Amerikaanse politievakbond in opspraak vanwege T-shirt

De politievakbond uit het Amerikaanse plaatsje Denver verkoopt een wel heel bijzonder T-shirt. Het t-shirt steekt namelijk de gek aan met protestanten die vorige maand demonstreerden bij een conventie van de democraten.

Op de achterkant van het T-shirt staat een agent met een knuppel afgebeeld. Als begeleidende tekst staat er: 'We get up early to beat the crowds' en verder staat er '2008 DNC' wat refereert aan de democratische conventie. Op de voorkant staat het getal 68 met een slash erdoorheen. Dit staat voor 'Recreate 68 Coalition' dat is de groep protestanten die verscheidene demonstraties organiseerden tijdens de conventie. 

Een organisator van de demonstraties noemde de shirts weerzinwekkend en smakeloos. "Klaarblijkelijk heeft de politie geen respect voor de rechten die de grondwet ons geeft.", aldus Glenn Spagnuolo. 

Inspecteur Nick Rogers van The Denver police department zei in een verklaring dat de politie vaker T-shirts uitgeeft bij grote evenementen. Iedere agent kreeg één T-shirt gratis en de rest was verkrijgbaar voor tien dollar. Er wordt verwacht dat er ongeveer 2000 shirts verkocht worden. Ook verklaarde hij nog geen klachten over de shirts te hebben gekregen. 

Tijdens en voor de democratische conventie werden 154 mensen aangehouden. Er waren enkele meldingen van gewelddadige incidenten. Bij één incident werd een agent gefilmd terwijl hij een vrouw tegen de grond duwde met zijn knuppel terwijl hij zei: 'Back up, bitch'. Het OM besloot de agent niet te vervolgen omdat de vrouw weigerde te gehoorzamen en naar de knuppel van de agent zou hebben gegrepen.

 

 Het bewuste T-shirt. Met dank aan Kirsten Verdel voor de tip.