Rechters vinden deal met moordverdachte niet kunnen

Driekwart van de rechters vindt dat een deal met een moordverdachte te ver gaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Vrij Nederland onder bijna 500 rechters en 140 aanklagers. Vorig jaar heeft justitie het op een akkoordje gegooid met kroongetuige Peter la S., die in ruil voor verklaringen in diverse liquidatiezaken slechts de helft van de zestien jaar celstraf tegen zich zal horen eisen.

Uit de peiling blijkt dat de partijen in de rechtspraak het op meer fronten oneens zijn met het kabinet. Zo vindt meer dan de helft dat softdrugs uit het strafrecht moeten worden gehaald. Ruim tien procent vindt zelfs dat dit zou moeten gebeuren voor harddrugs.

De helft van de Nederlandse rechters en aanklagers vindt dat de overheid de terrorismemaatregelen te ver heeft aangescherpt. Bijna de helft van de rechterlijke macht vindt het land er niet veiliger op geworden en tien procent stelt dat Nederland tot een politiestaat verwordt.

Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) heeft aangekondigd de wet te willen veranderen zodat verdachten die zijn vrijgesproken van een zwaar misdrijf bij nieuw bewijs alsnog vervolgd kunnen worden. Tachtig procent van de rechters en aanklagers is voorstander van herziening van strafzaken maar 55 procent wil niet dat verdachten die zijn vrijgesproken opnieuw kunnen worden berecht.