SGP wil geen Normaal in Staphorst

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) in Staphorst wil dat een concert van de Achterhoekse formatie Normaal dat op 22 september staat gepland, wordt verboden. In een schrijven aan het college van B&W laat de partij weten onder meer de taal die de aanhang van de rockgroep gebruikt, in strijd te achten met de normen en waarden die in Staphorst heersen.

Verder acht de Staphorster SGP het verwachte vele gedrink dat de Normaal-fans (høkers) aan de dag zullen leggen bij het concert, in strijd met het lokale alcoholontmoedigingsbeleid. Ook vreest de partij voor verstoring van de openbare orde tijdens het optreden.

De SGP is de grootste partij in Staphorst. Ze zit ook in het college met één wethouder. De andere twee wethouders zijn van het CDA en de ChristenUnie. Volgens de SGP-fractie zal geen van de andere partijen in de coalitie staan te juichen bij de komst van Normaal: ''Wij menen dat ook de burgemeester in zijn besluit zal handelen naar de beginselen van God'', aldus SGP-fractievoorzitter Klaas Slager.

Een woordvoerder van Normaal laat weten dat er nooit eerder problemen zijn geweest rond concerten van de groep in gelovige gebieden. Het drankgebruik noemt hij een verantwoordelijkheid van de bezoekers zelf. Het kan zijn dat sommige fans teksten gebruiken waar streng gelovige mensen aanstoot aan nemen, maar volgens de woordvoerder heeft niemand de intentie godslasterlijk bezig te zijn.