FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 oktober 2008

Surinaamse acteurs cel in voor cokesmokkel

Vijf leden van een Surinaamse toneelgroep zijn maandag veroordeeld tot celstraffen van zes en zeven maanden voor cocaïnesmokkel. Tegen allen was voor de rechtbank in Haarlem een gevangenisstraf van een halfjaar geëist. De vijf verdachten, die deel uitmaakten van een groep van zeven, werden in juni opgepakt op Schiphol met drugs in hun lichaam.

De veroordeelden zijn tussen de 30 en 47 jaar. De toneelgroep was naar Nederland gekomen op uitnodiging van een Nederlandse instelling. Het was de vierde 'culturele groep' die in korte tijd op Schiphol werd aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Rechters vinden deal met moordverdachte niet kunnen

Driekwart van de rechters vindt dat een deal met een moordverdachte te ver gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Vrij Nederland onder bijna 500 rechters en 140 aanklagers. Vorig jaar heeft justitie het op een akkoordje gegooid met kroongetuige Peter la S., die in ruil voor verklaringen in diverse liquidatiezaken slechts de helft van de zestien jaar celstraf tegen zich zal horen eisen.

Uit de peiling blijkt dat de partijen in de rechtspraak het op meer fronten oneens zijn met het kabinet. Zo vindt meer dan de helft dat softdrugs uit het strafrecht moeten worden gehaald. Ruim tien procent vindt zelfs dat dit zou moeten gebeuren voor harddrugs.

De helft van de Nederlandse rechters en aanklagers vindt dat de overheid de terrorismemaatregelen te ver heeft aangescherpt. Bijna de helft van de rechterlijke macht vindt het land er niet veiliger op geworden en tien procent stelt dat Nederland tot een politiestaat verwordt.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aangekondigd de wet te willen veranderen zodat verdachten die zijn vrijgesproken van een zwaar misdrijf bij nieuw bewijs alsnog vervolgd kunnen worden. Tachtig procent van de rechters en aanklagers is voorstander van herziening van strafzaken maar 55 procent wil niet dat verdachten die zijn vrijgesproken opnieuw kunnen worden berecht.

Moddergooien begonnen in campagne VS

Het moddergooien in de Amerikaanse presidentiële verkiezingscampagne is begonnen. Nadat de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin in het weekeinde suggereerde dat Democratisch presidentskandidaat Barack Obama contacten onderhoudt met terroristen, haalde Obama vandaag zelf de betrokkenheid van zijn rivaal John McCain aan bij een financieel schandaal eind jaren tachtig. Dinsdag staat het tweede debat tussen de presidentskandidaten op de agenda.

In een reactie op Republikeinse beweringen dat hij bevriend is met een radicaal uit de jaren zestig, liet Obama een filmpje op internet plaatsen over de rol van McCain bij het ingrijpen van vijf toezichthouders in de val van een financieel instituut, waar de senator uit Arizona namens een vriend, Charles Keating, aan deelnam. Keating werd later veroordeeld wegens investeringsfraude en zou de campagnes van de vijf politici mede hebben gefinancierd. Een onderzoek van een Senaatscommissie kende McCain een kleine rol toe in het debacle, maar bekritiseerde wel zijn 'matige inschattingsvermogen'. McCain zelf zou het later 'de grootste fout van mijn leven' noemen.

De financiële crisis keert zich tegen McCain, die in de peilingen achterop is geraakt. Zijn campagneteam heeft nu besloten Obama de duimschroeven aan te draaien in een poging de aandacht van de economische beroering af te leiden.

Palin begon in het weekeinde door Obama's relatie met Bill Ayers aan te halen. "Onze tegenstander is iemand die Amerika kennelijk als imperfect ziet, zo imperfect dat hij bevriend is met terroristen die hun eigen land zouden aanvallen. Dit is geen man die Amerika ziet zoals u Amerika ziet en zoals ik Amerika zie", zei Palin op een bijeenkomst met donors.

Ayers is een van de oprichters van de Weather Underground, een groep die ten tijde van de oorlog in Vietnam bommen liet ontploffen bij het Pentagon en het Capitool. Obama en Ayers wonen in dezelfde buurt in Chicago en hebben samen in het bestuur van een liefdadigheidsorganisatie gezeten. Het gaat tamelijk ver om te zeggen dat ze bevriend zijn en al helemaal om te suggereren dat dit het geval was toen Ayers zich bezighield met geweldsacties. Obama, die destijds een kind was, heeft eerder reeds afstand genomen van Ayers' radicale standpunten en activiteiten.

Na het weekeinde matigde Palin haar toon na kritiek dat ze de relatie had overdreven, maar tegelijk haalde ze de relatie van Obama aan met zijn voormalige pastor Jeremiah Wright, ondanks dat McCain eerder heeft gezegd dat hij dit onderwerp niet tot onderdeel van zijn campagne wilde maken.

In een interview met een conservatieve columnist van The New York Times wilde de gouverneur van Alaska de discussie over Wright aanwakkeren. Wright was meer dan twintig jaar de pastor van Obama in Chicago. De Democraat brak echter met de geestelijke nadat filmpjes op internet waren geplaatst waarin Wright zich vanaf de kansel anti-Amerikaans en antisemitisch uitliet.

Wright leek geen onderwerp meer voor de campagne van McCain, nadat de Republikein in april een spotje van zijn partij in North Carolina, waarin Obama vanwege zijn relatie met Wright 'te extreem' werd genoemd, had veroordeeld. "Dit soort campagnes zijn misplaatst en het Amerikaanse volk wil het niet", zei hij destijds.

Maar toen de columnist bij Palin aandrong, liet zij weten dat ze niet begreep waarom die relatie niet meer ter discussie wordt gesteld. "Want dat waren ontstellende dingen die die pastor over onze grote natie heeft gezegd. Volgens mij zegt dat wel iets over karakter. Maar, weet je, ik denk dat het aan John McCain is om het te berde brengen of niet".

Overigens heeft Palin zelf ook geen schone lei waar het gaat om relaties met dubieuze geestelijken. Al langere tijd staat er een filmpje op internet waarin te zien is hoe Palin tijdens haar voorbereiding op de verkiezing voor het gouverneurschap van Alaska door een priester uit Kenia wordt gezegend en die voor haar bescherming tegen hekserij bidt.

"Een smerige lastercampagne", reageerde een woordvoerder van het campagneteam van Obama op de koerswijziging in de Republikeinse campagne. Als er op deze manier campagne wordt gevoerd, dan betekent dat dat ook het verleden van McCain overhoop gehaald zal worden, waarschuwden Democraten. "Als we op deze manier verder gaan, Barack Obama was 8 jaar oud, en dus niet verantwoordelijk voor de daden van Bill Ayers. John McCain was betrokken bij Charles Keating op zijn 58e", aldus Democratisch afgevaardige Rahm Emanuel.

Ook Obama zelf liet zich over de aantijgingen uit. McCain 'gokt erop dat hij jullie kan afleiden door met modder te gooien in plaats van over inhoud te spreken', zei hij op een kiezersbijeenkomst. Obama probeert ondertussen de aandacht te blijven vestigen op de economische problemen, in de wetenschap dat dit het belangrijkste onderwerp is waar de Amerikaanse kiezers bezorgd om zijn en dat dit de voornaamste reden is voor zijn voorsprong in de peilingen. President George Bush wordt verantwoordelijk gehouden voor die problemen en McCain lijdt als partijgenoot van Bush onder de bijna historische impopulariteit van de president.

Leraar stoort zich aan regels over vergaderen

Leraren storen zich aan regels over de verplichte aanwezigheid bij vergaderingen, cursussen, studiedagen en werkgroepen. Bijna de helft van het personeel in het speciaal onderwijs vindt de regels vervelend. In het basis- en voortgezet onderwijs ligt dat percentage op ruim veertig procent en in het middelbaar beroepsonderwijs op bijna dertig. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van het ministerie van Onderwijs.

Het ministerie liet een onderzoek uitvoeren naar de beleving van regeldruk in het onderwijs. Er werd gekeken naar irritaties bij docenten in basis-, voortgezet-, speciaal- en middelbaar beroepsonderwijs. De regels over het registreren van werktijden en de vastgestelde werktijden zijn 45 procent een doorn in het oog. In het speciaal onderwijs ligt dit percentage op 37. Het voorgezet onderwijs vindt vooral de 1040-urennorm een vervelende regel. Ruim 53 procent stoort zich aan het door het ministerie voorgeschreven minimum aantal lesuren dat jaarlijks moet worden gegeven.

De vergadercultuur in het onderwijs wordt ook gehekeld. Bijna een kwart van de docenten in het voortgezet onderwijs ergert zich aan de regels over de frequentie en duur van vergaderingen. In het speciaal onderwijs stoort ruim dertig procent zich hieraan.

Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) schrijft in een begeleide brief met de onderwijssectoren te gaan praten om te kijken hoe de irritatie 'daadwerkelijk' kan worden verminderd. "Daarbij wil ik afspraken maken over een gezamenlijke aanpak."

Fifa: Nederland maakt goede kans op WK 2018

Fifa-voorzitter Sepp Blatter denkt dat Nederland en België een goede kandidaat zijn om in 2018 het WK voetbal te organiseren. De gastheren van EK 2000 hebben tot nu toe als enige gegadigde hun kandidatuur bij de Fifa officieel bekendgemaakt. "Ze maken zeker een goede kans, maar de concurrentie is hevig", zei Blatter vandaag.

Blatter maakte ook bekend dat een Europees land waarschijnlijk de voorkeur zal krijgen. "Uitgangspunt is dat het WK één op de drie keer in Europa wordt gehouden." Na het WK van 2010 in Zuid-Afrika en het WK in 2014 in Brazilië zou het dus weer de beurt aan een Europees land zijn. "Er zijn zoveel kandidaten voor 2018. In Europa alleen al zijn Engeland, Spanje en Rusland in de race."

Voor het WK in 2018 hebben ook China, Japan, Australië en Qatar hun interesse kenbaar gemaakt. De Fifa denkt daardoor aan een systeem, waarbij sommige landen mogelijk al worden doorverwezen naar het WK van 2022. "Er zijn zoveel kandidaten dat we het willen gaan spreiden over 2018 en 2022", zei Blatter.

Vorig jaar stapte de Fifa af van het plan om het WK vast te laten rouleren over de continenten. Aanleiding was het feit dat Brazilië zich als enige kandidaat voor het WK in 2014 had gemeld. Het uitvoerend comité van de Fifa neemt in 2011 een beslissing over welk land het WK 2018 mag organiseren.


Fifa: Nederland maakt goede kans op WK 2018  (foto: DAG)

Defensie doet onderzoek naar gebruik benzeen

Defensie laat onderzoek doen naar de samenstelling, het gebruik en de gezondheidseffecten van het reinigingsmiddel PX-10 bij (vroegere) medewerkers. Ook zal het departement (oud-)medewerkers benaderen die mogelijk in contact zijn geweest met PX-10, dat destijds jarenlang het kankerverwekkende benzeen bevatte.

Dat heeft staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de SP. Bij het ministerie zijn tot nu toe twee claims ingediend van voormalige konstabels, mensen die aan boord van een marinefregat wapens en vuurmiddelen schoonmaken. Defensie erkende in juni de aansprakelijkheid van een persoon.

Volgens De Vries is het niet bekend vanaf welk jaar PX-10 werd gebruikt. In elk geval ging het om de jaren zeventig en werd het gebruik steeds minder vanaf begin jaren tachtig. Sinds 1995 is het niet meer in gebruik en staat het ook in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Vanaf 1989 is Defensiebreed een aromaatvrije koolwaterstof in gebruik, waarin geen benzeen zit.

Het is De Vries niet precies duidelijk hoeveel mensen daadwerkelijk met PX-10 hebben gewerkt. Wel moet het om een groot aantal militairen bij de marine gaan, schrijft hij, omdat velen daarmee hun wapens reinigden. Ook is het de bewindsman niet duidelijk waaruit PX-10 precies bestond. De samenstelling wisselde per leverancier. "Het is niet uit te sluiten dat in de jaren zeventig en begin jaren tachtig PX-10 naast benzeen ook xyleen en tolueen bevatte."

Spoorwegen India zetten aap in

Om de apenterreur op een Indiaas treinstation de kop in te drukken, zetten de spoorwegen aldaar een uniek wapen in de strijd. In het kader van werkverschaffing laten ze nu een man voor aap lopen,om zo de apen weg te jagen.

Het bewuste station gaat al geruime tijd gebukt onder de terreur van duizenden apen, die het station dagelijks bezet houden. Ze hebben nu een 42-jarige man tot aap geschminkt die op handen en voeten over het perron moet huppelen. De man met de bijnaam Goodie doet het graag, want hij vangt maar liefst zeven dollar per dag voor dit baantje.

De apen lijken erin te trappen. De meeste apen zijn doodsbenauwd voor de vreemde mensaap en zetten het op een lopen. Tot grote opluchting van de treinpassagiers. "Ze stalen spullen uit onze koffers en namen onze bananen mee", verklaart een van hen.

 


Voor nog geen vijf euro per dag staat de man graag voor aap

108-jarige fietster overleeft botsing met auto

Op miraculeuze wijze heeft een 108-jarige Oostenrijkse vandaag een botsing overleefd. De hoogbejaarde dame stak met haar fiets over bij een zebrapad in de hoofdstad Wenen, toen zij werd geschept door een auto. De bestuurder hiervan was door het rode licht gereden.

De oude dame is er ondanks haar hoge leeftijd en de klap er zeer goed vanaf gekomen. Volgens de politie heeft ze slechts last van een beetje bloedverlies. Toch leek het men verstandiger de vrouw  even mee te nemen naar het ziekenhuis voor een onderzoek.

Doden bij aardbeving in Tibet

Een reeks aardbevingen in het Himalayagebergte heeft tientallen mensen het leven gekost. In Kirgizistan kwamen zondag zeker 74 personen om het leven, in China vonden een dag later minstens negen mensen de dood.

De eerste aardbeving had een kracht van 6,6 op de schaal van Richter en eiste tientallen slachtoffers in het grensgebied tussen Kirgizistan en China. Het epicentrum van de andere aardbeving lag niet ver van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Deze aardbeving had een kracht van 6,3 op de schaal van Richter.

In eerste instantie meldde het Chinese persbureau Xinhua dat zeker dertig mensen om het leven waren gekomen door deze aardschok. Dinsdagochtend (lokale tijd) werd het dodental bijgesteld tot negen. De regio werd ook nog getroffen door een reeks naschokken.

[MLB] 'Postseason 2008' is onderweg

Een kleine zes maanden en 162 wedstrijden zitten erop en het is weer tijd voor de play-offs. Acht teams wisten zich te plaatsen en vechten voor een plaats in de World Series. In de American League waren het de Tampa Bay Rays, Anaheim Angels, Chicago White Sox en de Boston Red Sox, de winnaars van vorig jaar. In de National League strijden de Philadelphia Phillies, Chicago Cubs, Milwaukee Brewers en de Los Angeles Dodgers om de prijzen.

Ondertussen zijn er al een aantal wedstrijden gespeeld in de Divisional Series. In de National League zijn zelfs de winnaars van de tweekampen al bekend. In een best-of-fivewedstrijden tussen de Cubs en de Dodgers gingen de Dodgers er toch enigszins gemakkelijk met de buit vandoor. Nadat er twee keer werd gewonnen op Wringley Park in Chicago, de thuisbasis van de Cubs, klaarden de mannen van Joe Torre het klusje in eigen huis. De tegenstander van de Dodgers moest komen uit de strijd tussen de Brewers en de Phillies. Nadat de Phillies de eerste twee wedstrijden hadden gewonnen, maakte de Brewers het weer spannend door de derde wedstrijd naar zich toe te trekken. Maar in de vierde wedstrijd stelde de Phillies orde op zaken waardoor ook zij zich voegden bij de vierde beste teams in de MLB.

In de American League is het in ieder geval ietsje spannender. Zowel de Red Sox, die tegen de Angels uitkomen, als de Rays, die het opnemen tegen de White Sox, wonnen hun eerste twee wedstrijden. De verliezers kwamen echter beiden sterk terug en pakten allebei de derde wedstrijd. In de AL wordt vanavond wedstrijd vier afgewerkt bij zowel de Rays en White Sox, als bij de Red Sox en de Angels.

Hieronder vind je de uitslagen van Divisional Series.

American League

Divisional Series (best-of-five)
Boston Red Sox - Anaheim Angels2-1
Tampa Bay Rays - Chicago White Sox2-1

National League

Divisional Series (best-of-five)
Philadelphia Phillies* - Milwaukee Brewers3-1
Los Angeles Dodgers* - Chicago Cubs3-0

* = gaat naar Championship Series

Ook Piepoli in bloedtest positief

Vandaag werd bekend dat Leonardo Piepoli net voor de start (4 juli) en tijdens de Tour de France 2008 (15 juli) op het gebruik van epo-variant CERA is betrapt. De Italiaanse klimmer had het gebruik van doping al eerder toegegeven, toen bekend werd in de Tour dat hij positief bevonden was.

Deze vorm van epo, de derde generatie die langer werkt, is ook aangetroffen in de bloedstalen van Stefan Schumacher. Direct na het nieuws van Piepoli werd bekend dat ook de Duitser betrapt was op CERA. Dat heeft Tour-directeur Christian Prudhomme bevestigd.

De 37-jarige Italiaan werd op 18 juli al ontslagen door zijn werkgever Saunier Duval samen met ploegmaat Riccardo Riccò. Die laatste werd vorige week voor twee jaar geschorst wegens epo-gebruik. Saunier Duval verliet vanwege die overtreding van het dopingreglement de Ronde van Frankrijk.

Het Franse antidopingbureau is nog bezig met het onderzoeken van de bewaarde bloedmonsters van Tour-renners met verdachte bloedwaarden.

Onderzoekers vinden veiliger test Downsyndroom

Een nieuwe bloedtest is veiliger bij het opsporen van het Downsyndroom bij nog niet geboren baby's. Onderzoekers van de Stanford-universiteit in Californië (Verenigde Staten) hebben de methode ontwikkeld en maakten het nieuws vandaag bekend.

De gangbare manier om de aangeboren afwijking op te sporen omvat een bloedprik in de baarmoeder. Dit levert meer gezondheidsrisico's op dan de nieuwe methode. Hierbij volstaat een gewone bloedprik bij de moeder. Deze test kan ook eerder worden uitgevoerd.

Het syndroom van Down gaat gepaard met een verstandelijke handicap, typerende uitwendige kenmerken en veelal bepaalde medische problemen. Het wordt veroorzaakt doordat het erfelijk materiaal van chromosoom 21 in drievoud voorkomt, in plaats van in tweevoud.

De wedstrijddag van denthemen

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user denthemen het duel tussen sc Heerenveen en Ajax. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Na andere verslagen met veel plezier te hebben gelezen is het nu mijn beurt om een leuk verhaal te vertellen over mijn tripje naar Friesland. Zoals de meesten weten ben ik voor zover ik mij het kan heugen al Ajax-fan en volg mijn club de laatste jaren ook naar de uitwedstrijden. Voor mij ligt het allemaal net even anders dan de 'gewone' fans. Omdat ik door een spierziekte rolstoelgebonden ben kan ik dus nooit een uitvak in. Ik zit tijdens uitwedstrijden dan ook altijd tussen het thuispubliek.

Dit keer is het dus SC Heerenveen geworden. Een club waar ik vaker ben geweest en elk jaar weer met veel plezier terugkom. Een club waar je nog gewoon een broodje bal kan halen zonder dat je een half uur in de rij staat, en een club waar je mensen om je heen nog hoort fluiten wanneer er iemand is die het leuk schijnt te vinden om over hamas te gaan zingen. Deze dag die in het teken stond van regen, regen, en nog eens regen. Maar gelukkig ging alles door. In Heerenveen beschikken ze over een prima veld en dito drainagesysteem. Tevens was het de eerste keer voor mij dat ik de nieuwe rolstoelplaatsen kon testen, prima overzicht, maar het belangrijkste was dat het lekker droog zat.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn: Heerenveen was op alle fronten beter. Vanaf minuut één liep Ajax achter de feiten aan. Dit resulteerde dan ook in een vroeg doelpunt. Volgens de statistieken ging hij via Ajax-verdediger Silva het doel in. Een ouderwetse scrimmage die helaas resulteerde in het vroege doelpunt. Daar waar je mocht verwachten dat Ajax wakker was geworden, ging het geklungel verder. Onder aanvoering van het fanatieke Nieuw Noord zette Heerenveen Ajax vast, op zoek naar de tweede goal. En die kwam er dan ook. Na acht minuten mocht Beerens zo doorlopen vanaf het middenveld en met een geweldige knal de 2-0 op het bord zetten. De bal die er via de binnenkant van de paal inging. Vermeer kon hem alleen maar horen suizen.

Nog steeds geen teken van leven vanuit Ajax. Silva bleef maar achter zijn tegenstanders aanhobbelen, Suárez stond op een eiland en Van der Wiel kon zijn fouten alleen maar goedmaken door middel van overtredingen. Dat hij slechts één gele kaart kreeg in de eerste helft mag je een wonder noemen. Heerenveen had nog steeds het betere van het spel, en Ajax kwam meermalen goed weg, met name door goed keeperswerk van Vermeer. Inmiddels was de sfeer steeds beter en begon zelfs ik het nog gezellig te vinden. Gelukkig was de man achter mij zo vriendelijk om alles 2 of 3 keer te herhalen: "Hoor je dat, ze zingen dat Huntelaar zijn rotzooi mee moet nemen, wat een kwajongens met humor hé." In de rust dan maar even genieten van een heerlijk broodje bal, mijn hoogtepunt van de dag.

De tweede helft begon in mijn ogen goed. Ajax leek flink op zijn flikker gehad te hebben van Marco van Basten. Maar niets leek wat het was. binnen vijf minuten kon Sibon vrij inschieten om de derde voor Heerenveen te maken. Eindelijk leek Ajax dus echt wakker te zijn. Suárez kreeg opeens de bal aan de voeten en Huntelaar kreeg wat kopkansjes. Helaas resulteerde dit alles tot niks, sterker nog: Heerenveen kreeg een strafschop waar de 4-0 uit voortkwam. Het stadion stond op zijn kop. Ajax-fans die cynisch zingen: "Oh wat zijn we slecht", "Wij krijgen voetballes" en zelfs de wave kwamen voort uit het Ajax-vak dat uitverkocht was. Tevens vergat men niet om Pieter Vink, de scheidsrechter van deze middag, vriendelijk toe te zingen.

Het Heerenveen publiek kon het wel waarderen en deed vrolijk mee met de wave. Ondertussen raakte Huntelaar een vrije trap goed, hoewel hij via de verdediger ging, en wist te scoren. Ook hier zagen de Ajax-supporters de lol van in. Men begon dan ook om de welbekende "10 10 10" te vragen. Nog geen twee minuten later was er weer een penalty. Ditmaal voor Ajax. De penalty ging er feilloos in door Luis Suárez, die hiermee zijn totaal aan doelpunten tot twee wist op te krikken.

Niemand had dit verwacht, maar zou het dan toch? Nee... Ajax ging weer verder zoals de hele wedstrijd speelde, inspiratieloos en vooral slap en laf. Heerenveen kreeg in blessuretijd zelfs nog een strafschop. Vink kon het niet laten om Van der Wiel nog even van het veld te sturen, ondanks dat de wedstrijd beslist was, we in de laatste minuut zaten en hij het tien minuten ervoor naliet om bij Grindheim te doen. Vermeer pakte de slecht ingeschoten penalty, maar ook bij de rebound was Heerenveen scherper, 5-2 door Pranjic. Eindelijk was deze kwelling afgelopen, snel het stadion uit, nog even wat eten en weer richting mijn eigen vertrouwde Noord-Holland. Heerenveen, tot volgend jaar!


Bij dit duel horen ook nog een aantal foto's, die je hieronder kan terugvinden. Ze zijn gemaakt door denthemen. Hij heeft FOK!sport toestemming gegeven deze foto's te publiceren.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4

'Geen stapeling milieubelastingen luchtvaart'

De invoering van de handel in emissierechten mag niet leiden tot een stapeling van kosten voor de Nederlandse luchtvaart. Dit zei minister-president Jan Peter Balkenende vandaag op het jaarlijkse Schipholdiner georganiseerd door de Kamer van Koophandel.

Sinds 1 juli betalen passagiers die vanuit Nederland vliegen de zogeheten vliegtaks. Voor Europese bestemmingen is dit 11,50 euro, voor bestemmingen buiten Europa 45 euro. Volgens de premier is stapeling van de kosten die emissiehandel met zich meebrengt bovenop de vliegtaks onwenselijk. 'Laat ik duidelijk zijn: zo'n stapeling kan niet de bedoeling zijn. Het maatschappelijke en economische belang van de luchtvaart is te groot.'

Schumacher toch betrapt op epo

Wielrenner Stefan Schumacher, in dienst van Gerolsteiner, is in de Tour de France 2008 betrapt op het gebruik van epo na een positieve bloedtest. Franse krant L'Equipe liet dat weten net nadat bekend werd dat ook Italiaanse klimmer Leonardo Piepoli tot twee keer toe positief was bevonden.

Gerolsteiners ploegleider Hans-Michael Holczer bevestigde het nieuws van het gebruik van doping vandaag. Hij vertelde dat de ploeg de Duitse renner onmiddelijk schorst. Schumacher won in de Tour twee tijdritten en viel op door lange ontsnappingen. Hij reed zelfs twee dagen in de gele trui gereden.

"Ik ben onschuldig, dit is volslagen idioot", schreeuwt de Duitser zijn onschuld uit. Toch zou uit bloedtesten nu blijken dat Schumacher de lang werkzame epovariant CERA (Continuous Erythropoiesis Receptor Activator) heeft gebruikt. Epo is een middel dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert, waardoor meer zuurstof in het lichaam getransporteerd kan worden. Eerder had het Franse dopinglab van Châtenay-Malabry niet de mogelijkheden om naast de gebruikelijke urinetest ook nog eens bloedanalyses uit te voeren.

Op die manier werd al eerder vandaag bekend dat Piepoli positief was bevonden na een bloedtest. Dat dopinggebruik had de Italiaan al toegeven. Tijdens de Tour werden bij Riccardo Riccò al positieve sporen in de urine aangetroffen. Deze Italiaan ontkende ook dat hij wat gebruikt had, en beroepte zich op een medisch attest.

De directeur van het Franse antidopingbureau AFLD, Pierre Bordry, wilde de informatie van L'Equipe over Schumacher nog niet bevestigen. Het bureau onderzoekt momenteel de bewaarde bloedmonsters van andere Tour-renners met verdachte bloedwaarden.

Oprah aangeklaagd voor smaad

Oprah Winfrey is aangeklaagd wegens smaad door de voormalige directrice van haar meisjesschool in Johannesburg. De talkshowhost beschuldigde Nomvuyo Mzamane ervan dat ze op de hoogte zou zijn geweest van het misbruik en de mishandelingen die op haar school plaatsvonden. Maar Mzamane beweert nooit iets van de incidenten te hebben afgeweten.

De vrouw zou sinds de beschuldigingen geen baan meer hebben kunnen vinden. Ze eist 185 duizend euro schadevergoeding van Winfrey en haar productiebedrijf. Een woordvoerder van Winfrey liet weten dat de presentatrice en haar productiebedrijf de aanklacht nog niet hebben bekeken en voorlopig nog geen commentaar willen geven.

De meisjesschool in Johannesburg opende in januari vorig jaar zijn deuren. Negen maanden later werd bekendgemaakt dat een leidster geschorst was wegens wangedrag. De rechtszaak tegen haar gaat later deze maand verder.

De talkshowpresentatrice bood direct haar excuses aan. In een verklaring op de website van de Zuid-Afrikaanse school schreef Winfrey dat ze hoopt dat gerechtigheid zegeviert. 'Laat dit als voorbeeld dienen', stelde ze. 'Het is onze taak als volwassenen om te luisteren en actie te ondernemen iedere keer wanneer een kind de moed heeft om naar voren te stappen.'

Advocaat beslist deze maand over vertrek

Zenit Sint Petersburg-coach Dick Advocaat beslist deze maand over zijn toekomst bij de Russische club. Het contract van de 61-jarige Hagenaar loopt op 31 december af. Onder leiding van Dick Advocaat werd Zenit Sint Petersburg winnaar van de UEFA Cup en de Supercup.

"Zelf ben ik er nog niet uit. Het ligt er uiteraard ook aan wat Zenit wil. Als straks spelers als Arshavin, Pogrebnyak en Tymoshchuk worden verkocht, moet ik weer opnieuw beginnen. Daar heb ik weinig zin in," aldus Advocaat tegenover Sportweek.

"Het is deze keer geen kwestie van geld, ik wil gewoon weten welke koers de club gaat varen de komende jaren. Als we dit team bij elkaar kunnen houden, worden we volgend seizoen weer kampioen. Daar ben ik van overtuigd," aldus Advocaat.

Dick Advocaat oogstte met Zenit Sint Petersburg veel succes met het winnen van de UEFA Cup en de Supercup.

Calorieën tellen in New Yorkse metro

Reizigers in de metro van New York worden sinds maandag geconfronteerd met grote posters die waarschuwen voor een te hoge calorie-inname. Dat berichtte het dagblad The New York Daily News.

"Per dag 2000 calorieën - meer zouden de meeste volwassenen niet moeten eten", staat te lezen op de felgekleurde posters van de stedelijke gezondheidsdienst. Op een van de plakkaten staat bijvoorbeeld een chocoladecakeje met daarbij het aantal calorieën (470).

De autoriteiten in New York binden de strijd aan met het overgewicht van de inwoners. Meer dan de helft van de acht miljoen New Yorkers is te dik en een zesde geldt als zwaarlijvig. Sinds april zijn alle fastfoodrestaurants in New York verplicht het aantal calorieën te vermelden op hun menukaarten.

'Vonk tekent deze week bij Ajax'

De kans is groot dat Hans Vonk tijdelijk naar Ajax zal terugkeren. De keeper tekent naar verwachting deze week al een contract, dat hem tot de winterstop aan de Amsterdamse formatie zal binden. De ploeg uit de hoofdstad wil de formele zaken zo snel mogelijk rond hebben.

Marco van Basten, trainer van Ajax, kan de komende weken namelijk niet over Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar beschikken. Het duo is geblesseerd aan respectievelijk schouder en rug. De oefenmeester vertrouwt overigens op Kenneth Vermeer, maar vind Sergio Padt nog wat te licht voor de selectie. Dit was de reden waarom technisch directeur Danny Blind zich tot Vonk wendde.

In de periode tussen 2004 en 2006 stond Vonk ook al onder contract bij Ajax. Daarna vertrok de keeper naar Zuid-Afrika om voor Ajax Cape Town te gaan spelen. Daar verlengde hij aan afgelopen zomer zijn contract niet, waardoor de speler nu zonder club zit. Dit is ook de reden waarom de 34-jarige sluitpost direct bij de Amsterdamse club kan beginnen.

Willem Middelkoop beantwoordt vragen over kredietcrisis in FOK!radio

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

"Het financiële systeem zoals we dat vanaf de Tweede Wereldoorlog kennen gaat in elkaar zakken, daar is iedereen het wel over eens. Alleen wanneer is de vraag." Het was een voorspelling die financieel specialist Willem Middelkoop, bekend van RTL Z, vorig jaar deed in FOK!radio. De voorspelling is nu actueler dan ooit. De kredietcrisis slaat in zijn volle omvang om zich heen op dit moment. Hoe zit het nu allemaal precies? Wat is er aan te doen? Is het ergste al voorbij of moet het nog komen? We gaan het vanavond allemaal vragen aan Willem Middelkoop. Hij zit live in FOK!radio. Hij voorspelde vorig jaar ook dat de dollar verder weg zou zakken. Maar daarin heeft hij dan weer geen gelijk gekregen. De Amerikaanse munt stijgt juist ten opzichte van de euro. Is dat tijdelijk? Of heeft hij toch ongelijk gehad? Ook dat vragen we hem. Als FOK!ker kun je ook vragen stellen. In een speciaal topic in het nieuwe subforum over de kreditcrisis kun je vragen stellen. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Maak jij je zorgen over de kredietcrisis? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

FOK!radio is door vakantie even twee weken weg geweest. Er zijn dus weer allerlei dingen om te bespreken. ForumAdmin Shmoopy heeft alle nieuwtjes van het forum weer verzameld. En de columnist van dienst is vanavond TheGrandwazoo.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe studio van FOK!radio. Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Amerikaanse politievakbond in opspraak vanwege T-shirt

De politievakbond uit het Amerikaanse plaatsje Denver verkoopt een wel heel bijzonder T-shirt. Het t-shirt steekt namelijk de gek aan met protestanten die vorige maand demonstreerden bij een conventie van de democraten.

Op de achterkant van het T-shirt staat een agent met een knuppel afgebeeld. Als begeleidende tekst staat er: 'We get up early to beat the crowds' en verder staat er '2008 DNC' wat refereert aan de democratische conventie. Op de voorkant staat het getal 68 met een slash erdoorheen. Dit staat voor 'Recreate 68 Coalition' dat is de groep protestanten die verscheidene demonstraties organiseerden tijdens de conventie. 

Een organisator van de demonstraties noemde de shirts weerzinwekkend en smakeloos. "Klaarblijkelijk heeft de politie geen respect voor de rechten die de grondwet ons geeft.", aldus Glenn Spagnuolo. 

Inspecteur Nick Rogers van The Denver police department zei in een verklaring dat de politie vaker T-shirts uitgeeft bij grote evenementen. Iedere agent kreeg één T-shirt gratis en de rest was verkrijgbaar voor tien dollar. Er wordt verwacht dat er ongeveer 2000 shirts verkocht worden. Ook verklaarde hij nog geen klachten over de shirts te hebben gekregen. 

Tijdens en voor de democratische conventie werden 154 mensen aangehouden. Er waren enkele meldingen van gewelddadige incidenten. Bij één incident werd een agent gefilmd terwijl hij een vrouw tegen de grond duwde met zijn knuppel terwijl hij zei: 'Back up, bitch'. Het OM besloot de agent niet te vervolgen omdat de vrouw weigerde te gehoorzamen en naar de knuppel van de agent zou hebben gegrepen.

 

 Het bewuste T-shirt. Met dank aan Kirsten Verdel voor de tip. 

Bob Peeters beëindigt carrière

Bob Peeters (34) heeft in samenspraak met Lierse SK zijn carrière beëindigd vanwege een chronische blessure. Nadat er opnieuw een scheurtje in zijn achillespees was geconstateerd, had de Belgische spits geen zicht meer op een rentree. Hij heeft al twee keer eerder een operatie aan de pees ondergaan.

"Het feit dat hij stopt met voetballen is voor Lierse een groot verlies", meldt de Belgische club op haar website. "Maar zijn gezondheid moet voorop staan. Bob moet nu in de eerste plaats aan zichzelf, aan zijn gezin en aan zijn toekomst denken."

Peeters was in 2006 teruggekeerd bij zijn oude club Lierse SK, dat hij tien jaar eerder had verlaten voor een avontuur in Nederland. Bij Roda JC presteerde hij met vijftien goals in dertig wedstrijden in zijn derde seizoen zo goed dat Vitesse enkele miljoenen wilde neerleggen om de spits naar Arnhem te halen. Bij Vitesse kon hij echter geen moment aan de verwachtingen voldoen, waarna hij vertrok naar Millwall in de Engelse First Division. Ook daar kon hij geen potten breken waarna hij vertrok naar Genk. Daar waren zijn negen doelpunten in 21 wedstrijden voldoende om de interesse te wekken van zijn oude club Lierse SK.

Twentse gemeente wil kauwgombelasting invoeren

De Twentse gemeente Rijssen-Holten is de aangekoekte kauwgommetjes in de winkelstraten beu. Ze zijn er zelfs zo flauw van, dat de Tukkers eraan zitten te denken om belasting te heffen op kauwgom. Dit heeft de burgemeester van de bewuste gemeente, Bort Koelewijn, vandaag laten weten.

Eerder schafte de gemeente al hogedrukreinigers aan, die de ondernemers ter hand konden nemen om de vieze resten van de straten te spuiten. Nu weigert echter iedereen de spuit te hanteren, waardoor de straten even vies zijn als daarvoor. "We kunnen met verkopers van kauwgom in Rijssen afspreken dat ze per pakje een extra bedrag heffen als bijdrage in de schoonmaakkosten", zo opperde de burgervader.

De middenstanders in de beide dorpen hebben de burgemeester laten weten dat de gemeente er maar voor moet zorgen dat de straten worden schoongehouden. Koelewijn is het daar echter niet mee eens. Mocht het invoeren van een dergelijke kauwgombelasting te veel moeite kosten, dan wil hij een fonds in het leven roepen om de winkelcentra schoon en veilig te houden. Dit fonds moet worden bekostigd met een verhoging van de onroerendezaakbelasting.

Doek valt voor Fortis

In een tijdsbestek van tien dagen is de bankverzekeraar Fortis volledig ontmanteld. Wat resteert, zijn de internationele verzekeringsactiviteiten en een belang van 66 procent in probleemkredieten.

De rest is in handen gekomen van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden en de Franse bank BNP Paribas. Bestuursvoorzitter Filip Dierckx van Fortis noemde de ontmanteling vandaag "drastisch en pijnlijk voor iedereen die de afgelopen achttien jaar gebouwd heeft aan Fortis". Hij omschreef de voorbije dagen als een achtbaan. "De afgelopen weken waren extreem moeilijk. Dit is iets wat maar weinigen voorspeld zouden kunnen hebben", aldus de topman.

De Nederlandse Staat heeft de hand gelegd op de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis en ABN Amro. Daarvoor is 16,8 miljard euro betaald. De Staat heeft inmiddels ruim 8,6 miljard euro opgehaald voor de overname, via de uitgifte van kortlopende staatsleningen.

De bedoeling is dat de integratie van Fortis en ABN Amro in Nederland doorgaat. De vakbonden hebben met ABN Amro gesproken over de nieuwe situatie die is ontstaan na de nationalisatie. Na afloop was er nog veel onzekerheid en veel onduidelijkheid, zei Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond. "Wij gaan ervan uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen", aldus de bestuurder.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet weten veel vragen te krijgen van aandeelhouders van Fortis over hun positie. De vereniging is nog aan het berekenen wat er voor hen overblijft. Volgens verscheidene analisten resteert er voor de aandeelhouders circa 3,50 euro per aandeel. Het aandeel Fortis sloot vrijdag op 5,41 euro per aandeel. Vandaag werd de handel stilgelegd.

Dierckx betuigde vandaag spijt over alles wat er is gebeurd met Fortis. "Zelfstandig doorgaan was geen optie meer. De laatste weken was er veel druk van grootzakelijke klanten bij het bankbedrijf. Het was een wijs besluit om niet alles te riskeren." De komende weken bekijkt Fortis was er zal gebeuren met de onderdelen die na de sanering zijn overgebleven.

Keane zet nieuwe cd gratis op internet

De Britse band Keane heeft het nieuwe album gratis op internet gezet. De plaat Perfect Symmetry ligt pas vanaf 13 oktober in de winkels, maar is nu al voor niets te horen, zo meldt de band op zijn website.

Perfect Symmetry is de derde cd van het trio. Na het succesvolle Hopes And Fears uit 2004 en Under The Iron Sea (2006) koos Keane voor een heel ander, steviger geluid. Dat is al duidelijk te horen op de eerste single Spiralling die deze zomer uitkwam. Overigens waardeert niet iedereen de nieuwe klanken van Keane. Collega Noel Gallagher van Oasis omschrijft het als 'shit'.

Paus: Geld is een illusie

De wereldwijde financiële crisis laat zien dat geloof in God boven het najagen van materiële welvaart uitstijgt. Dat heeft paus Benedictus XVI vandaag gezegd in Vaticaanstad.

"We zien nu met de instorting van grote banken dat geld verdwijnt, het is niets", aldus de kerkvorst. "Wie zijn leven bouwt op deze realiteit, op materiële zaken, op succes... die bouwt zijn leven op zand", zei Benedictus. Volgens de kerkvader is alleen het woord van God de bron van elke werkelijkheid.

  (foto: ANP)

Balkenende: Geen zorgen nodig bij spaarder

De Nederlandse spaarder hoeft zich geen enkele zorgen te maken over zijn geld. Die boodschap gaf premier Jan Peter Balkenende vandaag in NOS Journaal.

Het spaargeld tot 38.000 euro is momenteel in ons land gegarandeerd als een bank failliet gaat. In Europa zijn landen die door kredietcrisis een volledige garantie hebben afgegeven.

Balkenende wil zich niet uitspreken over "de precieze vormgeving" van de garantie die het kabinet biedt. Hij wees erop dat Europese ministers van Financiën vanagavond en morgen in Luxemburg over een gezamenlijke lijn spreken.

  (foto: ANP)

Paris Hilton: 'Ik wil snel kinderen'

Paris Hilton mag dan nog volop van het uitgaansleven genieten, ze denkt er al over om het feestbeesten op te geven voor een leven als moeder. "Ik wil snel kinderen", verklapt de steenrijke hotelerfgename aan het Amerikaanse showbizzblad People. "Misschien over een of twee jaar."

Hilton denkt aan drie of vier koters. Een vader voor haar kroost ziet ze in vriend Benji Madden, gitarist van rockband Good Charlotte. "We hebben net gevierd dat we zeven maanden samen zijn. We zijn gewoon zo gelukkig."

Partner Benji is de tweelingbroer van Joel Madden, die eerder dit jaar een dochter kreeg met Nicole Richie. Richie is een goede vriendin van Hilton.

  (foto: ANP)

Polen krijgt katholiek gsm-netwerk

De controversiële Poolse priester Tadeusz Rydzyk gaat een katholiek gsm-netwerk in Polen opzetten. Hij gaat daarvoor met een Poolse investeerder in zee. Dat heeft het financiële dagblad Parkiet in Polen gemeld.

De priester is omstreden door zijn felle nationalistische en antisemitische toespraken op zijn eigen radiozender Radio Maria. Rydzyk werd hiervoor al enkele keren door het Vaticaan op de vingers getikt.

Onder zijn luisteraars bevinden zich veel mensen die nog geen mobiele telefoon bezitten. Rydzyk zal het nieuwe netwerk dan ook onder de gelovige luisteraars promoten. Naar zijn programma luisteren tussen de een en vier miljoen mensen.

Het katholieke mobiele netwerk biedt luisteraars behalve de gebruikelijke diensten ook de mogelijkheid gebeden per sms te ontvangen en katholieke ringtones te downloaden.

  (foto: ANP)

IMF: crisis kan hongersnoden veroorzaken

De crisis in de financiële sector kan zeer ernstige gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden in Afrika en Latijns-Amerika. Volgens topman Dominique Strauss-Kahn van het Internationaal Monetair Fonds zouden de problemen kunnen uitmonden in nieuwe hongersnoden, zo zei hij vandaag.

Strauss-Kahn meldde verder dat het IMF in zijn World Economic Outlook van woensdag zal stellen dat de groei van de wereldeconomie naar beneden wordt bijgesteld. Hij noemde echter geen cijfers. "De gevolgen voor landen zijn afhankelijk van de structuur van hun economieën", aldus de IMF-voorzitter.

Afgelopen maand zei een hoge IMF-functionaris dat de organisatie de voorspellingen voor de economische groei waarschijnlijk zal bijstellen naar drie procent voor dit jaar. In eerdere rapporten stelde het IMF de groei naar beneden bij van 4,1 naar 3,9 procent dit jaar en van 3,9 naar 3,7 procent volgend jaar.

Recessievrees zorgt voor slagveld beurzen

De effectenbeurs in Amsterdam is vandaag met een fors verlies gesloten. De vrees dat de crisis op de financiële markten over zal slaan naar de reële economie was voor beleggers reden om aan het verkopen te slaan.

Hoofdindex de AEX sloot maar liefst 31,46 punten, ofwel 9,1 procent, lager op 312,56 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot 9,5 procent lager op 432,61 punten. De beurs in Parijs verloor 9 procent, die in Frankfurt 7,1 procent en die in Londen 7,3 procent.

"De beurzen zijn volledig in mineur. Het is de hele commotie rond Fortis en andere banken, en verzekeraars in Europa. Er is angst voor een recessie", zei Lester Agten, analist bij De Vries& Co.

Are You Being Served-actrice lijdt aan kanker

Wendy Richard, beter bekend als Miss Brahms uit de Britse komedieserie Are You Being Served, lijdt aan kanker. Dat meldt de Britse krant Sunday Express. De 65-jarige actrice won twee keer eerder een gevecht tegen borstkanker. "Ik was woest dat ik dit allemaal nog een keer moet meemaken", verklaart de actrice.

Ditmaal zal het gevecht tegen de kanker zwaarder worden omdat het een agressieve vorm van de ziekte betreft die is uitgezaaid naar haar rechternier en botten. "Ik heb mijn pruik al klaarliggen want ik verlies waarschijnlijk mijn haar", vertelt de actrice.

De medicatie die Richard eerder dit jaar kreeg voorgeschreven, had een averechts effect. Op 13 oktober begint de actrice aan chemotherapie, maar de prognose is niet goed. "Mijn oncoloog vertelde dat ik verschillende goede jaren heb gehad, maar sindsdien is het erger geworden", stelt Richard, die al maanden te kampen heeft met misselijkheid.

De actrice besloot na het horen van de diagnose dat ze met haar partner John Burns in het huwelijksbootje wil stappen. "We waren toch al van plan te gaan trouwen, maar na de diagnose hebben we besloten het meteen te doen", vertelt Richard. Het koppel trouwt komende week.

Richard speelde van 1985 tot 2006 in de Britse soapserie EastEnders.

[DTM] Uitslag Le Mans

Audi-coureur Mattias Ekström heeft de DTM-race op het circuit van Le Mans op zijn naam geschreven. De Zweed bleef hiermee Mercedes-rijder Paul di Resta en Alexandre Premat. Leider in het kampioenschap Timo Scheider werd in Frankrijk slechts zesde, waardoor Di Resta kans houdt op de titel.

De Mercedes-coureurs vingen de race aan op regenbanden, maar het circuit was echter niet nat genoeg voor dit rubber, waardoor de Audi-rijders er snel vandoor gingen. Scheider reed een uitstekende race, totdat het tijdens zijn tweede stop weer begon te regenen en hij de pech had dat hij net op slicks vertrokken was. Hierdoor kon Di Resta hem eenvoudig passeren en viel Scheider ver terug. Hierdoor is zijn voorsprong in het kampioenschap op Di Resta geslonken tot twee punten met nog één race te gaan.

Voor Christian Albers draaide de race wederom uit op een deceptie. De Nederlander vertrok van een veertiende startplaats en wist zich al gauw verzekerd van een achtste plaats. Deze plek geeft recht op een punt, maar een aanrijding met Jamie Green zorgde ervoor dat Albers terugviel. Na een spin werd hij uiteindelijk dertiende achter de superieure winnaar Ekström, Di Resta en Premat.

Uitslag:

Pos. Rijder Team Tijd
1 M. Ekström Audi Sport Team Abt 1:10:11.103
2 P. di Resta H.W.A. GmbH + 4.250
3 A. Premat Audi Sport Team Phoenix + 10.946
4 G. Paffett Persson Motorsport + 11.393
5 B. Schneider H.W.A. GmbH + 17.200
6 T. Scheider Audi Sport Team Abt + 18.806
7 B. Spengler H.W.A. GmbH + 19.318
8 T. Kristensen Audi Sport Team Abt + 20.074
9 M. Rockenfeller Audi Sport Team Rosberg + 26.014
10 J. Green H.W.A. GmbH + 29.940
11 M. Winkelhock Audi Sport Team Rosberg + 31.645
12 S. Stoddart Persson Motorsport + 1:28.642
13 C. Albers Team Kolles T.M.E. + 1:39.120
14 M. Engel Mücke Motorsport + 1 ronde
15 M. Lauda Persson Motorsport + 1 ronde
16 K. Legge Team Kolles T.M.E. + 2 ronden
17 O. Jarvis Audi Sport Team Phoenix DNF
18 M. Tomczyk Audi Sport Team Abt DNF
19 R. Schumacher Mücke Motorsport DNF

Stand in het kampioenschap:

Pos. Naam Team Punten
1. T. Scheider Team Abt 65
2. P. di Resta HWA 63
3. M. Ekström Team Abt 54
4. J. Green HWA 46
5. B. Spengler HWA 33
6. B. Schneider HWA 31
7. M. Tomczyk Team Abt 31
8. T. Kristensen Team Abt 23
9. G. Paffett Persson 13
10. A. Premat Team Phoenix 10
11. M. Rockenfeller Team Rosberg 6
12. M. Winkelhock Team Rosberg 6
13. O. Jarvis Team Phoenix 5
14. R. Schumacher Mücke 3
15. M. Lauda Persson 1
16. M. Engel Mücke 0
17. C. Albers Futurecom TME 0
18. S. Stoddart Persson 0
19. K. Legge Futurecom TME 0

Halo-filmscript geschreven

Stuart Beattie, screenwriter van de aankomende Gears of War-film, heeft een script geschreven voor een Halo-film. Eigenlijk waren alle pogingen om een film van Halo te maken doodgebloed, maar dit script wordt zelfs gesteund door Microsoft en Bungie.

Beattie heeft het script geschreven tijdens de grote staking onder schrijvers die vorig jaar plaatsvond in Hollywood. Er is nog niet heel veel bekend over het script, behalve dat het gebaseerd is op het boek "Halo: The Fall of Reach" door Eric Nylund. Waar het over gaat? Het verhaal speelt zich 500 jaar in de toekomst af, heeft kolonies, de UNSC (United Nations Space Command), een geheim trainingsprogramma en de kidnapping van een zesjarige jongen...



Halo The Movie


Een op de vier zoogdiersoorten bedreigd

Een op de vier zoogdiersoorten wordt bedreigd met uitsterven. Zeker 1141 van de 5487 soorten vallen volgens de IUCN in de categorie bedreigd. Dat blijkt uit de vandaag verschenen rode lijst van bedreigde soorten van IUCN, de International Union for Conservation of Nature.

Sinds het jaar 1500 zijn er 76 zoogdiersoorten uitgestorven. De studie stelt ook vast dat soorten die worden geholpen door goede beschermingsmaatregelen kunnen herstellen. Dat geldt voor 5 procent van de soorten op de rode lijst.

Het Chinese Pater-Davidshert is daar een voorbeeld van. Het dier staat nu te boek als 'uitgestorven in het wild', maar volgens de onderzoekers is er kans dat de soort weer kan worden uitgezet nu populaties in gevangenschap flink groeien.

De Iberische lynx behoort tot de groep van 188 soorten voor wie de toekomst kritiek is. Meest pessimistische schatting is dat er op de hele wereld nog maar 84 Iberische lynxen zijn. De oorzaak: er is te weinig prooi (konijn). Het werkelijke aantal bedreigde soorten zoogdieren kan hoger uitvallen, waarschuwt de IUCN. Het is wetenschappers namelijk niet gelukt voor 836 soorten genoeg gegevens te verzamelen waardoor dus geen conclusie kan worden getrokken over de status.

IUCN, een internationaal samenwerkingsverband van overheden en circa negenhonderd natuur- en milieuorganisaties, spreekt van een heuse uitstervingscrisis. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vindt dat dit onderzoek laat zien hoe zinvol natuurbescherming kan zijn.

  (foto: ANP)

Toyota legt prioriteit bij punten scoren

Toyota-coureurs Jarno Trulli en Timo Glock rijden een thuisrace komend weekend op de Fuji Speedway. Daar wordt de Japanse Grand Prix verreden, maar hoe kijken de heren daar naar toe? Trulli vindt het vooral een interessant circuit, voor Glock is het zijn eerste keer op de baan aan de voet van Mount Fuji, hoogste berg van Japan.

Trulli denkt dat het vooral van belang is om goed voor de dag te komen omdat het een thuisrace is voor het Japanse team, dat overigens haar fabrieken in Duitsland heeft staan. "We willen natuurlijk een goed resultaat neerzetten voor de thuisfans. Dus we kijken er allemaal naar uit om naar de Fuji Speedway te gaan en dat we vooral competitief mogen zijn. De laatste races van het seizoen zijn van groot belang voor het gevecht om de vierde plaats in het constructeurskampioenschap. We moten alle kansen pakken om punten te scoren. Het is echt een race waar ik naar uit kijk."

Krijgt de Italiaan wel support van de Japanse fans? "Als team krijgen we een boel support van de thuisfans omdat Toyota uit Japan komt. Ook heb ik een grote schare fans voor mij persoonlijk en ze hebben me altijd goed gesteund de afgelopen jaren. Ze geven me altijd een fantastisch welkom in Japan en ze zijn echt hartverwarmend en steunend. Ik vind het altijd erg leuk om naar het land van de rijzende zon te gaan omdat ik veel support heb van mijn fans en ze staan me erg na. Elk jaar hebben we een ontmoeting en een leuke avond samen; we chatten en brengen tijd door met elkaar. Het is heel erg leuk en fantastisch om zo'n loyale steun te krijgen. Het is een extra motivatie voor me om een goed resultaat te halen - voor hen."

Teamgenoot Timo Glock heeft zijn vuurdoop op het Japanse circuit. Vorig jaar miste hij de Formule 1-race omdat hij ook verplichtingen had in de GP2, met de laatste race in Valencia waar hij de titel pakte. "Ik heb eerder de Japanse Grand Prix gereden, maar dat was in 2004 op de baan van Suzuka. Uiteraard heb ik de lay-out van Fuji bestudeerd en ik heb de baan gereden in een computerspel, maar dat is niet hetzelfde als het beleven in het echt. Het lijkt me een erg interessante baan en mijn eerste indruk was dat het een enorm lang recht stuk heeft!"

Kijkt de Duitser ernaar uit om zijn eerste Japanse Grand Prix als Toyota Racing-coureur te rijden? "Zeker weten. De Japanse fans zijn zo enthousiast voor elke rijder en elk team, maar ik verwacht dat het een speciaal gevoel is om er als Toyota-rijder daar te zijn. Onze Japanse fans geven ons alle steun het hele jaar door, maar om hen te zien juichen op de grote tribune zal wel 'cool' zijn. Ik weet hoe gretig de fans ons succes toewensen en ik kan hen beloven dat we zo hard als mogelijk gaan pushen. We hebben de potentie om een memorabel resultaat neer te zetten en onze prioriteit is om punten te scoren voor het constructeurskampioenschap. Ik heb er wel vertrouwen in."

Toyota staat momenteel vijfde met 46 punten, en het team hoopt Renault in te halen, dat nu 51 punten heeft. Timo Glock neemt 20 punten voor zijn rekening en staat tiende samen met Mark Webber, Jarno Trulli droeg al 26 punten bij en staat een plaatsje hoger.

Naakte man wacht postbode op

Dolenthousiast begon een vrouwelijke postbode eind vorig jaar aan haar ronde in het pittoreske Drentse dorpje Drouwenermond. Ze had nog maar net een week deze nieuwe wijk, toen ze twee dagen achter elkaar werd ontvangen door een naakte man. Het bleek een 34-jarige potloodventer uit het dorp, die de vrouw op 19 en 20 december 2007 in adamskostuum pal achter het raam van zijn huis stond op te wachten. Voor dit gedrag veroordeelde de rechtbank van Assen hem vandaag voorwaardelijk tot het betalen van een boete van vijfhonderd euro.

De naaktloper is het hier echter niet mee eens. Volgens hem liep hij absoluut niet in blote kont in zijn woning rond. Naar eigen verklaring wilde hij juist gaan douchen, en had hij zijn handdoek in de huiskamer laten liggen. De andere dag zou hij niet eens thuis zijn geweest, zo verklaarde hij. Direct na de aangifte gaf hij echter een heel andere verklaring. Hij verklaarde toen dat het niet uitgesloten was dat hij naakt achter het raam stond. De officier van justitie liet hem toen weten dat er grenzen zijn aan wat men in zijn eigen huis kan doen:"Anderen nemen hier aanstoot aan."

Die uitspraak klopte als een bus. De verbouwereerde postbezorgster meldde haar chef de volgende dag dat een naakte kerel haar had staan opwachten, waarop haar een andere wijk werd aangeboden. De aanklaagster eiste vandaag een boete van 250 euro. Tevens gaf zij hem te kennen dat als de man weer voor een dergelijk vergrijp wordt aangeklaagd, hij twee dagen op water en brood mag.

De advocate van de potloodventer wil van geen aanklacht weten. Volgens haar is de man zo bijziend, dat hij niet kan zien dat hij wordt bekeken. De rechter verwierp het argument met als reden dat de naaktloper sterke contactlenzen draagt.

 

[Upd] UEFA voert druk op Polen op

Na de FIFA heeft nu ook de UEFA de druk opgevoerd op de Poolse autoriteiten. De FIFA heeft Polen gedreigd met een schorsing voor de WK-kwalificatie als bij de nationale voetbalfederatie (PZPN) vandaag de leidinggevenden niet terug zijn in functie.

De UEFA heeft nu gezegd dat de Polen ook de organisatie van het EK van 2012 (samen met Oekraïne) kan worden afgenomen.

Vorige week zette de tuchtcommissie van het Pools olympisch comité de PZPN-directie op non-actief en stelde Robert Zawlocki aan als bewindvoerder. Dat gebeurde in opdracht van de minister van Sport wegens het uitblijven van maatregelen in het uitgebreide fraudeschandaal in het Poolse voetbal. De FIFA duldt principieel geen overheidsbemoeienis met nationale bonden.

Update @17:15

De Poolse voetbalbond PZPN heeft met de regering van Polen een compronis bereikt waarin is voorzien van een onafhankelijk panel dat zich over de toekomst van de bond zal gaan buigen.

Zowel de FIFA als de UEFA neemt daar voorlopig genoegen mee.

[update] Manhunt 2 toch in Europa

Rockstar heeft deze week bekend gemaakt dat Manhunt 2 op 31 oktober uitkomt in de UK op de Wii. Deze versie van de horror-game is anders dan de versie in de Verenigde Staten, vanwege de toestemming door de British Board of Film Classification is de game aangepast. Het duurt dus niet lang meer tot je ook in de UK tegenstanders op gruwelijke wijze de dood in kan jagen op Nintendo's console.

Update: Manhunt 2 verschijnt op 31 oktober natuurlijk ook in Nederland op PlayStation 2, PlayStation Portable en Nintendo Wii.

Half-Life Decay nu ook voor de pc als gratis mod

Misschien hebben jullie wel eens gehoord van Half-Life, een nogal populaire shooter die een revolutie in het FPS-shooter genre was. Wat minder mensen weten, is dat deze game ooit geport is naar de PlayStation 2, en die versie had een korte add-on genaamd Decay. In deze co-op missie speelde je met Dr. Cross of Dr. Green terwijl je Black Mesa probeerde te overleven. Deze add-on was exclusief voor de PS2, tot nu! Een enthousiast modteam heeft na jaren hard werk de game naar de pc geport. Dus zoek je oude exemplaar van Half-Life nog eens op en kijk of je het wat vindt. Ga naar deze site om het te downloaden.


Een van deze mannen is je een biertje schuldig.

Vrouw laat borsten van 33 kilo wegsnijden

Een Macedonische vrouw heeft haar enorme boezem laten wegsnijden. Niets mis met een flink bos hout voor de deur, maar dankzij haar zwangerschap waren mevrouws borsten gegroeid naar cupmaat 85ZZZ. Met een gewicht van maar liefst 33 kilogram bleken haar borsten iets te veel van het goede.

Het enorme gewicht van haar voorgevel bezorgde de arme vrouw veel helse pijnen. Gelukkig wist de 24-jarige Afrodita Kamber haar artsen ervan te overtuigen dat het toch maar beter was haar borsten weg te snijden. "Ik wist wel dat mijn borsten zouden opzwellen tijdens mijn zwangerschap, maar in mijn geval bléven ze maar groeien", vertelt Kamber. "Ik kon nog amper slapen. Na verloop van tijd kon ik niet meer stappen. Ik moest zelf een bh in elkaar knutselen. Daar gebruikte ik een laken voor."

De enige manier om een einde te maken aan de helse pijnen bleek een borstamputatie. De hele operatie nam maar liefst zeven uur in beslag. "Gevallen als deze zijn uiterst zeldzaam, maar ze kunnen gebeuren", laat behandelend arts Borce Antevski weten.

Met dank aan xippie voor de submit

 

Dow Jones zakt onder 10.000 punten

De Amerikaanse Dow Jones aandelen-index in New York is zojuist onder de 10.000 punten gezakt. Beleggers zijn bang dat de financiële crisis die op dit moment wereldwijd schade aan het toebrengen is, nog lang niet ten einde is. Vooral de reddingsacties voor verschillende Europese banken maken de beleggers bang. De Dow Jones ging voor het eerst door de 10.000 puntengrens in maart 1999. Negen jaar later is de beurs dus weer op hetzelfde punt.

Beleggers maken zich steeds meer zorgen dat de kredietcrisis de gewone economie zal raken omdat bedrijven minder geld hebben om te investeren. Die zorg drukte eerder al de beurzen in Azië en Europa diep in het rood. De Amsterdamse AEX staat op dit moment op ruim zeven procent verlies. Met 318 punten staat de index op hetzelfde punt als eind 2005.

Ook de reddingsacties van de Belgische bank Fortis en het Duitse Hypo Real Estate zetten het sentiment op Wall Street onder druk omdat de angst bestaat dat de crisis nog meer slachtoffers gaat eisen.

Dat de Amerikaanse overheid een reddingsplan van 700 miljard dollar heeft, zorgt niet voor veel vertrouwen. Beleggers denken dat het niet genoeg is om de crisis te bezweren.

[WTCC] Uitslagen Monza

Het WTCC streek dit weekend neer in Monza, Italië. In de eerste race was het SEAT-rijder Ivan Muller die de sterkste was. In race twee was het zijn teamgenoot Gabriele Tarquini die voor eigen publiek won. Tom Coronel werd in de eerste race tiende en in de tweede viel hij uit, waardoor hij puntloos bleef.

Muller mocht in race één van pole vertrekken, een plek die hij na de eerste bocht nog steeds bekleedde. Achter hem sloten zijn teamgenoten Tarquini en Rickard Rydell aan. Grootste slachtoffer van het tumult bij de eerste chicane was James Thompson die van achter aangetikt werd en daarna zijn Honda kon parkeren. Ook Jaap van Lagen geraakte niet verder dan de eerste ronde. Tom Coronel daarentegen kende een uitstekende start en schoof van plek negentien op naar de negende plaats.

Gedurende de race wist Tarquini Muller in te halen, maar moest in de laatste ronde de positie weer teruggeven, omdat Muller er beter voor staat in het kampioenschap. De regerend kampioen, Andy Priaulx, reed een sterke race en eindigde uiteindelijk als derde. Coronel kwam door zijn mindere motor snelheid te kort en werd dan ook door enkele coureurs gepasseerd. Rydell werd na afloop van de race met dertig seconden bestraft voor het afsnijden van de chicane, waardoor hij van plek drie naar de zestiende plaats terug viel en Coronel uiteindelijk tiende werd.

In de tweede race wist Tarquini vanaf de zevende plaats naar de winst te rijden. De SEAT-coureur bleef zijn teamgenoot Jordi Gené voor die lang aan de leiding van de race had gelegen. Derde in deze race was Nicola Larini met een Chevrolet. Van Lagen werd in de Lada negentiende, terwijl Coronel zijn auto op twee ronden van het einde naar binnen stuurde, omdat er waarschuwingslampjes op het dashboard brandden. Tarquini werd na afloop van de race bestraft voor het afsnijden van de chicane, waardoor hij in Japan vijf plaatsen terug moet op de startopstelling.

Uitslag Race 1:

#CoureurMerkRondenTijd
1 Yvan Muller Seat 918.16,448
2 Gabriele Tarquini Seat 9+ 0,277
3 Andy Priaulx BMW 9+ 1,710
4 Tiago Monteiro Seat 9+ 3,699
5 Nicola Larini Chevrolet 9+ 8,111
6 Robert Huff Chevrolet 9+ 8,206
7 Jordi Gené Seat 9+ 8,434
8 Alex Zanardi BMW 9+ 11,056
9 Jörg Müller BMW 9+ 11,547
10 Tom Coronel Seat 9+ 14,396
11 Alain Menu Chevrolet 9+ 19,722
12 Pierre-Yves Corthals Seat 9+ 21,114
13 Franz Engstler BMW 9+ 21,722
14 Sergio Hernandez BMW 9+ 24,884
15 Manabu Orido Chevrolet 9+ 28,993
16 Rickard Rydell Seat 9+ 30,972
17 Takayuki Aoki BMW 9+ 31,499
18 Andrey Romanov BMW 9+ 36,751
19 Ibrahim Okyay BMW 9+ 37,459
20 George Tanev BMW 9+ 45,927
21 Yukinori Taniguchi Honda 9+ 47,715
22 Kirill Ladygin Lada 9+ 58,278
23Kristian Poulsen BMW 8DNF
24Stefano D'Aste BMW 7DNF
25Augusto Farfus BMW 5DNF
26Felix Porteiro BMW 3DNF
27Viktor Shapovalov Lada 2DNF
28Jaap van Lagen Lada 0DNF
29James Thompson Honda 0DNF
30Duarte Felix da Costa Seat 0DNF

Uitslag race 2:

#CoureurMerkRondenTijd
1 Gabriele Tarquini Seat 918.18,397
2 Jordi Gené Seat 9+ 0,316
3 Nicola Larini Chevrolet 9+ 0,646
4 Yvan Muller Seat 9+ 2,780
5 Alain Menu Chevrolet 9+ 3,056
6 Tiago Monteiro Seat 9+ 8,231
7 Alex Zanardi BMW 9+ 9,522
8 Augusto Farfus BMW 9+ 11,901
9 Rickard Rydell Seat 9+ 12,639
10 Jörg Müller BMW 9+ 13,456
11 James Thompson Honda 9+ 14,662
12 Felix Porteiro BMW 9+ 14,779
13 Sergio Hernandez BMW 9+ 15,621
14 Stefano D'Aste BMW 9+ 16,121
15 Kristian Poulsen BMW 9+ 24,517
16 Franz Engstler BMW 9+ 24,949
17 Manabu Orido Chevrolet 9+ 31,444
18 George Tanev BMW 9+ 35,754
19 Jaap van Lagen Lada 9+ 35,953
20 Duarte Felix da Costa Seat 9+ 43,753
21 Ibrahim Okyay BMW 9+ 44,083
22 Viktor Shapovalov Lada 9+ 45,160
23 Kirill Ladygin Lada 9+ 47,874
24 Tom Coronel Seat 8+ 1 ronde
25 Andy Priaulx BMW 7+ 2 ronden
26 Robert Huff Chevrolet 7+ 2 ronden
27 Yukinori Taniguchi Honda 5DNF
28 Andrey Romanov BMW 2DNF
29 Takayuki Aoki BMW 2DNF
30 Pierre-Yves Corthals Seat 0DNF

Stand in het kampioenschap:

#CoureurMerkPunten
1 Yvan Muller Seat 95
2 Gabriele Tarquini Seat 86
3 Robert Huff Chevrolet 64
4 Rickard Rydell Seat 62
5 Andy Priaulx BMW 61
6 Jordi Gené Seat 53
7 Jörg Müller BMW 52
8 Felix Porteiro BMW 50
9 Nicola Larini Chevrolet 48
10 Augusto Farfus BMW 47
11 Alain Menu Chevrolet 44
12 Tiago Monteiro Seat 37
13 Alex Zanardi BMW 32
14 Tom Coronel Seat 24
15 James Thompson Honda 19
16 Sergio Hernandez BMW 3
17 Stefano D'Aste BMW 2
18 Olivier Tielemans BMW 1

Alonso: "Ook in Japan snel"

Fernando Alonso verwacht dat het Renault-team ook op de Fuji Speedway snel zal zijn, net als in Singapore waar de Spanjaard als winnaar over de streep kwam. Toch realiseert hij zich dat het moeilijk kan worden om opnieuw te winnen.

"We hebben hard gewerkt aan nieuwe onderdelen voor Singapore en de laatste drie races van het seizoen. Daarom denk ik dat we in Fuji ook weer snel kunnen zijn. We zullen in elk geval ons uiterste best daarvoor doen", aldus Alonso. "Het circuit in Japan kent een erg lang recht stuk, waardoor de aerodynamische setting van de wagen opnieuw cruciaal zal zijn. Er zijn ook een aantal langzame bochten en met name de laatste paar zijn uitsluitend in de tweede versnelling."

Hij prees zijn team dat de auto klaar moet maken: "Het team mmoet heel hard werken om het niveau van downforce en mehcanische grip te bepalen, wat extra belangrijk is in de langzame secties. We zullen een vergelijkbaar programma draaien dat we ook draaien op banen waar we maar één keer per jaar komen." De Spanjaard staat momenteel op een zevende plaats, met 38 punten. Hij heeft wel een behoorlijke achterstand op de nummer zes, Heikki Kovalainen, die inmiddels 51 punten bij elkaar geracet heeft.

Meppelink weg bij RBC Roosendaal

Rob Meppelink is weg bij RBC Roosendaal. De club meldt dat, als gevolg van de slechte resultaten van de Brabanders in de Jupiler League, er een onwerkbare situatie ontstaan is.

Meppelink, die sinds 2001 in Roosendaal actief was als achtereenvolgens manager voetbalopleiding, manager voetbalzaken en sinds maart vorig jaar hoofdtrainer, had nog een contract tot het eind van dit seizoen. Onlangs liet de Haagse oefenmeester zich nog stevig uit over het kritische Roosendaalse publiek.

Operatiekamers in Emmeloord zijn weer in orde

De drie operatiekamers in het Dokter J.H. Jansenziekenhuis in Emmeloord zijn weer in orde. Volgens een woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen, waaronder het Emmeloordse ziekenhuis valt, voldoet de luchtkwaliteit in de ok's weer aan de norm. Pas als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) groen licht geeft mag er weer geopereerd worden.

Het is nog niet bekend wanneer de IGZ de luchtkwaliteit in de operatiekamers in Emmeloord gaat toetsen. Vrijdag vindt een gesprek plaats tussen interim-bestuurder Norbert Hoefsmit en de inspectie, zegt de woordvoerder van het ziekenhuis.

De gebrekkige luchtkwaliteit in de operatiekamers in de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad was vorige maand reden voor de IGZ om ze te sluiten. De woordvoerder van de ziekenhuizen laat weten dat de luchtkwaliteit op de ok's in Lelystad nog steeds niet in orde is. Hier worden twee noodoperatiekamers gebouwd.

Maandag sloot het Medisch Centrum Alkmaar uit voorzorg vier van de twaalf operatiekamers wegens een probleem met de luchtfilters. De luchtkwaliteit had daar volgens het ziekenhuis niet onder te lijden gehad. Er zou dan ook geen gevaar zijn geweest voor patiënten.

Mateschitz wil in 2009 meestrijden met Red Bull

Na de overwinning van Sebastian Vettel tijdens de Grand Prix van Italië, realiseert Red Bull-baas Dietrich Mateschitz zich dat hij een erg gewilde coureur bij zijn team heeft. De jonge Duitser rijdt nu nog voor het zusterteam van Red Bull, Scuderia Torro Rosso, maar zal in 2009 uitkomen voor Red Bull Racing.

“De halve paddock zit achter hem aan”, zei Mateschitz tegenover Salzburger Nachrichten. “Maar Sebastian heeft geen plannen om Red Bull te verlaten en die heb ik ook niet. Hij is een onderdeel van onze familie. We zouden teleurgesteld zijn als hij zou vertrekken. Hij heeft het echter wel verdiend om in een van de beste auto’s van een van de beste teams te rijden, dus zijn wij verplicht om hem dat te geven.”

“Ik denk dat we in 2009 vooraan kunnen meestrijden. Het zal een compleet nieuwe auto worden en met Adrian Newey is de kans dat het een topauto wordt, erg groot”, aldus Mateschitz.

Piquet heeft goed resultaat nodig

Nelson Piquet vierde alweer een tijdje geleden een podiumfeestje. Hij stond op het een-na-hoogste treedje bij de Grand Prix van Duitsland op de Hockenheimring. Een kleine drie maanden later zijn er opnieuw speculaties over de positie van de Braziliaan bij het ING Renault-team.

Piquet viel in Singapore weer uit en hij beseft dat hij toch een goed resultaat neer moet zetten in Japan. "Ik kan niet wachten om de baan van Fuji op te gaan. Het lijkt me een heel interessant circuit", vertelde Piquet terwijl hij vooruitkijkt naar de race op het circuit van Fuji. "Ik ben ook vastberaden om daar een goede race te hebben. Ik heb momenteel ook een goede race nodig."

De Fuji Speedway is voor de Renault-coureur een nieuw circuit. "Ik heb daar nog nooit gereden. In de trainingen op de vrijdag zal ik de baan dus zo snel mogelijk onder de knie moeten krijgen. Het team heeft al wat gegegens over de baan en die informatie gebruik ik om mezelf een beetje voor te bereiden. Donderdag kom ik meer over het circuit te weten, als ik met mijn engineers een wandeling zal maken over de baan."

Nelsinho staat in het kampioenschap op de dertiende plek met 13 punten. Zou het ongeluk brengen?

BMW bevestigt Kubica en Heidfeld voor 2009

Robert Kubica en Nick Heidfeld zullen ook in 2009 racen voor het team van BMW-Sauber. Dit heeft het Duitse fabrieksteam maandag bekend gemaakt. Ook Christian Klien behoudt zijn functie als test- en reservecoureur.

BMW kiest door Kubica en Heidfeld te behouden voor continuïteit. “We beschouwen Nick en Robert als een erg sterk rijderspaar en Christian is een ervaren testcoureur. We twijfelen er niet aan dat we met deze coureurs ook in ons vierde jaar onze ambitieuze doelen kunnen realiseren”, aldus teambaas Mario Theissen.

Fernando Alonso werd de afgelopen maanden veelvuldig in verband gebracht met het team van BMW. Deze geruchten kunnen, na het bevestigen van Kubica en Heidfeld, de prullenbak in.

Condoom voor Keniaanse geiten

De geitenfokkers van de Keniaanse stam Masai zijn de seksuele escapades van hun dieren beu. De bokken krijgen vanaf nu een plastic of lederen schort onder de buik gebonden. Op deze manier kunnen de geiten zich niet meer voortplanten.

Omdat het Afrikaanse land te kampen heeft met grote droogte, is er te weinig voedsel om naast alle mensen ook de dieren te voeren. Met dit gekunstelde condoom hopen de stamleden dat de geitenkuddes niet nog meer uitbreiden. Hierdoor zou de voedselschaarste nog groter worden, en zouden de drachtige dieren de volgende regenperiode niet eens halen.

Met dank aan xippie voor de submit.

Geile man schiet zichzelf neer

Een man uit de Amerikaanse staat Florida heeft zichzelf vorige week neergeschoten. De man was namelijk gefrustreerd omdat zijn vriendin geen zin had in een nummertje met de jongeman.

De 29-jarige man uit Fort Myers kwam in de nacht van dinsdag op woensdag thuis nadat hij met zijn vriendin naar de kroeg was geweest. Ondanks dat het tijd was om te gaan slapen, dacht de man daar heel anders over. Hij wilde graag de stapavond op gepaste wijze met zijn vriendin afsluiten, maar zij wilde juist gaan slapen. Toen de vriendin zijn avances dan ook afsloeg, knapte er iets bij de geile beer.

De vriendin besloot toen in een ander vertrek de nacht door te brengen. Na enkele minuten hoorde zij echter schoten. Vriendlief kwam de kamer binnengewaggeld en bedreigde haar met het vuurwapen. Hierop liep hij naar de keuken en viel in de oven. De man ging vervolgens van zijn stokje.

In het ziekenhuis werd de man behandeld aan twee schotwonden in zijn arm. Na behandeling wachtte de politie hem op om hem in een politiecel op te sluiten. De geile schutter zal worden aangeklaagd voor bedreiging en het schieten met een vuurwapen in een woning. Om hem vrij te krijgen, moet een borgsom van honderdduizend dollar worden betaald.

Feyenoord wil Biseswar behouden

Diego Biseswar en Feyenoord zitten weer om de tafel om een nieuw contract te bespreken voor de snelle spits.

De clubleiding van Feyenoord vond Biseswar aan het begin van het nieuwe seizoen overbodig en hij mocht op zoek gaan naar een nieuwe club. Onder leiding van Gertjan Verbeek lijkt hij weer te zijn opgebloeid. Daarom zitten de Rotterdammers opnieuw rond de tafel met Biseswar. Biseswar heeft momenteel een aflopend contract.

Tipgeld in zaak-Vaatstra verdubbeld

Het tipgeld in de zaak-Marianne Vaatstra is tijdelijk verhoogd naar 50.000 euro. Tot de jaarwisseling wordt de 23 duizend die justitie uitlooft door de stichting Marianne Vaatstra aangevuld tot vijftigduizend euro. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Leeuwarden maandag bevestigd. Het gaat om de beloning voor de gouden tip die leidt tot de opsporing en veroordeling van de dader.

Het extra geld is een initiatief van de stichting en wordt opgebracht uit eigen middelen. Justitie is ervan op de hoogte gebracht, licht een woordvoerder van het OM toe.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 gevonden in een weiland bij Veenklooster in de gemeente Kollumerland. Ze was verkracht en vermoord. Er werden enkele verdachten aangehouden, die later onschuldig bleken.


Marianne Vaatstra (foto: DAG)

Onderwijsbonden naar rechter om cao-overeenkomst

De onderwijsbonden stappen naar de rechter om de VO-raad te dwingen het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao voor te leggen aan de achterban van de onderwijsorganisatie. Het kort geding tussen de bonden AOb, CNV, FNV en CHMF en de VO-raad, die de belangen behartigt van schoolbesturen, dient dinsdagmiddag.

De bonden zijn boos op de raad omdat deze het nieuwe cao-akkoord voor het onderwijspersoneel niet wil voorleggen aan de achterban. Om die reden hadden de bonden een ultimatum gesteld dat afgelopen vrijdag afliep. "Maar de VO-raad weigert op onze eis in te gaan. En dat is tegen het verbintenissenrecht, dit mag gewoonweg niet", zegt een woordvoerder van de AOb. "Onze eisen zijn niet onderhandelbaar. De VO-raad moet dit akkoord voorleggen aan zijn achterban. Dat willen we met deze rechterlijke stap afdwingen."

De VO-raad betreurt de gang naar de rechter. "We hebben al die tijd gezegd: kom bij ons aan tafel dan praten we erover. Nu zitten we morgen met elkaar om de tafel, maar dat is niet de tafel die wij voor ogen hadden", zegt een woordvoerder. "Wij hebben dit akkoord wel degelijk aan de achterban voorgelegd, tot tweemaal toe. Hieruit blijkt dat 96 procent van de schoolbesturen achter het besluit staat de overeenkomst te verwerpen. Dus als de bonden ons hierover willen dagen, dan moet dat maar", aldus de zegsman.


Onderwijsbonden naar rechter om cao-overeenkomst  (foto: DAG)

Stroomstoring legt deel Leeuwarden plat

Een stroomstoring heeft er maandagochtend toe geleid dat zo'n duizend huishoudens in Leeuwarden een aantal uren zonder stroom hebben gezeten. Dat laat een woordvoerder van netbeheerder Essent weten. De oorzaak is nog onbekend.

De stroomstoring ontstond rond 06.30 uur. Om 09.30 uur waren volgens de woordvoerder alle huishoudens weer aangesloten. Ook het Medisch Centrum Leeuwarden werd getroffen door de storing. De omschakeling naar de noodstroomvoorziening verliep niet goed, waardoor de aggregator handmatig moest worden aangezet. Het ziekenhuis laat weten dat alle poliklinieken vanaf 11.00 uur weer volledig draaien.

Wisgerhof: "Er werd ook aan mij getrokken"

Verdediger Peter Wisgerhof won gistermiddag in de Rotterdamse Kuip met NEC met 0-2 van Feyenoord.

De defensieve kracht van de Nijmegenaren had echter een penalty tegen kunnen krijgen, nadat hij Feyenoord-aanvaller Diego Biseswar in het strafschopgebied vasthield. "Ik heb het gevoel dat er meer aan mij werd getrokken dan andersom", aldus de aanvoerder tegenover Omroep Gelderland. "De scheidsrechter had goed zicht en nam denk ik de goede beslissing door geen penalty te geven."

Rus stijgt dertien plaatsen

Arantxa Rus is op de nieuwste editie van de WTA-wereldranglijst bij de vrouwen 170e. De Nederlandse bereikte afgelopen week in Tasjkent de tweede ronde en klom hierdoor dertien plaatsen. Michaëlla Krajicek maakte een grote duikeling en staat nu op de 217e plaats.

Jelena Jankovic staat voor de tweede keer in haar loopbaan op de nummer één positie. De Servische won gisteren het toernooi in Stuttgart en stootte daarmee Serena Williams van de eerste plek.

Tafeltennisvrouwen naar laatste vier

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben de halve finales bereikt van het Europees Kampioenschap voor landenteams in Sint-Petersburg. In de kwartfinale won Oranje met 3-0 van Spanje.

Li Jie versloeg Galia Dvorak in drie games: 11-7, 11-5, 11-8. Li Jiao had vier games nodig tegen Fang Zhu: 6-11, 11-9, 11-8, 11-8. Ook Elena Timina stond tegen Sara Ramirez slechts één game af: 4-11, 11-9, 11-4, 11-8.

Eternal Sonata wordt in februari verwacht voor PS3

Eternal Sonata verscheen eind 2007 al voor de Xbox 360, maar binnenkort kunnen ook PS3-eigenaren genieten van deze game. Atari heeft vandaag namelijk bekend gemaakt dat de PS3-versie van Eternal Sonata vanaf februari 2009 verkrijgbaar zal zijn.

De makers van de game hebben de tijd gebruikt voor het maken van nieuwe quests, gevechten en meerdere eindes voor de game. Daarnaast zijn de personages Crescendo en Serenade speelbaar, zullen er extra kostuums beschikbaar zijn en zal de game nog meer muziek bevatten van Frederic Chopin.



...Binnenkort...

Eternal Sonata is de Westerse naam voor Trusty Bell: Chopin's Dream. In deze RPG kruip je in de huid van de 19e eeuwse componist Frederic Chopin, terwijl hij de laatste uren van zijn leven doorbrengt in een magische fantasiewereld. In deze wereld hebben licht en duisternis een grote betekenis, want afhankelijk van waar je bent heb je verschillende aanvallen tot je beschikking en zullen vijanden in nieuwe vormen komen.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren stond de vijfde speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

FC Omniworld - HBS 5-1
51' Jordy van Wijk 1-0
53' Dave Zwiebel 2-0
63' Steffan Vliestra 3-0
65' Paul Bekker 3-1
71' Steffan Vliestra 4-1
' Mo Ikariden 5-1

58. Michel Biesta (HBS/2x geel)

Elinkwijk - FC Türkiyemspor 2-1
10' Ralf de Haan 1-0
64' Mo El Aakel 1-1
64' Gerrit Bartels 2-1

Argon - FC Hilversum 3-1
12' Michael van Laere 1-0
48' Thabiso van Zeijl 2-0
55' Nassir Bezir 2-1
90' Anton de Haan 3-1

Westlandia - VUC 2-1
53' Marko van der Knaap 1-0
76' Jeffrey Ramkisoen 2-0
88' Dominique Broekhuizen 2-1

Haaglandia / Sir Winston - Hollandia 3-3
17' Quincy Allee 1-0
25' Brutil Hosé 2-0
47' Tim de Best 3-0
51' Tim de Best 3-1 e.d
81' Travis Reuser 3-2
83' Klaas Vriend 3-3

AFC - DWV 4-0
57' Gijs Roodbeen 1-0
59' Leandro Kappel 2-0
73' Steve Promes 3-0
78' Tristan Buchinhoren 4-0

69. Willem Scheerens (AFC/2x geel)

ADO'20 - VVSB afgelast

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia51315-6
2. VVSB4107-2
3. FC Omniworld51014-7
4. Argon51011-4
5. AFC5912-10
6. Hollandia578-7
7. Elinkwijk577-9
8. ADO'20467-5
9. VUC569-8
10. FC Hilversum566-10
11. Haaglandia / Sir Winston558-9
12. FC Türkiyemspor536-8
13. HBS535-17
14. DWV521-14

Hoofdklasse B

EVV - Schijndel / Bol Accountants 1-0
20' Jeroen Evelein 1-0

Baronie - sv Venray 1-1
52' Revy Rosalia 1-0
87' Bob Crooij 1-1

OJC Rosmalen - DESK 1-1
45' Randy Thenu 1-0
56' Jelle Hakkert 1-1

Gemert - LONGA 4-2
21' Bas van der Reijken 1-0 penalty
41' Jorzolino Falkenstein 2-0
65' Bas van der Reijken 3-0
66' Bram Somers 3-1
81' Mo Idrissi 4-1
86' Bram Somers 4-2

UNA - Papendrecht 2-1
15' Tim Strijbosch 1-0
22' Tim Strijbosch 2-0
78' Robert-Jan de Vos 2-1

sv Deurne - sv Meerssen 0-0

Dijkse Boys - JVC Cuijk afgelast

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk41211-2
2. EVV5116-3
3. Gemert51011-6
4. Baronie5109-5
5. Dijkse Boys476-4
6. sv Venray578-5
7. UNA579-7
8. Papendrecht577-7
9. DESK578-12
10. Schijndel / Bol Accountants547-6
11. OJC Rosmalen 545-9
12. sv Meerssen544-10
13. sv Deurne522-8
14. LONGA514-13

Hoofdklasse C

Sneek Wit Zwart – Quick '20 0-2
51' Sargon Gouriye 0-1
66' Sargon Gouriye 0-2

De Treffers – HSC '21 / Carparc 1-2
23' Robert Wilens 0-1
77' Umran Bozbiyik 1-1
85' Gerard Monnikhof 1-2

90. Umran Bozbiyik (De Treffers/2x geel)

Be Quick 1887 – De Bataven 0-0

90. Gerben Klaassens (Be Quick 1887)

Germania - Alcides 1-0
78' Patrick Ax 1-0 penalty

WKE – Achilles '29 afgelast

WSV – FC Lienden afgelast

Babberich – SC Joure afgelast

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. HSC '21 / Carparc51514-2
2. Quick '2051012-8
3. De Treffers5107-4
4. FC Lienden489-6
5. Be Quick 1887587-6
6. WKE478-5
7. WSV478-6
8. Sneek Wit Zwart564-7
9. Achilles '29444-5
10. Alcides544-7
11. Germania542-8
12. SC Joure436-8
13. Babberich433-9
14. De Bataven511-8

Microsoft maakt haar Tokyo Game Show line-up bekend

De Tokyo Game Show begint al over een paar dagen en om de komende bezoekers nog enthousiaster te maken, heeft ook Microsoft haar line-up voor de Tokyo Game Conference bekend gemaakt. De TGS zal plaatsvinden van 9 tot 12 oktober en zal de onderstaande games bevatten, waarvan het grootste deel speelbaar is.

Playable:
- FIFA 09 (Electronic Arts)
- Mirror's Edge (Electronic Arts)'
- Bionic Commando (Capcom)
- Street Fighter IV (Capcom)
- Biohazard 5 (Capcom)
- Otomedius G (Konami)
- World Soccer Winning Eleven 2009 (Konami)
- Star Ocean 4 - The Last Hope (Square Enix)
- Last Remnant (Square Enix)
- Sonic World Adventure (Sega)
- Gundam Musou 2 (Bandai Namco)
- Ninja Blade (From Software)
- Race Driver Grid (Codemasters)
- Fallout 3 (Bethesda)
- Fable 2 (Microsoft)
- Banjo to Kazooie no Daibouken: Garage Daisakusen (Microsoft)
- Far Cry 2 (Ubisoft)
- H.A.W.X. (Ubisoft)
- EndWar (Ubisoft)
- Prince of Persia (Ubisoft)
- Ketsui: Kizuna Jigoku Tachi Extra (5pb)
- DoDonPachi Daioujou Black Label Extra (5pb)
- Saints Row 2 (THQ)

Video:
- Bayonetta (Sega)
- 11 Eyes Cross Over (5pb)
- Chaos Head Noah (5pb)

Openbaar vervoer valt stil door staking in België

In België rijden vandaag tengevolge van een eendagsstaking vrijwel geen treinen, trams en bussen. Door het toegenomen autoverkeer ontstonden in het hele land files.

Ook de hogesnelheidstreinen van Eurostar en Thalys worden door de staking getroffen. Een woordvoerster van Thalys zei dat er vandaag geen enkele Thalystrein rijdt.

Drie vakbonden hebben de staking georganiseerd om te protesteren tegen de gestegen kosten van levensonderhoud. Zij willen dat de regering meer doet om de inkomens van de werknemers te verbeteren.

"Wij wachten al twee jaar op antwoorden van de regering over onze koopkracht", zei Rudy de Leeuw van de vakbond ABVV, een van de drie bonden. "We moesten de regering en de werkgevers waarschuwen", zei hij. "Zij moeten ons uitleggen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Wat we nodig hebben is koopkracht, werk en goede diensten."

Bij autofabrieken en in de haven van Antwerpen werd gepost door werknemers die zich bij de staking aansloten. Bedrijven waarschuwden de bonden dat zij naar de rechter zullen stappen als er geprobeerd wordt personeel of leveranties tegen te houden.

Leerlingen op vmbo ongezonder dan leeftijdsgenoten

Vmbo'ers roken en drinken vaker dan leeftijdsgenoten die een havo- of vwo-opleiding volgen. Dat blijkt uit onderzoek dat de GGD in de regio Nijmegen onder vijfduizend leerlingen heeft gehouden. De onderzochte vmbo'ers scoren lager op vijf van de zeven gezondheidscriteria die onder de loep zijn genomen.

Onderzoeker Marlene van der Star vindt de uitkomst niet erg verrassend. "Jongeren op het vmbo zitten vaak in een lagere sociaaleconomische positie dan jongeren met een hogere opleiding. Die positie hangt samen met het leefgedrag van mensen."

De onderzoekers keken naast roken en drinken naar hoeveel tweede- en vierdeklassers bewegen, of ze depressieve gevoelens hebben, spijbelgedrag, of ze ontbijten en of ze onveilige seks hebben. Over het algemeen zijn jongeren in de regio iets gezonder gaan leven. Zo blijkt dat het aantal jongeren dat alcohol drinkt in vier jaar tijd met twaalf procent is gedaald. Daarnaast eet de jeugd gezonder en roken zij minder.

Volgens Van der Star zijn veel jongeren, ondanks de verbetering, niet gezond bezig. "Een groot aantal leerlingen drinkt bijvoorbeeld nog steeds regelmatig, dat zijn ook jongeren van onder de 16 jaar."

De onderzoeksresultaten moeten scholen en gemeenten inzicht geven in de gezondheid van de plaatselijke jeugd. Iedere school en gemeente die aan het onderzoek meedeed heeft een eigen rapport gekregen. Dat moet er volgens Van der Star voor zorgen dat problemen gerichter kunnen worden aangepakt. Het onderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.


Leerlingen op vmbo ongezonder dan leeftijdsgenoten  (foto: DAG)

Binnenkort verse content in Mercenaries 2 update

Deze maand kunnen we de eerste gratis update verwachten voor Mercenaries 2: World in Conflict, dat zegt Electronic Arts. De komende update zal onder andere cheats bevatten, zes speelbare karakters en de coöperatieve regiorestricties zullen worden verwijderd. Daarnaast zal er in november een tweede 'betaalde' update uitkomen.


Mercenaries 2: World in Flames speelt zich af in een door oorlog verscheurde wereld. Een gewetenloze tiran probeert van de situatie gebruik te maken door Venezuela binnen te vallen om zo de olievoorraden in handen te krijgen. Uiteraard ben je hier niet blij mee, zeker niet als je gewond raakt bij deze aanval. In je missie om de dictator tegen te houden heb je van alles tot je beschikking. Van supersnelle sportauto's tot futuristische satellietgeleide minikernbommen. Mocht je door je geld heen zijn, dan pak je wat je nodig hebt op het slagveld. Als je het kan zien, kun je het kopen, stelen of opblazen in deze actiegame.

Dickoh: "Van Hanegem moest me wel opstellen"

Als er één speler gebaald moet hebben van de slechte competitiestart van FC Utrechts is het Francis Dickoh wel. De verdediger stak bepaald niet lekker in zijn vel en ging bij een aantal tegendoelpunten lelijk in de fout. Tegen FC Twente(3-0) revancheerde de speler zich.

Dickoh hield niet alleen Twente-spits Blaise N’Kufo uit de wedstrijd, maar liet zich ook in aanvallende zin gelden. Vlak na rust kopte hij de 2-0 achter de kansloze Sander Boschker.

"Maar dit is een teamprestatie", bleef de verdediger nuchter tegen Goal.com. "We zijn de competitie heel slecht begonnen, maar de laatste wedstrijden gaat het steeds beter. Vandaag hebben we eigenlijk voor het eerst echt goed gespeeld. Dat geeft vertrouwen", aldus Dickoh.

"Zoals het vandaag ging is de bedoeling", gaat hij verder. "We zaten dicht op de tegenstander en toen dat lukte gingen we naar voren spelen."

"Ik ben blij dat de trainer nog steeds vertrouwen in me had", zegt Dickoh, die wel een vermoeden heeft hoe dat komt. "Hij kon ook niet anders, want alle verdedigers waren geblesseerd."

De Sutter zo goed als rond met Anderlecht

Tom de Sutter zal zijn loopbaan hoogstwaarschijnlijk voortzetten bij de Belgische topclub Anderlecht.

De Vlaamse tv-zender WTV maakte dit gisteren bekend. Volgens het tv-station lijkt het erop dat De Sutter al in de winterstop de overstap maakt naar Brussel, waar hij dan voor 4,5 jaar zal tekenen.

De spits van Cercle Brugge stond deze zomer nadrukkelijk in de belangstelling van AZ, totdat de aanvaller een knieblessure opliep.
Naast Anderlecht zouden op dit moment nog twee clubs in de race zijn voor De Sutter, maar de kans lijkt het grootst dat de international voor 'paars-wit' kiest.

Owen niet bij Engelse selectie

Michael Owen is door bondscoach Fabio Capello niet geselecteerd voor de nationale ploeg van Engeland.

De Italiaan heeft de voorkeur gegeven aan Peter Crouch, Jermain Defoe en Emile Heskey. Engeland neemt het zaterdag op Wembley op tegen Kazachstan en reist vier dagen later af naar Wit-Rusland.

Selectie:

Doel: Scott Carson (West Bromwich), Robert Green (West Ham), David James (Portsmouth).

Verdediging: Wayne Bridge (Chelsea), Wes Brown (Manchester United), Ashley Cole (Chelsea), Rio Ferdinand (Manchester United), Glen Johnson (Portsmouth), Joleon Lescott (Everton), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham).

Middenveld: Gareth Barry (Aston Villa), David Beckham (Los Angeles Galaxy), Stewart Downing (Middlesbrough), Steven Gerrard (Liverpool), Jermaine Jenas (Tottenham), Frank Lampard (Chelsea), Theo Walcott (Arsenal), Shaun Wright-Phillips (Manchester City).

Aanval: Peter Crouch (Portsmouth), Jermain Defoe (Portsmouth), Emile Heskey (Wigan), Wayne Rooney (Manchester United).

Historisch slechte start Tottenham Hotspur

Door de 0-1 thuisnederlaag tegen Hull City blijft Tottenham Hotspur op het schamele aantal van twee punten steken. Dit terwijl men voorafgaand aan het seizoen had gehoopt de top vier van de Premier League te kunnen aanvallen.

Momenteel is de ploeg van manager Juande Ramos zelfs de hekkensluiter van de Engelse hoogste divisie. Met de score van twee punten uit zeven wedstrijden evenaart Spurs de seizoensstart uit het seizoen 1912/1913, toen de teller na zeven duels ook pas op twee punten stond.

SeizoenWedstrijdenPunten
2008/200972
1912/191372
1955/195674
1958/195974

Assaidi: "Mooi om hier debuut te maken"

Voor een van de De Graafschap spelers was de nederlaag tegen PSV toch een bijzondere wedstrijd. Oussama Assaidi maakt zijn competitiedebuut voor de ploeg uit de Achterhoek en was daar uiteraard content mee.

"Je weet dat een uitwedstrijd tegen PSV een moeilijke wedstrijd zal worden. PSV is gewoon nationale top en daar moet je als ploeg op instellen. We hadden als doel om een punt mee te nemen maar dat zat er niet in. We speelden inderdaad verdedigend maar je krijgt er veel meer om de oren wanneer je dat niet doet tegen een ploeg als PSV," aldus de aanvaller tegenover Goal.com.

"Dit is een mooie plek om je debuut te maken. Een groot stadion met veel publiek. Ik voelde wel een gezonde spanning toen ik klaar stond om in te vallen. Ik ben nu erg blij dat ik blessurevrij ben en ik wil nu gewoon spelen. Ik kan me gaan richten op het veroveren van een basisplaats want dat is nu mijn doel."

"De voorbereiding verliep prima en de trainer was ook tevreden over mijn spel maar toen kwam die blessure. Ik heb nu net twee wedstrijden met het tweede elftal achter de rug en ik mis nog wel wat ritme maar dat kan alleen veranderen door te spelen," aldus de van FC Omniworld overgekomen vleugelspeler.

Kosten voor openbare orde blijven stijgen

De overheid heeft vorig jaar gemiddeld 690 euro per inwoner besteed voor openbare orde en veiligheid. Dat is zes procent meer dan een jaar eerder. In vijf jaar tijd zijn de kosten met ruim 28 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Vooral aan het gevangeniswezen en de rechtspleging is meer geld uitgegeven.

De overheidsuitgaven aan openbare orde en veiligheid bedroegen vorig jaar in totaal 11,3 miljard euro. Met 4,8 miljard vormde de politie de grootste uitgavenpost. Dat hangt onder meer samen met de elfhonderd voltijdbanen die er vorig jaar bij zijn gekomen.

De kosten voor het gevangeniswezen namen met bijna twaalf procent toe tot 2,3 miljard euro. Zo trok de Dienst Justitiële Inrichtingen meer geld uit voor het verbeteren van de brandveiligheid in gevangenissen. Ook kreeg het Openbaar Ministerie meer ruimte om personeel aan te nemen.

De uitgaven voor rechtspleging stegen met 6,4 procent tot bijna 2,2 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling van de groei een jaar eerder. De arrondissementsrechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad kregen geld bijgeschreven om meer ondersteunend personeel aan te nemen. Ook stegen de kosten voor rechtsbijstand, noemt het CBS als ander voorbeeld.

Voor de brandweer en de rampenbestrijding trok de overheid vorig jaar 1,1 miljard euro uit. Dat is vrijwel hetzelfde bedrag als een jaar eerder.

Mormonen bouwen tempel in Italië

De Mormonen gaan tempels bouwen in Italië, Argentinië, de Verenigde Staten en Canada. Dat heeft de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, zoals de kerk officieel heet, in Caspar in de Amerikaanse staat Wyoming aangekondigd.

Het zal voor het eerst zijn dat de Mormonen een kerk in de mediterrane wereld openen. Die tempel moet in Rome komen, het hart van de rooms-katholieke kerk. In Italië wonen ongeveer 25.000 mormonen. Wereldwijd telt de kerk volgens eigen schattingen ongeveer 13 miljoen aanhangers.

'Leidraad voor medisch specialisten'

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) werkt aan een leidraad die de verantwoordelijkheden en het handelen van medisch specialisten bij het onderhoud en beheer van alle medische apparatuur moet vastleggen. Dat maakte de orde gisteravond laat bekend.

Aanleiding is een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de IJsselmeerziekenhuizen. In het rapport, dat op 1 oktober werd gepubliceerd, concludeert de inspectie dat de medische staf en specialisten van de ziekenhuizen op de hoogte waren van het feit dat de lucht in hun operatiekamers niet steriel was, maar toch doorgingen met opereren. Vooral patiënten van specialisten die gebruikmaken van implantaten liepen zo het risico op wondinfecties met ernstige consequenties.

De OMS sluit zich aan bij de kritiek van de inspectie en legt deze week zijn leidraad voor aan de wetenschappelijke verenigingen. "Een situatie als in de IJsselmeerziekenhuizen mag nooit meer voorkomen", stelt de orde in een persbericht.

Deel bewoners Spijkenisse mag na brand naar huis

Een deel van de bewoners in Spijkenisse die afgelopen nacht hun woning uit moesten door een brand, mag naar huis. De rest moet nog wachten, omdat diverse woningen rook- en waterschade opliepen.

De brand aan de Vlinderveen verwoestte een vestiging van supermarktketen C1000 en zeven kleinere winkels. Ook een sporthal stond in de brand. Tachtig tot negentig huizen werden ontruimd. In totaal 27 bewoners brachten de nacht door in een hotel. Anderen sliepen bij familie of bekenden.

De brandweer had de brand in de ochtend onder controle. Een politiewoordvoerder heeft laten weten dat de brandweer nog uren bezig is met nablussen. De omvang van de schade en de oorzaak van de brand zijn nog onduidelijk. De brandweer rukte met veel materieel uit. Ongeveer 130 mensen werden ingezet om het vuur te bestrijden. De brand leidde tot enorme rookontwikkeling en trok veel kijkers.

Babysitter betrapt

Het echtpaar Wuyts uit het Belgische Berchem kreeg de schrik van hun leven toen ze terugkwamen van een avondje stappen. De babysitter die ze ingehuurd hadden om op hun kinderen te passen, paste liever op twee jongemannen dan op de kinderen (3 en 4 jaar oud) van het koppel. 

De babysitter was ingehuurd via de Belgische Gezinsbond en zou van 19.00 uur tot middernacht op de kleintjes van het echtpaar passen. "Toen we klokslag om middernacht thuiskwamen, ontdekten we dat de benedenverdieping verlaten was. In de stoel lag de beha van de oppas. Op de bovenverdieping betrapten we het meisje van 17 met twee jongemannen van allochtone origine. Een van hen had een ontbloot bovenlijf", aldus de verbouwereerde Wuyts.

Direct na de ontdekking belde Wuyts de politie. Het meisje werd meegenomen voor het verhoor. Ze verklaarde dat ze met beide jongens seks wilde. De agenten vertelden het echtpaar direct dat ze de jongeren niets ten laste konden leggen. Er was geen huisvredebreuk gepleegd volgens de agenten, omdat het echtpaar het meisje zelf in huis had gehaald.

Wuyts is in de overtuiging dat het meisje niet alleen seks met de twee jongens wilde. "De babyfoon was uitgeschakeld, en het kinderslot bovenaan de trap was geforceerd. Bovendien stond de deur van onze slaapkamer op en kier. Ik heb een sterk vermoeden dat de meerderjarige jongen op zoek was gegaan om iets te kunnen stelen, terwijl het meisje zich met de andere, minderjarige, jongen amuseerde. De jongens hebben allebei een verleden van diefstal."

Het echtpaar Wuyts is boos op de Gezinsbond. Ze vinden dat de bond de babysitter onvoldoende heeft gescreend. "Wij kunnen niet al onze 16.000 oppassers ontleden", is de reactie van de Gezinsbond op het voorval.

Damnation wil anders zijn

De lead designer van Blue Omega studios, Jacob Minkoff, heeft uitgelegd waarom ze met Damnation een nieuwe weg zijn ingeslagen in het shooter-genre. Minkoff vindt namelijk dat alle shooters tegenwoordig op elkaar lijken en het genre een beetje in een sleur zit. Minkoff is van plan dit te doorbreken met Blue Omega's nieuwste shooter Damnation.

Volgens Minkoff zijn alle shooters een beetje hetzelfde: een vlak design, kleine tunnels, kamers en vlakke gebieden. Minkoff vindt dat het genre een beetje is vastgeroest en heeft daarom Damnation een vernieuwend element meegegeven.

Dit 'vernieuwende' element was al bekend: de game zal veel meer verticale elementen bevatten dan gangbaar is bij shooters. Door het toevoegen van dit element krijgt de game veel meer mogelijkheden: acrobatische klimbewegingen, enorme omgevingen en meer tactische mogelijkheden.

Damnation staat gepland voor 28 november (Europa).



De hoogte in met Damnation

'Vloeken op nieuwssites echt Nederlands'

Nederlanders schelden en beledigen meer op nieuwssites dan andere Europeanen. Dat schrijft Trouw vandaag op basis van eigen onderzoek. De reacties die Nederlandse lezers op nieuwsfora achterlaten zijn 'platter en banaler' dan bijvoorbeeld die door Duitsers en Fransen.

Volgens de krant wordt in Nederland 'ongeremd' gescholden op de premier, ministers en Marokkanen. Fransen spelen hun meningsverschillen ook hard uit op internet, maar zij beargumenteren hun mening wel. Duitsers bijvoorbeeld beginnen hun reactie vaak met 'geachte heer/mevrouw', stelt de krant.

De krant vergeleek Nederlandse internetfora zoals De Telegraaf, AD en GeenStijl met bijvoorbeeld Engelse websites van de tabloids The Sun en de Daily Mirror. Bij de Britten gaat het er ook hard aan toe, maar overheerst de humor. Iets wat volgens Trouw Nederlanders onbekend is. Nederlanders schuwen taal als 'nog erger dan de Moffen' en 'Marokkaans straattuig' niet om hun mening kracht bij te zetten.

Met dank aan Eisbaer voor de submit.

CD: The Game - L.A.X.

Je zou kunnen zeggen dat The Game een beetje wispelturig is, maar als je de man zijn acties en uitspraken een tijdje volgt, zou je ook kunnen denken dat hij ronduit labiel is. In interviews stapelen de tegenstrijdigheden zich op en zelfs ingewijden inmiddels niet meer weten met wie de rapper bevriend is en met wie niet. Ook heeft de beste man een tijdje met zelfmoordplannen rond gelopen en zou zijn derde plaat L.A.X. tevens zijn laatste zijn. Een extreem figuur dus, die Game. En eigenlijk is er ook maar één constante te vinden in zijn carrière: het hoge niveau van zijn albums.

[NHL] Nieuw speelschemaformaat

De meeste spelers binnen de NHL zijn enthousiast over het nieuwe speelschema dat dit seizoen zijn intrede doet. In het nieuwe speelschema wordt minder tegen tegenstanders uit de eigen divisie gespeeld, en meer tegen tegenstanders uit de andere Conference

In plaats van acht worden er nu zes wedstrijden tegen elk team binnen de eigen divisie gespeeld. Dit houdt in dat er nu achttien in plaats van tien wedstrijden tegen teams uit de andere Conference kunnen worden gespeeld.

New York Rangers-center Scott Gomez liet optekenen dat er iets mis was met het NHL-speelschemaformaat: het werd te veel routine. "Misschien speelden we zo vaak tegen onze divisierivalen dat het leuke er wel vanaf was. Als er jongens als Sidney Crosby en Alex Ovechkin rondlopen om onze league te promoten, moet je die wel overal in het land laten zien."

Sexy non en Sir Chimpalot op concept art van Timesplitters 4

Free Radical is vooral bekend van de Timesplitterserie. Na het enigszins tegenvallende Haze werd bekend dat de heren en dames van de studio aan een nieuw vervolg op de tijdreis-shooter gingen werken. Screenshots zijn er nog niet, maar onderstaande concept arts geven je een indruk welke richting ze op gaan met het spel.





Een releasedate is nog niet bekend, net als de platforms waarop de game uit zal komen.

CD/DVD: David Gilmour - Live in Gdansk

Pink Floyd-fans zullen de afgelopen weken wel even hebben moeten slikken toen ze het nieuws ten gehore kwam dat Richard Wright was overleden. Een geweldenaar op toetsen en één van de oprichters van de band heeft decennia lang voor pracht en praal in de muziekwereld gezorgd.
Op de laatste uitgave van David Gilmour, Live In Gdansk speelt de keyboardvirtuoos nog aan de zijde van "The Voice and Guitarist of Pink Floyd".

Boek : Donjon Parade - De dag van de pad

Herbert heeft het weer eens voor elkaar, hij heeft een aanbod gekregen voor alle dierlijke lampen uit de Donjon. Voor drie maal de winkelprijs wil de nieuwe eigenaar ze vrij laten in het bos. Helaas, de eend zonder hart is nog altijd naïef, zo blijkt al snel. Een wolk van padden duikt op de Donjon en zorgt ervoor dat deze in duisternis is gehuld. Om de plaag te beheersen besluit de Wachter om de vampieren los te laten. Herbert, klunzig als altijd, lukt het weer eens niet om op tijd naar buiten te gaan. Maar hierdoor komt hij erachter dat de lampenkoper deel uitmaakt van een complot, uiteraard weer één met het doel alle rijkdommen van de Donjon te stelen. Zal het Herbert, hertog van Kwansius, eend zonder hart, drager van het zwaard van het lot, het lukken om de Donjon wederom te redden van de ondergang?

'Inter smeedt plannen voor Agüero'

Volgens het Italiaanse Il Corriere Dello Sport bereiden Inter Milan en José Mourinho plannen voor om Atlético Madrid-ster Sergio Agüero naar Italië te halen.

Afgelopen zomer heeft Inter Milan bekeken of Kun een optie was, maar de Italiaanse landskampioen was niet bereid om te investeren in de Argentijnse spits. De Nerazurri zouden nu echter wel uiterst serieuze belangstelling hebben voor de aanstaande schoonzoon van Diego Maradona.

Ook Diego Maradona werd een tijd geleden door José Mourinho benaderd voor een functie bij Inter Milan. Wellicht zal Agüero sneller geneigd zijn om naar Inter Milan te verhuizen, als zijn legendarische schoonvader ook werkzaam zal worden bij de club.

Sunderland wil zich versterken met Vieira

Het Engelse Sunderland heeft verregaande belangstelling voor Patrick Vieira, meldt The Daily Mail. De middenvelder, die op dit moment onder contract staat bij Inter Milan, moet in de winterstop de gelederen bij de club van manager Roy Keane versterken.

Op dit moment is de oud-speler van Manchester United aan het onderzoeken of Vieira interesse heeft in een overgang naar The Black Cats. "Ik heb een idee wat hij kan. Ik weet zeker dat Patrick een toegevoegde waarde kan zijn voor ons," aldus Roy Keane.

Het is nog maar de vraag of de Fransman interesse heeft in een overgang. De speler heeft het op dit moment naar zijn zin bij de Nerazurri na de komst van José Mourinho.

Honderdjarige schildpad faalt bij voortplanting

Zij is tachtig jaar oud en hij honderd. Niet de meest geschikte kandidaten om papa en mama te worden zou je op het eerste gezicht zeggen. Alle hoop rustte echter op dit stelletje om ervoor te zorgen dat de unieke diersoort niet uitsterft.

Afgelopen lente paarden de twee schildpadden in de Suzhou Zoo vlakbij Shanghai. Wetenschappers waren destijds zeer optimistisch, maar deze week bleek helaas dat de schildpaddeneieren onmogelijk konden worden uitgebroed. De schil van de eieren zou te broos zijn.

Omdat het om de meest bedreigde schildpaddensoort ter wereld gaat, waren de wetenschappers zeer teleurgesteld. Er zijn nog maar enkele van deze schildpadden in leven, waaronder vier bejaarde mannetjes en één vrouwtje van tachtig jaar. 

Heel het leven van de schildpadden wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Ze worden continu bewaakt en beschermd door kogelwerend glas. Niet echt een heel romantisch optrekje om voor nageslacht te zorgen, maar deze lente krijgen de schildpadden een nieuwe kans om het te proberen. De conceptie moet echter natuurlijk gebeuren, aangezien de leeftijd van de schildpadden kunstmatige inseminatie niet toelaat.

Man steekt zichzelf neer met tandenborstel

Op een vlucht van de Australische vliegmaatschappij Jetstar is grote paniek ontstaan nadat een passagier zichzelf neerstak met een tandenborstel. Het vliegtuig was op weg van Darwin naar Sydney maar moest direct terugkeren naar Darwin. De bloedende man kon door de bemanning in bedwang gehouden worden. Hij werd vastgebonden om behandeld te kunnen worden.

Na de landing haalde de politie de man van boord en ondervroeg de passagiers over het bizarre incident. De man die zichzelf neerstak zou mentale problemen hebben. "Het was een ernstige situatie. De man was erin geslaagd uit de steel van een tandenborstel een wapen te fabriceren en daar stak hij zichzelf mee neer", aldus Simone Pregellio van Jetstar. "Gelukkig is ons personeel goed opgeleid om met zulke situaties om te gaan."

Voetbal en oorlog in de Dutch Charts

Afgelopen weekend zijn de Dutch Charts weer bekend geworden, met de top 10 van de meest verkocht games van de afgelopen week. De Wii heeft de hele zomer de charts geregeerd, maar daar lijkt nu een einde aan te komen.

De jaarlijkse voetbal-game van Electronic Arts laat maar weer eens zien hoe populair het is. Fifa 2009 voor de Playstation 3 en Xbox 360 neemt namelijk de eerste en tweede plek in. De versie voor op de Playstation 2 staat op de vijfde plek.Mario Kart blijft populair en staat nog steeds op de derde plek.

Brothers in Arms: Hell's Highway doet het ook goed. Deze nieuwe binnenkomer staat voor de Xbox 360 en de Playstation 3 op de zesde en zevende plaats. Hekkensluiter is Star Wars: The Force Unleashed op de negende en tiende plek.

Wil je weten welke games er het meest zijn verkocht op jouw favoriete console, neem dan hier een kijkje.


1 FIFA 2009 (PS3)
2 FIFA 2009 (XBOX 360)
3 MARIO KART (Wii)
4 WII FIT (Wii)
5 FIFA 2009 (PS2)
6 BROTHERS IN ARMS HELL'S HIGHWAY (XBOX 360)
7 BROTHERS IN ARMS HELL'S HIGHWAY (PS3)
8 SPORE (PC)
9 STAR WARS/FORCE UNLEASHED (XBOX 360)
10 STAR WARS/FORCE UNLEASHED (PS3)

Playstation 3 - 3
Xbox 360 - 3
Wii - 2
PC - 1
Playstation 2 - 1

'Straffen jongeren veel te soft'

Volgens Mohammadi Laghzaoui, voorzitter van de Marokkaanse Stichting Tilburg, worden jongeren die in Nederland over de schreef gaan niet hard genoeg gestraft. De Marokkaanse jongeren hebben volgens Laghzaoui een groot aandeel in de criminaliteit in Nederland en de boosdoeners mogen van hem strenger aangepakt worden.

Volgens Laghzaoui worden er in de Marokkaanse gemeenschap vaak grapjes gemaakt over de Nederlandse gevangenissen. "Met een eigen kamer en een televisie wordt de gevangenis vergeleken met een driesterrenhotel. Je hoeft heus niet dertig criminelen in een hokje te stoppen met slechte hygiënische omstandigheden zoals in Marokkaanse gevangenissen gebeurt. Maar zo luxe als in Nederland, dat is ook geen straf," oordeelt Laghzaoui.

Volgens veel burgemeesters en de chef van politiekorps Hollands Middel bestaat er geen typisch Marokkaans probleem, zo bleek uit een rondvraag van het AD. Volgens minister Guusje Ter Horst (Binnenlandse Zaken) is er echter wel onderscheid tussen Marokkaanse jongeren en jongeren met een andere achtergrond. Volgens haar moet de Marokkaanse gemeenschap de jongeren tot de orde roepen. "Daar heeft Ter Horst gelijk in", aldus Laghzaoui. "Nederland heeft een probleem. Maar dit is niet een probleem van 2008. Er is veel meer aan de hand."

Verschil in opvoeding

Laghzaoui maakt deel uit van het Platform Marokkanen in Tilburg. Dit platform is door de gemeente in het leven geroepen nadat bleek dat een groot deel van de criminele jongeren van Marokkaanse afkomst was. De oorzaak van het wangedrag van deze jongeren wordt vaak gezocht bij de ouders. Vaders en moeders zouden de plicht hebben deze jongeren tot de orde te roepen. "Dat klopt. Marokkaanse kinderen krijgen veel vrijheid. In Marokko is dat nooit een probleem geweest, maar in Nederland is dat niet goed. Hier zijn veel meer verleidingen om op het slechte pad te raken", verklaart Laghzaoui.

Minderwaardigheidscomplex

Naast het verschil in opvoeding is er ook een minderwaardigheidscomplex. De jongeren vinden vaak dat ze niets waard zijn en dat wordt steeds aan ze bevestigd. "Geert Wilders blijft dingen roepen, maar dat helpt niets. Daardoor worden jongeren extremer en denken: 'zie je wel, wij horen hier niet thuis'. Dat is heel gevaarlijk." Dit minderwaardigheidscomplex werd vier jaar geleden onderstreept met de wet voor onderwijs van eigen taal en cultuur. "Nederland vraagt van ons om onze cultuur, ons geloof achter te laten. Natuurlijk moet je goed Nederlands kunnen spreken om hier te slagen, maar waarom mag ik niet mijn moedertaal spreken? Iedereen vond het schattig toen prinses Máxima vertelde dat ze haar dochters ook Spaanstalig opvoedt. Maar als een Turk Turks praat met zijn zoon, is dat gebrek aan integratie."

Volgens Laghzaoui biedt de overheid alleen kortetermijnoplossingen die niet voldoen bij een dergelijk complex probleem. "De huidige oplossingen zijn typisch Nederlands. Ze vragen subsidie voor een project aan, dat duurt drie, vier maanden en na die tijd bundelen ze een rapportje en vieren ze feest."

"First Person LittleBigPlanet is mogelijk"

Eind deze maand komt het uiterst originele LittleBigPlanet uit. Erg veel mensen zijn op dit moment al bezig met het ontwerpen van levels in de beta. Toch is Media Molecule al verder aan het kijken. Ze hebben al veel ideeën om de game door middel van downloadable content verder uit te breiden. Één van deze uitbreidingen zou wel eens een first-person camera kunnen zijn.

Of dit werkelijk gaat gebeuren is niet bekend, maar volgens de baas van Media Molecule is het wel mogelijk. In een interview heeft Mark Healey gezegd dat het erg interessant zou zijn om met de tools die ze nu hebben een first-person versie te maken, waarna hij snel overging op een ander onderwerp, omdat hij er niet meer over wilde vertellen.

"[It would] be great to make first-person games using similar tools, all from the same universe, or... I don't want to say too much, because we've got some very exciting ideas with that stuff."

We zullen zien of het in de toekomst mogelijk wordt om met Sackboy dingen over hoop te knallen. De game zal vanaf 22 oktober in de Europese winkels ligge, exclusief voor de Playstation 3.

Zelfmoordaanslag in noorden Sri Lanka

Een zelfmoordaanslag in het noorden van Sri Lanka heeft vandaag het leven gekost aan ongeveer twintig mensen, onder wie een voormalige legerofficier. Dat heeft een televisiezender bericht. De aanslag werd gepleegd in Anuradhapura.

Generaal-majoor b.d. Janaka Perera, die met zijn vrouw tot de slachtoffers behoorde, leidde in de burgeroorlog succesvolle campagnes tegen de Tamil-rebellen. In augustus won hij een zetel in de raad van de Noordelijke Centrale Provincie en werd hij oppositieleider.

Prestaties vwo ondermaats

De kwaliteit van het vwo is ver onder de maat. Op vijftien procent van de opleidingen wordt door de leerlingen bijzonder slecht gepresteerd. Het AD concludeert op basis van het opbrengstenoverzicht van de Onderwijsinspectie dat vwo-scholen het slechter doen dan vmbo en havo.

Ieder jaar wordt het rendement van alle ruim 1100 middelbare scholen gemeten. Dit gebeurt op basis van het aantal mensen dat blijft zitten en de examenresultaten. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn de middelbare scholen over het algemeen beter gaan presteren. Was vorig jaar nog ruim een kwart van de opleidingen in deze steden onvoldoende, dit jaar is dat negentien procent.

In de meeste provincies scoort het vwo het slechtst. In Almere is driekwart van de opleidingen onder de maat. In Rotterdam en Apeldoorn is de helft van alle vwo's onvoldoende.  


Het gevaar voor ondermaatse opleidingen is dat leerlingen de basisvaardigheden voor hun vervolgopleiding aan de hogeschool en universiteit onvoldoende beheersen. Hierdoor wordt de kans op uitval op deze scholen verhoogd.

De inspectie en VO-raad maken zich met name zorgen om het grote verschil in cijfers voor het schoolexamen en het centraal examen. Dertig procent van de vwo-opleidingen heeft leerlingen die op schoolexamens ruim een half punt hoger scoren dan op het centraal examen. De VO-raad wil dat onderzocht wordt waarom dit verschil in cijfers zo groot is.

Volgens deskundigen spelen ook het tekort aan eerstegraadsleraren, concurrentie van gymnasia en de zesjesmentaliteit een rol bij de kwaliteit van de vwo's.

Internationale treinen rijden niet door staking

Het treinverkeer van en naar België is vandaag de hele dag gestremd. Ook de doorgaande trein naar Parijs rijdt niet. De stremming is een gevolg van een landelijke stakingsactie in België. De NS raadt reizigers naar België en Parijs aan om de reis een dag uit te stellen.

De internationale trein vanuit Amsterdam rijdt niet verder dan Roosendaal. De Thalys naar Parijs rijdt helemaal niet en ook het treinverkeer tussen Maastricht en Brussel is de hele dag gestremd.

Belgische vakbonden hebben de staking georganiseerd om te protesteren tegen de gestegen kosten van levensonderhoud. Zij willen dat de regering meer doet om de inkomens van de werknemers te verbeteren.

'Vervolgaanvragen asielzoekers aan banden leggen'

Het CDA is de steeds dramatischer wordende vluchtverhalen van asielzoekers om maar in ons land te mogen blijven helemaal zat. In een uiterste poging om toch een verblijfsvergunning te krijgen dikken de asielzoekers hun verhalen steeds meer aan. Om uitgeprocedeerde asielzoekers sneller ons land te laten verlaten en paal en perk te stellen aan de herhaalaanvragen wil staatssecretaris Albayrak (Justitie) maatregelen.

"Het kan niet zo zijn dat je iedere keer weer met nieuwe verhalen en documenten aan komt zetten", aldus CDA-kamerlid Wim van de Camp. Hij vind dat asielzoekers na afwijzing van de aanvraag nog maar één keer met nieuwe feiten op de proppen mogen komen. Wordt hun aanvraag ook dan afgewezen, dan moeten ze ons land verlaten.

Onlangs liet de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) weten dat het voorkomt dat asielzoekers op de vliegtuigtrap 'nieuwe' gegevens aandragen waardoor er opnieuw naar hun asielaanvraag gekeken wordt. "Als je hier komt heb je een asielverhaal en op grond daarvan mag je blijven of niet", is Van de Camp van mening. "Het kan niet zo zijn dat er iedere keer maar weer wat bedacht wordt om toch te mogen blijven", vult Van de Camp aan. 

Staatssecretaris Albatrak (Justitie) verdedigt deze week haar nieuwe asielprocedure in de Tweede Kamer. Eén van de taken van de staatssecretaris is het terugbrengen van het aantal vervolgaanvragen, waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers het land moeten verlaten. Het CDA noemt haar voornemen nog te 'vaag'. Volgens Albayrak is het echter onmogelijk om het indienen van vervolgaanvragen uit te sluiten volgens de Europese richtlijnen. Relevante nieuwe feiten en omstandigheden moeten volgens dezerichtlijn altijd getoetst worden.

Er bestaat al een vertrekpremie voor asielzoekers die vrijwilig terugkeren naar het land van herkomst. Deze kan opopen tot duizenden euro's wanneer een heel gezin ineens vertrekt. De coalitiepartijen CDA, PvdA en CU vinden dat het kabinet zijn pijlen moet richten op hulp aan de uitgeprocedeerde asielzoekers. Het moet voor deze asielzoekers aantrekkelijker worden ons land te verlaten en terug te keren naar het land van herkomst.

Bekendmaking Nobelprijs Geneeskunde op maandag

Het seizoen van de Nobelprijzen 2008 begint vandaag met de bekendmaking van de winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Aan de prijs is een geldbedrag van ruim 1 miljoen euro verbonden.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Geneeskunde naar twee Amerikanen, Mario Capecchi en Oliver Smithies, en een Brit, Sir Martin Evans. Het trio kreeg de prijs voor zijn embryonaal stamcelonderzoek.

Speculaties zijn er vooral over de mogelijke winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur en Vrede. Net als andere jaren worden Philip Roth (Verenigde Staten), Claudio Magris (Italië), Amos Oz (Israël) en Haruki Murakami (Japan) genoemd als kandidaten voor het winnen van de Nobelprijs voor Literatuur.

De Chinese dissident Hu Jia geldt als een kanshebber voor het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede. Hu, die in de gevangenis zit, zet zich in voor meer democratie, het milieu en aidspatiënten. Andere veel genoemde namen zijn de Cubaanse dissident Oswaldo Paya, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Quang Do en Bono, de zanger van de rockband U2.

Echtgenoot Amy Winehouse stuurt dreigbrief

De echtgenoot van de Britse zangeres Amy Winehouse zou de vader van zijn vrouw vanuit de gevangenis hebben bedreigd. Blake Fielder-Civil heeft de 57-jarige vader van Winehouse een zes pagina's tellende brief vol grafische doodsbedreigingen gestuurd, meldt de Britse krant The Sun vandaag.

Fielder-Civil verdween achter de tralies nadat hij had bekend de eigenaar van een pub te hebben aangevallen en justitie had geprobeerd te misleiden. De brief is inmiddels in handen van de politie.

Russen ontmantelen posities in bufferzones Georgië

Russische soldaten zijn gisteren begonnen hun posities in de bufferzones rond de Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië te ontmantelen.

Rusland moet zijn troepen uit deze zones uiterlijk vrijdag terug hebben getrokken. Dat is zo afgesproken in een akkoord waarover de Franse president Nicolas Sarkozy namens de Europese Unie heeft bemiddeld. Honderden EU-waarnemers zien er sinds vorige week op toe dat de afspraken worden nagekomen.

"We moeten afwachten hoe het afloopt, maar tot nog toe is dit een goed teken", zei een woordvoerder van het Georgische ministerie van binnenlandse zaken.


Foto bij: Russen ontmantelen posities in bufferzones Georgië  (foto: DAG)

Zwangere vrouw gooit geld kinderkamer weg

Een zwangere vrouw in Rotterdam heeft deze week per ongeluk geld voor de kinderkamer weggegooid. Haar echtgenoot had de 450 euro in een boek verstopt, maar in een opruimbui had de vrouw het boek weggegooid. Gemeentelijke stadstoezichtmedewerkers wisten de spaarcenten weer uit de afvalbak te vissen.

De vader in spe belde dinsdag nadat hij ontdekt dat het boek was weggegooid de politie. Die schakelde vervolgens Stadstoezicht in. Deze dienst laat zondag weten direct de aanstaande ouders aan de Witte van Haemstedestraat te hulp te zijn geschoten en de bewuste container te hebben geleegd. Na ongeveer een uur had het stel het spaargeld terug.

Meer Nederlanders voelen zich eenzaam

Het percentage Nederlanders dat zich eenzaam voelt, is in vijf jaar verdubbeld. Dat concludeert het Leger des Heils uit een onderzoek dat het Motivaction heeft laten uitvoeren.

Zei in 2003 nog vijf procent van de ondervraagden zich eenzaam te voelen, dit jaar is dat tien procent. Van de 18- tot 24-jarigen zegt twaalf procent zich vaak eenzaam te voelen.

Ook het aantal Nederlanders dat zichzelf ongelukkig voelt nam sinds 2003 fors toe, van vijf procent naar elf procent. Acht procent vindt dat het leven geen zin heeft. Vijf jaar geleden was dat nog drie procent.
Verder maken minder Nederlanders zich zorgen over kwetsbare groepen. In 2003 gaf nog 76 procent aan zich zorgen te maken, nu is dat 69 procent.


Meer Nederlanders voelen zich eenzaam  (foto: DAG)

3e klas: dat ene meisje

Ze lachte nooit. Ze vertoonde sowieso eigenlijk geen emoties. Ineengedoken in het hoekje bij de deur, elke les die ik met haar volgde, en in de pauze zo onopvallend mogelijk bij de kapstok van de centrale hal, half tussen de jassen verscholen. Ook in de klas sprak ze alleen als ze een directe vraag kreeg van een leraar, nooit met iemand anders. De eerste keer dat ze een stuk tekst bij Nederlands moest voorlezen, was voor ons een openbaring; zo klonk het dus. Bijna fluisterend, op een in een rumoerige klas totaal onverstaanbaar niveau, las ze dan de alinea.

[Gerucht] Deze maand onthulling KOTOR MMO

Wisten we zo'n drie maanden geleden nog te melden dat de Knights of the Old Republic Massive Multiplayer Online game in de maak was, hebben we sinds die aankondiging helaas niks meer van BioWare en LucasArts vernomen. Het Engelse nieuwsblad 'The Daily Star' heeft echter laten weten dat deze maand de KOTOR MMO onthuld wordt.

Ze hadden namelijk gemeld dat BioWare aan een MMO-versie van KOTOR werkt. Kort na deze 'aankondiging' meldden ze doodleuk dat ze binnenkort met een exclusieve reportage kwamen. Daarbij vertelden ze dat ze naar San Francisco moesten. Dus: nog meer bewijs dat het om LucasArts, BioWare en de MMO gaat.

Helaas blijft het nog steeds onzeker, maar de aankondiging van de MMO begint steeds dichterbij te komen.

Valhalla Knights komt naar de Wii

De pure RPG-liefhebber zal hier blij mee zijn; de nieuwe Valhalla Knights komt naar de Nintendo Wii. Valhalla Knights was oorspronkelijk een exclusieve PSP-franchise, maar de franchise doet nu de Wii aan. De nieuwe game draagt de naam Valhalla Knights: Eldar Saga. Maar wat moeten we eigenlijk verwachten van een PSP-franchise, die overstapt naar de Nintendo Wii?

Het spel bevat zo'n zestig quests die je in de wereld van Vestoria kunt voltooien. Met real-time combat, een zeer geavanceerde character customization en een online mode(!) heb je wel een game die nog wel eens leuk kan scoren. Vooral de toevoeging van online co-op is van zekere waarde. We zijn benieuwd.

Volgend weekend gratis Crysis Wars uitproberen

De standalone multiplayer uitbreiding voor Crysis, Crysis Wars, komt zeer binnenkort uit. Het wordt pas uitgebracht wanneer Crytek zelf denkt dat de game helemaal in orde is, maar dat kan alleen met jouw hulp! Volgend weekend kun je gedurende het weekend, Crysis Wars gratis en voor niets uitproberen.

Om ervoor te zorgen dat jij het spel ook mag testen, moet je wel even registreren op deze website. Er is echter één voorwaarde: je moet een dikke, vette PC hebben. Heb je dat? Mooi, ga dan dus snel registreren en wacht geduldig af...

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.