'Bijlmerramp-toestel had tijdelijk startverbod'

BinnenlandsDe Amsterdamse televisiezender AT5 meldt - op gezag van onderzoeksjournalist Pierre Heijboer - dat de El Al-Boeing die op 4 oktober 1992 neerstortte op twee flats in de Bijlmer, één dag voor de ramp in New York een startverbod had gekregen. Volgens Heijboer wilde de verkeersleiding in de VS de Boeing 747 aan de grond houden omdat technici een mankement aan de motor hadden geconstateerd.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA greep echter in en stond toe dat het El Al-vliegtuig alsnog kon vertrekken. Dat is iets wat de onderzoeksjournalist naar eigen zeggen al jaren weet, maar wat hij afgelopen woensdag min of meer bevestigd zag in een interview op AT5 met Theo Meijer, de toenmalige voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie naar de Bijlmerramp.

Heijboer: ''Het is ontstellend en onthutsend dat de Amerikanen het vliegtuig hebben laten vertrekken terwijl ze wisten dat er iets mis was het toestel. Eén van de technici in New York zou letterlijk hebben gezegd: 'Let that piece of junk go' (laat dat wrak maar vertrekken).'' De journalist vindt het even onthutsend dat de Raad voor de Luchtvaart en de parlementaire enquêtecommissie dit ''geweten'' hebben en bewust ''geheim gehouden'' hebben. De commissie zou niets hebben gezegd omdat het niet tot hun opdracht behoorde.

-
Link: FOK!special De Bijlmerramp - 15 jaar geleden.

Met dank aan CharlieDaSilva voor de submit.