Cars

Chris (afterparty05)
Cars is de jongste telg in de snelgroeiende familie van computergeanimeerde films, en is gemaakt door Pixar. Pixar is u allen ongetwijfeld welbekend van de geniale kaskrakers Finding Nemo en The Incredibles. Van deze films verschenen meerdere games, die het verwachtingspatroon van een stereotype filmlicentie game niet wisten te overstijgen: ze waren slecht. Erg slecht zelfs. Ook nieuwere games zoals de recente X-men game op de Xbox 360 stelden weer teleur, of eigenlijk: bevestigden onze verwachting van dergelijke games. Developers die een filmlicentie weten te bemachtigen lijken deze eerder als melkkoe aan te wenden, dan te zien als een mogelijkheid om een geweldige game te maken in een bestaande, alombekende setting.

Enter Cars. De film is door critici over het algemeen goed ontvangen, zij het niet zo lyrisch als eerder bij Finding Nemo en The Incredibles. Het spel, daarentegen, is gerust een uitzondering te noemen. Een paradox, nee sterker: een statistische anomalie. Graag leg ik hieronder uit waarom dit spel wél de moeite waard is.




Cars vertelt het verhaal van Lightning McQueen; een hippe, snelle, charmante en enigszins blaaskakerige raceauto, die rookie of the year is en meedingt naar de grootst mogelijke prijs in Cars-land: de Piston Cup, het equivalent van de bekendere NASCAR races. In de film komt Lightning McQueen in het vervallen stadje Radiator Springs en leert daar veel over zichzelf en de waarde van dingen, waarna hij dit toe kan passen in de Piston Cup zoals het een echt Disney moraal betaamt. Het einde van de film zal ik niet verklappen, maar in Cars de game speel je verder als Lightning om wederom te proberen de Piston Cup te winnen!

De Story Mode speelt zich af in het Radiator Springs zoals je het kent (of niet) uit de film: veel zand en enkele vervallen winkeltjes rond een doorgaande, vers geasfalteerde weg. Door naar vrienden te rijden en de opdrachten die ze je geven te vervullen ontvang je Trophy Points. Heb je genoeg Trophy Points verzameld en de benodigde opdrachten vervuld, dan kan je meedoen aan een race uit de Piston Cup. Uiteindelijke doel is natuurlijk aan de laatste race mee te mogen doen en deze te winnen, zodat je eigenaar van de felbegeerde beker wordt.




De speelstijl doet een beetje denken aan Need For Speed: Most Wanted. Je rijdt wat rond (als auto deze keer, in plaats van in een auto zittende), en als je een “hotspot” ziet kan je deze activeren met een druk op de knop en je challenge uitkiezen om eerdergenoemde Trophy Points te verdienen. Deze challenges verschillen onderling behoorlijk. Zo zijn er meerdere races die je moet winnen van bekakte Britse Bentleys, zijn er speciale banen die je binnen een bepaalde tijd af moet leggen zoals Sarge’s Boot Camp, en zijn er specifieke opdrachten die je moet vervullen voor of als medebewoners van Radiator Springs. Zo moet je als Luigi de bandenshopeigenaar op zoek gaan naar alle banden langs de weg, of kan je met Mater de boerenkinkel aan Tractor Tipping doen. Deze minigames bestaan elk uit behoorlijk wat levels. In het begin is het leuk om telkens acht banden te zoeken binnen drie minuten, maar na een vijftal levels krijg je toch een beetje een meer-van-hetzelfde gevoel. Gelukkig ben je niet verplicht alle levels uit te spelen.

Naast de eerdergenoemde story mode, die in een uurtje of 15 wel uit te spelen is en ook beschikbaar is in een makkelijkere en kortere “Kids mode”, is er ook de mogelijkheid om alle gespeelde en unlockte races, minigames, Piston Cup tracks en characters direct aan te spreken om een rondje te gaan racen. Dit kan alleen of met zijn tweeën, wat zeker leuke mogelijkheden opent, zoals om samen te gaan Tractor Tippen of je eigen tweepersoons Piston Cup tournament te houden.



Wanna go Tractor Tipping?