De wedstrijddag van denthemen

Sjors (Sj0rSz)
FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user denthemen het duel tussen sc Heerenveen en Ajax. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Na andere verslagen met veel plezier te hebben gelezen is het nu mijn beurt om een leuk verhaal te vertellen over mijn tripje naar Friesland. Zoals de meesten weten ben ik voor zover ik mij het kan heugen al Ajax-fan en volg mijn club de laatste jaren ook naar de uitwedstrijden. Voor mij ligt het allemaal net even anders dan de 'gewone' fans. Omdat ik door een spierziekte rolstoelgebonden ben kan ik dus nooit een uitvak in. Ik zit tijdens uitwedstrijden dan ook altijd tussen het thuispubliek.

Dit keer is het dus SC Heerenveen geworden. Een club waar ik vaker ben geweest en elk jaar weer met veel plezier terugkom. Een club waar je nog gewoon een broodje bal kan halen zonder dat je een half uur in de rij staat, en een club waar je mensen om je heen nog hoort fluiten wanneer er iemand is die het leuk schijnt te vinden om over hamas te gaan zingen. Deze dag die in het teken stond van regen, regen, en nog eens regen. Maar gelukkig ging alles door. In Heerenveen beschikken ze over een prima veld en dito drainagesysteem. Tevens was het de eerste keer voor mij dat ik de nieuwe rolstoelplaatsen kon testen, prima overzicht, maar het belangrijkste was dat het lekker droog zat.

Over de wedstrijd kan ik kort zijn: Heerenveen was op alle fronten beter. Vanaf minuut één liep Ajax achter de feiten aan. Dit resulteerde dan ook in een vroeg doelpunt. Volgens de statistieken ging hij via Ajax-verdediger Silva het doel in. Een ouderwetse scrimmage die helaas resulteerde in het vroege doelpunt. Daar waar je mocht verwachten dat Ajax wakker was geworden, ging het geklungel verder. Onder aanvoering van het fanatieke Nieuw Noord zette Heerenveen Ajax vast, op zoek naar de tweede goal. En die kwam er dan ook. Na acht minuten mocht Beerens zo doorlopen vanaf het middenveld en met een geweldige knal de 2-0 op het bord zetten. De bal die er via de binnenkant van de paal inging. Vermeer kon hem alleen maar horen suizen.

Nog steeds geen teken van leven vanuit Ajax. Silva bleef maar achter zijn tegenstanders aanhobbelen, Suárez stond op een eiland en Van der Wiel kon zijn fouten alleen maar goedmaken door middel van overtredingen. Dat hij slechts één gele kaart kreeg in de eerste helft mag je een wonder noemen. Heerenveen had nog steeds het betere van het spel, en Ajax kwam meermalen goed weg, met name door goed keeperswerk van Vermeer. Inmiddels was de sfeer steeds beter en begon zelfs ik het nog gezellig te vinden. Gelukkig was de man achter mij zo vriendelijk om alles 2 of 3 keer te herhalen: "Hoor je dat, ze zingen dat Huntelaar zijn rotzooi mee moet nemen, wat een kwajongens met humor hé." In de rust dan maar even genieten van een heerlijk broodje bal, mijn hoogtepunt van de dag.

De tweede helft begon in mijn ogen goed. Ajax leek flink op zijn flikker gehad te hebben van Marco van Basten. Maar niets leek wat het was. binnen vijf minuten kon Sibon vrij inschieten om de derde voor Heerenveen te maken. Eindelijk leek Ajax dus echt wakker te zijn. Suárez kreeg opeens de bal aan de voeten en Huntelaar kreeg wat kopkansjes. Helaas resulteerde dit alles tot niks, sterker nog: Heerenveen kreeg een strafschop waar de 4-0 uit voortkwam. Het stadion stond op zijn kop. Ajax-fans die cynisch zingen: "Oh wat zijn we slecht", "Wij krijgen voetballes" en zelfs de wave kwamen voort uit het Ajax-vak dat uitverkocht was. Tevens vergat men niet om Pieter Vink, de scheidsrechter van deze middag, vriendelijk toe te zingen.

Het Heerenveen publiek kon het wel waarderen en deed vrolijk mee met de wave. Ondertussen raakte Huntelaar een vrije trap goed, hoewel hij via de verdediger ging, en wist te scoren. Ook hier zagen de Ajax-supporters de lol van in. Men begon dan ook om de welbekende "10 10 10" te vragen. Nog geen twee minuten later was er weer een penalty. Ditmaal voor Ajax. De penalty ging er feilloos in door Luis Suárez, die hiermee zijn totaal aan doelpunten tot twee wist op te krikken.

Niemand had dit verwacht, maar zou het dan toch? Nee... Ajax ging weer verder zoals de hele wedstrijd speelde, inspiratieloos en vooral slap en laf. Heerenveen kreeg in blessuretijd zelfs nog een strafschop. Vink kon het niet laten om Van der Wiel nog even van het veld te sturen, ondanks dat de wedstrijd beslist was, we in de laatste minuut zaten en hij het tien minuten ervoor naliet om bij Grindheim te doen. Vermeer pakte de slecht ingeschoten penalty, maar ook bij de rebound was Heerenveen scherper, 5-2 door Pranjic. Eindelijk was deze kwelling afgelopen, snel het stadion uit, nog even wat eten en weer richting mijn eigen vertrouwde Noord-Holland. Heerenveen, tot volgend jaar!


Bij dit duel horen ook nog een aantal foto's, die je hieronder kan terugvinden. Ze zijn gemaakt door denthemen. Hij heeft FOK!sport toestemming gegeven deze foto's te publiceren.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4