Onderwijsbonden naar rechter om cao-overeenkomst

De onderwijsbonden stappen naar de rechter om de VO-raad te dwingen het onderhandelingsakkoord voor een nieuwe cao voor te leggen aan de achterban van de onderwijsorganisatie. Het kort geding tussen de bonden AOb, CNV, FNV en CHMF en de VO-raad, die de belangen behartigt van schoolbesturen, dient dinsdagmiddag.

De bonden zijn boos op de raad omdat deze het nieuwe cao-akkoord voor het onderwijspersoneel niet wil voorleggen aan de achterban. Om die reden hadden de bonden een ultimatum gesteld dat afgelopen vrijdag afliep. "Maar de VO-raad weigert op onze eis in te gaan. En dat is tegen het verbintenissenrecht, dit mag gewoonweg niet", zegt een woordvoerder van de AOb. "Onze eisen zijn niet onderhandelbaar. De VO-raad moet dit akkoord voorleggen aan zijn achterban. Dat willen we met deze rechterlijke stap afdwingen."

De VO-raad betreurt de gang naar de rechter. "We hebben al die tijd gezegd: kom bij ons aan tafel dan praten we erover. Nu zitten we morgen met elkaar om de tafel, maar dat is niet de tafel die wij voor ogen hadden", zegt een woordvoerder. "Wij hebben dit akkoord wel degelijk aan de achterban voorgelegd, tot tweemaal toe. Hieruit blijkt dat 96 procent van de schoolbesturen achter het besluit staat de overeenkomst te verwerpen. Dus als de bonden ons hierover willen dagen, dan moet dat maar", aldus de zegsman.


Onderwijsbonden naar rechter om cao-overeenkomst  (foto: DAG)