EP bezorgd over extreemrechts Slowakije

Icoon Europa Het Europees Parlement is zeer bezorgd over de nieuwe regering in Slowakije. De sociaal-democratische SMER-partij heeft daar een coalitie gevormd met de extreemrechtse SNS en de eurosceptische HZDS.

"Een coalitie met een extreemrechtse partij is volledig onaanvaardbaar", aldus Jan Marinus Wiersma, in het Europees Parlement voor de PvdA. "De leider van de SNS, Jan Slota, is puur racistisch over de Hongaarse en Roma-minderheid (ook wel zigeuners genoemd) in Slowakije. Ook homo's en joden kunnen bij hem geen goed doen". Wiersma heeft de politieke situatie in Slowakije gevolgd namens het Europees Parlement.

De PES-fractie, het samenwerkingsverband van alle socialistische partijen in de EU, wil dat de SMER-leden uit de Europese fractie gezet worden. Ze vinden dat de SMER geen regering had moeten beginnen met rechtsextremisten. Wiersma verwacht dat er EU-maatregelen volgen zodra de Slowaakse regering de fout ingaat. "Bijvoorbeeld als het land EU-afspraken over de sluiting van kerncentrales niet nakomt".

Maar ook andere fracties zien problemen. De leider van de christen-democratische fractie Hans-Gert Poettering vindt dat we de situatie zorgvuldig in de gaten moeten houden. "Maar we dienen niet dezelfde fout te maken als tegen Oostenrijk, toen de extreemrechtste FPÖ van Jörg Haider er aan de macht kwam. De isolatie door andere EU-landen had weinig nut".

VVD-Europarlementariër Jules Maarten is bang dat de recente verbeteringen in Slowakijke teruggedraaid worden. Slowakije moest grote hervormingen doorvoeren om toe te kunnen treden tot de EU, maar de coalitiepartijen willen die nu grotendeels terugdraaien. "Dat zou een grote stap terug zijn voor de EU. Allerlei vrijheden zijn dan in gevaar. Er is alle reden om dit nauwlettend te volgen".

De Europese Commissie heeft geen mening over de nieuwe Slowaakse regering. De Commissie beoordeelt overigens nooit de regeringen van lidstaten. De Commissie grijpt alleen in als EU-lidstaten niet aan hun Europese verplichtingen voldoen.