Moddergooien begonnen in campagne VS

Het moddergooien in de Amerikaanse presidentiële verkiezingscampagne is begonnen. Nadat de Republikeinse kandidaat voor het vicepresidentschap Sarah Palin in het weekeinde suggereerde dat Democratisch presidentskandidaat Barack Obama contacten onderhoudt met terroristen, haalde Obama vandaag zelf de betrokkenheid van zijn rivaal John McCain aan bij een financieel schandaal eind jaren tachtig. Dinsdag staat het tweede debat tussen de presidentskandidaten op de agenda.

In een reactie op Republikeinse beweringen dat hij bevriend is met een radicaal uit de jaren zestig, liet Obama een filmpje op internet plaatsen over de rol van McCain bij het ingrijpen van vijf toezichthouders in de val van een financieel instituut, waar de senator uit Arizona namens een vriend, Charles Keating, aan deelnam. Keating werd later veroordeeld wegens investeringsfraude en zou de campagnes van de vijf politici mede hebben gefinancierd. Een onderzoek van een Senaatscommissie kende McCain een kleine rol toe in het debacle, maar bekritiseerde wel zijn 'matige inschattingsvermogen'. McCain zelf zou het later 'de grootste fout van mijn leven' noemen.

De financiële crisis keert zich tegen McCain, die in de peilingen achterop is geraakt. Zijn campagneteam heeft nu besloten Obama de duimschroeven aan te draaien in een poging de aandacht van de economische beroering af te leiden.

Palin begon in het weekeinde door Obama's relatie met Bill Ayers aan te halen. "Onze tegenstander is iemand die Amerika kennelijk als imperfect ziet, zo imperfect dat hij bevriend is met terroristen die hun eigen land zouden aanvallen. Dit is geen man die Amerika ziet zoals u Amerika ziet en zoals ik Amerika zie", zei Palin op een bijeenkomst met donors.

Ayers is een van de oprichters van de Weather Underground, een groep die ten tijde van de oorlog in Vietnam bommen liet ontploffen bij het Pentagon en het Capitool. Obama en Ayers wonen in dezelfde buurt in Chicago en hebben samen in het bestuur van een liefdadigheidsorganisatie gezeten. Het gaat tamelijk ver om te zeggen dat ze bevriend zijn en al helemaal om te suggereren dat dit het geval was toen Ayers zich bezighield met geweldsacties. Obama, die destijds een kind was, heeft eerder reeds afstand genomen van Ayers' radicale standpunten en activiteiten.

Na het weekeinde matigde Palin haar toon na kritiek dat ze de relatie had overdreven, maar tegelijk haalde ze de relatie van Obama aan met zijn voormalige pastor Jeremiah Wright, ondanks dat McCain eerder heeft gezegd dat hij dit onderwerp niet tot onderdeel van zijn campagne wilde maken.

In een interview met een conservatieve columnist van The New York Times wilde de gouverneur van Alaska de discussie over Wright aanwakkeren. Wright was meer dan twintig jaar de pastor van Obama in Chicago. De Democraat brak echter met de geestelijke nadat filmpjes op internet waren geplaatst waarin Wright zich vanaf de kansel anti-Amerikaans en antisemitisch uitliet.

Wright leek geen onderwerp meer voor de campagne van McCain, nadat de Republikein in april een spotje van zijn partij in North Carolina, waarin Obama vanwege zijn relatie met Wright 'te extreem' werd genoemd, had veroordeeld. "Dit soort campagnes zijn misplaatst en het Amerikaanse volk wil het niet", zei hij destijds.

Maar toen de columnist bij Palin aandrong, liet zij weten dat ze niet begreep waarom die relatie niet meer ter discussie wordt gesteld. "Want dat waren ontstellende dingen die die pastor over onze grote natie heeft gezegd. Volgens mij zegt dat wel iets over karakter. Maar, weet je, ik denk dat het aan John McCain is om het te berde brengen of niet".

Overigens heeft Palin zelf ook geen schone lei waar het gaat om relaties met dubieuze geestelijken. Al langere tijd staat er een filmpje op internet waarin te zien is hoe Palin tijdens haar voorbereiding op de verkiezing voor het gouverneurschap van Alaska door een priester uit Kenia wordt gezegend en die voor haar bescherming tegen hekserij bidt.

"Een smerige lastercampagne", reageerde een woordvoerder van het campagneteam van Obama op de koerswijziging in de Republikeinse campagne. Als er op deze manier campagne wordt gevoerd, dan betekent dat dat ook het verleden van McCain overhoop gehaald zal worden, waarschuwden Democraten. "Als we op deze manier verder gaan, Barack Obama was 8 jaar oud, en dus niet verantwoordelijk voor de daden van Bill Ayers. John McCain was betrokken bij Charles Keating op zijn 58e", aldus Democratisch afgevaardige Rahm Emanuel.

Ook Obama zelf liet zich over de aantijgingen uit. McCain 'gokt erop dat hij jullie kan afleiden door met modder te gooien in plaats van over inhoud te spreken', zei hij op een kiezersbijeenkomst. Obama probeert ondertussen de aandacht te blijven vestigen op de economische problemen, in de wetenschap dat dit het belangrijkste onderwerp is waar de Amerikaanse kiezers bezorgd om zijn en dat dit de voornaamste reden is voor zijn voorsprong in de peilingen. President George Bush wordt verantwoordelijk gehouden voor die problemen en McCain lijdt als partijgenoot van Bush onder de bijna historische impopulariteit van de president.