Nieuwe oliepijpleiding naar Europa

Icoon EconomieEen nieuwe pijpleiding die Europa moet voorzien van olie is klaar en zal morgen middels een ceremonie officieel worden geopend. Daarbij zullen diverse staatshoofden aanwezig zijn.

De splinternieuwe leiding is van enorm politiek en economisch belang voor Europa. Het zal er voor zorgen dat Europa minder afhankelijk wordt van Rusland en het Midden-Oosten. De olie komt namelijk uit Azerbeidzjan, en wordt via GeorgiŽ en Turkije naar Europa vervoerd.

Aanvankelijk drong Rusland er op aan dat de pijpleiding niet grotendeels door Turkije, maar door Rusland zou lopen. Dit zou Europa nog afhankelijker van de Russen maken, die al eerder de gaskraan naar OekraÔne tijdelijk dicht hebben gedraaid. Met het nodige lobby-werk hebben Europa en Turkije er voor weten te zorgen dat 1076 kilometer van de pijpleiding over Turks grondgebied loopt.

De nieuwe pijpleiding is in totaal 1776 kilometer, en daarmee ook ťťn van de langste pijpleidingen ter wereld. Hij zal dagelijks 1 miljoen vaten olie opleveren. Om sabotage te voorkomen, ligt de pijpleiding geheel ondergronds.

Eind dit jaar volgt op dezelfde route nog een andere pijpleiding die gas moet leveren. Verder zullen er binnenkort ook wegen en spoorlijnen worden aangelegd op dezelfde route. De Turkse regering van premier Erdogan is hier apetrots op, en spreekt over de 'Zijderoute van de 21e eeuw'. Ze verwijzen hiermee naar de routes waarover handelaren in vroeger tijden zijde vervoerden vanuit China en het Midden-Oosten naar Europa.


De pijpleiding
Zo loopt de oliepijpleiding.


Met dank aan IronMikey voor de submit.