FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 oktober 2007

Tsjechische baby's blijken verwisseld

Icoon OpmerkelijkTwee Tsjechische koppels zijn er na bijna een jaar achtergekomen, dat hun dochtertjes in het ziekenhuis zijn verwisseld. Een 25-jarige moeder was een dag na de bevalling wel verbaasd dat haar kindje veel minder woog dan na haar geboorte. Dat schreef de krant Pravo gisteren.

De zwartharige moeder liet een DNA-test doen omdat het meisje blonde haren kreeg, terwijl ook manlief donker haar had. Het DNA wees uit dat er geen overeenstemming was tussen de moeder en de dochter. In het ziekenhuis werden die dag nog twee meisjes geboren. Ook zij zijn onderworpen aan een DNA-test. Een van hen bleek de echte dochter van de 25-jarige vrouw. Of de echtparen hun kinderen zullen wisselen is niet bekend.

Drent bedreigt schoonzoon met hooivork

Een 49-jarige man uit het Drentse Emmen heeft de vriend van zijn negentienjarige dochter gisteravond bedreigd met een hooivork. Hij deed dit omdat de dertigjarige man zijn dochter zou hebben bedreigd.

Zijn vader wilde na de aantijgingen verhaal halen bij zijn schoonzoon. Hij gooide twee ramen in en wilde hem aan zijn overmaatse vork prikken. Buurtbewoners overmeesterden hem en wisten zo erger te voorkomen.

De zorgzame vader is opgepakt. Ook de dertigjarige man is aangehouden.

Broeder overreden door eigen ambulance

Een ambulancebroeder is vanmiddag in het Belgische Spa overreden door zijn eigen ambulance. De man was buiten aan het sleutelen rond de ziekenauto, toen de remmen van het voertuig bezweken. Ondanks dat de broeder de ambulance probeerde tegen te houden, ramde het voertuig de man tegen een bestelauto aan.

Zwaargewond werd de man afgevoerd naar een ziekenhuis in Luik. De toestand van de ambulancebroeder is nog altijd kritiek.

'Prins William en Kate weer bij elkaar'

Icoon KoningshuisDe Britse prins William en Kate Middleton lijken weer samen te zijn. De twee werden na maanden van geheimzinnigheid weer samen in het openbaar gespot.

Het Engelse duo werd gezien toen ze samen een nachtclub verlieten. Het tweetal was sinds april uit elkaar. Williams broer Harry maakt van zijn liefde voor Chelsy Davy geen geheim. Tijdens de herdenking van zijn moeder Diana zoenden ze er heftig op los. De geruchten over de hereniging van William en Kate worden steeds groter.

Auto ramt bed, bejaarde slaapt door

Icoon OpmerkelijkEen auto heeft woensdagavond de pui van verzorgingstehuis de Vijverhof in Capelle aan den IJssel geramd. De wagen kwam tot stilstand tegen het bed van de 86-jarige mevrouw Kranendonk. Zij merkte echter niets van het voorval en pitte gewoon verder.

De gevel was geheel aan diggelen en de verwarmingsbuizen waren kapot. Het mobiele bed van de demente vrouw verschoof twee meter, maar de demente vrouw sliep gewoon rustig verder. Doordat de verwarmingsbuizen stuk zijn stond de halve gang onder water. Zowel de bewoonster als de automobiliste kwamen met de schrik vrij. De autobestuurster was een 41-jarige vrouw die net bij haar vader op bezoek was geweest die ook in het verzorgingstehuis woont.

Met dank aan Boiler voor de submit.

Italiaanse dertiger woont nog bij mammie

Icoon OpmerkelijkTomasso Padao-Schioppa, de Italiaanse minister van Economische Zaken heeft voor een rel gezorgd door voor te stellen Italiaanse dertigers, die nog bij mama wonen duizend euro te geven als bonus om op zichzelf te gaan wonen. Meer dan een derde van de Italiaanse dertigers woont nog in het ouderlijk huis.

Deze mannen worden 'bamboccioni's' genoemd, oftewel reuzenbaby's. Politici van zowel de regering als de oppositie vinden dat Padoa-Schioppa te weinig respect heeft voor de problemen van de dertigers die geen woning en werk kunnen vinden. "Deze absurde uitglijder toont aan dat het waarschijnlijk niet duidelijk is hoe precair de situatie is die een hele generatie kwelt - de eerste generatie die met slechtere sociale omstandigheden te maken heeft dan haar ouders" aldus de communist Francesco Caruso.

Redenen dat Italiaanse mannen van boven de dertig thuis blijven wonen zijn de torenhoge huizenprijzen en de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben Italiaanse mannen van oudsher een sterke band met hun moeder en zijn er nog traditionele rollenpatronen in het land.

Met dank aan Testdummie voor de submit.

Buschauffeur laat baldadige jeugd lopen

Icoon VervoerEen buschauffeur heeft gisteren tientallen leerlingen van de Friese Poort in Leeuwarden in de kou en regen laten lopen. De scholieren reisden met een stadsbus van Arriva naar een busstation. Vanaf de bushalte in de Esdoornstraat moesten ze lopend verder, omdat de chauffeur ze meer dan zat was.

De bus pikte rond het middaguur een grote groep leerlingen op die bij de eerstvolgende halte het 'stopknopje' indrukte. Er hoefde echter niemand uit te stappen. Bij de Esdoornstraat gebeurde hetzelfde en de chauffeur sloot daarop alle deuren. Niemand mocht meer uitstappen en ook een oud vrouwtje dat mee wilde rijden moest wachten.

Via de centrale werd de school op de hoogte gesteld. Een medewerker van de Friese Poort noteerde de namen van de leerlingen en de jongeren moesten hun weg lopend vervolgen. De boze chauffeur alarmeerde ook zijn collega op de volgende bus, zodat hij er zeker van was dat de tieners moesten lopen.

Met dank aan SCRAP voor de submit.

Hotmail bant mail van Chello

Icoon InternetSinds een paar dagen blokkeert Hotmail mailtjes van UPC-Chello gebruikers. Door onbekende redenen is Chello op de zwarte lijst terecht gekomen.

UPC zegt dat ze van deze blokkade op de hoogte zijn. "Het probleem is bij ons bekend. Het blijkt dat het voor Chello/UPC abonnees sinds een paar dagen moeilijk, zoniet onmogelijk is, om naar Hotmail-gebruikers te mailen. Wij hebben het probleem in onderzoek en komen zo spoedig mogelijk met een oplossing."

Een woordvoerder vertelt verder: "Microsoft sluit automatisch reeksen van IP-adressen af, als blijkt dat er computers tussen zitten die spam (ongewenste e-mail-red) verspreiden. Het is dus een probleem van Chello."
Met dank aan Vince_Taylor voor de submit.

PETA: 'Geef Britneys hondjes aan Kevin'

Icoon ShowbizzDierenrechtenorganisatie PETA heeft Kevin Federline gevraagd de voogdij over de hondjes van Britney Spears te eisen. PETA meent dat de dieren beter af zijn bij K-Fed en heeft hem een brief gestuurd met de vraag de viervoeters te redden.

Federline kreeg deze week de voogdij over zijn zoontjes van één en twee jaar oud toegewezen, omdat de rechter Britney geen geschikte moeder vond. PETA vindt haar ook niet geschikt als dierenbaasje. De dierenrechtenactivisten vinden dat de hondjes een impulsaankoop waren. Ook zou de voormalige popprinses niet voor de dieren kunnen zorgen en is het beter wanneer de kinderen en de hondjes niet van elkaar worden gescheiden, aldus PETA.

Het beeld 'dode prins Harry' schokt Britten

Icoon BuitenlandsVoor veel opschudding heeft het beeld van van de Britse prins Harry in Groot-Brittannië gezorgd. Het beeld lijkt op de Britse prins, maar dan als een lijk in een legeruniform met het hoofd op een bijbel en een gier aan zijn voeten.

Nabestaanden van omgekomen militairen zijn woedend en noemen het beeldhouwwerk 'verschrikkelijk'. Een woordvoerder van het Britse leger heeft laten weten het beeld een belediging te vinden voor gesneuvelde soldaten.

Het hoofd van het Britse leger besloot in mei dat Prins Harry, luitenant van het regiment 'Blues and Royals', vanwege een te hoog risico niet naar Irak kon worden uitgezonden. Kunstenaar Daniel Edwars, die al meerdere sculpturen van beroemdheden gemaakt heeft, zegt dat 'de ziel van de prins gestorven moet zijn op de dag dat ze hem vertelden dat hij niet mocht dienen'.

En daar ligt de prins dan... 

'Paris is nieuwe Lady Di'

Icoon ShowbizzParis Hilton is de hedendaagse versie van prinses Diana. Dat meent Helen Mirren, een Oscarwinnares. Zij won het beeldje voor haar vertolking van koningin Elizabeth in 'The Queen'. Zij vindt dat zowel Diana als Paris iconen zijn geworden door zich voor te doen als domme blondjes.

"Ik ben geen fan van Paris Hilton, maar ik vind haar best cool. Ze heeft, net als prinses Diana, een soort doelbewuste stomheid ontwikkeld, en dat is ontwapenend", aldus Mirren.

Paris is het waarschijnlijk eens met Mirren. Pas geleden noemde ze zichzelf laatste in een lange rij 'iconische blondines'. "Elk decennium heeft er een, zoals Marilyn Monroe in de jaren zestig, en prinses Diana in de jaren tachtig. Nu ben ik het", laat Paris weten.

Uitslag VVV-Venlo - FC Utrecht

Er werd vanavond één wedstrijd gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslag.

VVV-Venlo - FC Utrecht 1-2
5' Nelisse 0-1 (assist Sanmartean)
74' Leemans 1-1 (assist Linssen)
75' Vandenbergh 1-2

Scheidsrechter: Braamhaar.
Toeschouwers: 6.000.
Stadion: Seacon Stadion - De Koel -
Gele kaart: Blondelle, Linssen, Leemans (VVV), Pieters, Nelisse (Utrecht).

Opstellingen:

VVV: Begois, Timisela (Mampuya/82), Leemans, Blondelle, Fleuren, Linssen, Kantelberg, Kahya (Ofrany/84), Amrabat, Jans (Oost/46), Soltani.

Utrecht: Grandel, v. Buuren, Dickoh, Schut, Pieters (Shew-Atjon/85), Caluwé (Kruys/51), v. Dijk, Somers, Georgem Nelisse, Sanmartean (Vandenbergh/70).

Froukje de Both slechtste radiopresentatrice

Icoon RadioFroukje de Both is de slechtste radiopresentatrice van Nederland. Zij kreeg vandaag het 'Lelijke Ding', een prijs van Veronica Magazine. Ook het slechtste radioprogramma is van Froukje. Haar programma 'Niels en Froukje' op Radio 538 is "met vlag en wimpel" tot het slechtste verkozen, zegt adjunct-hoofdredacteur Rens Muller van Veronica Magazine aan de website RadioFreak.

De prijzen zijn uitgereikt door het omroepblad om tegenwicht te bieden aan alle mediaprijzen die er op dit moment zijn. Lezers van Veronica Magazine konden stemmen op de website. Froukje heeft de prijzen met een glimlach in ontvangst genomen. Ze was zelfs trots op de nominatie en riep al haar luisteraars op te stemmen op haar.

Haar televisieprogramma 'Wie wordt de man van Froukje' was ook genomineerd als slechtste tv-programma. Maar daar won 'De Gouden Kooi'.

Radio Veronica-sidekick Jan Paparazzi werd verkozen tot slechtste radiopresentator. De sidekick van het ochtendprogramma van Radio Veronica bleef Mental Theo (Slam!FM) net voor.

Ex-radio-dj Robert Jensen kreeg de prijs in de categorie Slechtste Televisiepresentator. Hij wilde de prijs tot nu toe nog niet in ontvangst nemen.


Froukje de Both kan er wel om lachen

De Jeugd van Tegenwoordig naar Amerika

Icoon MuziekDe Jeugd van Tegenwoordig gaat naar de CMJ Music Marathon in New York. Het showcasefestival, dat goed te vergelijken is met het Groningse Noorderslag, geeft internationale artiesten de mogelijkheid hun kunsten te vertonen. Ieder jaar worden Nederlandse artiesten uitgenodigd. Het festival is van 16 tot en met 20 oktober.

Willy Wartaal ziet de trip wel zitten "Wij gaan naar het land waar de slechtste hiphop vandaan komt, om te laten zien hoe het wel moet"

Vorig jaar gingen onder andere Kraak & Smaak en Roosbeef naar the big apple. Naast De Jeugd van Tegenwoordig vliegen Makovich, C-Mon en Adept dit jaar naar New York.

Op dit moment werkt De Jeugd van Tegenwoordig aan een vervolg van hun debuutalbum 'Parels voor de zwijnen' die verscheen in 2005. 'Watskeburt?' was van dat album een grote hit.
Met dank aan mouthman voor de submit.

Kinderen ziek door Afrikaanse vuilnisbelt

Icoon BuitenlandsDe Dandora-afvalhoop, een van de grootste van Afrika in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, blijkt de gezondheid van kinderen ernstig te schaden. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie die vandaag door de VN is gepubliceerd.

De vuilnisbelt heeft een oppervlakte van twaalf hectare en ligt in de buurt van een sloppenwijk. Dagelijks wordt er 2000 ton vuil gestort. De stortplaats is belangrijk voor het overleven van de mensen en zelfs de kinderen.

Een aantal kinderen zijn getest, en de helft van de kinderen hebben een veel te hoog loodgehalte in het bloed. Een heleboel kinderen lijden ook aan bronchitis en astma.
Met dank aan mouthman voor de submit.

Uitslagen Jupiler League speelronde 11

Vanavond werd er een volledig programma afgewerkt in de Jupiler League. Hieronder kun je de uitslagen vinden.

Uitslagen

ThuisUitUitslag
RKC WaalwijkFC Emmen3-1
Helmond SportFC Volendam2-1
FC OmniworldRBC Roosendaal2-3
Go Ahead EaglesFC Dordrecht1-2
Fortuna SittardTOP Oss0-1
ADO Den HaagFC Zwolle3-1
AGOVV ApeldoornMVV4-1
FC Den BoschFC Eindhoven2-0
BV VeendamHaarlem1-1
Stormvogels TelstarSC Cambuur1-2

Stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesDoelsaldoPunten
1RKC Waalwijk1173126-1524
2FC Den Bosch1172221-1323
3FC Dordrecht1161421-1219
4BV Veendam1154221-1419
5Go Ahead Eagles1160524-1815
6FC Volendam1152422-1517
7Helmond Sport1152414-1317
8FC Zwolle1144318-1616
9MVV1144315-1416
10AGOVV Apeldoorn1151523-3116
11SC Cambuur1143420-2315
12ADO Den Haag1143414-1715
13TOP Oss1134410-1513
14Fortuna Sittard1133515-1512
15RBC Roosendaal1133511-1412
16FC Emmen1126313-2012
17Haarlem1125413-1411
18Stormvogels Telstar113179-1510
19FC Omniworld1115514-188
20FC Eindhoven1114615-277

Programma

DatumThuisUit
12-10FC VolendamFC Den Bosch
12-10SC CambuurGo Ahead Eagles
12-10HaarlemFortuna Sittard
12-10FC EmmenHelmond Sport
12-10FC DordrechtFC Omniworld
12-10FC EindhovenRKC Waalwijk
12-10RBC RoosendaalBV Veendam
12-10TOP OssADO Den Haag
12-10MVVStormvoegels Telstar
12-10FC ZwolleAGOVV Apeldoorn

WR blindsimultaandammen Sijbrands

Ton Sijbrands heeft in Tilburg zijn eigen wereldrecord blindsimultaandammen verbeterd. Sijbrands verbeterde het record tot 25 partijen, één meer dan zijn vorige record uit 2004.

De 57-jarige grootmeester won 92% van zijn partijen, waar 70% nodig was om het record geldig te laten zijn. Tegen 25 ervaren clubspelers won Sijbrands 21 partijen en speelde vier keer remise. "Ik vind het erg interessant om erachter te komen wat wel en wat niet mogelijk is," reageerde Sijbrands tegen het Brabants Dagblad. "Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat de limiet rond de dertig spelers zit. Ik kan me niet voorstellen dat ik blindsimultaan speel tegen meer dan dertig tegenstanders."

Sijbrands beëindigde vorig jaar zijn carričre als actief deelnemer aan damtoernooien. Hij werd in 1972 en 1973 wereldkampioen.

Aanhouding na vondst baby's Rotterdam

Icoon BinnenlandsDe politie in Rotterdam heeft een vrouw aangehouden naar aanleiding van de vondst vandaag van twee pasgeboren baby's. Een van de baby's is overleden, het andere kind is naar een ziekenhuis gebracht.

Het gaat om een 21-jarige vrouw die eerder tegen de politie had gezegd dat ze de twee meisjes voor de deur van haar woning in Alexanderpolder had gevonden en mee naar binnen had genomen.

Volgens de politie heeft de vrouw verklaard dat ze de moeder is van de kinderen. De politie heeft dat in onderzoek. Ze is meegenomen naar het bureau en is daar aangehouden. Voor zover de politie weet, is zij een alleenstaande vrouw. Het staat niet vast dat de kinderen een tweeling zijn.

De vrouw zei aanvankelijk dat ze rond 14.45 uur de baby's had aangetroffen voor de deur van haar huis aan de Kopenhagenstraat in de Rotterdamse wijk Alexanderpolder.

Het tweetal lag in "een soort verpakkingsmateriaal". "Toen agenten arriveerden, bleek een van de kinderen al te zijn overleden", aldus een woordvoerder van de politie.

De technische recherche heeft de woning onderzocht op sporen. Tientallen buurtbewoners stonden vrijdagmiddag bij de woning waar de baby's zouden zijn ontdekt. De politie zette de omgeving af en deed een buurtonderzoek.

Rond zeven uur vrijdagavond werd het stoffelijk overschot van de dode baby met een lijkwagen weggebracht. Voor de buurtbewoners is er vrijdagavond een bijeenkomst waar zij worden geďnformeerd over het incident. Daarbij zullen onder anderen medewerkers van Slachtofferhulp aanwezig zijn.

Pitkämäki atleet van het jaar

Speerwerper Tero Pitkämäki is gekozen tot atleet van het jaar 2007. De 24-jarige Finse wereldkampioen kreeg de voorkeur boven de Tsjechische tienkamper Roman Sebrle en de Estse discuswerper Gerd Kanter.

Vorige maand, tijdens het WK atletiek in Osaka, veroverde Pitkämäki goud met een afstand van 90,33 meter. In juli haalde hij de wereldpers door tijdens de Golden League in Rome een speer in de rug van de Franse verspringer Salim Sdiri te gooien. Sdiri had geluk en raakte niet zwaargewond.

[Vooruitblik] Eredivisie Speelronde 7

De afgelopen week stond weer bol van het Europese voetbal, maar dit weekend wordt er ook weer in de Eredivisie gevoetbald. Vorig weekend wisten zowel PSV als AZ niet te winnen. De Graafschap verraste opnieuw door gelijk te spelen tegen FC Twente.

Vrijdag trappen VVV-Venlo en FC Utrecht af voor een nieuwe speelronde in de nationale voetbalcompetitie. Het is al lang geleden dat deze twee ploegen tegenover elkaar stonden, namelijk op 17 april 1994. Het toenmalige FC VVV wist deze wedstrijd uiteindelijk met 2-3 te winnen. In die tussentijd is er, met name bij VVV-Venlo, veel veranderd. De Limburgers kwamen geruime tijd in de Eerste Divisie uit en wisten dit seizoen in de hoogste klasse terug te keren.

Zaterdag staat er wederom een Brabantse derby op de rol. PSV krijgt dan namelijk op bezoek van Willem II. De derde Brabantse club, NAC Breda, kruist de degens met het verrassende De Graafschap. De club uit Doetinchem speelde vorig weekend gelijk tegen FC Twente en staat momenteel op een verdienstelijke zesde plaats.

FC Twente en Roda JC moeten het zondag tegen elkaar opnemen. Vorig seizoen speelden de twee ploegen gelijk. Kennedy Bakircioglü en Rob Wielaert vonden het net voor de thuisploeg. Adil Ramzi scoorde tweemaal voor de bezoekende ploeg. Ook AZ en FC Groningen spelen in deze speelronde tegen elkaar. De Alkmaarse ploeg valt tot nu toe enigszins tegen. Een week geleden verloren ze zelfs op het kunstgras van Heracles. De ploeg zal er alles aan willen doen om te winnen, maar kan flink wat tegenstand van de club uit Groningen verwachten.

Weet Ajax, dat tegen Sparta speelt, de koppositie na dit weekend vast te houden? Weet Feyenoord de hand op de eerste plaats in de nationale competitie te leggen of is PSV de lachende derde? Zondagavond, na de zevende speelronde in de Eredivsie, zal duidelijk zijn welke ploeg komende week de ranglijst aan mag voeren.


Programma voor de zevende speelronde:

DatumThuis:Uit:
05-10VVV-VenloFC Utrecht
06-10NAC BredaDe Graafschap
06-10PSVWillem II
06-10ExcelsiorNEC
07-10SC HeerenveenHeracles
07-10SpartaAjax
07-10AZFC Groningen
07-10FC TwenteRoda JC
07-10VitesseFeyenoord

'Rinnooy Kan invloedrijkste Nederlander'

Icoon BinnenlandsSER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan (58) is volgens de Volkskrant Top 200 de invloedrijkste Nederlander van dit moment. Dat heeft de Volkskrant vandaag bekendgemaakt.

De Volkskrant Top 200 gebruikt als uitgangspunt een netwerkanalyse van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Rinnooy Kan liet Elco Brinkman, winnaar van vorig jaar, en Shell-topman Van der Veer achter zich. Agnes Jongerius is opnieuw de hoogst genoteerde vrouw in de lijst; zij staat op de twaalfde plaats.

Rinnooy Kan was eerder rector magnificus van de Erasmus Universiteit, voorzitter van werkgeversvereniging VNO en lid van de raad van bestuur van ING. Momenteel bekleedt hij naast het SER-voorzitterschap tal van nevenfuncties zoals voorzitter van de raad van toezicht van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en lid van het Innovatieplatform.

Zaterdag verschijnt de lijst met de nummers 1 tot en met 50 in de krant. Vorige week zaterdag en de zaterdag daarvoor zijn de onderste regionen van de lijst al gepubliceerd.

Alexander Rinnooy Kan

Ritzege Steegmans in Franco-Belge

De tweede etappe van de Circuit Franco-Belge is gewonnen door de Belg Gert Steegmans. De renner van Quick-Step troefde na 204,8 kilometer tussen Maubeuge en Templeuve de Brit Mark Cavendish en de Australiër Allan Davis af in een massasprint. De Zwitser Aurélien Clerc (Bouygues Telecom) behoudt de leiding in het algemeen klassement.

Het was voor Steegmans zijn zesde UCI-zege van het seizoen. Eerder won hij de Tour de Rijke en ritten in de Ronde van de Algarve, de Driedaagse van De Panne, de Vierdaagse van Duinkerken en Tour de France.

Owen toch in selectie Engeland

De bondscoach van Engeland, Steven McClaren, heeft Michael Owen opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Estland en Rusland. Dit is opvallend te noemen, omdat het nog niet zeker is of de spits daadwerkelijk kan spelen.

Owen heeft namelijk een operatieve ingreep aan zijn lies ondergaan, waardoor het nog maar de vraag is of hij in actie kan komen. De twee wedstrijden worden op 13 en 17 oktober gespeeld. "et is ongelooflijk hoe fit Michael is. Dat leek een paar weken geleden nog onmogelijk. Hij zegt te vliegen, zich erg goed te voelen. En als Michael fit is, speelt hij", aldus McClaren, die door deze uitspraak vrij optimistisch is over de deelname van de aanvaller.

Naast Owen ontving ook Dean Ashton, spits van West Ham United, een invitatie. Verder keert Wayne Rooney ook weer terug in de nationale ploeg van Engeland. De speler van Manchester United is helemaal hersteld na een gebroken middenvoetsbeentje. Verder kreeg ook Frank Lampard, die niet helemaal fit is, een uitnodiging van de bondscoach.

Top of Flop User's Choice: Bratisla Boys

We krijgen regelmatig tips binnen voor Top of Flop. Dat stellen we zeer op prijs! Er zitten vaak hele leuke video's tussen en daarom doen we op woensdag- en op vrijdagavond: Top of Flop User's Choice.

Jullie mogen hier helemaal zelf bepalen wat we ten gehore brengen.

De tip van LennyKravitz kon woensdag wel op instemming rekenen: Serj Tankian - Empty Walls is een top,  dus.

De tip van vanavond werd gesubmit door Irakeez:

"een submit op niveau dacht ik zo.. geen commentaar verder.."

Bungie wordt onafhankelijk, Microsoft blijft uitgever

Begin deze week ging het gerucht dat Bungie en Microsoft uit elkaar zijn. Vandaag is officieel bekend geworden dat Bungie een onafhankelijke ontwikkelaar gaat worden, maar de uitgever zal Microsoft Game Studios blijven. De focus zal blijven liggen op Xbox 360-games en er zal ruimte zijn voor geheel nieuwe games naast de Halo-reeks.

Bungie is dus geen eigendom meer van Microsoft, maar Microsoft Game Studios zal de games van Bungie gaan uitgeven. In principe verandert er niet heel veel, maar Bungie is dus nu weer eigendom van Bungie zelf. Working with Microsoft was great for us, it allowed us to grow as a team and make the ambitious, blockbuster games we all wanted to work on. And they will continue to be a great partner. But Bungie is like a shark. We have to keep moving to survive. We have to continually test ourselves, or we might as well be dolphins. Or manatees.

Deze game van Bungie bracht de eerste drie dagen 300 miljoen dollar op.

AZ in eerste pot tijdens loting UEFA Cup

Tijdens de loting voor de groepsfase van de UEFA Cup is AZ in de eerste pot geplaatst. Dit betekent dat de Alkmaarse club zeven sterke teams ontloopt. Zo speelt de ploeg van trainer Louis van Gaal niet tegen onder meer Bayern München, Bayer Leverkusen, Villarreal en Panathinaikos.

Tottenham Hotspur, Zenit St. Petersburg, Bolton Wonderers, AEK Athene en Hamburger SV zijn de opvallendste namen in de tweede pot. In de derde pot zijn Fiorentina, Atlético Madrid, Everton en Galatasaray terug te vinden. De vierde pot bevat voornamelijk zwakkere clubs, maar dit hoeft in de praktijk niet zo te zijn. Dinamo Zagreb, FC Nürnberg en FC Kopenhagen zitten hier in. In de laatste pot is alleen FC Zürich een ploeg die men liever wil ontlopen.


Alle potten op een rij:

Pot 1:
Anderlecht
AZ Alkmaar
Bayer Leverkusen
FC Basel
FC Bayern München
Girondins Bordeaux
Panathinaikos
Villarreal

Pot 2:
AEK Athene
Austria Wenen
Bolton Wanderers
Hamburger SV
Lokomotiv Moskou
Sparta Praag
Tottenham Hotspur
Zenit Sint Petersburg

Pot 3:
Atlético Madrid
Everton
Fiorentina
Galatasaray
Getafe CF
Spartak Moskou
Sporting Braga
Stade Rennes

Pot 4:
FK Mlada Boleslav
CSKA Sofia
Dinamo Zagreb
FC Kopenhagen
FC Nürnberg
Hapoel Tel-Aviv
Panionios Athene
Rode Ster Belgrado

Pot vijf:
AaB Aalborg
Aberdeen
Brann Bergen
IF Elfsborg
FC Zürich
Helsingborg IF
AE Larissa
Thessaloniki

Officiële aankondiging prijsdaling PS3 en 40GB-versie

Na weken van geruchten is het nu eindelijk zover: Sony Europa heeft officieel aangekondigd dat de PS3 in prijs zal dalen en dat er een 40GB-versie zal verschijnen. De 60GB-versie zal vanaf nu 499 euro kosten en de 40GB-versie zal 399 euro gaan kosten. Deze prijsdaling zal op 10 oktober ingaan.

De 60GB-versie zal nog steeds een starter-pack zijn, met daarin twee games (Resistance en Motorstorm) en twee SIXAXIS-controllers. De 60GB-versie zal te koop blijven zolang de voorraad strekt, maar het lijkt erop dat Sony stopt met de 60GB-versie in Europa: Remaining on sale while stocks last, the 60GB model represents outstanding value for the keen gamer wishing to upgrade to the High Definition capabilities of PS3.

De kleinere HDD in de 40GB-versie is niet de enige verandering. Hier bleken de geruchten het wederom bij het goede eind te hebben: de console zal slechts twee USB-poorten bevatten en geen kaartlezer. Een HDMI-poort, netwerk-poort en WiFi is nog wel gewoon aanwezig. De belangrijkste verandering is het verwijderen van de PS2 Backwards Compatibility. De reden hiervoor is dat de huidige kopers hier weinig behoefte aan hebben en dat Sony op deze manier de nadruk wil leggen op de PS3-games.Met dank aan Strolie75 en Mike Out voor deze submit.

'Israël moet naar Noord-Amerika verkassen'

Icoon BuitenlandsDe Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad heeft een nieuw plekje op de aardbol gevonden voor Israël. "Canada en Alaska hebben zodanig veel ruimte. Waarom kunnen de Israëli's niet simpelweg naar daar verhuizen en er met jaarlijkse schenkingen van 30 tot 40 miljard dollar een nieuwe toekomst opbouwen?"

Eerder riep de president op om Israël in Duitsland of Oostenrijk te laten huizen, omdat deze landen hoogstverantwoordelijk zijn voor de Holocaust, wat weer als belangrijkste argument wordt gepresenteerd voor Israëls bestaansrecht. In feite gaat het hem erom dat Israël "verdwijnt uit het midden van de Islamwereld", waar naartoe maakt hem niet zo heel veel uit.

Ahmadinejad deed zijn laatste oproep tijdens een betoging tegen Israël en de Verenigde Staten, waaraan volgens de staatstelevisie honderduizenden burgers hebben meegedaan. In zijn toespraak zei Ahmadinejad dat er geen onschuldige mensen meer moeten worden vermoord, "of het nu moslims, christenen of joden zijn". Ook zei hij dat de Holocaust, die tot mythische proporties zou worden gehyped, niet langer als dekmantel zou mogen dienen voor "een nieuwe volkerenmoord - op Palestina".


Mahmoed Ahmadinejad


Met dank aan Del_Toro voor de submit.

Martens voorlopig buitenspel

AZ moet het de komende weken zonder Maarten Martens stellen. De speler liep afgelopen donderdag, tijdens het UEFA Cup-duel tegen Paços de Ferreira (0-0), een blessure aan zijn linkerhamstring op.

"Martens heeft een spierverrekking opgelopen of misschien zelfs wel een spierscheuring. Als dat zo is zijn we hem drie tot zes weken kwijt", liet Louis van Gaal, trainer van AZ, na afloop van de wedstrijd weten. Ook Moussa Dembélé kwam het duel met de Portugezen niet ongeschonden door. De Belg ontving namelijk een knietje. "Die blessure lijkt mee te vallen. Of hij zondag tegen FC Groningen al kan spelen, weet ik niet."

Van Gaal was overigens van mening dat AZ donderdag niet goed had gespeeld. "Vooral in balbezit was dit van onze kant een slechte wedstrijd. Bij balbezit van de tegenstander viel het mee. Het is jammer dat we ons publiek geen attractief voetbal hebben voorgeschoteld."

Toch was de Alkmaarse formatie de enige Nederlandse club die zich voor de groepsfase van de UEFA Cup wist te plaatsen. "Dat kan in mentaal opzicht belangrijk zijn. De gezichten van mijn spelers stonden een stuk vrolijker dan de laatste duels."

Räikkönen: "Spannend gevecht om pole"

Kimi Räikkönen was vrijdag de snelste tijdens de tweede vrije training op het circuit van China. De coureur van Scuderia Ferrari denkt dat het morgen een spannende strijd om de pole gaat worden. De top vier ontliep elkaar namelijk bijna niet.

Räikkönen klokte uiteindelijk de snelste tijd in 1:36.607. Fernando Alonso gaf slechts 0,006 seconden toe op de Fin. Felipe Massa completeerde de top drie door slechts 0,02 trager te zijn dan de nummer twee.

"We hebben een goede dag achter de rug, ook al zijn de resultaten op vrijdag natuurlijk niet van belang", aldus Räikkönen na de tweede vrije training. "De wagen was al snel goed in balans, maar we kunnen nog wel wat verbeteren aan de besturing. De baan was vrij glad, maar gelukkig zijn er voldoende uitwijkmogelijkheden op dit circuit, zodat een foutje niet meteen grote gevolgen hoeft te hebben. Ik denk dat we zaterdag een spannend gevecht om de pole krijgen."

Lewis Hamilton kan dit weekend wereldkampioen worden, maar moest het tijdens de vrije training met een vierde plaats doen. De Brit kwam tijdelijk langs de baan terecht, omdat hij zijn rempunt in de eerste bocht had gemist. Uiteindelijk keerde de coureur van McLaren Mercedes, na een uitstapje in de grindbak en op de asfaltstrook, terug op de baan.

'Positieve wending formatie België'

Icoon BelgieDe formatie van een federale regering in België lijkt vandaag na 117 dagen crisis een positievere wending te krijgen. Vanaf vandaag praat de herbenoemde formateur Yves Leterme (CD&V) weer met alle onderhandelaars tegelijk. Het is weken geleden dat de onderhandelaaars samen aan een tafel zaten.

Doel is een akkoord te bereiken over asiel- en migratiewetgeving.

De christendemocraten en liberalen van beide zijden van de taalgrens konden het tot nu toe maar niet eens worden over onder andere een staatshervorming en de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. Maar de Belgische media zijn, met de nieuwe onderhandelingen in aantocht, positiever dan voorheen.

Leterme brengt vrijdag ook tussentijds verslag uit aan koning Albert II over zijn bevindingen.

Baby's gevonden bij woning in Rotterdam

Icoon BinnenlandsVoor de deur van een woning aan de Rotterdamse Kopenhagenstraat zijn vanmiddag twee baby's aangetroffen. Toen de baby's gevonden werden door de bewoner van het huis waren ze nog in leven, maar één van de twee heeft het niet gehaald. Dit meldde een woordvoerder van de politie.

De overleden baby zou al in een zwakke conditie geweest zijn. De andere baby is overgebracht naar het ziekenhuis. Het geslacht van het tweetal is niet bekendgemaakt en de politie heeft een onderzoek gestart.

Portugal geplaagd door blessures

Het Portugese nationale elftal ziet voor de aankomende EK-kwalificatiewedstrijden vier spelers terugkeren in de selectie. Zes anderen vallen daarentegen af met blessures.

Ricardo Carvalho, Tonel, Miguel Veloso en Duda keren allen terug bij de groep van bondscoach Luiz Felipe Scolari. De vier spelers moesten de voorgaande duels missen door blessureleed. Scolari, die drie maanden geschorst is van alle competities, moet alsnog gaan puzzelen aan zijn opstelling, want Jorge Andrade, Marco Caneira, Petit, Hélder Postiga, Joăo Tomás en Pepe zijn allemaal geblesseerd geraakt. Bovendien wordt Tiago gepasseerd, omdat hij bij zijn club Juventus niet aan spelen toekomt.

Op papier zal Portugal niet al te veel hinder moeten ondervinden van de ontbrekende spelers. De ploeg ontmoet achtereenvolgens Azerbeidzjan en Kazachstan, in twee uitwedstrijden. Zes punten moet gehaald worden, want Portugal loopt achter groepsleider Polen aan in groep A.

Selectie

Doel: Ricardo (Real Betis Balompié), Quim (SL Benfica).
Verdediging: Miguel (Valencia CF), Bosingwa (FC Porto), Bruno Alves (FC Porto), Paulo Ferreira (Chelsea FC), Ricardo Carvalho (Chelsea FC), Fernando Meira (VfB Stuttgart), Tonel (Sporting Clube de Portugal).
Middenveld: Raúl Meireles (FC Porto), Miguel Veloso (Sporting Clube de Portugal), Joăo Moutinho (Sporting Clube de Portugal), Maniche (Club Atlético de Madrid), Duda (Sevilla FC), Deco (FC Barcelona).
Aanval: Cristiano Ronaldo (Manchester United FC), Nani (Manchester United FC), Simăo (Club Atlético de Madrid), Ricardo Quaresma (FC Porto), Nuno Gomes (SL Benfica), Hugo Almeida (Werder Bremen).

Stam, Emanuelson en Maduro twijfelgevallen

Ajax-coach Henk ten Cate weet nog niet of hij aankomende zondag, in de uitwedstrijd tegen Sparta, kan beschikken over Jaap Stam, Hedwiges Maduro en Urby Emanuelson. Het drietal is niet ongeschonden uit de wedstrijd van gisteren tegen Dinamo Zagreb gekomen.

"We moeten afwachten. Misschien is zondag pas duidelijk of ze kunnen spelen", aldus Ten Cate die zich realiseert dat het voor zijn spelers lastig wordt om, na de uitschakeling in de UEFA Cup gisteren, toe te leven naar de wedstrijd tegen Sparta. "Maar we moeten toch de knop weer om zien te draaien. Sparta is een lastige tegenstander. Dat weten we nog van vorig jaar."

Vorig jaar verloren de Amsterdammers met 3-0 van Sparta.

Milan: "Kaká wordt nooit verkocht"

Volgens Silvio Berlusconi zal zijn sterspeler bij AC Milan, Kaká, nooit worden verkocht. De Braziliaanse middenvelder is zojuist uitgeroepen tot FIFPro speler van het jaar.

Volgens enkele nieuwe geruchten hebben Milan-coach Carlo Ancelotti en Kaká onenigheid gehad, en zou de Braziliaan weg willen. Ook een eventuele overstap naar Real Madrid, dat hem graag zou aantrekken, wordt hierdoor weer gevoed met geruchten. Ancelotti zelf zegt echter dat er nooit iets is voorgevallen tussen hem en zijn spelmaker.

Als het aan voorzitter Berlusconi ligt, zal Kaká zijn carričre lang in Milaan spelen. "Ik zal hem nooit verkopen", vertelt de Italiaan in een interview. "Er is nooit sprake geweest van een eventuele overstap naar Real Madrid. Kaká heeft ons nooit willen verlaten, en dat zal hij ook nooit doen. Hij is het symbool van Milan." Berlusconi vertelde ook dat hij graag Ronaldinho nog eens zou contracteren. "Als Barcelona ooit Ronaldinho wil verkopen, zal Milan vooraan staan om hem aan te trekken."

Bankentrio wint overnamestrijd ABN Amro

Icoon Economie Barclays heeft zijn bod op ABN Amro ingetrokken, waardoor het bijna zeker is dat het bankentrio Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland de bank over zal nemen.

Barclays trekt zich terug omdat de aandeelhouders van ABN Amro grotendeels voor het bankentrio gekozen hebben. Het bod van het bankentrio is zo'n 10 miljard euro hoger dan het bod van Barclays. Ook wil het trio een veel groter deel van het bedrag in contanten betalen. Door dit bodverschil werd al aangenomen dat het trio de strijd zou winnen. Het is de grootste bankenovername ooit.

ABN Amro zal opgedeeld worden tussen de banken. De Nederlandse activiteiten zullen waarschijnlijk overgenomen worden door het Belgisch-Nederlandse Fortis. Ook het merk 'ABN Amro' zal Fortis krijgen. Daardoor is de kans groot dat alle Fortisbanken in Nederland de naam ABN Amro krijgen. Het Spaanse Santander krijgt de Zuid-Amerikaanse activiteiten van ABN Amro en Royal Bank of Scotland de activiteiten in Azië.

Met dank aan mmmkai voor de submit.

FIFPro vindt Kaká de beste speler

De internationale spelersvakbond FIFPro heeft AC Milan-spits Kaká uitgeroepen tot voetballer van het jaar. Meer dan 45.000 voetbalprofs mochten hun stem uitbrengen.

De 25-jarige Braziliaan won afgelopen seizoen met zijn Italiaanse club de Champions League en werd in die competitie met tien doelpunten topscorer. Hij had bovendien een groot aandeel in de vierde plaats van Milan in de Serie A. Een prestatie gezien de acht punten aftrek die de club aan het begin van vorig seizoen kreeg vanwege een omkopingsschandaal.

Console versie van Crysis nog altijd een mogelijkheid

Na wisselende berichten over het wel of niet verschijnen van Crysis op de next-gen consoles heeft Crytek directeur Cevat Yerli tegen Game Informer verteld dat er zeker nagedacht wordt over een console versie.
Op dit moment is Crysis alleen in ontwikkeling voor de PC, maar de kans dat console-bezitters in de toekomst ook van de shooter mogen gaan genieten lijkt dus aanwezig.

Alleen wil Yerli eerst de reactie afwachten van de gamers en kijken of Crysis op de PC een succes wordt. Mocht dit het geval zijn dan is Cryis net als oudere broer Far Cry op de PS3 en de 360 te verwachten.

Cevat Yerli benadrukt dat hij niet wil dat de overzet ten koste gaat van de ervaring en dat ze het spel dus aan zullen passen aan de controller, en de specifieke mogelijkheden en eisen van beide consoles.


Coming to a PS3 or 360 near you?

Nederland zwaar onder druk op UEFA-lijst

Icoon UEFA CupDe uitschakeling van Ajax, FC Groningen, FC Twente en SC Heerenveen in de eerste ronde van de UEFA Cup, kan verregaande gevolgen hebben. Er is namelijk een kans dat ons land in het seizoen 2009/2010 slechts vier ploegen voor Europese toernooien mag inschrijven.

Nederland bivakkeert momenteel op de achtste plaats op de Europese ranglijst. Aan de hand van deze lijst wordt bepaald hoeveel ploegen van een bepaald land op Europees niveau mogen deelnemen. Nu is het nog zo dat ons land één ploeg naar de Champions League mag sturen, één ploeg naar de voorrondes van dit miljoenenbal en vier clubs naar de UEFA Cup.

Het is nog maar de vraag of Nederland op de achtste positie kan blijven staan. Dit is alleen mogelijk als PSV en AZ, de twee ploegen die nog in Europese toernooien spelen, boven verwachting gaan presteren. Portugal staat op dit moment op de negende plaats, maar heeft nog vier deelnemende ploegen. Ook de nummer zeven, Rusland, is nog met vier ploegen op Europees vlak actief.

Er is een mogelijkheid dat Nederland de achtste plaats binnen een week kwijtraakt. Als twee Portugese clubs er in slagen om te winnen en één ploeg speelt gelijk, dan zakt ons land naar plaats negen. Het is overigens wel zo dat PSV en AZ dan niet mogen winnen.

Direct gevolg is dan dat het Nederlands voetbal vanaf het seizoen 2009/2010 twee plaatsen in de UEFA Cup af moet staan. De twee overgebleven plaatsen zorgen ervoor dat er eind augustus moet worden deelgenomen aan de voorrondes. Als dit daadwerkelijk gebeurt, dan is dat de eerste keer in het historie van het vaderlandse voetbal. Nu worden de ploegen die aan de UEFA Cup mee doen, direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. De tickets voor de Champions League blijven overigens gehandhaafd.

Voor meer voetbalnieuws kijk je natuurlijk op de FOK! Voetbalmanager!

Hamilton ontsnapt aan straf

McLaren-coureur Lewis Hamilton krijg geen straf opgelegd van de FIA-stewards. De FIA stelde een onderzoek in naar het rijgedrag van de Britse rookie gedurende een Safety car situatie tijdens de Grand Prix van Japan.

Het rijgedrag van Hamilton werd onder andere door de Red Bull-coureur Mark Webber, Toro Rosso-coureur Sebastian Vettel en Honda-coureur Jenson Button bekritiseerd. Het eerdere onderzoek naar het rijgedrag van Hamilton werd gisteren heropend vanwege nieuw videobewijs.

Sebastian Vettel kreeg door zijn aanrijding met Mark Webber een 10 plaatsen-penalty, maar na het bekijken van nieuw videomateriaal is deze straf komen te vervallen.

De Haan: "Seedorf wil naar Spelen"

Clarence Seedorf heeft Foppe de Haan laten weten graag mee naar de Olympische Spelen van Peking te willen. De oefenmeester, die nog geen idee heeft welke dispensatiespelers hij mee gaat nemen, maakte dit vrijdag bekend.

"In mei zullen we pas beslissen wie we als dispensatiespelers meenemen", liet De Haan in een reactie weten. De bondscoach van Jong Oranje kan in theorie elke voetballer als dispensatiespeler oproepen. Toch zijn er ook een aantal regels aan verbonden. "Ten eerste zullen we, in principe, geen spelers meenemen die ook op het EK actief zijn. Seedorf is een uitzondering, hij heeft specifiek aangegeven dat hij graag beide toernooien wil spelen. Verder hebben we met de KNVB en de clubs afgesproken, dat we geen dispensatiespelers weg zullen halen bij de Nederlandse club die voorronde Champions League speelt."

Bovendien is elke speler die mee naar Peking gaat, verplicht om een medische test te ondergaan. "We gaan iedereen testen op astma. Dit in verband met de omstandigheden in China, waar veel smog en warmte is. We willen geen enkel risico nemen en zullen alle spelers langs een specialist sturen."

PlayStation 3 launch slechter dan GameCube launch

De PlayStation 3 heeft in de eerste tien maanden na de launch nog slechter verkocht dan de GameCube in de tien maanden nadat deze op de markt verscheen, aldus een Amerikaans statistiekenbureau.

De PlayStation 3 heeft geen succesvolle launch gehad. De console deed het wel aardig in Japan, maar de verkopen in Europa en de VS willen niet echt van de grond komen. Na de eerste maand stortte de Amerikaanse verkopen in, met nu gemiddeld 150.000 verkopen per maand. In totaal staan er nu 1.74 miljoen PS3's in de Amerikaanse huishoudens.

De launch van de Nintendo GameCube enkele jaren geleden was net zo min succesvol, maar in vergelijking met de PlayStation 3 deed deze console het nog een stuk beter. De GameCube verkocht in dezelfde tijd 2.12 miljoen exemplaren, wat 22 procent meer is dan de PlayStation 3. Dit belooft niet veel goeds voor de PlayStation 3, want uiteindelijk verkocht de GameCube 22 miljoen exemplaren, tegenover 24 miljoen Xboxen en 115 miljoen PS2's. Het is niet onwaarschijnlijk dat de PlayStation 3 de underdog van deze generatie wordt zoals de GameCube dat de vorige generatie was.Nederland onder druk op UEFA-lijst

De uitschakeling van Ajax, FC Groningen, FC Twente en SC Heerenveen in de eerste ronde van de UEFA Cup, kan verregaande gevolgen hebben. Er is namelijk een kans dat ons land in het seizoen 2009/2010 slechts vier ploegen voor Europese toernooien mag inschrijven.

Nederland bivakkeert momenteel op de achtste plaats op de Europese ranglijst. Aan de hand van deze lijst wordt bepaald hoeveel ploegen van een bepaald land op Europees niveau mogen deelnemen. Nu is het nog zo dat ons land één ploeg naar de Champions League mag sturen, één ploeg naar de voorrondes van dit miljoenenbal en vier clubs naar de UEFA Cup.

Het is nog maar de vraag of Nederland op de achtste positie kan blijven staan. Dit is alleen mogelijk als PSV en AZ, de twee ploegen die nog in Europese toernooien spelen, boven verwachting gaan presteren. Portugal staat op dit moment op de negende plaats, maar heeft nog vier deelnemende ploegen. Ook de nummer zeven, Rusland, is nog met vier ploegen op het Europese vlak actief.

Er is een mogelijkheid dat Nederland de achtste plaats binnen een week kwijtraakt. Als twee Portugese clubs er in slagen om te winnen en één ploeg speelt gelijk, dan zakt ons land naar plaats negen. Het is overigens wel zo dat PSV en AZ dan niet mogen winnen.

Direct gevolg is dan dat het Nederlands voetbal vanaf het seizoen 2009/2010 twee plaatsen in de UEFA Cup af moet staan. De twee overgebleven plaatsen zorgen ervoor dat er eind augustus moet worden deelgenomen aan de voorrondes. Als dit daadwerkelijk gebeurt, dan is dat de eerste keer in het historie van het vaderlandse voetbal. Nu worden de ploegen, die aan de UEFA Cup mee doen, direct toegelaten tot het hoofdtoernooi. De tickets voor de Champions League blijven overigens gehandhaafd.

Kroon langer bij CSC

Karsten Kroon heeft zijn contract bij Team CSC met twee jaar verlengd tot 2009. De Deense wielerploeg is tevreden over de prestaties van de Nederlander in vooral de grote eendagskoersen. Dit jaar eindigde Kroon als vierde in de Ronde van Vlaanderen en hij werd vijfde in de Brabantse Pijl.

Het seizoen van de Nederlander verliep echter niet optimaal. Begin dit jaar brak hij een rib in de Ronde van Californië en miste daardoor onder meer Parijs - Nice. Hij herstelde echter goed. Ondanks dat hij indruk maakte in de overige voorjaarsklassiekers werd Kroon buiten de Tour de France-selectie van CSC gelaten.

Aissati valt af bij Jong Oranje

De bondscoach van Jong Oranje, Foppe de Haan, heeft Ismaďl Aissati niet opgenomen in de selectie van Jong Oranje voor de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Estland op vrijdag 12 oktober in Tallinn.

In vergelijking met de laatste wedstrijd tegen Noorwegen (1-0) kregen ook Kemy Agustien (AZ), Eljero Elia (FC Twente), Rydell Poepon (Willem II) en John Goossens (Ajax) deze keer geen uitnodiging. De selectie kent in Lorenzo Davids (NEC), Dirk Marcellis (PSV) en Geert Arend Roorda (SC Heerenveen) drie debutanten. Ryan Donk (AZ) en Erik Pieters (FC Utrecht) ontbreken allebei omdat ze een schorsing uitzitten.

Van Gaal: "Gezichten spelers stuk vrolijker"

Louis van Gaal, de trainer van AZ, vond dat zijn club gisteren tegen FC Pacos de Ferreira opnieuw beneden hun niveau had gespeeld.

"Vooral in balbezit was dit van onze kant een slechte wedstrijd. Bij balbezit van de tegenstander viel het mee. Het is jammer dat we ons publiek geen attractief voetbal hebben voorgeschoteld.”

Dankzij de 0-0 wisten de Alkmaarders zich wel te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Cup. "Dat kan in mentaal opzicht belangrijk zijn. De gezichten van mijn spelers stonden een stuk vrolijker dan de laatste duels.”

Nijmeegse student eet gifboon op practicum

OnderwijsEen biologiestudent uit Nijmegen heeft een nacht moeten doorbrengen in het Nijmeegse Radboudziekenhuis na het eten van een giftige boon. Het betrof een vrucht van de wonderboom die zeer giftig is.

De wonderboon was woensdagmiddag door de universiteit aangeleverd voor een practicum plantkunde. Voor aanvang van het practicum hadden docenten duidelijk gemaakt dat de boon de giftige stof ricine bevat. Waarom de eerstejaars student vervolgens toch een hapje van de boon nam, is onduidelijk.

In ieder geval meldde hij zich bij de practicumleiding met de mededeling ''Die boon is toch niet echt giftig, hč?'' Nadat de eerstejaars verteld had dat hij een hapje geproefd had, liet de leiding de student onmiddellijk flinke hoeveelheden water drinken en overgeven, waarna hij naar het Radboudziekenhuis werd gebracht.

De wonderboom (Ricinus communis) is een snelgroeiende tropische boom en als tuinplant gewoon verkrijgbaar in tuincentra.


De Wonderboom

Beroep tegen Spyker-punt op 12 oktober

Op 12 oktober behandelt de FIA de beroepszaak van het team van Scuderia Toro Rosso. Spyker F1 kan daardoor mogelijk zijn eerste WK-punt kwijtraken.

Vorige week, tijdens de Grand Prix van Japan, kreeg Toro Rosso-coureur Vitantonio Liuzzi een tijdstraf. Hij moest daardoor de achtste plaats afstaan aan Adrian Sutil, die daarmee voor Spyker het eerste punt van dit seizoen binnenhaalde.

Liuzzi zou een auto hebben ingehaald, terwijl er gele vlaggen werden getoond langs de baan, iets wat niet is toegestaan. Toro Rosso is het echter niet eens met de straf.

BioShock door de jaren heen

BioShock, wie kent de game nog niet? Ongetwijfeld een van de grootste games van dit jaar, en met een bijzondere geschiedenis. Zo is er al nieuws uitgekomen dat de game begon als een tropische nazi-shooter, en de eerste informatie over de game leek ook over een compleet andere game te praten. Hoe zijn ze nu gekomen van Nazi's naar Art Deco?

Tijdens een presentatie voor de IGDA Montreal gaf Chris Kline, hoofdprogrammeur voor BioShock, een blik op de geschiedenis van de game. Hierin laat hij aan de hand van vorige iteraties van de game zien hoe het spel tot stand is gekomen, met veel achtergrondinformatie over de besluiten die genomen zijn. Deze presentatie staat nu in zijn geheel online, en valt hieronder te bekijken. Hier valt hij te bekijken op Google Video. Let wel, de presentatie duurt iets minder dan anderhalf uur.

Vooruitblik basketbaleredivisie 07/08

Vanaf deze week zal de Nederlandse basketbaleredivisie weer van start gaan. Twaalf teams zullen dit seizoen gaan strijden om het kampioenschap. De EiffelTowers uit Den Bosch hebben vorig seizoen het kampioenschap gepakt.

Vanaf het seizoen 07/08 zullen de basketbaluitslagen wekelijks worden gepubliceerd op FOK!sport. De Nederlandse basketbalcompetitie bestaat uit de volgende twaalf clubs:

Teams Nederlandse Basketbal Eredivisie

TeamPlaats
Hanzevast CapitalsGroningen
MyGuideAmsterdam
Aris FrieslandLeeuwarden
Den Helder SealsDen Helder
EiffelTowersDen Bosch
LandstedeZwolle
Matrixx MagixxNijmegen
OmniworldAlmere
UpstairsWeert
West-Brabant GiantsBergen op Zoom
Zorg en Zekerheid (Z&Z)Leiden
Rotterdam ChallengersRotterdam

Net als bij het voetbal spelen bij de Nederlandse basketbalclubs veel buitenlanders. In tegenstelling tot het voetbal wordt van de Nederlandse basketbalclubs geëist dat er minimaal vier spelers onder contract staan. De huidige kampioen, EiffelTowers, en de Capitals uit Groningen voldoen net aan die eis met precies vier Nederlanders. In totaal zijn er 82 Nederlanders actief in de Nederlandse eredivisie, nog altijd meer dan de 50 Amerikanen die in Nederland spelen.

Bij de clubs zijn voornamelijk wijzigingen te zien bij de EiffelTowers en de Capitals uit Groningen. De belangrijkste speler bij EiffelTowers, Leon Rodgers, is vertrokken naar de Oekraďne. De tegenstanders konden nooit echt grip krijgen op de forward van de EiffelTowers. Rogers was de persoon die het team als een geoliede machine liet draaien. Naast Rogers zijn ook bepalende spelers als Jones en Wright vertrokken. Verwacht wordt dan ook dat de EiffelTowers het moeilijk gaan krijgen dit seizoen.

De grootste tegenstand zal waarschijnlijk komen van de Capitals uit Groningen. De bekende basketbalcoach Ton Boot vertrok na het seizoen 06/07 uit Groningen. Daarvoor in de plaats kwam de Spaanse coach Pep Clarós, een coach die duidelijk een andere instelling heeft dan Boot. Tijdens de trainingen van Boot mochten het publiek en de media vaak komen kijken. Pep Clarós heeft dit na de eerste training direct aan banden gelegd, tot ontevredenheid van sommige supporters. Ook in dit seizoen zal het team uit Groningen waarschijnlijk de grootste groep supporters hebben, waardoor de tegenstanders het moeilijk krijgen in de sporthal van het Martiniplaza. In de voorbereiding speelde Capitals erg agressief. Als de Spaanse coach het team goed aan de praat kan krijgen, dan zullen de Groningers een goede kans maken op de titel.

Programma

DatumThuisUit
04/10/2007MyGuide AmsterdamRotterdam Challengers
06/10/2007Omniworld AlmereEiffelTowers Den Bosch
06/10/2007Landstede ZwolleGiants Bergen op Zoom
06/10/2007Den Helder SealsZ&Z Leiden
06/10/2007Aris FrieslandMatrixx Magixx
07/10/2007Capitals GroningenUpstairs Weert

Maduro terug in selectie Nederlands elftal

Icoon Nederlands ElftalDe bondscoach van het Nederlands elftal, Marco van Basten, heeft Hedwiges Maduro opgeroepen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Slovenië. De middenvelder van Ajax behoort tot een 24-koppige groep. Ook doelman Edwin van der Sar is, ondanks een lichte blessure, gewoon van de partij.

Selectie:

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)

Defensie: Khalid Boulahrouz (Sevilla), Wilfred Bouma (Aston Villa), André Ooijer (Blackburn Rovers), Urby Emanuelson, John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (HSV) en Mario Melchiot (Wigan Athletic).

Middenveld: Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (HSV), Hedwiges Maduro (Ajax), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Ryan Babel, Dirk Kuijt (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij (Real Madrid).

Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!

Chelsea ontkent Hiddink-deal

In een statement geeft de Britse club Chelsea aan dat het geen overeenkomst heeft met trainer Guus Hiddink. De Nederlandse oefenmeester is op het moment de bondscoach van het Russische nationale elftal.

Sinds het vertrek van de Portugees José Mourinho bij Chelsea wordt Hiddinks naam voortdurend genoemd als opvolger. Volgens Chelsea was Avram Grant echter de definitieve keus, en zou de Israeliër trainer blijven. Vers aangewakkerde geruchten melden daarentegen dat Hiddink dicht bij een contractondertekening in West-Londen staat. Henk ten Cate, de trainer van Ajax die naar eigen zeggen niet naar Chelsea zal gaan, komt ook nog steeds voor in die geruchten. Hij zou dan de veldtrainer worden, als assistent van Hiddink.

De Engelse club heeft al snel gereageerd op de nieuwe geruchten, en deze afgedaan als onzin. "De informatie dat Mr. Abramovich [eigenaar van Chelsea, red.] een positie als manager gaat aanbieden of heeft gedaan aan Guus Hiddink is onwaar," aldus een statement van het kantoor van de Russische miljardair. "Integendeel, Mr. Abramovich is zeer tevreden over het feit dat de Russische bond Mr. Hiddink een nieuw contract heeft aangeboden tot 2010. Door Mr. Hiddink is het Russische elftal sterker gaan spelen, hetgeen hopelijk zal leiden tot grotere successen, zowel Europees als mondiaal."

"We zijn niet goed genoeg, zo simpel is het"

Aan het einde van dit seizoen stopt hij, en met dat in zijn achterhoofd speelde Jaap Stam gisteravond zijn allerlaatste Europese wedstrijd. Thuis tegen Dinamo Zagreb verloor Ajax met 3-2 na verlenging.

Stam kan zich alleen nog maar richten op de Nederlandse competitie en het bekertoernooi. Na afloop was de aanvoerder van de Amsterdammers duidelijk. "Als je deze wedstrijden niet wint, ben je niet goed genoeg. Zo simpel is het. We kunnen wel zeggen dat we goede spelers hebben en dat is misschien wel zo, maar dus niet goed genoeg om in Europa bovenin mee te draaien. Dit is voor iedereen vervelend. Voor de club, de spelers en uiteraard de supporters."

[upd] Ten Cate niet naar Chelsea

Icoon VoetbalAjax-trainer Henk ten Cate zal assistent-trainer worden bij Chelsea. Volgens zaakwaarnemer Sigi Lens moeten beide clubs nog wel tot een akkoord komen. Het contract van Ten Cate loopt bij Ajax tot medio 2008.

Ajax werd gisteren uitgeschakeld in het UEFA cup toernooi door Dinamo Zagreb.

Ten Cate moet op Stamford Bridge onder manager Avram Grant veldtrainer worden. Na het plotselinge vertrek twee weken geleden van succestrainer José Mourinho werd de Israëliër naar voren geschoven als hoofdverantwoordelijke.

Update 13.20 uur:
Coach Henk ten Cate blijft ondanks de uitschakeling door Dinamo Zagreb in de UEFA Cup en de belangstelling van Chelsea bij Ajax. De coach van Ajax heeft dat vandaag op een persconferentie gezegd.

Ten Cate zei dat er wel contact geweest is met Chelsea over de functie van veldtrainer en hij voelt zich gevleid door de belangstelling. Desalniettemin blijft hij voorlopig in Amsterdam.

Met dank aan hallooww voor de submit.
Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK! Voetbalmanager!

Hamilton: "Niets fouts gedaan"

Lewis Hamilton vindt dat hij niets fout heeft gedaan tijdens de Grand Prix van Japan. Waarschijnlijk wordt vandaag bekend of hij zijn overwinning in Shanghai mag behouden.

Hamilton zou afgelopen zondag tijdens een safety-car-situatie te hard hebben geremd, waardoor Sebastian Vettel in botsing kwam met Mark Webber. De zaak kwam pas aan het rollen nadat een fan het voorval had gefilmd en op internet had gezet.

De Brit is zich echter van geen kwaad bewust. "Ik had een prima weekend, ik heb geen enkele fout gemaakt, ik heb niets gedaan dat anderen in gevaar kon brengen," zei Hamilton. "Ik kom naar China en opeens ga ik ergens voor gestraft worden. Erg jammer voor de sport, Formule 1 moet juist draaien om harde en eerlijke concurrentie."

Hamilton weet de afwijkende lijn die hij reed aan de weersomstandigheden. "Ik reed niet in de weg, ik reed daar al de hele race. Aan die kant van de baan was gewoon meer grip," aldus Hamilton. "Ik moet mijn afstand tot de safety car in de gaten houden, de rest de afstand tot mij. Het is niet mijn taak om op de mensen achter me te letten. Ik deed mijn best in een extreem moeilijke situatie: mijn helm was nat en mijn vizier beslagen."

Volgens Hamilton is zijn mogelijke straf deel van een trend in de sport. "Er zijn dit jaar een aantal erg vreemde situaties geweest waarin mij de zwarte piet werd toegespeeld. Dit weekend krijg ik, naar het zich laat aanzien, een straf. Als het zo doorgaat weet ik niet of deze sport een richting opgaat die me bevalt."

'Bijlmerramp-toestel had tijdelijk startverbod'

BinnenlandsDe Amsterdamse televisiezender AT5 meldt - op gezag van onderzoeksjournalist Pierre Heijboer - dat de El Al-Boeing die op 4 oktober 1992 neerstortte op twee flats in de Bijlmer, één dag voor de ramp in New York een startverbod had gekregen. Volgens Heijboer wilde de verkeersleiding in de VS de Boeing 747 aan de grond houden omdat technici een mankement aan de motor hadden geconstateerd.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA greep echter in en stond toe dat het El Al-vliegtuig alsnog kon vertrekken. Dat is iets wat de onderzoeksjournalist naar eigen zeggen al jaren weet, maar wat hij afgelopen woensdag min of meer bevestigd zag in een interview op AT5 met Theo Meijer, de toenmalige voorzitter van de parlementaire enquętecommissie naar de Bijlmerramp.

Heijboer: ''Het is ontstellend en onthutsend dat de Amerikanen het vliegtuig hebben laten vertrekken terwijl ze wisten dat er iets mis was het toestel. Eén van de technici in New York zou letterlijk hebben gezegd: 'Let that piece of junk go' (laat dat wrak maar vertrekken).'' De journalist vindt het even onthutsend dat de Raad voor de Luchtvaart en de parlementaire enquętecommissie dit ''geweten'' hebben en bewust ''geheim gehouden'' hebben. De commissie zou niets hebben gezegd omdat het niet tot hun opdracht behoorde.

-
Link: FOK!special De Bijlmerramp - 15 jaar geleden.

Met dank aan CharlieDaSilva voor de submit.

[Upd] Ten Cate blijft bij Ajax

Ajax-trainer Henk ten Cate zal assistent-trainer worden bij Chelsea. Volgens zaakwaarnemer Sigi Lens moeten beide clubs nog wel tot een akkoord komen. Het contract van Ten Cate loopt bij Ajax tot medio 2008.

Ten Cate wordt de tweede man bij Chelsea naast Avram Grant. De club uit Londen speelt Champions League. Ajax werd gisteren uitgeschakeld in het UEFA cup toernooi door Dinamo Zagreb.

Update @ 13:00

Coach Henk ten Cate blijft ondanks de uitschakeling door Dinamo Zagreb in de UEFA Cup en de belangstelling van Chelsea bij Ajax. De coach van Ajax heeft dat vandaag op een persconferentie gezegd.

Ten Cate zei dat er wel contact geweest is met Chelsea over de functie van veldtrainer en hij voelt zich gevleid door de belangstelling. Desalniettemin blijft hij voorlopig in Amsterdam.

Ook Italië likt de wonden

Niet alleen ons land zag gisteravond het aantal deelnemers in de UEFA Cup drastisch slinken. In Italië vlogen drie van de vier clubs eruit.

Sampdoria werd uitgeschakeld door Aalborg. De Denen gingen op basis van uittreffers door naar de groepsfase. Empoli ging met 4-2 onderuit tegen het Zwitserse FC Zurich. Palermo redde het niet tegen het nietige Mladá Boleslav. De Tsjechen wonnen na het nemen van strafschoppen.

Alleen Fiorentina bereikte ten koste van FC Groningen de groepsfase.

Maduro terug in selectie Nederlands elftal

De bondscoach van het Nederlands elftal, Marco van Basten, heeft Hedwiges Maduro opgeroepen voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Roemenië en Slovenië.

De middenvelder van Ajax behoort tot een 24-koppige groep. Ook doelman Edwin van der Sar is, ondanks een lichte blessure, gewoon van de partij.


Selectie

Doel: Edwin van der Sar (Manchester United), Maarten Stekelenburg (Ajax), Henk Timmer (Feyenoord)

Defensie: Khalid Boulahrouz (Sevilla), Wilfred Bouma (Aston Villa), André Ooijer (Blackburn Rovers), Urby Emanuelson, John Heitinga (Ajax), Kew Jaliens (AZ), Joris Mathijsen (HSV) en Mario Melchiot (Wigan Athletic).

Middenveld: Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), Nigel de Jong, Rafael van der Vaart (HSV), Hedwiges Maduro (Ajax), Clarence Seedorf (AC Milan), Wesley Sneijder (Real Madrid) en Demy de Zeeuw (AZ).

Aanval: Ryan Babel, Dirk Kuijt (Liverpool), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Robin van Persie (Arsenal), Arjen Robben en Ruud van Nistelrooij (Real Madrid).

79 miljoen bomen planten op 1 dag

Icoon Buitenlands De milieuorganisatie Greenpeace gaf in mei aan dat Indonesië sneller ontbost dan enig ander land. Per uur verdwijnen driehonderd voetbalvelden aan bos. Indonesië wil er wat aan te doen, door op 28 november door het hele land 79 miljoen bomen planten. De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono gaat ook deelnemen aan de campagne.

"We willen Indonesië zo snel mogelijk groener maken en de ontbossing zo veel mogelijk tegengaan," zei een woordvoerder van het ministerie. "De jonge boompjes zullen in meer dan 70.000 Indonesische dorpen worden uitgedeeld, waar dorpsoudsten ze samen met regeringsambtenaren en dorpelingen zullen planten." Greenpeace vindt dit op zich een goede actie, maar ze vindt het zinloos als het kappen van bomen niet wordt gestopt.

16 jaar eis wegens afslachten Delftse moeder

Icoon JustitieTegen een 43-jarige inwoner van Delft van Marokkaanse komaf is gisteren 16 jaar geëist wegens het vermoorden van zijn 38-jarige vrouw Aicha. In juni slachtte de verdachte zijn vrouw letterlijk af in het bijzijn van hun kinderen. Hun 15-jarige zoon zag het gebeuren. De 4-jarige dochter hoorde het in een kamer ernaast.

Vader stak een tiental keer met een vleesmes in op zijn vrouw, sneed haar daarbij zes vingers af en tenslotte haar keel tot aan de nekwervels toe door. De gedode vrouw had vooraf al tegen vrienden, familie, werkgevers en buren gezegd dat ze vreesde dat haar man haar iets ergs zou aandoen.

De verdachte is een zwaar gefrustreerd persoon die aan een bijna pathologische jaloezie lijdt. De Delftenaar voelde zich ernstig vernederd. Hij was arbeidsongeschikt en zijn vrouw verdiende de kost. Daarbij kwam ze in aanraking met mannen, hetgeen de verdachte helemaal niet kon uitstaan. Elke beweging die zijn vrouw maakte, controleerde hij. Eind juni barstte de bom en slachtte hij zijn vrouw af.

De man zei gisteren tegen de rechter dat zijn vrouw vreemd zou zijn gegaan, condooms in haar bezit had gehad en dat ze bij hun huwelijk geen maagd meer zou zijn geweest. Het interesseerde de rechter weinig. Die had meer oog voor het gebrek aan wroeging dat de verdachte ten toon spreidde. Of meneer wel stil heeft gestaan bij het leed van zijn zoon die zijn moeder vermoord had zien worden, wilde de rechter weten. En al de negatieve verhalen die hij over zijn vrouw vertelde maakten weinig indruk, want zo zei de rechter: ''In dit dossier is er behalve u niemand die ook maar één kwaad woord zegt over uw vrouw.''

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Australische soldaten uit eerste wereldoorlog begraven

Icoon BuitenlandsOp het Buttes New British Cemetery in België zijn gisteren vijf Australische soldaten begraven die tijdens de strijd in de Eerste Wereldoorlog stierven. De ‘Zonnebeke Five’ zoals zij genoemd worden zijn door middel van DNA-onderzoek geďdentificeerd.

Ook werd er gisteren stil gestaan bij de duizenden Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die het leven lieten tijdens de 'Slag van Passendale', de bloedigste slag van de Eerste Wereldoorlog.

De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid, Geert Bourgeois, maakte er bekend dat Vlaanderen een principebeslissing heeft genomen om te proberen tegen 2014 alles wat met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft in de Westhoek te laten erkennen als werelderfgoed.

Subheader


Midden september 2006 werden bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van een gasleiding nabij het Belgische dorpje Zonnebeke twee menselijke schedels gevonden. De aannemer was van tevoren geďnformeerd dat hij mogelijk menselijke resten tegen zou komen, wat dus gebeurde. De werkzaamheden werden opgeschort en verscheidene diensten werden van de vondst op de hoogte gesteld. SubheaderDe Belgische archeologische dienst, de politie, de burgemeester en ook amateur-archeoloog Johan Vandewalle. Hij ging meteen ter plaatse om er op toe te zien dat de resten op een archeologisch verantwoorde wijze werden geborgen.

Johan begon met het verbreden van de werkput zodat hij genoeg ruimte had voor de opgraving, hierbij ontdekte hij sporen van een derde lichaam. De volgende dag ging hij verder met het opgraven van het derde lichaam dat gedeeltelijk onder een weg lag. Die ochtend sprak hij met de burgemeester van Zonnebeke die hem vroeg: "Johan, wat wil je?" Johan antwoordde: "Dat je me niet uit die put haalt. Ik wil het werk afmaken, en als men dit toch probeert leg ik mij in die put naast die jongens." Johan mocht verder graven en ontdekte samen met een team van het Memorial Passendale Museum nog twee lichamen en resten van een zesde en zevende lichaam.

Op één van de lichamen werd een tweeledige mouwinsigne teruggevonden van de vierde Australische Divisie. Deze eenheid vocht daar tussen 22 en 30 september 1917 om het polygoonbos en bij deze gevechten stierven vele soldaten door vijandig artillerievuur. Van die eenheid werden 136 soldaten vermist. Men wist te achterhalen dat ongeveer dertig van hen begraven zijn op een begraafplaats niet ver van de plek waar de ‘Zonnebeke Five’ gevonden zijn. Deze begraafplaats is na de oorlog ontruimd en alle lichamen zijn herbegraven. Waarschijnlijk zijn deze vijf tijdens opruimwerkzaamheden na de oorlog over het hoofd gezien.

Subheader
Na de modderige slag om het Polygoonbos.

Persoonlijke eigendommen werden altijd naar de familie teruggestuurd, daarom was het bijna onmogelijk om de lichamen daarmee te identificeren. De Belgische dienst voor oorlogsgraven nam DNA-monsters van de resten en ondertussen kon door middel van forensisch onderzoek van vier van de vijf slachtoffers ook de leeftijd en doodsoorzaak bepaald worden. De Australische overheid was samen met de Australische media op zoek naar mogelijke verwanten van de vijf. Na intensief speurwerk werden van drie slachtoffers mogelijke verwanten teruggevonden. Hun genetische materiaal werd naar België gestuurd, waar vastgesteld werd dat er bij twee van de drie betrokkenen onmiskenbare overeenkomsten waren.

Het is de allereerste keer dat stoffelijke resten uit de Eerste Wereldoorlog, nagenoeg zonder bijvondsten, geďdentificeerd worden door een combinatie van gedreven historisch onderzoek en DNA. Bepalend voor de determinatie was ook het deskundig archeologisch onderzoek, uitgevoerd door een team van de intergemeentelijke archeologische dienst Archeo7 en het Memorial Museum Passchendaele 1917.

SubheaderSkelet nummer vijf kon worden geďdentificeerd als dat van Private 3504, John Hunter, van het 49th Battalion. Hunter was landwerker van beroep en trad op 25 oktober 1916 in dienst, maar arriveerde pas midden augustus 1917 aan het Westelijk front. Zijn vuurdoop werd ook meteen zijn dood, zijn broer heeft hem helpen begraven.

In de nasleep van de Slag om het Polygoonbos kwam op 30 september 1917 ook George Calder van het 51st Battalion om het leven. Deze mijnwerker uit Boulder, West-Australië ging op 12 januari 1916 bij het leger en werd uiteindelijk bevorderd tot sergeant. Een jaar na zijn dood ontving Georges broer John een gouden ring, een schaartje, een zakdoek en een vulpen die op het lichaam gevonden waren. Moeder Janett kreeg postuum zijn medailles. Calder werd geďdentificeerd als slachtoffer nummer 3. De andere drie mannen zijn niet geďdentificeerd en zijn vandaag onder grote belangstelling (her)begraven. Verwanten van de twee geďdentificeerde militairen waren ook aanwezig bij de plechtigheid. Ook Helen Clark, de premier van Nieuw-Zeeland, en Michael Jeffery, de gouverneur-generaal van Australië waren aanwezig.


Subheader


Subheader


Subheader
Their name liveth for evermore.


Meer lezen over de eerste wereldoorlog doe je op Forumeerstewereldoorlog.nl Met dank aan yvonne voor de submit.
foto's © johan ryheul

Uitslagen UEFA Cup 1e ronde

Gisteren zagen vier van de vijf Nederlandse UEFA Cup-deelnemers hun tickets voor de tweede ronde als sneeuw voor de zon verdwijnen. Er waren echter meer verrassingen; hieronder vind je de overige uitslagen.

ThuisUitUitslag1e duel
FC Lokomotiv Moskva (RUS)FC Midtjylland (DEN)2-03-1
ACF Fiorentina (ITA)FC Groningen (NED)1-1 ( 4-3 pen)1-1
Bolton Wanderers FC (ENG)FK Rabotnički (MKD)1-01-1
FC Red Bull Salzburg (AUT)AEK FC (GRE)1-00-3
FC Rapid Bucureşti (ROU)1. FC Nürnberg (GER)2-20-0
FC Metalist Karkhiv (UKR)Everton FC (ENG)2-31-1
Standard Ličge (BEL)FC Zenit St. Petersburg (RUS)1-10-3
Uniăo Leiria (POR)Bayer 04 Leverkusen (GER)1-33-2
FC BATE Borisov (BLR)Villarreal CF (ESP)0-21-4
Galatasaray SK (TUR)FC Sion (SUI)5-12-3
Kayseri Erciyesspor (TUR)Club Atlético de Madrid (ESP)0-50-4
Girondins de Bordeaux (FRA)Tampere United (FIN)1-13-2
Panathinaikos FC (GRE)FC Artmedia Petrzalka (SVK)3-02-1
Odense BK (DEN)AC Sparta Praha (CZE)0-0 (3-4 pen)0-0
FC Zürich (SUI)Empoli FC (ITA)3-01-2
Panionios GSS FC (GRE)FC Sochaux-Montbéliard (FRA)0-12-0
SK Rapid Wien (AUT)RSC Anderlecht (BEL)0-11-1
AZ Alkmaar (NED)FC Paços de Ferreira (POR)0-01-0
Aalborg BK (DEN)UC Sampdoria (ITA)0-02-2
BK Häcken (SWE)FC Spartak Moskva (RUS)1-30-5
Sporting Clube de Braga (POR)Hammarby IF (SWE)4-01-2
Blackburn Rovers FC (ENG)Athlitiki Enosi Larisas 1964 (GRE)2-10-2
US Cittŕ di Palermo (ITA)FK Mladá Boleslav (CZE)0-1 (2-4 pen)1-0
AFC Ajax (NED)NK Dinamo Zagreb (CRO)2-3 (nv)1-0
Stade Rennais (FRA)PFC Lokomotiv Sofia (BUL)1-23-1
Club Brugge KV (BEL)SK Brann (NOR)1-21-0
CF Os Belenenses (POR)FC Bayern München (GER)0-20-1
FC Dnipro Dnipropetrovsk (UKR)Aberdeen FC (SCO)1-10-0
Helsingborgs IF (SWE)sc Heerenveen (NED)5-13-5
PFC CSKA Sofia (BUL)Toulouse FC (FRA)1-10-0
Hamburger SV (GER)PFC Litex Lovech (BUL)3-11-0
FC Basel (SUI)FK Sarajevo (BIH)6-02-1
Vĺlerenga IF (NOR)FK Austria Wien (AUT)2-20-2
AIK (SWE)Hapoel Tel Aviv FC (ISR)0-10-0
Real Zaragoza (ESP)PAE Aris Thessalonikis (GRE)2-10-1
Elfsborg IF (SWE)FC Dinamo Bucureşti (ROU)0-12-1
Anorthosis Famagusta (CYP)Tottenham Hotspur FC (ENG)1-11-6
FC Křbenhavn (DEN)RC Lens (FRA)2-1 (nv)1-1
FC Twente (NED)Getafe CF (ESP)3-2 (nv)0-1
FK Crvena Zvezda (SRB)Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski (POL)1-01-0

De loting voor de groepsfase is aankomende dinsdag.

Ahold treft schikking met ex-topmannen

Icoon FinancieelAlbert Heijn-eigenaar Ahold heeft een schikking getroffen met de voormalige topmannen Cees van der Hoeven en Michiel Meurs. De twee moesten in 2003 het veld ruimen naar aanleiding van het boekhoudschandaal rond Ahold-dochter US Foodservice. De schikking komt erop neer dat oud-bestuursvoorzitter Van der Hoeven Ahold vijf miljoen euro betaalt. Bovendien laat hij een vordering van 4,5 miljoen euro op Ahold vallen.

Meurs, destijds de financiële topman van Ahold, treft een soortgelijke schikking. Hij betaalt 600.000 euro en ziet af van een vordering van meer dan twee miljoen.

In een persverklaring zegt Van der Hoeven dat hij de overeenkomst met Ahold heeft getekend om eindelijk een punt te zetten achter de affaire. De topman heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het manipuleren van de boeken.

"Van de verwijten die mij naar aanleiding van de 'Ahold-affaire' van februari 2003 zijn gemaakt is er, na alle onderzoeken, rechtzaken etcetera, één verwijt waar ik mij, achteraf gezien, in herken. Ik had de Raad van Commissarissen en de accountant van Ahold vanaf november 2002 moeten inlichten over, op zich achterhaalde, informatie betreffende de consolidatie van deelnemingen", zegt Van der Hoeven in een persverklaring. "Hiervoor heb ik meerdere malen mijn spijt betuigd."

Van der Hoeven werd vorig jaar voor zijn rol in het boekhoudschandaal veroordeeld tot negen maanden voorwaardelijk en een boete van 225.000 euro. Eind november begint in deze zaak het hoger beroep voor het Gerechtshof in Amsterdam.

Over Van der Hoeven hoef je je trouwens geen zorgen te maken. Door de verkoop van Telfort heeft hij nog vele miljoenen op zijn bankrekening staan.

Met dank aan BekiekUtMoar voor de submit.

8 jaar cel voor doodsteken Marokkaanse Amsterdammer

JustitieDe rechtbank in Amsterdam heeft gisteren de 25-jarige Franklyn G. veroordeeld tot 8 jaar cel voor het doodsteken van de 27-jarige Marokkaan Mostafa Ait Haddouch. De Officier van Justitie had twee weken terug 15 jaar gevangenisstraf geëist.

De van de Antillen afkomstige G. stak het slachtoffer vorig jaar september neer in de Indische Buurt in de hoofdstad. Aanleiding voor de steekpartij was een verkeersruzie. Na het overlijden van het slachtoffer braken er relletjes uit in de buurt. Circa tweehonderd - veelal Marokkaanse - jongens gingen op zoek naar de negroďde daders. Zij drongen de woning van de hoofdverdachte binnen en vernielden die. Ook gooiden ze de ramen van de woning van een medeverdachte in. Omdat de daders allen negroďde mannen waren, belaagden de jongeren ook een Surinaams café.

Geen voorbedachte rade
Dat G. aanzienlijk minder kreeg dan de geëiste 15 jaar, komt onder meer omdat de rechter niet was overtuigd van de bewering van de Officier van Justitie dat G. zijn opponent met voorbedachten rade had vermoord. De rechtbank vond het verder ''aannemelijk'' dat G. zijn mes slechts had meegenomen omdat hij bang was en zichzelf wilde beschermen. Ook is het naar de mening van de rechter ''zeer waarschijnlijk'' dat slachtoffer Ait Haddouch als eerste zijn wapen trok. De rechtbank liet ook meewegen dat G. spijt heeft.

Vier mededaders van Franklin G., in de leeftijd van 20 tot 25 jaar, hoorden een celstraf van vier tot vijf maanden tegen zich uitspreken. Zij hadden het slachtoffer in groepsverband belaagd en mishandeld. Alle vier zijn tijdens hun voorarrest op vrije voeten gesteld en kwamen twee weken geleden niet opdagen omdat ze bang waren voor wraakacties uit de kring van het Marokkaanse slachtoffer.

Laatste ronde hoofdklasse veld

Komend weekend staat voor de alle vierde hoofdklassen in de veldkorfbalcompetitie de laatste speelronde op het programma. In sommige hoofdklassen is de beslissing nog niet gevallen en het belooft een spannend weekend te worden met een Friese derby in hoofdklasse D

In hoofdklasse A heeft DOS' 46 nog wat recht te zetten tegen Oranje Wit, waar de heenwedstrijd in een gelijkspel eindigde. In hoofdklasse B moet Die Haghe winnen van Koog Zaandijk om in de race te blijven voor de eerste plaats met Dalto/DSB bank (die thuis aantreed tegen KVS). In hoofdklasse C lijkt de winst voor PKC/Cafe Bar en Fortuna/Tempus zeker maar onderschatting ligt op de loer. In hoofdklasse D is DeetosSnel/Volhuis gebrand op revanche tegen Blauw Wit, na een forse thuisnederlaag eerder dit seizoen.

Compleet programma komend weekend (6 en 7 oktober):

HoofdklasseDatumThuisUit
A6/10SKF 1Nic. 1
A6/10DOS'46 1Oranje Wit (D) 1
B6/10Dalto/DSB Bank 1KVS 1
B7/10Die Haghe 1Koog Zaandijk 1
C6/10DOS-WK 1PKC/Café Bar 1
C7/10Fortuna/Tempus 1HKV/Ons Eibernest 1
D6/10SCO 1Drachten/van der Wiel 1
D7/10Blauw Wit/HavenFD 1DeetosSnel/Volhuis 1

A1GP wil langer in Zandvoort blijven

De A1GP wil de komende jaren dolgraag terugkomen in Zandvoort. A1GP-Directeur Tony Teixeria hoopt het contract met Zandvoort dat volgend jaar afloopt te verlengen.

Teixeria was laaiend enthousiast over het racefestijn in de Nederlandse badplaats. "Wat kan ik zeggen? Die enorme massa racefans afgelopen weekend. Prachtig toch?" De A1GP trok het afgelopen weekend 98.000 toeschouwers naar Zandvoort, tot tevredenheid van Teixeria: "De Nederlandse racefans zijn fantastisch. Deze sfeer maak je bijna nergens mee."

"De race in Zandvoort is al bijna een klassieker op onze kalender. De komende maanden gaan we dan ook in alle rust aan verlenging van het contract werken met Zandvoort." De race in Zandvoort zal, net als in huidige seizoen, ook het volgende seizoen gaan openen zoals onlangs is bekend gemaakt. De kaartverkoop daarvoor is al gestart.

Hardwareverkopen Japan, 360 stijgt 300%

Dankzij Halo 3 zijn de Xbox 360 verkopen zo'n drie maal hoger dan normaal en daarmee komt de 360 op ruim 5.000 verkopen afgelopen week in Japan. Naast de 360 heeft ook de PS3 een boost gekregen dankzij Oblivion en deze staat nu boven zijn kleine broertje.

ConsoleAantalVorige weekTotaal 2007
PSP102.809277.7941.861.320
DS Lite72.89570.5235.487.649
Wii24.14324.9922.694.454
PS313.10510.732712.108
PS212.98011.373596.915
X3605.2151.687150.789
GB Micro22924326.485
Cube73689.785
GB ASP4910620.723
GBA4133968
NDS30152.816

Om een overzichtje te geven hoe de consoles het doen, een vergelijking tussen de aantallen van de consoles. Deze zijn gemaakt door een user op NeoGAF.

De Wii staat nu (44 weken na de release) op dit moment waar de GameCube was na 172 weken en de PS2 na 55 weken. De Wii verkoopt echter wel langzamer dan de GBA, die had dit aantal verkopen al gehaald na 38 weken. De PS3 doet het niet zo goed, na 47 weken staat de PS3 waar de Cube was na 22 weken en de Wii na 7 weken.

Op handheld gebied is het de PSP die de laatste weken beter verkoopt, maar met deze aantallen zou het nog zo'n 480 weken duren voordat de PSP de DS heeft ingehaald. De DS is verder hard op weg om de PS2 in te halen en met deze getallen zou dat gebeuren over zo'n 21 weken, in februari 2008.

Blatter: "Vijf buitenlanders per team"

De tijd dat een club alleen maar spelers had vanuit het eigen land is inmiddels allang voorbij. Tegen PSV speelde CSKA Moskou met maar enkele Russische spelers en ook PSV had tegen Internazionale een minimum aantal spelers van Nederlandse afkomst op het veld staan. FIFA-preses Sepp Blatter wil het aantal buitenlanders inperken.

"Het is slecht voor de ontwikkeling van het voetbal als er alleen buitenlanders worden opgesteld," aldus Blatter. De FIFA-voorzitter wil in de toekomst het aantal buitenlanders per team inperken tot maximaal vijf spelers. Blatter: "De laatste jaren ontbrak de moed om het probleem op te lossen. Nu moeten we het wel aanpakken."

Hardwareverkopen Australië

Voordat we de hardwarecijfers vanuit Japan gaan plaatsen doen we eerst even die vanuit Australië. Per console staan er twee cijfers, het eerste cijfer is het aantal verkochte units in het derde kwartaal van 2007 (juli, augustus en september) en het tweede cijfer is het totaal aantal verkochte units van de betreffende console:

Nintendo DS
Q3 2007: 139.483
Totaal: 730.076

PlayStation 2
Q3 2007: 66.228
Totaal: 2.118.646

Nintendo Wii
Q3 2007: 61.027
Totaal: 167.899

Xbox 360
Q3 2007: 40.467
Totaal: 222.136

PlayStation Portable
Q3 2007: 28.374
Totaal: 317.442

PlayStation 3
Q3 2007: 27.533
Totaal: 82.261

Zware boete voor KaZaA-gebruikster

Icoon PiracyDe 30-jarige Amerikaanse Jammie Thomas moet 222.000 dollar betalen aan zes platenmaatschappijen wegens het aanbieden van muziek op het filesharing-programma KaZaA. Volgens een rechtbankjury heeft Thomas twee jaar geleden 24 liedjes gedeeld waarvan de rechten lagen bij de platenmaatschappijen. In eerste instantie was ze overigens aangeklaagd wegens het online zetten van 1.702 songs wat tot een claim had kunnen leiden van zo'n 3 miljoen dollar.

De alleenstaande moeder van twee kinderen uit Minnesota heeft altijd volgehouden dat ze helemaal geen KaZaA-account heeft gehad. De platenmaatschappijen voerden tijdens de rechtszaak getuigen op, waaronder een internet-provider, die bevestigden dat ze wel degelijk op KaZaA de liedjes aanbood onder de naam Tereastarr. Thomas’ advocaat heeft nog tevergeefs betoogd dat een hacker haar computer misschien had overgenomen, of dat wellicht een 'gewone' inbreker haar computer had gebruikt om er songs mee aan te bieden op internet. De jury geloofde daar echter geen snars van.

Amerikaanse platenmaatschappijen hebben sinds 2003 zo'n 26.000 zaken aangespannen tegen illegale mp3-verspreiders. Toch was de zaak tegen Thomas de eerste die voor de rechter kwam. Veel anderen kochten een rechtszaak namelijk af door enkele duizenden dollars te betalen.

Ehsan Jami komt met 'zeer shockerende' film

Het Voorburgse PvdA-raadslid Ehsan Jami, die inmiddels aan een zijden draadje lijkt te hangen binnen zijn eigen partij, gaat een film maken die nog veel meer stof zal doen opwaaien als indertijd de Deense Mohammed-cartoons deden. Dat zei Jami gisteravond in een interview op de nieuwe tv-zender Het Gesprek.

Nadat indertijd een Deense krant de spotprenten had gepubliceerd braken in diverse moslimlanden felle protestacties uit, die vele tientallen mensen het leven kostten en leidden tot een boycot van Deense producten.

Volgens Jami wordt de film medio februari 2008 gepresenteerd en is hij al bezig met de voorbereidingen. Hij zei gisteravond dat de film veel stof zou doen opwaaien, "de Deense kartoonrellen in het kwadraat". Eerder werd al bekend dat de binnen de PvdA zeer omstreden Jami bezig zou zijn met een homofilm.

CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt op de aankondiging van Jami. Verhagen zegt dat iedere Nederlander het recht heeft zijn mening te uiten, '' maar Jami moet vooral zijn verstand gebruiken.'' Het moet volgens Verhagen niet de bedoeling zijn om mensen in een film onnodig te kwetsen.

-
Link: Uitgebreide nabeschouwing van het tv-interview met Jami, door Hans Beerenkamp (recensent NRC).

Sint Maarten spil in drugshandel

Het Antilliaanse eiland Sint Maarten speelt ''een belangrijke en veelzijdige rol met betrekking tot de (internationale) drugshandel''.

Dat is één van de conclusies in een vertrouwelijk rapport dat is opgesteld door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) van het Nederlandse ministerie van Justitie. Het WODC onderzocht de 'Georganiseerde criminaliteit en de rechtshandhaving op Sint Maarten'.

In het rapport, dat al in juni 2007 werd opgesteld maar waarvan de inhoud nog niet eerder naar buiten kwam, staat onder meer te lezen dat Sint Maarten een belangrijke rol speelt in het transport van verschillende soorten drugs als cocaďne, heroďne, marihuana, en in mindere mate synthetische drugs ''vanwege de centrale ligging tussen drugsproducerende en drugsconsumerende landen''.

Mensen van verschillende nationaliteiten of afkomst zijn daarbij betrokken en werken met elkaar samen. ''De handel vindt meer of minder georganiseerd plaats. Dat wil zeggen dat het transport van drugs waarover we het met betrekking tot St. Maarten in hoofdzaak hebben, soms op grote afstand wordt geregeld waarbij een belangrijke mate van coördinatie noodzakelijk is. Dit speelt bij ontmoetingen tussen boten en de overdracht van smokkelwaar op volle zee, maar ook bij de opvallend grote groep koeriers die op de Prinses Juliana luchthaven werd aangehouden.''

Uitslag 2e vrije training China

Zojuist is de tweede vrije training voor de GP van China verreden. De top-vier was met Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Felipe Massa en Lewis Hamilton hetzelfde als tijdens de eerste vrije training. Jarno Trulli zette in deze sessie de vijfde tijd neer.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:36.60731
2 F. Alonso McLaren 1:36.61328
3 F. Massa Ferrari 1:36.63029
4 L. Hamilton McLaren 1:36.87633
5 J. Trulli Toyota 1:37.15136
6 M. Webber Red Bull 1:37.45034
7 R. Schumacher Toyota 1:37.52432
8 D. Coulthard Red Bull 1:37.61727
9 N. Rosberg Williams 1:37.64636
10 G. Fisichella Renault 1:37.97032
11 H. Kovalainen Renault 1:38.06221
12 J. Button Honda 1:38.20541
13 R. Barrichello Honda 1:38.30440
14 R. Kubica BMW 1:38.37939
15 N. Heidfeld BMW 1:38.38816
16 A. Wurz Williams 1:38.53132
17 A. Davidson Super Aguri 1:38.97538
18 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:39.06236
19 A. Sutil Spyker F1 1:39.22437
20 T. Sato Super Aguri 1:39.36037
21 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:39.40434
22 S. Yamamoto Spyker F1 1:40.05138

Miljoenen Duitsers diep in de schulden

Icoon FinancieelMiljoenen Duitsers hebben veel meer geleend dan verantwoord is. De organisatie Creditreform berichtte volgens de vrijdageditie van de krant Bild dat 7,4 miljoen Duitsers veel te veel hebben geleend en diep in de schulden zitten.

De in 1879 in Mainz opgerichte instelling Creditreform richt zich op kennis over kredietverstrekking. Afgelopen jaar moesten meer dan 92.000 mensen in de Bondsrepubliek zich als volkomen onvermogend laten registreren. Het faillissement trof daarmee bijna een derde meer burgers dan in 2005. De gemiddelde schuld bedraagt 37.000 euro. Meer dan de helft daarvan is uitgeleend door banken.

Veranderd vogelgriepvirus gevaarlijker voor mens

Icoon AlgemeenHet voor mensen gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1 is veranderd (gemuteerd) in een soort die mensen makkelijker kan infecteren dan voorheen. Het virus is echter nog niet getransformeerd in een soort die een pandemie kan veroorzaken onder mensen.

Dat hebben wetenschappers van de University of Wisconsin-Madison in de Verenigde Staten vrijdag gezegd. De onderzoekers zeggen "een specifieke verandering" van het vogelgriepvirus H5N1 te hebben waargenomen waardoor het zich makkelijk in het bovenste deel van het ademhalingskanaal van de mens kan nestelen. Volgens hen kunnen de vogelgriepvirussen die in Europa en Azië zijn opgedoken het makkelijkst muteren in een soort die kan leiden tot een pandemie. "Ik wil de mensen niet bang maken, omdat ze niet veel kunnen doen. Maar het is belangrijk dat de wetenschappers begrijpen wat er gebeurt", aldus een van de onderzoekers.

Sinds 2003 zijn wereldwijd 329 mensen geďnfecteerd met het virus H5N1. In totaal zijn in twaalf landen 201 mensen overleden. Tot dusver zijn de meeste mensen besmet geraakt met het virus via vogels. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is bang dat het virus zich ontwikkelt in een variant waarmee mensen elkaar makkelijk kunnen besmetten. In dat geval vrezen zij voor een wereldwijde epidemie.

Vogels hebben doorgaans een lichaamswarmte van 41 graden Celsius. Mensen hebben een lichaamswarmte van 37 graden Celsius, terwijl de mond en neus, waar het virus binnendringt, ongeveer 33 graden is. De nieuwe mutatie kan zich makkelijk handhaven in de koelere plekken van het menselijk lichaam, aldus de onderzoekers. De wetenschappers weten niet hoeveel mutaties nodig zijn voordat zich een virussoort heeft ontwikkeld die kan leiden tot een pandemie.

Jans: "Het was héél stil in de kleedkamer"

Ron Jans, trainer van FC Groningen, vond dat zijn team bijna gelijkwaardig was aan Fiorentina. Om die reden had hij ook vrede met de uitschakeling.
"Over twee wedstrijden gezien heeft de gelukkigste ploeg gewonnen," zei Jans na afloop van het duel in Florence. "Dat we gelijkwaardig zijn aan Fiorentina is een groot compliment aan FC Groningen. Sport is mooi maar ook hard. Beide componenten zaten er bij ons in. Het was na afloop héél stil in de kleedkamer. De teleurstelling droop van de spelers af."

Jans nam Evgeniy Levchenko, die de eerste strafschop van de serie miste, weinig kwalijk. "Maar het kwam wel heel slecht uit. Daardoor werd de druk op de andere vier alleen maar groter. Uiteindelijk was het verschil maar twee centimeter. Die laatste strafschop van Mutu ging maar net via de binnenkant van de paal erin. Heel zuur."

Jans’ collega Cesare Prandelli van Fiorentina gaf FC Groningen een pluim: "Ze hebben ons veel pijn gedaan. Het was een moeilijke wedstrijd tegen een sterke ploeg met een goede trainer."

Nederlandse toeristen gewond door jeepsafari

Icoon BuitenlandsDoor een ongeval met een jeep in de Turkse badplaats Alanya zijn gistermiddag acht Nederlandse toeristen gewond geraakt. De Turkse chauffeur kwam bij het ongeval om het leven.

De wagen raakte van de weg en kwam terecht in een ravijn. De bestuurder werd daarbij uit de jeep geslingerd en kwam onder het voertuig terecht. Hij overleed ter plaatse, aldus een woordvoerder van SOS International.

Een oudere Nederlandse vrouw liep bij het ongeval een kaakfractuur op. Ze is opgenomen in een ziekenhuis in Alanya. De zeven anderen raakten lichtgewond en mochten het ziekenhuis donderdagavond weer verlaten. De slachtoffers worden in Turkije opgevangen door medewerkers van de ANWB Alarmcentrale.

In totaal zaten elf mensen in de jeep. Twee van hen bleven ongedeerd. De Nederlandse toeristen namen deel aan een jeepsafari. De Turkse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeval. Een politiewoordvoerder zei tegen de Turkse krant Milliyet dat de chauffeur van de jeep in een gebied reed waar de wagen niet mocht komen.

Laatste kompels bevrijd in Zuid-Afrika

Icoon BuitenlandsDe laatste groep mijnwerkers is gisteravond rond 19.00 uur lokale tijd uit de Zuid-Afrikaanse goudmijn gered. Dit liet de minister van Mineralen en Energie weten. In totaal 3200 kompels zaten bijna 24 uur vast in de mijn van goudproducent Harmony Gold.

De mijnwerkers waren woensdagochtend vast komen te zitten op ongeveer 2200 meter onder de grond, doordat een elektriciteitskabel van de lift het begeven had.

De stoffige en uitgeputte Richman Maneli was de laatste man die de mijn achter zich mocht laten. "Ik ben blij dat ik eruit ben. We hebben 30 uur lang geleden. We hadden geen eten, geen water en we zijn kapot."

Het lange verblijf in de Elandsrand-mijn ten zuidwesten van Johannesburg, waar temperaturen kunnen stijgen tot 30 ŕ 40 graden, was erg zwaar en angstig geweest voor de groep kompels, maar iedereen is er heelhuids uitgekomen.

Rutten: "Dit geeft me een bedorven gevoel"

Getafe gaf FC Twente de kans om te ruiken aan de groepsfase van het UEFA cup toernooi. Helaas gingen de Tukkers met tien man onderuit en coach Fred Rutten werd daar niet blij van tijdens de persconferentie.
"Ik houd hier bijna een bedorven gevoel aan over", zocht Rutten naar woorden tijdens de persconferentie. "Het scenario van de wedstrijd verliep voor ons uitstekend. Tot twee momenten die bepalen of je doorkomt of niet doorkomt. Het is vooral heel zuur dat dit team in opbouw niet aan ervaring kan winnen door deel te nemen aan de poulefase."

De coach benoemde die cruciale fases niet, maar duidelijk was dat hij doelde op de gemiste strafschop van Blaise N’Kufo en de rode kaart die de spits kort daarop moest incasseren.

"Het zal moeilijk worden om de ploeg weer klaar te stomen voor zondag (als FC Twente het opneemt tegen Roda JC, red.). Het is nog wel knap dat we een achterstand om weten te zetten in winst. Dat geeft aan dat het met de moraal wel goed zit."

Agenten gewond bij rellen rond voetbalmatch

Icoon BinnenlandsDrie politieagenten zijn gisteravond gewond geraakt tijdens rellen rond de voetbalwedstrijd Ajax-Dinamo Zagreb in de Amsterdam ArenA. In de buurt van het nabijgelegen supportershome van Ajax bekogelde een groep hooligans de agenten met stenen en flessen.

Een politieman moest met beenletsel naar het ziekenhuis. De andere twee zijn ter plaatse behandeld aan hoofdwonden. De politie heeft 42 mensen aangehouden, de meesten voor openlijke geweldpleging. Volgens een woordvoerder zijn daar geen Kroaten bij. De politie hield 's middags in de binnenstad en in de buurt van de ArenA al twaalf voetbalsupporters aan. Daarbij werden messen, een knuppel, traangas, een boksbeugel en een ploertendoder in beslag genomen. Die eerdere arrestanten waren vooral aanhangers van de Kroatische club.

Veel voetbalsupporters hadden zich 's middags op en rond de Amsterdamse Wallen verzameld voor de wedstrijd tussen beide clubs. Sommige groepen probeerden de massaal aanwezige Mobiele Eenheid (ME) te provoceren, maar het bleef volgens de politie relatief rustig in de binnenstad.

Korte tijd rommelde het 's middags in de Warmoesstraat. Agenten te paard droegen een grote groep Kroatische supporters op de straat te verlaten. Uiteindelijk gaven de supporters gehoor aan de oproep.

Uit vrees voor rellen besloot burgemeester Job Cohen van Amsterdam dat de politie in bepaalde delen van de stad tot middernacht preventief mag fouilleren. De maatregel vloeide voort uit berichten dat Ajax-aanhangers wraak willen nemen op de Kroaten. Op 19 september werden bij een uitwedstrijd in Zagreb vijf Amsterdamse fans toegetakeld door fans van Dinamo.

Bos: Jami laat de partij vallen

Icoon PolitiekWouter Bos heeft genoeg van de kritiek van Ehsan Jami en is in de tegenaanval gegaan. "Niet de PvdA laat Jami vallen, maar hij de partij", zegt hij vrijdag in Trouw, dat een interview met hem had.

"We hebben hem altijd gesteund sinds hij aankondigde een comité voor ex-moslims te willen oprichten", aldus de minister van Financiën en leider van de PvdA. "We hebben met hem gesprekken gevoerd over zijn veiligheid en veel meer. Nu verwijt hij de partijtop dat die zich actief verzet tegen een eventueel lidmaatschap van het partijbestuur. Maar als je PvdA-bestuurder wilt worden, zul je je toch wel iets gelegen moeten laten liggen aan de beginselen en het gedachtegoed van de partij."

Senaat Frankrijk voor DNA-test immigranten

Icoon BuitenlandsDe Franse Senaat heeft vandaag een omstreden wet goedgekeurd waarmee de DNA-test in het Franse vreemdelingenrecht wordt opgenomen.

Immigranten die herenigd willen worden met familie die al in Frankrijk woont, kunnen op vrijwillige basis een DNA-test doen om de aanvraagprocedure voor gezinshereniging te versnellen.

De wet werd met 188 tegen 135 stemmen aangenomen. De linkse oppostie was fel tegen invoering van de test. Volgens de centrumrechtse partijen kan een DNA-test de procedures voor familiehereniging aanzienlijk versnellen. Ze wijzen erop dat ook andere Europese landen dergelijke testen hanteren.

De Nationale Vergadering keurde de wet, die ook andere kwesties inzake gezinshereniging regelt, al eerder goed.

Uitslag 1e vrije training China

Kimi Räikkönen heeft de snelste tijd neergezet in de eerste vrije training voor de Grand Prix van China. De Fin was sneller dan rivaal Fernando Alonso en teamgenoot Felipe Massa. De leider in het kampioenschap, Lewis Hamilton, zette de vierde tijd neer, gevolgd door Nico Rosberg.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:37.02423
2 F. Alonso McLaren 1:37.10818
3 F. Massa Ferrari 1:37.12821
4 L. Hamilton McLaren 1:37.21020
5 N. Rosberg Williams 1:37.70723
6 R. Kubica BMW 1:38.05523
7 J. Trulli Toyota 1:38.20830
8 G. Fisichella Renault 1:38.21716
9 K. Nakajima Williams 1:38.27030
10 N. Heidfeld BMW 1:38.44513
11 H. Kovalainen Renault 1:38.55117
12 R. Schumacher Toyota 1:38.66123
13 D. Coulthard Red Bull 1:38.70025
14 J. Button Honda 1:38.94218
15 R. Barrichello Honda 1:38.94522
16 T. Sato Super Aguri 1:39.23823
17 V. Liuzzi Scuderia Toro Rosso 1:39.49722
18 M. Webber Red Bull 1:39.53523
19 A. Davidson Super Aguri 1:39.53920
20 S. Vettel Scuderia Toro Rosso 1:39.89824
21 S. Yamamoto Spyker F1 1:40.12627
22 A. Sutil Spyker F1 1:40.14926

Rentree Sharapova in Moskou

Maria Sharapova maakt aankomende week haar rentree in het tenniscircuit bij de Kremlin Cup in Moskou. De afgelopen twee maanden had de Russische tennisster een schouderblessure.

Sharapova speelde haar laatste partij op de US Open, waar ze in de derde ronde verrassend verloor van het Poolse talent Agnieszka Radwanska. Sharapova speelt in Moskou op een wildcard, de nummer vier van de wereldranglijst diende zelf een verzoek bij de organisatie in om te worden toegelaten.

Trainer Rapid Boekarest dient ontslag in

Enkele minuten na de uitschakeling van Rapid Boekarest in de UEFA Cup heeft trainer Cristiano Bergodi zijn ontslag ingediend als trainer van de Roemenen.

De Italiaan zag Rapid met 2-2 gelijkspelen tegen FC Nürnberg. De Duitse formatie gaat op basis van de uitdoelpunten door naar de groepsfase.

"Bergodi heeft gezegd dat hij ermee stopt en dat zijn besluit vast staat", aldus een woordvoerder van de Roemeense club. Het eerste duel tussen Rapid en Nürnberg was in 0-0 geëindigd.

[A1GP] Derde race geannuleerd

De organisatie van de A1GP heeft bekend gemaakt dat de derde race op de kalender van het seizoen 2007/08 komt te vervallen. Er is niet op tijd een overeenkomst gesloten met een van de circuits.

Er gingen sterke geruchten dat de race in Qatar zou worden gehouden, maar nu blijkt dat ook met dat circuit geen overeenkomst is gesloten.

Daarnaast is bekend gemaakt dat de race in Sjanghai een week is uitgesteld vanwege lokale festiviteiten in de Chinese havenstad. Het A1GP-weekend vindt nu plaats van 11 tot 13 april 2008.

Verbeek: "Dit scenario had ik niet bedacht"

De uitschakeling in de eerste ronde van de UEFA Cup door Helsingborg gisteravond kwam hard aan bij Heerenveen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek werd in Zweden met 5-1 verslagen.

"Ik had vooraf een hoop kunnen bedenken, maar dit scenario niet", aldus een aangeslagen Verbeek na afloop. "We zijn als elftal maar ook als technische staf afgetroefd. We hebben hier met z'n allen gefaald, maar ik ben en blijf wel eindverantwoordelijke. Je bedenkt een strijdplan waarin deze nog jonge ploeg gelooft, maar dan gaat het vervolgens in de uitvoering volledig mis".

De spelers van Heerenveen verscholen zich eveneens niet achter excuses. Invaller Thomas Prager had het over een vernedering. "We zijn op alle fronten afgetroefd. En vooraf waren we nog zo positief. Echt, ik had niet verwacht dat het zo'n slachting zou worden."

Voetbal is janken

Donderdag 4 oktober 2007. Allemaal prima toch, volgens Hirsch Ballin liep Hirsi Ali geen enkel gevaar in Amerika. Bovendien heeft Ballin wel zes keer met haar gesproken. Tja, met zulke goede argumenten kunnen we wel stoppen met de beveiliging. Heel goed gedaan trouwens van Hirsch Ballin want Ali voelde zich verplicht om terug te komen naar Nederland. Echt geweldig, een betere manier om Verdonk te zieken had ik niet kunnen bedenken!

Wat hadden we verder nog in het nieuws? Amerikaanse tieners lopen trauma op, muggen voortaan strenger gecontroleerd bij grens en darkrooms moeten donker blijven.

En verder Europees voetbal natuurlijk, heel zielig allemaal is de conclusie. Zo is deze trainer zielig (maar mag hij nu vast wel naar Chelsea), heeft er een topspits (die is morgen weer vermist) bijna anderhalf uur lopen balen van zijn ploeggenoten en was natuurlijk de PSV keeper eerder deze week heel zielig na een schitterende actie van Zlatan maar toch kan het nog veeeeeel zieliger. Prachtig, geef die man een Oscar...

Leger Congo doodt 35 Tutsi-rebellen

Icoon BuitenlandsHet leger van de Democratische Republiek Congo heeft donderdag circa 35 rebellen gedood die loyaal zijn aan generaal Laurent Nkunda van de bevolkingsgroep Tutsi's. Dit heeft een militair bevelhebber laten weten. Het vijf uur durende gevecht vond plaats in de provincie Noord-Kivu.

Een militair bevelhebber van Nkunda sprak de versie van het leger over wat er gebeurd was tegen. "We zijn vandaag weer aangevallen. Het leger verkondigt leugens. Het is oorlog via radiogolven.''

Een informeel door de VN gestimuleerd staakt-het-vuren vorige maand had een einde gemaakt aan de hevigste gevechten in de mineraalrijke provincie. Het bestand kan tussentijdse schermutselingen tussen strijders van Nkunda, regeringstroepen, lokale milities en rebellen uit buurland Rwanda echter niet volledig terugbrengen.

In het noorden en oosten van de voormalige Belgische kolonie zijn dit jaar al meer dan 160.000 mensen op de vlucht geslagen wegens gevechten en gruweldaden. Hulpverleners hebben door de onveilige situatie maar beperkt toegang tot de vluchtelingenkampen. Officieel is het sinds 2003 vrede in de DRC, na een jarenlange oorlog die mogelijk aan 4 miljoen mensen het leven heeft gekost. Maar met name in Noord-Kivu wordt nog steeds gevochten. Er wordt gemoord, verkracht en geplunderd.

Gears of War trailer toont wat de Xbox360 niet heeft

Gears of War was een groot succes op de Xbox360 en deze zal over niet al te lange tijd ook op de PC verschijnen. Degene die wachten op de PC-versie worden beloond, deze versie zal namelijk levels bevatten die niet aanwezig waren in het origineel van de Xbox360. Nu is er een compilatie trailer verschenen die laat zien wat je van de extra levels kunt verwachten.

Een HD versie van de trailer is hier te vinden.

Michael Pachter had gelijk over Halo 3

Michael Pachter, een van de bekendste analisten in de gamesindustrie en werkzaam bij Wedbush Morgan’s Security, verwachtte dat Halo 3 ruim drie miljoen keer verkocht ging worden in de eerste twaalf dagen na de release. Die voorspelling bleek echter iets negatiever te zijn dan de daadwerkelijke verkopen, Halo 3 verkocht 3.83 miljoen exemplaren in slechts vijf dagen.

Ruim 2.6 miljoen keer werd de game in de Verenigde Staten en Canada verkocht en de Europeanen en Australiërs kochten gezamelijk 1.1 miljoen keer de game. Japan doet het met slechts 60.000 verkochte games een stuk slechter dan de rest van de wereld, maar gezien de populariteit van de Xbox 360 daar is ook 60.000 stuks zeker geen slechte prestatie.

Geen GTA referentie in The Simpsons Game

EA heeft de referenties naar de Grand Theft Auto serie van Rockstar uit hun Simspons Game gehaald. Rockstar was niet blij met de parodie en heeft gevraagd of deze referenties uit de game gehaald konden worden. Het ging onder andere om deze poster:

EA was teleurgesteld: I was always under the impression that when you do parody, it's a sign of respect... If we make fun of Grand Theft Auto, we're not going to hurt the sales of Grand Theft Auto... But yeah, we've definitely had some reactions - we've had to pull stuff from the game.

Developers die wel trots waren op een referentie naar hun game waren onder andere Harmonix (Guitar Hero): I don't know if you've seen Sitar Hero? We did Apu playing this 60-button controller and songs like Pour Some Curry On Me. We made this wonderful parody poster and the guys from Harmonix loved it and we sent them 20 copies of the poster. They just loved it so much.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
©FOK.nl e.a.