EU: Belediging Turkse identiteit uit strafwet

Icoon Europa en Turkije Turkije moet van de Europese Commissie zo snel mogelijk de aanklacht 'belediging van de Turkse identiteit' uit het strafrecht halen, anders zal de EU de toetredingsonderhandelingen met het land staken. Eurocommissaris Olli Rehn van Uitbreiding stelt dat de wet de vrijheid van meningsuiting drastisch beperkt. "Die vrijheid is een deel van het hart van de democratie en een absolute voorwaarde voor toetreding tot de Europese Unie".

Gisteren veroordeelde het Turkse Hof van Cassatie de Turks-Armeense journalist Hrant Dink tot zes maanden gevangenisstraf voor het 'beledigen van de Turkse identiteit'. Dink had in het tijdschrift Agos geschreven dat "massamoorden op de Armeniërs aan het begin van de vorige eeuw in veel landen erkend worden als vorm van genocide". Die uitspraak was voor de rechter genoeg om de journalist achter tralies te zetten. Vorig jaar werd de schrijver Orhan Pamuk voor bijna dezelfde reden vervolgd.

Opiniepeilingen in Turkije geven aan dat een meerderheid van de Turken niet bij de EU wil als ze daarvoor de Armeense genocide moeten erkennen.