Voorbeschouwing Portugal - Frankrijk

Michel (Baraja)
Wie wordt de tegenstander van Italië in de finale van het achttiende WK? Portugal en Frankrijk zijn de gegadigden.

Portugal treedt op volle oorlogssterkte aan in de Allianz Arena. Deco en Costina keren terug na een schorsing. Laatstgenoemde krijgt waarschijnlijk de taak om Zinedine Zidane in de gaten te houden. Ook de twijfelgevallen Luis Figo en Cristiano Ronaldo, beiden trainden dinsdag apart, zijn normaal gesproken beschikbaar. Portugal probeert zich voor het eerst in de historie te kwalificeren voor de WK-finale. Mocht de vice-kampioen van Europa de wereldbeker veroveren, dan heeft bondscoach Luiz Felipe Scolari voor een unicum gezorgd: nooit eerder won een trainer met twee landen de cup.

Raymond Domenech ziet in de historische zege op Brazilië geen enkele aanleiding zijn team te veranderen. Vóór het WK husselde de bondscoach na iedere wedstrijd het elftal om, nu lijkt eindelijk de ideale samenstelling gevonden. Dit gaat ten koste van David Trezeguet, die niet past in het 4-5-1 systeem. Bij beide ploegen lopen veel spelers rond in de wetenschap dat een gele kaart het missen van de (eventuele) finale betekent. Bij Frankrijk beginnen Franck Ribery, Patrick Vieira, Zinedine Zidane, Louis Saha, Willy Sagnol en Lilian Thuram met dit risico, terwijl namens Portugal Maniche, Nuno Valente, Ricardo Carvalho, Ricardo en Luis Figo moeten uitkijken.

Portugal en Frankrijk ontmoetten elkaar nog nooit op een WK, wel tweemaal op een EK, in 1984 en 2000. Telkens wonnen Les Bleus om later door te stoten naar de titel. Oefenwedstrijden meegerekend, is de stand 15 – 5 in het voordeel van Frankrijk. De vorige zeven keer trok Portugal aan het kortste eind. De laatste ontmoeting dateert van 25 april 2001, toen treffers van Djorkaeff, Wiltord, Silvestre en Henry een eclatante 4-0 overwinning voor de Haantjes opleverde. Portugal kan moed putten uit het feit dat het sinds de verloren EK-finale al zeventien competitieve wedstrijden niet heeft verloren.


21.00 uur, München, Portugal - Frankrijk:

Vermoedelijke opstellingen:

Portugal: Ricardo, Miguel, Carvalho, Meira, Valente; Costinha, Maniche, Deco; Figo, Ronaldo, Pauleta.

Frankrijk: Barthez, Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal; Vieira, Makelele, Ribery, Zidane, Malouda; Henry.

Scheidsrechter: Jorge Larrionda (Uruguay)


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Portugal verslaat na strafschoppen Frankrijk. De stand na 120 minuten is 1-1. In de slotseconde van de reguliere speeltijd zorgt Deco voor de gelijkmaker.