Italiaanse dertiger woont nog bij mammie

Icoon OpmerkelijkTomasso Padao-Schioppa, de Italiaanse minister van Economische Zaken heeft voor een rel gezorgd door voor te stellen Italiaanse dertigers, die nog bij mama wonen duizend euro te geven als bonus om op zichzelf te gaan wonen. Meer dan een derde van de Italiaanse dertigers woont nog in het ouderlijk huis.

Deze mannen worden 'bamboccioni's' genoemd, oftewel reuzenbaby's. Politici van zowel de regering als de oppositie vinden dat Padoa-Schioppa te weinig respect heeft voor de problemen van de dertigers die geen woning en werk kunnen vinden. "Deze absurde uitglijder toont aan dat het waarschijnlijk niet duidelijk is hoe precair de situatie is die een hele generatie kwelt - de eerste generatie die met slechtere sociale omstandigheden te maken heeft dan haar ouders" aldus de communist Francesco Caruso.

Redenen dat Italiaanse mannen van boven de dertig thuis blijven wonen zijn de torenhoge huizenprijzen en de slechte situatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben Italiaanse mannen van oudsher een sterke band met hun moeder en zijn er nog traditionele rollenpatronen in het land.

Met dank aan Testdummie voor de submit.