'Van Baalen niet uit Nicaragua gezet'

bennootje
De regering van Nicaragua ontkent dat VVD-Europarlementslid Hans van Baalen het land is uitgezet, zoals die zelf gisteren had gemeld.

Dat blijkt uit navraag door de Nederlandse ambassade, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Van Baalen maakt momenteel een rondreis door Midden-Amerika. Hij uitte in Nicaragua zware kritiek op president Daniel Ortega, die te weinig zou doen tegen corruptie. Dat leidde tot een woede-uitbarsting van onderminister van Buitenlandse Zaken Manuel Coronel Kautz. Hij verweet Van Baalen 'inmenging in binnenlandse aangelegenheden' en noemde Nederland 'een schijtland'.

"Nicaragua heeft per diplomatieke nota officieel excuses gemaakt voor deze zeer ongelukkige uitlatingen, en respect betuigd aan het volk en de regering van Nederland," aldus minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Van Baalen zei in een reactie dat beide onderministers van Buitenlandse Zaken op een persconferentie hebben verklaard dat hij zou worden uitgewezen "De Nicaraguaanse media hebben dat ook zo gemeld. Ik vond het al merkwaardig dat ik niet was opgepakt en op het eerste het beste vliegtuig werd gezet", stelt de VVD'er. "Deze actie was duidelijk een grote show gericht op het binnenlands publiek."

'Van Baalen niet uit Nicaragua gezet'  (foto: ANP)