Kerkenraden vragen kansloos verbod Elsrock

MuziekEen verbod dat de kerkenraden van de Hervormde en Gereformeerde Gemeenten in Rijssen-Holten vorige week hebben gevraagd op het metalrockfestival Elsrock open air, dat op 26 augustus wordt gehouden, is kansloos. Zo is de vergunning voor het festival vorig jaar al verleend en de periode waarin mogelijke bezwaren konden worden ingediend, al lang verstreken.

De Rijssense kerkenraden wilden een verbod omdat er volgens hun bands optreden die godslasterlijk zijn. Het idee dat zoiets in hun gemeente zou gebeuren, noemden zij ''onacceptabel''. Het evenement zou tegen het christelijke leefpatroon in het openbare leven ingaan.

De festivalleiding van Elsrock heeft overigens eerder al aangegeven rekening te willen houden met de christelijke inwoners van Rijssen. Daarom boekten zij bijvoorbeeld bewust geen bands, die satanische teksten in hun muziek gebruiken. Maar voor de kerkenraden was dit blijkbaar niet genoeg.

Volgens loco-burgemeester Wim Stegeman hebben de argumenten die de kerkenraden aandroegen geen juridische grondslag voor het honoreren van een verbod. Stegeman zegt er verder het volste vertrouwen in te hebben dat het organiserende comité rekening houdt met de gevoelens van de bewoners van Rijssen. Hij baseert dat vertrouwen op het feit dat de meest extreme bands al niet door de organisatie zijn benaderd.

Met dank aan overaloptegen voor de submit.