Agenten gewond bij rellen rond voetbalmatch

Icoon BinnenlandsDrie politieagenten zijn†gisteravond gewond geraakt tijdens rellen rond de voetbalwedstrijd Ajax-Dinamo Zagreb in de Amsterdam ArenA. In de buurt van het nabijgelegen supportershome van Ajax bekogelde een groep hooligans de agenten met stenen en flessen.

Een politieman moest met beenletsel naar het ziekenhuis. De andere twee zijn ter plaatse behandeld aan hoofdwonden. De politie heeft 42 mensen aangehouden, de meesten voor openlijke geweldpleging. Volgens een woordvoerder zijn daar geen Kroaten bij. De politie hield 's middags in de binnenstad en in de buurt van de ArenA al twaalf voetbalsupporters aan. Daarbij werden messen, een knuppel, traangas, een boksbeugel en een ploertendoder in beslag genomen. Die eerdere arrestanten waren vooral aanhangers van de Kroatische club.

Veel voetbalsupporters hadden zich 's middags op en rond de Amsterdamse Wallen verzameld voor de wedstrijd tussen beide clubs. Sommige groepen probeerden de massaal aanwezige Mobiele Eenheid (ME) te provoceren, maar het bleef volgens de politie relatief rustig in de binnenstad.

Korte tijd rommelde het 's middags in de Warmoesstraat. Agenten te paard droegen een grote groep Kroatische supporters op de straat te verlaten. Uiteindelijk gaven de supporters gehoor aan de oproep.

Uit vrees voor rellen besloot burgemeester Job Cohen van Amsterdam dat de politie in bepaalde delen van de stad tot middernacht preventief mag fouilleren. De maatregel vloeide voort uit berichten dat Ajax-aanhangers wraak willen nemen op de Kroaten. Op 19 september werden bij een uitwedstrijd in Zagreb vijf Amsterdamse fans toegetakeld door fans van Dinamo.