Schumacher toch betrapt op epo

Wielrenner Stefan Schumacher, in dienst van Gerolsteiner, is in de Tour de France 2008 betrapt op het gebruik van epo na een positieve bloedtest. Franse krant L'Equipe liet dat weten net nadat bekend werd dat ook Italiaanse klimmer Leonardo Piepoli tot twee keer toe positief was bevonden.

Gerolsteiners ploegleider Hans-Michael Holczer bevestigde het nieuws van het gebruik van doping vandaag. Hij vertelde dat de ploeg de Duitse renner onmiddelijk schorst. Schumacher won in de Tour twee tijdritten en viel op door lange ontsnappingen. Hij reed zelfs twee dagen in de gele trui gereden.

"Ik ben onschuldig, dit is volslagen idioot", schreeuwt de Duitser zijn onschuld uit. Toch zou uit bloedtesten nu blijken dat Schumacher de lang werkzame epovariant CERA (Continuous Erythropoiesis Receptor Activator) heeft gebruikt. Epo is een middel dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert, waardoor meer zuurstof in het lichaam getransporteerd kan worden. Eerder had het Franse dopinglab van Châtenay-Malabry niet de mogelijkheden om naast de gebruikelijke urinetest ook nog eens bloedanalyses uit te voeren.

Op die manier werd al eerder vandaag bekend dat Piepoli positief was bevonden na een bloedtest. Dat dopinggebruik had de Italiaan al toegeven. Tijdens de Tour werden bij Riccardo Riccò al positieve sporen in de urine aangetroffen. Deze Italiaan ontkende ook dat hij wat gebruikt had, en beroepte zich op een medisch attest.

De directeur van het Franse antidopingbureau AFLD, Pierre Bordry, wilde de informatie van L'Equipe over Schumacher nog niet bevestigen. Het bureau onderzoekt momenteel de bewaarde bloedmonsters van andere Tour-renners met verdachte bloedwaarden.