Zware boete voor KaZaA-gebruikster

Rob (R@b)
Icoon PiracyDe 30-jarige Amerikaanse Jammie Thomas moet 222.000 dollar betalen aan zes platenmaatschappijen wegens het aanbieden van muziek op het filesharing-programma KaZaA. Volgens een rechtbankjury heeft Thomas twee jaar geleden 24 liedjes gedeeld waarvan de rechten lagen bij de platenmaatschappijen. In eerste instantie was ze overigens aangeklaagd wegens het online zetten van 1.702 songs wat tot een claim had kunnen leiden van zo'n 3 miljoen dollar.

De alleenstaande moeder van twee kinderen uit Minnesota heeft altijd volgehouden dat ze helemaal geen KaZaA-account heeft gehad. De platenmaatschappijen voerden tijdens de rechtszaak getuigen op, waaronder een internet-provider, die bevestigden dat ze wel degelijk op KaZaA de liedjes aanbood onder de naam Tereastarr. Thomas’ advocaat heeft nog tevergeefs betoogd dat een hacker haar computer misschien had overgenomen, of dat wellicht een 'gewone' inbreker haar computer had gebruikt om er songs mee aan te bieden op internet. De jury geloofde daar echter geen snars van.

Amerikaanse platenmaatschappijen hebben sinds 2003 zo'n 26.000 zaken aangespannen tegen illegale mp3-verspreiders. Toch was de zaak tegen Thomas de eerste die voor de rechter kwam. Veel anderen kochten een rechtszaak namelijk af door enkele duizenden dollars te betalen.