Doek valt voor Fortis

In een tijdsbestek van tien dagen is de bankverzekeraar Fortis volledig ontmanteld. Wat resteert, zijn de internationele verzekeringsactiviteiten en een belang van 66 procent in probleemkredieten.

De rest is in handen gekomen van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden en de Franse bank BNP Paribas. Bestuursvoorzitter Filip Dierckx van Fortis noemde de ontmanteling vandaag "drastisch en pijnlijk voor iedereen die de afgelopen achttien jaar gebouwd heeft aan Fortis". Hij omschreef de voorbije dagen als een achtbaan. "De afgelopen weken waren extreem moeilijk. Dit is iets wat maar weinigen voorspeld zouden kunnen hebben", aldus de topman.

De Nederlandse Staat heeft de hand gelegd op de Nederlandse bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis en ABN Amro. Daarvoor is 16,8 miljard euro betaald. De Staat heeft inmiddels ruim 8,6 miljard euro opgehaald voor de overname, via de uitgifte van kortlopende staatsleningen.

De bedoeling is dat de integratie van Fortis en ABN Amro in Nederland doorgaat. De vakbonden hebben met ABN Amro gesproken over de nieuwe situatie die is ontstaan na de nationalisatie. Na afloop was er nog veel onzekerheid en veel onduidelijkheid, zei Ahmed Kansouh van CNV Dienstenbond. "Wij gaan ervan uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen", aldus de bestuurder.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet weten veel vragen te krijgen van aandeelhouders van Fortis over hun positie. De vereniging is nog aan het berekenen wat er voor hen overblijft. Volgens verscheidene analisten resteert er voor de aandeelhouders circa 3,50 euro per aandeel. Het aandeel Fortis sloot vrijdag op 5,41 euro per aandeel. Vandaag werd de handel stilgelegd.

Dierckx betuigde vandaag spijt over alles wat er is gebeurd met Fortis. "Zelfstandig doorgaan was geen optie meer. De laatste weken was er veel druk van grootzakelijke klanten bij het bankbedrijf. Het was een wijs besluit om niet alles te riskeren." De komende weken bekijkt Fortis was er zal gebeuren met de onderdelen die na de sanering zijn overgebleven.