Vooruitblik basketbaleredivisie 07/08

Vanaf deze week zal de Nederlandse basketbaleredivisie weer van start gaan. Twaalf teams zullen dit seizoen gaan strijden om het kampioenschap. De EiffelTowers uit Den Bosch hebben vorig seizoen het kampioenschap gepakt.

Vanaf het seizoen 07/08 zullen de basketbaluitslagen wekelijks worden gepubliceerd op FOK!sport. De Nederlandse basketbalcompetitie bestaat uit de volgende twaalf clubs:

Teams Nederlandse Basketbal Eredivisie

TeamPlaats
Hanzevast CapitalsGroningen
MyGuideAmsterdam
Aris FrieslandLeeuwarden
Den Helder SealsDen Helder
EiffelTowersDen Bosch
LandstedeZwolle
Matrixx MagixxNijmegen
OmniworldAlmere
UpstairsWeert
West-Brabant GiantsBergen op Zoom
Zorg en Zekerheid (Z&Z)Leiden
Rotterdam ChallengersRotterdam

Net als bij het voetbal spelen bij de Nederlandse basketbalclubs veel buitenlanders. In tegenstelling tot het voetbal wordt van de Nederlandse basketbalclubs geëist dat er minimaal vier spelers onder contract staan. De huidige kampioen, EiffelTowers, en de Capitals uit Groningen voldoen net aan die eis met precies vier Nederlanders. In totaal zijn er 82 Nederlanders actief in de Nederlandse eredivisie, nog altijd meer dan de 50 Amerikanen die in Nederland spelen.

Bij de clubs zijn voornamelijk wijzigingen te zien bij de EiffelTowers en de Capitals uit Groningen. De belangrijkste speler bij EiffelTowers, Leon Rodgers, is vertrokken naar de Oekraïne. De tegenstanders konden nooit echt grip krijgen op de forward van de EiffelTowers. Rogers was de persoon die het team als een geoliede machine liet draaien. Naast Rogers zijn ook bepalende spelers als Jones en Wright vertrokken. Verwacht wordt dan ook dat de EiffelTowers het moeilijk gaan krijgen dit seizoen.

De grootste tegenstand zal waarschijnlijk komen van de Capitals uit Groningen. De bekende basketbalcoach Ton Boot vertrok na het seizoen 06/07 uit Groningen. Daarvoor in de plaats kwam de Spaanse coach Pep Clarós, een coach die duidelijk een andere instelling heeft dan Boot. Tijdens de trainingen van Boot mochten het publiek en de media vaak komen kijken. Pep Clarós heeft dit na de eerste training direct aan banden gelegd, tot ontevredenheid van sommige supporters. Ook in dit seizoen zal het team uit Groningen waarschijnlijk de grootste groep supporters hebben, waardoor de tegenstanders het moeilijk krijgen in de sporthal van het Martiniplaza. In de voorbereiding speelde Capitals erg agressief. Als de Spaanse coach het team goed aan de praat kan krijgen, dan zullen de Groningers een goede kans maken op de titel.

Programma

DatumThuisUit
04/10/2007MyGuide AmsterdamRotterdam Challengers
06/10/2007Omniworld AlmereEiffelTowers Den Bosch
06/10/2007Landstede ZwolleGiants Bergen op Zoom
06/10/2007Den Helder SealsZ&Z Leiden
06/10/2007Aris FrieslandMatrixx Magixx
07/10/2007Capitals GroningenUpstairs Weert
Submitter:  Bron: FOK!sport