LPF dreigt toch zetel kwijt te raken

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) lijkt toch een Kamerzetel kwijt te raken door het overstappen van LPF-Kamerlid Margot Kraneveldt naar de PvdA. Kraneveldt heeft haar zetel opgegeven en stapt uit de Kamer, dus dat is niet de reden. De oorzaak is het ex-gemeenteraadslid voor het Amsterdamse Mokum Mobiel Gonny van Oudenallen, die eerste kandidaat is om haar in de Kamer op te volgen.

Van Oudenallen raakte vorig jaar in de Amsterdamse gemeenteraad in opspraak vanwege een 'bonnetjesaffaire'. Zij werd verdacht van het sjoemelen met fractievergoedingen. Van Oudenallen moest 60.000 euro terugbetalen. Ze had onder meer geld gekregen voor een advies dat ze aan haar zelf gaf. De affaire leidde tot de ondergang van Mokum Mobiel.

De LPF wil niets meer te maken hebben met Van Oudenallen en haar absoluut niet in de fractie hebben. Ze eist echter haar Kamerzetel op, waar ze gezien haar plek op de kandidatenlijst van de vorige Kamerverkiezingen ook recht op heeft. De LPF geeft echter de voorkeur aan oud-Kamerlid Vic Bonke. LPF-fractieleider Gerard van As: ''Als Van Oudenallen per se in de Kamer wil, moet ze dat vooral doen, maar niet voor onze fractie.''

Mocht Van Oudenallen doorzetten, ontstaat een nieuwe eenmansfractie. De geplande gedoogsteun van de LPF aan het minderheidskabinet van CDA en VVD zou hierdoor met ÚÚn stem afbrokkelen. Dat is echter niet onoverkomelijk, omdat de LPF ook met zes zetels nog genoeg gedoogsteun kan geven. Volgens Van As blijft de rest van de fractie tot het eind aan toe de rit uitzitten. De LPF-Kamerleden Joost Eerdmans en Max Hermans, van wie vaak gezegd wordt dat ze lonken naar Marco Pastors, hebben hem toegezegd tot de verkiezingen voor de LPF in de Kamer actief te blijven.