Openbaar vervoer valt stil door staking in België

In België rijden vandaag tengevolge van een eendagsstaking vrijwel geen treinen, trams en bussen. Door het toegenomen autoverkeer ontstonden in het hele land files.

Ook de hogesnelheidstreinen van Eurostar en Thalys worden door de staking getroffen. Een woordvoerster van Thalys zei dat er vandaag geen enkele Thalystrein rijdt.

Drie vakbonden hebben de staking georganiseerd om te protesteren tegen de gestegen kosten van levensonderhoud. Zij willen dat de regering meer doet om de inkomens van de werknemers te verbeteren.

"Wij wachten al twee jaar op antwoorden van de regering over onze koopkracht", zei Rudy de Leeuw van de vakbond ABVV, een van de drie bonden. "We moesten de regering en de werkgevers waarschuwen", zei hij. "Zij moeten ons uitleggen hoe het zo ver heeft kunnen komen. Wat we nodig hebben is koopkracht, werk en goede diensten."

Bij autofabrieken en in de haven van Antwerpen werd gepost door werknemers die zich bij de staking aansloten. Bedrijven waarschuwden de bonden dat zij naar de rechter zullen stappen als er geprobeerd wordt personeel of leveranties tegen te houden.