Tour de France: Uitslag 10e etappe

Icoon Tour de FranceJuan Miguel Mercado heeft de tiende etappe van de Tour de France op zijn naam weten te schrijven. Samen met medevluchter Cyril Dessel kwam hij aan in Pau, waar de finish getrokken was van de eerste Pyreneeënrit. De gele trui is nu in het bezit van Dessel.

De etappe van vandaag kende een onrustig begin. Na tientallen kilometers was er een definitieve kopgroep gevormd, waarin onze landgenoot Joost Posthuma deelnam. Op de Col de Soudet moest de Rabobank-renner al snel afhaken en versplinterde de kopgroep beetje bij beetje. Na de Marie Blanque waren alleen Mercado en Dessel nog over. In de laatste kilometers nam Mercado niet meer over van Dessel. Mercado ging uit het wiel van de Fransman als eerste aan. Dessel kon niet meer over de Spanjaard heen komen.

In het peloton had gele trui-drager Sergei Gonchar moeite op de cols, maar kon in de afdalingen aanklampen. Desalniettemin kon zijn ploeg T-Mobile niet verhelpen dat ze de gele trui af moesten staan aan de Fransman Dessel. Hij heeft nu een voorsprong van ruim tweeëneenhalve minuut op Mercado.

Rituitslag:
1. Juan Miguel Mercado (Spa) - 4:49.10
2. Cyril Dessel (Fra) - z.t.
3. Inigo Landaluze (Spa) - 0.56
4. Cristian Moreni (Ita) - 2.24
5. Christophe Rinero (Fra) - 2.25

Algemeen klassement:
1. Cyril Dessel (Fra) - 43:07.05
2. Juan Miguel Mercado (Spa) - 2.34
3. Sergei Gonchar (Oek) - 3.45
4. Inigo Landaluze (Spa) - 3.51
5. Floyd Landis (VS) - 4.45

Morgen volgt de tweede Pyreneeënrit naar Pla-de-Beret die (naar verwacht) veel spektakel zal opleveren. Maar liefst vijf cols (één van buitencategorie en vier van eerste categorie) zullen bedwongen moeten worden.

Voor meer Tour-nieuws kun je ook nog terecht op de speciale FOK!-Toursite.