[Voorbeschouwing TdF] 4e etappe

Michel (Baraja)
Zonder Alejandro Valverde en Erik Dekker, en met Tom Boonen in de gele trui, vertrekt het Tourpeloton vanmiddag om 12.20 uur voor etappe nummer vier in de Ronde van Frankrijk.

Volgens plannen van het Zeeuwse Tourcomité zou de aankomst vandaag hebben gelegen op de Neeltje Jans, maar niets is minder waar. Het Belgische Huy, bekend van de Waalse Pijl, fungeert als startplaats en na 113,5 kilometer bevinden de coureurs zich weer op Franse wegen. Op dat moment liggen de enige twee ‘obstakels’ al ruimschoots achter de rug. Waarschijnlijk ontspint zich daar een duel tussen Pineau en De la Fuente om de bollen.

Finishplaats is Saint-Quentin, voor de derde keer in de historie. In 1938 stak de Belg Félicien Vervaecke er zijn handen in de lucht, 48 jaar later won Systeme U er de ploegentijdrit. Net als de ritten van donderdag en vrijdag lijkt een massasprint het meest waarschijnlijke scenario. Veel ploegen hebben er belang bij de boel samen te houden. Quick-Step verdedigt de gele trui van Boonen waarschijnlijk tot zaterdag zeer intensief en Davitamon-Lotto en Crédit Agricole zullen zeker tuk zijn op een nieuwe massale aankomst.

De kans zit er dik in dat andermaal een aantal truien van eigenaar wisselt. De positie van Boonen is niet onaantastbaar en wellicht dat Tornado Tom zijn voorsprong wil uitbreiden middels bonificatiesprints. Vooral Hushovd (op zeven seconden) en Bennati (op vijftien tellen) vormen een bedreiging. McEwen en O’Grady lijken kansloos. De strijd om het groen is nog veel spannender. Tussen de nummer één Boonen en de nummer zeven Freire zit slechts een gat van dertien punten.


Bonificatiesprints:
103 kilometer – Beaumont
135 kilometer – Sains-du-Nord
188 kilometer – Bernot

Passages Bergklassement:
13 kilometer – Côte de Peu d'Eau (3e categorie)
57 kilometer – Côte de Falaën (4e categorie)

Klik hier voor een overzicht van alle klassementen.