FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 5 juli 2006

WK 2006: Uitslag Portugal - Frankrijk

Icoon WK 2006 De tweede en dus laatste halve finale van het WK voetbal in Duitsland is gewonnen door Frankrijk. Het Franse team won met 1-0 van een mat Portugal, door een benutte penalty van Zidane. Dit betekent dat Frankrijk zondag de finale speelt tegen Italië, dat gisteren al van Duitsland won.

Portugal stond al na enkele seconden onder druk toen Malouda ontsnapte op links. De linkshalf loste een schot, maar dit miste precisie en ging meters voorlangs. Twee minuten later was er de kans voor Deco. Zijn halfzachte schot werd met veel moeite gepareerd door de Franse goalie, Fabien Barthez. De 35-jarige doelman speelde na vanavond de meeste Franse duels op een WK. De fans werden niet getrakteerd op doelpunten in de eerste paar minuten, wel op mooi voetbal. Ook kansen, van onder andere Maniche, die maar milimeters over schoot.

Met kleine kansen over en weer ging de wedstrijd voort. Geen van beide landen liet echt blijken veel risico te durven nemen. Af en toe kwam er een schot, die of het doel miste, of kracht miste om de doelman te verslaan. Luis Figo werd nog het meest gevaarlijk; zijn schot werd ook gepakt door Barthez. De Portugees raakte hierbij geblesseerd, maar kon wel verder.

Na een half uur kwam het eerste echt grote moment. Ricardo Carvalho haakte Thierry Henry in zijn eigen strafschopgebied, en scheidsrechter Jorge Larrionda had geen andere keus dan naar de stip te wijzen. Aanvoerder Zinedine Zidane schoot de bal strak langs de rechterhand van penalty-killer Ricardo. Even later werd Cristiano Ronaldo licht vastgehouden door Sagnol in de zestien van Barthez, maar ditmaal wilde de arbiter er niet aan; Frankrijk ontsnapte - terecht - aan een penalty. 1-0 was tevens de ruststand in München.

In het begin van het tweede bedrijf was Frankrijk dicht bij de scoreverdubbelaar. Henry schoot op doel maar via de arm van Ricardo ging de bal met veel Portugees geluk over de achterlijn. Nog geen minuut later was een poeier van Ribéry prooi voor diezelfde Ricardo. Een pass van de meester, Zizou, bracht 'De Franse Idioot' in stelling om te schieten. Slechts minuten later was het gevaar al weer aan de andere kant, toen Pedro Pauleta een mooi schot in het zijnet plaatste.

Rechtsback van Portugal, Miguel Monteiro, moest na een uur afhaken vanwege een blessure. Chelsea-back Paulo Ferreira was zijn vervanger. Even later kwam er ook een nieuwe spits aan de Portugese kant. Simão Sabrosa van Benfica verving Pauleta, de spits die meer doelpunten dan wie ook in het Portugese shirt maakte. Even later gingen ook de Fransen wisselen, samen met de Portugezen. Malouda en Ribéry gingen respectievelijk naar de kant voor Wiltord en Govou. Hélder Postiga kwam in het veld bij Portugal voor de moegestreden Costinha.

Een kwartier voor tijd kreeg Portugal een grote kans op de gelijkmaker. Barthez maakte een vrij rare actie bij een schot, en gaf de bal zo op een presenteerblaadje voor Luis Figo. De Portugese vleugelspits kopte echter over, omdat een medespeler hem hinderde. In de slotfase ging de gefrustreerde Carvalho nog even hard door op Wiltord, hetgeen hem de eerste prent van de wedstrijd opleverde, en daarmee een plaats in de volgende wedstrijd. De Franse spits Henry moest ook nog het veld ruimen. Hij werd ingewisseld voor Louis Saha, de aanvaller van Manchester United. De Fransman kreeg ook geel voor natrappen naar Figo, en ook voor hem betekent dit een schorsing.

In het slotoffensief misten alle Portugezen de precisie om het af te maken. Ook de Fransen konden het niet beslissen. Het werd wel erg gevaarlijk nog in de vier toegevoegde minuten, maar doelpunten kwamen er niet meer, ook niet toen Ricardo mee naar voren ging en zelfs schoot. Diep in blessuretijd kwam Ronaldo nog dichtbij, maar hij miste ten eerste, en ten tweede was het buitenspel.

Frankrijk gaat zondag tegen Italië de finale spelen, Portugal treedt zaterdag alweer aan tegen Duitsland. Voor Zinedine Zidane zal zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau de allerbelangrijkste zijn: de finale van het WK voetbal.

Voor meer WK-nieuws kijk je natuurlijk op de WK-site van FOK!

Frankrijk wint van mat Portugal

De tweede en dus laatste halve finale van het WK voetbal in Duitsland is gewonnen door Frankrijk. Het won met 1-0 van een mat Portugal, door een benutte penalty van Zidane.

Portugal stond al na enkele seconden onder druk, toen Malouda ontsnapte op links. De linkshalf loste een schot, maar deze miste precisie en ging meters voorlangs. Twee minuten later was er de kans voor Deco. Zijn halfzachte schot werd met veel moeite gepareerd door de Franse goalie, Fabien Barthez. De 35-jarige doelman speelde na vanavond de meeste Franse duels op een WK. De fans werden niet getrakteerd op doelpunten in de eerste paar minuten, wel op mooi voetbal. Ook kansen, van onder andere Maniche, die maar milimeters over schoot.

Met kleine kansen over en weer ging de wedstrijd voort. Geen van beide landen lieten echt blijken veel risico te durven nemen. Af en toe kwam er een schot, die ofwel het doel miste, of kracht miste om de doelman te verslaan. Luis Figo werd nog het meest gevaarlijk, zijn schot werd ook gepakt door Barthez. De Portugees raakte hierbij geblesseerd, maar kon wel verder.

Na een half uur kwam het eerste echt grote moment. Ricardo Carvalho haakte Thierry Henry in zijn eigen strafschopgebied, en scheidsrechter Jorge Larrionda had geen andere keus om naar de stip te wijzen. Aanvoerder Zinedine Zidane schoot de bal strak langs de rechterhand van penalty-killer Ricardo. Even later werd Cristiano Ronaldo licht vastgehouden door Sagnol in de zestien van Barthez, maar ditmaal wilde de arbiter er niet aan, Frankrijk ontsnapte, terecht, aan een penalty. 1-0 was tevens de ruststand in München.

In het begin van het tweede bedrijf was Frankrijk dicht bij de scoreverdubbelaar. Henry schoot op doel maar via de arm van Ricardo ging de bal met veel Portugees geluk over de achterlijn. Nog geen minuut later was een poeier van Ribéry prooi voor diezelfde Ricardo. Een pass van de meester, Zizou, bracht De Franse Idioot in stelling om te schieten. Slechts minuten later was het gevaar al weer aan de andere kant, toen Pedro Pauleta een mooi schot in het zijnet plaatste.

Rechtsback van Portugal, Miguel Monteiro, moest na een uur afhaken vanwege een blessure. Chelsea-back Paulo Ferreira was zijn vervanger. Even later kwam er ook een nieuwe spits aan de Portugese kant. Simão Sabrosa van Benfica verving Pauleta, de spits die meer doelpunten dan wie ook in het Portugese shirt maakte. Terwijl NOS-commentator Evert ten Napel zich druk maakte over een 'zendertje', gingen ook de Fransen wisselen, samen met de Portugezen. Malouda en Ribéry gingen respectievelijk naar de kant voor Wiltord en Govou. Hélder Postiga kwam in het veld bij Portugal voor de moegestreden Costinha.

Een kwartier voor tijd kreeg Portugal een grote kans op de gelijkmaker. Barthez maakte een vrij rare actie bij een schot, en gaf de bal zo op een presenteerblaadje voor Luis Figo. De Portugese vleugelspits kopte echter over, omdat een medespeler hem hinderde. In de slotfase ging de gefrustreerde Carvalho nog even hard door op Wiltord, hetgeen hem de eerste prent van de wedstrijd opleverde, en daarmee een plaats in de volgende wedstrijd. De Franse spits Henry moest ook nog het veld ruimen, hij werd ingewisseld voor Louis Saha, de aanvaller van Manchester United. De Fransman kreeg ook geel voor natrappen naar Figo, en ook voor hem is dit een schorsing.

In het slotoffensief misten alle Portugezen de precisie om het af te maken. Ook de Fransen konden het niet beslissen. Het werd wel erg gevaarlijk nog in de vier toegevoegde minuten, maar doelpunten kwamen er niet meer, ook niet toen Ricardo mee naar voren ging en zelfs schoot. Diep in blessuretijd kwam Ronaldo nog dichtbij, maar hij miste ten eerste, en ten tweede was het buitenspel.

Frankrijk gaat zondag tegen Italië de finale spelen, Portugal treedt zaterdag alweer aan tegen Duitsland. Voor Zinedine Zidane zal zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau de allerbelangrijkste zijn: de finale van het WK voetbal.

Christiano Ronaldo is ontroostbaar

Opstellingen:

Portugal: Ricardo; Miguel (Paulo Ferreira/62), Meira, Carvalho, Nuño Valente; Costinha (Postiga/75), Deco, Maniche; Figo, Pauleta (Simão/68), Cristiano Ronaldo.
Bondscoach: Luis Felipe Scolari

Frankrijk: Barthez; Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal; Ribéry (Govou/72), Makelélé, Zidane, Vieira, Malouda (Wiltord/69); Henry.
Bondscoach: Raymond Domenech

Wedstrijdverloop:

Portugal - Frankrijk 0-1

33' Zidane (P) 0-1

82' Ricardo Carvalho (POR)
86' Saha (FRA)

Arbiter: Larrionda (URU)

Stadion/Toeschouwers: Allianz Arena, München, 66.000

Kubica: "Vleugel was een probeersel"

Robert Kubica, de testrijder van BMW Sauber F1, reed vandaag tijdens de testdag op Jerez met een apart soort vleugel op de neus van de auto. Het team zorgde hiermee voor veel verbazing in de paddock.

"Je probeert soms eens wat", vertelde Kubica later aan de pers. "Ik weet ook niet precies waar het voor diende. Ik ging gewoon in de auto zitten en reed naar buiten. Of ik iets merkte aan het gedrag van de auto? Nee. Ik verwacht ook niet dat we het bij de races gaan gebruiken."

Ook een persvertegenwoordiger van het team kon weinig toelichten over de vleugels, maar sloot niet uit dat het team in deze testweek verder zal testen met de vleugels.


De bewuste vleugel

Jump in my car...

De held van vroeger Mister Knight Rider is back…. Ooit heeft hij en zeer succesvolle poging gedaan om zanger te worden. Iedereen kan zich nog wel de klassiekers Looking for freedom en Hooked on a feeling (die werkelijk briljant is….) herinneren.

Maar gelukkig voor ons zit hij niet stil en sinds een paar dagen ligt zijn nieuwe single in de winkel. Enjoy the ride… Jump in my car. David rules!!

-edit- Jump in my car link aangepast in een werkende...

Ronaldo ondergaat operatie

Ronaldo grijpt zijn vakantie aan om een knieoperatie te ondergaan. De WK-topscorer aller tijden kampt al bijna een jaar met pijn aan het gewricht.

Ronaldo voerde na de uitschakeling op het WK overleg met Jose Luis Runco, de teamarts van Brazilië. ”Hij heeft al acht maanden last van zijn knie. Het wordt tijd dat we er nu iets aan gaan doen”, meldde Runco. Naar verwachting is de aanvaller speelklaar wanneer het nieuwe seizoen aanvangt. ”Het is maar een kleine ingreep. Ronaldo is snel weer fit”, liet de arts weten. Ronaldo presteerde, ondanks drie treffers, onder zijn kunnen op het WK.

Auto T-Mobile doorzocht op dopingproducten

Een begeleidingsauto van de Duitse ploeg T-Mobile is vandaag tijdens de vierde etappe doorzocht op dopingproducten.

In de wagen van de Letse teamfysiotherapeut Aldis Cirlus werd er zelfs onder de stoelbekleding gekeken. Tot zover bekend is er niets gevonden. T-Mobile schorste voor de Tour de France kopman Jan Ullrich en Oscar Sevilla wegens hun betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal.

"Gert is de perfecte gangmaker"

Robbie McEwen droeg zijn etappeoverwinning van vandaag op aan zijn ploegmaat Fred Rodriguez. De Amerikaan kwam gisteren in de derde etappe zwaar ten val, samen met Erik Dekker, en moest net als de Nederlander de strijd staken.

Rodriguez werd geacht om de Australische sprinter naar de best denkbare positie te leiden als het op een massasprint aankomt. Vandaag was het Gert Steegmans die deze taak op zich nam, en dat deed hij met verve.

Ook de ploegbaas van concurrent Tom Boonen, Patrick Lefevre, vond dat. "Steegmans is een perfecte gangmaker gebleken. Hij en McEwen reden wel 5 km per uur sneller. Je moet het toe kunnen geven als iemand beter is."

Wimbledon kwartfinale duurt zes uur

Op baan twee van Wimbledon is een kwartfinale van het mannen dubbelspel zojuist afgelopen. De mannen deden er zes uur en negen minuten over om met een winnaar uit de strijd te komen. De wedstrijd eindigde in een vijfsetter: 5-7, 6-3, 6-7, 6-3 en 23-21.

De mannen Mark Knowles, Daniel Nestor, Simon Aspelin en Todd Perry konden aan het begin van hun wedstrijd niet bevroeden dat deze zes uur zou duren. De eerste vier sets waren nochtans binnen het uur beslist. Alleen de laatste set was een uitschieter, deze set duurde ruim drie uur (193 minuten). Uiteindelijk waren het Knowles en Nestor die doorgingen naar de halve finale toen zij met twee games verschil de laatste set wisten te winnen: 23-21.

SGP wil geen Normaal in Staphorst

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in Staphorst wil dat een concert van de Achterhoekse formatie Normaal dat op 22 september staat gepland, wordt verboden. In een schrijven aan het college van B&W laat de partij weten onder meer de taal die de aanhang van de rockgroep gebruikt, in strijd te achten met de normen en waarden die in Staphorst heersen.

Verder acht de Staphorster SGP het verwachte vele gedrink dat de Normaal-fans (høkers) aan de dag zullen leggen bij het concert, in strijd met het lokale alcoholontmoedigingsbeleid. Ook vreest de partij voor verstoring van de openbare orde tijdens het optreden.

De SGP is de grootste partij in Staphorst. Ze zit ook in het college met één wethouder. De andere twee wethouders zijn van het CDA en de ChristenUnie. Volgens de SGP-fractie zal geen van de andere partijen in de coalitie staan te juichen bij de komst van Normaal: ''Wij menen dat ook de burgemeester in zijn besluit zal handelen naar de beginselen van God'', aldus SGP-fractievoorzitter Klaas Slager.

Een woordvoerder van Normaal laat weten dat er nooit eerder problemen zijn geweest rond concerten van de groep in gelovige gebieden. Het drankgebruik noemt hij een verantwoordelijkheid van de bezoekers zelf. Het kan zijn dat sommige fans teksten gebruiken waar streng gelovige mensen aanstoot aan nemen, maar volgens de woordvoerder heeft niemand de intentie godslasterlijk bezig te zijn.

Testdagen 04-07-2006 & 05-07-2006

Vandaag is er, net als gisteren, getest op Jerez. Beide dagen was Pedro de la Rosa de snelste op de baan, en Heikki Kovalainen tweede. Hieronder vind je de volledige uitslagen.

Uitslag testdag Jerez 04-07-06:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 P. de la Rosa McLaren 01:18.029 60
2 H. Kovalainen Renault 01:18.484 97
3 A. Davidson Honda 01:18.694 69
4 G. Paffett McLaren 01:18.929 76
5 J.P. Lopez Renault 01:19.508 59
6 A. Wurz Williams 01:19.830 49
7 J. Rossiter Honda 01:19.858 74

Uitslag testdag Jerez 05-07-06:

PosCoureurTeam Tijd Ronden
1 P. de la Rosa McLaren 01:17.785 116
2 H. Kovalainen Renault 01:18.040 115
3 F. Alonso Renault 01:18.120 97
4 A. Davidson Honda 01:18.223 110
5 A. Wurz Williams 01:18.539 103
6 R. Kubica BMW 01:18.608 67
7 R. Zonta Toyota 01:18.743 99
8 G. Paffett McLaren 01:18.892 88
9 O. Panis Toyota 01:19.059 85
10 R. Barrichello Honda 01:19.387 46
11 R. Doornbos Red Bull 01:19.542 32
12 S. Vettel BMW 01:19.597 82

Valverde tijdig fit voor Vuelta

Alejandro Valverde zal kunnen starten bij de Ronde van Spanje die eind augustus van start gaat.

Gisteren kwam Valverde, favoriet voor de eindzege, in de derde etappe van de Tour de France ten val en liep daarbij een sleutelbeenbreuk op. Volgens zijn ploegleider Eusebio Unzue zal er nog worden beslist of Valverde onder het mes moet om de breuk te herstellen.

Vorig jaar kon Valverde niet aan de Vuelta meedoen door een knieblessure. In 2004 eindigde hij als vierde in het algemeen klassement.

Klassementen Tour de France

In de verschillende klassementen veranderde enkel de groene trui van drager. Robbie McEwen wist dankzij zijn overwinning vandaag genoeg punten te vergaren om morgen in de puntentrui te mogen starten.

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Tom Boonen (Bel)QUI19:52.13
2.Michael Rogers (Aus)TMO0.01
3.George Hincapie (USA)DIS0.05
4.Thor Hushovd (Noo)CA0.07
5.Egoi Martinez (Spa)DIS0.10
6.Robbie McEwen (Aus)DVL0.12
7.Paolo Salvodelli (Ita)DIS0.15
8.Daniele Bennati (Ita)LAM0.15
9.Floyd Landis (Usa)PHO0.16
10.Vladimir Karpets (Rus)CEI0.17
11.Serjiy Honchar (Oek)TMO0.17
12.Matthias Kessler (Dui)TMO0.17
43.Michael Boogerd (Ned)RAB0.41
90.Pieter Weening (Ned)RAB1.20
101.Koos Moerenhout (Ned)PHO1.58
132.Bram Tankink (Ned)QUI6.06
133.Joost Posthuma (Ned)RAB6.06
136.Steven de Jongh (Ned)QUI6.33
153.Bram de Groot (Ned)RAB10.46
172.Magnus Bakstedt (Zwe) LIQ29.09

Groene trui:

#CoureurPloegPunten
1.Robbie McEwen (Aus)DVL100
2.Tom Boonen (Bel)QSI89
3.Thor Hushovd (Noo)CA86
4.Daniele Bennati (Ita)LAM85
5.Oscar Freire (Spa)RAB80

Bolletjestrui:

#CoureurPloegPunten
1.Jérôme Pineau (Fra)BOU21
2.David de la Fuente (Spa)SAU17
3.Fabian Wegmann (Dui)GER14
4.Aitor Hernandez (Spa)EUS10
5.Unai Extebarria (Ven)EUS7

Witte trui:

#CoureurPloegTijd
1.Marcus Fothen (Dui)GER19.52.38
2.Benoit Vaugrenard (Fra)FDJ0.03
3.Philippe Gilbert (Bel)FDJ0.11
4.Thomas Lökvist (Zwe)FDJ0.17
5.Bernhard Eisel (Oos)FDJ0.20

Ploegenklassement:

#PloegTijd
1.Discovery Channel59.37:25
2.Team CSC0.01
3.T-Mobile0.02
4.Caisse d'Epargne - Illes Balears0.07
5.Gerolsteiner0.18

Uitslag vierde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DAV4.59.50
2.Isaac Galvez (Spa)CDIz.t.
3.Oscar Freire (Spa)RABz.t
4.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
5.Tom Boonen (Bel)QUIz.t.
6.David Kopp (Dui)GERz.t.
7.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
8.Francisco Ventoso (Spa)SAUz.t.
9.Michael Albasini (Zwi)LIQz.t.
10.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
11.Jimmy Casper (Fra)COFz.t.
12.Michael Rogers (Aus)TMOz.t.
13.Anthony Geslin (Fra)BOUz.t.
14.George Hincapie (USA)DISz.t.
15.Laurent Brochard (Fra)BOUz.t.
16.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t.
17.Stefano Garzelli (Ita)LIQz.t.
18.Yaroslav Popovych (Oek)DISz.t.
19.Andreas Klöden (Dui)TMOz.t.
20.Gert Steegmans (Bel)DAVz.t.


Ploegenklassement 4e Etappe:

#PloegTijd
1.Davitamon-Lotto14.59.30
2.Cofidis0.00
3.Discovery Channel0.00
4.Liquigas0.00
5.Francaise des Jeux0.00

Federer verslaat Ancic in drie sets

Roger Federer staat in de halve finales van Wimbledon. Zelfs Mario Ancic werd betrekkelijk eenvoudig opzij geschoven: 6-4, 6-4, 6-4.

Ancic was in juni 2002 de laatste speler die Federer wist te verslaan op gras. Vanmiddag hing een herhaling nooit in de lucht. In een wedstrijd die tweemaal werd onderbroken door de regen toonde Federer opnieuw zijn sublieme klasse. Op 2-2 in de eerste set zorgde een prachtige crosscourt forehand voor de break, waarna het behouden van de eigen games geen problemen opleverde. Ancic gaf meteen aan het begin van het tweede bedrijf opnieuw zijn service prijs, na een onwaarschijnlijke bal van Federer. Andermaal koerste de Fed Express soeverein af op setwinst.

In het derde bedrijf ging het kopje van Ancic er een beetje bij hangen, waardoor Federer snelde naar een dubbele break voorsprong. De Kroaat veerde nog even op en kraakte de opslag van de Zwitser, pas de tweede keer dat iemand dit toernooi hierin slaagde. Verder liet de titelverdediger het niet komen. In de halve finale wacht Federer een ontmoeting met Jonas Björkman of Radek Stepanek.

Tour de France: Uitslag 4e Etappe

Icoon Tour de FranceRobbie McEwen heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Davitamon-Lotto renner was in de massasprint oppermachtig en pakte zijn tiende overwinning in zijn carrière in de Tour.

Vanuit het Belgische Huy vertrokken vanmorgen de 172 overgebleven renners, onder hen geen Erik Dekker, Fred Rodriguez en Alejandro Valverde. In de etappe van vandaag dienden de renners 207 kilometer te overbruggen, de streep lag dit keer in Saint-Quentin. Onderweg kwamen de renners twee colletjes tegen, de Côte de Peu d'Eau al na dertien kilometer koersen en de Côte de Falaën na 57,5 kilometer.

De maximale voorsprong van vijf koplopers op het peloton liep op tot 4'55". Op dat moment vond de Quickstep ploeg het wel genoeg en begon aan de achtervolging, twee kilometer voor het einde werden de laatste vluchters ingerekend.

De massasprint die daarop volgde werd gewonnen door Robbie McEwen, hij pakte zijn tweede overwinning in deze editie van de Ronde van Frankrijk met overmacht. Rabobank renner Oscar Freire eindigde als derde vlak achter Galvez. Thor Hushovd legde beslag op de vierde plaats, vlak voor Tom Boonen die in het geel blijft.

Rituitslag:

1 Robbie McEwen (Aus) Davitamon-Lotto 4.59.50 (41.423 km/h)
2 Isaac Galvez (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears
3 Oscar Freire (Spa) Rabobank
4 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole
5 Tom Boonen (Bel) Quick-Step-Innergetic
50 Steven De Jongh (Ned) Quick-Step-Innergetic

Klassement:
1 Tom Boonen (Bel) Quick-Step-Innergetic 19.52.13
2 Michael Rogers (Aus) T-Mobile 0.01
3 George Hincapie (USA) Discovery Channel 0.05
4 Thor Hushovd (Nor) Crédit Agricole 0.07
5 Egoi Martinez (Spa) Discovery Channel 0.10
43 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 0.41

Een uitgebreid verslag van de 4e etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!.

Nederland levert Turks/Belgische activist niet uit

JustitieNederland levert de Turkse mensenrechtenactivist Bahar Kimyongür niet uit aan Turkije. De man zat al sinds april in een cel van het Huis van Bewaring in Dordrecht opgesloten.

Turkije wilde Bahar veroordelen omdat hij vorig jaar in het Europees Parlement protesteerde tegen onderhandelingen van de Europese Unie met Turkije over lidmaatschap van de EU. De Turken vroegen toen aan België om zijn uitlevering. Kimyongür woont namelijk in België en heeft al een paar jaar een Belgisch paspoort. Omdat onze zuiderburen hun eigen onderdanen niet uitleveren, werd er niets met dat verzoek gedaan.

In april bezocht Kimyongür Nederland. Hij werd toen direct opgepakt omdat hij internationaal stond gesignaleerd. Drie Belgische senatoren bezochten hem vorige maand nog in Dordrecht, en vroegen de Nederlandse autoriteiten toen al om hem vrij te laten.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag dat uitlevering aan Turkije ontoelaatbaar is omdat de feiten waarvan de Turken hem verdenken, in Nederland niet strafbaar zijn. De rechter heeft een video bekeken waaruit bleek dat Kimyongür alleen vreedzaam heeft gedemonstreerd. Hij is inmiddels teruggekeerd naar België.

Overigens werd Kimyongür eind februari in België veroordeeld tot 4 jaar celstraf wegens steunverlening aan het marxistische Revolutionaire Volksbevrijdingsfront DHKP/C (het voormalige Devrimci Sol). In die zaak dient nog een hoger beroep en hij was in afwachting daarvan op vrije voeten gesteld.

D66 overweegt motie van wantrouwen

Icoon Politiek D66 overweegt een motie van wantrouwen tegen het gehele nieuwe kabinet-Balkenende III, wanneer Balkenende de regeringsverklaring zal voorlezen vrijdag of volgende week. Dat heeft fractievoorzitter Lousewies van der Laan gezegd.

Van der Laan wil duidelijk maken tegen een nieuw kabinet met minister Rita Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie te zijn. "Als de ChristenUnie en de SGP de motie van wantrouwen niet steunen, maken zij daarmee een kabinet met Verdonk mogelijk", aldus Van der Laan.

Opvallend is dat Van der Laan kiest voor een motie van wantrouwen tegen het hele kabinet, en niet alleen tegen minister Verdonk. Eerdere moties van wantrouwen tegen Verdonk haalden geen Kamermeerderheid, waardoor de regering altijd het vertrouwen gehouden heeft van de Tweede Kamer.

De kans dat de motie het zal halen is nihil. CDA en VVD zullen zeker tegen stemmen, en de LPF waarschijnlijk ook. ChristenUnie en SGP hebben ook aangegeven de motie niet te steunen als deze direct bij de start van het kabinet wordt ingediend. Als de motie wel aangenomen wordt dan kan het kabinet niet verder regeren, en zal het één dag na het aantreden ervan meteen weer naar huis gestuurd worden.

Valencia wil van Kluivert af

Patrick Kluiverts dagen bij Valencia zijn geteld. De 30-jarige aanvaller reist niet mee naar een trainingskamp in Ermelo en mag op zoek naar een nieuwe club.

Valencia-trainer Quique Sanchez Flores neemt zestien spelers van de A-selectie mee naar Ermelo. De WK-gangers ontbreken. Naast Kluivert werden ook Di Vaio, Corradi, Fiore en Rufete thuisgelaten. ”De afvallers kunnen zich straks in Spanje weer bij ons aansluiten, voor nu mogen ze op zoek naar een nieuwe werkgever”, aldus Sanchez Flores. Toevallig vandaag rondde Valencia de komst van Fernando Morientes af, hetgeen een langer verblijf van Kluivert al weinig realistisch maakte.

Bejaarden slaan snackbarmedewerker met stok

Icoon Misdaad De politie van Zutphen heeft vanmiddag twee bejaarde vrouwen aangehouden op verdenking van de mishandeling van een snackbarmedewerker. De twee, van 73 en 82 jaar oud, sloegen de man met een wandelstok. Daarnaast richtten ze vernielingen aan in de snackbar.

De twee vrouwen waren eerder vandaag de snackbar uitgezet omdat ze daar klanten en personeel lastig zouden hebben gevallen. De twee hielden echter vol, en kwamen 's middags terug voor een drankje.

Nadat een medewerker van de snackbar ze opnieuw had laten weten dat ze niet welkom waren, sloeg één van de vrouwen de man met haar wandelstok. De andere bejaarde sloeg vervolgens een plant kapot, en reageerde zich af op de balie.

Met dank aan Nyx96 en YubYub voor de submit.

Vanaf 2008 Microsoft-ECU's

De FIA heeft na een vergadering vandaag bekend gemaakt dat het Amerikaanse software-bedrijf Microsoft van 2008 tot 2010 de Electronic Control Unit mag leveren aan de Formule 1-teams.

Bij het begin van de inschrijving op 22 februari heeft de FIA de eisen waaraan de ECU moet voldoen vrijgegeven. De ECU zal onder andere een V8-motor, een versnellingsbak, een hydraulisch differentieel en een systeem om energie terug te winnen moeten aansturen.

"Sharapova kreunt teveel"

Elena Dementieva ergert zich mateloos aan het gekreun van Maria Sharapova. De Siberische doet de decibelmeters weer flink op tilt slaan tijdens Wimbledon.

Dementieva verloor dinsdag met 1-6, 4-6 van Sharapova. Gedurende de nabeschouwingen legde Dementieva niet de nadruk op het fraaie slagenarsenaal van Sharapova, maar wees ze op haar onvermoeibare gekreun. ”Ik vind dat Sharapova te ver gaat, het is er een tikkeltje over en ik denk dat de scheidsrechter sneller moet ingrijpen en haar wat kalmeren”, meldde Dementieva.

Voorlopig wil Dementieva er geen zaak van maken: ”Ik zal het haar eens goed zeggen wanneer ik haar versla. Nu hield ik me in, want als je verliest is het ongepast om bij de scheidsrechter te klagen dat je tegenstander te luid kreunt.”

'Honderden doden door oververhitte woningen'

Icoon GezondheidElk jaar komt een té goed geïsoleerde woning honderden Nederlanders op de dood te staan. In dergelijke huizen loopt de temperatuur binnenshuis zo ver op, dat de bewoners bezwijken aan een hartinfarct of beroerte. Nog eens tientallen mensen lopen een zonnesteek op. Hierbij loopt de lichaamstemperatuur op tot boven de 40 graden en is het lichaam niet langer in staat de warmte eruit te zweten.

Dit zijn de woorden van Frans Duijm, milieuarts bij de drie noordelijke GGD's en expert op het gebied van binnenmilieu. De arts zegt dat dit probleem zich met name bij nieuwbouwwoningen afspeelt. "Het feit dat deze huizen vaak gebouwd zijn met grote ramen op het zuiden maakt het probleem alleen maar erger", aldus de arts.

Duijm heeft ook een tip: gebruik een zonwering. Als de temperatuur in huis hoger ligt dan buiten, adviseert hij ook overdag te luchten.

Duitse Settlers II 10th Anniversary demo ook in Engels

Veel gamers zullen met weemoed terug denken aan Settlers II. Het was fantastisch om te zien hoe jouw bevolking van het bos het hout naar de zagerij bracht, en dit vervolgens weer gebruikt werd om andere gebouwen te maken. Omdat het tien jaar geleden is dat het tweede deel uit de Settlers reeks uitkwam, is men druk bezig de laatste hand te leggen aan een remake van deze klassieker.

Gisteren kwam er een demo uit, die helaas alleen in het Duits was. Echter, met een simpel 'trucje' is dit te verhelpen. Je hoeft enkel de GB folder in de installatie directory te hernoemen naar De en met de De folder het tegenovergestelde te doen.

Hieronder dan een paar locaties waar de demo te downloaden is.

3DGamers
Computergames.ro
Gamershell

McEwen superieur in de eindsprint

Robbie McEwen heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn zijn naam geschreven. De Davitamon-Lotto renner was in de massasprint oppermachtig en pakte zijn tiende overwinning in zijn carrière in de Tour.

Vanuit het Belgische Huy vertrokken vanmorgen de 172 overgebleven renners, onder hen geen Erik Dekker, Fred Rodriguez en Alejandro Valverde. Alle drie kwamen gisteren in de etappe naar Valkenburg zwaar ten val en stapten vanmorgen niet meer op de fiets. In de etappe van vandaag dienden de renners 207 kilometer te overbruggen, de streep lag dit keer in Saint-Quientin. Onderweg kwamen de renners twee colletjes tegen, de Côte de Peu d'Eau al na dertien kilometer koersen en de Côte de Falaën na 57,5 kilometer.

In het begin van de etappe werd door de renners rustig aan gedaan. In het warme en zonnige Huy, waar de thermometer bijna de dertig graden aantikte, deden de renners het rustig aan. Tot aan de beklimming van de eerste col werd er niet aangevallen.
Jerome Pineau verstevigde zijn leiding in het bergklassement door als eerste de Côte de Peu d'Eau over te komen. De berg van de derde categorie leverde verder punten op voor David De la Fuente en Fabian Wegmann, de directe concurrenten van Pineau.

De eerste aanval van de dag kwam op naam van David Lopez (EUS), Samuel Dumoulin (A2R), Vila Errandonea (LAM), Xabier Zandio (CEI) en Carlos Da Cruz (FDJ). Opvallend was ook het meespringen van de leider in het algemeen klassement: Tom Boonen.
Een lang leven waren de aanvallers niet beschoren, drie kilometer na de vluchtpoging werden ze alweer bijgehaald. Wel succesvol was de vluchtpoging van Martinez (DSC), Wiggins (COF), Mengin (FDJ), Lefevre (BTL) and Coutouly (AGR), onder aanvoering van de eerst genoemde wisten de vijf een voorsprong op te bouwen van 4’35” minuten op het peloton bij de beklimming van de tweede en laatste col van de dag. Omdat geen van allen een gevaar voor Pineau is in het bergklassement zal de Fransman ook morgen in de bollentrui starten.

De maximale voorsprong van de vijf koplopers op het peloton liep op tot 4’55”. Op dat moment vond de Quickstep ploeg het wel genoeg en begon aan de achtervolging. Op tien kilometer voor de eindstreep hadden de vijf nog steeds een kleine voorsprong op het jagende peloton. Drie renners gingen vervolgens alleen verder, Martinez, Lefevre en Coutouly losten de overige twee medevluchters en gingen voor eigen succes. Toch lukte het niet om de kleine voorsprong te behouden, twee kilometer voor het einde werden ook de laatste vluchters ingerekend.

De massasprint die daarop volgde werd gewonnen door Robbie McEwen, hij pakte zijn tweede overwinning in deze editie van de Ronde van Frankrijk met overmacht. Rabobank renner Oscar Freire eindigde als derde vlak achter Galvez. Thor Hushovd legde beslag op de vierde plaats, vlak voor Tom Boonen.


Uitslag vierde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DAV4.59.50
2.Isaac Galvez (Spa)CDIz.t.
3.Oscar Freire (Spa)RABz.t
4.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
5.Tom Boonen (Bel)QUIz.t.
6.David Kopp (Dui)GERz.t.
7.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
8.Francisco Ventoso (Spa)SAUz.t.
9.Michael Albasini (Zwi)LIQz.t.
10.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
11.Jimmy Casper (Fra)COFz.t.
12.Michael Rogers (Aus)TMOz.t.
13.Anthony Geslin (Fra)BOUz.t.
14.George Hincapie (USA)DISz.t.
15.Laurent Brochard (Fra)BOUz.t.
16.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t.
17.Stefano Garzelli (Ita)LIQz.t.
18.Yaroslav Popovych (Oek)DISz.t.
19.Andreas Klöden (Dui)TMOz.t.
20.Gert Steegmans (Bel)DAVz.t.

Ide hoopt op terugkeer in F1

Yuji Ide, voormalig Super Aguri Formule 1-coureur verloor eerder dit jaar zijn superlicentie. Ide laat weten dat hij graag zou willen terugkeren in de Formule 1. De Japanner wil zelf echter eerst zijn kwaliteiten laten zijn in de Formule Nippon.

De meeste collega Formule 1-coureurs waren blij met het vertrek van Ide en zullen niet erg te spreken zijn over een terugkeer. Zo noemde Nick Heidfeld de Japanner een "rijdende chicane". Kimi Räikkönen was altijd bang dat Ide zou spinnen wanneer de Fin achter hem reed. Ide zelf hoopt toch altijd nog kans te maken op een terugkeer.

"Ik heb de afgelopen weken nagedacht over mijn toekomst en heb besloten om terug te keren in de Formule Nippon. Ik ben Docomo Team Dandelion erg dankbaar voor deze kans, halverwege het seizoen. Ik hoop nog altijd in de F1 terug te kunnen keren, maar ik moet mij nu eerst concentreren op de races die op het programma staan. Ik wil mijn excuses aanbieden aan al mijn fans die zich om mij bekommerden. Ik hoop dat jullie mij blijven steunen", aldus de Japanner.

Bridgestone enige bandenleverancier F1

Het hing al in de lucht maar vandaag is het officieel bekend gemaakt door de FIA: De Japanse fabrikant Bridgestone wordt tussen 2008 en 2010 de enige bandenleverancier in de formule 1-autosport.

Michelin kondigde al eerder aan dat het vertrekt uit de F1. Nu nog rijden de elf renstallen op verschillende banden, van Bridgestone en van Michelin. De FIA wil proberen om de astronomische kosten te drukken door maar één bandenleverancier toe te staan.

Lippi: 'Totti stopt na het WK'

De Italiaanse bondscoach Marcello Lippi denkt dat aanvaller Francesco Totti na het WK stopt als international.

"De kans dat Totti stopt schat ik in op 90 procent", aldus Lippi. Ook veel Italiaanse media denken dat Totti zich na het WK volledig wil gaan richten op zijn club AS Roma. In februari brak de 29-jarige speler zijn enkel, en hij was maar net op tijd fit om aan het WK mee te kunnen doen.

Capello nieuwe trainer Real Madrid

De Italiaanse trainer Fabio Capello heeft niet lang zonder werk gezeten. Gisteren nog kondigde de Italiaan aan dat hij opstapt als trainer bij Juventus na het bekend worden van de eis tegen de club in het corruptieschandaal. Vandaag tekende Capello een driejarig contract bij Real Madrid.

De pas gekozen president van Real, Ramon Calderon, is daarmee zijn belofte nagekomen dat hij de trainer naar de club zou halen. Calderon beloofde in de verkiezingscampagne ook Arjen Robben, Kaká en Cesc Fabregas te zullen aantrekken.

Voor de 60-jarige Capello is het de tweede keer dat hij Real Madrid onder zijn hoede heeft. In het seizoen 1996-1997 leidde hij de Koninklijke naar het landskampioenschap.

Positie Montoya in gevaar?

Het lijkt erop dat de dagen van Juan Pablo Montoya bij het team van McLaren Mercedes zijn geteld. Volgens de laatste geruchten in de paddock zal testrijder Pedro De la Rosa de Colombiaan de rest van het seizoen vervangen.


Volgens de Spaanse krant AS zou de promotie van De la Rosa te danken zijn aan Mercedes-baas Norbert Haug. Die zou bij teambaas Ron Dennis er op aangedrongen hebben om de Colombiaan onmiddellijk aan de kant te schuiven. Bij het team van McLaren willen ze voorlopig geen commentaar geven.

Montoya beleeft tot nu toe een vrij matig seizoen. Zo ramde hij vorig weekend teamgenoot Kimi Räikkönen van de baan in Indianapolis. Dat leidde tot de opgave van de beide McLarens en betekent waarschijnlijk het einde van zijn loopbaan bij McLaren.

Foto Brad Pitt voor vervalste identiteitskaart

Icoon Domme criminelenIn Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, is een Jordaanse zakenman opgepakt nadat hij probeerde een wisselkantoor voor duizenden dollars op te lichten. De man viel door de mand omdat hij een foto van Brad Pitt gebruikte voor zijn valse identiteitskaart.

Tegen de politie verklaarde de man dat hij een willekeurige foto van internet heeft gehaald, om die voor zijn vervalsing te gebruiken. Hij gebruikte een gewone Arabische naam om niet tegen de lamp te lopen. De 29-jarige zakenman, die vervolgd zal worden voor diefstal en vervalsing, had nog nooit van de wereldberoemde ster gehoord.
Brad Pitt
Brad Pitt

Kabinet-Balkenende III vrijdag beëdigd

Icoon Politiek Het kabinet-Balkenende III met een minderheidscoalitie van CDA en VVD zal vrijdag beëdigd worden. Dat heeft de informateur Ruud Lubbers laten weten. De koningin heeft vanmiddag Jan Peter Balkenende als formateur benoemd. Hij moet de nieuwe ministersploeg gaan samenstellen.

Lubbers verklapte dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen al gevonden zijn. Er lijkt sprake te zijn van een ware stoelendans. Demissionair staatssecretaris Joop Wijn (CDA) van Financiën volgt waarschijnlijk Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken op. De staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicolaï (VVD) wordt de minister van Koninkrijksrelaties. De minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) zal naast zijn huidige taken ook Bestuurlijke Vernieuwing voor zijn rekening nemen. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria van der Hoeven (CDA) neemt de taken van Medy van der Laan over. Bruno Bruins (VVD) wordt de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs.

Vrijdag of maandag zal Balkenende de nieuwe regeringsverklaring voorlezen in de Tweede Kamer. Kamerleden moeten verplicht terugkomen van vakantie om dat bij te wonen.

Lubbers wil dat het kabinet zich behoudend opstelt. "Voor alle onderwerpen is er een redelijke oplossing om niet een botsing in de Kamer te krijgen. Het is vrij precies afgesproken, maar zij moeten het zelf afwegen", aldus de informateur. Hij vertrouwt erop dat CDA en VVD terughoudend zullen zijn om de Tweede Kamer niet tegen zich in het harnas te jagen. GroenLinks, PvdA, D66 en SP willen dat het kabinet zo min mogelijk controversiële besluiten neemt.

De hoofdmissie, het indienen van een volwaardige rijksbegroting voor 2007, heeft volgens Lubbers "een duidelijke meerderheid" in de Tweede Kamer. Naast CDA en VVD zal in ieder geval D66 deze begroting ook steunen. D66 zal het kabinetsbeleid op andere punten, zoals Vreemdelingenbeleid, niet steunen.

Vorige week wilde de LPF het kabinet van gedoogsteun voorzien, in ruil voor enkele toezeggingen. De LPF heeft van de informateur echter geen bijzondere rol gekregen. "Dit is een normaal missionair kabinet, er is geen sprake van gedoogsteun". 22 november zijn de verkiezingen.

Dronkaard schiet op feestende fans

Icoon MisdaadEen boze Fransman is zondagochtend door de politie doodgeschoten. De man ergerde zich zo enorm aan het geluid van de feestende voetballiefhebbers in zijn woonplaats dat hij het vuur op hen opende. Toegesnelde agenten bedreigde hij met een groot zwaard, waarna de politie korte metten met hem maakte. De man overleed ter plaatse.

Het gebeuren vond plaats in het Zuid-Franse dorpje Cap d'Ail, in de buurt van Monaco. De straalbezopen man wond zich flink op over het lawaai na de overwinning van het Franse voetbalelftal op titelhouder Brazilië op het WK in Duitsland. Met zijn schoten verwondde hij twee mensen, van wie één vrouw ernstig.

Met dank aan woessie voor de submit.

Lopez Caro stapt over naar Levante

Juan Ramon Lopez Caro is de nieuwe coach van promovendus Levante. De 37-jarige oefenmeester vertrekt al na een maandje bij Racing Santander.

Lopez Caro bereikte begin juni een akkoord met Racing Santander, maar botste al enkele malen met het clubbestuur. Na overleg besloten beide partijen uit elkaar te gaan. Lopez Caro fungeerde de voorbije jaargang als interim-trainer van Real Madrid. Onder zijn leiding plaatste de Koninklijke zich rechtstreeks voor de Champions League. Lopez Caro blijft actief op het hoogste niveau, want Levante promoveerde afgelopen seizoen naar de Primera Division.

Eerste screenshot Campaign map M2TW

Er zijn een aantal nieuwe screenshots van Medieval 2: Total War verschenen, waaronder een van de campaign map. Waarom deze zo laat is vrijgegeven is niet bekend, Creative Assembly deed er best geheimzinnig over. Echter, mensen die Rome: Total War hebben gespeeld zullen zien dat er weinig is veranderd. De battlefields zien er mooi gedetailleerd uit, met kastelen en nederzettingen op de achtergrond. Een nieuwe feature / gimmick in M2TW is de diversiteit van de soldaten binnen een unit. Dit vertaalt zich in verschillende harnassen, gezichten en schilden. Ook de wapens binnen een unit kunnen variëren en je soldaatjes kunnen gebruik maken van een secondary wapen (zie Pikemen in tweede screen).Opnieuw lange file op A27

Icoon FileOp de A27 bij het knooppunt Everdingen staat voor de tweede keer vandaag het verkeer vast. In de richting Gorinchem is een vrachtwagen geschaard waardoor er een file staat van negen kilometer. Het verkeer wordt omgeleid.

Tijdens de ochtendspits ontstond aan de andere kant richting Utrecht ook door een ongeluk een lange file. Een cabrio raakte bekneld tussen twee vrachtwagens waardoor de automobilist gewond raakte.

Op de A27 staan juist deze week extra veel files door wegwerkzaamheden. Minister Peijs van Verkeer zei gisteren al dat ze eigenlijk beter een week had kunnen wachten met de werkzaamheden, tot de regio Utrecht ook op vakantie zou gaan.

Roei Hongaren uit in "Romanians in Space"

Ceausescu, een voormalig Roemeense dictator, kwam in 1967 aan de macht en werd in 1989 afgezet (en geëxecuteerd na een schijnproces). De Roemeense developer 2 Bad Design liet zich inspireren door deze periode en vroeg zich blijkbaar af wat er was gebeurd als Ceausescu nog meer macht had gekregen. In hun spel verovert de dictator in 1988 de Verenigde Staten wat Roemenië een wereldmacht maakt.

Dit wereldrijk houdt zolang stand dat uiteindelijk zelfs de ruimte beheerst wordt door de Roemenen, en wat krijg je dan? Juist, Romanians in Space.

Na verschillende alienrassen uitgeroeid te hebben is er echter nog één probleem voor de Roemenen. Zoals altijd zijn het namelijk weer die vervelende Hongaren die dwarsliggen en zo ook in de ruimte. Blijkbaar willen ze deze keer weer in vrijheid leven, een belachelijke eis natuurlijk. Aan jou de taak om als Roemeense piloot "viciously murder millions of non-Romanian alien scum".

De game heeft zoals verwacht in Hongarije nogal wat stof doen opwaaien. Een poster op het forum van de developer schreef bijvoorbeeld:

"The problem with this game is that it makes people hate. I mean, if a Romanian kid plays this game, even if he never saw a Hungarian before, he plays the game [and sees the Hungarians] are the enemy, they are the bad ones, of course he will hate them..."

Een reactie van de makers van het spel kon niet uitblijven natuurlijk en developer Johnny B. schrijft:

[The Hungarians need] To continue swearing in Hungarian, because we (the developers) are in dire need of Hungarian dialogue, and have yet to get hold of a willing native speaker to write it for us, so you just might get to contribute in a small way to the game."

Als het goed is moet het spel in september of oktober in de schappen liggen.


Die non-Romanian alien scum!

Primafoon

In verband met een klein ongelukje met mijn oude laptop was ik al enige tijd op zoek naar een vervanging. Niet zo'n monster waar je een kleine kerncentrale naast moet zetten, omdat anders bij de buren de lampen gaan flikkeren als je hem aanzet, maar gewoon een beetje een goedkoop ding. Ik heb namelijk de ballen verstand van computers, dus alles wat meer kan dan het internet op, een fotootje bewerken en MS Word draaien, is aan mij niet besteed. Zeer verheugd was ik dan ook toen vorige week het foldertje van de Primafoon in de bus viel en ik daar op de voorkant een cheap ass Fujitsu Siemens zag staan met de vermelding dat de zonnesteekweken er weer aan kwamen. En dus toog ik gisterenmiddag in mijn pauze door de verzengende hitte naar mijn lokale Primafoon telecompooier.

Ik zag de bui al hangen toen ik de zaak inliep. In het schap waar de laptops stonden (nou ja, één laptop om precies te zijn) prijkte een verkleurde lege plek. 'Bij een andere Primafoon?' probeerde ik nog hoopvol bij de chagrijnige verkoopster, maar die hoop werd met de precisie van een skud uit de lucht geblazen: 'nee hoor, die aanbieding is zo hard gegaan.' Nu geloof ik van mijn levensdagen niet dat Primafoon in twee dagen door een gigantische voorraad laptops is gegaan, wat dan weer inhoudt dat het gewoon een ordinair lokkertje was, om je de winkel in te krijgen. En inderdaad! Ze had nog wel een andere laptop. Ook een mooie aanbieding, wel twee keer zo duur, maar een mooie aanbieding. Nadat ik de verkoopster niet aan haar verstand had kunnen peuteren dat de duurdere laptop voor mij geen mooie aanbieding was, omdat de goedkopere al meer kon dan ik ooit zou gebruiken, ging ik onverrichter zaken terug naar kantoor.

Normaal is het dan klaar, maar omdat het toch wel echt was wat ik zocht leek het me handig om de verkoopster niet volledig te vertrouwen en even bij een andere Primafoon te informeren. De telefoongids leverde bij de vestigingen een 0900 informatienummer en nadat mij was meegedeeld dat 'dit informatienummer circa 10 cent per minuut kost, plus de kosten van uw mobiele telefoon' werd ik door de keuzemenumevrouw met een snelheid die grenst aan diefstal, door een oneindige hoeveelheid keuzen geleid, waarin de Primafoon niet voorkwam. Onder het motto: als je maar lang genoeg op knopjes blijft drukken gebeurt er vast wel iets, kreeg ik een jongen aan de lijn.

'Goedemiddag, waar kan ik u mee van dienst zijn?'
'Ik had een vraagje over het assortiment van de Primafoon.'
'Daar weten wij niets van. U belt nu met de KPN.'
'Maar dit telefoonnummer staat als informatienummer in jullie eigen telefoongids wanneer je Primafoon opzoekt.'
'Dat klopt.'
'...'
'Maar wij weten niets over het assortiment van Primafoon.'
'Dat is handig. Heeft u dan misschien een telefoonnummer voor mij?'
'De Primafoonwinkels zijn niet telefonisch te bereiken.'
'U zegt?'
'De Primafoonwinkels zijn niet telefonisch te bereiken.'
'Een telecomwinkel die niet telefonisch te bereiken is?'
'Dat is zodat de medewerkers de klanten in de winkel ongestoord kunnen helpen.'
'Ongestoord kunnen vertellen dat een laptop niet meer op voorraad is?'
'Inderdaad.'
'En dat kan niet via de telefoon?'
'Nee.'
'Maar ik ga niet 4 winkels af om te kijken of die Primafoon de laptop toevallig nog op voorraad heeft, en ik zal niet de enige zijn.'
'Dat kan ik mij voorstellen.'
'En dus?'
'Verliezen we klanten?'
'Bingo! En wat gaan we daaraan doen?'
'Helemaal niets. U belt nu met de KPN.'

Ik ben gisteren maar meteen even naar de Mediamarkt gelopen. Daar hadden ze nog een leuke aanbieding en gewoon op voorraad.

Duitsers flink teleurgesteld over verlies

Icoon WK 2006In Duitsland is op verschillende manieren gereageerd op de uitschakeling van het voetbalelftal op het WK. Naast frustratie is er vooral veel bewondering voor het onverwachte succes van 'die Mannschaft'.

De Duitse krant Das Bild bedankt op haar site het team en coach Klinsmann voor 'een geweldig WK'. "Jullie hebben gestreden als echte wereldkampioenen", aldus de krant. Der Spiegel stelt in een commentaar dat "dit team in drie weken meer voor ons land heeft betekend dan de huidige coalitie in driekwart jaar".

Verschillende media quoten Duitse fans die hun teleurstelling niet onder stoelen of banken steken. "Ik eet nooit meer pizza!" is misschien nog wel de meest gehoorde kreet, maar veel Duitsers vinden ook dat ze niet geheel onterecht verloren hebben. "De Italianen waren net iets beter", aldus een fan tegen Der Spiegel, "maar we hebben gevochten als kampioenen". "Het WK wordt wel eens omschreven als vele vrienden die op bezoek komen bij één land. We kunnen treuren om ons verlies, maar ook gewoon blij zijn voor onze vrienden", aldus een andere fan.

Niet iedereen kon helaas zo goed omgaan met het verlies. In onder andere Maagdenburg, Quedlinburg en Sachsen-Anhalt koelden laaiende fans hun woede op Italiaanse restaurants en -ijssalons. In Maagdenburg raakte daarbij de eigenaar van een Italiaans restaurant licht gewond.


Verliezen is niet makkelijk...


Met dank aan angel007 voor de submit.

Italiaanse kranten euforisch

Na het behalen van de finale door het Italiaanse elftal, hebben de Italiaanse kranten euforisch gereageerd.

'Italië vliegt', aldus de kop van de grootste sportkrant Gazzetta dello Sport. "Prachtig! Geweldig! Buitengewoon! Italië heeft Duitsland een poets gebakken." Ook Il Messaggero brengt de vreugde tot uiting. "Italië is sterker dan iedereen, ja, we staan in de finale", schrijft de krant .

Er is veel lof voor de twee doelpuntenmakers, wier namen naast elkaar wordden afgedrukt als Grosso-Del Pierro. Ondanks de blijdschap over de prestatie van het nationale team, heeft het behalen van de finale de negatieve verhalen over de fraudezaak niet van de voorpagina's kunnen verwijderen.

Ondanks de teleurstelling leggen de Duitse kranten zich toch met trots neer bij de uitgeschakeling. "We huilen mee met jullie", is de kop van sensatiekrant Bild. "Ondanks alles zijn jullie helden"

Michel naar Quatar

Henri Michel is de nieuwe trainer van Al Arabi uit Quatar. De 58-jarige Fransman staat voor de opgave om de nummer drie van de voorbije competitie komend seizoen naar het landskampioenschap te leiden.

"Het is een zware klus, maar ik ga ervoor. Ik houd van uitdagingen. Het is altijd goed om een nieuw team te coachen en een nieuwe voetbalwereld te ontdekken."

Michel wist Ivoorkust onlangs voor het eerst in de geschiedenis naar het WK te loodsen. In Duitsland eindigde het Afrikaanse land onder zijn leiding als derde in de groep met Nederland. Eerder was Michel bondscoach van Frankrijk (1984-1988), Kameroen (1994), Marokko (1995-2000), De Verenigde Arabische Emiraten (2000-2001) en Tunesië (2001-2002).

[A1GP]Voorlopige kalender 2006/2007 bekend

De eerste versie van de kalender voor het seizoen 2006/2007 is vandaag vrijgegeven door de organisatie van de A1GP.

Zoals al reeds enige tijd bekend was, zal het A1GP-seizoen beginnen op Circuit Park Zandvoort. Het tweede seizoen in de A1GP zal lopen van 1 oktober 2006 tot 29 april 2007.

In totaal staan er 13 races op de kalender. Nieuw op de kalender zijn dit jaar races in Tsjechië, de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico, Nieuw Zeeland en een nog nader aan te wijzen race in Noord- of Zuid-Amerika. De Grand Prix' van onder andere Duitsland en Portugal ontbreken op de kalender, wat niet geheel onverwachts is omdat beide wedstrijden op de Eurospeedway niet veel publiek trokken.

Van vier andere races is het nog niet zeker of ze ook daadwerkelijk verreden zullen worden. De organisatie zal eerst nog tot een overeenkomst met die landen moeten komen.

Kalender A1GP 2006/2007:

Nederland - Circuit Park Zandvoort (1 oktober 2006)
Tsjechië - Auto Motodrom Brno (8 oktober 2006)
China - Beijing (5 november 2006)
Maleisië - Sepang International Circuit (26 november 2006)
Verenigde Arabische Emiraten - Dubai Autodrom (16 december 2006)*
Nieuw Zeeland - Taupo (21 januari 2007)
Australië - Sydney (4 februari 2007)
Zuid Afrika - Durban (25 februaro 2007)
Noord- of Zuid-Amerika (11 0f 18 maart 2007)*
Mexico - circuit nog niet bekend (25 maart 2007)*
Indonesië (8 april 2007)*
China - Shanghai (15 april 2007)
Engeland - Brands Hatch (29 april 2007)

* = moet nog worden bevestigd

Tour 2007 naar Gent, Waregem

De Ronde van Frankrijk doet in 2007 opnieuw België aan. Gent en Waregem zijn de steden die de karavaan mogen verwelkomen.

De Belgische premier Guy Verhofstadt meldde dit nieuws vanmorgen in Huy, waar het startschot klonk voor de vierde etappe. Gent fungeert als aankomstplaats van rit drie, die begint in Duinkerke. De dag daarop vertrekt het peloton uit Waregem, bekend van Dwars door Vlaanderen. ”België zorgt altijd voor een sfeervol geheel. We deden met Luik ook al eens Wallonië aan en daar was het toeschouwersaantal fenomenaal”, aldus Tourbaas Jean-Marie Leblanc.

Het grand départ van de Tour 2007 vindt overigens plaats in Londen, waar een proloog in het stadscentrum op de agenda staat. De finish van de eerste rit in lijn ligt in Canterbury.

Klein maar fijn

Voor de kunstliefhebbers besteden we vandaag aandacht aan Willard Wigan.

Wigan maakt beelden, maar hele bijzondere. Hij houdt van klein en maakt dus niet van die grote onhandige bronzen joekels die je wel eens in de stad ziet staan, maar hele kleintjes, echt superklein. Kijk hier maar eens.

Als je nu denkt, "dit is wel iets voor mij, ik wil een echte Wigan", wees er snel bij want hij is razend populair. In 2004 deed hij 12 werken in de verkoop en binnen een dag was alles verkocht! Voor het geld hoef je het trouwens niet te laten. Zijn werkjes zijn al te koop vanaf £15.000! Dat is dan wel inclusief echtheidscertificaat, maar exclusief vergrootglas of microscoop.

Met dank aan anoniempje voor de submit.

Navratilova stopt nu echt

Martina Navratilova zet na dit seizoen definitief een punt achter haar imposante loopbaan. De 49-jarige Amerikaanse meldde dit op Wimbledon.

Navratilova stopt niet wegens slijtageverschijnselen: ”Het lichaam gaat prima, ik denk dat ik nog wel vijf jaar verder kan spelen als ik zou willen”, aldus de voormalige nummer één van de wereld.”Maar dat wil ik niet. Het is genoeg. Ik wil verder met een volgende fase in mijn leven, het is tijd om meer tijd thuis door te brengen.”

Navratilova pakte liefst 58 Grand Slamtitels en jaagt deze week in Londen op nummer 59. Samen met Liezer Huber is ze alweer tot de kwartfinales in het dubbelspel doorgedrongen. Haar grootste successen boekte Navratilova ook op het heilige gras met negen titels en twaalf finaleplaatsen. Twee jaar geleden nam ze zelfs nog deel aan het enkelspel om pas te stranden in de tweede ronde.

Davids haalt uit naar Van Basten

In een open brief aan Voetbal International heeft Edgar Davids gereageerd op de keuzes die Marco van Basten heeft gedaan voor het WK.

"Onlangs vond Marco van Basten het nodig zich nogal schamper over mij uit te laten in een poging zijn vaak onnavolgbare beleidskeuzes te rechtvaardigen. Normaal gesproken vind ik het niet nodig te reageren op uitlatingen van de bondscoach, maar ik vind dat er in dit geval door hem een grens van goed fatsoen en respect is overschreden. Met zijn uitlatingen toont Van Basten namelijk een groot gebrek aan persoonlijke klasse vooral omdat dit niet een incident lijkt te zijn. In het verleden heeft hij zich ook over andere voetballers met een succesvolle internationale carrière nogal laatdunkend uitgelaten. Een bondscoach behoort zoiets niet te doen."

"Ik heb getraind onder de topcoaches Van Gaal, Hiddink, Capello, Lippi en Rijkaard. Ik heb deelgenomen aan vier grote internationale eindrondes, gespeeld in vier Champions League-finales en in de top van de drie grootste competities van de wereld. Ik denk daarom dat ik enigszins in staat ben de technische keuzes van Van Basten te vergelijken met die van andere coaches en wellicht ook persoonlijk te beoordelen. Ik heb dat voorafgaand aan het WK reeds gedaan in besloten kring – zoals dat hoort – en het is daarom geen achteraf gepraat. De keuzes die Van Basten heeft gemaakt lijken voor een groot gedeelte gebaseerd op romantiek en idealisme. Het ontbrak daarbij aan het nodige realisme. De manco’s van het Nederlands elftal tijdens het WK waren voor de bondscoach kennelijk een grote verrassing maar voor velen, zeker in het buitenland waar men zich geen zand in de ogen laat gooien door charme en persoonlijke sympathie, waren deze gebreken voorspelbaar. In het buitenland reageert men dan ook vol ongeloof dat Van Basten verrast is door de manier van spelen van het Nederlands elftal in het licht van zijn onnavolgbare selectiebeleid voor het WK."

"Tijdens een WK is het voorzienbaar dat je spelers nodig hebt met specifieke kwaliteiten. Dat dergelijke spelers niet voor handen zouden zijn lijkt mij een gebrek aan inzicht. Op de vraag of ik niet een speler zou zijn met bepaalde kwaliteiten die nu ontbraken in de selectie antwoordde Van Basten dat ik een minder seizoen had gespeeld waarna hij op een nogal goedkope wijze ten koste van mij de lachers op zijn hand trachtte te krijgen. Ik denk overigens dat ik een goede eerste competitiehelft heb gespeeld en een wisselende tweede helft. Voor ervaren spelers met specifieke kwaliteiten die op het hoogste niveau acteren kijk je voor een eindtoernooi echter niet in de eerste plaats naar de vorm. Want wat is vorm? Je weet inmiddels waartoe dergelijke spelers in staat zijn – en dan betreft het niet, of juist niet, alleen de kwaliteiten op het technische vlak. Als ervaren coach begrijp je dat dergelijke spelers op een eindtoernooi zeker iets extra’s zullen willen neerzetten en een jong elftal een gevoel van overtuiging en zelfvertrouwen kunnen geven. De voorbeelden zijn ook nu te zien tijdens het WK. Ik vind het teleurstellend dat ik zoiets aan de bondscoach van het Nederlands elftal moet uitleggen. Noem mij verder een speler uit de selectie van het Nederlands elftal die een volledig seizoen goed heeft gespeeld. Ik heb een fase minder gespeeld in de competitie. Hetzelfde geldt voor alle spelers van het Nederlands elftal. Een aantal spelers, waaronder middenvelders, heeft zelfs ronduit een zwak of slecht seizoen gedraaid in de Nederlandse competitie die toch niet tot de allersterkste van Europa behoort."

"Dat wij opeens een gebrek aan kwaliteit zouden hebben is overigens een ander goedkoop excuus. Brazilië heeft de meeste kwaliteit maar gaat er in de kwartfinales uit. Duitsland heeft individueel gezien de minste kwaliteit maar was uiteindelijk toch een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel. Dit komt niet in de minste plaats vanwege hun coach die niet in de dug out blijft zitten wachten totdat zijn charisma het elftal over een dood punt heen tilt en daarmee vergeet te coachen, de arbitrage te bespelen en als twaalfde man deel te nemen aan de wedstrijd. Kijk in dit opzicht maar eens naar Hiddink, Van Gaal, Capello, Scolari, Klinsmann, Ferguson, Wenger, Mourinho. Het ziet er misschien soms wat clownesk uit maar het is wel een belangrijk onderdeel van het coach ambt. In deze discussie lijkt het er namelijk op dat een gewonnen wedstrijd een ongelofelijke prestatie is door het gebrek aan kwaliteit van de spelers; winst is daarom vooral een verdienste van de coach. Als er wordt verloren ligt dat voor de hand want er is immers een gebrek aan kwalitatief goede spelers. De coach treft zo nooit enige blaam. In het huidige voetbal zijn echter de kwaliteitsverschillen tussen de selecties zeer gering en gaat het bij winst en verlies nog maar om zeer kleine details. Wedstrijden op het allerhoogste niveau worden daarom steeds vaker beslist door de kwaliteit op de bank en dan bedoel ik niet de reservespelers".

Tenslotte ontkende Davids dat hij in een interview gezegd zou hebben dat het een schande was dat het Nederlands elftal grof speelde tegen Portugal. "Andere bladen suggereren dat ik mij kritisch zou hebben uitgelaten over het spel van het Nederlands elftal. Nou, ik geef zelden interviews en al helemaal niet aan dergelijke bladen. Overigens speelde het Nederlands elftal zeker niet te grof tegen Portugal, maar dat is een andere discussie."

Noord-Korea lanceert zevende raket

Icoon BuitenlandsNoord-Korea heeft vandaag het zevende projectiel afgevuurd. Eerder schoot Noord-Korea al zes raketten af, waarvan tenminste één Taepodong-2. Dat is een Noord-Koreaanse langeafstandsraket. Deze intercontinentale raket stortte echter na 40 seconden al in de Japanse Zee. De VS zetten hun raketafweersystemen op scherp.

De Russen laten weten dat Noord-Korea nóg meer raketten lanceerde. De Russische generale staf zegt dat ze wel tien lanceringen hebben geregistreerd in het Russische 'Verre Oosten'. De laatste raket die is afgevuurd, is tien minuten in de lucht gebleven. Het zou gaan een om een middellangeafstandsraket.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Raketafweerorganisatie zegt tegen CNN dat in totaal elf afweerraketten op scherp staan in Californië en Alaska. Ook de alarmstatus van de Amerikaanse Lucht- en Ruimtevaartcontrole-organisatie NORAD is verhoogd. Noord-Korea wordt 24 uur per dag extra goed in de gaten gehouden. Japan heeft ook de militaire staat van paraatheid verhoogd.

Noord-Koreaanse Scud-B raket (middenvoor), ook gelanceerd
Noord-Koreaanse Scud-B raket (middenvoor), ook gelanceerd

Met dank aan fadrian en Tolerantie voor de submit.

KLPD waarschuwt voor gladheid op wegen

Icoon VervoerHet Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) en Rijkswaterstaat waarschuwen weggebruikers dat het glad kan worden op de Nederlandse wegen de komende uren. Door de periode van droogte heeft vuil, zoals zand en rubberresten, zich op de Nederlandse snelwegen kunnen ophopen. In combinatie met neerslag zal dit sop gaan vormen.

Automobilisten en in het bijzonder motorrijders moeten rekening houden met een langere remweg en met een glad wegdek. Deze vorm van gladheid is niet speciaal. Het komt vaker voor dat wanneer het lang droog is geweest, de weg glad wordt na een regenbui. Overigens gaat het hierbij om een tijdelijk probleem; het vuil zal al na enkele uren weggespoeld zijn en dan is het probleem ook helemaal over.

[upd] Twee lijken gevonden in Musselkanaal

Icoon MisdaadIn het Groningse Musselkanaal zijn dinsdagavond twee nog ongeïdentificeerde lijken gevonden. De lichamen werden aangetroffen aan de Zuiderkanaalweg. Een voorbijganger deed de gruwelijke ontdekking achter de dijk langs het A.G. Wildervanckkanaal.

De politie gaat er vanuit dat er sprake is van een misdrijf. Over de identiteit van de slachtoffers is volgens hen nog niets te zeggen. Het is zelfs nog niet duidelijk of het om mannen, vrouwen of een combinatie gaat.

Volgens RTV Noord wordt er sinds dinsdag wel een Duits echtpaar vermist. De Duitse politie is dan ook nauw betrokken bij het onderzoek. Volgens een politiewoordvoerder zal er in de loop van de dag meer duidelijkheid ontstaan in deze zaak.

Update 12:25 uur
De NOS meldt dat het gaat om de lichamen van een man en een vrouw. Hiermee is het inderdaad mogelijk dat het om het vermiste echtpaar uit Duitsland gaat.

Met dank aan woessie en Xanthe voor de submit.

Het roer moet om bij Williams

Het roer moet om bij Williams. Dat stelt technisch-directeur Sam Michael na de slechte prestaties tijdens de Amerikaanse Grand Prix.

Mark Webber viel zondag op Indianapolis al in de eerste bocht uit. Teamgenoot Nico Rosberg werd weliswaar negende, maar was in de race de achtste plek, en daarmee een punt, verloren aan Vitantonio Liuzzi. Pijnlijk detail was dat de Italiaan met een oudere motor en op Michelins reed, banden die op Indianapolis aanmerkelijk minder goed presteerden dan de Bridgestones waarmee Williams rijdt.

Mede door slechte resultaten in eerdere races staat Williams nu in de strijd om de constructeurstitel op de achtste plaats. Hoog tijd dus voor veranderingen, zo vindt Michael. "We moeten ons snel herpakken. Beroerder dan dit kan niet."

De focus moet vooral komen te liggen op verbetering van de aërodynamica van de FW28. Een aantal veranderingen daaraan zullen nog voor de Grand Prix van Frankrijk worden doorgevoerd. Maar er moet meer gebeuren vindt Michael. "We moeten een programma opstellen, waarbinnen alles wordt verbeterd."

Michael ziet het vertrek van BMW als partner eind vorig seizoen overigens niet als reden van de slechte prestaties van William. "Daar heeft het echt niets mee te maken."

Fuentes: "Er wordt selectief gelekt"

De spil in de grote Spaanse dopingaffaire, dokter Eufemiano Fuentes, heeft in een interview met radiostation Cadena Ser gezegd dat hij niet alleen wielrenners, maar ook atleten, tennissers en voetballers heeft behandeld.

Fuentes, die wordt beschuldigd van productie van en handel in bloeddope en steroïden, zei dat dat zijn methode niet kan worden gekenmerkt als doping. "De hele zaak maakt mij woedend. Er worden mensen genoemd die ik niet eens ken en anderen worden niet bekendgemaakt. Er wordt alleen selectief gelekt en ik heb geen idee waarom. Mijn professionele eed verbiedt me namen van cliënten vrij te geven."

Beckenbauer wil dat Klinsmann blijft

Franz Beckenbauer wil dat Jürgen Klinsmann aanblijft als bondscoach van Duitsland, ondanks het verlies gisteren van Die Mannschaft tegen Italie.

"Ik hoop echt dat Klinsmann doorgaat. Hij heeft de jeugd de kans en het vertrouwen gegeven. Met succes. Het zou zonde zijn als alles wat is opgebouwd weer wordt afgebroken," aldus Beckenbauer. "Dit toernooi kwam misschien nog iets te vroeg voor dit elftal, maar over twee jaar is er alweer een Europees kampioenschap. Daar behoren wij tot de favorieten."

Gerard Joling: Stem niet op links!

Icoon VerkiezingenDe lezers van het roddelblad Story worden door Gerard Joling gewaarschuwd om toch vooral niet op een linkse partij te stemmen in november. "Kiezers, let op uw stembiljet." [..] "Rood geeft nu eenmaal meer uit dan er te besteden is. Wat ze nu beloven, moet je over een paar jaar dubbel inleveren", zo schrijft "Geer" in zijn column.

Ook schrijft hij in zijn column dat hij boos is over de manier waarop de linkse partijen in de Kamer zijn omgegaan met Rita Verdonk (VVD). Hij vindt dat ze haar netter hadden moeten behandelen. "Waarom zegt die Femke Halsema niet gewoon dat ze een bloedhekel heeft aan Verdonk, want dat is zo." Niet alleen is de fractievoorzitter van Groen Links een verschrikkelijke vrouw, volgens Joling, ook draagt ze nog eens een "fout groen ensemble".

Al eerder gaf Joling een blijk van liefde voor Verdonk. Vorige maand nog was hij te gast op een familiedag van de familie. Rita Verdonk was ook nog eregast bij één van de uitverkochte concerten van de "Toppers" in de Arena.

Zakkenroller rolt handboeien

Icoon Domme criminelenEen Amsterdamse zakkenroller heeft dinsdagochtend geen beste slag geslagen in de tram. In plaats van de verwachte portemonnee rolde de dief een paar handboeien uit de tas van een agent in burger.

De politieman was nota bene zelf lid van een gespecialiseerd anti-zakkenrollers team. Hij had dan ook direct door dat hij nu zelf slachtoffer was geworden. Zijn collega's konden de dief daarop meteen aanhouden en vastketenen met zijn eigen buit.

Casar gevallen door dronken toeschouwer

Gisteren in de rit naar Valkenburg vond er ook nog een heuse klucht plaats bij één van de vele valpartijen. Sandy Casar viel door toedoen van een dronken supporter.

Onvoorzichtig gedrag van een dronken toeschouwer was de oorzaak van de val van Casar. De Française des Jeux-ploegleider van de 27-jarige coureur, Marc Madiot probeerde samen met een poltieman de dronkenlap na de val in bedwang te houden, maar kregen ook enkele klappen te incasseren. Alsof het leed niet erg genoeg was; niet veel later probeerden andere toeschouwers de wielen van de fiets van Casar te stelen, nadat hij net bijkwam van de schok. Sandy Casar hield aan dit incident een knieblessure over, maar kan verder toch gewoon starten in de etappe van vandaag.

Engelse inbreker krijgt 'poging tot moord' na bijten

Icoon Opmerkelijk Een Engelse man die een oudere man een aantal keer beet nadat hij was betrapt bij het inbreken, wordt vervolgd voor poging tot moord. De oudere man ligt op dit moment in het ziekenhuis om te herstellen van zijn wonden.

De inbreker, Jan Ometak, werd vandaag opgepakt voor het inbreken en bijten van de man. De politie verklaart: "Tijdens het incident heeft de huiseigenaar een aantal verwondingen opgelopen, waaronder een aantal beten." De 26-jarige inbreker zal volgende week dinsdag worden voorgeleid, en zit tot die tijd in gevangenschap.

Krant roept op: Bestel pizza's!

Icoon WK 2006De Duitse krant 'Die Tageszeitung' plaatste gisteren wel een heel aparte oproep: 'So ärgern wir heute Abend die Italiener: Um 21 Uhr Pizza bestellen!' Door met zijn allen om 9 uur pizza's te bestellen, zorg je ervoor dat de Italianen hard moeten zwoegen om alle bestellingen op tijd af te leveren. Hierdoor komen ze niet toe aan het bekijken van het WK-duel tussen Duitsland en Italië, zo is de gedachte.

Om de lezer nog een handje te helpen met het 'Italiaantje pesten', publiceerde de krant de telefoonnummers van zo'n veertig pizzeria's door het hele land. Volgevreten met pizza's, konden de Duitsers vervolgens zien hoe hun ploeg in de laatste minuten van het duel twee doelpunten om de oren kreeg.

Voor meer WK-nieuws kun je terecht op de WK-site van FOK!

Auto met 'zachte' voorruit scheelt doden

Icoon BinnenlandsWanneer auto's zouden worden uitgerust met zogenaamde 'zachte' voorruiten, dan zou dat op jaarbasis tientallen verkeersongelukken, met de dood als gevolg, schelen. Dit wordt geconcludeerd door de Fietsersbond na onderzoek van TNO. Volgens TNO zou een mogelijke oplossing zijn om een airbag te plaatsen die de harde delen en randen van de voorruit bedekt.

In opdracht van de bond heeft TNO botsproeven gesimuleerd tussen een auto en een fiets met een speciaal computerprogramma. Uit deze simulaties blijkt dat de fietser bij een botsing vaak over de motorkap heen, frontaal in botsing komt met de voorruit en de harde raamstijlen. Deze klap heeft vaak ernstige gevolgen, en heeft soms zelfs de dood tot gevolg.

De grote terreinwagens, ook wel de SUV's genoemd, veroorzaken meer letsel dan de wat kleinere auto's. Dit omdat de terreinwagen hoger op de wielen staat en dus de fietser ter hoogte van de heupen raakt. Uit de simulaties blijkt onder andere dat een andere vorm van de neus van een SUV ook veel doden en gewonden kan schelen.

In het jaar 2005 vielen er 817 verkeersdoden waarvan er 181 fietser waren. De Fietsersbond hoopt dat door deze cijfers het Rijk iets gaat doen met de resultaten van het onderzoek.

TV-tijden woensdag 5 juli

Vandaag staat de tweede en laatste halve finale op het programma. Frankrijk en Portugal strijden in München om een plaats in de finale. Op deze dag zijn er weer vele programma's omtrent het WK, een overzicht hiervan vind je hieronder.

ZenderTijdProgramma
Sport 1.17.00-8.00WK gisteren
Eurosport8.30-9.00World Cup Show
Nederland 29.00-11.00Duitsland - Italië (hh)
Eurosport11.00-11.30World Cup Show
Nederland 211.10-12.00Studio Sportzomer (hh)
Eurosport11.30-12.30World Cup Season Legends
SBS612.00-12.30Hart van Oranje (hh)
ARD12.15-12.45Persconferentie
ZDF19.25-21.00WM Studio
RTL719.30-20.29Voetbal Insite
Sport 1.119.30-20.45WK eerder deze week
Nederland 220.05-20.35WK Journaal
ARD20.15-21.00WK 2006 live
Nederland 220.35-20.50Voorbeschouwing Portugal - Frankrijk
Sport 1.120.45-21.00Studio WK
Nederland 220.50-22.55Portugal - Frankrijk (live)
Sport 1.121.00-23.00Portugal - Frankrijk (live)
ZDF21.00-23.00Portugal - Frankrijk (live)
ARD21.00-23.30Portugal - Frankrijk (live)
Talpa21.45-22.00Villa BvD
Talpa22.50-0.00Villa BvD
Nederland 222.55-23.00Nabeschouwing Portugal - Frankrijk
Sport 1.123.00-23.15Studio WK
Nederland 223.00-23.50Studio Sportzomer
ZDF23.00-23.30WM Studio
Sport 1.123.15-23.45WK vandaag
Eurosport23.15-23.45World Cup Show
Talpa0.30-1.35Villa BvD (hh)
BBC10.40-1.25World Cup Match of the Day
Eurosport1.00-1.30World Cup Show
BBC13.00-4.45World Cup Match of the Day

Ongeluk op z'n Grieks

Heb je net fijn boodschappen gedaan op de markt en bepakt en bezakt ga je weer naar huis, en dan word je op weg naar huis keihard van je scooter gereden, dan weet je dat je een rotdag hebt.

Typisch Grieks temprament trouwens, beetje opgefokt, wel knap trouwens na de smak die gast maakt, en z'n scooter, gevalletje total loss, da's vrij duidelijk, over de toestand van z'n boodschappen na dit ongeluk is mij helaas niets bekend.

En nee, helaas dit is geen vakantievideo van Maikuuul

Dove Mohammed 'geheime politiespion'

OpmerkelijkDe politie in Amsterdam wordt geregeld getipt door een doofstomme superspion die zakkenrollers in het vizier heeft. De hulpvaardige jongeman, Mohammed geheten, is medewerker van een restaurant in de binnenstad.

Mohammed heeft een speciaal 'zintuig' ontwikkeld om in de drukte criminele activiteiten te signaleren. Terwijl hij schijnbaar achteloos tafeltjes in het restaurant leegruimt en schoonmaakt, observeert hij onopvallend de gasten. Omdat zijn gezichtsvermogen door zijn handicap sterk ontwikkeld is, ontgaat het hem niet als er bezoekers met lange vingers binnen zijn. Als hij dat constateert, stuurt hij de politie een sms'je. Het zakkenrollersteam van de politie komt dan meteen in actie, omdat ze op de hoogte zijn van de waarde van Mohammed zijn tips.

Als tegenprestatie heeft Mohammed inmiddels een rondleiding bij de Amsterdamse politie gehad en kreeg hij een cadeaubon en politieschildje.

Met dank aan DJMO voor de submit.

Farfán toch weg bij PSV ?


Onlangs verlengde Jefferson Farfán zijn contract bij PSV tot medio 2010, maar er is een kans aanwezig dat hij deze zomer toch zal vertrekken bij de Eindhovenaren. Het Engelse Portsmouth heeft een bod van ongeveer zestien miljoen euro uitgebracht op de aanvaller uit Peru.

Het bod van Portsmouth op Farfán zou dicht in de buurt liggen van de vraagprijs van PSV. De club uit de Engelse Premier League is voor 50 procent in handen van Alexandre Gaydamak, de zoon van een Russische miljardair. Portsmouth kan Farfán daardoor een salaris van 45.000 euro per week aanbieden. Het afgelopen seizoen scoorde Farfán 21 maal voor PSV in 31 competitiewedstrijden.


Toppertje

Fijn muziekje, tenminste als je geen smaak hebt, twee Amsterdamse boys genaamd Tropical Danny ft Guillermo zijn de studio ingedoken en hebben dit geweldige nummer in elkaar geknutseld.

Ik zie kansen voor dit liedje, niet als hit maar om bijvoorbeeld je collega's mee door het lint te krijgen door het liedje tientallen keren achter elkaar te draaien, enne Tropical Danny en zijn kornuit hebben ook een homepage

Al bij voorbaat mijn excuses dat ik jullie hiermee confronteer.

LPF dreigt toch zetel kwijt te raken

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) lijkt toch een Kamerzetel kwijt te raken door het overstappen van LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt naar de PvdA. Kraneveldt heeft haar zetel opgegeven en stapt uit de Kamer, dus dat is niet de reden. De oorzaak is het ex-gemeenteraadslid voor het Amsterdamse Mokum Mobiel Gonny van Oudenallen, die eerste kandidaat is om haar in de Kamer op te volgen.

Van Oudenallen raakte vorig jaar in de Amsterdamse gemeenteraad in opspraak vanwege een 'bonnetjesaffaire'. Zij werd verdacht van het sjoemelen met fractievergoedingen. Van Oudenallen moest 60.000 euro terugbetalen. Ze had onder meer geld gekregen voor een advies dat ze aan haar zelf gaf. De affaire leidde tot de ondergang van Mokum Mobiel.

De LPF wil niets meer te maken hebben met Van Oudenallen en haar absoluut niet in de fractie hebben. Ze eist echter haar Kamerzetel op, waar ze gezien haar plek op de kandidatenlijst van de vorige Kamerverkiezingen ook recht op heeft. De LPF geeft echter de voorkeur aan oud-Kamerlid Vic Bonke. LPF-fractieleider Gerard van As: ''Als Van Oudenallen per se in de Kamer wil, moet ze dat vooral doen, maar niet voor onze fractie.''

Mocht Van Oudenallen doorzetten, ontstaat een nieuwe eenmansfractie. De geplande gedoogsteun van de LPF aan het minderheidskabinet van CDA en VVD zou hierdoor met één stem afbrokkelen. Dat is echter niet onoverkomelijk, omdat de LPF ook met zes zetels nog genoeg gedoogsteun kan geven. Volgens Van As blijft de rest van de fractie tot het eind aan toe de rit uitzitten. De LPF-Kamerleden Joost Eerdmans en Max Hermans, van wie vaak gezegd wordt dat ze lonken naar Marco Pastors, hebben hem toegezegd tot de verkiezingen voor de LPF in de Kamer actief te blijven.

Nintendo vestigt zich in Korea

Op 7 juli, aanstaande vrijdag dus, gaan de deuren van het nieuwe Nintendo-kantoor in Seoul open. Het is het eerste kantoor van Nintendo in Zuid-Korea, en zal zich voornamelijk op Koreaanse DS Lite producten richten, en de Koreaanse markt klaarmaken voor de Wii.

Het kantoor krijgt een investering van 20,5 miljoen euro mee en de localisatie van DS Lite games zal op 20 juli gaan beginnen.

Het kantoor zal onder leiding van Mineo Kouda staan, en het doel van deze investering is om de verkoopcijfers van zowel hardware als software in Korea te laten stijgen. De Koreaanse consumenten hebben dankzij de verbeterende handelsrelatie tussen Japan en Korea al enige tijd toegang tot de producten van Nintendo. Door een gebrek aan het gebruik van de Koreaanse taal in de producten en het ontbreken van een sales-supportteam is een stijging in de verkoop echter uitgebleven. In deze twee factoren gaat Nintendo nu dus verandering brengen.

Eén EU-nummer bij vermissing kind

Icoon AlgemeenDe Europese Commissie stelt 75 maatregelen voor die kinderen zullen moeten helpen beschermen. De EC wil dat er één telefoonnummer komt voor ouders die hun kind kwijt zijn. Vermissingen kunnen dan in alle Europese landen via dat nummer, 116, gemeld worden.

Ook wil de EC samenwerken met creditcard-maatschappijen om kinderporno te bestrijden. Het is de bedoeling dat de creditcard onbruikbaar wordt wanneer iemand die gebruikt om kinderporno via internet te bestellen.

Er zal ook een telefoonnummer moeten komen voor kinderen in nood. Kinderen moeten dan kunnen praten met iemand in hun eigen taal.

Tiener test voor BMW

De Duitse tiener Sebastian Vettel maakt deze week een nieuwe stap in de richting van de Formule 1.

Vettel debuteerde vorig jaar in een Williams en rijdt momenteel in de F3 Euro serie. Hij zal nu op het Spaanse Jerez voor BMW Sauber F1 achter het stuur plaatsnemen en de wagen testen. "Ik verwacht dat hij het goed zal doen," aldus Mario Theissen van BMW.

De vernieuwde interesse van BMW in de 19-jarige Vettel kan nog een aardige strijd opleveren tussen verschillende teams over de toekomstige diensten van de coureur. Hoewel hij een junior-contract heeft bij BMW, wordt Vettel momenteel gesponsord door Red Bull. Eerder gingen er al geruchten dat de jongen in 2007 voor Scuderia Toro Rosso zou gaan werken.

Vakantie

Toen ik vanochtend de Volkskrant opensloeg, stond er dat de Koningin zich opmaakte voor haar vakantie in Italië. Kabinetscrisis of niet, zij had haar vakantie hard nodig, ze wilde wel terugkomen voor het aanstellen van een formateur of het beëedigen van Balkenende III.

Tja, denk ik, het is inderdaad weer vakantietijd, helaas voor mij geen vakantie, ik heb het inderdaad heel druk op werk en kan geen vrij krijgen. Mijn zomervakantie bestaat uit twee lange weekenden in augustus, een naar Berlijn en de ander naar Londen.

Maar, moet ik eerlijk bekennen, dat ik maar accountant ben en niet de verantwoordelijkheid heb om de hoofdvertegenwoordiger van het land te zijn.

En wat dacht je van alle mensen met een uitkering waarvan de meeste in het geheel niet op vakantie kunnen gaan, zij zijn blij dat het vakantiegeld ze helpt bij het inlossen van schulden, het kunnen bekostigen van een nieuw ( tweede hands) aan te schaffen wasmachine, koelkast of iets dergelijk..
Hebben zij recht op vakantie?

Zij werken toch niet, zijn de hele dag al thuis en kunnen net doen alsof het alle dagen feest is. Dat zij onder een grote druk leven, omdat zij elke maand moeten proberen de touwtjes aan elkaar te knopen of nog hard moeten vechten , voordat het UWV of Social Dienst in hun wijsheid besluit een uitkering toe te kennen, en dan nog hopen dat het binnen zes weken gebeurd.

Nee, Hare Majesteit, heeft haar vakantie nodig, het doorknippen van linten, staatsbezoek naar België en het bewonderen van alweer een nieuw kleinkind is zwaar werk, en dan krijg je ook nog de heer Lubbers op bezoek. Het ontwijken van zijn grijpende hand naar haar koninklijke billen is haar niet in koude kleren gaan zitten.

Dus Majesteit, ik hoop dat u een rustige, stressvrije vakantie heeft in het zonnige zuiden. Maakt u vooral niet te druk over onze jongens in Afghanistan, of over de raketten die Noord Korea gelanceerd heeft.

Barcelona bindt Giuly langer aan zich

FC Barcelona heeft het contract van Ludovic Giuly opengebroken. De verbintenis van de Fransman loopt nu af in 2008.

Giuly kwam na een succesvolle periode bij AS Monaco naar Catalonië. Na een basisplaats in zijn eerste jaar, gaf coach Frank Rijkaard afgelopen seizoen vaker de voorkeur aan Lionel Messi of Henrik Larsson. In totaal speelde de rechtsbuiten 58 competitieduels voor Barcelona. Door zijn contractverlenging moeten geïnteresseerde clubs zestig miljoen euro als transfersom moeten betalen.

De dertigjarige aanvaller begon zijn loopbaan bij Olympique Lyon, waarna hij in 1997 naar Monaco verhuisde. Giuly is niet opgenomen in de Franse WK-selectie.

Amsterdammers missen WK door stroomstoring

Icoon WK 2006Amsterdammers die wonen in het stadsdeel Oud-West misten gisteravond een groot deel van de halve finale op het WK tussen Duitsland en Italie. Vanaf tien voor negen kampte het stadsdeel met een stroomstoring. De storing was rond 22.00 uur verholpen.

Volgens de Nuon hebben zeker 1500 huishoudens in het Amsterdamse stadsdeel ruim een uur geen stroom gehad. De storing onstond in de buurt van de Jacob van Lennepkade. Het is nog niet bekend hoe de storing is ontstaan. In mei werd Oud-West ook al twee maal door een stroomstoring getroffen.

Amsterdammers missen WK door stroomstoring

Amsterdammers die wonen in het stadsdeel Oud-West misten gisteravond een groot deel van de halve finale op het WK tussen Duitsland en Italie. Vanaf tien voor negen kampte het stadsdeel met een stroomstoring. De storing was rond 22.00 uur verholpen.

Volgens de Nuon hebben zeker 1500 huishoudens in het Amsterdamse stadsdeel ruim een uur geen stroom gehad. De storing onstond in de buurt van de Jacob van Lennepkade. Het is nog niet bekend hoe de storing is ontstaan.

Crouch wijt nederlaag aan uitputting

Engeland heeft de kwartfinale van het WK verloren van Portugal omdat de Engelsen bij het nemen van de strafschoppen te vermoeid waren.

De Engelse aanvaller Peter Crouch heeft dit dinsdag gezegd. "We hebben bijna een uur met tien man moeten spelen", aldus de 25-jarige aanvaller van Liverpool. "Ik was echt kapot toen we de penalty's namen." In de eerste helft van de wedstrijd moest Wayne Rooney met rood het veld verlaten, omdat hij zijn voet op de edele delen van de liggende Portugese verdediger Ricardo Carvalho plaatste.

Crouch weerspreekt de kritiek dat Engeland niet zou hebben geoefend op het nemen van penalty's. "We hebben voor en tijdens het WK regelmatig op penalty's getraind. Maar dan ben je fit en sta je in een leeg stadion. Dat is heel anders dan in een echte wedstrijd." In de beslissende strafschoppenserie miste de ploeg van bondscoach Sven-Göran Eriksson drie penalty's.

Blom voorlopig niet in wedstrijden

Wereldkampioen polsstokhoogspringen Rens Blom zal voorlopig niet deelnemen aan wedstrijden. De Limburger wil via intensieve trainingen zijn oude vormpeil halen.

Blom nam dit besluit na een tegenvallend optreden in Athene, waar hij opnieuw bleef steken op een lage aanvangshoogte. ”Het heeft geen zin om nog langer te proberen door middel van wedstrijden in vorm te komen. Ik richt me volledig op de trainingen. Zodra de vorm er is, ga ik weer wedstrijden springen”, meldde Blom.

De atleet mist in ieder geval het NK van komend weekend in Amsterdam. Of ook een deelname aan het EK in het geding komt, is onzeker. ”Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen. Het enige dat ik weet is dat ik weer wedstrijden ga springen, als de vorm er is. Ongeacht hoe lang dat gaat duren.” Het EK in Göteborg vindt komende maand plaats.

Domenech vreest Italiaanse fraudezaak niet

Raymond Domenech, de bondscoach van Frankrijk denkt niet dat de Italiaanse fraudezaak invloed zal hebben op de prestaties van zijn spelers in de halve finale van het WK.

Lilian Thuram, Patrick Vieira en David Trezeguet komen alle drie uit voor Juventus. Gisteren kreeg die club een zware strafeis te horen in het schandaal. "Het is vervelend dat dit nu gebeurt, maar we zullen er mee moeten omgaan. Ik denk niet dat dit invloed zal hebben op de prestaties van de spelers. Ze hebben een muur om zich heen gebouwd en zijn alleen maar gefocust op het WK", aldus Domenech.

USA VS Noord Korea

Er wordt weer een spelletje gespeeld door wat belangrijke mensen. De ene heeft een arsenaal aan kernwapens over de hele wereld verspreid en de andere probeert ook een beetje te spelen met wat raketjes om te oefenen met dezelfde kernwapens. De cowboy en de rijsteter willen alletwee laten zien dat ze stoer zijn en ook nog eens de sterkste van de twee zijn.

Wij als "vredelievend" land en "verenigd europa" kunnen er eigenlijk helemaal niks aan doen. De stoere cowboy heeft al vaker gemeld dingen gewoon zonder ons te doen als we hem niet steunen.

Laten we allemaal afwachten of de cowboy zich in kan houden met betrekking tot vliegtuigjes naar de rijsteter gooien. Als hij dat namelijk doet zegt de rijsteter namelijk een atoombom op amerika te gooien. En das nog net wat erger dan een vliegtuig in een flatgebouw.

Teams dreigen FIA met rechtzaak

F1-teams overwegen een rechtzaak tegen de FIA als de organisatie nieuwe voorstellen rondom motoren door zal voeren en hun bezwaren daarbij negeert.

De teams kwamen in het weekend van de Grand Prix van de Verenigde Staten samen om met elkaar tot een overeenkomst te komen waarvan zij hopen dat de FIA ermee instemt. De organisatie komt donderdag samen om veranderingen in de reglementen door te voeren. Als men daarbij de overeenkomst van de teams negeert, zal een deel van de fabrikanten naar de rechter stappen, vooral wanneer de FIA voor 2007 met een tijdelijk verbod op ontwikkelingen aan de motor komt.

Dust Art and Boobs

Wanneer is het tijd om met je wagen door de car-wash te rijden ?

Als de tekst “Was me !” of “Poetsbeurt Nodig !” er op komt. Sommigen tillen deze manier van duidelijk maken dat je een poetbeurt nodig hebt naar een hogere level en maken er een echt meesterwerkje van. Je zou jezelf afvragen of het geen zonde is om het er terug af te wassen.

Alhoewel moesten alle car-wash installaties op deze manier je auto in de watten leggen dan zouden er niet zoveel ongewassen exemplaren op straat te zien zijn.

[Voorbeschouwing TdF] 4e etappe

Zonder Alejandro Valverde en Erik Dekker, en met Tom Boonen in de gele trui, vertrekt het Tourpeloton vanmiddag om 12.20 uur voor etappe nummer vier in de Ronde van Frankrijk.

Volgens plannen van het Zeeuwse Tourcomité zou de aankomst vandaag hebben gelegen op de Neeltje Jans, maar niets is minder waar. Het Belgische Huy, bekend van de Waalse Pijl, fungeert als startplaats en na 113,5 kilometer bevinden de coureurs zich weer op Franse wegen. Op dat moment liggen de enige twee ‘obstakels’ al ruimschoots achter de rug. Waarschijnlijk ontspint zich daar een duel tussen Pineau en De la Fuente om de bollen.

Finishplaats is Saint-Quentin, voor de derde keer in de historie. In 1938 stak de Belg Félicien Vervaecke er zijn handen in de lucht, 48 jaar later won Systeme U er de ploegentijdrit. Net als de ritten van donderdag en vrijdag lijkt een massasprint het meest waarschijnlijke scenario. Veel ploegen hebben er belang bij de boel samen te houden. Quick-Step verdedigt de gele trui van Boonen waarschijnlijk tot zaterdag zeer intensief en Davitamon-Lotto en Crédit Agricole zullen zeker tuk zijn op een nieuwe massale aankomst.

De kans zit er dik in dat andermaal een aantal truien van eigenaar wisselt. De positie van Boonen is niet onaantastbaar en wellicht dat Tornado Tom zijn voorsprong wil uitbreiden middels bonificatiesprints. Vooral Hushovd (op zeven seconden) en Bennati (op vijftien tellen) vormen een bedreiging. McEwen en O’Grady lijken kansloos. De strijd om het groen is nog veel spannender. Tussen de nummer één Boonen en de nummer zeven Freire zit slechts een gat van dertien punten.


Bonificatiesprints:
103 kilometer – Beaumont
135 kilometer – Sains-du-Nord
188 kilometer – Bernot

Passages Bergklassement:
13 kilometer – Côte de Peu d'Eau (3e categorie)
57 kilometer – Côte de Falaën (4e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.

Gamen verbroedert niet altijd

Gamen verbroedert niet altijd. Dit bleek tijdens de 2006 editie van de Electronic Sports World Cup. Een evenement waar de beste gamers wereldwijd tegen elkaar strijden.

Naar nu bekend is geworden heeft de 21-jarige Saudiër Badr Hakeem, de winnaar van vorig jaar, zich terug getrokken. Dit gebeurde nadat hij er achter kwam dat hij tegen een Israëlische gamer zou moeten spelen.

In een interview met Arab News verklaarde Badr Hakeen:


"Unfortunately, the draw put me against an Israeli player and due to our stand against the Israeli aggression and occupation of Palestine, I raised my voice and said there was no way I was going to play against this guy. I know I am losing my title but I am standing for our cause. The title is not important to me. I believe I have made the right decision."

Het besluit van Hakeem werd gesteund door zijn trainer en teamleden en ook zij trokken zich terug van het evenement. Hierdoor ging de titel voor 2006, en de hoofdprijs van $13.000 aan de neuzen van het Saudische team voorbij.

Voorbeschouwing Portugal - Frankrijk

Wie wordt de tegenstander van Italië in de finale van het achttiende WK? Portugal en Frankrijk zijn de gegadigden.

Portugal treedt op volle oorlogssterkte aan in de Allianz Arena. Deco en Costina keren terug na een schorsing. Laatstgenoemde krijgt waarschijnlijk de taak om Zinedine Zidane in de gaten te houden. Ook de twijfelgevallen Luis Figo en Cristiano Ronaldo, beiden trainden dinsdag apart, zijn normaal gesproken beschikbaar. Portugal probeert zich voor het eerst in de historie te kwalificeren voor de WK-finale. Mocht de vice-kampioen van Europa de wereldbeker veroveren, dan heeft bondscoach Luiz Felipe Scolari voor een unicum gezorgd: nooit eerder won een trainer met twee landen de cup.

Raymond Domenech ziet in de historische zege op Brazilië geen enkele aanleiding zijn team te veranderen. Vóór het WK husselde de bondscoach na iedere wedstrijd het elftal om, nu lijkt eindelijk de ideale samenstelling gevonden. Dit gaat ten koste van David Trezeguet, die niet past in het 4-5-1 systeem. Bij beide ploegen lopen veel spelers rond in de wetenschap dat een gele kaart het missen van de (eventuele) finale betekent. Bij Frankrijk beginnen Franck Ribery, Patrick Vieira, Zinedine Zidane, Louis Saha, Willy Sagnol en Lilian Thuram met dit risico, terwijl namens Portugal Maniche, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Ricardo en Luis Figo moeten uitkijken.

Portugal en Frankrijk ontmoetten elkaar nog nooit op een WK, wel tweemaal op een EK, in 1984 en 2000. Telkens wonnen Les Bleus om later door te stoten naar de titel. Oefenwedstrijden meegerekend, is de stand 15 – 5 in het voordeel van Frankrijk. De vorige zeven keer trok Portugal aan het kortste eind. De laatste ontmoeting dateert van 25 april 2001, toen treffers van Djorkaeff, Wiltord, Silvestre en Henry een eclatante 4-0 overwinning voor de Haantjes opleverde. Portugal kan moed putten uit het feit dat het sinds de verloren EK-finale al zeventien competitieve wedstrijden niet heeft verloren.


21.00 uur, München, Portugal - Frankrijk:

Vermoedelijke opstellingen:

Portugal: Ricardo, Miguel, Carvalho, Meira, Valente; Costinha, Maniche, Deco; Figo, Ronaldo, Pauleta.

Frankrijk: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal; Vieira, Makelele, Ribery, Zidane, Malouda; Henry.

Scheidsrechter: Jorge Larrionda (Uruguay)


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Portugal verslaat na strafschoppen Frankrijk. De stand na 120 minuten is 1-1. In de slotseconde van de reguliere speeltijd zorgt Deco voor de gelijkmaker.

Boek: Mike Gayle - Volgens hem, volgens haar

We kennen allemaal het programma volgens hem, volgens haar. Wees gerust, dit is niets van dat alles. Geen korte sketches over onzinnige tandpastatubedopjes op de wastafel . Geen ruzie over het kaartlezen waar volgens een bepaalde verzekeringsmaatschappij 40% van de ruzies in de auto over gaan. Waar dan wel over?
Een man, een vrouw, een kat en een stabiele relatie. Jim en Alison leren elkaar tijdens hun studentenjaren kennen. Vanaf het eerste moment van de relatie lijkt Jim haar behalve het huisje, boompje en beestje, het hele rataplan te bieden. Ook al zijn ze nog zo jong, ze krijgen een stabiele relatie met mooie toekomstmuziek. Het stel trouwt. Toch wordt het op een dag te heet onder Jim zijn voeten en stopt hun relatie.


Lippi: "We verdienden de zege"

Voor bondscoach Marcello Lippi van Italië kwam met het bereiken van de finale een droom uit. De oefenmeester vindt dat er niets valt af te dingen op de 2-0 overwinning op Duitsland.

”We domineerden het duel en als één ploeg de finaleplaats verdiende was het de onze”, aldus Lippi. ”In mijn ogen controleerden we de wedstrijd en zeker in de reguliere speeltijd waren wij beter. Het is fijn dat we aan het eind twee fantastische goals maakten, waardoor we de strafschoppen vermeden.” Lippi voerde zonder uitzondering aanvallende wissels door: ”We riskeerden wat, maar niet teveel. Vooral Del Piero viel goed in. Toen hij zijn opwachting maakte, zei ik tegen mijn vrienden op de bank: ‘hij gaat de beslissende goal maken’.

Mexico niet verder met La Volpe

Ricardo La Volpe krijgt geen nieuw contract aangeboden van de Mexicaanse voetbalbond. De 52-jarige oefenmeester kon nochtans goede resultaten overleggen.

Mexico haalde de achtste finales, waarin het na een zinderende partij nipt het hoofd boog voor Argentinië: 1-2. Ook op de Confederations Cup in 2005 presteerde Mexico naar behoren. La Volpe lag wegens zijn selectiebeleid wel onder vuur. Zo liet hij onder andere Cuauhtémoc Blanco thuis voor het WK. De Mexicaanse voetbalbond liet weten dat de nieuwe keuzeheer uit eigen land afkomstig zal zijn.

Klinsmann trots op team

De Duitse bondscoach Jürgen Klinsmann is trots op zijn team, ondanks de uitschakeling in de halve finale door Italië (0-2).

Treffers van Fabio Grosso en Alessandro Del Piero in het slot van de verlenging verpestten de droom van Duitsland om voor de achtste keer de finale te halen. ”Ik heb de jongens al gezegd dat ze trots mogen zijn. Daar hebben ze nu natuurlijk niks aan, maar later wel”, zei Klinsmann. ”Nu moeten we eerst de ontgoocheling verwerken. Dat is moeilijk als je pas in de slotminuten verliest. In tegenstelling tot ons had Italië wel nog de koelbloedigheid om het af te maken. Ik heb Lippi al succes gewenst voor de finale.”

Klinsmann vond het te prematuur om na te denken over zijn toekomst: ”Ik heb nog niets beslist. We hebben weer respect afgedwongen en deze groep heeft een gouden toekomst. Ik zal na het WK er enkele dagen over nadenken en zal met mijn vrouw overleggen.” WK-topscorer Miroslav Klose keek al in diverse opzichten vooruit: ”We hebben een heel jong team met toekomst. We zullen nu proberen de strijd om de derde plaats te winnen.”

Organisator Franz Beckenbauer zag een mooi gevecht: ”Het is jammer, maar Italië verdiende de zege. Ze speelden slimmer en hadden meer geluk in de slotfase. Duitsland verdiende het ook, maar uiteindelijk heeft de minst vermoeide ploeg gewonnen. In de reguliere speeltijd werd er tactisch gespeeld, maar toch was het spel niet vervelend. Het was zelfs een van de beste wedstrijden die ik in lange tijd zag.”

Verzekering voor illegaal downloaden

Icoon Piracy Het Zweedse bedrijf Tankafritt.nu levert sindskort een verzekering voor het schenden van auteursrechten op het internet. Voor vijftien euro per jaar zullen zij alle boetes betalen die een rechtbank oplegt voor het illegaal delen of downloaden van muziek en films online.

Sinds 2005 is er een nieuwe wet in Zweden aangenomen, die het online delen van auteursrechtelijke bestanden verbiedt. Er zijn sindsdien drie mensen veroordeeld, waarbij boetes van ongeveer tweeduizend euro uitgedeeld zijn. Magnus Bråth, initiatiefnemer van het bedrijf, is boos over deze nieuwe wet en wil een punt maken in de discussie. "Er zullen steeds meer veroordelingen komen, het Anti-Piraterij Bureau is actief mensen aan het opsporen".

Overigens lijkt het riskant om met deze verzekeringsmaatschappij in zee te gaan. De initiatiefnemer heeft amper kapitaal tot zijn beschikking. Toch is hij er zeker van dat hij de mensen kan betalen. Hij vindt niet dat zijn bedrijf mensen aanzet tot illegaal downloaden. "We hebben juridisch advies ingeschakeld, en wat we doen is volledig legaal". Eerder kwam er in Zweden overigens al een verzekering tegen snelheidsboetes.

EP bezorgd over extreemrechts Slowakije

Icoon Europa Het Europees Parlement is zeer bezorgd over de nieuwe regering in Slowakije. De sociaal-democratische SMER-partij heeft daar een coalitie gevormd met de extreemrechtse SNS en de eurosceptische HZDS.

"Een coalitie met een extreemrechtse partij is volledig onaanvaardbaar", aldus Jan Marinus Wiersma, in het Europees Parlement voor de PvdA. "De leider van de SNS, Jan Slota, is puur racistisch over de Hongaarse en Roma-minderheid (ook wel zigeuners genoemd) in Slowakije. Ook homo's en joden kunnen bij hem geen goed doen". Wiersma heeft de politieke situatie in Slowakije gevolgd namens het Europees Parlement.

De PES-fractie, het samenwerkingsverband van alle socialistische partijen in de EU, wil dat de SMER-leden uit de Europese fractie gezet worden. Ze vinden dat de SMER geen regering had moeten beginnen met rechtsextremisten. Wiersma verwacht dat er EU-maatregelen volgen zodra de Slowaakse regering de fout ingaat. "Bijvoorbeeld als het land EU-afspraken over de sluiting van kerncentrales niet nakomt".

Maar ook andere fracties zien problemen. De leider van de christen-democratische fractie Hans-Gert Poettering vindt dat we de situatie zorgvuldig in de gaten moeten houden. "Maar we dienen niet dezelfde fout te maken als tegen Oostenrijk, toen de extreemrechtste FPÖ van Jörg Haider er aan de macht kwam. De isolatie door andere EU-landen had weinig nut".

VVD-Europarlementariër Jules Maarten is bang dat de recente verbeteringen in Slowakijke teruggedraaid worden. Slowakije moest grote hervormingen doorvoeren om toe te kunnen treden tot de EU, maar de coalitiepartijen willen die nu grotendeels terugdraaien. "Dat zou een grote stap terug zijn voor de EU. Allerlei vrijheden zijn dan in gevaar. Er is alle reden om dit nauwlettend te volgen".

De Europese Commissie heeft geen mening over de nieuwe Slowaakse regering. De Commissie beoordeelt overigens nooit de regeringen van lidstaten. De Commissie grijpt alleen in als EU-lidstaten niet aan hun Europese verplichtingen voldoen.

[upd] Noord-Korea lanceert zes raketten

Icoon BuitenlandsNoord-Korea heeft de langeafstandsraket Taepodong-2 vandaag gelanceerd. De test is mislukt, want de raket is op 600 kilometer uit de kust van Japan in zee gestort. Naast deze langeafstandsraket testte Noord-Korea minstens nog twee kleinere raketten. Die zijn gelanceerd vanaf een plek die niet in de gaten werd gehouden door de VS.

De lancering is op zijn minst opmerkelijk, aangezien de VS en Japan een waarschuwing hebben doen uitgaan in de richting van Noord-Korea om geen raketten te lanceren. De VS zien de actie van Noord-Korea als een zuivere provocatie. Er wordt al langer geprobeerd door onder andere de VS, Zuid-Korea, China, Rusland en Japan om Noord-Korea zijn gehele nucleaire programma stop te laten zetten.

President Bush zegt dat de Noord-Koreanen in het verleden afspraken hebben gemaakt, en ze zich daar nu ook aan moeten houden. "Het zou mensen zenuwachtig moeten maken als een dergelijk ondoorzichtig regime, dat heeft bekendgemaakt kernwapens te hebben, raketten gaat afvuren. Dit is niet de manier om zaken te doen in deze wereld", aldus Bush.

De lanceringen zouden zo zijn gepland dat ze samenvielen met de lancering van de spaceshuttle Discovery. Dit om nog meer aandacht te krijgen. Eerder bleek al dat een aantal tankwagens met brandstof van de lanceerinstallatie weggereden waren. Dit zou duiden op een aanstaande lancering.

Noord-Korea lanceerde in 1998 de Taepodong-1 in de richting van Japan. In 1999 verklaarde het Stalinistische land dat ze geen nieuwe tests meer zouden uitvoeren.

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea zijn met de lancering dusdanig opgelopen dat het Pentagon voorbereidingen aan het treffen is voor een mogelijk militair antwoord van Amerika op de acties. De staatsmedia in Noord-Korea beschuldigen de VS van het teisteren van het land. De VS zouden volgens de Noord-Koreaanse media van plan zijn om "Noord-Korea uit te roeien met luchtaanvallen en te dreigen met een machtige kernoorlog".

De VS hebben de beveiliging van een aantal luchtmachtbasissen opgevoerd. Ook zijn een aantal luchtmachtbasissen verklaard tot verboden gebied voor gewoon vliegverkeer. Dit duidt op het mogelijk voorbereiden van een luchtaanval op Noord-Korea.

Update 1.05 uur
CNN meldt dat Pyongyang nog meer raketten heeft afgevuurd. Er zou in het afgelopen uur een tweede Taepodong-2 en een Scud-raket zijn afgevuurd. Het Witte Huis heeft nu ook officieel gereageerd. De regering-Bush laat weten dat Noord-Korea op dit moment nog niet als een directe bedreiging voor de VS wordt gezien, maar dat de provocaties van Noord-Korea nu wel 'ernstig serieus' worden genomen.

Anti-Amerika propaganda in Noord-Korea
Anti-Amerika propaganda in Noord-Korea
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.