Prins reikt Erasmusprijs uit

Prins Willem-Alexander heeft vandaag op Paleis Noordeinde in Den Haag de Erasmusprijs uitgereikt aan de Italiaanse jurist Antonio Cassese en de Amerikaanse jurist Benjamin Ferencz.

De twee zijn sleutelfiguren op het gebied van internationaal strafrecht, aldus de prins. Koningin Beatrix, prinses Máxima en prinses Margriet waren ook aanwezig bij de uitreiking.

Cassese en Ferencz krijgen de Erasmusprijs, een geldbedrag van 150.000 euro, voor hun bijdrage aan de internationale vervolging en berechting van oorlogsmisdadigers. Cassese (1937) was de eerste president van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Ferencz (1920) trad in 1947-1948 op als hoofdaanklager in het Einsatzgruppen-proces in Neurenberg, waarbij 22 nazi-leiders terecht moesten staan. "Ik was 27 jaar en het was mijn eerste proces", zei hij vandaag.

De beide topjuristen benadrukten nog eens de belangrijke rol van het internationale strafrecht bij conflicten. "Recht is altijd beter dan oorlog", aldus Ferencz. "Geen enkel internationaal dispuut rechtvaardigt het gebruik van geweld. De verheerlijking van oorlog moet worden vervangen door de verheerlijking van vrede." Cassese: "Strafrecht is een van de meest beschaafde antwoorden op een oorlog.