Nederland levert Turks/Belgische activist niet uit

Rob (R@b)
JustitieNederland levert de Turkse mensenrechtenactivist Bahar Kimyongür niet uit aan Turkije. De man zat al sinds april in een cel van het Huis van Bewaring in Dordrecht opgesloten.

Turkije wilde Bahar veroordelen omdat hij vorig jaar in het Europees Parlement protesteerde tegen onderhandelingen van de Europese Unie met Turkije over lidmaatschap van de EU. De Turken vroegen toen aan België om zijn uitlevering. Kimyongür woont namelijk in België en heeft al een paar jaar een Belgisch paspoort. Omdat onze zuiderburen hun eigen onderdanen niet uitleveren, werd er niets met dat verzoek gedaan.

In april bezocht Kimyongür Nederland. Hij werd toen direct opgepakt omdat hij internationaal stond gesignaleerd. Drie Belgische senatoren bezochten hem vorige maand nog in Dordrecht, en vroegen de Nederlandse autoriteiten toen al om hem vrij te laten.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag dat uitlevering aan Turkije ontoelaatbaar is omdat de feiten waarvan de Turken hem verdenken, in Nederland niet strafbaar zijn. De rechter heeft een video bekeken waaruit bleek dat Kimyongür alleen vreedzaam heeft gedemonstreerd. Hij is inmiddels teruggekeerd naar België.

Overigens werd Kimyongür eind februari in België veroordeeld tot 4 jaar celstraf wegens steunverlening aan het marxistische Revolutionaire Volksbevrijdingsfront DHKP/C (het voormalige Devrimci Sol). In die zaak dient nog een hoger beroep en hij was in afwachting daarvan op vrije voeten gesteld.