Helft wereldbevolking jonger dan 25 jaar

Icoon AlgemeenUit statistieken van het wereldbevolkingsfonds van de Verenigde Naties UNFPA blijkt dat ongeveer de helft van de 6,5 miljard mensen op aarde jonger is dan 25 jaar. Nog nooit eerder is het voorgekomen dat er zoveel jongeren waren. Dit meldde de UNFPA gisteren in verband met de jaarlijkse Wereldbevolkingsdag.

Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan zei dat veel jonge mensen tegenwoordig te maken hebben met 'sombere vooruitzichten'. Jongeren over de hele wereld worden volgens hem geconfronteerd aan armoede, misdaad en een gebrek aan onderwijs en werk.

Zo'n vijfhonderd miljoen mensen in de leeftijd van 15 tot 24 jaar moeten volgens de UNFPA jaarlijks rondkomen van minder dan 2 dollar per dag. Daarnaast zijn zo'n honderd miljoen jonge vrouwen in ontwikkelingslanden uitgesloten van het volgen van onderwijs. Ieder jaar worden daar veertien miljoen vrouwen tussen 15 en 19 jaar zwanger. Elke dag raken ook nog eens 6000 jongeren besmet met hiv. Dit virus kan op de lange termijn de ziekte aids veroorzaken.

Ontwikkeling wereldbevolking (oktober 2005)
Ontwikkeling wereldbevolking (oktober 2005)