Boosheid over berechting brein 9/11

Redactie
Nabestaanden van slachtoffers van 11 september 2001 betreuren het zeer dat het brein van de terreuraanslagen wordt berecht door een civiele rechtbank in New York. Ze spreken van een "vreselijke vergissing", meldden Amerikaanse media vandaag.

Dat "een terrorist en oorlogsmisdadiger" bescherming krijgt op grond van de Amerikaanse grondwet is "verkeerd en niet eerder vertoond", aldus Ed Kowalski van Families for a Secure America Foundation, een belangenorganisatie voor nabestaanden. "President Obama doet er verkeerd aan dit te doen".

Een federale rechtbank in New York gaat de terreurverdachte Khalid Sheik Mohammed berechten, meldde de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder. Mohammed zegt zelf dat hij het brein is achter de aanslagen van 11 september 2001.

Sheik Mohammed zit nu nog gevangen in een detentiecentrum op de militaire basis Guantanamo Bay op Cuba. Hij wordt waarschijnlijk binnen enkele weken overgebracht naar New York.

Het proces zal worden gehouden in de buurt van Ground Zero, de plaats waar ooit de twee torens van het World Trade Center stonden. Op 11 september 2001 boorden twee gekaapte passagiersvliegtuigen zich in de torens, die vervolgens instortten. Zeker 2600 mensen kwamen daarbij om het leven.