McEwen superieur in de eindsprint

Robbie McEwen heeft de vierde etappe in de Tour de France op zijn zijn naam geschreven. De Davitamon-Lotto renner was in de massasprint oppermachtig en pakte zijn tiende overwinning in zijn carrière in de Tour.

Vanuit het Belgische Huy vertrokken vanmorgen de 172 overgebleven renners, onder hen geen Erik Dekker, Fred Rodriguez en Alejandro Valverde. Alle drie kwamen gisteren in de etappe naar Valkenburg zwaar ten val en stapten vanmorgen niet meer op de fiets. In de etappe van vandaag dienden de renners 207 kilometer te overbruggen, de streep lag dit keer in Saint-Quientin. Onderweg kwamen de renners twee colletjes tegen, de Côte de Peu d'Eau al na dertien kilometer koersen en de Côte de Falaën na 57,5 kilometer.

In het begin van de etappe werd door de renners rustig aan gedaan. In het warme en zonnige Huy, waar de thermometer bijna de dertig graden aantikte, deden de renners het rustig aan. Tot aan de beklimming van de eerste col werd er niet aangevallen.
Jerome Pineau verstevigde zijn leiding in het bergklassement door als eerste de Côte de Peu d'Eau over te komen. De berg van de derde categorie leverde verder punten op voor David De la Fuente en Fabian Wegmann, de directe concurrenten van Pineau.

De eerste aanval van de dag kwam op naam van David Lopez (EUS), Samuel Dumoulin (A2R), Vila Errandonea (LAM), Xabier Zandio (CEI) en Carlos Da Cruz (FDJ). Opvallend was ook het meespringen van de leider in het algemeen klassement: Tom Boonen.
Een lang leven waren de aanvallers niet beschoren, drie kilometer na de vluchtpoging werden ze alweer bijgehaald. Wel succesvol was de vluchtpoging van Martinez (DSC), Wiggins (COF), Mengin (FDJ), Lefevre (BTL) and Coutouly (AGR), onder aanvoering van de eerst genoemde wisten de vijf een voorsprong op te bouwen van 4’35” minuten op het peloton bij de beklimming van de tweede en laatste col van de dag. Omdat geen van allen een gevaar voor Pineau is in het bergklassement zal de Fransman ook morgen in de bollentrui starten.

De maximale voorsprong van de vijf koplopers op het peloton liep op tot 4’55”. Op dat moment vond de Quickstep ploeg het wel genoeg en begon aan de achtervolging. Op tien kilometer voor de eindstreep hadden de vijf nog steeds een kleine voorsprong op het jagende peloton. Drie renners gingen vervolgens alleen verder, Martinez, Lefevre en Coutouly losten de overige twee medevluchters en gingen voor eigen succes. Toch lukte het niet om de kleine voorsprong te behouden, twee kilometer voor het einde werden ook de laatste vluchters ingerekend.

De massasprint die daarop volgde werd gewonnen door Robbie McEwen, hij pakte zijn tweede overwinning in deze editie van de Ronde van Frankrijk met overmacht. Rabobank renner Oscar Freire eindigde als derde vlak achter Galvez. Thor Hushovd legde beslag op de vierde plaats, vlak voor Tom Boonen.


Uitslag vierde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DAV4.59.50
2.Isaac Galvez (Spa)CDIz.t.
3.Oscar Freire (Spa)RABz.t
4.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
5.Tom Boonen (Bel)QUIz.t.
6.David Kopp (Dui)GERz.t.
7.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
8.Francisco Ventoso (Spa)SAUz.t.
9.Michael Albasini (Zwi)LIQz.t.
10.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
11.Jimmy Casper (Fra)COFz.t.
12.Michael Rogers (Aus)TMOz.t.
13.Anthony Geslin (Fra)BOUz.t.
14.George Hincapie (USA)DISz.t.
15.Laurent Brochard (Fra)BOUz.t.
16.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t.
17.Stefano Garzelli (Ita)LIQz.t.
18.Yaroslav Popovych (Oek)DISz.t.
19.Andreas Klöden (Dui)TMOz.t.
20.Gert Steegmans (Bel)DAVz.t.

Submitter:  Bron: FOK!sport