Wegknippen naakt uit films mag zomaar niet

FilmHet Amerikaanse bedrijf CleanFlicks mag niet zonder toestemming films censureren. Dat heeft een rechtbank verklaard in een rechtszaak die was aangespannen door een aantal regisseurs en andere medewerkers uit de filmindustrie.

CleanFlicks is gevestigd in Utah, een staat waar veel mormonen wonen. Het bedrijf verdient zijn geld door scheldwoorden en naakt uit films weg te snijden zodat godvrezende mormonen de films met een gerust hart kunnen bekijken. Volgens regisseurs ondermijnt deze censuur de artistieke integriteit van de films. De rechter gaf hen daarin gelijk.

Het bedrijf verdedigde zich door te stellen dat er veel vraag was naar gecensureerde films. De rechter stelde echter dat het aan de filmmaker is te bepalen welk publiek hij wil bereiken, en niet aan derden. Wie de creatie niet wil zien, moet er gewoon niet naar kijken. CleanFlicks, maar ook vergelijkbare bedrijven als CleanFilms en Family Flix USA, moeten alle gekuiste dvd's en video's laten vernietigen. De bedrijven kunnen nog wel hoger beroep aantekenen.

Met dank aan puntjepuntje voor de submit.