DVD: Night at the Museum - Battle of the Smithsonian

Toen in de eerste helft van dit jaar de film Night at the Museum - Battle of the Smithsonian in de bioscoop kwam, besteedde FOK! er uiteraard een review aan, wel wat later dan de release, maar toch... De reacties op de film waren heel gevarieerd, van uitgesproken tegenstanders tot liefhebbers. Ook het uitdelen van de waarderingssterren waren reden tot discussie. Eens kijken of de dvd ditzelfde oproept.


Carrièreswitch
Larry Daley (Ben Stiller) probeert, na zijn vorige carrière als bewaker in het Museum of Natural History, zelf uitgevonden producten aan de man te brengen. Wat te denken van een 'glow in the dark flashlight'? Daar moet toch een markt voor zijn... denkt Larry. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en zijn hart ligt nog altijd bij het museum. Wanneer een deel van de collectie moet worden verscheept, wordt het tijd voor Larry om terug te gaan en in te grijpen. De strijd verplaatst zich naar het Smithsonian-instituut, waar de collectie in het ondergronds archief belandt is. Zijn kleine vrienden Jebediah en Octavius hebben zijn hulp hard nodig. Naast deze twee kleine 'grote' vrienden komt uiteraard het hele archief tot leven, elk karakter wordt werkelijkheid, zelfs Amelia Earhart (een rol van Amy Adams) verandert in een levend personage. Tijd voor de strijd in het Smithsonian!


De cast
Ben Stiller is in dit tweede deel ook weer duidelijk in zijn element. De rol van Larry past goed bij hem, zijn wat 'dorky' uiterlijk is er geschikt voor. Wat in Battle of the Smithsonian vooral opvalt zijn de special effects. Zeker wanneer je weet dat deze nagenoeg geheel in miniatuur sets zijn opgenomen, wat blijkt uit de 'making-of' die op de dvd release is opgenomen. Als kijker ga je zoeken naar bewijs van deze filmwijze, maar je vindt hem niet. Dat is een compliment voor de makers, de effects zijn op orde en geloofwaardig (in de zin dat ze niet zichtbaar zijn dan, want geloofwaardig is het natuurlijk niet wanneer je museumstukken tot leven laat komen). De chemie die er tussen Amelia en Larry in de film naar voren komt, geeft een mooi warm tintje aan wat verder vooral een actie-komedie is. Naast Stiller komen er nog meer bekende namen voorbij, Robin Williams, Owen Wilson en Ricky Gervais (Britse The Office) weten een leuke rol neer te zetten. Ook Jonah Hill komt weer goed uit de verf.

De humor moet niet zozeer van Amy Adams komen, zij zorgt voor het vrouwelijke element, maar wel een vrouw met ballen, want het is geen meisje-meisje. Doordat de andere acteurs het humorelement toevoegen, wordt haar rol mooi in het geheel opgenomen zonder dat het stoort dat zij niet zozeer dolkomisch is. Al met al een leuke film, ja, deze reviewer is nog steeds positief, ondanks de reacties op de review van de bioscoopfilm destijds.


De release op dvd kent een aantal leuke extra's, maar vooral de 'making-of' die al eerder genoemd werd, is de moeite waard. Het maakt dat de waardering voor de film als het op extra materiaal aankomt op een strakke vier sterren uitkomt. De film zelf hou ik ook hier weer op vier, net als in de bespreking van de bioscooprelease.

Of de film nog een derde deel zou moeten krijgen, weet ik niet. Je kunt daarmee je hand overspelen en het kan dan neigen naar een herhaling van grappen (kijk maar eens naar Police Academy 1,2,3,4,..., hoeveel zijn er daar wel niet van... en allemaal hetzelfde!).

Deze dvd is in ieder geval de moeite waard om aan te schaffen, leuk cadeautje voor de komende feestmaand wellicht. Met name door toevoeging van de 'making-of' gaat de film nog meer leven.


Label: 20th Century Fox Pictures Releasedatum: Oktober 2009
Kijkwijzer:

Waardering Film: Waardering extra's:

Kijk voor meer films en dvd's in Film, Tv & Radio.