FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 12 juli 2006

[upd] Zidane: excuses maar geen spijt

Icoon WK 2006Zinedine Zidane heeft zojuist zijn excuses aangeboden over de kopstoot die hij aan Marco Materazzi gegeven heeft tijdens de WK-finale, afgelopen zondag. Hierbij bevestigde hij dat hij door Materazzi beledigd werd, maar hij wilde niet zeggen wat er precies gezegd is.

"Ik bied mijn excuses aan aan de kinderen die getuige geweest zijn van mijn actie," aldus de legendarische stervoetballer. Volgens hem is er geen excuus voor zijn gedrag. "Ik wil dit nu luid en duidelijk zeggen, want er waren twee, drie miljard mensen getuige van, waaronder miljoenen en miljoenen kinderen. Met name aan hen bied ik mijn excuses aan, net als aan hun opvoeders, die hun moeten bijbrengen wat juist is en wat niet."

Hij wil dus niet zeggen wat precies de belediging was, maar volgens hem ging het over zijn moeder en over zijn zus. "Hij heeft woorden gezegd die heel beledigend waren en heeft ze ook nog verschillende keren herhaald. De eerste keer luister je en loop je weg, de tweede keer ook nog, maar de derde keer..."

Het is nog niet bekend of Zidanes kopstoot nog gevolgen heeft voor de gouden bal, de prijs die hij ontvangen heeft als beste voetballer van het WK. Sepp Blatter, topman van de FIFA zei eerder dat hij deze prijs wellicht in moet leveren als gevolg van zijn gedrag tijdens het WK. De FIFA heeft hierover een onderzoek lopen.

Update 23.28 uur
Materazzi heeft gereageerd op de uitlatingen van Zidane: "Ik heb helemaal niets tegen hem gezegd dat te maken heeft met racisme, religie of politiek. Over zijn moeder heb ik al helemaal niets gezegd. Ik heb zelf vijftien jaar geleden mijn moeder verloren en het raakt me nog steeds als ik over haar praat. Natuurlijk wist ik niet dat Zidanes moeder in het ziekenhuis ligt; ik wens haar het allerbeste." Over Zidane zelf zegt hij: "Hij is nog steeds mijn mythe en ik bewonder hem zeer."

De kopstoot
Zidane in actie


Meer sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!Sport

Help mee aan Big Brother 6

Icoon Sitenews - Join the crew Op 20 augustus is het weer zover. Een geheel nieuwe Nederlandse editie van Big Brother gaat dan weer van start! Zoals sommigen van jullie wel weten is FOK! begonnen tijdens de eerste editie van Big Brother, de roots van FOK! liggen dus bij deze realityshow. Daarom opent FOK! ook dit jaar weer haar deuren voor de Big Brother Blog (BBlog) en kunnen we hopelijk het grote succes van vorig jaar evenaren, wederom de grootste BigBrother fansite worden. Daarvoor hebben we echter wel hulp nodig.

Ben jij een BB addict, kun je leuk schrijven, screenshots maken, kijk je non-stop naar de streams of misschien wel een combinatie van dit alles, stuur dan een sollicitatiemail naar bigbrother@fok.nl met daarin alle redenen waarom wij jou aan zouden moeten nemen!

Inbreker zit bekneld in schoorsteen

Icoon Domme criminelenEen inbreker in Maastricht had dinsdag wel heel erg veel pech. Na bij twee inbraken betrapt te zijn, raakte hij vervolgens ook nog bekneld in een schoorsteen, om daarna aangehouden te worden.

De 33-jarige man had eerst bij een tweetal woningen ingebroken, maar werd in beide gevallen betrapt door de bewoners. Toen besloot hij te vluchten over het dak, maar hier werd hij gezien door omwonenden. Zij alarmeerden meteen de politie die een kijkje kwam nemen.

De politie vond niemand op het dak, maar hoorde wel kreunende geluiden uit een schoorsteen. Bij controle vonden ze daar de inbreker, acht meter diep weggezakt. De hulp van de brandweer werd ingeroepen om de klemzittende man te bevrijden. Toen de man eenmaal met beide benen weer op de grond stond werd hij ingerekend.

Met dank aan nieuwrechts voor de submit.

Uitslagen oefenduels 12-07-2006

Een week geleden zijn de meeste voetbalclubs weer begonnen met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. In deze periode werken de clubs een aantal oefenwedstrijden af. Hieronder volgen de uitslagen van vandaag.

De Lutte - Ajax 0-18
Doelpunten: Charisteas (4), Perez (3), Poepon (3), Mitea (2),
Schilder (2), De Mul, Manucharyan, Rosales, Sarpong

FC Dordrecht - NAC Breda 1-1
Doelpunt: Slot

FC Zwolle - NEC 0-2
Doelpunten: Grot, Jans

Panningen - PSV 0-9
Doelpunten: Farfán (3), Sibon (2), Afellay, Beerens, Fehér, Väyrynen

FC Utrecht - Haarlem 1-1
Doelpunten: Douglas

SC Scheemda - FC Groningen 0-20

NEO - SC Heerenveen 0-9

Antibarbari - Sparta 0-19

Nick van der Meer uitgeschakeld in Scheveningen

Nick van der Meer heeft geen plek kunnen veroveren in de kwartfinale van het Siemens Open. De Nederlander verloor van de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez in twee sets met 5-7 en 5-7.

Nadat gisteren Igor Sijsling en Melle van Gemerden en eergisteren Jesse Hutang Galung het toernooi moesten verlaten is alleen Robin Haase nog actief in de tweede ronde neemt hij het morgen op tegen de Duitser Daniel Elsner.

Anti-terrorisme databank afgekeurd

Icoon BuitenlandsEen databank van het Amerikaanse Department of Homeland Security die mogelijke terroristische doelwitten in kaart brengt, is afgekeurd op basis van onvolledigheid en onjuistheid. Belangrijke gebouwen en locaties zoals Times Square en het Empire State Building komen in de databank niet voor, een bonenfeest en een centrum voor kangoeroes wel. Dit is te lezen in een dinsdag verschenen rapport van generaal Richard Skinner, een interne waakhond van het departement.

De problemen met de databank zijn een tegenslag voor de regering-Bush. Eind 2003 werd begonnen aan de realisatie van het National Infrastructure Protection Plan (NIPP) dat essentiële infrastructuren en middelen zou beschermen tegen terrorisme. De informatie in de databank zou worden gebruikt om tot een goede verdeling van budgetten en personeel voor de uitvoering van het NIPP te komen. Volgens generaal Skinner ontbreekt nu de basis om over te gaan tot welke vorm van verdeling dan ook.

De problemen met de databank zouden deels te wijten zijn aan staten die "opmerkelijk veel" eigendommen op hun lijst met mogelijke doelwitten hebben geplaatst. Zo telt de lijst van de staat Indiana 8.591 van dergelijke locaties tegenover 5.687 op de lijst van de staat New York.

Het rapport is koren op de molen van de Amerikaanse steden Washington en New York. In mei van dit jaar kondigde het departement aan dat de veiligheidsbudgetten voor deze steden met veertig procent verlaagd zouden worden, waarop de steden claimden dat het departement hun veiligheidsrisico's verkeerd had ingeschat. Een eerste versie van het rapport was al enige tijd voor dat besluit afgerond.

Nieuwe oliepijpleiding naar Europa

Icoon EconomieEen nieuwe pijpleiding die Europa moet voorzien van olie is klaar en zal morgen middels een ceremonie officieel worden geopend. Daarbij zullen diverse staatshoofden aanwezig zijn.

De splinternieuwe leiding is van enorm politiek en economisch belang voor Europa. Het zal er voor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van Rusland en het Midden-Oosten. De olie komt namelijk uit Azerbeidzjan, en wordt via Georgië en Turkije naar Europa vervoerd.

Aanvankelijk drong Rusland er op aan dat de pijpleiding niet grotendeels door Turkije, maar door Rusland zou lopen. Dit zou Europa nog afhankelijker van de Russen maken, die al eerder de gaskraan naar Oekraïne tijdelijk dicht hebben gedraaid. Met het nodige lobby-werk hebben Europa en Turkije er voor weten te zorgen dat 1076 kilometer van de pijpleiding over Turks grondgebied loopt.

De nieuwe pijpleiding is in totaal 1776 kilometer, en daarmee ook één van de langste pijpleidingen ter wereld. Hij zal dagelijks 1 miljoen vaten olie opleveren. Om sabotage te voorkomen, ligt de pijpleiding geheel ondergronds.

Eind dit jaar volgt op dezelfde route nog een andere pijpleiding die gas moet leveren. Verder zullen er binnenkort ook wegen en spoorlijnen worden aangelegd op dezelfde route. De Turkse regering van premier Erdogan is hier apetrots op, en spreekt over de 'Zijderoute van de 21e eeuw'. Ze verwijzen hiermee naar de routes waarover handelaren in vroeger tijden zijde vervoerden vanuit China en het Midden-Oosten naar Europa.


De pijpleiding
Zo loopt de oliepijpleiding.


Met dank aan IronMikey voor de submit.

Breukink: "Er kunnen gekke dingen gebeuren"

De eerste Pyreneeënrit heeft vandaag nog geen duidelijkheid gegegeven over de kracht van de klassementsmannen in de Tour de France. De ploegleider van Rabobank, Erik Breukink, zag zijn troeven voor in de bergen in de grote groep eindigen. Michael Rasmussen vond het een saaie dag, ploeggenoot Dennis Menchov was tevreden.

Dat was ook alles wat de Rus zei, hij zocht al gauw het hotel in Pau op, met in zijn achterhoofd de gedachte dat het verstoppertje spelen donderdag definitief voorbij is. "Dan moeten de klassementsrenners met de billen bloot”, aldus Breukink. De Nederlander was niet verbaasd over het verloop van de eerste bergrit. "Het parkoers was er niet naar dat de toppers zich hier met de ritzege gingen bemoeien. Donderdag gaat het bergop naar de finish, een ander verhaal.”

In de vroege ontsnapping, die uiteindelijk de ritzege van de Spanjaard Mercado inleidde, was Rabobank vertegenwoordigd door Joost Posthuma. "Rasmussen heeft het vroeg in koers wel een keer geprobeerd, maar hij kreeg geen enkele ruimte. Je moet zo iemand of een Michael Boogerd mee hebben zitten om kans te maken tegen klimmers als Mercado. Joost kwam daarvoor tekort.”

De ploeg van T-Mobile had in het achtervolgende peloton niet de drang de gele trui van de Oekraïner Gontsjar serieus te verdedigen. "Er is op dit moment sowieso geen ploeg die de koers kan controleren. Daarom kunnen er morgen nog wel eens gekke dingen gebeuren. Het is allemaal moeilijk te voorspellen," aldus Breukink.

Vansevenant twee jaar langer bij Davitamon - Lotto

De Belgische wielrenner Wim Vansevenant, die momenteel de Tour de France rijdt, zal naar alle waarschijnlijkheid zijn carrière afsluiten bij Davitamon - Lotto. De 34-jarige renner verlengde zijn contract bij de Belgische wielerploeg met twee jaar.

In 1995 maakte hij zijn debuut in het profpeloton bij Vlaanderen 2000. Later reed hij voor de wielerploegen van Collstrop, Mercury en Farm Frites. In 2003 maakte hij de overstap naar de toenmalige Lotto-equippe.

Yamamoto vervangt Montagny vanaf Duitsland

Vanaf de GP van Duitsland zal Sakon Yamamoto het stuur van de Super Aguri van Franck Montagny overnemen. De Fransman zal dus in Frankrijk nog wel in actie komen.

Tijdens de Grand Prix van Japan mocht Yamamoto vorig jaar al de vrije trainingen op vrijdag rijden voor Jordan. Dit jaar tekende hij bij Super Aguri. In Frankrijk zal hij nog derde coureur zijn.

Het team zal in Duitsland ook met haar nieuwe auto gaan rijden, de SA06.

In de F1manager zal Yamamoto na de Grand Prix van Frankrijk beschikbaar worden gesteld.

Berlijn zet zinnen op finale Champions League

Na het wereldkampioenschap voetbal heeft Berlijn de smaak te pakken. De stad wil daarom in 2008 of 2009 de finale van de Champions League naar het Olympisch Stadion halen.

In die strijd ondervinden de Duitsers hevige concurrentie. Ook het nieuwe Wembley, Stadio Olimpico in Rome, het Luzhniki stadion in Moskou en het Estadio Olímpico in Sevilla hebben zich kandidaat gesteld voor de finales.

Zidane biedt excuses aan

Zinedine Zidane heeft in een interview op de Franse zender Canal + zijn excuses aangeboden voor de kopstoot die hij Marco Materazzi uitdeelde tijdens de WK-finale.

Zidane onthulde niet precies welke woorden van Materazzi hem in razernij deden ontsteken. De afscheidnemende vedette bevestigde alleen dat het iets heel persoonlijks was en te maken had met zijn zus en moeder. Zidane was vooral bezig schoon schip te maken: ”Ik vraag de kinderen die hebben gekeken voor vergiffenis. Er was geen enkel excuus om zo’n actie te begaan. Ik wil er open en eerlijk over zijn.”

Zidane werd wegens zijn kopstoot in de tweede helft van de verlenging van het veld gestuurd door scheidsrechter Elizondo. Frankrijk verloor de finale tegen Italië na het nemen van strafschoppen. De FIFA is momenteel bezig het incident te onderzoeken. FIFA-preses Sepp Blatter meldde eerder vandaag dat de kans bestaat dat Zidane naar aanleiding van zijn gedrag zijn Gouden Bal moet inleveren.

Vink fluit in Duitse Super Cup

De Nederlandse arbiter Pieter Vink en de Luxemburger Alain Hamer fluiten de voorronden van de Duitse Super Cup, de Premiere Liga Pokal.

Op 29 juli zal het duo de wedstrijden Hamburger SV - Hertha BSC en Schalke 04 - Bayer Leverkusen in goede banen moeten gaan leiden. De Duitse arbiters zijn die dag verhinderd omdat ze van 28 tot en met 30 juli bezig zijn aan hun jaarlijkse training met instructies voor het nieuwe seizoen.

Verbruggen: "Geen enkele bedreiging voor ProTour

Vorige week werd de ProTour opnieuw ter discussie gesteld door de Franse wielerorganisatie ASO. Een dreigende scheuring tussen de drie grote rondes en de ProTour leek nabij maar als het aan Hein Verbruggen ligt, is er geen enkele reden om ongerust te zijn.
Volgens de oud-voorzitter van de internationale wielrenunie, de UCI, is er geen enkele reden om aan te nemen dat de ProTour een mislukking wordt. Dit leek even te gebeuren nadat de Franse wielerorganisatie liet weten uit de ProTour te stappen. De organisator van ondermeer de Tour de France en klassiekers als Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik kon zich niet vinden in de reglementen van de UCI en de commerciële opbrengsten die voortvloeien uit de ProTour cyclus.

Tijdens een bijeenkomt van de UCI in het Canadese Vancouver liet Verbruggen echter weten dat er geen enkele discussie bestaat over de invulling de ProTour. Volgens Verbruggen was het de ASO alleen te doen om de belangen van de Franse koersen te dienen.“Het was 100 procent pro Tour de France. Alleen de UCI moest concessies doen. Zo werkt het niet”, aldus Verbruggen.

Als de ASO en de Tour de France geen concessies willen doen, ziet de oud-initiatiefnemer van de ProTour maar één oplossing: ”Ze komen gewoon op de wielerkalender maar als ze ProTourploegen buiten willen sluiten, zullen ze naar de rechter moeten stappen. We kunnen ze niet dwingen mee te doen in een gezamenlijk marketingprogramma. Maar ze benadelen daarmee wel de ploegen en andere wedstrijden.”.

Online televisie kijken

Typisch een gevalletje spam van onze beste submitter. Maar wel een die we toch eens moesten plaatsen.
Wie wil nou niet eens naar de zenders kijken die we op de schotel nog niet eens kunnen bekijken.
Van sport tot muziek en van zenders uit Albanië tot Zwitserland, je kan ze allemaal live bekijken.

Handig voor als je vrouw/vriendin de afstandsbediening heeft ingepikt.

Met dank aan kurt187 voor de submit

Tour de France: Uitslag 10e etappe

Icoon Tour de FranceJuan Miguel Mercado heeft de tiende etappe van de Tour de France op zijn naam weten te schrijven. Samen met medevluchter Cyril Dessel kwam hij aan in Pau, waar de finish getrokken was van de eerste Pyreneeënrit. De gele trui is nu in het bezit van Dessel.

De etappe van vandaag kende een onrustig begin. Na tientallen kilometers was er een definitieve kopgroep gevormd, waarin onze landgenoot Joost Posthuma deelnam. Op de Col de Soudet moest de Rabobank-renner al snel afhaken en versplinterde de kopgroep beetje bij beetje. Na de Marie Blanque waren alleen Mercado en Dessel nog over. In de laatste kilometers nam Mercado niet meer over van Dessel. Mercado ging uit het wiel van de Fransman als eerste aan. Dessel kon niet meer over de Spanjaard heen komen.

In het peloton had gele trui-drager Sergei Gonchar moeite op de cols, maar kon in de afdalingen aanklampen. Desalniettemin kon zijn ploeg T-Mobile niet verhelpen dat ze de gele trui af moesten staan aan de Fransman Dessel. Hij heeft nu een voorsprong van ruim tweeëneenhalve minuut op Mercado.

Rituitslag:
1. Juan Miguel Mercado (Spa) - 4:49.10
2. Cyril Dessel (Fra) - z.t.
3. Inigo Landaluze (Spa) - 0.56
4. Cristian Moreni (Ita) - 2.24
5. Christophe Rinero (Fra) - 2.25

Algemeen klassement:
1. Cyril Dessel (Fra) - 43:07.05
2. Juan Miguel Mercado (Spa) - 2.34
3. Sergei Gonchar (Oek) - 3.45
4. Inigo Landaluze (Spa) - 3.51
5. Floyd Landis (VS) - 4.45

Morgen volgt de tweede Pyreneeënrit naar Pla-de-Beret die (naar verwacht) veel spektakel zal opleveren. Maar liefst vijf cols (één van buitencategorie en vier van eerste categorie) zullen bedwongen moeten worden.

Voor meer Tour-nieuws kun je ook nog terecht op de speciale FOK!-Toursite.

Herrie in de keuken?

Herman de Blijker is de sigaren rokende chef kok die alleen maar gaat voor de best producten. Je zet een klant geen vreten voor wat je zelf ook niet op zou vreten.

Het is maar hoe je het bekijkt. De kans dat je lekker gedroogde vleermuis bij restaurant "Herrie" tegenkomt is niet zo groot. Maar wat mankeert daar aan. We hebben gekkere dingen gezien. Ik noem maar een gepaneerde sok of een sokcocktail.

Maar de lekkernijen die je hier tegenkomt zijn toch werkelijk niet te versmaden.

Met dank aan een naamloos iemand voor de submit

Douane vindt levende gifslang in postpakket

Icoon OpmerkelijkEen pakketje uit Hong Kong heeft tot de nodige beroering geleid bij de Nederlandse douane. Toen de de douanemedewerkers het pakketje zoals gewoonlijk aan een scancontrole blootstelden, zagen ze de contouren van een slang. Aanvankelijk dachten ze dat het om een speelgoedbeest ging, maar toen ze het pakketje voor de zekerheid opnieuw door het apparaat haalden, bleek 'het' opeens een andere vorm te hebben aangenomen. Meteen werd de Algemene Inspectiedienst (AID) gewaarschuwd.

Deze stelde vast dat het om een zeer giftige witkopadder ging. De slang is wegens dierenkwelling in beslag genomen.

Met dank aan nieuwrechts voor de submit.

Klassementen Tour de France na tiende etappe

De eerste bergrit zit er op en er zijn nieuwe veranderingen te zien in het algemeen klassement en ook het bergklassement. Cyril Dessel heeft in beide klassementen een greep naar de eerste plaats gedaan.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Cyril Dessel (Fra)A2R43:07.05
2.Juan Miguel Mercado (Spa)AGR2.34
3.Sergei Gonchar (Oek)TMO3.45
4.Cristian Moreni (Ita)COF3.51
5.Floyd Landis (VS)PHO4.45
6.Michael Rogers (Aus)TMO4.53
7.Inigo Landaluze (Spa)EUS5.22
8.Patrik Sinkewitz (Dui)TMO5.30
9.Andreas Klöden (Dui)TMO5.35
10.Vladimir Karpets (Rus)CEI5.37
11.Cadel Evans (Aus)DVL5.37
12.David Zabriskie (VS)CSC5.38
13.Marcus Fothen (Dui)GST5.48
14.Christophe Moreau (Fra)A2R5.52
15.Paolo Savoldelli (Ita)DSC5.55
16.Denis Menchov (Rus)RAB5.58
17.Matthias Kessler (Dui)TMO6.01
18.Carlos Sastre (Spa)CSC6.12
19.George Hincapie (VS)DSC6.15
20.Oscar Pereiro Sio (Spa)CEI6.42

Groene trui:

#CoureurPloegPunten
1.Robbie McEwen (Aus)DVL211
2.Tom Boonen (Bel)QSI188
3.Oscar Freire (Spa)RAB181
4.Daniele Bennati (Ita)LAM165
5.Erik Zabel (Dui)MRM148


Bolletjestrui:

#CoureurPloegPunten
1.Cyril Dessel (Fra)A2R54
2.Juan Miguel Mercado (Spa)AGR45
3.Inigo Landaluze (Spa)EUS38
4.Christophe Rinero (Fra)SDV35
5.Jerome Pineau (Fra)BTL28

Witte trui:

#CoureurPloegTijd
1.Marcus Fothen (Dui)GST43:12.53
2.Thomas Lökvist (Zwe)FDJ0.58
3.Riccardo Ricco (Ita)SDV3.22
4.José Rujano (Ven)QSI3.23
5.Maxim Iglinsky (Kaz)MRM4.24

Uitslag negende etappe:

PlaatsNummerRennerPloegNationaliteitTijd
1191MERCADO Juan MiguelAGRESP
235DESSEL CyrilA2RFRA00' 00"
3126LANDALUZE InigoEUSESP00' 56"
4136MORENI CristianCOFITA02' 24"
5148RINERO ChristopheSDVFRA02' 25"
6125ISASI InakiEUSESP05' 03"
7109VASSEUR CédricQSIFRA05' 35"
883BENNATI DanieleLAMITA07' 23"
9181ZABEL ErikMRMGER07' 23"
10166GARZELLI StefanoLIQITA07' 23"
11152DA CRUZ CarlosFDJFRA07' 23"
12171VOECKLER ThomasBTLFRA07' 23"
13147RICCO RiccardoSDVITA07' 23"
14182CELESTINO MirkoMRMITA07' 23"
1584BRUSEGHIN MarzioLAMITA07' 23"
1631MOREAU ChristopheA2RFRA07' 23"
1742FOTHEN MarcusGSTGER07' 23"
1898PORTAL NicolasCEIFRA07' 23"
1997PEREIRO SIO OscarCEIESP07' 23"
2075MARTIN PERDIGUERO M.AngelPHOESP07' 23"

Ploegenklassement negende etappe:

#PloegTijd
1.Euskaltel14:40.52
2.AG2R1.24
3.Agritubel1.24
4.Cofidis3.48
5.Saunier Duval3.49

Algemeen ploegenklassement:

#PloegTijd
1.AG2R129:32.35
2.T-Mobile2.55
3.Phonak6.04
4.Gerolsteiner6.51
5.Team CSC7.13

FIFA heft schorsing Griekenland op

Griekenland krijgt toch de kans zijn Europese titel te verdedigen. De FIFA heeft besloten om de internationale schorsing van de Grieken op te heffen.

Vorige maand kwam de FIFA tot het besluit om de Grieken uit te sluiten voor al het internationale voetbal. De reden voor de uitsluiting was dat de de Griekse regering zich teveel bemoeide met het beleid van de nationale Griekse voetbalbond.

De minister van Sport, George Orfanos, heeft er nu met een wetswijziging voor gezorgd dat er aan die ongewenste bemoeienis een einde is gekomen. "Naar aanleiding van deze beslissing heeft de FIFA besloten dat de voetbalfederatie nu in een positie verkeert waarin het de regels van zowel de FIFA als de UEFA kan respecteren. Het resultaat hiervan is dat de onlangs opgelegde schorsing wordt opgeheven," aldus een officiële verklaring van de FIFA.

De Griekse nationale ploeg kan nu weer meedoen aan de kwalificatieronde voor het EK in 2008. In 2004 waren de Grieken de verrassing van het toernooi, door de Europese titel voor zich op te eisen. Ook kunnen de clubs dit seizoen toch meedoen aan de Champions League, UEFA Cup en Intertoto Cup.

AniMusic too...

AniMusic, de naam zegt het bijna al: computer animated music. De bedenkers van dit alles zijn de mensen van AniMusic.com.

De 3D muziekfilmpjes die ze gemaakt hebben zien er werkelijk schitterend uit en klinken ook nog eens erg goed:
Kijk maar eens naar Pipe Dream of Starship Groove of Acoustic Curves. Heb je de smaak te pakken : meer filmpjes kun je uiteraard vinden op YouTube.com.

Één van de filmpjes (Pipe Dream) is hier ooit al eens eerder gepost, maar het de rest van de filmpjes zien er zo geweldig uit dat deze site zeker een tweede kans verdiend.

Kuyt boos op Feyenoord

Dirk Kuyt is niet te spreken over zijn ploeggenoten bij Feyenoord. De Rotterdammers gingen gisteren met 1-0 onderuit bij de amateurs van Katwijk. Kuyt deed nog niet mee met Feyenoord omdat hij nog rust krijgt van trainer Erwin Koeman.

De aanvaller vindt het een schande dat zijn club verloor. Kuyt komt uit Katwijk en is vooral boos omdat hij vroeger bij Quick Boys speelde. Quick Boys en Katwijk zijn namelijk aartsrivalen van elkaar. "Ik zie een paar jongens rondlopen die het niet waard zijn om voor Feyenoord te voetballen. Ik ben echt kwaad. Het is voor mij een aartsrivaal. Het zijn allemaal lieve, aardige mensen hier, daar gaat het niet om. Ik wil niet van Katwijk verliezen. Vroeger niet, nu niet", aldus de boze Dirk Kuyt tegen het ANP.

Hubert Lampo overleden

Icoon LiteratuurDe Vlaamse schrijver Hubert Lampo is vandaag overleden. Dat meldt zijn Nederlandse uitgever Meulenhoff. Zijn romans werden wereldwijd uitgegeven. Lampo werd vooral bekend door zijn magisch-realistische verhalen en romans.

Lampo debuteerde ruim zestig jaar geleden met het boek Don Juan en de laatste nimf. Hij ontving in 1960 Belgische Staatsprijs voor Verhalend Proza voor zijn bekendste roman: De komst van Joachim Stiller. Pas geleden werd Lampo nog een eredoctoraat toegekend aan de universiteit van Grenoble. Hubert Lampo is vijfentachtig jaar geworden.

Sambal verhit gemoederen in Dordrecht

Icoon PolitieIn een bakkerszaak in Dordrecht zijn de gemoederen gisteren hoog opgelopen. Een 21-jarige vrouw kwam daar verhaal halen omdat ze te weinig sambal zou hebben gekregen op een pizza. Al snel liep de situatie uit de hand. De vrouw liep op een gegeven moment naar buiten. Maar de 23-jarige medewerker van de bakkerij rende de vrouw achterna naar buiten.

De vrouw zegt nu een klap te hebben gekregen van de medewerker. Daarop haalde zij haar vriend erbij. Over en weer dreigden de mannen met een mes. De vriend werd daarbij geraakt. De opgetrommelde politie heeft de medewerker aangehouden. Het stel heeft aangifte gedaan.

Met dank aan static voor de submit.

Punten etappe 10

De eerste echte bergetappe van vandaag heeft ook het klassement in de FOK!Tourmanager door elkaar gehusseld. Hieronder de punten.

Dagwinnaar vandaag werd Flodder met 79 punten. unagii eindigt met 63 punten als tweede. Roycoooooo pakt met 57 punten de derde plaats, twee punten voor cafca die als vierde eindigt vandaag. Uhm en unitor eindigen vandaag op een gedeelde vijfde plaats.

In het algemeen klassement staat el_salvador nog steeds eerste, hij heeft nu 1667 punten. Op zes punten achterstand staat Arcee als tweede. unitor is naar de derde plaats gestegen en heeft nu 1608 punten, een punt voor JelleS. briggo sluit met 1606 punten de top 5 af.

Je kunt voor de volgende ronde wisselen tot 18 juli 0:00 uur. Daarna gaan de wissels pas in.

Lantinga en Swijnenberg vervangen Wout op 3FM

Sander Lantinga en Coen Swijnenberg nemen de middagshow van Wouter van der Goes over op Radio 3FM. Dat hebben bronnen bij de publieke zender aan RadioFreak bevestigd. Swijnenberg heeft nu nog een programma in de avond bij de NPS op 3FM. Om het middagprogramma te maken stapt hij over naar BNN. Deze omroep bevestigd het bericht niet, maar ontkent het ook niet.

Wouter van der Goes stapt in september over naar Q-music. Hij wordt daar programma-directeur en gaat daar zelf ook radioprogramma's maken.

Lantinga en Swijnenberg hebben nu ook al samen een programma op vrijdagavond. Sander Lantinga zorgde vorige week voor ophef toen hij werd opgepakt als streaker op Wimbledon. Coen Swijnenberg werkt sinds 2002 voor de NPS op 3FM. Samen zijn ze ook al vaste vervangers van Giel Beelen in de ochtend.

Leer hoe je je eigen game ontwerpt

In augustus organiseert Media Plaza in samenwerking met de Sp!ts een aantal workshops waarbij je kunt leren wat er nu allemaal komt kijken bij het ontwikkelen van een game. De workshops worden gegeven door Simon Donkers, meest recente game die hij maakte was Bacteria 2, en Mark Overmars (nee, niet de voetballer), hoogleraar informatica aan de universiteit van Utrecht.

Een workshop duurt een volledige dag, hierin staan onder andere een presentatie over de geschiedenis van computer games, een interactieve workshop en een practicum op het programma. Na de cursus kun je vervolgens thuis zelf je eigen game gaan ontwerpen, de software wordt geleverd, en deze opsturen naar Media Plaza. Vervolgens zullen er prijzen worden uitgereikt in vier categorieën:

Beste game
Mooiste grafische vormgeving
Beste gameplay
Meest vernieuwende game

Op 22 en 23 augustus is de cursus in Rotterdam en op 29 en 30 augustus in Utrecht. De kosten voor de cursus bedragen €35 per persoon. Als je met vijf mensen of meer komt kun je korting krijgen. Voor meer informatie kun je terecht op de site.

Ronaldo denkt niet aan afscheid

Ronaldo wil niet bedanken voor het Braziliaanse nationale team. De WK-topscorer aller tijden blijft zich beschikbaar stellen.

Ronaldo volgt daarmee niet het voorbeeld van Roberto Carlos en Juninho, spelers die hun zwanenzang beleefden tijdens het WK in Duitsland. ”Ik zal altijd ter beschikking blijven staan van de Seleção als de bondscoach op m’n diensten rekent”, aldus Ronaldo, die in 97 interlands liefst 62 treffers maakte. ”Ik ben zeer trots om het Braziliaanse shirt te dragen en heb veel geweldige momenten beleefd met de ploeg.”

[upd] Drie jongeren vast in moordzaak Musselkanaal

MisdaadEr zijn drie verdachten aangehouden in verband met de moord van vorige week op een Duits bejaard echtpaar in Musselkanaal. Het gaat om een 24-jarige man en een 15-jarig meisje uit Musselkanaal en een 17-jarige knaap uit Ter Apel.

De slachtoffers, een 73-jarige man en zijn 71-jarige eega uit het Duitse Lathen, werden dinsdag 4 juli vermoord tijdens het vissen in het AG Wildervanckkanaal. Van beide echtelieden werd de schedel ingeslagen. Een dag later vond een rechercheteam de auto van het echtpaar waarmee zij naar Nederland waren gereden. De personenauto stond in een plantsoen in Ter Apel geparkeerd. In de auto kon sporenonderzoek worden gedaan.

Het is nog niet bekend wat het motief is geweest voor de dubbele moord. Wel is duidelijk dat de 24-jarige man en het 15-jarige meisje inmiddels een bekentenis hebben afgelegd.

Update 17.54 uur
Inmiddels hebben alle drie de verdachten in hoofdlijnen bekend. De twee mannelijke verdachten zijn afkomstig uit Polen. De 17-jarige jongen is in Duitsland aangehouden. Hij was op weg naar zijn moederland. Nog niet duidelijk is wanneer hij naar Nederland zal worden uitgeleverd.

Het vermoeden bestaat dat het om een roofmoord gaat. Maar de politie heeft daar nog geen zekerheid over. Wel is in ieder geval duidelijk dat het trio de auto van het echtpaar heeft gestolen.

Met dank aan -Hans- en Xanthe voor de submit.

'WWW telt 14,3 miljard webpagina's'

Icoon Internet Het world wide web telt zeker 14,3 miljard webpagina's. Het Nederlandse web bestaat uit 291 miljoen webpagina's. En het world wide web groeit met 2 procent per maand. Dat beweert de Tilburgse student Maurice de Kunder, die zijn scriptie aan het onderwerp gewijd heeft. De Kunder is bijna afgestudeerd aan de studie bedrijfscommunicatie en digitale media op de Universiteit van Tilburg.

Hij heeft niet één voor één alle webpagina's geteld, maar een systematische methode gebruikt om het aantal webpagina's te berekenen. De methode gaat uit van woord- en documentfrequenties in verschillende tekstverzamelingen. Een voorbeeld: als een woord in dertig artikelen voorkomt in een verzameling van 30.000 krantenartikelen, dan is de verwachte documentfrequentie van dat woord 1 op 1000. Wanneer een zoekmachine meldt dat er 9 miljoen webpagina's zijn waarop dat woord voorkomt, dan is het aannemelijk dat er 9 miljard webpagina's te zien zijn.

De Kunder herhaalde zijn formule voor een groot aantal woorden en kon zo de omvang van de database van de zoekmachines Google, Yahoo Search, MSN Search en Ask schatten. Maar omdat veel sites in meerdere zoekmachines terecht komen moest de student via een steekproef de overlappingen eruit halen.

Google geeft, als het gaat om de omvang, zeer uiteenlopende resultaten, zo vond De Kunder uit. De grootte van de database varieerde tussen de 25 en 45 miljard webpagina's. Hoofddocent Antal van den Bosch beweert dat Google op drukkere tijden een kleinere database inzet. De Kunder vindt daarom dat Yahoo Search de omvang van het web het beste weergeeft.

Hamann verhuist naar City

Dietmar Hamann (32) speelt de komende twee seizoenen in het shirt van Manchester City. De controlerende middenvelder is afkomstig van Liverpool.

Hamann kreeg in het voorjaar te horen dat hij mocht vertrekken bij Liverpool. Spelers als Steven Gerrard, Xabi Alonso en Momo Sissoko maakten de Duitser feitelijk overbodig. Hamann bereikte een voorovereenkomst met Bolton Wanderers, maar wilde per se naar City toen die club interesse toonde. In zeven jaar op Anfield kwam Hamann tot 283 wedstrijden en elf doelpunten. Voor zijn periode bij de Reds speelde de middenvelder onder andere voor Bayern München en Newcastle United.

Maassluis boos over 'enkeltje Marokko'

BinnenlandsIn de Burgemeesterswijk te Maassluis zijn afgelopen weekend 'waardebonnen' verspreid voor een gratis enkeltje Marokko. De op pamfletten gedrukte 'gratis terugreis naar Marokko' werd in brievenbussen gedeponeerd en op lantaarnpalen geplakt. De gemeente heeft zodra ze op de hoogte werden gesteld de pamfletten laten verwijderen.

De bewonersvereniging van de wijk heeft samen met de Marokkaanse Stichting 'Ummah Wahidah' duidelijk gemaakt dat het om een ''misplaatste grap'' gaat. Ook is aangifte gedaan. De politie zoekt nu uit of het om een strafbaar feit gaat.

In de pamfletten werden mensen opgeroepen om 10 juli naar het stadhuis te komen waar de burgemeester persoonlijk de gratis reizen zou uitreiken. ''Dit als dank voor het verstoren door Marokkaanse jongeren van de buitenspeeldag. Er is besloten om familie, vrienden en bekenden van deze jeugd een reis aan te bieden terug naar Marokko'', stond er te lezen. Volgens een wethouder moeten de daders gezocht worden onder lieden ''die een incident proberen te laten escaleren''.

De reacties in de buurt op het gebeuren zijn verschillend. Sommigen noemen het een grappige kwajongensstreek in reactie op een incident tijdens de Straatspeeldag, anderen spreken over racisme.

Mercado wint eerste bergrit, Dessel geel

De tiende etappe van de Tour de France is gewonnen door Juan Miguel Mercado. De eerste bergetappe over 190.5 kilometer naar Pau werd gekleurd door een groep van 13 waarvan Dessel en Mercado overbleven. De Fransman Dessel pakte zoveel voorsprong en punten op de bergen dat hij de gele en de bolletjestrui mag aantrekken.

Al meteen vanuit de start van de eerste bergetappe in Combo-les-Bains regende het aanvallen. Sylvain Chavanel lukte het als eerste om echt een gaatje te slaan. Daarvoor was er een groepje met onder andere Verbrugghe weg, maar zij werden opgehouden door een aantal protestanten die de weg blokkeerden. Vanuit het peloton waren er vele renners die probeerden de oversteek te maken. Van Nederlandse zijde waren Boogerd en Weening actief. Voor Rabobank probeerden Rasmussen en Flecha het ook nog, maar voor de eerste tussensprint na 37.5 kilometer waren alle vluchters gegrepen. Deze sprint leverde geen verschuivingen op in de strijd om het groen. Na de sprint ontstond er voor het eerst een kopgroep die een serieus gat kon slaan. Daarbij zaten onder andere Jens Voigt, Mercado, Rinero, Vasseur, Landaluze en de Nederlander Posthuma. Verder waren de sprinters Hushovd, Isasi, Bennati en Steegmans vertegenwoordigd.

Op de eerste klim van de dag, de Col d'Osquich, een klim van derde categorie, moesten Hushovd en Steegmans lossen, waardoor er dertien man vooruit bleven. Op 130 kilometer van de streep stopte T-Mobile met de achtervolging, waardoor het verschil alleen maar op kon lopen. Het gat bedroeg op dat moment ruim twee minuten. Na ongeveer 80 kilometer begonnen de koplopers met een voorsprong van ruim zeven minuten aan de klim van buitencategorie, de Col de Soudet. Op 100 kilometer van de streep was het verschil tussen de koplopers en het door T-Mobile aangevoerde peloton ruim negen minuten. Mercado, Landaluze, Dessel en Rinero konden zich van de overige medevluchters losmaken op een steiler stuk van de klim. In het peloton moest Mayo al snel de rol lossen. Bij de leiders bleven Mercado en Dessel op 94 kilometer van Pau samen over, het peloton volgde daar op negen minuten. Op de top was Dessel de beste, net voor Mercado, de rest van de kopgroep volgde in versnipperde groepjes. In het peloton kreeg klassementsleider Gonchar het kort voor de top moeilijk. Op die mistige top had het peloton, nog steeds aangevoerd door T-Mobile bijna tien minuten achterstand op Dessel en Mercado.

In de afdaling kon eerst Landaluze en niet veel later Rinero aansluiten, waardoor er vier leiders kwamen. Op 70 kilometer was het gat zelfs opgelopen tot iets boven de tien minuten. Ook de ploegmaat van Landaluze, Isasi, kon nog aansluiten in de afdaling. Op ongeveer 60 kilometer van de finish vervoegden Vasseur en Moreni zich ook nog bij de leiders. In het peloton konden ook veel gelosten weer terugkomen, maar het verschil bleef meer dan tien minuten. T-Mobile controleerde het tempo, maar leider Gonchar zat niet op de eerste rijen. Net voor het begin van de Marie Blanque werden Posthuma, Voigt en Quinziato ingehaald door het peloton. De groep begon elf minuten later aan de slotklim van vandaag dan de kopgroep van zeven.

Al vroeg op de klim onderscheidden Mercado en Dessel zich opnieuw als de beste klimmers. Dessel pakte op de top opnieuw de punten en stelde daarmee de bergtrui veilig. In het peloton kwamen er geen aanvallen, toch moest Gonchar kort voor de top, op 45 kilometer van de streep, weer alle zeilen bijzetten om niet te lossen. Rasmussen zette met de top in zicht nog even aan om nog 10 punten te pakken voor de bergtrui, hij kwam door op 8.40, het peloton een halve minuut later. Dessel wist daardoor ook nagenoeg zeker dat hij naast de bollen- ook de gele trui ging pakken. In het peloton konden in de afdaling gekende namen als Leipheimer en Cunego terugkeren. Bij de koplopers had Landaluze grote moeite om terug te komen bij Dessel en Mercado. Op 20 kilometer leek hij het op te geven, het gat werd toen snel groter. In het peloton bleef T-Mobile op kop rijden, maar het verschil bleef dik negen minuten.

In de laatste kilometers nam Mercado niet meer over van Dessel. Mercado ging uit het wiel van de Fransman als eerste aan. Dessel kon niet meer over de Spanjaard heen komen die zijn twee etappe in de Tour won. Landaluze werd op ruim een halve minuut ontgoocheld derde. Moreni en Rinero werden vierde en vijfde. In het peloton werd het tempo aangevoerd door Gonchar zelf. De sprint van het peloton om plaats acht werd gewonnen door Bennati op ruim zeven minuten. In het klassement nam aanvaller Dessel de leiding over van Gonchar. Alleen Mayo verloor van de klassementsleiders kostbare tijd, de overige kanshebbers zaten allemaal in het peloton.

Uitslag 10e etappe Tour de France

PlaatsNummerRennerPloegNationaliteitTijd
1191MERCADO Juan MiguelAGRESP
235DESSEL CyrilA2RFRA00' 00"
3126LANDALUZE InigoEUSESP00' 56"
4136MORENI CristianCOFITA02' 24"
5148RINERO ChristopheSDVFRA02' 25"
6125ISASI InakiEUSESP05' 03"
7109VASSEUR CédricQSIFRA05' 35"
883BENNATI DanieleLAMITA07' 23"
9181ZABEL ErikMRMGER07' 23"
10166GARZELLI StefanoLIQITA07' 23"
11152DA CRUZ CarlosFDJFRA07' 23"
12171VOECKLER ThomasBTLFRA07' 23"
13147RICCO RiccardoSDVITA07' 23"
14182CELESTINO MirkoMRMITA07' 23"
1584BRUSEGHIN MarzioLAMITA07' 23"
1631MOREAU ChristopheA2RFRA07' 23"
1742FOTHEN MarcusGSTGER07' 23"
1898PORTAL NicolasCEIFRA07' 23"
1997PEREIRO SIO OscarCEIESP07' 23"
2075MARTIN PERDIGUERO M.AngelPHOESP07' 23"

EU: Belediging Turkse identiteit uit strafwet

Icoon Europa en Turkije Turkije moet van de Europese Commissie zo snel mogelijk de aanklacht 'belediging van de Turkse identiteit' uit het strafrecht halen, anders zal de EU de toetredingsonderhandelingen met het land staken. Eurocommissaris Olli Rehn van Uitbreiding stelt dat de wet de vrijheid van meningsuiting drastisch beperkt. "Die vrijheid is een deel van het hart van de democratie en een absolute voorwaarde voor toetreding tot de Europese Unie".

Gisteren veroordeelde het Turkse Hof van Cassatie de Turks-Armeense journalist Hrant Dink tot zes maanden gevangenisstraf voor het 'beledigen van de Turkse identiteit'. Dink had in het tijdschrift Agos geschreven dat "massamoorden op de Armeniërs aan het begin van de vorige eeuw in veel landen erkend worden als vorm van genocide". Die uitspraak was voor de rechter genoeg om de journalist achter tralies te zetten. Vorig jaar werd de schrijver Orhan Pamuk voor bijna dezelfde reden vervolgd.

Opiniepeilingen in Turkije geven aan dat een meerderheid van de Turken niet bij de EU wil als ze daarvoor de Armeense genocide moeten erkennen.

Schorsing Puerta teruggebracht met zes jaar

De acht jaar lange schorsing van de Argentijnse tennisser Mariano Puerta is teruggebracht tot twee jaar. Het internationale sporttribunaal CAS heeft dit besloten na hoger beroep.


Na zijn verloren finale vorig jaar op Roland Garros werd Puerta betrapt op het verboden middel etilefrine. Hiervoor kreeg de Argentijn een recordschorsing van acht jaar opgelegd wat het einde leek te betekenen voor de carriere van Puerta.

Het CAS heeft nu echter besloten de straf met zes jaar terug te brengen. Volgens het tribunaal had de 27-jarige Puerta "per ongeluk" het verkeerde glas medicijnen gedronken, namelijk die van zijn vrouw. De Argentijn kan door de strafvermindering volgend jaar juni zijn rentree maken.

Wegknippen naakt uit films mag zomaar niet

FilmHet Amerikaanse bedrijf CleanFlicks mag niet zonder toestemming films censureren. Dat heeft een rechtbank verklaard in een rechtszaak die was aangespannen door een aantal regisseurs en andere medewerkers uit de filmindustrie.

CleanFlicks is gevestigd in Utah, een staat waar veel mormonen wonen. Het bedrijf verdient zijn geld door scheldwoorden en naakt uit films weg te snijden zodat godvrezende mormonen de films met een gerust hart kunnen bekijken. Volgens regisseurs ondermijnt deze censuur de artistieke integriteit van de films. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Het bedrijf verdedigde zich door te stellen dat er veel vraag was naar gecensureerde films. De rechter stelde echter dat het aan de filmmaker is te bepalen welk publiek hij wil bereiken, en niet aan derden. Wie de creatie niet wil zien, moet er gewoon niet naar kijken. CleanFlicks, maar ook vergelijkbare bedrijven als CleanFilms en Family Flix USA, moeten alle gekuiste dvd's en video's laten vernietigen. De bedrijven kunnen nog wel hoger beroep aantekenen.

Met dank aan puntjepuntje voor de submit.

'Pannekoek en pannenkoek allebei goed'

Icoon BinnenlandsDe witte spelling, die binnenkort uitkomt en de tegenhanger vormt van de officiële spelling, zal de schrijver op veel plaatsen de keuze geven tussen verschillende vormen. Zo zal pannekoek goedgerekend worden, net als pannenkoek.

De witte spelling is gemaakt als reactie op het nieuwe Groene Boekje, dat op 1 augustus aanstaande van kracht wordt. Vanaf dat moment moeten alle overheidsinstanties, zoals scholen, gebruik maken van de nieuwe spelling. Volgens de samenstellers van het Witte Boekje, waarin de witte spelling beschreven staat, zijn de regels veel te moeilijk. Ze vinden het niet logisch dat je nu bijvoorbeeld 1 aprilgrap schrijft. Zij pleiten voor 1-aprilgrap. De grootste steen des aanstoots, de tussen-n in samenstellingen, wordt helemaal vrijgegeven. Ook bijvoorbeeld het gebruik van apostrofs (Daans fiets (Groene Boekje) naast Daan's fiets (ook goed, volgens het Witte Boekje)) en hoofdletters wordt veranderd of overgelaten aan de schrijver.

Veel media hebben aangekondigd zich voortaan aan de regels van de witte spelling te zullen houden, waaronder Trouw, NRC Handelsblad, de Volkskrant, Elsevier, Vrij Nederland, HP/De Tijd en de Groene Amsterdammer. Tegenstanders vrezen echter dat de verwarring alleen nog maar groter wordt als er twee spellingen naast elkaar gebruikt gaan worden. Op die manier leren mensen niet meer automatisch herkennen wat goed en wat fout is, omdat wat goed is dan afhangt van waar ze het lezen. FOK! blijft overigens vooralsnog het Groene Boekje aanhouden.

Yildirim weer terug bij SC Heerenveen

Ugur Yildirim traint weer mee met SC Heerenveen. Afgelopen zaterdag ging de rechteraanvaller boos naar huis toen duidelijk werd dat hij tijdens een oefenwedstrijd tegen een amateurteam niet in actie zou komen.

Vervolgens bleef Yildirim maandag en dinsdag thuis. Vandaag hebben Verbeek en Yildirim hun problemen echter uitgesproken. Verbeek wilde niet zeggen waarom Yildirim zo boos was. "Er is tussen ons onder vier ogen wat besproken. We hebben begrip voor elkaars standpunt. Hij is weer volwaardig lid van de selectie."

Israël valt Libanon binnen na ontvoeringen

Icoon BuitenlandsIsraëlische gewapende troepen zijn vandaag het zuiden van Libanon binnengevallen. De militaire actie is een gevolg van berichten dat de islamitische terreurbeweging Hezbollah twee Israëlische soldaten langs de Libanese grens heeft ontvoerd, aldus de Israëlische Defensie. Israël heeft 6000 reservisten van een infanteriedivisie opgeroepen.

De Israëlische regering houdt de Libanese regering verantwoordelijk voor de ontvoering. "De Libanese regering is verantwoordelijk voor het lot van de Israëlische soldaten en moet onmiddellijk meewerken om te zorgen dat zij zonder kleerscheuren terugkeren naar Israël", aldus de Israëlische minister van Defensie Amir Peretz.

Hezbollah heeft toegegeven dat twee Israëlische soldaten zijn ontvoerd bij hun wachtpost aan de grens van Libanon en Israel. Een ontvoering stond al maanden op de planning. Het doel van de ontvoering zou het vrij krijgen van Hezbollahstrijders zijn, die nu nog in Israëlische gevangenissen opgesloten zitten.

Icoon Israël/PalestinaHezbollah heeft er een handje van om Israël aan te vallen als het land flink in de clinch ligt met Palestijnen. Twee weken geleden werd een Israëlische soldaat door Palestijnen ontvoerd. Israël viel hierop onlangs de Gazastrook binnen, dat een nieuw hoofdstuk zou betekenen in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Met dank aan Johnns, Flying_nomad en Darkdust voor de submit.

Merckx nog één seizoen bij Phonak

Axel Merckx zal na dit seizoen nog één seizoen professioneel wielrennen. De 34-jarige Belg, zoon van Eddy Merckx, verlengde zijn contract met één jaar bij de Phonak-ploeg.

Merckx, momenteel actief in de Tour de France, behaalde nooit zulke grote resultaten als zijn vader. Wel won hij brons in de olympische wegwedstrijd in Athene 2004. Na dertien jaar vindt hij het welletjes, en wil hij meer tijd gaan besteden aan zijn gezin.

'Zidane kan gouden bal verliezen'

Icoon WK 2006Het is mogelijk dat Zinedine Zidane de gouden bal, de prijs voor de beste speler van het WK, weer af zal moeten geven als gevolg van zijn kopstoot tegen de Italiaan Materazzi tijdens de finale van het WK. Dat zegt de voorzitter van de FIFA, Sepp Blatter. Momenteel wordt door de wereldvoetbalbond onderzocht wat de precieze aanleiding is geweest van de kopstoot. Als uit dat onderzoek komt dat Zidane tegen alle sportethiek in gehandeld heeft, dan verdient hij de gouden bal niet, vindt Blatter, en dan zal hij dus weer ingenomen worden.

De gouden bal wordt na afloop van ieder WK uitgereikt aan de beste speler. Wie deze beste speler is, wordt beoordeeld door een team van WK-journalisten. De stemmen hiervoor worden doorgaans al voor de finale uitgebracht. Blatter vindt het de verantwoordelijkheid van de FIFA om in te grijpen als iemand onterecht de prijs krijgt, omdat de finale niet in de stemming is meegenomen, ook al beseft hij dat de uitverkiezing van de meest waardevolle speler van het WK eigenlijk geen FIFA-zaak is.

Over de reden dat Zidane tot zijn daad kwam, is al druk gespeculeerd. FOK! berichtte al dat Materazzi Zidanes moeder een hoer genoemd zou hebben. Ook gaan er verhalen rond dat datzelfde over zijn zus gezegd zou zijn of dat hij voor terrorist uitgemaakt werd. Zidanes moeder heeft overigens laten weten dat Materazzi als het aan haar ligt gecastreerd gaat worden, en dat ze zijn testikels op een bord wil hebben. Wat ze er daarna mee wil doen, heeft ze niet gezegd. Vanavond om acht uur zal Zidane live op de Franse zender Canal Plus zijn verhaal vertellen.

De bewuste kopstoot
De bewuste kopstoot


Meer sportnieuws lees je natuurlijk op FOK!Sport

Zidane raakt Gouden Bal wellicht kwijt

De Fransman Zinedine Zidane zal mogelijk de Gouden Bal moeten inleveren. FIFA-baas Sepp Blatter vindt dat je met zulk gedrag in de finale geen prijs verdient.

Zidane werd gekozen tot de beste speler van het WK. Een deel van de stemmen was al voor de finale uitgebracht, zodat de rode kaart geen gevolgen had voor de verkiezing. Blatter ziet dat echter anders. "Het uitvoerend comité van de FIFA heeft het recht en de plicht te interveniëren bij gedrag in strijd met de ethiek van de sport", aldus Blatter. Daarmee verwees de Zwitser naar de kopstoot van Zidane die rood opleverde.

Blatter zei verder dat hij Zidane de eretitel nog niet direct wil afnemen. "We moeten wachten op de uitkomst van het onderzoek voor we enig besluit nemen. Het principe is nog steeds onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar zijn gedrag heeft me wel pijn gedaan."

KNVB wijst interlands Oranje toe

De KNVB heeft de zes thuiswedstrijden van het Nederlands elftal in het kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap van 2008 verdeeld over de drie grote voetbalsteden.

De Amsterdam ArenA, De Kuip in Rotterdam en het Philips-stadion hebben alledrie twee duels gekregen. Met de oefeninterland tegen Engeland op 15 november vindt in de ArenA nog wel een extra wedstrijd plaats.

Het EK-kwalificatietoernooi begint voor Oranje op 2 september met een uitwedstrijd tegen Luxemburg.

De indeling van de thuisduels:

6 september 2006: Nederland - Wit-Rusland (Philips Stadion)

11 oktober 2006: Nederland - Albanië (Amsterdam ArenA)

15 november 2006: Nederland - Engeland (Amsterdam ArenA)

24 maart 2007: Nederland - Roemenië (De Kuip)

8 september 2007: Nederland - Bulgarije (Amsterdam ArenA)

17 oktober 2007: Nederland - Slovenië (Philips Stadion)

17 november 2007: Nederland - Luxemburg (De Kuip).

Ludieke excuses RBR aan Frankrijk

De teamleden van Red Bull Racing zijn geen fan van de Grand Prix van Frankrijk (een land waar het energiedrankje overigens niet te koop is) en hebben dat op ludieke wijze in een persbericht laten weten.

Het team gaf vorig jaar een persbericht uit met een amusante tirade aan beledigingen over het circuit Magny-Cours. Het persbericht van dit jaar bestaat uit een aantal verontschuldigingen aan het Franse publiek, onder andere naar aanleiding van de commotie die het bericht van vorig jaar heeft veroorzaakt.

Het spijt het team verder dat dat andere landen indrukwekkende emblemen hebben, zoals leeuwen en adelaars, maar dat Frankrijk het met een kip moet doen. Vervolgens verontschuldigt het team zich voor het feit dat buitenlanders La Comedie Francaise niet grappig vinden.

Het persbericht leest verder: "We bieden onze excuses aan voor het feit dat jullie trots zijn op jullie kazen, maar dat Engeland meer fromages produceert dan jullie. Onze excuses voor het feit dat angelsaksische popmuziek jullie cultuur is binnengedrongen, zodat de wereld kan lachen om Franse rapmuziek."

"Onze excuses voor de kleine Greenpeacebootjes die vlak voor jullie oorlogsschepen zinken. Sorry voor het feit dat jullie maar één F1-coureur hebben, die achteraan de grid staat, en voor het feit dat het team van Renault wordt geleid door een Italiaan die jullie ergert, net als zijn complete team van Engelse ingenieurs en monteurs."

"We bieden onze excuses aan voor het feit dat Engels rundvlees weer verkocht mag worden in Frankrijk. Het spijt ons dat jullie hebben moeten toegeven aan externe druk om de voorrang-voor-rechts-regel af te schaffen, waardoor jullie grappige kleine 2CV-wagentjes niet meer vlak voor grote sleeën de weg op mogen draaien."

Red Bull Racing biedt ook haar excuses aan voor de stijging van de benzineprijzen, waardoor Franse boeren het niet meer kunnen veroorloven om vrachtwagens vol Engelse lammeren in brand te steken. Wel geeft het team aan blij te zijn in Frankrijk te mogen zijn tijdens de viering van de nationale feestdag op 14 juli. "Welke revolutie vieren jullie ook al weer? Die van 1789, 1830, 1848, 1871, 1936 of 1968? Jullie lijst van revoluties leest als een spoorboekje, als jullie machinisten tenminste liever zouden werken in plaats van te staken."

"Het spijt ons dat we niet meer op Le Castellet racen en dat jullie zoveel mogelijk buitenlanders proberen af te schrikken door geen buitenlandse credit cards te accepteren bij jullie geautomatiseerde tankstations."

Het persbericht sluit af met het Wereldkampioenschap Voetbal. "Zo bot kunnen zelfs wij echter niet zijn. Waarom zouden wij eigenlijk daar onze excuses voor aanbieden?"

Prijzen van Xbox Live Arcade updates komende tijd

Gisteravond wisten we je te melden dat Microsoft de komende weken elke woensdag een game voor Xbox Live Arcade zal uitbrengen. Wat we echter nog niet konden melden waren de prijzen van de games, die hieronder overzichtelijk op een rijtje staan.


July 12 - Frogger, 400 points ($5)
July 19 - Cloning Clyde, 800 points ($10)
July 26 - Galaga, 400 points ($5)
August 2 - Street Fighter II' Hyper Fighting, 800 points ($10)
August 9 - Pac-Man, 400 points ($5)

Löw nieuwe bondscoach Duitsland

De Duitse voetbalbond heeft Joachim Löw aangesteld als de nieuwe bondscoach van Die Mannschaft. Löw, voormalig assistent van Jürgen Klinsmann, zal de Duitsers naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland moeten leiden.

Löw trad tegelijkertijd aan met Klinsmann en had als assistent een contract tot en met het zondag beëindigde WK. Samen introduceerden zij een aanvallender speelstijl bij Die Mannschaft. Hierdoor wist de ploeg, na een stroef begin, derde te worden tijdens het afgelopen wereldkampioenschap.

Michael Ballack betreurt het vertrek van Klinsmann, maar vindt Löw een goede opvolger. "Ik vind het jammer dat Klinsmann niet verder gaat, want met hem hebben we goede resultaten geboekt en ik had het onder zijn leiding ook erg naar mijn zin. Met Joachim Löw hebben we een nieuwe bondscoach die het team kent en het ingezette beleid zal voortzetten."

Ronaldo mag niet weg bij ManU

Manchester United is absoluut niet van plan om Cristiano Ronaldo te laten vertrekken bij de club. United laat in een officiële verklaring weten dat de Portugese aanvaller gewoon aan zijn contract wordt gehouden.

Tijdens het WK en ook daarna had Cristiano Ronaldo zelf aangegeven dat hij geen toekomst meer ziet bij ManU. Vooral het uitblijven van steun van de kant van de club en de manier waarop de Engelse pers op hem inhakte voor zijn rol in de rode kaart van Wayne Rooney, leidden tot dat inzicht.

United wil de ontevreden Ronaldo desondanks niet laten gaan. "Hij heeft onlangs een contract tot 2010 getekend en de club verwacht dat hij dat respecteert. Wij luisteren niet naar welk bod op hem dan ook".

"Cristiano is een van de meest uitmuntende jonge sterren van de voetbalwereld. Dat heeft hij laten zien op het WK. Het is niet de business van Manchester United om onze beste jonge spelers te verkopen," aldus de Engelse voetbalclub.

Stephen Hawking has a plan

Vorige maand haalde de natuurkundige Stephen Hawking het nieuws met de uitspraak dat de mens zich binnen enkele decennia moet gaan vestigen op een andere planeet.

Deze opmerkelijke uitspraak werd natuurlijk druk besproken in de Amerikaanse media. Onder andere door Daniel Henninger, de deputy editor van The Wall Street Journal. Hij stak in een praatprogramma op FOX News een beetje de draak met Hawking. Dit was voor de Amerikaanse komiek Stephen Colbert een goede reden om zich er ook eventjes mee te gaan bemoeien.

De vraag is nu: Wie maakt Colbert hier nu eigenlijk belachelijk? Hawking? Of toch... Henninger?

Met dank aan Danny voor de submit.

280,5 miljoen euro boete voor Microsoft

Logo MicrosoftIcoon EuropaHet Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft vandaag een boete van 280,5 miljoen euro gekregen van de Europese Unie, omdat het bedrijf te weinig doet om het computerprogramma Windows open te stellen voor concurrenten. Microsoft moet met betere technische documentatie komen, zodat concurrenten hun producten beter kunnen laten werken met de software van Microsoft. Het bedrijf had volgens de 'antitrustuitspraak' al op 16 december 2005 zijn zaken op orde moeten hebben, en was daar ook voor gewaarschuwd. Voor elke dag dat Microsoft sindsdien in gebreke is gebleven, moet het 1,5 miljoen euro betalen. Tot 20 juni 2006 komt dat uit op 280,5 miljoen euro.

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt dat Microsoft 'nog steeds niet gestopt is met zijn illegale gedrag' en dat zij dus geen andere keuze heeft dan het opleggen van een boete. Deze boete kan overigens nog verder oplopen. De EU dreigt Microsoft per 31 juli een dwangsom van 3 miljoen euro per dag op te leggen.

In 2004 moest Microsoft al om soortgelijke redenen 497 miljoen euro ophoesten. Daarmee komt de totale boete nu op 777,5 miljoen euro uit.

Met dank aan nieuwrechts voor de submit.

Nederland zakt op de FIFA wereldranglijst

Icoon Nederlands ElftalDe prestaties van het Nederlands elftal op het afgelopen WK in Duitsland hebben ervoor gezorgd dat Nederland is gezakt van de derde naar de zesde positie. Opvallende stijgers zijn Italië (wereldkampioen, van 13 naar 2), Duitsland (van 19 naar 9) en Zwitserland (van 35 naar 13).

Doordat de FIFA een nieuw systeem voor de puntentelling hanteert, waarbij alleen nog de laatste vier jaar wordt meegewogen, zijn de veranderingen in het maandelijkse FIFA-klassement groter dan voorheen.

De top tien ziet er nu als volgt uit (voormalige positie tussen haakjes):

1. Brazilië (1), 1630 punten
2. Italië (13), 1550 punten
3. Argentinië (9), 1472 punten
4. Frankrijk (8), 1462 punten
5. Engeland (10), 1434 punten
6. Nederland (3), 1322 punten
7. Spanje (5), 1309 punten
8. Portugal (7), 1301 punten
9. Duitsland (19), 1229 punten
10. Tsjechië (2), 1223 punten


Met dank aan Mangoworks2002 voor de submit.

Zidane's 'remade' Kopstoot

Ondertussen weten we wel dat driftkikker Zidane een kopstoot gegeven heeft aan Materazzi. Maar voor de mensen die er niet genoeg van kunnen krijgen zijn een aantal mensen bezig geweest met het bewerken van de gif-animatie waarop deze kopstoot te zien is.

Er zijn in totaal 27 verschillende gifjes van gemaakt. Sommige zijn leuk gemaakt, andere weer niet. Maar neem toch even de tijd om ze allemaal te bekijken.

[Historie]De Pyreneeën

Vandaag is de eerste Pyreneeënetappe. Sinds 1910 maken deze bergen deel uit van de Ronde van Frankrijk. Zeven jaar na de geboorte van de Tour de France beklommen de renners voor het eerst de Zuid-Franse bergen.
In het voorjaar van 1910 ging Alphonse Steines, medeorganisator van La Grande Boucle, op bezoek bij Tour-directeur Henri Desgrange. Steines had het plan bedacht om met de Tourkaravaan over de Zuid-Franse Pyreneeën te rijden. De aanhouder wint echter vaak en dat bleek ook in dit geval: Desgrange gaf z’n assistent na lang aangedrongen te hebben toestemming om de bergen te inspecteren. In die tijd waren de bergweggetjes niet meer dan modderige zandwegen en het was aan Steines om te bekijken of er met een fiets overheen gekomen kon worden.

Enkele hachelijke momenten later kwam Steines terug bij zijn baas met zijn ‘uiteraard’ positieve oordeel. Desgrange realiseerde zich ook dat deze heroïsche avonturen een goede verkoop van zijn krant L’Auto zouden stimuleren. Desgrange ging akkoord met het voorstel van zijn assistent en samen besloten ze een 326 kilometer lange bergetappe op te nemen in het routeboek.

Angst voor de Pyreneeën
Niet iedereen was even positief over de voorgenomen bergrit: van de 136 ingeschreven deelnemers trokken 26 renners zich bij voorbaat al terug. De monsterlijke tocht over de schier onbegaanbare bergpaden schrok veel deelnemers af. Dit liet Desgrange niet helemaal koud. Desgrange voorzag problemen met afvallende renners en besloot tot invoering van de Voiture Balai, beter bekend als de bezemwagen. Over werk had de bezemwagen niet te klagen, van de 110 startende renners wisten slechts 41 coureurs de uiteindelijke finish in Parijs te behalen.

De allereerste Pyreneeënetappe startte om half vier ‘s morgens in Luchon. Finishplaats Bayonne lag 326 kilometer verder. Onderweg dienden vier bergreuzen te worden overwonnen, bergen die nu een bijna mythische naam hebben. Achtereenvolgens werden de Col du Tourmalet, de Col d'Aubisque, de Col d'Aspin en de Col de Peyresourde beklommen.


De Col du Tourmalet, winnaar in 1910, Octave Lapize te voet

De hoogste Pyreneeën reus
Met zijn zeventien kilometer lange klim die eindigt op 2114 meter hoogte is de Tourmalet de hoogste col van de Pyreneeën. Tijdens de klim uit noordoostelijke richting moet een hoogteverschil van 1260 meter worden overwonnen. Dit komt neer op een gemiddeld stijgingspercentage van 7.4%.

In de beginjaren van de Tour werden de vier cols standaard genomen, in die tijd waren etappes van meer dan 300 kilometer eerder regel dan uitzondering. Toen de etappes korter werden, kwam het vaker voor dat slechts een gedeelte van het oorspronkelijke parkoers werd verreden. Ook werd de oorspronkelijke startplaats Bayonne vervangen door Pau, waar de renners vandaag zullen finishen.

De adelaar van Toledo
De renner die wellicht het meest schitterde in de Pyreneeën was de Spanjaard Féderico Bahamontes. Hij was een uitzonderlijk goede klimmer die jarenlang de bergetappes domineerde. De Adelaar van Toledo, zoals zijn bijnaam luidde, kwam veertien keer als eerste door op één van de toppen van de vier Pyreneeën cols en mag zich met recht de Pyreneeënkoning noemen.


Federico Bahamontes, de Adelaar van Toledo

In 1954 won de Spanjaard voor het eerst het bergklassement, iets dat hij in de daarop volgende jaren nog vijf keer zou doen. In totaal elf jaar heerste Bahamontes in de bergen. Legendarisch is de etappe uit 1954: als eerste passeerde de Adelaar de Aubisque, de Tourmalet en de Peyresourde. De Fransman Gilbert Bauvin kon echter verrassend in de buurt blijven. Door de matige daalkwaliteiten van Bahamontes kon Bauvin terug in het wiel komen van de Spanjaard waarna Bauvin alsnog wist te winnen en zich in geel mocht hullen. In 1959 wist Bahamontes eindelijk de Tour te winnen, waarna hij in 1963 en 1964 achtereenvolgens tweede en derde werd.

FIFA-ranking: Oranje zakt naar zesde plaats

Nederland is op de FIFA wereldranglijst drie plaatsen gezakt. Voor het begin van het WK stond Oranje nog derde. Door de matige prestaties zijn we gezakt naar de zesde plek. Ondanks de uitschakeling in de kwartfinale behoudt Brazilië zijn leidende positie.

Opvallendste stijger is Italië. De wereldkampioen, die voor het WK in Duitsland dertiende stond, is naar de tweede plaats gestegen. Oekraïne maakte een megasprong, van 45 naar 15. Ook Zwitserland steeg met stip, naar een dertiende plaats. Maar de grootste stijger was Equatorial Guinee, met een winst van 59 plaatsen.

Het is voor het eerst dat de FIFA met een nieuw systeem werkt. Vanaf nu worden alleen de laatste vier jaar meegenomen voor de ranking. Voorheen was dit de laatste acht jaar. Door deze wijziging hoopt de FIFA dat de lijst meer up-to-date zal zijn.

Stand FIFA-ranglijst:

PositieLandAantal punten
1Brazilië1630
2Italië1550
3Argentinië1472
4Frankrijk1462
5Engeland1434
6Nederland1322
7Spanje1309
8Portugal1301
9Duitsland1229
10Tsjechië1223

Agent meegesleurd door bromfietser

Icoon PolitieBij een ontsnappingspoging van een 18-jarige bromfietser uit Assen is dinsdagmiddag een politieagent lichtgewond geraakt. De agent wilde de bromfietser bekeuren maar werd vervolgens 30 meter meegesleept toen de bromfietser vol gas gaf. De bromfietser is aangehouden en wordt poging tot zware mishandeling ten laste gelegd.

Een tweetal agenten van het Bike Team in Assen wilde op de kruising van de Oude Molenstraat en Het Kanaal de bromfietser controleren. Hij droeg namelijk geen helm. Ook bleek dat het verzekeringsplaatje van de bromfiets ontbrak. De bromfietser weigerde om zijn bromfiets uit te schakelen en gaf even later vol gas en reed weg. Eén van de agenten pakte de bestuurder vast en werd vervolgens dertig meter meegesleurd. Beiden kwamen vervolgens ten val en de bestuurder kon worden aangehouden.

Aan de valpartij hield de agent een pijnlijk been over. Hij heeft aangifte gedaan van poging tot zware mishandeling. De bromfietser is verhoord en vervolgens in vrijheid gesteld. Naast dat hij een proces-verbaal kreeg voor poging tot zware mishandeling van een agent heeft hij ook nog boetes gekregen voor het rijden zonder helm, het rijden op een onverzekerde bromfiets en het negeren van een bevel van een politiefunctionaris.

Met dank aan natedanielz voor de submit.

Boete voor te hard rijden sneller bezorgd

Boetes voor snelheidsovertredingen zullen voortaan sneller op de mat ploffen. Als eerste in Nederland gaat politiekorps Gooi- en Vechtstreek werken met digitale snelheidscontroles en snelle verwerking, andere korpsen zullen bij succes later volgen.

De digitale snelheidscontrole heeft geen flits maar meet wel op dezelfde wijze als de oude controle. Na het inlezen van de foto, herkent de computer het kenteken en worden de gegevens naar het Centraal Justitieel Incassobureau gestuurd. Binnen 3 tot 4 dagen valt de bon door de brievenbus. ''Leuker kunnen ze het niet maken, wel sneller.''

McDonalds haalt omstreden urinoirs weg

Icoon BinnenlandsBij de vestiging van McDonalds aan de Breukerweg in Heerlen zullen de mannelijke bezoekers het weer met normale urinoirs moeten stellen. Na klachten van een Amerikaan bij de hoofddirectie van het internationale fastfoodconcern moeten de urinoirs in de vorm van wijd opengesperde knalrode vrouwenlippen worden verwijderd.

De Amerikaan was kennelijk zo geschrokken van het nieuwe ontwerp urinoirs dat hij direct zijn beklag deed bij de hoofddirectie. Diezelfde directie heeft aan eigenaar Giel Pijpers van de McDonalds-vestiging direct laten weten dat hij de urinoirs moet verwijderen. Pijpers zelf vindt dat het gaat om kunstwerken, de mensen in de Verenigde Staten denken daar echter anders over. De urinoirs zullen worden weggehaald en worden verkocht. Pijpers voegt toe: "Ik ga niet zeiken over een paar pisbakken."

De gewraakte pisbakken
De gewraakte pisbakken


Met dank aan rsassen, bellerophon81, mrk_, irule25, Icefire1971, Mangoworks2002, Catannl en Altijd_Lastig voor de submit.

Luirink: 'Ik vertrouw op Louis van Gaal'

Vorig seizoen was Gijs Luirink één van de revelaties. Met FC Groningen eindigde de centrale verdediger verrassend op de vijfde plaats en met Jong Oranje veroverde hij zelfs de Europese titel. Zijn spel is niet onopgemerkt gebleven, gezien zijn overgang naar AZ.

Luirink heeft gezegd dat hij niet naar Alkmaar is gekomen om op de bank te gaan zitten. "In mijn eerste gesprek heb ik Marcel Brands dan ook aangegeven alleen maar naar Alkmaar te willen als de kans op speelminuten groot zou zijn. Ook FC Groningen zit in de lift."

Bij AZ komt Luirink Louis van Gaal tegen, die hij nog kent van zijn tijd in de Ajax-opleiding, al trainde hij zelf nooit onder hem. "Het is een geweldig vooruitzicht om nu zelf met hem te kunnen werken. Hij zegt jonge spelers veel te kunnen leren. Daar vertrouw ik op."

Jenny Goeree haalt nu uit naar Allah

We hadden al een tijd niets meer van haar vernomen maar ze is er weer: de omstreden Zwolse evangeliste Jenny Goeree Manschot. In de jaren 80 onder vuur omdat ze stelde dat de Joden de holocaust over zichzelf hadden afgeroepen door Jezus naar het kruis te verwijzen (straf van God) en in 2001 omdat ze het door de rechter verboden anti-Joden artikel op internet plaatste alsmede een haattirade tegen homo's. Iets waar FOK! indertijd ook uitgebreid over berichtte (zie bijv. hier of hier).

Na de Joden en de homo's heeft de 68-jarige Goeree nu haar pijlen gericht op moslims. Althans ze stelt op haar website JennyGoeree.com dat Allah gelijk staat aan satan, zo schrijft dagblad De Stentor vandaag. Op de door haar zelf opgeworpen vraag 'is Allah dezelfde God als de God van het Christendom' antwoordt ze: ''Néé. Er is maar één God, zijn naam is Jezus Christus. Alle andere goden zijn geen goden, het zijn boze geesten, aanhangers van satan. Satan is de antigod. Hij is de moordenaar en leugenaar. Zijn doel is de mensheid ten gronde te richten. Hij biedt de mens vele mogelijkheden die naar de hel leiden.'' Overigens zijn ook het boeddhisme en Hindoeïsme volgens haar verzinsels van satan.

Een verslaggever van De Stentor heeft Goeree nog even expliciet gevraagd of ze meent wat ze op haar site heeft geschreven. Goeree: ''O zeker, zo staat het in de Bijbel, dat mag best hardop gezegd worden.''

Moslims & Overheid
De voorzitter van het Contactorgaan Moslims & Overheid, Ayhan Tonca, noemt het gedachtengoed van de Zwolse evangeliste ''volstrekt belachelijk''. Tonca: ''Dit slaat werkelijk nergens op. Natuurlijk, er is vrijheid van meningsuiting, maar dit is wel een heel bekrompen manier om het thema te benaderen. Ongepast om te denken dat alles buiten de christelijke God gelijkstaat met de verdoemenis en hel.'' Zijn advies is ''zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden.'' Hij verwacht dat de meeste moslims hun schouders zullen ophalen over Goerees gedachtegoed.

Inmiddels denkt Jenny Goeree erover om het artikel over Allah prominenter op de site te plaatsen, zodat het met Google gemakkelijker te vinden valt. De website van Goeree wordt overigens gehost in de Verenigde Staten. Dit vanwege de problemen in 2001 die ze had met justitie en providers, over de stukken over homo's en Joden die ze op haar website plaatste.

Lippi stapt op als bondscoach Italië

Drie dagen nadat hij de Italiaanse voetbalploeg in Berlijn naar de wereldtitel leidde, heeft Marcello Lippi toch ontslag genoemen als bondscoach van de Azzurri.

De Italiaanse bond heeft het vertrek van de 58-jarige coach bekendgemaakt, zonder op de motivering van Lippi in te gaan. Ook over zijn opvolger is nog niets bekend. Een opmerkelijke stap, gisteren zei Lippi nog dat hij graag bondscoach wilde blijven.

Nintendo DS Lite Jet Black aangekondigd voor Japan

Nintendo heeft aangekondigd dat er in Japan een zwarte versie van de Nintendo DS Lite zal verschijnen met de naam Jet Black. Een zwarte versie van de DS Lite is al weken te koop in Europa, maar vanaf 2 september zal hij ook te koop zijn voor 16.800 Yen (115 euro). Konami heeft ook nog verteld dat de zwarte DS in een bundel zal verschijnen met Pro Evolution Soccer 2007.

Naast deze zwarte DS voor Japan is er ook een Final Fantasy III Crystal Edition aangekondigd. Ook deze zal in een bundel komen, maar dan met de game FF3 en zal in de winkels verschijnen vanaf 24 augustus voor 22.780 Yen (156 euro).



Negen Nederlanders actief tijdens WRC Duitsland

De startlijst van de WRC rally in Duitsland is gisteren bekend gemaakt. Deze rally vindt plaats tussen 10 en 13 augustus met als middelpunt de Duitse plaats Trier.

Op de startlijst staan naast de bekende namen ook negen Nederlanders. Erik Wevers, die op dit moment in het Duitse rallycircuit rijdt, zal aan de start verschijnen met zijn Toyota Corolla WRC. Ook Mark van Eldik en Peter Bijvelds ontbreken niet met respectievelijk hun Subaru Impreza en Mitsubitshi Lancer Evo. De overige Nederlanders zijn: Henk Vossen, Jasper van den Heuvel, Hans Weijs Jr, Erik Moree, Gerhard Henneky en Michael Eckhaus.

Nog een opvallende naam is die van Mattias Ekström. De DTM coureur heeft vrijaf gekregen van Audi om aan de rally van Duitsland en Finland te mogen deelnemen. De Zweed was twee jaar geleden al succesvol in de rallysport. Naast zijn eerste plaats in de DTM destijds, won hij ook de Rally van Zweden en de Catalaanse rally.

Nintendo komt met headset voor de DS

In een Japanse product-catalogus van Nintendo is te lezen dat ze binnenkort met oordopjes en een microfoon komen voor de Nintendo DS, waarschijnlijk in de vorm van een headset. Op deze manier zal voice-chat in games zoals Pokemon mogelijk worden. De prijs in Japan voor de headset is 1200 yen, omgerekend is dat 8 euro. De accessoire zal op 14 september in Japan uitkomen, of een release in Europa ook in de planning staat is niet bekend.

Onschuldige na 18 jaar vrij

Icoon BuitenlandsJames Calvin Tillman, een 44-jarige man uit de Verenigde Staten, heeft achttien jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. In 1989 werd hij veroordeeld tot een celstraf van 45 jaar, omdat hij iemand verkracht zou hebben.

Een vrouw verklaarde bij de politie dat zij was mishandeld en verkracht, en gaf een beschrijving van de dader. De toen 26-jarige Tillman werd door de politie opgepikt uit de daklozenopvang waar hij verbleef, en toen de vrouw hem dacht te herkennen als de dader, werd hij aangeklaagd. De aanklacht bestond uit verkrachting en mishandeling, en werd bekrachtigd door de getuigenis van het slachtoffer en overeenkomsten tussen het DNA-materiaal van Tillman en de werkelijke dader.

In de Verenigde Staten krijgt een verdachte die bekent dat hij schuldig is een veel lagere straf dan iemand die niet schuld bekent. Tillman zou bij een bekentenis 8 jaar in het gevang hebben gezeten, en bij geen bekentenis 45 jaar. Desondanks koos hij ervoor om tegen de rechter de waarheid te vertellen.

Tijdens de achttien jaar dat hij daarop in het gevang heeft gezeten, liet zijn familie hem niet in de steek. Zijn moeder, Catherine Martin, heeft hem tot aan zijn vrijlating elke week bezocht. Tussen de tralies door zongen ze dan gospelmuziek.

Achttien jaar na zijn veroordeling werd Tillmans zaak opnieuw bekeken. Met de nieuwe wetenschap die men over DNA-materiaal heeft verkregen, bleek toen dat Tillman niet de schuldige geweest kon zijn. Hierop is het vonnis dat hem veroordeelde ongedaan gemaakt, en is Tillman op vrije voeten gesteld. Na zijn vrijlating zei Tillman desondanks op niemand boos te zijn. "Ik haat niemand, ik kan mijn leven niet al hatend voortzetten".

Tillman
Tillman (in het midden) met zijn familie

Met dank aan natedanielz voor de submit.

Mogelijke internetban Britse p2p-gebruikers

PiracyDe Britse muziekindustrie wil onorthodoxere middelen inzetten om internetters die illegaal muziek uitwisselen aan te pakken. Ze wil dat zulke internetters de toegang tot de digitale snelweg wordt ontnomen. De British Phonographic Industry (BPI) heeft daarom providers aangeschreven om in totaal 59 klanten af te sluiten van internet.

Het gaat om klanten van Tiscali en Cable & Wireless. Volgens de BPI hebben 17 Tiscali-klanten en 42 Cable & Wireless-klanten een ''significante hoeveelheid muziek van BPI-leden geüpload.''

Tot nog toe heeft de BPI 139 rechtszaken aangespannen tegen p2p-gebruikers, maar daarvan verschenen er slechts vier voor de rechtbank. Door providers aan te spreken in plaats van individuele gebruikers hoopt de BPI op meer succes. Cable & Wireless heeft laten weten de gewraakte accounts af te zullen sluiten. Tiscali wil eerst eigen onderzoek doen voordat het klanten afsluit.

Met dank aan nieuwrechts voor de submit.

Kerkenraden vragen kansloos verbod Elsrock

MuziekEen verbod dat de kerkenraden van de Hervormde en Gereformeerde Gemeenten in Rijssen-Holten vorige week hebben gevraagd op het metalrockfestival Elsrock open air, dat op 26 augustus wordt gehouden, is kansloos. Zo is de vergunning voor het festival vorig jaar al verleend en de periode waarin mogelijke bezwaren konden worden ingediend, al lang verstreken.

De Rijssense kerkenraden wilden een verbod omdat er volgens hun bands optreden die godslasterlijk zijn. Het idee dat zoiets in hun gemeente zou gebeuren, noemden zij ''onacceptabel''. Het evenement zou tegen het christelijke leefpatroon in het openbare leven ingaan.

De festivalleiding van Elsrock heeft overigens eerder al aangegeven rekening te willen houden met de christelijke inwoners van Rijssen. Daarom boekten zij bijvoorbeeld bewust geen bands, die satanische teksten in hun muziek gebruiken. Maar voor de kerkenraden was dit blijkbaar niet genoeg.

Volgens loco-burgemeester Wim Stegeman hebben de argumenten die de kerkenraden aandroegen geen juridische grondslag voor het honoreren van een verbod. Stegeman zegt er verder het volste vertrouwen in te hebben dat het organiserende comité rekening houdt met de gevoelens van de bewoners van Rijssen. Hij baseert dat vertrouwen op het feit dat de meest extreme bands al niet door de organisatie zijn benaderd.

Met dank aan overaloptegen voor de submit.

Physics trailer Joint Task Force

Het Nederlandse HD Publishing en Vivendi werken hard om de game Joint Task Force eind van het jaar aan de man te brengen. JTF is een RTS die zich heden ten dage afspeelt. Je mag aan de gang met alle moderne snufjes die beschikbaar zijn. Twintig missies, verdeeld over vijf campagnes, zullen je door verschillende war-zones leiden: Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Balkan.

Een van de paradepaardjes van de game is de physics engine, gebaseerd op de AGEIA PhysX (site) technologie. Om deze te demonstreren is nu een physics-trailer te vinden. Deze, en nog een andere trailer, kun je bekijken via GameInformer (onder Media). Voor nog wat info en developer diaries: officiële website.



A12

Ik moet toegeven, de bestuurder in deze filmpjes is een malloot, op dat tempo door de file, echt gezond lijkt me dat niet, noch voor hem, noch voor het overige verkeer.

Het risico op boem is wel erg aanwezig. Ik vrees dat we met iemand te maken hebben die iets teveel naar de diverse ghostrider films heeft gekeken

Maar goed, in een minuut of 10 van Driebergen naar Woerden tijdens de spits, dat is toch een respectabele tijd te noemen. Hij kan het ook andersom van Woerden naar Driebergen.

Virtua Fighter 5 intro vrijgegeven

Het intro-filmpje van Virtua Fighter 5 is op internet geplaatst door SEGA. Hierin zien we enkele moves van oude bekenden als Kage en Akira, en worden twee nieuwe gezichten geïntroduceerd. De eerste is El Blaze, een Mexicaanse show-worstelaar die een aantal pijnlijke grapples in huis lijkt te hebben. De Chinese Eileen zal het zo te zien vooral van vele lichte, maar snelle, aanvallen te moeten hebben.
Je kunt de intro hier bekijken.

De release van Virtua Fighter 5 staat gepland voor eind dit jaar.

NEC haalt Vanaudenaerde

NEC heeft de Belg Günther Vanaudenaerde vastgelegd. De 22-jarige rechtsback is afkomstig van Club Brugge.

Vanaudenaerde tekende een contract tot medio 2010 in Nijmegen. De verdediger speelde afgelopen seizoen 22 competitiewedstrijden en zes Champions Leagueduels namens Club Brugge. Vanaudenaerde had enige moeite om door te breken bij de Belgische topclub en kreeg pas aan het begin van de voorbije jaargang een plaats in de A-selectie. De nieuwste aanwinst van NEC meldt zich woensdag al in het trainingskamp in Garderen. Vanaudenaerde zal echter nog niet meedoen in de oefenwedstrijd tegen FC Zwolle.

Kalou krijgt werkvergunning

Salomon Kalou mag definitief uitkomen voor Chelsea. De Ivoriaan heeft een werkvergunning gekregen, hierdoor hoeft hij niet meer aan de in de Premier League geldende eis te voldoen die stelt dat spelers buiten de EU volwaardig international moeten zijn.

Eind mei werd, na verschillende speculaties, bekend gemaakt dat Kalou Feyenoord voor de Engelse club verruilde. Kalou tekende een vierjarig contract bij de kampioen van Engeland.

Vooruitblik GP Frankrijk

De vooruitblik van FOK!sport op de Grand Prix van Frankrijk. Hoe hebben de coureurs voorheen gepresteerd op dit circuit, wie mag er met een verse motor starten, hoe staat het er voor in de kampioenschappen?

Circuit de Nevers Magny-Cours

meer circuitinformatie

Tijdschema

dagtijdsessie
vrijdag11:00 - 12:00vrije training 1
vrijdag14:00 - 15:00vrije training 2
zaterdag11:00 - 12:00vrije training 3
zaterdag14:00kwalificatie
zondag14:00race

Kampioenschap coureurs

poscoureurpunten
1Fernando Alonso88
2Michael Schumacher69
3Giancarlo Fisichella43
4Kimi Räikkönen39
5Felipe Massa36
6Juan Pablo Montoya26
7Jenson Button16
--Rubens Barrichello16
9Nick Heidfeld12
10David Coulthard10
11Ralf Schumacher8
--Jarno Trulli8
13Jacques Villeneuve7
14Mark Webber6
15Nico Rosberg4
16Vitantonio Liuzzi1
--Christian Klien1

Kampioenschap constructeurs

posteampunten
1Renault131
2Ferrari105
3McLaren-Mercedes65
4Honda32
5BMW Sauber19
6Toyota16
7Red Bull Racing11
8Williams10
9Scuderia Toro Rosso1

Motoren

wagencoureurteammotor
1Fernando AlonsoRenaultnieuw
2Giancarlo FisichellaRenaultoud
3Kimi RäikkönenMcLarennieuw
4Pedro de la RosaMcLarennieuw
5Michael SchumacherFerrarinieuw
6Felipe MassaFerrarinieuw
7Ralf SchumacherToyotanieuw
8Jarno TrulliToyotaoud
9Mark WebberWilliamsnieuw
10Nico RosbergWilliamsoud
11Rubens BarrichelloHondaoud
12Jenson ButtonHondanieuw
14David CoulthardRed Bull Racingoud
15Christian KlienRed Bull Racingnieuw
16Nick HeidfeldBMW Saubernieuw
17Jacques VilleneuveBMW Saubernieuw
18Tiago MonteiroMidlandnieuw
19Christijan AlbersMidlandnieuw
20Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rossonieuw
21Scott SpeedScuderia Toro Rossonieuw
22Takuma SatoSuper Aguri F1nieuw
23Franck MontagnySuper Aguri F1nieuw

Prestaties afgelopen jaren

wagencoureur2005200420032002
1Fernando Alonso1 (1)2 (1)DNF (7) 
2Giancarlo Fisichella6 (6)12 (15)DNF (17)WD
3Kimi Räikkönen2 (13)7 (9)4 (4)2 (4)
4Pedro de la Rosa   9 (15)
5Michael Schumacher3 (3)1 (2)3 (3)1 (2)
6Felipe MassaDNF (9)13 (16) DNF (12)
7Ralf Schumacher7 (11) 1 (1)5 (5)
8Jarno Trulli5 (2)4 (5)DNF (6)DNF (9)
9Mark Webber12 (12)9 (12)6 (9)8 (18)
10Nico Rosberg    
11Rubens Barrichello9 (5)3 (10)7 (8)DNS (3)
12Jenson Button4 (7)5 (4)DNF (14)6 (7)
14David Coulthard10 (15)6 (3)5 (5)3 (6)
15Christian KlienDNF (16)11 (13)  
16Nick Heidfeld14 (14)16 (17)13 (15)7 (10)
17Jacques Villeneuve8 (10) 9 (12)DNF (13)
18Tiago Monteiro13 (19)   
19Christijan AlbersDNF (20)   
20Vitantonio Liuzzi    
21Scott Speed    
22Takuma Sato11 (4)DNF (7) DNF (14)
23Franck Montagny    
(gridpositie tussen haakjes; DNF = did not finish; DNS = did not start; WD = withdrew; * = niet gefinished, wel geklasseerd)

Zoon (4) schiet vader neer

Icoon MisdaadEen Amerikaanse politieagent is zwaar gewond geraakt toen hij door zijn zoontje van vier met zijn eigen dienstpistool werd beschoten. De agent is naar een ziekenhuis overgebracht en geopereerd.

Het gebeuren speelde zich af in Los Angeles, terwijl het tweetal in een auto met 50 kilometer per uur over straat reed. Het jongetje dat achterin zat, pakte op een gegeven moment het pistool van zijn vader en haalde de trekker over. Een kogel met een kaliber van 9 millimeter doorboorde de borstkas van zijn vader. De zwaargewonde agent slaagde er vervolgens in om de auto veilig tot stoppen te brengen, en een voorbijganger om hulp te vragen. Deze heeft vervolgens de ambulance ingeschakeld.

Breuk Heerenveen en Yildirim nabij

Een breuk tussen SC Heerenveen en vleugelaanvaller Ugur Yildirim lijkt nabij. Yildrim en de trainer van de Friese club, Gertjan Verbeek hebben een conflict.

"Voor Ugur ligt dit heel gevoelig", aldus Bob Maaskant, zaakwaarnemer van Yildirim. De 24-­jarige aanvaller, die in oktober 2005 zijn contracr bij Heerenveen nog tot medio 2010 verlengde, wil niet meer werken onder Verbeek.

Afgelopen zaterdag werd hij door Verbeek niet opgesteld in de eerste oefenwedstrijd tegen een regioteam in Koudum. De aanvaller was daar zo verbolgen over, dat hij ter plekke besloot zijn biezen te pakken.

Verbeek en de Yildrim hebben inmiddels wel met elkaar gepraat, maar de aanvaller weigert aan de spelersgroep uit te leggen waarom hij zaterdag is weggelopen. Tot dat hij dat wel heeft gedaan, mag hij van Verbeek niet op de training verschijnen.

Sony stopt met PSP reclame

Sony heeft besloten de reclame-campagne van de witte PSP stop te zetten. Hoewel de campagne alleen in Europa gevoerd werd, zijn het vooral Amerikaanse organen die zich tegen deze campagne uitspraken.

Het officiële excuus van Nick Sharples, hoofd Communicatie van Sony Europa luidt als volgt:

We... recognize that people have a wide variety of perceptions about such imagery and we wish to apologize to those who perceived the advert differently to that intended. In future, we will apply greater sensitivity in our selection of campaign imagery, and will take due account of the increasingly global reach of such local adverts, and their potential impact in other countries.

Hier reageerde het hoofd van de San Fransisco-afdeling van de NAACP (de organisatie die opkomt voor de rechten van de gekleurde Amerikaan) als volgt op:

Sony has done the honorable thing by owning up to the fact that communication and ads in today's global market have a much further reach than in the past Their attempt to contrast colors clearly created controversy and sparked painful feelings in the global community. Hopefully in the future, Sony will employ a better litmus test to their ad campaigns to determine if they will be sour to the taste of worldwide consumers. I commend them for their actions.


Één van de gewraakte posters

Sony lijkt een bad-boy-imago voor hun PSP te willen ontwikkelen, aangezien dit niet de eerste controversiële reclame-campagne is. Eerder werd in grote steden als New York, San Fransisco en Philadelphia reclame gevoerd voor de PSP door middel van graffiti.

[update]


Blanken hadden het minder moeilijk met deze poster

Griekenland verwacht opheffing schorsing

Griekenland heeft goede hoop dat de schorsing door de Europese voetbalbond UEFA op korte termijn zal worden opgeheven.


De Europese voetbalbond sloot de Griekse selecties, clubs en officials onlangs uit van deelname aan internationale wedstrijden wegens de politieke inmenging in de voetbalfederatie. Volgens de regels van de UEFA is dat verboden.

De Griekse overheid bond direct in. De staatssecretaris van sport, Giorgios Orfanos, heeft direct het gewraakte wetsvoorstel veranderd dat verregaande bemoeienis met de sportbonden mogelijk maakte. Volgens de voorzitter van de Griekse voetbalbond, Vassilis Gagatsis, is de ergste kou wel uit de lucht. De verwachting is dat het parlement de omstreden wetswijziging ook formeel wegstemt, en dan is de weg naar Europees voetbal weer vrij.

Rijsbergen bondscoach Trinidad

Wim Rijsbergen volgt Leo Beenhakker op als bondscoach van Trinidad en Tobago. De 54-jarige oefenmeester fungeerde tijdens het WK als assistent.

Trinidad en Tobago wilde na het succes met Beenhakker per se verder met een Nederlandse bondscoach. ”Het wordt in principe voor een periode van vier jaar”, zegt Rijsbergen. ”Het moet allemaal van de grond af worden opgebouwd. Met de jeugd, met een Olympisch team en ik ga met het A-elftal uiteraard werken richting het WK in Zuid-Afrika.”

Rijsbergen had in Nederland de eindverantwoordelijkheid over FC Volendam, NAC Breda en FC Groningen. In 1999 belandde de voormalige international bij het Chileense Universidad Católica, waarna Rijsbergen ook nog werkte in Saoedi-Arabië en Mexico.

Saviola lijkt voor Arsenal te kiezen

Javier Saviola (24) geeft de voorkeur aan een transfer naar Arsenal. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Alfredo Cabrera Brizuela. Ook PSV hengelt naar de diensten van de Argentijnse international.

”Hij zal zijn beslissing maken op basis van sportieve redenen”, zegt Cabrera. ”Momenteel wijzen de pijlen in de richting van Arsenal. Saviola zal er geen problemen mee hebben in Engeland te spelen. Overal zal hij succesvol zijn.” Saviola is grof wild op de transfermarkt: naast Arsenal dingen nog twee Engelse clubs mee om zijn handtekening en ook PSV en Panathinaikos willen El Conejito inlijven.

Saviola ligt tot 2007 onder contract bij FC Barcelona, maar is overbodig verklaard. De afgelopen seizoenen werd de aanvaller verhuurd aan AS Monaco en Sevilla. Volgens zaakwaarnemer Cabrera komt er snel duidelijkheid: ”Deze week is erg belangrijk, want Saviola wil op vakantie gaan zonder zich te druk te maken over zijn nabije toekomst.”

Freire blijft Rabobank trouw

Oscar Freire (30) koerst naar alle waarschijnlijkheid ook de komende twee seizoenen voor Rabobank. Manager Theo de Rooij bereikte op de rustdag in de Tour de France een mondeling akkoord met de drievoudig wereldkampioen.

Freire heeft een aflopend contract en zou in de belangstelling staan van Saunier Duval en T-Mobile. De Spanjaard, al tweemaal succesvol in de lopende Tour de France, voelt zich thuis bij Rabobank en wilde graag blijven. Sinds 2003 rijdt Freire voor de Nederlandse ProTourploeg en die periode won hij onder andere twee Touretappes, het WK, Milaan-San Remo en de Tirreno-Adriatico. In een eerder stadium verlengde Rabobank al de contracten van Michael Rasmussen, Denis Menchov, Michael Boogerd en Thomas Dekker.

Zidane geeft woensdagavond uitleg

Om aan het gespeculeer een einde te maken zal Zinedine Zidane woensdagavond meewerken aan een interview op het Franse Canal Plus. De uitzending begint om 20.00 uur.

De manager van Zizou heeft bekend gemaakt dat de Franse voetbalvedette zal uitleggen waarom hij Marco Materazzi in de WK-finale een kopstoot uitdeelde. Met deze kopstoot kwam er een triest einde aan de carrière van Zidane, de Fransman werd voor dit vergrijp uit het veld gestuurd op advies van de vierde official.

Metro ontspoord in Chicago

Icoon Ramp In de Amerikaanse stad Chicago is gisteren in het midden van de spits een metro ontspoord. Er brak chaos uit doordat de tunnel van de metro zich na een brand vulde met rook.

De metro werd direct ontruimd en hulpdiensten probeerden de passagiers zo snel mogelijk uit hun benarde positie te bevrijden. Er zijn 76 passagiers lichtgewond geraakt. Deze passagiers hadden vooral last van ademhalingsproblemen. Meer dan honderd mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht voor een behandeling.

De politie is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeluk. Zij gaan daarbij niet uit van een terroristische daad.

[TDF] Voorbeschouwing tiende etappe

Vandaag de eerste bergetappe, en die zou het klassement wel eens door elkaar kunnen husselen. De etappe is 190,5 km lang en eindigt in Pau.

Voor de renners aan het grote werk beginnen, passeren ze nog twee tussensprints. De eerst ligt na 37,5 km in Larceveau. De volgende ligt op 116 km van de aankomst in Laguinge. Tussen de twee sprints ligt nog een berg van de derde categorie die 0,6 km lang is aan 5,3%. De renners bereiken de top van Col d'Osquich na 50 km rijden.

Op ruim 100 km van de finish staan de renners aan de voet van Col du Soudet. Deze berg is een col van de buitencategorie. Hij is 14,7 km lang aan 7,3%. De top van Col du Soudet ligt op 89 km van de aankomst. De laatste berg van de dag is Col de Marie-Blanque. Deze col van eerste categorie is 9,3 km lang aan 7,7%. Wanneer de renners de top van deze col bereikt hebben, moeten ze nog 42,5 km afleggen tot aan de finish.

Bonificatiesprints:

37,5 kilometer – Larceveau
83,5 kilometer – Laguinge

Passages Bergklassement:

50 kilometer - Col d'Osquich
100,5 kilometer- Col du Soudet
148 kilometer - Col de Marie-Blanque

Verkerk meldt zich af voor Dutch Open

Het blijft tobben met Martin Verkerk. De 27-jarige tennisser heeft zich afgemeld voor de Dutch Open in Amersfoort.

Verkerk voelt zich nog niet fit genoeg om te tennissen. De Alphenaar speelde wegens blessureleed al twee jaar geen enkele ATP-wedstrijd. Vier maanden terug vierde hij bij een challenger in Napels een kortstondige rentree tegen de Italiaan Cipolla. Wegens een scheurtje in zijn buikspier moest Verkerk na twee sets de handdoek in de ring werpen. Nadien miste de finalist van Roland Garros 2003 het complete gravel- en grasseizoen.

Oudere helft

Een pijnlijk besef voltrok zich vanmorgen toen ik op de radio dit nieuwsbericht hoorde. Ik besef me opeens ten zeerste dat ik onderdeel uitmaak van de oudste helft van de wereldbevolking. Ik hou me al jaren voor dat ik eigenlijk nog gewoon jong ben maar ondertussen zit ik bijna dichterbij de 30 dan bij de 25.

We horen in de binnenlandse politiek op het moment vaak dat het land aan het vergrijzen is, als je de maatstaven van dit onderzoek aanneemt ben je met 25 al "oud". En vergrijzen lijkt me niet echt het geval als je de voorspellingen van de toekomstige wereldbevolking ziet. Wanneer gaan we mars kolonaliseren ?

Klinsmann stopt als bondscoach

Jürgen Klinsmann stopt als bondscoach van Duitsland. Dat bevestigde de Duitse voetbalbond DFB naar aanleiding van berichten in Bild en de Süddeutsche Zeitung.

Mayer-Vorfelder, de voorzitter van de DFB, meldde tegenover het persbureau DPA dat Klinsmann hem ’s middags heeft ingelicht over het vertrek. Klinsmann gunde zichzelf één dag bedenktijd na het succesvol verlopen WK. Duitsland verraste daarin met fris voetbal en legde beslag op de derde plaats. Waar de oefenmeester voor de eindronde nog onder vuur lag, is hij nu immens populair. Liefst 93 procent van de Duitse bevolking wilde dat Klinsi zijn contract zou verlengen.

De DFB zou in Joachim Löw de nieuwe bondscoach zien. Löw speelde als assistent-coach en bovenal vertrouwensman van Klinsmann een belangrijke rol. Volgens Theo Zwanziger, de vice-president van de voetbalbond, zal de nieuwe oefenmeester voor het oefenduel tegen Zweden van 16 augustus moeten zijn aangesteld.

Randstad krijgt acht nieuwe stations

Icoon Vervoer Het noordelijke deel van de Randstad krijgt er de komende jaren acht treinstations bij. Op belangrijke trajecten in dat gebied zullen ook meer treinen gaan rijden. De Nederlandse Spoorwegen, ProRail en de betrokken overheden hebben daarover een akkoord bereikt.

Amsterdam krijgt drie nieuwe stations: station Sloterdijk-Hemboog, station Holendrecht (dat nu alleen een metrostation is) en station Watergraafsmeer. Andere nieuwe treinstations zijn station Purmerend-Weidevenne, station Haarlem-West, station Zwanenburg-Halfweg en station Almere-Poort. Het station Assendelft-Krommenie wordt verplaatst.

Station Hilversum zal de komende jaren verbouwd worden, zodat in 2008 of 2009 weer een intercity zal rijden naar de stad. Ook wordt er verbouwd aan het spoor bij de Schipholtunnel en de Zaanlijn.

Boem

Een dag begint goed met een fijne explosie, een dag begint nog beter met 16 explosies, vooral als het flinke explosies zijn, hele flinke zelfs, want in China hebben ze 16 gebouwen tegelijkertijd opgeblazen.

En dat ging bijna goed, want eentje had geen zin om te vallen en bleef fier overeind staan en moest op de goeie ouderwetsche manier worden opgeruimd, gelukkig hebben ze in China geen tekort aan mankracht.

Transavia duurder met 1 euro

Icoon Vervoer Transavia stunt vandaag: wie snel een reisje met Transavia boekt, kan voor 1 euro naar Kopenhagen, Londen, Berlijn of Glasgow vliegen. Zo lijkt het tenminste. De luchthavenbelastingen bij Transavia zijn zo hoog, dat een normaal ticket met easyJet of Air Berlin nog goedkoper is.

Schiphol hanteert veel hogere tarieven dan de luchthavens Rotterdam en Eindhoven. Daarbij moet Transavia veel meer belasting betalen dan de concurrentie. Transavia mag geen gebruik maken van de goedkope H-pier, omdat zij te veel vliegtuigen hebben. De nieuwe pier zonder slurf is speciaal gebouwd voor prijsvechters. Reizigers worden per bus naar het vliegtuig gereden. Transavia is woedend over de belastingverschillen en spreekt van prijsdiscriminatie.

Mogelijk gaat de luchtvaartmaatschappij Schiphol voor de rechter dagen. "Wij doen dat echter alleen als wij een grote kans van slagen hebben. Dat onderzoeken we nu". Transavia begrijpt dat er geen plek is op de H-pier. "Laat ons dan aan de slurf, maar geef ons wel die korting", aldus Transavia. Schiphol wil daar niet aan: die kostbare loopslurven zijn niet voor niets aangelegd. Transavia probeert de komende jaren steeds meer gebruik te maken van de luchthavens Rotterdam en Eindhoven.

Klinsmann stopt als bondscoach Duitsland

Icoon VoetbalDe bondscoach van de Duitse nationale ploeg Jürgen Klinsmann houdt het voor gezien. Het bericht over zijn aanstaande vertrek in de Süddeutsche Zeitung en Bild zijn zojuist bevestigd door de Duitse voetbalbond. DFB-voorzitter Mayer-Vorfelder bevestigde dat Klinnsman hem 's middags al ingelicht heeft over zijn besluit.

De 41-jarige bondscoach werd voor aanvang van het WK zwaar bekritiseerd op zijn voorbereidingen. Klinsmann lukte het echter om de monden van de critici te snoeren met een paar goede potjes aanvallend voetbal. Duitsland werd derde op het WK voetbal 2006. Klinsmann zijn assistent Joachim Löw zou volgens de kranten van vandaag in gesprek zijn met de voetbalbond over een tweejarig contract.

Jürgen Klinsmann (links) en Joachim Löw
Jürgen Klinsmann (links) en Joachim Löw

Met dank aan Benky voor de submit.

Helft wereldbevolking jonger dan 25 jaar

Icoon AlgemeenUit statistieken van het wereldbevolkingsfonds van de Verenigde Naties UNFPA blijkt dat ongeveer de helft van de 6,5 miljard mensen op aarde jonger is dan 25 jaar. Nog nooit eerder is het voorgekomen dat er zoveel jongeren waren. Dit meldde de UNFPA gisteren in verband met de jaarlijkse Wereldbevolkingsdag.

Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan zei dat veel jonge mensen tegenwoordig te maken hebben met 'sombere vooruitzichten'. Jongeren over de hele wereld worden volgens hem geconfronteerd aan armoede, misdaad en een gebrek aan onderwijs en werk.

Zo'n vijfhonderd miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar moeten volgens de UNFPA jaarlijks rondkomen van minder dan 2 dollar per dag. Daarnaast zijn zo'n honderd miljoen jonge vrouwen in ontwikkelingslanden uitgesloten van het volgen van onderwijs. Ieder jaar worden daar veertien miljoen vrouwen tussen 15 en 19 jaar zwanger. Elke dag raken ook nog eens 6000 jongeren besmet met hiv. Dit virus kan op de lange termijn de ziekte aids veroorzaken.

Ontwikkeling wereldbevolking (oktober 2005)
Ontwikkeling wereldbevolking (oktober 2005)

[upd] Treinaanslagen Mumbai: 147 doden

Icoon AanslagEen reeks van zeven aanslagen op passagierstreinen in Mumbai (voorheen Bombay, India) heeft aan minimaal 135 mensen het leven gekost. Zeker 250 mensen zijn gewond geraakt. Dit zegt de politiecommissaris van Mumbai, commandant A.N. Roy. Verwacht wordt dat het dodental nog verder op zal lopen.

De eerste explosie vond plaats om 18:30 uur plaatselijke tijd in een trein op een station in de voorstad Khar. Hierna volgden in rap tempo nog zes explosies. Als gevolg van de aanslagen zijn zowel Mumbai als de Indische hoofdstad Delhi in de hoogste staat van paraatheid gebracht. Het spoornetwerk in en om Mumbai is volledig stilgelegd. In een eerste reactie noemde de Indische premier Manmohan Singh de aanslagen "een schokkende en laffe poging om een gevoel van haat te verspreiden."

Volgens ooggetuigen ter plekke is het een absolute chaos. Mensen zouden van treinen springen en overal zouden lichamen liggen. Een student medicijnen in het ziekenhuis van Parel vertelde de website van de BBC het volgende: "De vloeren zijn besmeurd met bloedvlekken. Er zijn zoveel gewonden binnen gebracht dat ik de tel ben kwijtgeraakt. Er zijn onvoldoende ambulances en veel mensen zijn onderweg naar het station. Ze komen in taxi's en ze komen te voet."

Het spoornetwerk van Mumbai is met dagelijks zes miljoen reizigers een van de drukste ter wereld. In 1993 kostte een reeks aanslagen in Mumbai aan 250 mensen het leven.

Update 01:41 uur
Duitse bronnen spreken op dit moment over 147 doden en 430 gewonden.

Met dank aan Trance_X voor de submit.

VS vragen uitstel voor vernietigen wapens

Icoon Buitenlands De VS hebben dinsdag om vijf jaar uitstel gevraagd voor het vernietigen van hun chemische wapenvoorraad. Het verzoek werd ingediend bij het OPCW, een organisatie in Den Haag die toeziet op het verbod op chemische wapens.

Eric Javits, de Amerikaanse ambassadeur bij de organisatie, verklaarde dat het ontmantelen van de voorraad duurder was en langer duurde dan voorzien. Op dit moment is 37 procent van de chemische wapenvoorraad vernietigd. Eerder kreeg Rusland al uitstel tot 2012. Het land heeft momenteel pas vijf procent van de chemische wapens ontmanteld.

In 1997 werd de Conventie voor Chemische Wapens van kracht. Dit verdrag verplicht lidstaten om te stoppen met het produceren van chemische wapens en het huidige wapenarsenaal binnen tien jaar te vernietigen. De VS zijn een van de 178 landen die deze conventie hebben ondertekend.

Met dank aan Proxima voor de submit.

Moogle in Mario Hoops

Er is een aantal sportsgames van EA waar Mario en zijn vriendjes in meespelen (SSX on Tour en NBA Street V3). Ook hebben we Mario games waar andere characters hun opwachting maken (Solid Snake in Smash Bros. Wii).

In deze lijst kunnen we vanaf nu de Moogle (het teddybeer achtige figuurtje uit de Final Fantasy games) toevoegen. Deze zal namelijk een potje b-ball mee gaan spelen met Mario in Mario Hoops 3 on 3.

Rus wil trouwen met een koe

Icoon OpmerkelijkIn Rusland heeft een boer aan president Poetin gevraagd of hij met een koe mag trouwen. De boer, Boris Gabov, vroeg dit tijdens een recente webcast. In deze webcast mochten Russen de president direct e-mailen en alles aan hem vragen.

De reden voor de boer uit Kemerovo, een Zuid-Siberische regio, was heel logisch:"Alle meiden hebben ons kleine dorp verlaten en zijn verhuisd naar de stad, dus ik kan geen vrouw vinden om mee samen te zijn. Maar ik zie de oplossing voor het probleem. Ik houd heel veel van dieren en wil vragen of ik in Rusland legaal mag trouwen met mijn koe," aldus Gabov. Het is onduidelijk hoe president Poetin gereageerd heeft.

Het is niet de eerste keer dat iemand een dier trouwt. In december vorig jaar trouwde een Britse vrouw met een dolfijn.

Met dank aan Arctica voor de submit.

Problemen in plaats van puzzels

Kortgeleden heb ik het boek The Naked Ape van Desmond Morris gelezen. In dit boek vergelijkt Morris het huidige gedrag van mensen met dat van onze voorouders, de oermens. Zijn betoog is dat onze oerdriften niet door evolutie verdwenen zijn maar dat we deze slechts via een andere weg uiten. Hierbij geeft Morris twee opmerkelijke stellingen. De eerste is dat de mens van nature anarchistisch is en zo weinig mogelijk van regels en gezag moet hebben. In de moderne samenleving ontkomen we hier echter niet aan. We moeten als geheel functioneren, al is het maar om te voorkomen dat we als soort ten onder gaan. Dit betekent dat we in een strak stramien van sociale regels, wetgeving, normen en waarden leven (al lijken die laatste twee bij steeds meer mensen te ontbreken). Veel verder dan te hard rijden op de snelweg of een beetje sjoemelen met de belastingaangifte gaan de meeste mensen tegenwoordig niet meer als het om het overtreden van regels gaat. De tweede stelling is dat mensen van nature nieuwsgierig zijn, we houden er van om dingen te ontdekken en te doorgronden door problemen op te lossen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.