Kabinet-Balkenende III vrijdag beŰdigd

Icoon Politiek Het kabinet-Balkenende III met een minderheidscoalitie van CDA en VVD zal vrijdag beŰdigd worden. Dat heeft de informateur Ruud Lubbers laten weten. De koningin heeft vanmiddag Jan Peter Balkenende als formateur benoemd. Hij moet de nieuwe ministersploeg gaan samenstellen.

Lubbers verklapte dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen al gevonden zijn. Er lijkt sprake te zijn van een ware stoelendans. Demissionair staatssecretaris Joop Wijn (CDA) van FinanciŰn volgt waarschijnlijk Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken op. De staatssecretaris van Europese Zaken Atzo Nicola´ (VVD) wordt de minister van Koninkrijksrelaties. De minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) zal naast zijn huidige taken ook Bestuurlijke Vernieuwing voor zijn rekening nemen. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Maria van der Hoeven (CDA) neemt de taken van Medy van der Laan over. Bruno Bruins (VVD) wordt de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs.

Vrijdag of maandag zal Balkenende de nieuwe regeringsverklaring voorlezen in de Tweede Kamer. Kamerleden moeten verplicht terugkomen van vakantie om dat bij te wonen.

Lubbers wil dat het kabinet zich behoudend opstelt. "Voor alle onderwerpen is er een redelijke oplossing om niet een botsing in de Kamer te krijgen. Het is vrij precies afgesproken, maar zij moeten het zelf afwegen", aldus de informateur. Hij vertrouwt erop dat CDA en VVD terughoudend zullen zijn om de Tweede Kamer niet tegen zich in het harnas te jagen. GroenLinks, PvdA, D66 en SP willen dat het kabinet zo min mogelijk controversiŰle besluiten neemt.

De hoofdmissie, het indienen van een volwaardige rijksbegroting voor 2007, heeft volgens Lubbers "een duidelijke meerderheid" in de Tweede Kamer. Naast CDA en VVD zal in ieder geval D66 deze begroting ook steunen. D66 zal het kabinetsbeleid op andere punten, zoals Vreemdelingenbeleid, niet steunen.

Vorige week wilde de LPF het kabinet van gedoogsteun voorzien, in ruil voor enkele toezeggingen. De LPF heeft van de informateur echter geen bijzondere rol gekregen. "Dit is een normaal missionair kabinet, er is geen sprake van gedoogsteun". 22 november zijn de verkiezingen.