dag dan ook nog samenvalt met het ongeluksgetal 13, moet deze dag dus wel extra ongelukkig zijn.

Ook is vrijdag de dertiende de dag dat rapper Tupac werd doodgeschoten. Of zoals vele fans beweren: de dag dat hij zijn dood in scène zette. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen kan het beste vandaag gewoon de dekens over zijn hoofd trekken. Voor die mensen de volgende reminder. Je bent gewaarschuwd!

PVV verboden op kentekenplaat

Kentekens mogen niet meer de lettercombinatie 'PVV' bevatten. Volgens de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) kan de afkorting kwetsend zijn en zou het geweld kunnen uitlokken. PVV staat voor Partij Voor de Vrijheid, de partij van Geert Wilders.

Begin dit jaar werd door de RDW een lijst opgesteld met verboden lettercombinaties op kentekenplaten. Op die lijst staan ondermeer NSB, KKK, PSV, GVD, TBS, PVV en LPF. Opmerkelijk is dat andere politieke afkortingen, zoals SGP en VVD, wel zijn toegestaan. De RDW noemt de verboden combinaties 'maatschappelijk ongewenst'.

De partij van Geert Wilders gaat om opheldering vragen aan minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings. De PVV wil weten of de lettercombinaties CDA en VVD daadwerkelijk zijn toegestaan, terwijl PVV verboden is.

Met dank aan Ryser1978 en Paul voor de submit.

Heiden:"Kramer pakt minstens vijfmaal goud"

De Amerikaanse schaatslegende Eric Heiden zal dit weekend aanwezig zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. Naast dat hij de prestaties van zijn landgenoten volgt, zal hij ook letten op Sven Kramer.

Heiden schreef bij de Olympische Spelen van 1980 geschiedenis door vijfmaal goud te winnen. De Amerikaan denkt dat die prestatie niet geëvenaard kan worden. "Vijf keer goud winnen tijdens één olympiade is tegenwoordig erg moeilijk. Kramer is niettemin een fantastische schaatser en ik denk zeker dat hij vijf of meer gouden medailles zal winnen, verdeeld over meerdere Spelen", aldus Heiden.

De mening van Kramer over Heiden is duidelijk: "Hij is zonder twijfel de beste schaatser aller tijden."

Nederland is uit de recessie

Experts vermoedden het al en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het nu bevestigd: Nederland is uit de recessie. De economische groei bedroeg in het derde kwartaal 0,4 procent. Ten opzicht van vorig jaar is de economie echter 3,7 procent gekrompen.

De export van goederen en diensten lag 8,1 procent lager dan een jaar eerder, maar ten opzichte van de voorgaande kwartalen, -12 procent, is dit een hele vooruitgang. Tegenover een lagere export, staat ook een lager import. Deze is negen procent lager dan een jaar eerder.

De consumentenuitgaven bleven in het derde kwartaal ook achter op het derde kwartaal van 2008. Huishouden besteedden 2,6 procent minder, aan met name duurzame consumptiegoederen, horeca en vliegreizen. Ook bedrijven investeren veel minder dan vorig jaar; -14,4 procent. Met uitzondering van investeringen in infrastructurele werken, werden overal lagere investeringen genoteerd.

Mede door de fors lagere uitgaven en investeringen, denk bijvoorbeeld aan woningbouw, waren er 143.000 banen minder dan vorig jaar. Met name het aantal uitzendbanen nam flink af.

Weer werk van Munch gestolen

Vijf jaar na de diefstal van zijn wereldberoemde schilderijen De Schreeuw en Madonna is er opnieuw een werk van de Noorse kunstenaar Edvard Munch gestolen. In de nacht van donderdag op vrijdag werd uit een kunstgalerie in Oslo de litho De Geschiedenis ontvreemd. Dat heeft de Noorse politie vandaag laten weten.

De politie vermoedt dat de met de hand ingekleurde litho in opdracht is gestolen. Het kunstwerk zou ongeveer 240.000 euro waard zijn.

De doeken De Schreeuw en Madonna werden in augustus 2004 op klaarlichte dag gestolen uit het Munch Museum in Oslo. De politie vond ze twee jaar later terug. Nooit is duidelijk geworden wat het motief was van de kunstroof door drie inmiddels veroordeelde Noren. Losgeld werd niet gevraagd en het verkopen van de schilderijen was vrijwel onmogelijk, omdat ze te bekend zijn.


De eerste reacties waren weemoedig van aard.

Gio: "Lager salaris geen reden om weg te gaan"

Giovanni van Bronkchorst heeft gisteren tegenover RTV Rijnmond gezegd dat hij een verlaagde contractaanbieding van Feyenoord niet als een probleem ziet. De trainer van de Rotterdammers, Mario Been, gaf vorige week aan dat hij door wil met de ervaren speler.

"Je merkt dat in het hele voetbal financieel minder gaat. Zeker ook bij Feyenoord", aldus Van Bronckhorst. "De club heeft aangegeven dat dure contracten niet meer van toepassing zijn. Dat is logisch en dat zal ook bij mij het geval zijn. Daar moet je in mee. Iedereen bij Feyenoord moet inleveren, maar dat is voor mij geen reden om weg te gaan".

'Blackburn wil Elm overnemen van AZ'

The Daily Mirror schrijft vandaag dat Blackburn Rovers AZ in de winterstop wil benaderen voor Rasmus Elm. In augustus van dit jaar verkoos de 21-jarige Zweed de Nederlandse landskampioen boven Everton. Inmiddels zou hij spijt hebben van die beslissing.

Elm speelde tot nu toe zeven eredivisieduels, waarin hij niet tot scoren kwam. Afgelopen zomer betaalde de Alkmaarders een bedrag van ruim vier miljoen euro voor de middenvelder aan Kalmar FF. De Alkmaarders zouden dit bedrag minimaal als compensatie eisen van Blackburn.

Een nieuwe uitbreidingsset voor Everquest II

In februari komt de nieuwste uitbreidingsset voor Everquest II uit. De uitbreiding, die EverQuest II Sentinel’s Fate zal gaan heten, is de zesde uitbreiding voor het spel.

Sentinel’s Fate zal onder andere alle eerdere uitbreidingssets bevatten, de mogelijkheid geven om level 90 te worden, 400 nieuwe quests bevatten, 2000 nieuwe items bevatten en twee nieuwe zones bevatten.

Met de winkelversie zul je de uitbreiding op 16 februari kunnen starten, terwijl je met de digitale versie pas een week later kunt starten. Beiden zullen 40 dollar (excl BTW) gaan kosten. De verzameleditie zal ook een DVD bevatten met een documentaire en voorziet je ook van extra armorstukken. Deze editie zal 70 dollar (excl BTW) gaan kosten.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over een dubieuze politiecampagne.

De politie in Utrecht start een campagne. Burgers moeten 112 bellen, wanneer ze verwachten dat er een autokraak gaat plaatsvinden. Zo leren burgers verdachte situaties op straat goed in te schatten. Is dat een goed idee, of schiet de actie zijn doel voorbij?

UEFA beboet Glasgow Rangers

De tuchtcommissie van de UEFA heeft Glasgow Rangers een boete van 20.000 euro opgelegd. Reden hiervoor is het wangedrag van aanhang van de Schotse club in de Champions League-wedstrijd vorige week tegen Unirea Urziceni.

Op de tribunes ging de aanhang van de Schotten op de vuist met de politie en richtten schade aan in het stadion. Glasgow Rangers moet ook de schade aan het stadion in Boekarest vergoeden. De Roemeense club kreeg een boete van 8.000 euro vanwege de slechte organisatie rond het duel.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Politie doet per abuis inval in opvanghuis

De vreemdelingenpolitie in Den Haag heeft gisteren onbedoeld de bewoners van een opvanghuis voor moeders met kinderen de stuipen op het lijf gejaagd.

Agenten deden 's ochtends vroeg een inval in het pand omdat zij verwachtten een groep illegalen aan te treffen. Ze zagen hun fout pas in toen ze al binnen waren. Dat heeft de politie vandaag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De politie forceerde de voordeur en bonsde daarna op slaapkamerdeuren. Een aantal kinderen raakte hiervan flink overstuur. De inval gebeurde in het bijzijn van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie die nadat de fout ontdekt was de kinderen troostte.

De fout kon ontstaan omdat de politie verouderde gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie in handen had.

Tanks en robots in C&C4 trailer

Gisteren maakten we al bekend dat Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 18 maart 2010 in de winkels zal komen voor de PC. Vandaag hebben we een zogenaamde mechanicstrailer voor je met daarin gameplay-beelden van tanks en robots.

In de onderstaande gameplay-trailer krijg je een goed beeld van de welbekende gameplay en het nieuwe ervaringssysteem. Ook krijg je een goede impressie van de graphics.

Politie Zuid-Korea pakt ballendief

De Zuid-Koreaanse politie heeft een man opgepakt die meer dan 26.000 golfballen heeft opgedoken in plassen rond golfbanen. De man verkocht de ballen voor een bedrag van ruim 7500 euro. Dat maakte de politie vandaag bekend.

De 42-jarige man was een voormalige medewerker van een golfbaan. In een duikpak zocht hij de wateren rond golfbanen af naar balletjes. Hij deed dat soms alleen, maar soms ook met zijn nicht of een vriend. De laatste twee werden vorig jaar september al opgepakt, omdat ze 22.000 golfballen hadden opgedoken en verkocht.

De man wordt vervolgd voor diefstal.

Verkoopcijfers VS oktober: Uncharted 2 toch 'charted'

De officiële verkoopcijfers van de Verenigde Staten van de maand oktober zijn door NPD verzameld en weer netjes op een rijtje gezet.Wii Fit Plus en Borderlands wisten beiden ruim 400.000 stuks te verkopen, wat zeker geen slechte prestatie is, maar moesten beiden het pareltje van Naughty Dog voor laten gaan. Uncharted 2: Among Thieves ging namelijk 537.000 maal over de al dan niet virtuele toonbank. De verkoopcijfers van Forza 3 lijken tegen te vallen, maar deze werd pas aan het eind van de maand uitgebracht. Verder valt op dat Borderlands op de X360 vrij hoog staat, maar de PS3-versie niet de top 10 weet te halen.

Op hardwarevlak zien we dat de PS3 de lijn van vorige maand weet door te zetten en wederom de directe concurrent achter zich weet te laten. Opvallend is wel dat alle consoles minder verkochten, behalve de Wii die juist in de lift zit. Het complete overzicht zie je hieronder.

Hardware
PlayStation 2 117.800 (-19,3%)
PlayStation 3 320.600 (-34,8%)
PSP 174.600 (-8,3%)
Xbox 360 249.700 (-29,2%)
Wii 506.900 (+9,5%)
Nintendo DS 457.600 (-12,7%)

Games
Uncharted 2: Among Thieves (PS3) 537,000
Wii Fit Plus (Wii) 441,000
Borderlands (X360) 418,000
Wii Sports Resort (Wii) 314,000
NBA 2K10 (X360) 311,000
Halo 3: ODST (X360) 271,000
NBA 2K10 (PS3) 213,000
Forza Motorsport 3 (X360) 175,000
Kingdom Hearts 358/2 Days (NDS) 169,000
FIFA Soccer 10 (X360) 156,000

Games die verkocht worden in bundels met hardware, worden niet meegeteld in de verkoopcijfers.

Bijrol shorttrackers in Marquette

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Marquette hebben de Nederlandse shorttrackers een bijrol gespeeld op de 1.500 meter.

Niels Kerstholt reikte van de Nederlanders het verste, maar werd in de kwartfinales uitgeschakeld. Daan Breeuwsma, Maaike Vos, Sanne van Kerkhof en Jessica Ausma werden in de series uitgeschakeld, terwijl debutant Jan-Ebele van der Ree al klaar was na de voorronde.

In Marquette zijn olympische startbewijzen te verdienen. Sjinkie Knegt (eerste 12 op 1.000 meter) en de vrouwenaflossingsploeg (minimaal elfde) komen op de tweede dag in actie en kunnen zich voegen bij Annita van Doorn die al zeker is van de Winterspelen in Vancouver.

UEFA beboet Rangers en Unirea

De tuchtcommissie van de UEFA heeft Glasgow Rangers een boete van 20.000 euro opgelegd. Reden hiervoor is het wangedrag van aanhang van de Schotse club in de Champions League-wedstrijd vorige week tegen Unirea Urziceni.

Op de tribunes ging de aanhang van de Schotten op de vuist met de politie en richtten schade aan in het stadion. Glasgow Rangers moet ook de schade aan het stadion in Boekarest vergoeden. De Roemeense club kreeg een boete van 8.000 euro vanwege de slechte organisatie rond het duel.

Pechstein mogelijk in actie op 3km

Claudia Pechstein zal dit weekend eventueel in actie kunnen komen in het Thialf in Heerenveen. Gisterenavond bleek dat de Duitse door haar bond was ingeschreven als reserve.

De schaatsster is op dit moment geschorst vanwege te hoge bloedwaardes. De Duitse is hier echter tegen in beroep gegaan bij het CAS waardoor ze alsnog aan de start mag verschijnen. Het CAS zal uiterlijk volgende week uitspraak doen waarna de eventuele schorsing definitief zal worden.

Experts: Nederland uit recessie

Vooruitlopend op de cijfers die het CBS later vanochtend bekend maakt, zeggen experts dat de recessie in Nederland voorbij is. Zij denken dat de economie met een half procent is gegroeid de afgelopen drie maanden.

Nederland verkeert sinds begin dit jaar in een recessie; daar is sprake van als de economie is twee opeenvolgende kwartalen krimpt. In landen als België en Duitsland is de economie al gegroeid het afgelopen kwartaal.

Het CBS presenteert om 9.30 uur de kwartaalcijfers.

Eurlings en Bos oneens over km-heffing

Minister Eurlings (CDA) van Verkeer en Waterstaat en minister Bos (PvdA) van Financiën zijn het oneens over financiële gevolgen van de kilometerheffing. Bos is van mening dat de tarieven te laag zijn.

De verwachting van het kabinet is dat er minder gereden gaat worden, zodra de kilometerheffing wordt ingevoerd. Minister Bos wil niet dat de staat inkomsten verliest, dus wil hij dat het tarief per kilometer omhoog gaat, of dat er bezuinigd wordt op het wegenbudget. Eurlings wil Bos op beide punten niet tegemoet komen.

Als alles verloopt volgens plan gaat de kilometerheffing voor vrachtverkeer in 2012 in. De personenauto's volgen later. In het nieuwe systeem betaalt de automobilist geen wegen- en aanschafbelasting (BPM) meer. De Ministerraad praat vandaag over het rekeningrijden.

Herstel na hartoperatie sneller door lijm

Een Canadese cardioloog heeft een techniek ontwikkeld waardoor mensen na een openhartoperatie sneller herstellen. Dokter Paul Fedak lijmt het borstbeen na de operatie in plaats van het te hechten, waardoor patiënten veel minder pijn hebben. Dat meldden Canadese media gisteren.

Meer dan een miljoen mensen ondergaan jaarlijks een openhartoperatie. Artsen waarschuwen dan altijd dat hun patiënten zich nog maanden zullen voelen alsof er een vrachtwagen over hun borst heen is gereden. "Dat hoef ik nu gelukkig niet meer te zeggen", aldus Fedak.

De lijm die hij ontwikkeld heeft draagt de naam Kryptoniet, naar het materiaal van de planeet Krypton uit het stripverhaal van Superman. Het materiaal is in Canada, de VS en Europa goedgekeurd voor gebruik bij mensen. De lijm is inmiddels getest op twintig patiënten. Fedak gaat de techniek de komende tijd toepassen op nog eens vijfhonderd mensen, waarna de lijm bij succes op grote schaal kan worden gebruikt.

NASA gaat Marsverkenner loswrikken

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gaat maandag proberen om Marsverkenner Spirit los te wrikken uit de broze bodem van de rode planeet. Het apparaat, dat al bijna zes jaar gegevens over de rode planeet naar de aarde stuurt, zit al sinds april vast aan de rand van een krater.

Volgens de NASA is de kans dat de operatie mislukt zeer groot. Maar van opgeven is voorlopig nog geen sprake. "We kunnen veel leren van onze pogingen om Spirit te bevrijden", aldus Doug McCuistion, directeur van het verkenningsprogramma op Mars.

De NASA heeft de netelige situatie waarin de Spirit zich bevindt op aarde nagemaakt en geoefend met het loskrijgen van het apparaat. De eerste strategie is om de Marsverkenner de opdracht te geven om rechtdoor te rijden. Later zal naar rechts moeten worden bijgestuurd om uit de krater te komen. Dat kan alleen als Spirit zichzelf weet los te krijgen uit de broze bodem.

NASA verwacht een aantal weken nodig te hebben voor duidelijk is of de Spirit nog te redden is. De Marsverkenner rijdt sinds januari 2004 rond op Mars. Het apparaat heeft alle verwachtingen overtroffen: de NASA had gedacht dat de Spirit na negentig dagen de geest zou geven. Spirit heeft al meer dan 250.000 foto's van de oppervlakte van Mars naar de aarde gestuurd.

Robbie Williams en Take That samen

Voor één avond stonden Robbie Williams en Take That gisteravond in Londen weer samen op het podium. Gary Barlow van Take That organiseerde het concert voor het goede doel Children in Need. Ook Paul McCartney van The Beatles speelde even mee met de voormalige boyband. Dat meldde Belfast Telegraph gisteren.

Het was voor het eerst dat Robbie Williams en zijn ex-bandgenoten weer samen optraden sinds de jaren '90 toen de band uiteenviel en Williams voor een solocarrière ging. Toch werden het twee losse acts. Alleen Hey Jude van The Beatles, waarbij Paul McCartney zelf bijviel, werd door Robbie Williams en Take That samen gezongen. De 4.500 fans waren geëmotioneerd door het beeld van Williams en Barlow die elkaar omhelsden.

De avond werd verder gevuld met optredens van onder meer de band Muse en Leona Lewis, winnares van de Britse talentenjacht X Factor. De avond bracht een half miljoen pond (558.000 euro) op voor Children in Need.

Wijkagent komt te weinig in de buurt

Bijna negen van de tien wijkagenten zegt dat ze niet genoeg gelegenheid hebben om aanwezig te zijn in hun buurt. Vier van de tien agenten betwijfelt of ze nog wel bij de politie willen blijven werken of weet al zeker dat ze een andere baan gaan zoeken.

Dat blijkt volgens de SP uit een onderzoek dat de partij onder 10.000 politieagenten heeft gehouden. De SP bracht het onderzoek donderdag naar buiten. Volgens SP-leider Agnes Kant kunnen agenten niet genoeg de wijk in, terwijl ze ook aangeven dat kleine politieposten in de buurt de veiligheid vergroten. Zeven van de tien ondervraagde agenten is deze mening toegedaan. Vier op de vijf agenten vindt dat ze te hard moeten werken en eenzelfde aantal geeft aan dat ze nog steeds worden afgerekend op het aantal bonnen dat ze hebben uitgedeeld.

De diender voelt zich ook miskend, blijkt uit het SP-onderzoek. Bijna driekwart van de agenten vindt dat de mensen op straat te weinig waardering hebben voor het werk van de politie.

DVD: Night at the Museum - Battle of the Smithsonian

Toen in de eerste helft van dit jaar de film Night at the Museum - Battle of the Smithsonian in de bioscoop kwam, besteedde FOK! er uiteraard een review aan, wel wat later dan de release, maar toch... De reacties op de film waren heel gevarieerd, van uitgesproken tegenstanders tot liefhebbers. Ook het uitdelen van de waarderingssterren waren reden tot discussie. Eens kijken of de dvd ditzelfde oproept.

V. Persie: "Als centrumspits ben ik op mijn best

Het is goed mogelijk dat Robin van Persie zaterdag tegen Italië als centrumspits wordt geposteerd door bondscoach Bert van Marwijk. De aanvaller van Arsenal kan niet wachten op een plek centraal in de voorhoede.

"Want dan ben ik op mijn best", gooit Van Persie direct het hoge woord eruit. "Het zou natuurlijk best kunnen dat het voor het elftal uiteindelijk beter is als ik op de rechterflank start. Daar zou ik dan ook helemaal geen problemen mee hebben. Want het gaat niet om mij, maar om het Nederlands elftal. Maar het zou wel mooi zijn als ik het ook een keer als centrumspits mag laten zien. Pas dan weet je ook of het een succes is."

Het experiment begon aan het begin van dit seizoen. Arsenal-manager Arsčne Wenger is de professor. "Adebayor was vertrokken naar Manchester City en de trainer mocht een nieuwe spits kopen. Hij wilde het echter liever met mij proberen. Ik keek daar eerst van op, maar ben nu eigenlijk wel blij met zijn besluit", aldus Van Persie in De Telegraaf.

De 26-jarige aanvaller benadrukte vervolgens: "Ik ben niet een centrumspits als Fernando Torres of Didier Drogba. Ik ben eigenlijk misschien wel meer een kruising van een schaduwspits en centrumspits. Ik denk niet meteen aan mijn doelpunten, maar wil eerst de ploeg beter laten functioneren. Uiteindelijk kom ik dan ook wel tot scoren. Ik heb dit seizoen in de Premier League zeven keer gescoord, maar ook zeven assists gegeven. Dat zegt wel iets over hoe ik mijn rol als centrumspits invul."

'NEC dicht bij aanstellen Vloet'

NEC zit na het plotselinge vertrek van coach Dwight Lodeweges nog steeds zonder hoofdtrainer. In de zoektocht naar een nieuwe oefenmeester is de Nijmeegse club uitgekomen bij Wiljan Vloet, zo meldde Barbara Barend donderdagavond in het TV-programma De Wereld Draait Door.

Lodeweges stapte in oktober op nadat de oud-coach van PSV de 'chemie' miste tussen zijn persoon en de spelersgroep. De 52-jarige trainer was pas een paar maanden in dienst van de Gelderse Eredivisionist.

De opvolger van Lodeweges wordt volgens sportjournaliste Barbara Barend de 47-jarige Wiljan Vloet. De trainer, momenteel werkzaam als hoofd opleidingen bij PSV, staat op het punt een contract te ondertekenen bij het nog stuurloze NEC.

"Wiljan Vloet wordt de nieuwe trainer van NEC", openbaarde Barend in DWDD. "De club en trainer zijn in verregaande onderhandelingen over een contract." Vloet stond eerder als trainer op de loonlijst van onder meer Roda JC en ADO Den Haag.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
review
Een avond lang kippenvel bij The World of Hans Zimmer in de Ziggo Dome
©FOK.nl e.a.