Berlusconi: president Servië is Clooney

Redactie

Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft zich vandaag een van zijn grapjes gepermitteerd tijdens het staatsbezoek van president Boris Tadic van Servië.

"Nu geef ik het woord aan president Clooney", zei Berlusconi tijdens een gemeenschappelijke persconferentie, suggererend dat Tadic op de knappe Amerikaanse acteur George Clooney lijkt. De 51-jarige Tadic werkte in jongere jaren als mannelijk fotomodel.

Het is niet de eerste keer dat Berlusconi opmerkingen maakt over buitenlandse staatshoofden die door sommigen als ongepast worden ervaren. Zo noemde Berlusconi de eerste zwarte president van de VS, Barack Obama, 'zongebruind'.

Italië en Servië hebben vandaag een verklaring getekend over een 'strategisch partnerschap'. De twee landen aan weerskanten van de Adriatische Zee gaan samenwerken op terreinen als defensie, milieu en energie, aldus de onafhankelijke Belgradose omroep B92. Ook wist Tadic van Berlusconi steun te krijgen voor een Grieks plan waarbij Servië uiterlijk in 2014 lid van de EU moet worden.

 Boris Tadic (links)