Anti-terrorisme databank afgekeurd

Icoon BuitenlandsEen databank van het Amerikaanse Department of Homeland Security die mogelijke terroristische doelwitten in kaart brengt, is afgekeurd op basis van onvolledigheid en onjuistheid. Belangrijke gebouwen en locaties zoals Times Square en het Empire State Building komen in de databank niet voor, een bonenfeest en een centrum voor kangoeroes wel. Dit is te lezen in een dinsdag verschenen rapport van generaal Richard Skinner, een interne waakhond van het departement.

De problemen met de databank zijn een tegenslag voor de regering-Bush. Eind 2003 werd begonnen aan de realisatie van het National Infrastructure Protection Plan (NIPP) dat essentiële infrastructuren en middelen zou beschermen tegen terrorisme. De informatie in de databank zou worden gebruikt om tot een goede verdeling van budgetten en personeel voor de uitvoering van het NIPP te komen. Volgens generaal Skinner ontbreekt nu de basis om over te gaan tot welke vorm van verdeling dan ook.

De problemen met de databank zouden deels te wijten zijn aan staten die "opmerkelijk veel" eigendommen op hun lijst met mogelijke doelwitten hebben geplaatst. Zo telt de lijst van de staat Indiana 8.591 van dergelijke locaties tegenover 5.687 op de lijst van de staat New York.

Het rapport is koren op de molen van de Amerikaanse steden Washington en New York. In mei van dit jaar kondigde het departement aan dat de veiligheidsbudgetten voor deze steden met veertig procent verlaagd zouden worden, waarop de steden claimden dat het departement hun veiligheidsrisico's verkeerd had ingeschat. Een eerste versie van het rapport was al enige tijd voor dat besluit afgerond.