Masturbatiecursus voor Spaanse pubers

Djeez

Volgens de linkse regering van de Spaanse deelstaat Extremadura doet de jeugd te weinig aan zelfbevrediging. Reden voor de lancering van een veertienduizend euro kostende campagne, om jongeren te leren hoe ze het beste zichzelf seksueel kunnen ontdekken. De campagne, en dan vooral de reclameleus, heeft veel stof doen opwaaien in het Roomse land.

"Genot ligt in je eigen handen", luidt de slogan voor de masturbatiecursus. De dubbelzinnige slagzin heeft een politieke strijd aangewakkerd. Het zou namelijk in strijd zijn met de rooms-katholieke opvattingen over seks.

"Dit is een intiem onderwerp dat thuis moet worden besproken", klaagde de lokale oppositieleider Hernández Carron van de rechtse Volkspartij. "We zijn het lachertje van Spanje."  Ondanks de kritiek van de oppositie heeft ook de aangrenzende deelstaat Andalusië belangstelling getoond voor het kopiëren van de campagne.

Met behulp van folders, flyers, een zogeheten 'fanzine' en workshops ontvangen de jongeren instructies met welke technieken zij zichzelf het beste kunnen bevredigen. Daarnaast worden ze geïnformeerd over anticonceptie en zelfrespect. "De campagne is eenvoudig, helder, natuurlijk en gemakkelijk te begrijpen door de mensen voor wie de campagne is bedoeld", zei Laura Garrido, voorzitter van de Jeugdraad van Extremadura. "Dit zijn jongeren tussen de veertien en zeventien jaar."