FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 14 november 2009

Chaos door 'gratis geld' bij Eiffeltoren

Bij de Eiffeltoren in Parijs is vandaag een grote chaos ontstaan door een reclamestunt van het bedrijf Rentabiliweb. Dat had aangekondigd dat het geld zou uitdelen. Het ging om zo'n 40.000 euro in enveloppen met telkens één bankbiljet, in coupures van 5 tot 500 euro.

Ongeveer zevenduizend belangstellenden kwamen op de stunt af. De particuliere beveiligingsdienst die door Rentabiliweb was ingehuurd, kon de menigte niet aan. De mensen klommen gewoon over de dranghekken heen. Op last van de politie werd de 'gelduitdeling' afgelast, waarop de menigte boos werd. Zij richtten vernielingen aan en er vielen rake klappen.

De politie heeft een tiental arrestaties verricht. Rentabiliweb wil het geld nu aan een goed doel geven. Bekijk hier de foto's van de rellen.

Uitslagen UEFA WK-playoffs

De vier Europese play-offs zijn allemaal tot het eind spannend gebleven, waardoor aankomende woensdag de beslissingen pas vallen. Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde duels.

Rusland - Slovenië 2-1
40' Dinyar Bilyaletdinov 1-0
52' Dinyar Bilyaletdinov 2-0
88' Nejc Pecnik 2-1

Stadion: Luzhniki, Moskou
Arbiter: Claus Bo Larsen (DEN)
Gele kaart: Andrei Arshavin, Dmitri Sychev (Rusland)


Griekenland - Oekraïne 0-0

Stadion: Spiros Louis, Athene
Arbiter: Laurent Duhamel (FRA)
Gele kaart: Sokratis Papastathopoulos (Griekenland)


Ierland - Frankrijk 0-1
72' Nicolas Anelka 0-1

Stadion: Croke Park, Dublin
Arbiter: Felix Brych (GER)
Gele kaart: -


Portugal - Bosnië-Herzegowina 1-0
31' Bruno Alves 1-0

Stadion: Da Luz, Lissabon
Arbiter: Martin Atkinson (ENG)
Gele kaart: Deco (Portugal), Emir Spahic, Elvir Rahimic, Vedad Ibisevic, Samir Muratovic (Bosnië)

Van Persie scheurt enkelbanden

Zojuist is op tv bekend gemaakt dat Robin van Persie, die in de oefenwedstrijd Italië - Nederland (0-0) uitviel, zijn enkelbanden gescheurd heeft.

In het programma De derde helft op SBS 6 werd gezegd dat er "vervelend nieuws uit Italië was", waarna de mededeling volgde. De spits ging in duel met Giorgio Chiellini die voor de bal ging, maar ondertussen raakte de Italiaan ook Van Persie. Het leek op het eerste gezicht een reglementaire tackle.

Zondag wordt Van Persie verder onderzocht. Bondscoach van Oranje Bert van Marwijk hoopte dat het meeviel: "Laten we dat hopen, ja. Dit is verschrikkelijk voor Robin, maar ook zeker voor zijn club."

Van Persie staat momenteel bij Arsenal onder contact, en coach Arsène Wenger moet zijn aanvaller waarschijnlijk anderhalf tot twee maanden missen vanwege het herstel.

Voetbal: Uitslag Italië - Nederland

Het oefenduel tussen het Nederlands elftal en wereldkampioen Italië is geëindigd in een 0-0 gelijkspel. Grootste tegenvaller was een op het oog zware blessure van Robin van Persie.

Beide ploegen wilden wel, maar slaagden er niet in de toeschouwers in het kleine stadion in Pescara een mooie wedstrijd te tonen. Nederland kreeg na een kwartier een grote tegenvaller te verwerken toen Robin van Persie geblesseerd raakte. Hij werd per brancard het veld afgedragen en werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. Na twintig minuten kreeg Nederland een goede kans via Dirk Kuyt, maar werd gekeerd door keeper Buffon. Italië gokte op de counter, maar daar kwam weinig uit voort. Grootste kans was nog vlak voor rust uit een hoekschop toen Paladino na een corner plotseling helemaal vrij voor Stekelenburg stond. Hij tikte de bal echter over.

Na rust ging het tempo bij Oranje omhoog en had het ook het meeste balbezit, maar kansen waren er wederom nauwelijks. Grootste kans was wederom uit een dood spelmoment, Heitinga kopte over uit een corner. In de slotfase werd Italië sterker en tien minuten voor tijd leken ze dan toch 1-0 te komen via Pacini. Het doelpunt werd echter gescoord met de hand en daarna op aanwijzing van de grensrechter toch afgekeurd.

Karakteristieken:

Italië – Nederland 0-0

Toeschouwers: 14.137
Scheidsrechter: Circhetta (Zwi)
Stadion: Pescara
Gele kaart: Chiellini, Grosso (Ita), De Jong, Van Bommel (Ned)

Opstellingen

Italië: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso (Criscito/80), Pirlo, Palombo (Biondini/71), Candreva (Montolivo/77), Camoranesi (Marchionni/87), Gilardino (Pazzini/77), Palladino (Rossi/56)

Nederland: Stekelenburg, v.d.Wiel, Heitinga, Mathijsen, v.Bronckhorst, Kuijt, v. Bommel, v.d.Vaart (Afellay/76), De Jong, Elia (Babel/72), v.Persie (Huntelaar/15)

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport

Megaspeculaaspop voor Sophia

Leerlingen van het Albeda Collega in Rotterdam hebben vandaag een megaspeculaaspop gebakken. Het 867 kilo wegende gevaarte is 13,84 meter lang en 4,84 meter breed. Bedrijven sponsorden delen van de pop. De totale opbrengst van 51.250 euro komt ten goede aan de Stichting Vrienden van het Sophia, die geld bijeenbrengt voor de kinderen die in het Sophia Kinderziekenhuis verblijven.

Het geld gaat naar het bevorderen van het welzijn van de kinderen, zodat ze ondanks hun ziekte toch 'gewoon' kind kunnen zijn, zei een woordvoerder vandaag.

Naar alle waarschijnlijk komt de megaspeculaaspop ook in het Guiness Book of World Records als grootste tot nu toe.

Megaspeculaaspop voor Sophia  (foto: ANP)

Uitslag Italië - Nederland

Het oefenduel tussen het Nederlands elftal en wereldkampioen Italië is geëindigd in een 0-0 gelijkspel. Grootste tegenvaller was een op het oog zware blessure van Robin van Persie.

Beide ploegen wilden wel, maar slaagden er niet in de toeschouwers in het kleine stadion in Pescara een mooie wedstrijd te tonen. Nederland kreeg na een kwartier een grote tegenvaller te verwerken toen Robin van Persie geblesseerd raakte. Hij werd per brancard het veld afgedragen en werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. Na twintig minuten kreeg Nederland een goede kans via Dirk Kuyt, maar die werd gekeerd door keeper Buffon. Italië gokte op de counter, maar daar kwam weinig uit voort. Grootste kans was nog vlak voor rust uit een hoekschop toen Paladino na een corner plotseling helemaal vrij voor Stekelenburg stond. Hij tikte de bal echter over.

Na rust ging het tempo bij Oranje omhoog en had het ook het meeste balbezit, maar kansen waren er wederom nauwelijks. Grootste kans was wederom uit een dood spelmoment, Heitinga kopte over uit een corner. In de slotfase werd Italië sterker en tien minuten voor tijd leken ze dan toch 1-0 te komen via Pacini. Het doelpunt werd echter gescoord met de hand en daarna op aanwijzing van de grensrechter toch afgekeurd.

Karakteristieken:

Italië – Nederland 0-0

Toeschouwers: 14.137
Scheidsrechter: Circhetta (Zwi)
Stadion: Pescara
Gele kaart: Chiellini, Grosso (Ita), De Jong, Van Bommel (Ned)

Opstellingen

Italie: Buffon, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso (Criscito/80), Pirlo, Palombo (Biondini/71), Candreva (Montolivo/77), Camoranesi (Marchionni/87), Gilardino (Pazzini/77), Palladino (Rossi/56)

Nederland: Stekelenburg, v.d.Wiel, Heitinga, Mathijsen, v.Bronckhorst, Kuijt, v. Bommel, v.d.Vaart (Afellay/76), De Jong, Elia (Babel/72), v.Persie (Huntelaar/15)

Familie ontvoerde zakenman biedt ton voor tip

De familie van een ontvoerde zakenman uit Arnhem looft 100.000 euro uit voor de gouden tip. Dat meldt de politie vandaag.

De 45-jarige man van Turkse afkomst is in de nacht van 12 op 13 oktober ontvoerd. Onbekenden sleurden hem uit zijn auto in een bestelbusje, zo zagen getuigen. Daarna ontbreekt van hem ieder spoor.

"De familie heeft op eigen houtje besloten dit bedrag als beloning te bieden. Tipgevers kunnen zich wel bij de politie melden", aldus de politiewoordvoerster. De politie werkt met 25 rechercheurs aan de zaak, maar heeft nog geen doorbraak bereikt.

Laatste krabbel JFK geveild voor 26.000 euro

De waarschijnlijk laatste handtekening van John F. Kennedy is geveild voor 39.000 dollar (26.000 euro). De Amerikaanse president zette die krabbel zo'n twee uur voordat hij op 22 november 1963 in Dallas werd doodgeschoten.

Dit heeft het Amerikaanse tv-station CNN vandaag gemeld. Een vrouw uit Dallas had Kennedy die dag om een handtekening gevraagd. De president zette die op de voorpagina van een exemplaar van de plaatselijke krant Dallas Morning News naast een voorverhaal over het bezoek van Kennedy en zijn vrouw aan Dallas.

De koper, zakenman Joe Maddalena uit Californië, was naar eigen zeggen bereid tonnen te betalen voor de presidentiële handtekening. Hij heeft hem dan ook meteen voor een kwart miljoen dollar verzekerd. Hij wil de krabbel af en toe samen met andere JFK-parafernalia tentoonstellen bij bijzondere gelegenheden zoals de verjaardag van de vermoorde president.

Nadal: "Ik speelde echt niet slecht"

Rafael Nadal werd in de halve finale van het ATP Masters-toernooi in Parijs eerder vandaag geklopt door Novak Djokovic met 2-6 en 3-6. De Spanjaard vond dat hij ondanks het duidelijke verlies toch goed gespeeld had.

"Hij was ongelooflijk. Haalt Novak dit niveau altijd, dan is hij bijkans onverslaanbaar. Ik speelde echt niet slecht, ik ben heel tevreden over mijn progressie dit toernooi. Daar doet deze nederlaag niets aan af," zei de nummer twee van de wereld die na een kwakkelseizoen weer op niveau lijkt.

Bij Djokovic lukte alles en hij vond dat hij een van zijn beste wedstrijden ooit had afgeleverd in Parijs. "Alles wat in mijn gedachten zat, kwam uit. Ik bleef maar winners slaan en stond hem niet toe in zijn ritme te komen," meldde de Serviër die het in de finale op zal nemen tegen Gaël Monfils.

Wederom winst voor Stroetinga in Marathon Cup

De zesde marathon in de strijd om de Marathon Cup is gewonnen door Arjan Stroetinga. Het was voor Stroetinga in Den Haag zijn derde overwinning van dit seizoen.

De 28-jarige Kazachse Fries versloeg Bob de Vries en Sjoerd Huisman in de sprint. Bob de Vries blijft aan de leiding in het algemeen klassement na zes wedstrijden.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Carla Zielman. De schaatsster uit Steenwijk sprintte naar de winst in de zesde wedstrijd van de Marathon Cup. Mariska Huisman en Irene Schouten werden tweede en derde. Huisman nam wel de leiding in de stand over van Maria Sterk.

België wil ook kilometerheffing

De Belgische staatssecretaris voor Verkeer wil over twee à drie jaar kilometerheffing gaan invoeren voor vrachtwagens en later voor personenwagens. Staatssecretaris Etienne Schouppe gaat daarover in overleg met de gewesten, meldde hij vandaag.

Schouppe wil de automobilisten in zijn land afrekenen op het aantal kilometers, maar ook op de vervuilingsgraad van de wagens en het tijdstip van het weggebruik.

De Vlaamse politiek reageert alvast erg geïnteresseerd op het Nederlandse systeem dat in 2012 in werking treedt. De partij Groen wil woensdag een spoeddebat houden om aan te sluiten bij de techniek. Bart Tommelein, fractievoorzitter van de liberalen in de senaat en voorzitter van het Beneluxparlement, wil Benelux-overleg om de verschillende systemen op elkaar af te stemmen. Tommelein wil "een compatibel systeem voor wegentol in de lage landen", meldde hij vandaag op zijn website.

De populaire oppositiepartij Lijst DeDecker (LDD) vraagt de Vlaamse regering echter niet mee te doen met het Nederlandse rekeningrijden. De kilometerheffing is een asociale maatregel. Ze treft vooral de actieve, werkende Vlaming met een laag of gemiddeld inkomen'', aldus Lode Vereeck, fractieleider van de LDD. "Een hogere heffing tijdens het spitsuur is trouwens pure Kafka, aangezien de overheid de files eerst heeft veroorzaakt door jaren onvoldoende te investeren in weginfrastructuur."

De Belgische deelstaten vatten enkele jaren geleden het plan op tot een wegenvignet. Daarbij moest iedere automobilist een kaartje kopen om een bepaalde tijd over de Belgische wegen te mogen rijden. Dat leidde tot veel protest in Nederland. Nederlanders zeiden de Belgische steden en pretparken te gaan mijden en voortaan om België heen te rijden op weg naar de Franse camping. Na overleg met premier Jan Peter Balkenende meldde de toenmalig premier Yves Leterme dat het plan niet doorging.

In het Nederlandse plan staat dat Belgische wagens pas in 2018 hoeven te betalen als ze over Nederlandse wegen rijden. Dat is zes jaar later dan wagens met Nederlandse kentekens. Buitenlandse wagens moeten met een ander systeem afrekenen dan het gps-systeem voor Nederlandse auto's.

Nog onbekend is of veel Nederlandse automobilisten stukjes willen omrijden door België of Duitsland, om de Nederlandse kilometerheffing te omzeilen.

FOK!ster scoort met 'Waar is Kiko'

Woensdag 11 november vond de langverwachte prijsuitreiking van de boekontwerpwedstrijd Open je eigen boek plaats. FOK!'s eigen Bijou ging naar huis met de derde plaats voor haar prentenboek Waar is Kiko, waar vogeltje Kiko gezocht moet worden in Afrikaanse landschappen. Deze editie van Open Je Eigen Boek leverde bijna 300 inzendingen op. Inhoud én vorm zijn belangrijk bij deze wedstrijd. Schrijvers en illustratoren vormen vaak duo’s om met een goed product te komen voor Open Je Eigen Boek. Dit is de eerste keer dat de wedstrijd landelijk is georganiseerd.

De eerste prijs, die inhoudt dat het boek gepubliceerd zal worden, ging naar Rosanna de Rode, voor het boekje Alfabet. De tweede prijs was voor Kees de muis zoekt een huis, een samenwerking van Sandra Overweg, Peter van Gestel en Henriët Roosmalen.

Update: Waar is Kiko? werd tijdens de kinderboekenweek van 2010 officieel gepresenteerd in de bibliotheek van Groningen en is inmiddels te koop in de boekhandel en online, evenals Cindy's tweede boek: De Giraf die niet in het boek past.

Waar is Kiko

[WB] Blokhuijsen imponeert in B-groep

Door het afzeggen van Carl Verheijen mocht Jan Blokhuijsen in de B-groep zijn wereldbekerdebuut maken. De schaatser won de 5.000 meter met overmacht.

De VPZ-rijder deklasseerde het veld in de B-groep met zijn 6:19.21, waarmee hij zijn directe tegenstander de Noor Henrik Christiansen twaalf seconden voorbleef. De tijd van Blokhuijsen was goed geweest voor de vierde plaats in de A-groep.

Campos onder indruk werk Dallara

Het Campos Meta-team is onder de indruk van Dallara dat het chassis van de nieuwe Formule 1-bolide zal gaan leveren. Teambaas Adrian Campos zegt dat het team ruim op tijd klaar zal zijn om haar debuut te kunnen maken.

Zo is Bruno Senna al vastgelegd als coureur en heeft de Braziliaan in Italië al kunnen passen voor een stoeltje. "Bij elk bezoek aan Dallara zien we de bolide vorderen, nadat we de ontwikkeling op schaal in de windtunnel al hadden mogen aanschouwen," zei Campos.

De engineer die voor Campos toezicht houdt, Toni Cuquerella, zegt dat het team een goede start zal gaan maken. "Dallara heeft de afgelopen maanden hard gewerkt en we zijn blij dat we daar nu de resultaten van zien. Dankzij de vergevorderde ontwikkeling van de auto en de door Dallara verstrekte data hebben we al de eerste simulaties voor de circuits die de Formule 1-races in 2010 organiseren uit kunnen voeren."

30 april gratis OV in Zeeland

Op Koninginnedag is het openbaar vervoer in Zeeland gratis. Een meerderheid in Provinciale Staten steunde gisteren dit voorstel van SGP en ChristenUnie.

Koningin Beatrix bezoekt op Koninginnedag 2010 de plaatsen Wemeldinge en Middelburg. Om een verkeerschaos te voorkomen, wil Provinciale Staten die dag gratis openbaar vervoer in de hele provincie. Bovendien gaat de provincie kijken of deze maatregel ook bij andere grote evenementen mogelijk is.

Met dank aan evil23 voor de submit.

Vaticaan eist beperking veto Veiligheidsraad

De staat Vaticaanstad heeft bij de Verenigde Naties een officieel verzoek ingediend om het vetorecht van de permanente leden van de Veiligheidsraad te beperken. Het voorstel is in New York gepresenteerd door monseigneur Celestino Migliore, de permanente waarnemer van de kerkelijke staat bij de volkerenorganisatie.

Dit heeft het persbureau ANSA vandaag gemeld. Volgens aartsschop Migliore is maar al te vaak gebleken dat het vetorecht een "obstakel voor de vrede" is. Het Vaticaan wil dan ook dat het veto niet meer wordt gebruikt in situaties waarin het gaat over genocide, oorlogsmisdaden of andere zware schendingen van het internationale humanitaire recht.

"Een hervorming van het vetorecht zou transparantie, gelijkheid en rechtvaardigheid bevorderen en de waarden van democratie en wederzijds vertrouwen weerspiegelen in het werk van de Veiligheidsraad", aldus Migliore.

De vijf permanente leden van de raad - VS, Rusland, Frankrijk, China en Verenigd Koninkrijk - kunnen hun veto gebruiken om besluiten van de meerderheid tegen te houden. Zo neemt Washington geregeld Israël in bescherming tegen een veroordeling wegens schending van de rechten van de Palestijnen.

Man overlijdt na bedrijfsongeval

Een man uit Staphorst is gistermiddag overleden bij een bedrijfsongeval in Hengelo. Tijdens werkzaamheden in een door brand verwoest pand werd de man bedolven onder het puin van een muur die instortte.

De man overleed op de bouwplaats in een voormalige badkamerzaak aan de Diamantstraat. De arbeidsinspectie onderzoekt de toedracht van het ongeluk. 

Met dank aan JFK1980 en Genietmachine voor de submit.

Twaalfde nationale titel Zwiers

Judoka Claudia Zwiers is voor de twaalfde keer Nederlands kampioen geworden. Ze deed dat in de klasse tot 78 kilogram.

De 35-jarige Zwiers klopte in de finale de 20-jarige Iris Lemmen. De titel is extra bijzonder omdat Zwiers inmiddels moeder is van de elfjarige Demi, ook won geen enkele vrouw zoveel nationale titels. Bij mannen kwam alleen Anton Geesink tot meer titels.

Zwiers had wel het geluk dat ze geen concurrentie had van wereldkampioene Marhinde Verkerk. Zij had geblesseerd afgemeld.

Kameroen gekwalificeerd voor WK voetbal

Kameroen heeft zich als 26e land gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap voetbal. Het deed dat vandaag via een 2-0 overwinning op Marokko.

De doelpunten werden gemaakt door Achille Webo en Samuel Eto'o. Kameroen plaatst zich daardoor als de groepswinnaar van poule A. Ajacied Eyong Enoh kwam bij Kameroen in de 82e minuut voor doelpuntenmaker Webo het veld in. Bij tegenstander Marokko speelde Feyenoorder Karim El Ahmadi de gehele wedstrijd.

Het is voor Kameroen de zesde keer dat het actief is op het WK. Een record voor een Afrikaans land. Eerder vandaag kwalificeerden Nigeria en Nieuw-Zeeland zich al.

Kopstukken helpen handje in Limburg

Wouter Bos verwacht een "hoopgevend resultaat" voor de PvdA bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Limburg komende woensdag. Dat zei Bos vandaag tijdens een campagnebezoek aan Horst. Ook VVD-leider Mark Rutte was op pad in Limburg.

Tweede Kamerlid voor de PvdA Lia Roefs wees op enkele schaduwverkiezingen op twee grote middelbare scholen in Venray en Horst, waarbij de PvdA verreweg het meest populair bleek bij de scholieren. Bos voerde vandaag campagne in de herindelingsgemeenten Horst aan de Maas, Venray en Venlo. Hij ontmoette daarbij een "ontzaglijk vrolijke sfeer", zei hij. "Dat geeft de burger moed".

VVD-leider Mark Rutte ondersteunde vandaag de plaatselijke VVD-afdelingen in Venray en Venlo, waar volgens een woordvoerder vooral het thema veiligheid de boventoon voerde. Deze plaatsen kampen met drugsoverlast en grensoverschrijdende criminaliteit. De boodschap was ook dat een landelijke partij op deze terreinen in de gemeenteraad meer te bieden heeft dan lokale partijen. Bijna de hele VVD-Tweede Kamerfractie was vandaag uitgezwermd over de gemeenten waar woensdag een nieuwe gemeenteraad gekozen wordt.

Voorafgaand aan de verkiezingen stropen kopstukken van de grote politieke partijen Noord-Limburg af, dingend naar de gunst van de kiezers. In Noord-Limburg mogen ruim 200.000 kiezers woensdag gaan stemmen voor de vorming van een nieuwe gemeenteraad. Vooral de uitslagen in de enige grotere stad, Venlo, worden ook door landelijke politici met spanning afgewacht.

Bromfietser voor 630 euro het schip in

Het negeren van een stopteken van de politie is al niet bijster slim. Nog minder slim is het om even later doodleuk weer door dezelfde straat te gaan rijden. Een 16-jarige Doetinchemse bromfietser deed het gisteravond toch, werd alsnog aangehouden en hield daar voor 630 euro aan boetes aan over.

Agenten wilden de knaap staande houden op de Doctor Huber Noodtstraat in zijn woonplaats. De jongen had echter geen trek in een onderhoud en reed gewoon door. Later zagen de agenten hem echter weer door de straat rijden. Ditmaal kon de jonge Achterhoeker wel tot stoppen worden gebracht en werd hij getrakteerd op bekeuringen voor onder meer het rijden door een voetgangersgebied, het negeren van een stopteken en het niet kunnen tonen van een legitimatiebewijs. Ook bleek zijn tweewieler niet verzekerd te zijn.

Met dank aan rubbereend voor de submit.

KNSB schorst 13-jarige schaatsster

De KNSB heeft de 13-jarige schaatsster Dominique Lommers voorlopig geschorst omdat ze niet wil meewerken aan dopingcontroles.

De Nederlandse Dopingautoriteit houdt Lommers al een tijdje in de gaten. De scholiere maakt deel uit van de Nationale Testing Pool en moet dagelijks een locatie en tijdstip doorgeven, waarop ze beschikbaar is voor een controle. Dit wil ze echter niet. De maatregel werd genomen omdat haar broer op 14-jarige leeftijd was betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

De schaatsbond heeft gezegd dat de schorsing wordt opgeheven als de ouders van Lommers schriftelijk instemmen met de controleregels.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Met dank aan Colnago voor de submit.

Terreurverdachten opgepakt bij actie politie

Bij een internationale politieactie zijn tien personen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij islamitische terreurgroepen in Algerije. Onder de arrestanten is de in het Noord-Spaanse Pamplona aangehouden Algerijn Sennia Rabah.

Dat heeft het Spaanse persbureau Europa Press vandaag gemeld op gezag van de politie en het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Over de identiteit van de andere aangehouden terreurverdachten en de landen waar ze zijn opgepakt, zijn geen mededelingen gedaan.

Het internationale onderzoek naar de terreurverdachten begon in 2007. De politie van onder meer Spanje, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië was bij het onderzoek betrokken.

Rabah en de andere verdachten zouden in de afgelopen drie jaar met inbraken en andere criminele activiteiten 1 miljoen euro hebben buitgemaakt. Dat geld zouden ze naar terreurgroepen in Algerije hebben gestuurd. Het geld werd verstuurd via Italië. De verdachten stuurden nooit meer dan 10.000 euro per keer naar het Noord-Afrikaanse land.

Rabah is opgepakt, nadat Italië een internationaal arrestatiebevel tegen de Algerijn had uitgevaardigd. Spanje wil Rabah aan Italië uitleveren.

Terreurverdachten aangehouden bij internationale politieactie  (foto: ANP)

Lotus: "Niet per se Maleisische coureur"

Het nieuwe Formule 1-team Lotus zal volgens teambaas Tony Fernandes in 2010 niet per se een Maleisische coureur in de auto laten rijden. In de toekomst is het wel het doel om dit te bewerkstelligen mocht een goede coureur zich aandienen.

Het lijkt er op dat Fairuz Fauzy de derde coureur van de renstal zal worden. Een Maleisiër met een racezitje zit er voorlopig nog niet in. "Het belangrijkste is dat het team Maleisisch is en niet de coureur. De mensen kunnen het team aanmoedigen. Neem Ferrari, dat is een Italiaans team en iedere Italiaan moedigt ze aan of je nu de Fin Kimi Räikkönen of de Spanjaard Fernando Alonso laat rijden. Ze hebben al lange tijd geen Italiaanse wereldkampioen gehad, maar het is nog steeds een Italiaans team."

Fernandes wil voorkomen dat er net zoals Alex Yoong een Maleisische coureur de Formule 1 binnenkomt zonder de nodige ervaring. "Hij werd in het diepe gegooid en die fout willen wij niet maken. Iedereen zegt dat hij er klaar voor is, maar met een veld dat 1,5 seconde uit elkaar ligt is het zeer competitief. Fairuz Fauzy is er bij gehaald en niet alleen omdat hij een Maleisische coureur is. Als hij het haalt zou het fantastisch zijn, maar we gaan hem niet in het diepe gooien."

[WB] Smeekens: "Hier had ik van gedroomd"

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen eindigde Jan Smeekens verrassend als tweede op de tweede 500 meter van dit weekend.

De Nederlander moest alleen de Japanner Joji Kato voor zich dulden die de 500 meter won in een tijd van 34,98. "Het is geweldig om in een vol Thialf tweede te worden. Ik heb hier vannacht van gedroomd. In mijn droom ging de race perfect en dat ging die nu ook," aldus Smeekens na afloop.

Recordregen bij WB kortebaan Berlijn

Tijdens de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Berlijn heeft Cameron van der Burgh het wereldrecord op de 50 meter schoolslag verbeterd. De Zuid-Afrikaan tikte aan in een tijd van 25,25. De oude toptijd stond met 25,43 ook op zijn naam.

De Duitser Steffen Deibler verbeterde zijn eigen wereldrecord op de 50 meter vlinderslag naar 21,80. En zijn landgenoot Paul Biedermann zwom een nieuw wereldrecord op de 400 meter wisselslag. Met een tijd van 3.32,77 was hij 1,81 sneller dan Grant Hackett in 2002.

Op de 200 meter rugslag verbeterde de Japanse Shiho Sakai de oude toptijd van Kirsty Coventry naar 2.00,18. Leisel Jones zwom op de 100 meter schoolslag een nieuw wereldrecord. Haar 1.03,00 was 0,72 sneller dan de oude toptijd die sinds 2008 al op haar naam stond. Eerder vandaag zwom de Rus Sergei Fesikov een nieuwe toptijd op de 100 meter wisselslag.

Naast de vele wereldrecords werden er ook Nederlandse records gezwommen. Moniek Nijhuis verbeterde het Nederlandse record in de finale van de 100 meter schoolslag naar 1.04,56 nadat ze het in de series al scherper had gesteld. Robin van Aggele tenslotte zwom in de finale van de 100 meter wisselslag met 52,31 een nieuw Nederlands record. De oude toptijd stond ook al op zijn naam.

Knifen zoals het hoort in Modern Warfare 2

Nu iedereen is bekomen van het feit dat we in maart 2010 al Final Fantasy XIII kunnen spelen en het feit dat Dream Theater een track op gaat nemen voor God of War III, kunnen we weer even wat luchtigs met jullie delen. Dit is er eentje voor de fans van Modern Warfare 2.

Stel je voor; je loopt over straat en ineens steekt het lemmet van een groot mes half uit je oor. Dit is een veel voorkomend probleem in de multiplayer van Modern Warfare 2. Dat het soms op een wel hele sierlijke manier gebeurt en dat het dan ook nog eens de winnende kill is, is natuurlijk wel heel bijzonder. Dat het meer geluk dan wijsheid is, laten we daarom maar even buiten beschouwing.

Zonderland wint wereldbeker op rek

Eerder vandaag werd hij derde in het eindklassement op brug, een paar uur later pakte Epke Zonderland bij de wereldbekerwedstrijden in Stuttgart de wereldbeker op rek. En net als vorig jaar won hij nu ook de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

Zonderland was vanmiddag een klasse apart. Zijn enige overgebleven concurrent, de Sloveen Aljaz Pegan, haalde de finale niet. De Fries echter wel, en daarin excelleerde hij met een foutloze oefening naar een puntentotaal van 15.675.

Dream Theater neemt track op voor God of War III

Wie kent hem nog? De theme song van God of War, maar dan volledig overgoten met een rock-sausje. In de zomer van vorig jaar verscheen deze op het Playstation Network voor Guitar Hero III, zodat jullie flink konden rocken met de theme song. Inmiddels zijn we allemaal aan het wachten op God of War III die begin volgend jaar voor de Playstation 3 zal verschijnen. Het verband? Ook deze game zal geassocieerd kunnen worden met rock, want Dream Theater zal een instrumentale track opnemen speciaal voor God of War III.

Dit is vandaag bekend gemaakt door Mike Portnoy, de drummer bij Dream Theater, op de officiële website van de band. Dit is wat hij vertelt op de website:

"In an unexpected move, we will then enter the studio right after New Year’s to write and record a brand new instrumental track for inclusion on the upcoming Gods Of War 3 soundtrack. This will mark the first time in the band’s career we have written and recorded an exclusive track for an outside project. Roadrunner invited us to participate and we decided we were up for the challenge!"

Fans van rock en God of War kunnen hun geluk dus niet op. Of de track ook daadwerkelijk te horen is tijdens het spelen of dat het een extra is op de disc is nog niet bekend.



Mario en co. zijn weer bezig in New Super Mario Bros

Over een kleine week is het zover, dan kan iedereen aan de slag met New Super Mario Bros. voor de Nintendo Wii. Nintendo zet hoog in met deze game vanwege de mateloos populaire sidescrolling-gameplay waar Mario groot mee is geworden, en velen van jullie met hem. In New Super Mario Bros. kunnen gamers los gaan met negen werelden met de gekste levels.

Enkele nieuwe zaken ten opzichte van vorige Mario-games zijn nieuwe power-ups waaronder een pinguïn-pak en natuurlijk de multiplayer. Jaren geleden mochten we Toad al eens besturen in een sidescrolling-avontuur van Mario en ook met New Super Mario Bros is de paddenstoel van de partij.

Nintendo is niet al te zuinig op beelden van de game en we hebben de afgelopen dagen dan ook vele video's voorbij zien komen. Vandaag hebben we wederom een drietal nieuwe video's. De eerste video toont beelden van de multiplayer-optie, de tweede laat de terugkeer van spookhuizen zien en de derde is een combinatie van alles.



KNSB schorst 13-jarige schaatsster

De KNSB heeft de 13-jarige schaatsster Dominique Lommers voorlopig geschorst omdat ze niet wil meewerken aan dopingcontroles.

De Nederlandse Dopingautoriteit houdt Lommers al een tijdje in de gaten. De scholiere maakt deel uit van de Nationale Testing Pool en moet dagelijks een locatie en tijdstip doorgeven, waarop ze beschikbaar is voor een controle. Dit wil ze echter niet. De maatregel werd genomen omdat haar broer op 14-jarige leeftijd was betrapt op het gebruik van anabole steroïden.

De schaatsbond heeft gezegd dat de schorsing wordt opgeheven als de ouders van Lommers schriftelijk instemmen met de controleregels.

[WB] Kramer wint 5 km ternauwernood

Sven Kramer heeft ook in Heerenveen de wereldbekerwedstrijd over 5 kilometer gewonnen. Gemakkelijk ging het echter allerminst.

In de voorlaatste rit kwamen Bob de Jong en Wouter Olde Heuvel in actie. Vooral De Jong reed erg goed en kwam tot een tijd van 6.16,38. Zijn snelste ooit in Thialf.

In de slotrit kwam Kramer uit tegen Havard Bøkko. Lang leek het erop dat Kramer, waarvan zijn deelname vanwege een verkoudheid twijfelachtig was, tegen zijn eerste nederlaag sinds november 2007 aan ging lopen. Drie rondes voor het eind lag hij nog ruim achter op Bøkko, maar met een uiterste krachtinspanning wist hij de Noor te passeren en ook De Jong net voor te blijven. Hij won in 6.16,29. Bøkko eindigde uiteindelijk als derde.

"Ik heb de laatste twee dagen gestrekt op bed gelegen en heb niet getraind of ingereden. Ik kon dit puur omdat ik niet wilde verliezen", verklaarde Kramer.

Uitslag 5 km:

#NaamLandTijd
1Sven KramerNederland6.16,29
2Bob de JongNederland6.16,38
3Havard BøkkoNoorwegen6.17,10
4Ivan SkobrevRusland6.22,76
5Wouter Olde HeuvelNederland6.23,01

Tussenstand wereldbeker:

#NaamLandPunten
1Sven KramerNederland200
2Havard BøkkoNoorwegen150
3Bob de JongNederland150
4Ivan SkobrevRusland105
5Wouter Olde HeuvelNederland100

Rijbewijs gehaald en meteen weer kwijt

Een 18-jarige inwoner van Goirle heeft nog geen dag kunnen genieten van zijn rijbewijs. Gisteren slaagde hij voor zijn rijexamen en enkele uren later kon hij het felbegeerde roze document inleveren bij de politie omdat hij een verkeersongeval veroorzaakte met zijn snorfiets. Waarschijnlijk gebeurde dat onder invloed van alcohol, liet een woordvoerder van de politie vandaag weten.

Rond elf uur gisteravond botste de snorfietser op een auto. Zowel hij als de 28-jarige bestuurder van de personenwagen raakten daarbij gewond. De 18-jarige liep een gescheurde spier in een bovenbeen op, de andere man een zware hersenschudding.

De Ridder: "We hadden het moeten uitspelen"

De Graafschap speelde vrijdagavond in eigen huis gelijk tegen FC Den Bosch (1-1). Steve de Ridder nam de enige Doetinchemse treffer voor zijn rekening.

Volgens De Ridder was het een onnodig gelijkspel. "Normaal gesproken moet je het gewoon afmaken tegen tien man. We hadden slimmer moeten zijn en het beter moeten uitspelen", vertelde De Ridder tegen Omroep Gelderland.

"Het zit er bij ons een beetje in dat we dan terug gaan lopen, ik begrijp dat totaal niet. We hadden het lekker moeten uitspelen."

De Ridder is de man in vorm bij De Graafschap. De Belg verwacht echter niet dat Belgisch bondscoach Dick Advocaat binnenkort een bezoekje komt brengen aan de Vijverberg. "Dat is toekomstmuziek, dat zal niet voor de komende twee jaar zijn."

De PlayStation 3 wint de moderne oorlogsvoering

Dat Call of Duty: Modern Warfare deze week goed verkocht is in Nederland, is geen verrassing. Vandaag blijkt uit de Nederlandse verkoop-top 10 dat het spel voor de PlayStation 3 het meest verkocht is. Op nummer twee vinden we de Xbox 360-versie en op nummer 3 komt de PC-versie binnen.

Naast dit spel hebben we deze week nog vier andere nieuwe games: Pro Evolution Soccer, Dragon Age: Origins, Wii Fit Plus en Ratchet & Clank: A Crack in Time.

De gehele top 10 vind je hieronder. De lijsten per platform vind je hier

1 CALL OF DUTY/MODERN WARFARE 2 (PS3)
2 CALL OF DUTY/MODERN WARFARE 2 (XBOX 360)
3 CALL OF DUTY/MODERN WARFARE 2 (PC)
4 WII SPORTS RESORT (Wii)
5 MARIO & SONIC OP DE OLYMPISCHE WINTERSPELEN (Wii)
6 PRO EVOLUTION SOCCER 2010 (PS2)
7 FIFA 10 (PS3)
8 DRAGON AGE/ORIGINS (PC)
9 WII FIT PLUS (Wii)
10 RATCHET & CLANK/A CRACK IN TIME (PS3)

Rusland wil met Hiddink naar EK 2012

Guus Hiddink kan zijn contract met de Russische voetalbond verlengen tot en met het EK 2012. Dat schrijft Hiddink zaterdag in zijn column in De Telegraaf. De 63-jarige trainer is sinds 2006 in dienst bij Rusland en speelt deze week voor een WK-ticket tegen Slovenië.

Wanneer Rusland zich niet weet te plaatsen voor de WK-eindronde, dan eindigt volgende week het contract met de Russen. De Russische bondsvoorzitter en de minister van Sport lieten hem vorige maand echter weten langer met hem door te willen.

"Juist het moment waarop dat gebaar gemaakt werd, vond ik heel bijzonder. Omdat daarmee aangegeven werd dat het Russische beleid niet langer van opportunisme aan elkaar hangt", schrijft Hiddink. "Ze willen doorgaan op de ingeslagen weg, waarbij niet alleen het nationale elftal omhoog wordt gelift, maar de hele infrastructuur van het Russische voetbal. Dus van de clubs en bond tot de opleidingen. Een duidelijker signaal dat de mensen met de lange termijn bezig zijn is er denk ik niet."

Hiddink wil echter niet te ver vooruitlopen op de zaken. Zaterdag en woensdag wachten de playoff-duels tegen de Slovenen. "Ik heb vlak voor de zware play-offs tegen Slovenië een andere prioriteit. De komende maanden heb ik nog tijd genoeg om aan mijn toekomst te denken."

Prijs voor scriptie over blasfemie

Religiewetenschapper Patrick Nederkoorn van de Universiteit van Tilburg heeft deze week de Bisschop Ernst Thesisprijs gewonnen voor zijn afstudeerscriptie over blasfemie of wel godslastering. De jury roemt zijn vernieuwende en actuele bijdrage aan het onderwerp, zo heeft de UvT bekendgemaakt.

Blasfemie is het beledigend honen, beschimpen, belasteren of vervloeken van iets wat als heilig wordt beschouwd. Nederkorn analyseerde hoe Nederland sinds 1945 omging met blasfemie in het licht van de veranderende maatschappij en de ontkerkelijking. De religiewetenschapper concludeert dat een meerderheid van de Nederlanders sinds de jaren zestig van de vorige eeuw geen aanstoot meer neemt aan godslastering. Een kleine minderheid van christelijken blijft zich ergeren en sinds de jaren tachtig roeren ook de moslims zich.

Het begrip voor gekrenkte gevoelens van islamieten is in de laatste decennia iets toegenomen, aldus Nederkorn. Maar het begrip is wel groter als de zaak waarin sprake was van blasfemie veel maatschappelijke aandacht krijgt. Nederkorn maakte een vergelijking van het Ezeltjesproces waarin Gerard Reve verwikkeld raakte, de Rushdie-affaire uit 1989 en de ophef rond de film Submission van Ayaan Hirshi Ali en Theo van Gogh uit 2004.

Nederkorn volgt ondertussen de kleinkunstopleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch. Hij werkt aan diverse theaterproducties.

Geen operatie voor judoka Elmont

Judoka Guillaume Elmont heeft besloten om zich niet te laten opereren aan zijn pols. Elmont, negenvoudig Nederlands kampioen, betwijfelt of een operatie zal leiden tot volledig herstel. Bovendien zou hij na een ingreep anderhalf jaar zijn uitgeschakeld.

In de aanloop naar het EK judo in Georgië scheurde de 28-jarige Elmont een bandje bij zijn ellepijp. Elmont, de wereldkampioen van 2005, vecht sindsdien met tape om zijn pols.

Zonderland pakt brons in eindklassement brug

Epke Zonderland is in het eindklassement van de wereldbeker op het onderdeel brug derde geworden. De eindzege ging naar de Sloveen Petrovsek.

Tijdens de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Stuttgart eindigde Zonderland als vierde. De wedstrijd werd gewonnen door de Chinees Wang.

Natasja Blind eindigde als zesde in de finale op het onderdeel vloer bij de vrouwen. De wedstrijd werd gewonnen door de Chinese Sui, de eindzege ging naar de Russin Myzdrikova.

Nieuwe nummerplaat verdeelt België

De Belgische regering is zeer verdeeld over de nieuwe nummerplaten voor voertuigen. Staatssecretaris Etienne Schouppe (Verkeer) wil de typerende rode letters op de kentekens vangen door zwarte letters. Die zouden zichtbaarder zijn. De verandering moet samenvallen met de invoering van het bredere Europese model nummerplaat in België met links het Europese logo en de letter B voor België.

Maar vooral de Franstalige ministers in België willen vasthouden aan de rode letters, zo meldde de Vlaamse krant Het Nieuwsblad vandaag. Vicepremier Joëlle Milquet is tegen omdat ze meent dat Belgen erg gehecht zijn aan hun rood-witte nummerplaat, vooral als ze in het buitenland een landgenoot tegenkomen. Milquet heeft in België de bijnaam 'Madame Non' omdat ze ook steeds Vlaamse pogingen tot meer zelfstandigheid afwijst.

Premier Herman Van Rompuy heeft de beslissing uitgesteld naar de ministerraad van 27 november.

De kwestie leidt al tot veel discussie in België. De website van het populaire Vlaamse radioprogramma Peeters& Pichal is volgestroomd met reacties voor of tegen het nieuwe model. Een deel vindt dat België zich best met rode kentekenletters mag blijven onderscheiden in Europa. Anderen willen dat de autonummerplaten in de hele Unie hetzelfde worden.

Djokovic ten koste van Nadal naar finale Parijs

Novak Djokovic heeft de finale bereikt bij het Masters-toernooi in Parijs. Djokovic versloeg in de halve eindstrijd Rafael Nadal vrij gemakkelijk met 6-2 en 6-3.

Het optreden van Djokovic was vooral in de servicegames van zijn opponent indrukwekkend. Hij won op de opslag van Nadal op een gegeven moment veertien punten op rij.

Djokovic treft in de finale de winnaar van de partij tussen Gaël Monfils en Radek Stepánek.

Wammes pakt wereldbeker sprong

Jeffrey Wammes heeft vanmiddag, als toeschouwer in Stuttgart, de wereldbeker op sprong gewonnen.

Door zijn slechte tweede sprong in de kwalificaties plaatste hij zich niet voor de finale van vandaag. De Braziliaan Diego Hypolitho, de enige die Wammes nog van de eindzege kon afhouden, had vandaag moeten winnen en dan zou hij op gelijke hoogte met Wammes komen. Hypolitho kwam echter niet verder dan de vierde plaats.

Spaanse prinses Elena wil scheiden

De Spaanse prinses Elena (45) en haar echtgenoot Jaime de Marichalar (46) willen twee jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan officieel van elkaar scheiden. Dat berichtten Spaanse media vandaag op gezag van hun advocaten, die de scheiding zouden voorbereiden. De paus moet zijn goedkeuring verlenen aan het beëindigen van het katholieke huwelijk.

De oudste dochter van koning Juan Carlos (71) en de van een adellijke familie afkomstige bankier Marichalar trouwden in 1995 in Sevilla. Het paar heeft twee kinderen, Felipe Juan Froilán (11) en Victoria Federica (9). Beiden zouden bij hun moeder wonen.

In november 2007 deelde het Spaanse koningshuis officieel mee dat de prinses en haar man tijdelijk uit elkaar gingen om na te denken over hun huwelijk.

Elena is vierde in de lijn van troonopvolging in Spanje, na haar jongere broer kroonprins Felipe en zijn twee dochters.

Nigeria ontsnapt en plaatst zich voor WK

Nigeria heeft door een treffer in de 83e minuut een ticket voor het WK voetbal in Zuid-Afrika voor zich opgeëist. Het won met 2-3 bij Kenia, terwijl concurrent Tunesië onderuit ging in Mozambique.

Nigeria moest winnen van de Kenianen om nog kans te maken op het WK, en moest daarbij zelfs nog hopen op puntverlies van de Tunesiërs, die twee punten voorsprong hadden. Al vroeg kwam Nigeria echter op achterstand in Nairobi door een goal van Dennis Oliech. Lange tijd kon Nigeria maar weinig gevaar stichten, maar omdat Tunesië nog altijd op 0-0 stond in Mozambique mochten de Nigerianen blijven hopen.

Na een uur spelen schoot Obafemi Martins plots de gelijkmaker langs Willis Ochieng, en drie minuten later was Yakubu Aiyegbeni verantwoordelijk voor de voorsprong en dus een virtueel WK-ticket. Tien minuten voor tijd dompelde Allan Wetende de Nigeriaanse fans echter in rouw door de stand weer gelijk te trekken. Toch zouden de Nigerianen een feest mogen vieren. Terwijl Mozambique in eigen huis op voorsprong kwam tegen Tunesië werkte Martins zijn tweede in het net, waardoor Nigeria volgend jaar in Zuid-Afrika aanwezig zal zijn.

Reuzebiefstuk van 2,1 kilo

Een restaurant in het Belgische Doornik biedt klanten sinds kort een zogenoemde Doodstraf: een biefstuk van 2,1 kilo. Tot dusver hebben slechts twee klanten hun bord leeg kunnen eten. De rest slaagt er niet in de enorme homp, groter dan een hoofd, te verorberen.

In restaurant Le Grand Chemin vinden vaak eetwedstrijden plaats. Een Caligula-biefstuk van 1,8 kilo was tot dusver het omvangrijkste gerecht op de kaart. Toen bleek dat steeds meer gasten een Caligula opaten, heeft de chef een steak van 2,1 kilo op het menu gezet.

"Ik zou het zelf niet op krijgen", erkent restauranthouder Benjamin Waekens vandaag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Een verslaggever van de krant ging de uitdaging aan, maar gaf op na 1,2 kilo.

Boek: Gerrit Komrij en Louis Gauthier - Dansen op Spijkers

In september 2008 waren dichter Gerrit Komrij en componist en producent Louis Gauthier aanwezig op de literaire lunch van de Utrechtse sociëteit ‘de vereeniging’, hierbij stond Komrij’s sonnet gedicht zonder Dom centraal. Het sonnet werd geschreven in opdracht van Jan Juffermans. Juffermans deelde het enthousiasme van Gauthier om het sonnet op muziek te zetten. Samen met uitgeverij de Bezig Bij is de combinatie boek en CD Dansen op Spijkers tot stand gekomen. De samenwerking tusen Gauthier en Komrij heeft geresulteerd in een prachtige combinatie van lekkere muziek, gedichten en een uniek stemgeluid.

[WB] Wüst verrast met winst op 1.500 meter

Ireen Wüst heeft de 1.500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Nederlandse was met een rijd van 1.56,74 iets sneller dan Christine Nesbitt.

Ireen Wüst moest al vroeg in actie komen en liet een veel betere 1.500 meter zien dan vorige week in Berlijn. Met een tijd van 1.56,69 was ze bijna twee seconden sneller dan haar tijd een week geleden. Cindy Klassen in de rit erna kon de tijd van de Nederlandse bij lange na niet benaderen en kwam niet verder dan 1.59,32.

Anni Friesinger-Postma toonde aan dat ze nog niet echt in vorm is en werd in een rechtstreeks duel verslagen door haar landgenote Daniela Anschütz-Thoms, 1.57,80 om 1.57,82. Ook Kristina Groves en Brittany Schlusser wisten te tijd van Wüst niet te verbeteren. In de laatste rit was het Christine Nesbitt die de tijd van Wüst wel kon bedreigen, maar bij de meet kwam de Canadese toch iets te kort.



Uitslag 1.500 meter vrouwen
#NaamNat. Tijd
1Ireen WüstNederland1.56,69
2Christine NesbittCanada1.56,74
3Kristina GrovesCanada1.57,05
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland1.57,80
5Anni Friesinger-PostmaDuitsland1.57,82
6Diane ValkenburgNederland1.58,03
8Margot BoerNederland1.58,72

Stand wereldbeker 1.500 meter vrouwen

#NaamNat. Punten
1Christine NesbittCanada180
2Kristina GrovesCanada130
3Ireen WüstNederland124
4Daniela Anschütz-ThomsDuitsland96
5Brittany SchlusserCanada91

'Grootste Kerstboom' op losse schroeven door crisis

Wordt hij dit jaar "opgetuigd" of niet, de Grootste Kerstboom ter Wereld? Sinds 1992 wordt elk jaar weer gepoogd om de Gerbrandytoren in IJsselstein te versieren met lampjes. Of de zendmast bij de Utrechtse stad ook dit jaar dienst zal doen als kerstboom is nog maar zeer de vraag: de kredietcrisis dreigt roet in het eten te gooien.

Ook vorig jaar had organisator Stichting Kerstboom de nodige moeite om genoeg sponsors te vinden. De 120 lampjes konden uiteindelijk "de boom in" toen zanger en presentator Gordon zijn portemonnee trok en daar enkele duizenden euro's uit trok. Op dit moment zit de organisatie nog met een tekort van 12.000 euro. Omwonenden en bedrijven in de regio staan vanwege de crisis echter niet te trappelen om met geld over de brug te komen. Onbekend is nog of het bestuur van Stichting Kerstboom zal proberen om Gordon weer lief aan te kijken.

Ophef in België over Afrikaproject prins

Nadat onze kroonprins Willem-Alexander investeringen heeft gedaan voor een project om huizen te bouwen in Mozambique, kan België natuurlijk niet achterblijven. Prins Laurent heeft plannen om in het Afrikaanse land Guinee een soortgelijk project te financieren. In september zijn daar 87 betogers voor democratie doodgeschoten.

De prins, de jongste zoon van koning Albert II, wil daar landbouwprojecten en sociale huizen laten bouwen. Dit is niet de eerste keer dat de prins in opspraak is gekomen, eerder waren er geruchten dat hij geld van fraudeurs bij de marine ontving. Ook verkocht hij eerder voor veel geld de eerste foto van zijn tweeling aan een weekblad.

Bridgestone verwacht weinig problemen in 2010

Bridgestone heeft laten weten niet veel hinder te verwachten van het verbod op bijtanken in 2010. Het is wel noodzakelijk om de banden sterker te maken want er komt extra gewicht op de banden te staan, maar volgens Hirohide Hamashima, directeur bandenontwikkeling van Bridgestone Motorsport, hoeft dat geen echte problemen op te leveren.


"De auto's zullen volgend jaar bij de start van de race zo'n honderd kilo zwaarder zijn, dus de banden moeten sterker zijn. Je moet je echter bedenken dat de kracht van de neerwaartse druk kan overeenkomen met 2000 kilo, dus dan valt honderd best wel mee", aldus Hamashima."Voor de teams zal de strategie natuurlijk voor een nieuwe uitdaging zorgen en coureurs zullen er zelf voor moeten zorgen dat hun banden aan het begin van de race niet te erg slijten, wanneer de banden nog koud zijn en de auto's zwaar."

Het hogere gewicht zal niet het enige zijn wat Bridgestone gaat veranderen verklaarde Hamashima: "In 2010 zullen we een smallere voorband hebben. Dat zal voor een betere balans in de grip tussen voor- en achterkant van de auto zorgen", aldus de Japanner. "Toen we dit jaar terugkeerden naar de slicks, behielden we de afmetingen van de gegroefde banden, waardoor de voorkant van de auto veel meer grip had dan de achterkant. Dit lossen we op door de voorband smaller te maken."

Riesch blijft Vonn net voor op slalom

Maria Riesch heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de slalom voor vrouwen op haar naam geschreven.

De Duitse skister bleef vanmiddag in het Finse Levi met een tijd van 1.48,71 de Amerikaanse Lindsey Vonn met 0,08 voor. De Finse Tanja Poutiainen werd op ruim een seconde achterstand derde.



Uitslag slalom
PosNaamTijd
1Maria Riesch (Dui)1.48,71
2Lindsey Vonn (VS) +0,08
3Tanja Poutiainen (Fin)+1,16
4Susanne Riesch (Dui) +1,33
5Michaela Kirchgasser (Oos)+1,61
6Marlies Schild (Oos) +1,64
7Katharina Dürr (Dui) +1,68
8Sarka Zahrobska (Tsj) +1,98
9Fanny Chmelar (Dui) +2,44
10Ana Jelusic (Kro) +2,91

'FC Twente wil Huntelaar huren'

FC Twente gaat een poging wagen om Klaas-Jan Huntelaar naar Enschede te halen. Dit meldt RTV Oost bij monde van Joop Munsterman. De voorzitter van de Tukkers liet namelijk weten de aanvaller een half jaar te willen huren van AC Milan.

Huntelaar kan bij zijn huidige club niet op speeltijd rekenen, waardoor zijn plaats in de selectie van het Nederlands elftal steeds meer in gevaar komt. Ook Ajax zou geïnteresseerd zijn in de aanvaller, maar volgens RTV Oost hebben de Amsterdammers de financiële middelen, in tegenstelling tot FC Twente, momenteel niet voor handen.

De carrière van Huntelaar kwam na een mooie periode bij Ajax en sc Heerenveen in het slop, nadat hij voor Real Madrid ging spelen. Dit liep namelijk uit op een mislukking, waarna de voetballer naar AC Milan vertrok. Ook daar kon hij tot op heden nog nauwelijks imponeren.

[Upd] Vloet definitief naar NEC

Enkele dagen geleden gingen al geruchten dat Wiljan Vloet, nu nog hoofd opleidingen bij PSV, de nieuwe trainer van NEC zal worden. Een paar weken geleden stapte Dwight Lodeweges plotseling op, waardoor de Nijmeegse formatie nu druk bezig is met het zoeken van een vervanger.

Vloet gaf te kennen dat hij hoopt op groen licht van PSV. "Ik heb een heel positief oriënterend gesprek gehad met NEC. Het is nu aan de clubs, ik verwacht zaterdag (vandaag, red.) wel wat te horen."

De voormalig trainer van FC Den Bosch, Roda JC, Sparta Rotterdam en ADO Den Haag heeft in Eindhoven nog een contract tot medio 2011, waardoor PSV recht heeft op een afkoopsom.

Update:

Wiljan Vloet mag zich de komende 2,5 jaar trainer van NEC noemen. PSV is namelijk akkoord gegaan met het vertrek van de Brabander, waardoor de transfer beklonken kan worden.

WFP doet oproep honger te beëindigen

Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties roept burgers wereldwijd op tot het storten van een euro per week om te helpen de honger in de wereld te bestrijden. De organisatie lanceerde vandaag de internetcampagne 'Een miljard voor een miljard' aan de vooravond van de Wereldvoedseltop in Rome, die overmorgen begint.

Het doel van de campagne is om een miljard mensen een euro per week te laten storten, wat genoeg zou zijn om een einde te maken aan de honger in de wereld. "We hebben voor het eerst meer dan een miljard mensen die honger lijden", aldus WFP-directeur Josette Sheeran. "En door de financiële druk op regeringen wegens de economische crisis, roepen we de burgers direct op het probleem op te lossen." Het is de eerste keer dat WFP zo'n oproep doet, aangezien de hulporganisatie vooral fondsen ontvangt van regeringen.

WFP biedt voedselhulp bij onder meer tien noodsituaties wereldwijd, waaronder de droogte in de Hoorn van Afrika en het conflict in het noorden van Pakistan.

[WB] Kato wint, Smeekens verrast met zilver

Joji Kato heeft de tweede 500 meter voor mannen van dit weekend gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De Japanner reed 34,98, en bleef met die tijd als enige onder de 35 seconden.

Jan Smeekens eindigde als tweede in 35,02, zijn beste prestatie ooit bij een wereldbekerwedstrijd. Ronald Mulder, gisteren goed voor brons, werd vandaag zesde in 35,25. Stefan Groothuis, die gisteren brons won op de 1.500 meter, werd achttiende in 35,70.



Uitslag 500 meter
#NaamNat. Tijd
1Joji KatoJapan34,98
2Jan SmeekensNederland35,02
3Kang-Seok LeeZuid-Korea35,13
4Mika PoutalaFinland35,15
5Tucker FredricksVerenigde Staten35,24
6Ronald MulderNederland35,25

Tussenstand Wereldbeker

#NaamNat. Punten
1Kang-Seok LeeZuid-Korea310
2Keiichiro NagashimaJapan251
3Tucker FrederiksVerenigde Staten246
4Mika PoutalaFinland215
5Jan SmeekensNederland194

[WB] Wolf wint ook tweede 500 meter

Net als gisteren heeft Jenny Wolf bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen ook vandaag de 500 meter gewonnen. Wederom eindigde Beixing Wang als tweede, Annette Gerritsen werd derde.

Wolf opende sterk in 10,18, maar haar volle ronde was iets minder, waardoor ze toch boven het baanrecord eindigde in 37,83. Ze was wel de enige onder de 38 seconden, want Wang werd tweede in 38,08. Gerritsen reed een tijd van 38,18. Margot Boer eindigde als vijfde.

Wolf verstevigd door de zege haar leidende positie in het wereldbekerklassement. Ook daarin staat Wang tweede en Gerritsen derde.

Haase strandt in halve finale Jersey

Robin Haase is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het challengertoernooi op Jersey. Haase ging in de halve eindstrijd met 5-7 en 2-6 onderuit tegen de Fransman Stéphane Robert.

In de eerste set wist Haase zich van een 3-5 achterstand terug te vechten naar 5-5. Uiteindelijk moest de Hagenaar met 5-7 capituleren. In het tweede bedrijf maakte Haase bij 2-3 een dubbele fout waardoor Robert een break kreeg. De Fransman verzilverde die vervolgens. Bij 2-5 werkte Haase een wedstrijdpunt weg, maar bij het tweede sloeg Robert wel toe.

Los Angeles Galaxy naar finale MLS


Los Angeles Galaxy heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de MLS, de Major League Soccer.

De ploeg, met David Beckham in de gelederen, versloeg na verlenging Houston met 2-0. Gregg Berhalter, voormalig speler van FC Zwolle, Sparta en Cambuur, maakte na ruim honderd minuten spelen de openingstreffer. Vanaf de strafschopstip zorgde Landon Donovan voor de eindstand.

Overigens moest de wedstrijd tweemaal worden onderbroken omdat het licht in het stadion uitviel.

'Button bezoekt McLaren-fabriek in Woking'

De Britse krant The Guardian meldt dat Jenson Button en zijn manager Richard Goddard gisteren een rondleiding hebben gehad door de fabriek van McLaren.

De krant meldt ook dat, nu de onderhandelingen van de wereldkampioen met zijn huidige team Brawn GP zijn stukgelopen, hij een contract bij McLaren gaat tekenen. Eerder dit jaar koos Button nog voor een flinke salarisverlaging bij Brawn GP om op die manier het team uit de brand te helpen.

Nu hij wereldkampioen is wil de Brit echter toch wel wat meer verdienen, het zou gaan om zo'n negen miljoen euro. In vergelijking met andere oud-wereldkampioenen is dat niet veel, maar toch kan Brawn GP niet aan die eisen voldoen.

The Guardian meldt ook dat, als McLaren geen overeenkomst weet te bereiken met Button, Kimi Räikkönen de tweede keus is. Nick Heidfield zou derde keus zijn.

Proces tegen oud-SS'er Boere weer uitgesteld

Het proces tegen de voormalige Nederlandse SS-er Heinrich Boere is opnieuw uitgesteld. De rechtbank in Aken heeft de voor dinsdag 17 november voorziene zitting verschoven naar de maandag daarop, 23 november. De verdachte beschikt dan over een hoorapparaat. Zonder dat kan hij naar eigen zeggen de zaak niet volgen.

Boere staat in Aken terecht voor de moord op drie Nederlanders tijdens de Duitse bezetting. Daarvoor was hij in 1949 in Amsterdam al veroordeeld, maar hij vluchtte naar Duitsland. Dat land weigert hem uit te leveren. Tijdens de vorige zitting afgelopen dinsdag zei Boere dat hij niets verstond van wat in de rechtszaal gezegd werd. De rechtbank gaf hem daarop de tijd een hoorapparaat aan te schaffen.

Roken is gay

Enige tijd geleden vertelde een collega mij over een nieuwe Amerikaanse anti-rook campagne. In het bijbehorende filmpje werd een duidelijke link gelegd tussen roken en homoseksualiteit. Er was ook gedacht aan de rokende vrouwen, die door middel van posters werden afgeschilderd als vrachtwagenchauffeurs en bouwvakkers. De mannelijke vervoeging van deze beroepen gebruik ik niet voor niets, er was namelijk weinig vrouwelijks meer aan te ontdekken.

Boek: Lisa Unger - Voor jou wil ik sterven

Stel je bent al een aantal jaar getrouwd met een hele lieve man en de seks is nog steeds goed. Ja, hij is een keer vreemd gegaan maar dat heb je hem vergeven omdat hij niet verliefd was. Ook is hij met die verhouding meteen gestopt toen je er achter kwam. Op een dag verdwijnt je man en kom jer achter dat hij niet de man was die hij zei dat hij was. Wat doen je dan, ga je bij de pakken neerzitten of ga je uitzoeken wat er nu precies aan de hand is?

Chinees trouwt met lijk

De 27-jarige Yu Liang heeft afgelopen week zijn jawoord gegeven aan zijn verloofde. De bruid heeft echter niet geantwoord op de vraag of ze Yu tot haar man wilde nemen. Zhang Jinying was tijdens de huwelijksvoltrekking namelijk al een paar dagen dood.

De bruiloft was allang gepland, maar enkele dagen voor het feest gooide de dood van de 25-jarige vrouw echter roet in het eten. In plaats van de plechtigheid af te gelasten, werd Zhang in haar bruidsjurk in een glazen kist gelegd. Vervolgens werd de met bloemen bedekte doodskist naar het altaar gereden.

De bruid overleed bij toeval aan een epileptische aanval. Yu haalde zijn rouwende schoonouders echter over het feest door te laten gaan. "Ik had haar een witte bruiloft beloofd, en ik was niet van plan om mijn belofte aan haar te breken. Ik voel me nu net als haar man", verklaarde de dolgelukkige echtgenoot.

Na de huwelijksceremonie ging het feest meteen over in de teraardebestelling van de echtgenote.  De huwelijksreis gaat overigens ook gewoon door. Yu neemt nu een foto van Zhang mee naar Korea.

Oude rot Cuesta wil weer in Vuelta starten

Iñigo Cuesta zal ook in 2010 in het wielerpeloton terug te vinden zijn. De 40-jarige renner van Cervélo wil voor de zeventiende keer op een rij starten in de Vuelta

"Hopelijk zal ik er op 41-jarige leeftijd weer bij zijn in de Vuelta," aldus de Spanjaard tegen Cyclingnews. "Waarschijnlijk ga ik ook nog een stuk langer door, al is er nu nog niks zeker over." Cuesta in met zestien Vuelta-deelnames recordhouder. In die zestien jaar pakte hij één etappeoverwinning, dat deed hij in 2006 in de ploegentijdrit. "Mensen praten over het recordaantal deelnames in de Vuelta, maar zestien is slechts een nummer. Maar ik realiseer met dat dit enigszins belangrijk is."

Cuesta, die ook acht keer in de Tour en twee keer in de Giro startte, is nog steeds blij dat hij in het peloton rondrijdt: " Wat kan ik meer vragen? Ik heb het geluk dat ik kan doen wat ik leuk vindt en waar ik altijd van heb gedroomd. Als het goed gaat dan denk je niet aan je leeftijd, de sleutel is niet je leeftijd maar wat er in je hoofd omgaat."

Goedheiligman weer in het land

Sinterklaas en zijn gevolg hebben weer voet gezet op Nederlandse bodem. Met de stoomboot kwam de sint vandaag aan in Schiedam. Daar werd de Spaanse kindervriend niet alleen verwelkomd door burgemeester Wilma Verver-Aartsen van Schiedam, maar ook door duizenden kinderen die hem op stonden te wachten. En dat alles onder zachte en zonnige weersomstandigheden.

Wie niet in Schiedam aanwezig kan zijn, kan terecht op Nederland 1 waar de NPS rechtstreeks verslag doet van de jaarlijkse intocht, inclusief een doventolk-Piet.

Goedheiligman weer in het land  (foto: ANP)

Amsterdamse straat blank na breuk leiding

De Meer en Vaart, een straat in Amsterdam-Osdorp, is vanochtend blank komen te staan doordat een waterleiding brak. Volgens een woordvoerster van Waternet werd de leiding snel afgesloten, maar kwam er een "beetje veel" water vrij.

Het lek ontstond vlak voor een politiebureau, agenten zetten de plek snel af. Een busje reed nog wel in het gat in de weg waar de leiding sprong. Die moest er uit worden getakeld.

Conceiçao beëindigt carrière

Sergio Conceiçao hangt zijn kicksen per direct aan de wilgen. Dit heeft de Portugees laten weten. De middenvelder blijft wel werkzaam bij zijn huidige werkgever, PAOK Saloniki. Hij zal daar als technisch directeur aan de slag gaan.

Conceiçao speelde in zijn carrière als voetballer voor onder andere FC Porto, Lazio Roma, Internazionale en Standard Luik. Daarnaast droeg hij 56 keer het shirt van de Portugese nationale ploeg.

Screenshots Fallout MMO duiken op

Er is nogal wat ophef gaande over Project V13 van Interplay. De geruchten gaan al langer dat dit een MMORPG zou worden in de wereld van Fallout, een licentie die inmiddels in het bezit is van Bethesda. In 2007 kocht de developer de franchise op, maar Interplay hield de licentie om een MMORPG te maken in het Fallout-universum. In de overeenkomst tussen Bethesda en Interplay staat onder andere dat Interplay vier jaar heeft sinds april 2007 om de game te maken en dat Bethesda een aandeel van de maandelijkse betaling van gamers ontvangt.

Bethesda heeft aan de District Court of Maryland gevraagd om de rechten van Interplay voor het maken van een Fallout-MMORPG af te nemen en wil daarmee terugkrabbelen van de overeenkomst. Dit omdat er ook in de overeenkomst stond dat Interplay binnen 24 maanden na de overeenkomst -ofwel april 2009- zich volledig moest wijden aan de ontwikkeling van de game. Volgens Bethesda is Interplay nalatig geweest en heeft de developer zich hier niet aan gehouden.

Het is inmiddels twee maanden geleden dat dit is gebeurd, maar er is nog altijd geen besluit genomen. Ook is Bethesda het niet eens dat Interplay de Fallout Trilogy op Steam heeft gezet. Het is vooralsnog behoorlijk wat geruzie tussen de twee. Of de MMORPG ooit zal komen is nog maar de vraag.



Pot haalt Godee bij selectie Jong Oranje

Cor Pot, de bondscoach van Jong Oranje, heeft Spartaan Joey Godee opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijd van komende dinsdag tegen Spanje.

De 20-jarige aanvaller is uit voorzorg bij de selectie gehaald, omdat Siem de Jong en Georginio Wijnaldum gisteren in het duel tegen Jong Liechenstein blessures opliepen. Het is onzeker of het duo dinsdag in actie kan komen.

Diego Biseswar speelt tegen Jong Spanje sowieso niet mee omdat hij gisteren zijn tweede gele kaart kreeg in de EK-kwalificatiereeks en dus geschorst is.

Dissidenten China opgepakt voor bezoek Obama

China heeft enkele tientallen dissidenten opgepakt voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Dat hebben familieleden en naasten van de arrestanten vandaag laten weten.

Obama komt morgen in Shanghai aan en gaat de dag erna naar Peking. De president wordt van verscheidene kanten onder druk gezet de mensenrechtensituatie in China aan te kaarten.

Onder anderen het hoofd van een actiegroep die opkomt voor ouders van kinderen die overleden of ziek zijn door het drinken van met melamine vervuilde melk, is zonder opgaaf van redenen opgepakt. Zes kinderen kwamen om en 300.000 werden ziek door het drinken van de vervuilde melk. Het schandaal kwam in september vorig jaar aan het licht.

Ook is bijvoorbeeld een dissident opgepakt die een bijeenkomst wilde organiseren over mensenrechten in een park in Peking. Hij wordt beschuldigd van ordeverstoring en illegale samenscholing.

Belg wil Beneluxsysteem kilometerheffing

Het Nederlandse plan voor kilometerheffing moet in Beneluxverband worden afgestemd op soortgelijke plannen in België en Luxemburg, vindt de Belgische politicus Bart Tommelein, fractievoorzitter van de liberalen in de senaat en voorzitter van het Beneluxparlement.

Tommelein wil "een compatibel systeem voor wegentol in de lage landen", meldde hij vandaag op zijn website. "In goed nabuurschap moeten we een platform vinden om dergelijke systemen van tolheffing mogelijk te maken. Afgestemd op mekaar, maar ook met respect voor de eventueel verschillende beleidskeuzes".

Tommelein wijst erop dat ook in België wordt nagedacht over elektronische wegenvignetten en dat in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stemmen opgaan om een stedelijke wegentol te heffen.

De Belg meent dat een Benelux-regeling van kilometerheffing een voorbeeld kan zijn voor andere EU-landen. "De Benelux is sinds haar ontstaan de gangmaker van de Europese eenmaking geweest. De Lage Landen moeten in het begin van de 21e eeuw ook op mobiliteitsvlak de weg tonen aan de rest van Europa."

Final Fantasy XIII komt in maart 2010

De kogel is door de kerk, na jaren wachten, weten we nu eindelijk wanneer we Final Fantasy XIII in de winkels kunnen verwachten. De game heeft nu al een behoorlijk rijke geschiedenis. Tijdens de E3 van vorig jaar werd bekend gemaakt dat de game ook op de Xbox 360 zou gaan verschijnen. In augustus wisten we nog te melden dat de game in de lente van 2010 zou verschijnen. Nu hebben we eindelijk een concrete datum. De game ligt op 9 maart 2010 in de Amerikaanse en Europese winkels. Hiermee komt de game eerder uit dan oorspronkelijk werd verwacht. Phil Rogers, president en executive officer bij Square Enix Europe heeft er het volgende over te zeggen.

"Final Fantasy XIII promises to be a huge event in the 2010 gaming calendar. This is truly a landmark title, arriving simultaneously for multiple platforms for the first time in the history of the series. We are also immensely proud to be able to bring the game to the European and PAL audience much earlier than was publicly anticipated."


Ondertussen gaan de ontwikkelingen van Final Fantasy Agito XIII voor de Playstation Portable en Final Fantasy Versus XIII voor de Playstation 3 nog even door. Over een releasedatum voor deze twee games kan Rogers voorlopig nog niks zeggen. Op de officiële website van Final Fantasy XIII kunnen jullie kijken naar de trailer waarin de aankondiging gedaan wordt.

Utrechtse autochtoon ernstigste veelpleger

De helft van de jonge criminele veelplegers in Utrecht is van Marokkaanse afkomst, maar het zijn de autochtone jongeren die de meeste criminele activiteiten op hun conto hebben staan.

"Zij worden gemiddeld voor aanzienlijk meer delicten opgepakt en hebben ook een aanmerkelijk langere criminele carrière dan hun Marokkaanse leeftijdsgenoten", aldus twee wetenschappers in het onderzoeksrapport 'Jeugdige veelplegers Utrecht' waarover de website van de Universiteit Utrecht bericht.

Hoogleraar jeugdrechtspleging aan de Universiteit Utrecht Ido Weijers en voormalige medewerker van het Openbaar Ministerie in Utrecht Marjolein Kampijon deden onderzoek in opdracht van het OM naar jeugdige veelplegers en hun achtergrond. Ze kwamen onder meer tot de conclusie dat jonge veelplegers pas op hun dertiende met criminele activiteiten beginnen. Dat is later dan de vaak geopperde veronderstelling dat veelplegers hun 'carrière' al op de basisschool beginnen.

Domino Day trekt bijna 2,9 miljoen kijkers

Domino Day heeft gisteravond gemiddeld 2.890.0000 Nederlanders geboeid. De laatste minuten keken zelfs 2.899.000 Nederlanders naar de laatste stenen die omvielen en de uitzinnige reactie van de bouwers toen bleek dat hun recordpoging was geslaagd. Dit blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Domino Day was het best bekeken programma van de vrijdagavond. Tijdens het slot had de tv-show van SBS6 een marktaandeel van 46,3 procent. Dit betekent dat bijna de helft van alle Nederlandse televisiekijkers de laatste steentjes zag vallen. Gemiddeld had de show een marktaandeel van 40 procent; vier op de tien televisiekijkers keken vanaf negen uur 's avonds naar het spektakel.

Vorig jaar keken 2.742.000 Nederlanders en haalde de show de zesde plaats van best bekeken programma's over heel 2008, EK-voetbalwedstrijden niet meegerekend.

Tijdens de elfde editie van Domino Day, nota bene op vrijdag de dertiende, vielen 4.491.863 van de 4.8 miljoen opgestelde stenen in het WTC Expo in Leeuwarden om.

Ajax dient protest in tegen griepprik

Ajax heeft bij de KNVB een protest ingediend tegen competitievervalsing. Volgens de Amsterdammers kan die ontstaan nu een aantal clubs uit de Eredivisie, tegen de richtlijnen van de overheid in, toch hun spelers hebben ingeënt tegen de Mexicaanse griep.


Ajax heeft het in de brief aan de KNVB over 'oneerlijke ongelijkheid' wat invloed kan hebben op het verloop van de competitie. De Amsterdammers vinden het onrechtvaardig dat clubs, die zich wel aan de regels van de overheid houden, straks in het nadeel zijn als ze één of meerdere spelers vanwege de Mexicaanse griep moeten missen.

AZ, PSV, NAC Breda en Vitesse hebben hun spelers wel ingeënt en dat heeft een storm aan kritiek veroorzaakt. De vaccins zijn namelijk bedoeld voor ouderen, kinderen en mensen met een ziekte en niet voor profvoetballers. De directeur van Ajax, Rik van den Boog, heeft het in de brief aan de KNVB over twee mogelijke oplossingen: Ook de spelers van de andere clubs in de Eredivisie vaccineren of een regel instellen dat een wedstrijd wordt uitgesteld als één of meerdere spelers bij een niet-gevaccineerde club door de Mexicaanse griep niet kunnen spelen.

"Afgelopen week hebben we bij het ministerie van VWS geïnformeerd naar de mogelijkheid om vaccins te krijgen voor de spelers van Oranje, Jong Oranje en de overige eredivisieclubs. We hebben te horen gekregen dat dit niet mogelijk was, omdat die vaccins allemaal nodig zijn voor de risicogroepen en wij volgen deze richtlijn. Verder hebben we al jaren een griepprotocol, waardoor wedstrijden kunnen worden uitgesteld wanneer zes of zeven spelers van een club zijn geveld door de griep. Ik zie geen reden om dit aan te passen in verband met de Mexicaanse griep", aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Ajax dient protest in tegen griepprik

Ajax heeft bij de KNVB een protest ingediend tegen competitievervalsing. Volgens de Amsterdammers kan die ontstaan nu een aantal clubs uit de Eredivisie, tegen de richtlijnen van de overheid in, toch hun spelers hebben ingeënt tegen de Mexicaanse griep.

Ajax heeft het in de brief aan de KNVB over "oneerlijke ongelijkheid" wat invloed kan hebben op het verloop van de competitie. De Amsterdammers vinden het onrechtvaardig dat clubs, die zich wel aan de regels van de overheid houden, straks in het nadeel zijn als ze één of meerdere spelers vanwege de Mexicaanse griep moeten missen.

AZ, PSV, NAC Breda en Vitesse hebben hun spelers wel ingeënt en dat heeft een storm aan kritiek veroorzaakt. De vaccins zijn namelijk bedoeld voor ouderen, kinderen en mensen met een ziekte en niet voor profvoetballers. De directeur van Ajax, Rik van den Boog, heeft het in de brief aan de KNVB over twee mogelijke oplossingen: Ook de spelers van de andere clubs in de Eredivisie vaccineren of een regel instellen dat een wedstrijd wordt uitgesteld als één of meerdere spelers bij een niet-gevaccineerde club door de Mexicaanse griep niet kunnen spelen.

"Afgelopen week hebben we bij het ministerie van VWS geïnformeerd naar de mogelijkheid om vaccins te krijgen voor de spelers van Oranje, Jong Oranje en de overige eredivisieclubs. We hebben te horen gekregen dat dit niet mogelijk was, omdat die vaccins allemaal nodig zijn voor de risicogroepen en wij volgen deze richtlijn. Verder hebben we al jaren een griepprotocol, waardoor wedstrijden kunnen worden uitgesteld wanneer zes of zeven spelers van een club zijn geveld door de griep. Ik zie geen reden om dit aan te passen in verband met de Mexicaanse griep," aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal.

Twee verdachten kraak verongelukken

Twee verdachten van een kraak van een pinautomaat in het Gelderse plaatsje Driel zijn afgelopen nacht overleden door een ongeval. Ze kwamen om doordat hun auto op de A12 bij Maarsbergen over de kop sloeg. Drie andere inzittenden, die de politie ook als verdachten beschouwt, raakten ernstig gewond.

De pinautomaat aan het Polenplein werd omstreeks 03.00 uur gekraakt. De politie kreeg toen ook al te horen dat het om vijf mannen zou gaan. Na een korte achtervolging in Driel konden de verdachten aan de politie ontkomen. Het ongeval gebeurde een half uur na de kraak. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. In de auto van de verdachten werden enkele duizenden euro's aangetroffen.

Nieuw-Zeeland naar WK 2010

Nieuw-Zeeland heeft zich geplaatst voor de WK-eindronde in Zuid-Afrika komende zomer. De Kiwi’s versloegen in eigen land Bahrein met 1-0. Dit was na de 0-0 in de heenwedstrijd voldoende voor kwalificatie.

Rory Fallon was de held van de 35.000 toeschouwers in het Westpac Stadium. De aanvaller van Plymouth Argyle (tweede divisie in Engeland) scoorde vlak voor rust met een kopbal, waarbij keeper Jaffer kansloos was.

Na rust had Bahrein een goede mogelijkheid om gelijk te komen. Maar een strafschop was niet besteed aan Sayed, die zijn penalty gepakt zag worden door de keeper van Nieuw-Zeeland Paston. Vlak voor tijd werd er nog een doelpunt afgekeurd van Bahrein, nadat zij Paston hinderden. Verder dan dat kwamen de Aziaten niet, waardoor Nieuw-Zeeland voor het eerst sinds 1982 het WK haalde.

Wilders met Kamer naar Turkije

PVV-voorman Geert Wilders gaat begin januari met een delegatie van de Tweede Kamer naar Turkije. Het is de eerste keer dat Wilders een islamitisch land bezoekt sinds de verschijning van zijn film Fitna. Wilders was in 1983 voor het laatst in Turkije.

Wilders bevestigde vandaag een bericht in De Telegraaf over de reis. In Turkije wil hij duidelijk maken dat het land nooit lid mag worden van de Europese Unie. De PVV'er vindt dat er in de EU geen plaats is voor moslimlanden.

Met dank aan bierspons voor de submit!

Doden door zware sneeuwval in China

Zware sneeuwval in het noorden en midden van China heeft sinds het begin van de week aan zeker 21 mensen het leven gekost. Dat heeft de minister van Sociale Zaken Li Xueju laten weten, berichtte staatspersbureau Xinhua gisteren (lokale tijd).

Onder meer twee schoolkantines in de provincies Hebei en Henan stortten in, waardoor vier kinderen om het leven kwamen. In totaal zijn ruim negenduizend gebouwen ingestort en zo'n 160.000 mensen zijn geëvacueerd uit hun woningen of gestrande voertuigen. De financiële schade voor verloren oogsten komt neer op omgerekend 440 miljoen euro.

De minister heeft lokale autoriteiten opdracht gegeven de getroffen mensen te voorzien van voedsel, water, kleding en onderdak.

[WB] Groothuis tevreden met brons

Stefan Groothuis is tevreden met zijn bronzen plak op de 1.500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. In Thialf ging Groothuis, die schaatst voor de Control ploeg, minder hard dan vorige week in Berlijn, maar stond wel één plekje hoger.

"Ik ging bijna net zo hard als vorige week in Berlijn," vertelde Groothuis, die hard van start ging. "Qua tijd ben ik er dus niet zoveel mee opgeschoten, qua rangschikking wel." Groothuis komt dit weekend nog in actie op de 500 en 1.000 meter.

Del Potro geeft op bij Masters Parijs

Radek ¦tepánek staat in de halve finale van het Masters-toernooi in Parijs. De Tsjech had een 4-0 voorsprong in de eerste set toen zijn tegenstander Juan Martín Del Potro op moest geven.

In de halve finale zal ¦tepánek thuisspeler Gaël Monfils treffen, die de Kroaat Main Cilic versloeg in drie sets; 3-6, 6-4 en 6-4. De andere halve finale gaat tussen de nummers twee en drie van de plaatsingslijst Rafael Nadal en Novak Djokovic.

Criminelen warmen babyfles tijdens overval

Hoe gewelddadig overvallers ook mogen zijn, niemand verdraagt het geluid van een blèrende baby. Gisterochtend konden criminelen het lawaai van een jankende baby niet langer aanhoren, en warmden een flesje op voor de kleine.

Gisterochtend werd met veel geweld een gezin uit de Amerikaanse stad Indianapolis overvallen. De twee boeven, gewapend met een pistool en een geweer, plakten de monden van twee bewoners af en bonden hun handen aan elkaar. Daarnaast sloegen ze een van hen met een pistool tegen het hoofd.

Opeens werden ze gestoord door het geluid van een krijsende baby. Omdat ze vermoedden dat de zuigeling wel eens honger zou kunnen hebben, stopten ze een flesje melk in de magnetron. Vervolgens gaven ze de fles aan een van de oudere kinderen die de kleine vervolgens voedde.

Even later verlieten de boeven het pand weer. Ze namen onder andere een computer, mobiele telefoons en geld mee.

Brand schietbaan Zuid-Korea eist levens

Zeker tien mensen zijn om het leven gekomen door een brand in een overdekt schietterrein in Zuid-Korea. Onder de slachtoffers zijn zeven Japanse toeristen en hun Zuid-Koreaanse gids, berichtten Zuid-Koreaanse media. Zeven personen liepen verwondingen op.

De brand brak uit op de tweede verdieping van het vijf etages hoge gebouw in de zuidelijke havenstad Busan. Het duurde een uur tot de brand was geblust.

Bobsleeërs nog niet zeker van Winterspelen

Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijden van het seizoen in Park City zijn de Nederlandse bobsleeërs er nog niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen.

In de tweemansbob eindigde Edwin van Calker met remmer Sybren Jansma op de negentiende plaats. Bij de dames werd Esmé Kamphuis met Tine Veenstra veertiende. Beide teams moeten tijdens een wereldbekerwedstrijd bij de eerste tien eindigen om zeker te zijn van Vancouver.

Vandaag komt Van Calker nog in actie met de viermansbob, waarmee hij ook een olympische nominatie op zak heeft.

John Travolta huilt uit bij Ellen DeGeneres

John Travolta kon zijn tranen tijdens zijn eerste interview sinds de dood van zijn zoon Jett niet bedwingen. Tijdens de show bedankte Travolta, 55, alle fans "over de hele wereld" voor de steun die hij sinds de dood van zijn 16-jarige zoon krijgt. Jett Travolta overleed op 2 januari 2009 aan de ziekte van Kawasaki. Na de dood van zijn zoon bleef Travolta uit de schijnwerpers.

Tijdens het interview met DeGeneres introduceerde Travolta, bekend van onder andere Saturday Night Fever and Pulp Fiction, nog wel zijn 9-jarige dochter Ella Bleu aan het publiek, waarop hij vervolgens weer in tranen uitbarstte. "Ik ben zo trots op haar. Ik houd mijn tranen tegen", aldus John Travolta. Ella Bleu speelt samen met haar vader in de komische film Old Dogs, die vanaf 23 december in de Nederlandse bioscopen draait.

 Met dank aan AryaMehr voor de herschreven submit!

Quantic Dreams de Fondaumiere over Modern Warfare 2

Modern Warfare 2 zorgt de laatste weken voor nogal wat opschudding. Zo gaf Labour MP van Leicester Keith Vaz aan dat hij "absolutely shocked" is over de mate van geweld in de game, en refereerde specifiek naar de scene op het vliegveld. Ook enkele Nederlandse politici hebben hun mening klaar over de game. CDA-kamerlid Joop Atsma is niet erg blij met de game. Hij heeft er zelfs aan gedacht om de game te verbieden in Nederland. Inmiddels hebben velen van jullie de game al gespeeld en hebben jullie een eigen mening kunnen vormen over de scene.

Zo ook co-CEO Guillaume de Fondaumiere van Quantic Dream, die we kennen van Heavy Rain die volgend jaar op de Playstation 3 zal verschijnen. Hij heeft aan MTV verteld dat hij het niet veel anders vindt dan gewelddadige scenes uit films.

"My take on it is very simple. I don't see any reason why video games should be treated differently than movies, for instance. I think that we should leave game creators free of expressing their vision as they see fit. I think the guys at Infinity Ward had something very precise in mind when they did this scene. The real danger for me is, when you put out such a scene out of context. I can take any movie and take a sequence and make up a story and it will look like something that's amoral or that crosses the line. This is most of the time what happens in video games [in the media]."



Ondanks het feit dat niet iedereen de scene even schrikwekkend vindt, heeft Infinity Ward ervoor gekozen om spelers de mogelijkheid te geven de scene over te slaan. Wij van FOK!games zijn erg benieuwd wat jullie van de scene vonden.

Zwemster Gusmao levenslang geschorst

Het sporttribunaal CAS heeft de levenslange schorsing van zwemster Rebeca Gusmao gisteren bevestigd. Het CAS volgt daarmee de beslissing van de dopingcommissie van de internationale zwembond FINA. Die sloot de zwemster vanwege herhaaldelijk dopinggebruik voor het leven uit.

Gusmao werd in 2006 en 2007 betrapt op testosteron. Ze zei echter onschuldig te zijn en stapte daarom naar het CAS. Vorig jaar won ze bij de Pan-Amerikaanse Spelen nog vier medailles (waaronder goud op 50 en 100 meter vrije slag).

Week van het CNV

Morgen begint de Week van het CNV. De christelijke vakcentrale bestaat honderd jaar en viert dat door komende week iedere dag een activiteit te organiseren.

Morgen is er een liturgische viering in aanwezigheid van koningin Beatrix. Overmorgen maakt het CNV de resultaten bekend van zijn project om - eveneens in het kader van het honderdjarig bestaan - honderd jong gehandicapten (Wajongers) aan een baan te helpen.

Op dinsdag en woensdag is er een internationaal vakbondscongres, dat wordt geopend door minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. Circa honderd vakbondsmensen uit de hele wereld komen twee dagen bijeen om te praten over hun rol en strategie in de wereldwijde armoedebestrijding. De economische crisis in ontwikkelingslanden is een van de thema's. Zo vallen in Latijns-Amerika massaal ontslagen in de kledingindustrie doordat de vraag vanuit Europa terugloopt.

Donderdag staat het CNV op de 'dag van het verhaal' stil bij zijn eigen geschiedenis. De eeuw die het CNV bestaat wordt in kaart gebracht aan de hand van thema's als sociale zekerheid en medezeggenschap.

"De economische crisis in West-Europa, wat kunnen vakbonden doen" is het thema van een tweedaags internationaal congres dat donderdag en vrijdag plaatsheeft. Vertegenwoordigers van bonden uit diverse Europese landen wisselen met elkaar van gedachten over zaken als deeltijd-WW, jeugdwerkloosheid en de aanpak van de crisis.

De film Mens&werk sluit zaterdag de week af. Het is een filmportret van drie werknemers van nu. Alle activiteiten zijn in De Fabrique in Utrecht.

Rico Rodriguez toont zijn kunstjes in Just Cause 2 video's

Developer Avalanche komt in maart 2010 met Just Cause 2 voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC. In 2006 verscheen het eerste deel waarin Rico Rodriguez, een undercover CIA-agent gespecialiseerd in regimeverandering, een corrupte regering omver moest helpen. De game bestond uit bijna 2000 vierkante kilometer aan land waar naar hartelust door heen geskydived kon worden.

In Just Cause 2 gaat Rico Rodriguez wederom aan het werk op een gigantisch eiland. De game zit weer vol met stunts die in het echte leven moeilijker zijn dan Rico ze doet lijken. Hij doet dit deze keer niet op hetzelfde eiland maar op een groot eiland genaamd Esperito. Wil je precies weten wat er aan de hand is in Just Cause 2? Kijk dan even naar de onderstaande video waarin George Wright, Associate Producer voor Just Cause 2, ons alles vertelt over het verhaal. Bovendien hebben we een video waarin Rico zijn kunstjes toont.


Damesshorttrackploeg zeker van Spelen

De Nederlandse damesshorttrackploeg heeft zich bij de wereldbekerwedstrijden in het Amerikaanse Marquette geplaatst voor de Olympische Spelen in Vancouver.

Annita van Doorn, Maaike Vos, Sanne van Kerkhof en Liesbeth Mau-Asam bereikten de halve finales op de 'relay'. Dat was genoeg om zeker te zijn van de Spelen. Bij het eerste kwalificatietoernooi in Montreal werd de ploeg van coach John Monroe al vijfde en dankzij de halve finale-plek in Marquette is de aflossingsploeg zeker van een plek bij de eerste acht. Een plek bij de eerste acht was nodig voor plaatsing voor Vancouver.

Baby sabbelt op cokeballetje in crèche

Een kind van slechts dertien maanden trof afgelopen week wel iets heel bijzonders aan op het kinderdagverblijf in het Amerikaanse Minneapolis waar hij de dag moest doorbrengen. Tijdens zijn kruiptocht stuitte de dreumes op een balletje cocaïne. Zoals dit bij kleine kinderen gebruikelijk is, begon het ventje er op te sabbelen.

De leidsters wisten niet wat ze zagen toen de baby met de drugs aan het spelen was. Ze pakten het balletje af en brachten hem naar het ziekenhuis. Omdat hem niets leek te mankeren, werd hij weer huiswaarts gestuurd.

"Toen ik erachter kwam dat het crack of cocaïne was dacht ik echt van: 'Oh mijn God, slechts een druppel in de mond van een baby zou Joost mag weten hoeveel schade kunnen veroorzaken", liet Dr Diane Thibodeaux, directrice van de kinderdagverblijforganisatie, weten. De grote vraag is nu wie het witte poeder heeft laten slingeren in de kinderopvang. "Niemand kan een kind droppen of ophalen zonder zich te identificeren, dus moeten ze zijn gezien door het personeel."

De coke zat verpakt in een soort huishoudfolie en werd gevonden in de babykamer. Het bewuste jongetje vond het balletje en sabbelde eraan. Ondanks dat het zegel niet was verbroken, werd hij uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht.

"We hebben het over een pakje drugs ter grootte van een paar snoepjes", aldus Jesse Garcia van de politie van Minneapolis. "Waarschijnlijk heeft een van de ouders de drugs verloren tijdens het brengen van hun kind."  

Medeoprichter Hersenstichting overleden

Medeoprichter van de Hersenstichting Jean Kierkels is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vandaag bekendgemaakt in een rouwadvertentie in de Telegraaf.

Kierkels heeft zijn lichaam ter beschikking gesteld van de wetenschap, vermeldt de advertentie. De Nederlandse Hersenbank ontvangt zijn hersenen.

Tussen 1989 en 2000 was Kierkels honorair directeur van de Hersenstichting. Tot 2004 was hij secretaris van het bestuur, aldus de stichting in een rouwadvertentie.

Dertien jaar cel voor corrupt Congreslid VS

De Amerikaanse oud-politicus William Jefferson, die zijn staat Louisiana vertegenwoordigde in het Huis van Afgevaardigden, heeft gisteren dertien jaar cel gekregen. Hij is volgens de rechter schuldig aan omkoping, witwassen en afpersing.

De Democraat raakte ernstig in opspraak toen de politie in 2005 tijdens een onderzoek 90.000 dollar (ruim 60.000 euro) vond in een vriezer in zijn woning. Jefferson werd in 2007 aangeklaagd voor het aannemen van miljoenen dollars smeergeld van een tiental bedrijven, waarvoor hij zakendeals regelde in Afrikaanse landen.

De Democraat, die van 1991 tot 2008 in het Congres zat, kreeg naast zijn celstraf ook drie jaar voorwaardelijk opgelegd. Jefferson blijft voorlopig nog even op vrije voeten: de rechter besluit volgende week of de politicus de cel in moet in afwachting van zijn beroepszaak.

  (foto: ANP)

Sint komt eraan

De sinterklaaskoorts is de afgelopen dagen al begonnen, maar vandaag komt de goedheiligman echt aan in ons land. De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats in Schiedam. De pakjesboot meert rond het middaguur aan in de haven van Schiedam.

Burgemeester Verver-Aartsen heet Sinterklaas namens alle kinderen van Nederland hartelijk welkom. De NPS doet rechtstreeks verslag van de intocht in een speciale aflevering van Het Sinterklaasjournaal. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok.

Zo, maak de Sint maar eens vrolijk!

Frankrijk eert Clint Eastwood

Als een van de weinige buitenlanders heeft acteur en regisseur Clint Eastwood gisteren een hoge Franse onderscheiding ontvangen. President Nicolas Sarkozy benoemde de Amerikaan in Parijs tot commandeur in de nationale orde van het Erelegioen.

Sarkozy noemde de 79-jarige Eastwood "een mythe, een reus, een voorbeeld van de bewondering die wij hebben voor Amerikaanse cultuur". Eastwood, die geen Frans spreekt en Sarkozy grappend aansprak als 'mijn president', zei dat hij Frankrijk ziet als zijn tweede huis.

Het Erelegioen (Légion d'honneur) werd in 1802 ingesteld door Napoleon Bonaparte. De rang van commandeur staat in de middenmoot, na die van grootkruisdrager en grootofficier.

Obama ziet in China geen bedreiging

De Amerikaanse president Barack Obama ziet de groei van China niet als een bedreiging voor de relatie tussen de twee grootmachten. "In tegendeel: de opkomst van een sterk, welvarend China kan een bron van kracht zijn voor de internationale gemeenschap", aldus Obama.

De president deed zijn uitspraken vandaag in de Japanse hoofdstad Tokio. Obama is daar voor zijn negendaagse reis door Azië. Later reist hij door naar China, waar hij Shanghai en Peking zal aandoen.

Obama stelde verder China niet te willen "beperken". Hij wil pragmatisch samenwerken met Peking, daar waar het gaat om gezamenlijke belangen. "Geen enkele land kan alleen de uitdagingen van de 21e eeuw aan. Daarom zullen China en de VS beide beter af zijn als we die uitdagingen samen aangaan", aldus Obama.

Sekteleider krijgt 175 jaar celstraf

De 75-jarige sekteleider Tony Alamo is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 175 jaar wegens het seksueel misbruiken van minderjarige meisjes. Tony Alamo, echte naam Bernie Hoffman, is oprichter en leider van de sekte Tony Alamo Christian Ministries.

De Amerikaanse sekteleider maakte de meisjes wijs dat ze geen plek in de hemel krijgen als ze seks met Tony afwijzen. Tony noemde de meisjes zijn 'bruiden'. Hij zegt onschuldig te zijn en gaat in hoger beroep.

Uitslagen Jupiler League speelronde 16

Dit weekend werd in de Jupiler League de zestiende speelronde afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen, de vernieuwde stand, de topscorers en het programma voor aankomende week.
De wedstrijd tussen TOP Oss en Cambuur Leeuwarden kende vanavond een opmerkelijk scoreverloop. Binnen acht minuten stond de club uit Leeuwarden al met 0-2 voor door treffers van De Vries en Van der Heide. Voor rust maakte Van Hintum namens TOP Oss vanaf elf meter de aansluitingstreffer. Na rust kwam Cambuur op 1-3 door Guijt. Weer maakte TOP de aansluitingstreffer, deze keer door Fachtali. Cambuur vergrootte de voorsprong door Maachi naar 2-4, Fachtali maakte twee minuten later de 3-4. Diaz bracht de marge weer op twee doelpunten, en opnieuw Fachtali zorgde voor de 4-5. Dit bleek de eindstand te zijn in deze doelpuntrijke wedstrijd.

De Graafschap verspeelde punten door thuis tegen FC Den Bosch niet verder te komen dan een 1-1 gelijkspel. Go Ahead Eagles won wel, met 1-0 van Telstar, en neemt daardoor de koppositie weer over van De Graafschap.

Volendam draait nog altijd niet lekker en verloor met maar liefst 5-2 bij MVV. Na een 0-1 voorsprong in de vierde minuut voor Volendam kwam MVV terug tot 2-1, onder meer door een eigen doelpunt van Schilder. Nog voor rust maakte Van der Werff de 2-2. Vlak daarna kreeg Artz van Volendam rood, en vlak na rust mocht ook Platje gaan douchen. Tegen negen man wist MVV nog driemaal te scoren, waardoor de Maastrichtenaren hun ongeslagen thuisstatus wisten te behouden.

FC Zwolle nam ruim twee weken geleden afscheid van Jan Everse als trainer, en won sindsdien al haar wedstrijden. Vanavond won Zwolle onder leiding van het interim-duo Claus Boekweg en Jaap Stam voor de derde keer op rij. Lopes was tegen FC Eindhoven de gevierde man, hij scoorde beide treffers voor FC Zwolle, Kantelberg deed in de laatste minuut nog iets terug namens FC Eindhoven, maar die treffer kwam te laat: 2-1.

Uitslagen:

ThuisUitUitslagen
FC Dordrecht BV Veendam 0-1
FC Emmen Fortuna Sittard 0-0
FC Oss SC Cambuur 4-5
Excelsior AGOVV Apeldoorn 0-1
FC Zwolle FC Eindhoven 2-1
De Graafschap FC Den Bosch 1-1
MVV FC Volendam 5-2
Telstar Go Ahead Eagles 0-1
RBC Roosendaal Helmond Sport 2-1
FC Omniworld Haarlem 4-2

Stand:
#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Go Ahead Eagles 16 11 3 2 36 30 - 12
2 De Graafschap 16 10 5 1 35 31 - 11
3 SC Cambuur 16 10 5 1 35 43 - 28
4 Excelsior 16 8 4 4 28 27 - 21
5 FC Den Bosch 16 7 6 3 27 36 - 23
6 AGOVV Apeldoorn 16 7 5 4 26 31 - 26
7 BV Veendam 16 7 4 5 25 31 - 21
8 Helmond Sport 16 7 4 5 25 35 - 27
9 FC Zwolle 16 7 4 5 25 23 - 21
10 MVV 16 7 3 6 24 29 - 28
11 FC Dordrecht 16 7 2 7 23 34 - 24
12 FC Volendam 16 5 5 6 20 29 - 35
13 RBC Roosendaal 16 5 4 7 19 17 - 21
14 Telstar 16 4 5 7 17 25 - 27
15 FC Oss 16 4 3 9 15 22 - 33
16 FC Omniworld 16 4 2 10 14 18 - 29
17 Haarlem 16 3 3 10 12 23 - 39
18 FC Emmen 16 3 3 10 12 15 - 38
19 Fortuna Sittard 16 2 5 9 11 15 - 31
20 FC Eindhoven 16 2 5 9 11 25 - 44

Topscorers:
#SpelerClubDoelpunten
1Caracciolo FC Den Bosch 14
2Mark de Vries SC Cambuur 11
3Chadli AGOVV Apeldoorn 10
=Plet Telstar 10
=Voskamp Helmond Sport 10
6Colak Go Ahead Eagles 9
7Gomez MVV 8
=N'Koyi FC Eindhoven 8
=Platje FC Volendam 8
10Bargas De Graafschap 7

Programma:
DatumThuisUit
vr 20/11 FC Den Bosch FC Zwolle
vr 20/11 Go Ahead Eagles MVV
vr 20/11 SC Cambuur FC Emmen
vr 20/11 FC Eindhoven FC Omniworld
vr 20/11 AGOVV Apeldoorn Telstar
vr 20/11 Haarlem FC Dordrecht
vr 20/11 BV Veendam RBC Roosendaal
vr 20/11 Excelsior De Graafschap
vr 20/11 FC Volendam Helmond Sport
vr 20/11 Fortuna Sittard FC Oss
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.