Nederland is uit de recessie

Experts vermoedden het al en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het nu bevestigd: Nederland is uit de recessie. De economische groei bedroeg in het derde kwartaal 0,4 procent. Ten opzicht van vorig jaar is de economie echter 3,7 procent gekrompen.

De export van goederen en diensten lag 8,1 procent lager dan een jaar eerder, maar ten opzichte van de voorgaande kwartalen, -12 procent, is dit een hele vooruitgang. Tegenover een lagere export, staat ook een lager import. Deze is negen procent lager dan een jaar eerder.

De consumentenuitgaven bleven in het derde kwartaal ook achter op het derde kwartaal van 2008. Huishouden besteedden 2,6 procent minder, aan met name duurzame consumptiegoederen, horeca en vliegreizen. Ook bedrijven investeren veel minder dan vorig jaar; -14,4 procent. Met uitzondering van investeringen in infrastructurele werken, werden overal lagere investeringen genoteerd.

Mede door de fors lagere uitgaven en investeringen, denk bijvoorbeeld aan woningbouw, waren er 143.000 banen minder dan vorig jaar. Met name het aantal uitzendbanen nam flink af.