WK 2006: Uitslag Portugal - Frankrijk

Icoon WK 2006 De tweede en dus laatste halve finale van het WK voetbal in Duitsland is gewonnen door Frankrijk. Het Franse team won met 1-0 van een mat Portugal, door een benutte penalty van Zidane. Dit betekent dat Frankrijk zondag de finale speelt tegen ItaliŽ, dat gisteren al van Duitsland won.

Portugal stond al na enkele seconden onder druk toen Malouda ontsnapte op links. De linkshalf loste een schot, maar dit miste precisie en ging meters voorlangs. Twee minuten later was er de kans voor Deco. Zijn halfzachte schot werd met veel moeite gepareerd door de Franse goalie, Fabien Barthez. De 35-jarige doelman speelde na vanavond de meeste Franse duels op een WK. De fans werden niet getrakteerd op doelpunten in de eerste paar minuten, wel op mooi voetbal. Ook kansen, van onder andere Maniche, die maar milimeters over schoot.

Met kleine kansen over en weer ging de wedstrijd voort. Geen van beide landen liet echt blijken veel risico te durven nemen. Af en toe kwam er een schot, die of het doel miste, of kracht miste om de doelman te verslaan. Luis Figo werd nog het meest gevaarlijk; zijn schot werd ook gepakt door Barthez. De Portugees raakte hierbij geblesseerd, maar kon wel verder.

Na een half uur kwam het eerste echt grote moment. Ricardo Carvalho haakte Thierry Henry in zijn eigen strafschopgebied, en scheidsrechter Jorge Larrionda had geen andere keus dan naar de stip te wijzen. Aanvoerder Zinedine Zidane schoot de bal strak langs de rechterhand van penalty-killer Ricardo. Even later werd Cristiano Ronaldo licht vastgehouden door Sagnol in de zestien van Barthez, maar ditmaal wilde de arbiter er niet aan; Frankrijk ontsnapte - terecht - aan een penalty. 1-0 was tevens de ruststand in MŁnchen.

In het begin van het tweede bedrijf was Frankrijk dicht bij de scoreverdubbelaar. Henry schoot op doel maar via de arm van Ricardo ging de bal met veel Portugees geluk over de achterlijn. Nog geen minuut later was een poeier van Ribťry prooi voor diezelfde Ricardo. Een pass van de meester, Zizou, bracht 'De Franse Idioot' in stelling om te schieten. Slechts minuten later was het gevaar al weer aan de andere kant, toen Pedro Pauleta een mooi schot in het zijnet plaatste.

Rechtsback van Portugal, Miguel Monteiro, moest na een uur afhaken vanwege een blessure. Chelsea-back Paulo Ferreira was zijn vervanger. Even later kwam er ook een nieuwe spits aan de Portugese kant. Sim„o Sabrosa van Benfica verving Pauleta, de spits die meer doelpunten dan wie ook in het Portugese shirt maakte. Even later gingen ook de Fransen wisselen, samen met de Portugezen. Malouda en Ribťry gingen respectievelijk naar de kant voor Wiltord en Govou. Hťlder Postiga kwam in het veld bij Portugal voor de moegestreden Costinha.

Een kwartier voor tijd kreeg Portugal een grote kans op de gelijkmaker. Barthez maakte een vrij rare actie bij een schot, en gaf de bal zo op een presenteerblaadje voor Luis Figo. De Portugese vleugelspits kopte echter over, omdat een medespeler hem hinderde. In de slotfase ging de gefrustreerde Carvalho nog even hard door op Wiltord, hetgeen hem de eerste prent van de wedstrijd opleverde, en daarmee een plaats in de volgende wedstrijd. De Franse spits Henry moest ook nog het veld ruimen. Hij werd ingewisseld voor Louis Saha, de aanvaller van Manchester United. De Fransman kreeg ook geel voor natrappen naar Figo, en ook voor hem betekent dit een schorsing.

In het slotoffensief misten alle Portugezen de precisie om het af te maken. Ook de Fransen konden het niet beslissen. Het werd wel erg gevaarlijk nog in de vier toegevoegde minuten, maar doelpunten kwamen er niet meer, ook niet toen Ricardo mee naar voren ging en zelfs schoot. Diep in blessuretijd kwam Ronaldo nog dichtbij, maar hij miste ten eerste, en ten tweede was het buitenspel.

Frankrijk gaat zondag tegen ItaliŽ de finale spelen, Portugal treedt zaterdag alweer aan tegen Duitsland. Voor Zinedine Zidane zal zijn laatste wedstrijd op het hoogste niveau de allerbelangrijkste zijn: de finale van het WK voetbal.

Voor meer WK-nieuws kijk je natuurlijk op de WK-site van FOK!