280,5 miljoen euro boete voor Microsoft

Logo MicrosoftIcoon EuropaHet Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft heeft vandaag een boete van 280,5 miljoen euro gekregen van de Europese Unie, omdat het bedrijf te weinig doet om het computerprogramma Windows open te stellen voor concurrenten. Microsoft moet met betere technische documentatie komen, zodat concurrenten hun producten beter kunnen laten werken met de software van Microsoft. Het bedrijf had volgens de 'antitrustuitspraak' al op 16 december 2005 zijn zaken op orde moeten hebben, en was daar ook voor gewaarschuwd. Voor elke dag dat Microsoft sindsdien in gebreke is gebleven, moet het 1,5 miljoen euro betalen. Tot 20 juni 2006 komt dat uit op 280,5 miljoen euro.

Eurocommissaris Neelie Kroes stelt dat Microsoft 'nog steeds niet gestopt is met zijn illegale gedrag' en dat zij dus geen andere keuze heeft dan het opleggen van een boete. Deze boete kan overigens nog verder oplopen. De EU dreigt Microsoft per 31 juli een dwangsom van 3 miljoen euro per dag op te leggen.

In 2004 moest Microsoft al om soortgelijke redenen 497 miljoen euro ophoesten. Daarmee komt de totale boete nu op 777,5 miljoen euro uit.

Met dank aan nieuwrechts voor de submit.