Vrouw in coma na gebruik trilplaat

Een Franse vrouw heeft drie weken in coma gelegen. Volgens haar komt dit na een afslankpoging met behulp van een trilapparaat. Ze sleept de Belgische importeur van de afslankapparatuur dan ook voor de rechter.

Marie-Chantal Betbèze uit het Franse Pont-du-Casse kocht de trilplaat bijna drie jaar geleden bij dealer Lanaform in het Waalse Sprimont. Meteen na de aanschaf begon de vrouw aan een intensieve training. Begin dit jaar trof haar man zijn vrouw echter dubbelgeklapt wegens buikpijn aan op bed. Al haar organen bleken aangetast en de vrouw scheen nog maar een overlevingskans van slechts tien procent te hebben.

Uiteindelijk bleef de vrouw drie weken in coma. Eenmaal ontwaakt bleek ze een kunstanus en constante braakneigingen te hebben overgehouden aan het voorval. Volgens de artsen zijn haar organen kapot getrild door het apparaat. "Ze hield zich aan de voorgeschreven tien minuten", vertelt haar echtgenoot. "Maar nergens stond te lezen dat je maar één sessie per dag mag doen. Mijn vrouw deed er soms tot drie per dag."

Een woordvoerder van Lanaform ontkent dat het aan hun trilplaat ligt. "Er is nog nooit een probleem opgetreden met trilplaten. Nog nooit is er ergens sprake geweest van negatieve gevolgen. Wij betwijfelen dan ook dat er een verband zou zijn tussen de kwalen van de vrouw en onze trilplaat. Maar veel kunnen we hierover niet vrijgeven vanwege het vertrouwelijke karakter van het gezondheidsdossier van de dame in kwestie."